Cornucopia?

2013-02-21 12:27

Balanserad rapportering från Talentum/AFV

Medan det i media mest basuneras ut hur mycket bostadspriserna har stigit, t ex hos Bonnier/DI, så visar det sig att Talentum/Affärsvärlden försöker hålla en viss balans.


Inte bara redovisade man vilka kommuner som priserna stigit mest i de senaste tre månaderna, där Partille toppar med +20% för bostadsrätterna, utan man redovisar också de värsta kommunerna. Exempelvis föll bostadsrätterna med 28% i Ängelholm.
Prisutveckling bostadsrätter
3 månader, sämst och bäst.

Uppgifterna kommer från Mäklarstatistik, och jag presenterar dem här i grafform och tackar Affärsvärlden för fotarbetet. Som jag brukar påtala har Göteborg haft den starkaste bostadsrättsmarknaden (före 1000 tjänstemän nu får gå från Volvo PV), och i toppen hittar vi alltså kranskommunerna Partille och Härryda, med +20% och +19% på tre månader.

Poängen är att bostadsmarknaden knappast är så entydigt uppåt som en del hävdar. På en del orter föreligger det en situation som bara kan beskrivas som en krasch eller mardröm om man är högbelånad.

Affärsvärlden har också gått igenom JM:s alla prissänkningar på nyproducerade bostadsrätter. Det handlar om prissäkningar på 25% och upp till en miljon kronor per lägenhet. Samtidigt som priserna på bostadsrätter sägs vara på nya rekordnivåer, men tydligen går det inte att sälja nyproducerade lägenheter ändå. 

Något stämmer inte här. Är det JM:s prissänkningar som inte existerar, eller är det Mäklarstatistiks siffror som inte stämmer? Enligt Valueguard är rent av bostadsrättspriserna i Göteborg på aldrig förr skådade toppnivåer, men ändå tvingas JM sänka priserna med 25%?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

15 kommentarer:

 1. Eller tar JM ut fantasipriser och hoppas att någon ska slå till innan de måste sänka priset till marknadspris?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller kanske bygger de fult på fel ställen?

   Radera
 2. I Norge, där jag spenderar en hel del tid är iaf minst en gång i veckan stora tidningslöp som basunerar ut: "så mycket har din bostad stigit i värde".

  Det är även väldigt mycket snack om bostadspriser och speciellt hur mycket ens egna bostad ökat i värde, detta bland vanliga arbetare på byggen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till skillnad från resten av världen där arbetare pratar om bröst, sport och öl, som arbetare ska göra!

   Radera
  2. och varför ska dom prata om just det?

   Radera
  3. "minst en gång i veckan"

   Då är toppen nära, detta är ett säkert tecken.

   Likadant var det i Lettland just innan kraschen, folk gladde sig över hur mycket deras investeringsobjekt hade stigit i värde, inte under förra året utan under förra veckan.

   Radera
  4. globalcirkus: sarkasm, hört talas om det? Varför skulle just arbetare normalt inte prata om bostäder?

   Radera
 3. I topplisterna över sjunkna priser ser vi 6 st förortskommuner till Stockholmnär det gäller bostadsrättspriserna, och i två förortskommuner (inte samma) så har villapriserna sjunkit.

  SvaraRadera
 4. Vad är det man brukar säga? -När man pratar aktieplaceringar med taxichauffören så är det dags att sälja... och nu har jag pratat bostadspriser i taxin många gånger.

  SvaraRadera
 5. Nyproduktion är svårsålt i Stockholm. Ju fler projekt som färdigställs, desto fler kommer att behöva sänka priserna. Byggherrarna börjar svettas eftersom de ser att 60+paret tvekar med att sälja (och därmed köpa) eftersom de faktiskt har billigare boendekostnad i villan.

  För övrigt behöver man bygga mindre lägenheter med flexibla rumslösningar i mycket större utsträckning än nu. Och med lägre standard. Helst också med kollektivhusfördelar, men för det krävs det engagerade byggherrar som också driftar och det får man se sig om efter.

  SvaraRadera
 6. Intressant att priserna sjunker i Kungälv men stiger i Partille/Härryda.

  Kan det vara en trängselskatteffekt? Eller finns det någon annan orsak till att folk flyr Kungälv? De toppade ju även listan efter nyår över de kommuner där flest objekt återuppstod på hemnet efter att blivit bortplockade innan jul. Dvs det verkar var många som vill sälja där.

  Partille/Härryda ligger ju väldigt strategiskt ur trängselskattsynvinkel, fri lejd både söderut och norrut.

  SvaraRadera
 7. Cornucopia: Om byggbolagen inte bygger mer och inte kan sälja det de ändå har på gång när BR är överprissatta och du varnar för bubbla då är det något som är fel!
  Read my lips-it´s the economy !

  Byggkostnaderna med andra ord! Men det hade väl Boverket ingen aaaning om igår!

  SvaraRadera
  Svar
  1. när det regnar på prästen stänker det på klockaren, med andra ord när vackra smarta stockholmare bara hämtat mer siffror på ett papper i takt med att alla i byggkedjan bara ökat sina vinster så.......

   Radera
  2. vi har nu nått nivån där det inte ens går att hämta mer siffror för att mätta den extremt oeffektiva byggbranchens orealistiska vinstkrav marknaden har talat helt enkelt, och kommunernas avgifter är inget undantag

   här har tydligen kommunen bestämt att marknadsvärdet på en bit obebygd skog är värd 700000kr

   mark och bostadsbristen måste vara enorm i vårt överbefolkade land för det är ju självklart enbart brist på byggbar mark som driver bostadspriserna

   http://www.dt.se/nyheter/ludvika/1.5591231-storre-tomter-ska-locka-kopare-till-kyrkviken

   Radera
 8. "Något stämmer inte här. Är det JM:s prissänkningar som inte existerar, eller är det Mäklarstatistiks siffror som inte stämmer?"
  Cornu: det kan ju vara så enkelt att JM hade för höga utgångspriser. På begagnat marknaden så är det marknadsaktörerna som sätter priserna; inte JM själva.

  SvaraRadera