Aktuellt

Klimatanpassning behövs nu - men vill det offentliga betala?

Eventuella effekter av en klimatförändringsdämpande politik låter vänta på sig decennier, om de alls fungerar när resten av världen ökade CO...

2013-01-08 07:54

Skottskador orsakar 21% av dödsfall bland barn och unga vuxna i USA

I den ansedda och världsledande medicinska vetenskapliga tidsskriften New England Journal of Medicine (NEJM) har det publicerats ett perspektiv på amerikanska dödsfall bland barn och unga vuxna, orsakade av skottskador. Titeln är Preventing Gun Deaths in Children.

Ca 21% (6570 av ca 32000) dödsfall bland barn och unga vuxna i USA, åldern 1 - 24 år, orsakades av skottskador, dvs skjutvapen. 


Detta innebär bland annat att det är dubbelt så stor risk för åldergruppen att dö av skottskador än av cancer (under samlingsnamnet neoplasma, eng neoplasm). Arton barn eller unga vuxna dödas av skjutvapen varje dag i USA, året runt. Det är en Newton-skola om dagen. I publikationen står det dock 7 om dagen, men 6570/365=18. 

I artikeln konstateras också att läkare och barnläkare kan göra en avservärd skillnad, genom att fråga barnfamiljer om vapeninnehav och ge råd till barnfamiljer om att göra sig av med skjutvapen eller låsa in dem. I områden där detta genomförts har antalet dödsfall minskat.

Dock har det i flera delstater, bl a Florida, stiftats lagar som förbjuder läkare att ge dessa råd till barnfamiljer. Just Floridas lagar har fått avslag i USA:s högsta domstol, då de bryter mot lagarna om yttrandefrihet, men beslutet har överklagats av Floridas guvernör.

Artikelförfattarna föreslår ett antal åtgärder för att komma till rätt med problemet. Det finns t ex inget som hindrar att man inför lagar om att vapen, likt i t ex vapentäta Sverige, ska vara inlåsta i vapenskåp.

Nu finns det en massa (svenskar) som hänvisar till USA:s grundlagsförfattning (eng constitution), men vad den egentligen säger är bara att folket ska ha rätt att bära vapen i organiserade och kontrollerade miliser. Kort sagt att folket ska kunna upprätta egna hemvärnsorganisationer. Inte att man individuellt och privat ska få bära vapen.
"A well regulated militia being necessary to the security of a free State, the right of the People to keep and bear arms shall not be infringed."
För den som är insatt i engelska språket så är "bear arms" något man gör som militär. En privatperson carries (carry) arms om vederbörande bär vapen. Lagar i USA handlar om concealed carry, inte concealed bearingDet är fullt möjligt att i enlighet med den amerikanska författningen förbjuda alla som inte är anslutna till en godkänd, kontrollerad och utbildad hemvärnsorganisation/milis att bära eller inneha vapen. Vilket naturligtvis inte kommer ske. Dessutom står det inte guns, utan arms, vilket mer korrekt är beväpning eller rent av vapensystem, t ex på tiden det skrevs kanoner och i konsekvensens namn idag luftvärnsrobotar eller stridsvagnar.

Nu bor åtminstone jag i Sverige, så jag tänker inte haverera vidare över amerikansk inrikespolitik. Men det är skrämmande att 18 barn och unga vuxna dödas varje dag i USA. I skolan i Newton dödades 20.

Ingen form av gammelmedia (definition Bonnier, Schibsted, Stampen) har länkats i detta inlägg.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

37 kommentarer:

 1. Som svensk förundras man ju över det motstånd som finns mot rimliga regleringar, men var person efter sin form..
  Vad gäller procenttal så ar totala antalet dödsfall i åldersgruppen, enligt artikeln (estimat ut diagram) ca 19500 + 6750 + 3000 + 1000 + 1000 + 500 ~ 32000 vilket ger en andel på 21% snarare än 25% vilket är illa nog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, korrekt. Jag var lite snabb och blandade fokuserade på "non gun" för första kolumnen och missade "injury".

   Radera
 2. Ett vanligt vapenskåp är bra till mycket, låsa in bössa och ammo, sprit när ungarna skall ha föräldrafritt samt smycken och annat.
  Jag tror dock att många olyckor skulle kunna undvikas om man hade vapen inlåsta
  i skåp som vi har i vårt land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror många olyckor skulle kunna undvikas genom att använda sunt förnuft.. :-)

   Radera
 3. När jag var lite hängde vapnen på väggen, låg under sängen eller i garderoben, sedan hängde de låsta på väggen, sedan in i skåp av ökande storlek. Häromåret skrotades ett riktigt gammalt vapen för att "garderoben var full", ännu ett kulturarv försvinner. Jag visste att jag inte fick leka med dem.

  Jag tycker inte man bör blanda ihop myndighetsregleringar, skjutskador och slapphet i uppfostran. Precis som med kniv, lek ute och i grupp bör man däremot lära sig tidigt, medan man kan lära sig, så man inte under tonårens hybris skall lära sig under grupptryck.

  Sedan undrar jag över var du fått din engelska:
  http://www.thefreedictionary.com/Carry+arms
  http://idioms.thefreedictionary.com/bear+arms
  https://en.wikipedia.org/wiki/Right_to_keep_and_bear_arms

  Min amatörmening är att meningsbyggnaden i tillägget inte alls utesluter att privatpersoner har rätt att bära vapen. Jag anser meningen beskriver två saker, dels att man får samla sig i gerillagrupper och dels att man får bära vapen. Undantag är inte med i meningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Far var hemvärnsman och skytt, så det fanns både mauser, k-pist och ammo hemma, men det var givetvis inget vi ungar fick röra, vi visste hur farligt det var. Jag tycker det är bra med vapenskåp, men tycker att begränsningen på sex vapen borde bort.

   Radera
 4. Jag tycker också att det begränsar mitt liv väldigt att bara få ha sex vapen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt liv begränsas inte så mycket av den regeln men jag vet en del som skulle vilja samla på vapen men inte gör det på grund av krånglet och en del som gör det trots krånglet. Intressena är olika, det är ungefär som en del samlar på frimärken.

   Frimärken kan ses som ett hjälpmedel vid skrivande och kom ihåg att pennan är ett farligare vapen än svärdet och geväret. Det är bland annat därför tidningar och makthavare vill begränsa friheten på internet som även det kan vara ett hjälpmedel vid distribution av det skrivna.

   Pennan är betydligt farligare än skjutvapen och liknande; en välskärpt penna krossar nationer, folk och regimer!

   Radera
 5. jag kommer inte ihåg var jag läste det, men tydligen så är det ungefär lika många våldsdåd på skolor i Kina som i USA - men den stora skillnaden är att i Kina är skjutvapen strikt begränsat varför våldsdåden begränsar sig till kniv, nävar, fötter och andra tillhyggen. Det har lett till att antalet dödade i Kina är väldigt mycket lägre än i USA. Jag har för mig att det även nämndes att det var en liknande händelse i en skola samma dag som Newton hände.

  Skjutvapen hanterat på fel sätt i fel familj i fel förhållande blir.. fel..

  SvaraRadera
 6. Apropå USA: En märklighet i lagen ger USA:s finansdepartement möjligheten att prägla mynt av platina med vilket värde som helst. De senaste veckorna har en kampanj kallad ”mint the coin” (prägla myntet) skjutit fart bland opinionsbildare för att denna möjlighet ska utnyttjas.

  Idén är att prägla ett platinamynt med ett (nominellt) värde på 1.000 miljarder dollar, motsvarande 6.500 miljarder kronor, och lämna över det till centralbanken, som skulle kreditera statens konto med lika mycket. Vips skulle behovet av att få kongressen att lyfta lånetaket vara borta.

  SvaraRadera
 7. För att få lite debatt så undrar jag hur siffrorna ser ut om alla brottsrelaterade dödsfall rensas bort. Det känns som att ett stort antal av de döda dör pga droghandel (ålder 15-24). Jag gissar att de flesta vapen i den sfären är illegala, så förbud lär inte påverka det så mycket.

  Hur ser dödsfallen ut om de läggs på en karta? Det vore intressant att veta om dödsfallen sker i restriktiva stater/districts (tex Washington DC) eller vapen liberala stater (Texas)

  Hur många av dessa 21% dog för att de stod mitt i skottlinjen och filmade med sin iphone?

  Hur många i åldern 1 till 24 dör pga skottskador i EU?

  Om 21% dör pga skottskador så dör 79% av något annat, bilolyckor? självmord? Artikeln nämner bara andra orsaker, inte vilka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här är tv underhållning:

   http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=AjDT-X_CebI

   Radera
  2. Dödsfallen är oftast med legala vapen, olyckor i hemmet där barn leker med föräldrarnas vapen, lyckade självmord (90% av självmordsförsök med skjutvapen leder till döden, mot 25% av andra försök), föräldrar som skjuter sina barn avsiktligt eller av misstag (inbrottstjuv?), barn som tar föräldrars vapen med sig till skolan och skjuter en mobbare, folk som skjuter varandra på fyllan etc.

   Sätt en pistol i händerna på hälften av alla svenska barn, så får du se vad som händer.

   Artikeln nämner andra orsaker, t ex cancer, infektioner, hjärtsjukdomar (alla ovanligare än skottskador).

   Radera
  3. Men det finns en poäng i att det är just USA och Schweitz där befolkningen har vapen. Republiker, frivilliga federationer skapade underifrån och inte uppifrån och ner.

   Radera
  4. Ja, men i Schweiz är det just hemvärnet/försvaret som har vapnen (i hemmen). Så som USA:s författning är skriven, men inte tillämpad. Så dör inte heller folk som flugor i Schweiz.

   Radera
  5. ja, det visar vilken galning Alex Jones är och hur "lättdebatterat" det är med konspiratoriska nötter.. han lyssnade inte en enda gång...

   kan tillägga att jag tycker Piers Morgan också är en nöt, men av en annan typ..

   Radera
  6. Lars, var hittar du stöd för påståendet att "Dödsfallen är oftast med legala vapen"?

   Radera
  7. Schweiz har väl infört ungefär samma regler som i sverige för hemvärnet på senaste tiden. Dvs slutstycken/ammo förvaras på annan plats än hemmet. Sen är det väl olika lagar för civila vapen per kanton.

   Radera
 8. 100 000 Blir skottskadade varje år i USA. ~1/3 dör. Högst antal i hela världen. 17% av av dödsfallen i arbetet är dessutom pga av mord med skjutvapen. Rena vilda västern alltså.

  Men varför fokusera på våldet på hemmaplan utfört av amerikaner? För nog är det väl bättre att rikta fokuset någon annanstansm, t.ex. mot en bråkdel skäggiga och våldsamma bönder i grottor 990 mil bort, eller varför inte den hotfulla religionen islam.

  USA är ett skämt i avseendet.

  SvaraRadera
 9. USA är ett skämt i många avseenden men jag har ändå inga problem att hålla mig för skratt...

  SvaraRadera
 10. Gör en etnisk uppdelning av siffrorna och vi kommer den verkliga orsaken på spåren. Det går att översätta rakt av till "svenska" förhållanden. I den rådande pk-världen kommer anständiga svenskar att berövas sina vapen och de enda som förutom staten kommer att ha vapen är kriminella gäng. Det är så en kultur går under.

  SvaraRadera
 11. Nu är det ju just kring tolkningen av grundlagstillägget debatten står. En del tycker det är lika självklart som Lars att det inte syftar på privatpersoner, andra tycker tvärtom.

  SvaraRadera
 12. Att jämföra med svenska förhållanden går inte, i Sverige är det älgstudsare och hagelbössor som folk har och dessa förvaras inlåsta och transporteras oladdade, i USA är det ofta pistoler och revolvrar och de förvaras ofta laddade så man är beredd när tjuven kommer.
  I vanlig ordning kommer det att ropas på restriktioner i Sverige, för det görs det nästan alltid när det har hänt något i USA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har det jämförts med Sverige, annat än att Sverige med krav på inlåsning av vapen inte ser motsvarande 208 barn dödas av skjutvapen varje år?

   Radera
 13. Då ska man ju om man ska vara konsekvent låsa in eller reglera det som står för de övriga 79 procenten av dödsolyckorna om argumenten i mot vapnen ska bli trovärdiga.

  Trams att den mänskliga faktorn kan byggas bort med regleringar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså.

   Övriga grejer, t ex trafiken och fordonen, regleras ju, annars hade dödsfallen varit avsevärt högre där.

   Hur kommer det sig att vi inte har 208 (samma incidens per capita) barn i Sverige som dödas av skjutvapen varje år?

   Radera
  2. Vi har inga laddade revolvrar liggande i byrålådan eller handskfacket i bilen, förutom buset förstås de måste försvara sig mot andra busar.

   Radera
  3. Lars2013-01-08 12:23:"inga" är inte korrekt. Väldigt få är korrekt. Har sett en siffra på ca 500 licenser för självförsvarsvapen i sverige. Antagligen är flera av dem utlänska säkerhetsvakter som tillhör ambassadpersonal osv. Mentaliteten kring vapen verkar vara helt annourlunda

   Radera
  4. Räknas inte svenska civila personskyddsvakters vapen också som självförsvarsvapen rent licensmässigt?

   Radera
 14. Fråga: Registreras vapen i USA?

  Vad jag förstår så registreras ej vapen i USA, dvs vem som köper vilket. Några stater gör detta, men det är samtidigt lätt att åka till nästa stat för att köpa ett oregistrerat. Det borde innebära att det är väldigt svårt att i framtiden få koll på vapen. I Sverige så finns det ju fortfarande vapen på drift från tiden innan licenser (vilket syns vid varje vapen amnesti)

  SvaraRadera
 15. Det fixar sig. Såg en nyhetsnotis (tror det var på HuffPo) om att en tillverkare av skottsäkra västar i Colombia kommit på att man kan göra sådana i barnstorlek också. Det måste ju bli en jättepryl i USA, och det privata initiativet har återigen visat framfötterna! (Kanske bäst man skriver "ironi" här också.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://fox13now.com/2012/12/18/sales-skyrocket-for-utah-companys-bulletproof-backpacks-and-kids-body-armor/

   Radera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 17. Hej!

  Det finns massor av svenskar som anser att det andra tillägget skyddar individers rätt att bära vapen. Det finns även andra, till exempel USA:s högsta domstol. Sammanfattnings finns här: http://www.gpo.gov/fdsys/pkg/GPO-CONAN-2008/pdf/GPO-CONAN-2008.pdf på sidorna 83 och 84.

  Utöver att det skyddar individers rätt att bära vapen för bland annat självförsvar verkar det där med vapenskåp också lite svårt:

  "Using this “individual rights theory,” the Court struck down
  a District of Columbia law that banned virtually all handguns,
  and required that any other type of firearm in a home be dissembled
  or bound by a trigger lock at all times."

  Däremot verkar det ok att förbjuda brottslingar, mentalt störda osv att bära vapen samt att begränsa det så att vapen inte får bära på skolor och dylikt.

  Detta då från vad som kan utläsas av 2008 års sammanställning av frågor avgjorda av USA högsta domstol förberett av kongressens "research service" och utgett av U.S. Government printing office. Har du senare avgöranden som stödjer din punkt lyssnar jag gärna, men tills dess tror jag tyvärr att jag måste säga att du har fel i just det här fallet. Jag vill dock påpeka att det här är resultatet av 10 minuters googlande snarare än någon djupare juridisk analys.

  Vidare framstår det åtminstone som att wikipedia och dylikt hävdar att miliser inte strikt talat behöver ha med staten att göra. Det är också den tolkning jag trodde var allmänt accepterad, men då jag inte ansågs lämpad att göra lumpen tänker jag inte argumentera med dig på den definitionen.

  /Ambjörn Hedblom, jur.kand.

  SvaraRadera
 18. USA:S högsta domstol erkände häromåret 2:nd amendment som en individuell rättighet (Heller VS DC). Det sagt så är det självklart att vapenvett borde stå på schemat i förskolor, skolor och gmnasieskolor och inte minst i allmän
  (och då menar jag alla män och kvinnor som ej är diskvalificerade pga kriminalitet, psykisk sjukdom eller obildbarhet.) värnplikt. De flesta jag talat med i vapenrättsrörelsen är ense om att ett vapen som inte är under din medvetna kontroll skall vara inlåst eller på annat sätt förvarat så att obehörig ej kan komma åt det. Det framstår som självklart även för mig. Men lika självklart är att barnen i USA såväl som i Sverige skall läras hur man agerar kring vapen, läras på en nivå lämplig för deras ålder och mognad. http://www.corneredcat.com/article/kids-and-guns/the-first-lesson/
  http://www.corneredcat.com/article/firearms-safety/the-four-rules/

  SvaraRadera
 19. Mike Winnerstig hade en rätt intressant debattartikel i DN på det här ämnet för någon tid sedan.

  http://www.dn.se/debatt/fler-legala-skjutvapen-ger-inte-fler-vapenmord

  SvaraRadera