Cornucopia?

2013-02-04 06:04

Bill Gross rekommenderar fasta reala tillgångar

I en fyrsidig artikel hos Futuresmag rekommenderar PIMCO:s Bill Gross fasta tillgångar som fastigheter och guld för investeraren.


Eftersom PIMCO (Pacific Investment Management) förvaltar i runda slängar 270 miljarder USD i sin Total Return Fund så är det dock inte aktuellt för PIMCO:s del. Fonden ägnar sig åt obligationsinvesteringar (am eng fixed income) och Gross kallas av en del för obligationskunden.

Artikeln heter Economy is headed for credit supernova. Läsvärda fyra sidor, men kanske inget nytt för den här bloggens läsare. Först körs en genomgång av Minskys teorier om kreditexpansion och tillväxt, på ett föredömligt kortfattat sätt.
"But the economy as a whole could not logically grow faster than the real interest rates required to pay creditors, in combination with the near double-digit returns that equity holders demanded to support the initial leverage – unless it was supplied with additional credit to pay the tab.
[...]
Then the system would gain courage, lever more into a “Speculative” finance mode which required more credit to pay back previous borrowings at maturity. Finally, the end phase of “Ponzi” finance would appear when additional credit would be required just to cover increasingly burdensome interest payments, with accelerating inflation the end result.
[...]
Each additional dollar of credit seems to create less and less heat. In the 1980s, it took $4 of new credit to generate $1 of real GDP. Over the last decade, it has taken $10, and since 2006, $20 to produce the same result. Minsky’s Ponzi finance at the 2013 stage goes more and more to creditors and market speculators and less and less to the real economy."
Bill Gross jämför hela systemet med en supernova som först expanderar snabbt för att till slut, likt Japan, kontrahera igen när hela kreditsystemet faller ihop igen och kreditexpansionen till slut gjort sig själv omöjlig och fortsatt meningslös.

På sidan tre börjar Gross gå igenom konsekvenserna för investerare. Kortfattat så blir inte den allt mer obefintliga reala avkastningen på investeringar längre värt den risk de innebär.

Naturligtvis handlar artikeln främst om hur man ska investera ur initialt ett amerikanskt perspektiv, men även det ger förstås konsekvenser för oss i Sverige.

Rekommendationerna är att positionera sig för inflation. När det gäller obligationer realränteobligationer  (am eng TIPS) eller utländska valutor. Kämpa inte emot centralbankerna, utan följ utvecklingen istället. Räkna med lägre real tillväxt och flytta därför tillgångar till länder med högre tillväxt, dvs BRICS eller motsvarande länder. Globala aktier (eng equities) med stabil intjäning kan också vara aktuella, men med lägre avkastning än normalt. I princip kanske man bara ska räkna med själva utdelningen på några procent som real intäkt. Bort från finansiella tillgångar och in i fasta reala tillgångar (som guld och fastigheter). Som svensk är förstås fastigheter olämpligt så här på bubbeltoppen, men detta är alltså en generellt amerikansk rekommendation. Gross säger också att man måste ge akt på statens konfiskatoriska intentioner, rimligtvis relaterat till fasta reala tillgångar.

Den kreditdrivna expansionen, med fantastisk avkastning på finansmarknaderna har nått sitt slut och vi får alltså ett deflationstryck i ekonomin i stort och problem med den ekonomiska tillväxten. Ökade mängder krediter ger allt mindre effekt längre. Samtidigt kommer det tids nog komma ökande inflation som resultat.

Artikeln hittar ni hos Futuresmag. Läs den. Skulle säga att den ligger rätt väl i linje med min egen uppfattning om än mer kortfattad och välformulerad.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

14 kommentarer:

 1. Jättebra tips i dagens döende paradigm. När världsekonomin dödssprattlat färdigt finns det dock en överhängande risk att vi samtidigt går in i ett nytt paradigm, där de enorma spökarealer som vi idag använder för att föda 7 miljarder människor inte längre finns tillgängliga. I det nya paradigmet är det inte alldeles säkert att formellt sitta på en hög med fastigheter kommer vara en framgångsfaktor.

  När 7 miljarder ska reduceras till mer rimliga 0.5-1 miljard så kommer kompetens och hälsa att uppvärderas radikalt. Så om man sitter på för mycket pengar idag och vill förbereda sig för nästa paradigm så kan det vara bättre att istället ta ledigt och lära sig leva av marken och hålla hälsan på topp. Det är rätt skoj också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är inte på samma spår produktiv jordbruksmark, god hälsa men framför allt ett väl fungerande nätverk med likasinnade som drar åt samma håll!

   Radera
 2. En sak kan nämnas till fastighetsinvesteringarnas fördel och det är att de ofta har ett faktiskt värde för ägaren - man kan bo där och man kan ta nytta av marken. Detta gäller oavsett om marknadspriset faller en 50% - om man har sitt på det torra när det gäller skuldsättning dvs.

  Vidare tror jag att man kan finna någorlunda prisvärda fastigheter (fundamentalt sett) bara man letar på rätt ställe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog inte alltid smartast i så fall att leta i storstädernas närhet, (10-15 mil) om göteborgarna börjar svälta som i Hanart Minos scenario så dröjer det inte länge innan dom hittat tex cornus odlingslott

   Radera
  2. Man får nog söka sig en bit från storstäderna ändå för att hitta vettiga priser också. Hur långt stadsbefolkningen sprider sig och hur många som försvinner i ett sånt scenario är nog svårt att uppskatta.

   Radera
 3. I en annan del av världen så presenterar bolagen goda vinster och Dow Jones är nära rekordnivåer.
  Antalet absolut fattiga sjunker och handeln pågår som vanligt.
  Visst H&M ger låga löner i Bangladesh-skrämmande låga-men de ger jobb och visst välstånd.

  Guld i SEK har väl haft en sådär utveckling under krisåren-i alla fall senaste tiden. Fast vår valuta är högt värderad-enligt MAC index i alla fall-trots lägre moms!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ganska symptomatiskt att Dow Jones ligger högt samtidigt som antalet amerikaner beroende av food stamps ligger högt (47 miljoner). Det avslöjar att vår låtsasekonomi inte har så mycket med verkligheten att göra. Antalet som lider av hunger och kronisk undernäring i världen är på toppnivåer, kring en miljard. Det eventuella välstånd som vi lyckas skapa baseras på stöld av framtida generationer. Vi äter upp våra barnbarns mat redan idag.

   Radera
  2. Enligt FAO var det 870 miljoner som svalt 2012, och det är inte alls "toppnivåer" utan det har sjunkit i både relativa och absoluta tal.

   Enligt dem var det 1 miljard jämnt som svalt 1990, och då var världens befolkning dessutom betydligt lägre.

   Radera
  3. Även 2009 var det över en miljard, men det är sant att det sjunkit en aning och siffrorna tycks variera en del beroende på vilken rapport man tittar på och vilken exakt grad av svält man syftar på.

   Det relevanta i sammanhanget är dock att vi i stor utsträckning förbrukar ändliga resurser för att hålla världens befolkning vid liv. Det sker också en ständig drawdown och erodering av mullhalterna. Så ju färre som svälter idag, desto fler kommer svälta i framtiden. Det är en fråga om ekologi, inte ekonomi.

   Radera
  4. Jag skulle snarare vilja säga att det mest relevanta i sammanhanget är fördelningen. Det finns snart fler sjukligt överviktiga än undernärda.

   Kan vi inte ens klara det med o-ekologiskt jordbruk, hur ska vi då klara det med ekologiskt?

   Radera
 4. Jag kanske läser slarvigt, men jag såg inte att Gross rekommenderade att man skulle köpa mark någonstans i artikeln, och jag tror i vilket fall som helst inte att han menade att man skulle köpa den och börja odla sin egen potatis, grabbar.

  SvaraRadera
 5. Cornu, har du lämnat Nicole Foss uppfattning och redovisning att vi obönhörligen går in i en deflation när du skriver "Rekommendationerna är att positionera sig för inflation." Vad är det i så fall som har ändrats?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, Bill Gross skriver i princip samma sak som Nicole Foss. Kreditexpansionen kommer kontrahera, likt en supernova först exploderar och sedan krymper. Även Foss menar att inflationen kommer, men först deflationen. Skillnaden handlar om hur panikartad deflationen blir, Foss menar att vi får en deflatorisk kollaps, Gross menar att det blir en deflatorisk stagnation. Sedan blir det inflation.

   Radera
 6. På tal om fastigheter.

  http://www.byggahus.se/putsvack?utm_source=Byggahus+Officiella+Nyhetsbrev&utm_campaign=5a95675b91-Insamling&utm_medium=email

  SvaraRadera