Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2013-01-07 11:05

Trängselskatt: "Inga köer på riksväg 40"

Propagandaministeriet är i full gång vad gäller trängselskatten och uttalar sig om att det inte var några köer i Göteborg (Stampen/GP).

"Det har inte varit några köer på E 6, E20 eller riksväg 40."
Tja, som boende med riksväg 40 som matarrutt kan jag upplysa myndigheterna om att det aldrig är köer på riksväg 40, annat än vid vägarbeten.

Lite försynt råkar man sedan påpeka att det råkar vara studiedag i skolorna i Västsverige eller åtminstone Göteborgs kranskommuner på årets första skoldag... Vilket för fram en annan tanke. Avskaffa maxtaxan på dagis, och brukarfinansiera dagis till 100%, baserat på exakt antal timmar per månad, så ska ni se på minskade bilköer. Även minskade köer till barnomsorgen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. Helt rätt om maxtaxan, se bara till att det inte blir en inkomst/förmögenhetsrelaterad taxa som på åldringsvården. Gamlingen skall enligt skattesverige vara skinnad både boxtavligt och bildligt vid frånfället.
  (ett barn lär sig skriva och då får man många bra förslag på användning av Q och X. Som behöver bortförklaras)
  (Svenska stavas f.ö. bättre med ryska alfabetet. En tanke att lätta sinnet med ifall de skulle besätta landet.)

  I går var det även ett propagandasamhällsprogram på P1 om hur illa och populistiska GT var som protesterat mot trängselskatterna. (Varje gång jag slår på radion verkar det vara moraliska propagandaprogram om hur man skall tycka och om vilka det är synd om.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. DU verkar vurma om di gamle, måste kännas hemskt för dig att di gamle skattas hårdare än vanliga knegare i reinfeldts Sverige !? ;-)

   Radera
 2. Barnpassningen kostar statskassan två Försvarsmakter, 75 miljarder.

  SvaraRadera
 3. Saker som är till nytta för fler än brukaren är inte lämpliga kandidater för "brukarfinansiering". Jag vill påstå att barnomsorg faktiskt hör till den kategorin eftersom vi alla vinner på att fler mammor (och till viss del pappor) är aktiva i arbetslivet. Det är en samhällsnytta. Har du gått och blivit tokliberal? ;-)
  Att gemensam barnomsorg är till gemensam nytta kan man lätt se genom att inte bara människor organiserat sig på det viset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du belägg för ditt uttalande om att "vi alla vinner på att fler mammor (och till viss del pappor) är aktiva i arbetslivet".

   Radera
 4. Men vad är det med dig? Varför ska inte alla betala för den yngregenerationens väl och ve? Bättre att brukarfinansiera försvaret i så fall. Så jag antar att du tycker att kvinnor inte behöver förvärvsarbeta. Utveckla gärna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du manchauvinist? Varför är det kvinnorna som ska passa barnen?

   Radera
  2. Försvaret är väl brukarfinansierat, det brukas av svenska folket för landets försvar.

   Radera
 5. Nej försvaret betalas av alla, för att en bunt män tycker att det är ballt att hålla på med vapen och stridsvagnar. Det kan de gärna betala för själva.

  Ja fråga inte mig varför det är kvinnor som skulle stanna hemma och ta hand om barnen om dagis var brukarfinansierat, som du mycket väl vet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det vet jag inte mycket väl, i egenskap av deltidsarbetande man.

   Radera
  2. Jag tycker en viktig aspekt av allmän värnplikt (och till viss del försvaret) är som grabbdagis. Unga män i värnpliktsålder behöver lite disciplin och har behov av grabbgemenskap. Inte så dumt att skicka bort dem 6-12 månader. Ett bättre sätt att kanalisera hormonöverskottet än spontant gänggemenskap. Alla vet ju vad unga arga män ställer till med.
   Nu borde det kanske finnas något billigare sätt att få till grabbdagis än en hel försvarsmakt, men vi kan ju fortsätta försöka lura ut dem i skogen med motiveringen att ryssen kommer. (Problemet är att vissa har gått på det till den grad att rysskräcken sitter i för livet... ;-) ) Min värnplikt i slutet på 80-talet med kpist från 1952 och kängor från samma epok kan inte ha kostat mycket.

   Radera
  3. Cornucopia, det finns givetvis gott om statistik om detta. Allt handlar ju inte om just dig.

   Thomas. Ja väldigt dyrt sätt att få fason på unga män, tycker det är bättre om deras föräldrar gör sitt jobb och uppfostrar dem istället. Lite gammaldags kanske, men defintivt mer ekomomiskt och klimatsmart.

   Radera
  4. Tudorienne: Intressant uttalande: "för att en bunt män tycker att det är ballt att hålla på med vapen och stridsvagnar".

   Hur länge skall man vända andra kinden till? Menar du att de män, kvinnor och barn som genom historien blivit anfallna, våldtagna eller dödade av en annan grupp män, kvinnor eller barn, för att deras egen grupp inte försvarat sig, har gjort rätt? Eller skulle de ställt krav på sin grupp att försvara sig mer?

   Tycker du polisen skall sluta befatta sig med våldsbrott?

   Radera
 6. Bort med maxtaxan! Nästan inga dagisföräldrar är ekonomiskt lönsamma! En dagisplats kostar runt 15 000kr/ månad, lägg där till Vab som kostar över 4 miljarder per år! Du måste tjäna o skatta bra mycket som förälder om det ska vara samhällsekonomiskt lönsamt att ha barnen på dagis! Varför inte ge 15 000 till den som själv vill ta hand om sitt barn? Det skulle ju också minska de horribelt stora barngrupperna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. You have a point!

   Nick

   Radera
  2. @12.17

   Din iakttagelse är klok och riktig, men den uppskattas inte av vänstersvängen. Provrörstillverkade barn tillverkas mest jämställt så att även HBTXVQF personer kan beställa en bebis och sedan in lämna in till storskaliga uppfostringsinstitut med genusutbildade HBXGQK-lärare! Visste du inte att du saknar erfoderlig utbildning för att ta hand om ditt barn?

   Radera
  3. Bah, jag är trött på allt detta gnabb om höger och vänster! Det spelar ingen roll! Liknelse: Här har du ett äpple som är ruttet i kärnan, vill du ta en tugga på den vänstra sidan eller den högra? Båda sidorna smakar unket.

   I övrigt så tycker jag att Annas idé låter utomordentlig! (förutsatt att hennes siffror stämmer alltså).

   Radera
  4. Det du föreslår finns ju redan och kallas vårdnadsbidrag, men det ligger på 3000:-/mån och inte 15000:-

   En person med medianinkomst (25000:-/mån) betalar ju ungefär 5000:-/mån i kommunalskatt (20%). Dessutom får kommunen in 1260:- i dagisavgift för en familj där båda föräldrarna ligger på medianinkomst.

   Om man vill ha en kostnadsneutral lösning för kommunen skulle ju vårdnadsbidraget kunna vara lika stort som skillnaden i kostnad för dagisplats och den förlorade inkomsten om föräldern stannar hemma. I det här fallet 15000 - 5000 - 1260 = 8740:-. Jag har dock inte hittat någon annan källa som sätter ett riktigt så högt pris på en dagisplats, 12500:-/mån har jag sett på ett par ställen och då ger samma beräkning ett vårdnadsbidrag på 6240:-

   Problemet är ju då (och det har man tydlig statistik på i Finland) att de enda som stannar hemma för en så liten peng är lågutbildade unga mammor som redan är arbetslösa, och som sedan får ännu svårare att ta sig in på arbetsmarknaden.

   Däremot skulle det kunna bli ekonomiskt försvarbart för en förälder som är hemma med två eller fler barn. Om man tar bort två bart ur barnomsorgen skulle ju mellanskillnaden för kommunen bli 12500*2 - 5000 - 2100 = 17900:- (2100 är maxtaxa för två barn).

   Radera
 7. Att frigöra sig från föräldrarna är just en del av problemet i den åldern. Då behövs andra nätverk. Jmf med unga djur i naturen, som t.ex. vargar, som bildar "grabbgäng" då de frigör sig från flocken och som drar omkring och ställer till förtret.
  Att låta dem gå sysslolösa i arbetslöshet är förödande.
  Det är inte bara en fråga om att få "fason", utan att överbrygga en känslig period i livet. Här har samhället en roll tycker jag. Idrottsklubbar kan vara bra för somliga, men passar kanske inte alla och är inte obligatoriskt.

  SvaraRadera
 8. Ännu bättre är väl att införa trängselskatt på dagis? Då försvinner ju köerna automatiskt?

  SvaraRadera
 9. Varför inte införa trängselskatten redan på BB? Då får vi ju ett jämt utflöde av barn varje år istället för dagens svallvågor efter 40-talisterna.

  On topic noterade jag faktiskt också att det var mindre trafik än en vanlig måndag (på E6 söderifrån), men ungefär lika mycket som det brukar vara på loven. Det var rätt folktomt på jobbet också, men folk kom faktiskt lite senare än vanligt. Vilket iofs kan bero på att det var första dan efter två lediga veckor för många.

  Ska bli intressant att se hur det utvecklar sig. Sannolikt drar folk ner på konsumtionen för att kunna betala skatten, vilket kommer minska sysselsättningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju perfekt, ännu mindre sysselsättning = ännu mindre köer. Med lite tur blir det ju bilfritt på motorvägarna och vi kan börja ta cykeln :)

   Radera
  2. Nu är det ju inte på BB som ungarna produceras...

   Radera
 10. Kan du inte komma på någonting bättre än att säga att man ska ösa över alla kostnader på barnomsorg på föräldrarna?

  Kan du inte skriva något vitsigt nu, kanske något ifrån mitt idé program?

  Eller ska vi vänta cirka 2 år till innan du klämmer till med en kopia?

  En vettig politik gör ju rimligen det så att det inte längre finns ett behov av dagisplatser.

  Kom igen nu, sätt dig på utedasset och fundera ut hur man gör det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så jag som har valt bort barnomsorg för mina barn ska straffas genom att jag först har valt bort en inkomstkälla och sen behöva betala för att du ska ut och Kaffe-Latte-shoppa för 10 000 kr/dagisplats/månad istället för att ta hand om dina barn? Låter det rimligt?

   Förskolan 56,5 miljarder kr/år.... det var väl ett ypperligt exempel?

   Radera