Cornucopia?

2013-02-20 15:59

Ännu mer bostäder från Alecta

Pensionförvaltaren Alecta fortsätter att satsa på bostadsmarknaden, nu tillsammans med Veidekke (pressmeddelande).

Man avser att initalt bygga 300 hyres- och bostadsrätter om året, med fokus på Stockholm, Göteborg och Malmö, men ska sedan öka takten. 

Nu står alltså intäkterna på två ben, dels förvaltning av hyresrätter och dels försäljning av bostadsrätter. 
Alectas pensionsförvaltning 2001 - 2012

Frågan blir om det nu handlar om en utökad satsning på bostäder från Alectas sida. Än så länge har inte fastighetsbeståndet ökat speciellt väsentligt som andel av den nu ca 550 miljarder SEK stora portföljen åt oss som har tjänstepensioner från gamla arbetsgivare hos Alecta.

Tvärt om har fastighetsandelen av Alectas portfölj fallit från 9.65% år 2001 till 6.92% vid årsskiftet 2012-2013. Som sämst var fastigheterna dock bara 6.28% 2009. Nu ligger det en marknadsvärdering här, så om man faktiskt utökat hyresrätterna eller ej framgår inte. Marknadsvärdet på fastighetsbeståndet är nu drygt 37 miljarder, upp 67% sedan 2002.

Men pengar finns iaf där, om man nu t ex ser att räntebärande inte är en bra investering när den sk obligationsbubblan spricker framöver. Man har 329 miljarder SEK i räntebärande obligationer.

För övrigt kan man konstatera att den reala delen, fastighetsdelen, av Alectas portfölj fortfarande har en bit kvar till en åtminstone någorlunda rekommenderad generell nivå på 10-15%. Man kan alltså dubbla sitt fastighetsinnehav för en bättre riskspridning. Dock kanske det inte riktigt är rätt läge idag, annat än för att bygga hyresrätter. Man kan vara säker på att hyresrätter i Stockholm, Göteborg och Malmö är garanterade intäkter och en god användning av våra pensionspengar. Pengar finns iaf.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

10 kommentarer:

 1. Jag tror att du är galet ute här. Hur kan ökad bebyggelse på åkermark (för det är oftast där det byggs) vara "god användning"? Hade det inte varit smartare ur ett ekologiskt perspektiv om vi trängt ihop oss mer i existerande bebyggelse? Då skulle man också bättre kunna använda alla de ändliga råvaror som hade gått åt till bygget och samtidigt minska framtida energiåtgång för underhåll och uppvärmning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Malmö är åkermark, ja. Men sällan Göteborg eller Stockholm.

   Radera
  2. Kanske dags att ta bort frågetecknet? ;)

   Radera
 2. Att bygga hyresrätter är inte en god användning av pensionspengar. Det finns en anledning till det låga bostadsbyggandet och det är olönsamheten. Bruksvärdeprincipen sätter tak för hyran och avkastningen på nyprod. är låg. Vakansrisken ska inte underskattas. Vi har flera hundra tusen bidragsberoende hyresgäster som kanske väljer att flytta från landet om/när skattebetalarna tröttnar på att försörja dem. Inget kul för pensionsspararna att ha investerat i betong utan direktavkastning.

  SvaraRadera
 3. Varför detta intresse för Alecta? Finns väl ingenting i deras förvaltning att imponeras av.

  Bra dock att du nämner obligationsbubblan, fattas nu bara att du tar ordet guldbubbla i din mun.

  SvaraRadera
  Svar
  1. glblublu. Nej, det gick inte. Sorry.

   Radera
  2. Bra försök, nästa gång går det bättre.

   Radera
 4. 300 lägenheter? Det motsvarar väl nåtning i stil med 4-5 hyreskaserner av miljonprogramsstuk. Ingen revolution på marknaden precis.
  Det borde vara lönsamt att bygga bostäder i Sverige, även om priserna faller. Det är ju förbuden mot byggandet som hindrar det, inte de verkliga tillverkningskostnaderna

  SvaraRadera
 5. Viktningsändringen hos Alecta kommer aldrig att ske genom egenutvecklade projekt - det kommer från kommersiella fastighetsförvärv liknande köpet av projekt Ullevigatan från NCC som de köpte för någon månad sedan för 580 MSEK. Alecta köpte ju fastigheten "Kopparn" vid Gullbergsvass och "Ernst&Young"-kontoret på Odinsgatan från Wallenstam, sammanlagd volym om typ 800 MSEK skulle jag tippa. Och detta är bara i Göteborg och inte alls längesen. Att bygga 300 hyresrätter per år är en investering motsvarande en piss i Mississippi jämfört med de kommersiella förvärv som Alecta gör ett normalår.

  Jag räknar inte med bostadsrättsprojekten, det är ingen investering som ger långsiktigt kassaflöde utan snarare en hög return on capital employed kopplad till högre risk, jag tror att den delen av verksamheten finansieras framförallt av Veidekke och inte Alecta, pensionspengar är ointresserade av bostadsrättsprojekt.

  SvaraRadera
 6. Eftersom bostadsmarknaden diskuteras flitigt här.

  http://brokenmarkets.wordpress.com/2013/02/20/another-scandinavian-bubble-is-about-to-burst/

  SvaraRadera