Cornucopia?

2013-02-06 09:10

Bloggen blockerad hos ST-Ericsson

Den här bloggen är nu censurerad av ST-Ericsson och får inte besökas från företaget meddelar anställda.


Orsaken sägs vara "adult material". T ex ekonomi, miljö och liknande vuxna ämnen.

En inte helt orimlig gissning är att det bara är början på en omfattande spärrning, då ST-Ericsson rimligtvis prenumererar på blockeringar från någon tredje part. Ett alternativ är att någon systemoperatör på ST-Ericsson har tagit åt sig personligen och tillämpar censur, alternativt att någon förorättad anställd anmält bloggen till ST-Ericssons filter.

Förhoppningsvis kan ni fortfarande läsa bloggen via RSS, men det ger mig inga besökssiffror eller reklamintäkter.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

15 kommentarer:

 1. Det borde ju gå att få statistik över RSS-feeden genom någon typ av gratis-script som installeras på servern och för statistik över hur ofta feed-filen laddas. De flesta webbhotell brukar ju ha möjlighet till någon typ av sådan lösning.

  Vad gäller reklam i feeden kan du väl lägga in en sidfot i feeden där du inkluderar reklam? Tyckte jag såg den funktionen hos blogger... Alternativt "injicera" reklaminlägg som bara syns på feeden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Google lade ner Adsense for Feeds. Körde den tidigare. Gav några kronor, men lägre avkastning per sidvisning än för bloggen.

   Radera
 2. Men de systemen brukar få tupp-juck lite då och då, även sidor som kategoriseras som saker man tycker borde vara relevanta blockeras till och från.

  Så går det ifall man inte litar på sina anställda - man blir så paranoid att man tycker man måste blocka massa access till nätet till den mån att även saker de anställda behöver för att göra sitt jobb blir otillgängligt ibland.

  SvaraRadera
 3. Min gissning: ST Ericsson finns i många länder och har förmodligen skaffat någon form av filterings-tjänst för sitt Internet. Denna filtreringstjänst är en Amerikansk produkt. Din blogg har scannats av av flera "vuxna" ord har förekommit.

  Sex, slut t ex.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är förstås illa om filtreringstjänsterna inte klarar av att identifiera språk. Alla språk torde ha vanliga ord som betyder något "olämpligt" på engelska. Och hur skall man utan språkidentifiering kunna filtrera "olämpliga" svenska ord som betyder något oförargligt på engelska?

   Radera
 4. Det skulle vara otroligt intressant att veta om ST-Ericsson köpt in filtertjänsten från något företag (och i så fall vilket) eller om de har sitt eget filter. Om de köpt en filtreringstjänst så skulle förekomsten av en opinionsbildande blogg på listan över förbjudna sajter kunna bli ett riktigt bra slagträ i debatten mot icke-transparent bortstädning av oönskat material på internet. Nu tror jag inte något annat än att Cornucopia klassificerats som "Adult material" av oförstånd eller misstag, men det sätter ändå fingret på det obehagligt odemokratiska i att förhindra medborgare att ta del av material som någon på oklara grunder bedömt som olämpligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @jspr 10:19
   Det vore hemskt om ST-Ericsson har spärrat Cornucopia? pga av hemsidans obekväma sanningar, som den indolenta och konformistiska journalistkåren undviker att gräva i.

   Men kan det inte vara så att ST-Ericsson tycker att det surfas för mycket på vissa hemsidor från arbetsdatorer o.d. på arbetstid?

   Radera
 5. Jag läser bloggen via RSS när jag är "mobil" men tycker det ger mer helhetsupplevelse att läsa via webben.

  Tråkigt med censur men ST-Ericssons dagar är räknade.

  SvaraRadera
 6. Med tanke på att alla idag har en "smartphone" så är nog konsekvensen bara att man läser bloggen via mobilen.

  SvaraRadera
 7. Vad är ST-Ericsson, undrade jag. Men det var ju lätt att ta reda på.

  Min arbetsgivare har också ett filter, och emellanåt är det till besvär även i arbetet.

  SvaraRadera
 8. Kanske finns ett en uppfattning i ledningen att personalen skall jobba på sin arbetsplats före att sitta och surfa och läsa långa blogg-inlägg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett problem på många arbetsplatser att anställda surfar för mycket på nätet. De håller på med f*ceb*ok, kollar på h*mnet och bl*cket. Jag har sett anställda sitta och slumpa på w*kipedia istället för att jobba. Skrämmande...

   Radera
  2. Frihet under ansvar. Låt folk göra det de vill under korta pauser så jobbar de mer effektivt om de får koppla bort sina tankar från problemen ett ögonblick. Dock finns problemet att vissa människor knappt vet vad "frihet" eller "ansvar" är.

   Radera
  3. Eller om man ser till vad folks insatser resulterar i istället. Det finns väl egentligen inte någon motsättning i att göra sitt jobb och att surfa på nätet?

   Dock kan det kanske bli problem med fucket ifall man ger folk lön efter vad de presterar istf efter antal timmar de suttit av.

   Radera
 9. Jag skulle bli mycket oroad för Ericssons framtid om inte folket där "löser" detta på ett mycket enkelt sätt.

  SvaraRadera