Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2013-01-25 10:17

Vinn valet 2014 och lös automatiskt ungdomsarbetslösheten!

"Baby boom boom pesten härjar,
alla ska ha elaka dvärgar" - Baby Boom, 
Magnus Uggla
"Vad är det vanligaste man säger till en högskoleutbildad?"
"En Big Mac & Company, tack." -
okänd
"Vad är det vanligaste man säger till en högskoleutbildad?"
"Glöm inte att även torka bakom toalettstolen."
- undertecknad (nej, det var ett skämt, här används inte RUT)
Bonnier/DN uppmärksammar att glappet mellan unga och medelålders löner växer.Det är förstås inget överraskande, eftersom ungdomsarbetslösheten är hög och den meningslösa skattefinansierade överutbildningen av unga i allt mindre relevanta, meningslösa och ej efterfrågade högskoleutbildningar växer. I slutändan får allt fler unga, högutbildade, ta allt lägre avlönade jobb de inte har studieskuldsatt sig för.

Men detta är övergående problem för samhället, även om de kanske inte går över för individerna som hade oturen att födas under babyboomen runt 1990.

En sak är nämligen helt säker. Ungdomsarbetslösheten kommer lösa sig själv, eftersom de stora barnkullarna från runt 1990 något år efter valet 2014 inte längre kommer klassas som ungdomar.

Den som vinner valet 2014 kommer kunna slå sig för bröstet att de fick bort ungdomsarbetslösheten. Helt utan att lyfta ett finger. Dock kommer man förstås låtsas ta några åtgärder så man kan påstå att det var politiken som ordnade det hela.
Åldersfördelning 19 - 25 år
toppar i år, 2013.

Åldersgruppen i åldern 19-25 år peakar i år 2013 och börjar sedan falla. Med den kommer alltså per definition ungdomsarbetslösheten att gå ner. Även högskolorna måste dra ner rejält de kommande åren och vi har redan passerat peak gymnasium till friskolornas stora förskräckelse.

Till 2021 kommer vi ha ca 200 000 färre i gruppen 19 - 25 år och med det också 200 000 färre ungdomsarbetslösa än annars. Även företag som har målgruppen 19 - 25 bör vara medvetna om att de kommande åren blir bistra.

Av samma anledning kommer tillflödet av nya BLT till bostadsbubblan att krascha när babyboomens barn redan har bostäder. Rimligtvis accellererar det nedgången på bostadsmarknaden efter 2014, när pyramidspelet inte fylls på i samma takt längre.

Detta är inget kontroversiellt. Rimligtvis vet redan politikerna detta och inser att de inte behöver ta några aktiva åtgärder för att få babyboomarna födda 1988-1992 i arbete. Ej heller behöver man ta fram ungdomsbostäder, då även det problemet minskar kraftigt framöver. Det gäller bara att hålla tyst om det hela...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

17 kommentarer:

 1. Det är väl snarare så att när 18-25 åringarna slutar peaka och blir äldre som de kommer kunna fylla på pyramidspelet.

  Folk under 25 har sällan 350K på banken för att köpa en BRF.

  Bubblan ska nog blåsas upp några år till..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle precis påpeka detta. Den demografiska utvecklingen måste sättas i relation till åldersfördelningen när man går in i bostadsrättsmarknaden för att göra en korrekt bedömning.

   Detta borde ochså sättas i relation när äldre går ur bostadsrättsmarknaden.

   Radera
  2. Det är intressant hur femtiotalisternas sämre pensioner i så fall skulle påverka bostadsmarknaden...
   Trettiotalisterna, som maxat ATP, har väl sålt sina bostäder till goda priser...
   Fyrtiotalisterna som i många fall oxå har maxat ATP måste nog sälja snabbt för att inte tappa en del, men många av dem (inklusive mig) har inte tjänat en spänn på sitt boende (inklusive usel pension) då man varit högt belånad under 1980-90-talen...
   Femtiotalisterna, som betalat mest skatt av alla generationer i historien, kommer kanske att vara riktiga losers... och får sämre pensioner än andra då de inte hunnit förbereda sig för detta genom egna pensionsförsäkringar...
   Så när de skall sälja så kanske priserna riktigt bottnat...

   Radera
 2. Det är inte säkert att man helt inser detta, utan att man kör på i en sorts kollektivt "följa John"...
  Ty så brukar politiken funka...
  Den ena handen vet inte vad den andra gör...

  SvaraRadera
 3. Även på detta område visar planekonomin sitt rätta ansikte. Ett enormt resursslöseri.

  SvaraRadera
 4. Du skriver att bostadsbubblan kommer krascha. Det tror jag med.

  Kan du inte skriva något om varför Riksbanken plötsligt fått för sig stärka valutareserven med 100 miljarder och vad du tror dessa pengar skall användas till. Är det för att rädda banker som inte kan betala sina skulder och att det är vi skattebetalare OCH BLT:are som ska betala dubbelt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjaa, dom har ju låst 100-miljarder åt IMF, och förmodligen har IMF signalerat att dom förmodligen snart behöver dessa slantar.
   Så nu har dom måstat låna dessa, eller om man vill kalla det för att låna till bankerna . . . . av bankerna ;), för säkerhets skull då BLT-grejen o företagskonkurserna kommer, beroende på hur det kommer.
   Företags-kk, är ju förlorade pengar om dom är AB, det verkat numera inte ens finnas 25% att hämta, men bankerna har ju av Staten fått ett visst företräde.
   Men pengarna är för utlånarna försvunna ner i fickorna på nån annan.

   Radera
 5. Hej Cornucopia jag undrar vad du anser om att investera i träd, i Kenya/Afrika. Vet att du är mycket för skogsbruk och mark men du har bara skrivit om Sverige vad jag sett.. Läst en del på BetterGlobe och tycker att deras affärside verkar intressant och lönsam.
  Eller vad tror du?

  www.betterglobe.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur var det nu....
   If you don´t hold it ..
   You don´t own it....

   Radera
 6. Rimligtvis vet redan politikerna detta"

  Sa du detta "4daLulz" som kidsen säger? Hade politiker haft ett endaste hum om demografi hade det inte existerat dagisköer. Maken till lättförutsedd efterfrågan kan ju nästan inte finnas: födslar plus genomsnittlig inflyttning av barn i dagisålder. Ändå är det helt omöjligt för politikerna att få ner köerna i vissa kommuner. Brist på pengar är det ju inte för ingen blir ju utan plats.

  SvaraRadera
 7. Är det inte skillnad på att antalet ungdomar i spannet 18-25 minskar och att andelen ungdomar i spannet 18-25 som är arbetslösa minskar?

  SvaraRadera
 8. Senast igår kom nya siffror om arbetslöshetens utveckling.
  Antalet sysselsatta ökar
  Antalet utanför sysselsättningen ökar.
  Dvs vi förmår inte skapa arbete i den takt som befolkningen växer.
  Inte vi heller!
  http://www.scb.se/Pages/PressRelease____347811.aspx

  SvaraRadera
 9. Ungdomsarbetslösheten engagerar. Reinfeldt packade tejp. Viktigt med första jobbet.

  Nu fylls landet med folk som vill ha instegsjobb, något som saknas när låglönesatsningar och fas 3 pressar på från alla håll.
  Samtidigt ger vi jobb till Kameruer som lockas hit med luriga avtal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Först..
   Då vi har ett för högt grundavdrag, som beskattar folk under existensminimum (om man jobbar så kostar det mer att leva) så räcker inte lönen till för att leva. Då skatt och arbetsgivaravgifter tillsammans med nettolön blir för stor utgift betala instegsjobbets lägre produktivitet för arbetsgivaren....
   Så höj grundavdraget till kontinentala nivåer så är åtminstone de unikt svenska avarterna borta...
   För det andra så har balter ungefär samma löner som afrikanerna..
   Det är bara det att färjan till Baltikum är billigare än flyget till Afrika...
   Så troligen kommer inga afrikaner in på den skogliga marknaden framöver igen utan den är helt reserverad åt balter.

   Radera
 10. Detta bygger ju på att ekonomin inte packar ihop snabbare än ungdomarna blir färre...

  SvaraRadera
 11. Men det har väl konstaterats att det bara är utländska ungdomar som har hög arbetslöshet, de etniska svenska ungdomarna har väl ganska normala siffror om jag inte är felunderrättad. Det tyder på att det är andra faktorer som spelar in. Och dessa faktorer lär väl kvarstå även efter peak ungdom. Därför tror jag inte att ungdomsarbetslösheten kommer att lösa sig av sig själv. Visst, färre ungdomar, lägre ungdomsarbetslöshet, i teorin, men om en stor del av ungdomarna även i framtiden är oanställningsbara så förblir ungdomsarbetslösheten hög, om än - kanske - lägre än nu, men det beror också på hur många nya invandrade ungdomar som bosätter sig i Sverige,

  SvaraRadera
 12. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson i lördagens Ekot ger dig rätt:

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3071&artikel=6362687

  SvaraRadera