Cornucopia?

2013-02-27 09:06

1200 miljarder

Slöseriombudsmannen Martin Borgs film 1200 miljarder finns nu tillgänglig i sina hela 53 minuter på Youtube. Den handlar om slöseriet med våra skattepengar.

Lämpligt onsdagsmys ikväll.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

19 kommentarer:

 1. 1200 miljarder? Om det vore så väl! 300 miljarder verkar ha slösats bort redan till att börja med där...
  Filmen kom år 2006 och då var offentliga utgifter 1500 miljarder. Så här har de utvecklats:
  År Miljarder kr
  2005 1443
  2006 1502
  2007 1541
  2008 1600
  2009 1651
  En stadig årlig ökning med 50 miljarder, vilket motsvarar hela försvarsbudgeten och halva polisbudgeten, eller ca 3.5%/år i snitt.
  (Hittar inte på rak arm senare siffror än år 2009 hos SCB nu)
  Excel Tabell4:
  http://www.scb.se/Pages/ProductTables____160081.aspx

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ökningen av offentliga utgifter fortsätter konstant helt oavsett hög- eller lågkonjunktur, sossar eller borgare. Jag tror att politikerna är maktlösa inför sina byråkrater, ungefär som i "Yes Prime Minister".

   Radera
  2. jag tror de funkar på samma sätt som politikerna själva. Alla har intressen där tyvärr även politikerna sedan 30 år börjat tillåta nya relationer bakom skynkena. Faktum är att beslutsfattare och maktmänniskor tar åt sig nya ideologier som Ayn Rand´s tes om egenintressets "naturlighet". Fanns det inte förr som värderingsprincip inom allmänintresset så går det fort att införa. Se bara på hur inkomsterna från toppen utvecklats. Alla skall ha sin beskärda del och det är här allt börjar gå snett.

   Radera
  3. SOcialismen gör totalkollaps, igen. Alla hatar att hunsas och plundras av de infödda miljonärspolitikerna. Vad gör ni socialister då? Jo, ni ljuger att "socialism är kapitalism" och förespråkar mer av samma som en lösning på problemen, mer pengar till den politiska adeln, mindre frihet, mer slöseri. Ni hoppaw att det finns en och annan dum jävel som ni lyckas lura. För att skapa någonting själva klarar ni ju inte av, och ni hatar Ayn Rand för att hon påpekar hur beroende ni parasiter är av de som kan skapa och hålla er vid liv.

   En som parasiterar av statsvåld är alltså inte en skapare, utan en parasit, detta genomsyrar hela Ayn Rands verk. Men eftersom ni socialister har fel, så måste ni ljuga, även när era lögner är uppenbara motsatser till verkligheten, för lögnen är er enda retoriska utväg, sanningen förintar er ju.

   Radera
  4. Ta din psykmedicin nu K. Världen kollapsar både med och utan din fina kapitalism. Du är som en som tror att när man inte kan bota sin cancer genom att dunka huvudet i väggen så kan man bota den genom att slänga sig framför en buss. Dessutom tror du att de som tror på huvuddunkandet är onda och värdelösa, snarare än dumma, medan du som tror på bussmetoden är god och värdefull. Komiskt.

   Radera
  5. Vi har slutat anklaga varandra för att slarva med medicineringen här på bloggen. Så gör inte det igen, tack.

   Radera
  6. rttck
   Du klarar inte av att använda ord som kapitalism och socialism, så om vi lägger etiketterna åt sidan och talar klarspråk om de verkliga sakförhållandena istället:

   Vill du ha rätt att slippa utsättas för andras tvång?
   (Kuggfråga, man kan per definition inte *vilja* det man inte vill!)

   Anser du att din kropp är andras egendom och att de därför har *rätt* att tvinga dig göra sånt som du hatar att göra?

   Sååå, vem är det som står för "huvuddunkandet" i verkligheten? De som jag och Ayn Rand som vill att du ska vara fri, eller de som med våld vill kuva och plundra dig?

   Och fattar du inte att Ayn Rand gör värsta narr av statliga byråkrater, och avslöjar ders beroende av dem som de parasiterar på??? Hur kan du påstå att det skulle vara totalt tvärtom? Anser du kanske att Karl Marx var kapitlist?

   Radera
  7. I den här världen måste man kunna kompromissa och så måste man kunna underordna sig artens bästa. Jag har inga illusioner om att jag skall kunna strutta omkring som en suverän Gudom. Det är vare sig förenligt med sund moral eller med den artens överlevnad som allting syftar till.

   Radera
  8. "Artens bäst" överlåter jag åt generan att ta hand om. Det är de som är de evolutionära enheterna, varken individer eller kollektiv. Många av våra gener har existerat i miljontals år och vet säkert vad de gör och vad de är ute efter. Själv bryr jag mig inte om det.

   Radera
  9. Generna tar nog gärna hjälp av våra förstånd. Varför skulle de annars ge oss förstånd?

   Radera
  10. Det överlåter jag åt dem att avgöra.

   Radera
  11. @Kapitalist; Jag tror på demokrati och marknadsekonomi baserat delvis på kapitalistiska principer. Det innebär inte att jag inte samtidigt anser att egalitära principer kan och ska samverka i ett modernt ekonomiskt system. Annars hade vi inte demokrati. Kapitalism utan spelregler är inte förenligt med demokrati.
   Darwin´s priciper behöver nog inte blanda in när det gäller kapitalismens system. Det är bara löjligt att tro att det skulle råda ett samband som man kan bygga ett samhälle på. Du vill alltid lägga in socialism hos folk så fort man ens nämner politik. Däremot finns det tyvärr politiker som beter sig som kvasi-socialister under fel flagg. Och tvärtom. Men det hänger mer ihop med att de själva valt att skapa sin egen klass på 35 år. Illa.

   Radera
  12. glömde säga att Ayn Rand förstås hade en del tänkvärda saker men som vanligt hamnar man i avgudadyrkan-fällan. Hon är inte ensam om denna roll. Inga stora tänkare är felfria. En del värre än andra.

   Radera
 2. Såg att posten transfereringar ökat från 5 till 10% av totalen. Kan det månne vara biståndet som nu uppgår till 50 Mdr? Vi betalar väl inga bidrag till svenskar/f.d svenskar boende utomlands? Fast allt är förstås möjligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi betalar pension till många svenskar som bor i utlandet.

   Radera
  2. 50 miljarder är 3% av offentliga utgifter år 2009, och bara så mycket som *ökningen* är varje år. 10% vore mer än tre gånger så mycket, 165 miljarder kronor. Idag uppgår offentliga utgifter förmopdligen till 1800 miljarder om året, om den stadiga långsiktiga trenden håller i sig.

   Radera
  3. Håll totalsiffrorna i bakhuvudet så att ni kan relatera politiska förslag till dem. Hur stor omvälvning kan t.ex. 1 "vård"miljard innebära, när den bara utgör ca 0.06% av offentlig sektors totalutgifter, och 2% av *ökningen* av dessa under ett år? Politikernas förslag till "reformer" är bara små krusningar på ytan av utgiftstsunamin. Faktiskt föreslår inte något riksdagsparti någon märkbar ekonomisk förändring.

   Radera
  4. jo jag tänkte på pensioner också men dessa är ju fonderade och kräver ej passage över transfereringskontot!

   Radera
  5. @Kapitalist; Inte undra på att politiker inte bryr sig om inflationen. Skatteintäkterna ökar ju mer än linjärt.

   Radera