Cornucopia?

Aktuellt

Sämsta inköpschefssiffrorna i eurozonen sedan 2012

En lång rad industriindikatorer föll hårt när de rapporterades in idag. Bland annat visar inköpschefsindex (PMI) för tillverkningsindustri...

2013-01-14 17:49

Slöseriskolan

Filmaren Martin Borgs på Slöseriombudsmannen lanserar en ny film, Slöseriskolan.


En snabbkurs hittar vi nedan, som introducerar de fyra sätten att göra av med pengar på.

Borgs och Slöseriombudsmannen är finansierade av Skattebetalarna(s förening) om nu någon undrade. En förening som jag själv för övrigt är betalande passiv medlem i sedan kanske tio år, vad gäller eventuella anklagelser om intressekonflikter. Vad jag vet är jag inte med i några andra föreningar, förutom den samfällda vägföreningen.

Det handlar inte om att man inte ska betala skatt, utan om att våra skattepengar ska användas ansvarsfullt samt med sans och vett.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

21 kommentarer:

 1. Cornu...detta är den vanligaste formen av korruption. Jag menar förstås inte krognotor här.
  OPM...Other Peoples Money handlar inte bara slösa och slarva utan väldigt mycket om ansvar&risk.

  SvaraRadera
 2. Inom det privata så ska normalt sett öl- och spritnotor, attesteras av närmaste högre chef. Så om man ska bjuda laget runt bland arbetskamraterna när man är på krogen och slår runt, så måste man se till så att det ingår två chefsnivåer i gruppen. Den lägre chefen betalar på sitt kostnadsställe. Den högre chefen attesterar.

  Det borde finnas liknande attestregler inom det offentliga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast i rimliga organisationer fungerar det ju även så att den chef som har högst nivå är den som ska betala.

   På så sätt slipper man ju även att någon närvarande på festen attesterar.

   Radera
  2. Ett annat alternativ är att man betalar själv - att konsumera massa alkohol kan ju knappast ingå i kärnverksamheten i många företag.

   Radera
  3. En del linjechefer inom det privata har litet pengar på sitt kostnadsställe för representation, trivsel o.d.

   Ibland kan det vara läge att göra något på fritiden med arbetskamraterna för att öka gemenskapskänslan/sammanhållningen, t.ex. att bjuda på ett glas öl på krogen. Detta tillhör inte företagets kärnverksamhet, men många företag anser att sådana här "verksamheter" också bör finnas då och då.

   Sedan finns det i sällsynta fall även missbruk av dessa "verksamheter" inom det privata. Om detta missbruk är långvarigt så har man förmodligen dålig organisation, dålig kontroll eller oligolmarknad.

   Radera
 3. Jag driver själv företag med några anställda. Vi har inte "spritnotor" på vårat företag. Varför är det så viktigt med kröka på kommuner? Jag har inte riktigt förstått varför det ska vara så viktigt att supa på konferenser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske för att det underlättar ens existens när man inte har en susning över samhället andra lever i.

   Radera
  2. En gammal fackföreningstradition....

   Radera
  3. Som det nya och enda arbetarpartiet har omsatt i en storleksordning som överträffar allt. Tidigare gällde det endast melemmarnas pengar. Nu får alla vara med om att betala

   Radera
 4. Den riktigt feta grejen vad gäller Other Peooples Money (OPM) är ändå att lova en sak som inte finansieras på ett korrekt vis.
  ex vis pensioner som våra landsting och kommuner inte har avsatt 211 Miljarder
  per år 2011. Alltså lovat bort 211 Miljarder i pension och inte avsatt en enda riktig krona. Allmännas inkomster ca 1700 Miljarder per år.
  Det är verkligen ett bondfångeri.
  Sossarna är mästare på OPM men konkurrensen från de borgerliga är ganska hård.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väl talat Analytikern. Och det finns även en massa påhitt i kommuner som tangerar deras ansvarsområde men där beslutfattare har fått hybris. Ta den där kommunen(var det Ö-vik?) som blev partner i ett privat projekt att bygga en fabrik för framställning av energi(tror det var förnyelsebara bränslen baserat på etanol). Kommunen inte bara satsade på ett väl ifrågasatt bränsle, särskilt om man saknar råvaran, det mest galna var att man satsade skattebetalarnas pengar på ett projekt som gick långt över vad kommunen hade behov av. Man blev investerare med avsikt att tjäna pengar. Inte först och främst att leverera till kommuninnevånarna. Projektet har kostat enorma pengar då processen förstås varit baserad på en katastrofal glädjekalkyl. Här lyser verkligen ämbetsmanna-ansvaret med sin frånvaro. Fängelse är det enda som sätter ribban förutom lagom stora skadestånd ovanpå.

   Radera
  2. rttck 2013-01-14 21:13
   Sekab, handlade om att ett företagerekonsortsium lurade arshelet av tre Norrlandskommuner med lite flashiga .pps-filer.
   Där tillslut en av direktörerna köpte loss en utlandssatsning på på tror 100-miljoner, nån odling av nått snabbväxande grejs, för en, 1 kr.
   Han lyckades även att ändra villkoren, tror 3ggr, i det redan sålda, så nu måste vinsten uppgå uppåt 100-miljoner innan kommunernas bolag ska få vara med på delning.
   Första villkoren var nån miljon, sen delning.
   Det är alltså även direktörer i kommunens bolag som har fingrarna i syltburken.
   Därför har Elvy, kommunens politiske chef, (hon som förorsakade det hela genom att vara kommunens högste boss o rent diktatorisk) tvingats att ta in en pensionerad 'fixare' från Sundsvalls bostäder som kommunföretagsdirektör, för att få bort en massa kostnader.
   Kommunen har av kommunförbundets bank meddelats att dom har nått lånetaket, så när som på nån månads förbrukning.
   Som pensionär så behöver man inte tänka på framtiden och kan fatta hemskt otrevliga beslut.

   Detta handlar helt enkelt om kommunens dåliga kompetens.
   Direktörskonsortsiet raggade åt sig OPM att vifta med, kommunernas pengar, som dom fixade galamiddagar o . . ja man får inte säga allt som kan fixas på Foresta o mitt emot Centralen, åt kommunföreträdarna.

   Radera
  3. @Nils; Hmm var det Sekab jag tänkte på här? Elvy låter bekant. Men hade man inte också en större "fabriks"investering hemmavid eller i varje fall i Sverige? Etanol kan göras av t.ex majs som i USA men även av sockerrör som i Brasilien. Antar att du syftar på denna investering.
   Skall kolla läget via nätet? Jag har för mig att projektet hade som mål att utveckla en ny energiteknik baserad på just etanol! Tack för tipset!

   Radera
  4. Just det..man skulle göra etanol på cellulosa(Modo). Man blev blåsta även av Modo på försäljning av ångenergi. Kommunfjollorna litade på allmänna förhoppningar istället för att skriva avtal!! Kolla länken nedan: 4 Mdr i skulder i Ö-vik...som växer!

   Radera
  5. Sossarna är totalt utslagna på detta område. Vi närmar oss helenistiska höjder i detta land.

   Radera
 5. http://www.nfh.se/

  Obs! Ingen skämtsajt det är på riktigt! För riktiga skattepengar. :(

  SvaraRadera
 6. Jag vet allt om det fjärde sättet!

  SvaraRadera
 7. Vilka amatörer som visas i filmen! Så här sätter man sprätt på riktigt stora belopp.
  http://www.stockholmsrean.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du Håkan egentligen skulle varje medborgare lämna in sin egen polisanmälan för att markera. Jag säger som alltid: Skulle vanligt folk göra som politiker så skulle vi hamna i fängelse. Man undrar varför inte media tar upp detta på bästa sändningstid? Varför?
   På Di bråkar Skatteverket med de stora revisons-firmorna där det diskuteras förmånsbeskattning av nya delägare beträffande aktieköp. Något som pågått i 30-40 år utan konsekvenser såvitt jag vet. Nu vaknas det. Men all annan verksamhet som privatiseringarna, allmännyttans vrakutförsäljning. Tack för länken Håkan. Och det bara i Stockholm!!

   Radera
  2. http://www.svt.se/nyheter/regionalt/mittnytt/oviks-svarta-hal

   Sekab, ägt av 3 kommuners energibolag som för ett antal år sedan(2007) stod för 100% av marknaden för etanol i Sverige och 15% av Europas marknad! Nu har Ö-vik skulder på 4 Mdr (varav Sekab 600 Mkr) "and increasing". Hur i he-ve-te kan politiker få satsa på näringsverksamhet utanför det egna behovet. Kommer det en ny nedgång i den globala ekonomin(och därmed oljepriset) kommer detta projekt att haverera. Idag tror jag det ger viss vinst men det finns så stora förlusthål som inte går att fylla annat än med OPM. Och faller priserna så tror jag att skattebetalarna gör revolution.

   Detta är ett paradexempel på politisk disrespekt och OPM.

   Radera
 8. Här är slöseri i mångmiljardsklassen.
  http://www.expressen.se/ekonomi/stockholmarna-fick-betala-for-fortums-klipp/

  SvaraRadera