Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2013-01-23 13:37

Rule Britannia!

Storbritanniens premiärminister Cameron har tagit upp frågan om att låta britterna säga sitt om medlemskapet i EU i en folkomröstning.

Det är bara att gratulera britterna. Rule Britannia!

Rätt eller fel är det faktiskt upp till folket att bestämma sitt eget öde, inte politrukerna. Det är alltså helt rätt av Cameron att låta frågan om ett fortsatt dämpande, hindrande och meningslöst medlemskap i en katastrofalt dålig union avgöras av det brittiska folket.

EU-kramare, politruker och politiska karriärister uttalar sig förstås negativt och föraktar därmed demokrati och den brittiska folkviljan. Carl Bildt säger t ex att det är olyckligt om EU inte blir granne med Syrien, Iran och Irak om Turkiet inte blir medlem.  "Då skulle vi få en union med begränsade både ambitioner och möjligheter i framtiden. Det ligger inte i Sveriges intresse." skriver Bildt på Bonnier/Newsmill.

Nej, men ett fortsatt EU-medlemskap ligger inte heller i Sveriges intresse. Svenska folket borde precis som britterna få säga sin mening. Vad har politikerna att vara rädda för? Är EU det bästa så kommer väl folket rösta för det? Eller tror politikerna att folket är dumma i huvudet? Och om de är dumma i huvudet, har de inte rätt att vara det?

Dessutom kommer EU att pumpa in hundratals miljoner i reklamkampanjer inför en sådan folkomröstning.

Ärligt talat, om det är negativt för Storbritannien att gå ur EU, så måste det i konsekvensens namn vara positivt för de länder som är kvar och de borde applådera initiativet pga förbättrad relativ konkurrenskraft. Men EU har aldrig handlat om vad som är bra för länderna eller folket, utan om vad som är bra för politikerna.

Vi har nu i sjutton år låtit politiker och 1 000-tals svenska byråkrater hos svenska myndigheter och i Bryssel  sitta vid syltburkarna och enbart ha utkomst tack vare EU. Det räcker så.

Avslutar med ännu ett Bildcitat:
"[jag är] övertygad om att såväl EU som euron kommer att både finnas och ses som framgångsrik om vi blickar fem eller tio år fram i tiden."
Vad kallar man någon som trots att det inte fungerar försöker med samma sak igen? Jag kallar personen för idiot. Sjutton år har gått för svensk del och nu ska EU tydligen helt plötsligt bli framgångsrikt på fem år till, trots att man just nu upplever den djupaste europeiska krisen sedan andra världskriget. Det är nog dags för Bildt att pensionera sig.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

44 kommentarer:

 1. Frågan är varför han väntar till 2015 eller senare. En dold agenda möjligtvis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så som jag har begripit det är det för att man håller folkomröstningen samma år (samtidigt?) som parlamentsvalet. Dessutom är det inte ja och nej som är valen utan "Ja till vårat omförhandlade paket" eller nej. Detta nya EU-avtal tar väl tid att utforma och förhandla.

   Radera
  2. Han använder folkomröstningen som ett förhandlingsargument för utträde. Om resultatet av förhandlingen blir tillräckligt bra kanske det inte blir nån folkomröstning! Och tvärtom!

   Radera
 2. Äntligen en positiv nyhet.
  Vi får hoppas att engelsmännen säger tack och adjö till EU. Om de gör det finns det hopp även för oss. Kanske mina drömmar om en nordisk union ändå kan få näring?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är vi minst två som drömmer i alla fall.

   Radera
  2. Norge silar redan ut alla med lite initiativförmåga från Sverige. Varför ta med bottenskrapet också? Arbetsskygga svenska socialister och inte direkt det mest användbara nyanlända.

   Radera
 3. Hur går det med blankningen av facebook cornu?

  SvaraRadera
 4. EU-karriär har ju blivit ett nytt begrepp bland grupper av högutbildade från kapitalstarka familjer så räkna med otroligt starka lobbykrafter mot att träda ut ur EU, dessutom har EU blivit en så bra kassako för de företag som varit effektiva med sina lobbyister att vi tyvärr kommer att stanna kvar som en av EU´s största nettogivare. Jag röstade NEJ.

  SvaraRadera
 5. Lägg ner FN, IMF och Världsbanken också. Låt oss satsa på anarko-kapitalism istället för på politisk samordning så blir allt säkert jättebra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad ser du för positivt med IMF och Världsbanken? De är ju bara representanter för det privata bankstersvälde som nu styr världen.

   Radera
  2. Inom dessa organisationer finns mycket forskning och kompetens. Ett problem är att ledningarna ofta saknar lyhördhet och drivs av helt andra incitament. Vilka styr egentligen? De som har rösterna förstås! De som satte upp organisationerna efter The Great Depression, dvs ett antal regeringar. Återigen hamnar man i vad som är bäst för de styrande och inte för systemets förbättring i sig! Allt har ju ett pris och det kräver uppoffringar!

   Radera
  3. Kan du räkna upp ett land där befolkningen har berikats när IMF gått in med sina krediter.

   Radera
  4. Kjell; De har berikat bankerna som lånat ut pengarna...som vanligt. Och de har "i sämsta fall" fått se sin avkastning istället förlängas/ minskas genom längre löptid på lånen och till lägre ränta. Men IMF har alltid sett till att den kostnaden och mycket mer därtill betalats av de länder som lånat av IMF på Chicago-skolans recept. Att flera forskare hos IMF säger något annat är förstås bara att negligera. IMF-jobben för dessa ekonomer är mest karriär-jobb. Inga whistleblowers accepteras förstås. Därför ringaktas IMF som organisation men att ha jobbat där leder ändå till belöning på andra vägar. Sjukt är det! Lågt i taket som hos alla organisationer. FED Reserve i USA har 200 heltids-ekonomer. Ingen såg krisen komma. FED köper för dyra pengar ekonomi-papers av 700 ekonomer på elituniversitet i USA utan att någon såg krisen komma! :))   Radera
 6. Så är det nog i stora delar . Jag är för EU men inte för en elitbyråkrati. Jag är för EU om folket är för EU. Jag visste att EU skulle bli ett problem när den infördes. Därför att reaktionen hos vår styrande elit och dess kader av karrriärstyrda ungpolitiker, akademiker och finansslavar var ett säkert tecken på kommande problem. Problem som bottnar i flertusenåriga kulturella skillnader och ekonomiska. Vi är inte en ung kontinent som t.ex USA som ändå krävde flera inbördeskrig för att skapa unionen. Införandet av det felkonstruerade EMU och Euron blev för mig kvittot på att politiker alltid kommer att göra vad som krävs för att skapa det de vill på folket bekostnad. Kalla det att de gör vad de kan under sin egen karriär. I eget namn, inte i folkets. Som Romano Prodi själv uttryckte sig när Euron infördes och över motståndet mot en federation; "Det kommer att komma en kris då vi får tillfället att skapa det vi vill"

  SvaraRadera
 7. Fråga er varför EU inte snarast rekonstruerar bankerna med bankernas finansiärer? 3 år har passerat med sparkade burkar. Är det sådana politiker vi vill ha? Ett insolvent banksystem i Europa kommer inte att göra det banker i grunden är till för. EU har under 20 år gjort precis det som bl.a banklobbyisterna bett dem om. Det var därför Sverige efter 90-talskrisen stoppade våra bank&finansreformer i byrålådan. Dagens kris är resultatet av denna avreglering. Reformvilja finns som tur är men makten som helhet bromsar(dvs samma förlängda lobbyist-makt)

  Engelsmännen är i grund och botten mycket konservativa i sin liberalism. Allt som hotar deras frihet är ofrihet. En mycket gammal kultur.

  SvaraRadera
 8. Tyvärr är det nog inte ett utslag av intelligens. Även när det gäller verkligt fördelaktiga nymodigheter så är ju britterna alltid emot - allt ifrån metersystemet till stridsvagnar och elektrifierad järnväg har ansetts som suspekt.

  Så tyvärr är det här inte ett utslag av intellektuell nykterhet eller sund skepticism - det är ett utslag av samma gamla bakåtsträvan som vanligt, även om det skulle råka bli rätt den här gången.

  Dessutom verkar dom ju inte ens anse sig tillhöra Europa. När de tar kanaltunneln reser de "to Europe", som om de inte redan var i Europa på hemmaplan.

  SvaraRadera
 9. Jag är internationalist och därför ganska positiv till EU. Men till skillnad från pk-dårarna i det här landet uppfattar jag inte fria folkvandringar från utarmade länder till välfärdsländer som internationalismens essens. Den politiska samordningen är viktigare än människors och kapitalets obegränsade rörelsefrihet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer. Man avreglerar marknader på företagens villkor men på andra områden ingriper man hårt i människan/konsumentens villkor. (Stor-) Företagen flyttar och investerar utanför EU(Tyskland lite av undantag). När allt kraschar så fortsätter man att subventionera företagen med lägre skatter(skattekonkurrens) istället för att från början försökt harmonisera eller reglera skillnaderna. Skall marknadens villkor stärkas då får man även acceptera att kapitalet går dit där det finner bäst avkastning. Med resultat att avkastning i det korta loppet kan bli oerhörda samhällsekonomiska kostnader i det långa loppet. Särskilt när skattebetalarna riskerar att få betala 2 ggr.

   Radera
 10. EU som tanke och ideal är god. Men någonting har gått käpprätt åt helvete på vägen. Det är ett byråkratiskt helvete skapat för att gynna ett fåtal framför folket. EU kommer gå under, om inte av sin egen hand, så kommer snart länder börja kliva av.

  En engelsk redogörelse för detta byråkratiska helvete säger allt:

  Pythagorean theorem: 24 words.
  Lord's prayer: 66 words.
  Archimedes' Principle: 67 words.
  10 Commandments:179 words.
  Gettysburg address: 286 words.
  US Declaration of Independence : 1,300 words.
  US Constitution with all 27 Amendments: 7,818 words.
  EU regulations on the sale of a cabbage: 26,911 words.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tillägga att en "vanlig" bok brukar ligga på 90-100000 ord.

   Cornucopia kanske kan ta fram den exakta siffran för midvintermörker, vore lite kul kuriosa.

   Hursomhelst har EU visat sig bli exakt det byråkratiska helvete som många varnade för, hela konstruktionen är fel från början till slut, och jag är tveksam till om EU överlever detta decennium.

   Radera
  2. Midvintermörker innehåller 109 362 ord.

   Radera
  3. Räknas därmed som en tjock bok med svenska mått mätt.

   Midsommargryning är mer normal för en svensk roman, 87 320 ord.

   Radera
  4. "EU regulations on the sale of a cabbage: 26,911 words."
   Skulle varit roligt om det vore sant

   http://www.snopes.com/language/document/cabbage.asp

   Radera
 11. Carl Bildt är ingen idiot, han är mer av en galning(för att citera Einstein^^) om han tror att göra samma sak om igen leder till nya resultat

  SvaraRadera
 12. EU är kanske en anomali för en MÖP.
  Blir lite teoretiskt utan verkliga slagfält i närområdet!

  Vad är det för fel på EU förutom att Svenska byråkrater tycker att deras regler är till för att följas! Gör som resten av EU ta det lite som en rekommendation.
  Raka gurkor -Javisst!


  Men först när luddet växt 2 cm!

  SvaraRadera
 13. Är den cykels kollaps redan här?

  http://www.di.se/artiklar/2013/1/23/bensinforsaljningen-rasade-i-fjol/

  SvaraRadera
 14. En folkomröstning i Sverige om EU borde dels kunna dra in lite extra pengar från EUs avgiftskista eftersom de pengar som satsas från EU:s sida (genom t.ex. EU-bidrag) för att behålla Sverige borde gå till rätt så många svenska konsulter (om inte annat så borde kampanjmaterial vara på svenska) och antagligen borde en eventuell omröstning leda till bättre förhandlingsläge för Sverige med bättre villkor/större eftergifter från EU:s håll för att behålla Sverige i EU.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och med lite tur så blir det "nej" i omröstningen så det måste hållas en till direkt efteråt...

   Radera
 15. Vet ju inte var Cameron står i frågan, egentligen alltså. Men nog luktar det smartness att offentligt redogöra för att man tänker förhandla om bättre villkor för EU-medlemskapet och sedan låta folket ha omröstning. Det är ju detsamma som att säga till EU att det är nog bäst att vi får igenom våra villkor annars så är risken stor att vi går ur. Liknar klumpig utpressning även om det på sitt sätt är rätt sofistikerat. Man undrar ju bara vad de övriga medlemmarna kommer att göra om Cameron lyckas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är kanske början till slutet på EU som vi känner det idag!

   Radera
 16. Åh, Carl 500% Bildt, som varken har någon examen eller någon yrkeslivserfarenhet, är redan pensionerad. Som svensk utrikesminister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hans enda kvalificerande merit var för övrigt att han gifte sig med den förre moderate partiledarens dotter (sedemera frånskild).

   Radera
  2. Mjau...
   han är väl nu gift med en italiensk högadligt quinna...
   Det måste väl anses var ett snäpp uppåt...

   Radera
 17. En folkomröstning räcker inte!!
  Svenska folket måste kunna hävda sitt oberoende!!
  Förutom en militär kontroll över sitt territorium, så krävs en egen livsmedelsförsörjning och allt annat som kommer att behövas för då Sverige är ett av de få områden i Europa som har gott om naturresurser så måste vi inse att kampen för oberoende och en omröstning bara är ett första steg!!

  1. Återinför värnplikten! (Nuvarande utveckling överlämnar makten över resurserna till NATO/EU)
  2. Se till att det finns en lokal livsmedelsförsörjning.("Maten skall icke produceras där den konsumeras")
  3. Det finns säkert fler viktiga faktorer....

  Britterna kan kosta på sig att ha en åsikt, men kan vi det...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför just livsmedel? Varför inte förbjuda import av t.ex. GPS-satellittjänster också? Varföär inte förbjuda alla svenskar att köpa världens bästa och billigaste produkter, för att istället återtgå till svältande självhushållning där arbetsdelnming avskaffats? Dina förslag skulle förinta 99% av allt välstånd i detta land och het avskaffa alla former av "säkerhet".
   Värnplikt är slaveri. Varför inte respektera soldatyrket och avlöna dessa arbetare som i alla andra branscher? Annars, varför inte införa värnplikt för officerarna också, alltså upphöra med att betala dem lön och förbjuda dem att byta jobb?
   Den enda "viktiga faktorn" för Sverige är att låta varje svensk leva sitt liv i frihet. Bara så kan välstånd och säkerhet skapas. Det beivsar undantagslöst precis all erfarenhet och all logik. Dina förslag om att låta såna som Mona Sahlin makt att förbjuda oss svenskar att handla och dessutom förslava oss till yrken vi varken kan eller vill utföra, är t.o.m. värre än en rysk ockupation!

   Radera
  2. Då är det ju bra som det är...

   Radera
  3. jag tänkte ju så här...
   litet dumt kanske...
   Äta måste man annars dör man..
   Äter gör man ändå dör man...
   jag missade något, jag tänkte bara på den första raden....
   Det blir ju litet knorrande i magen efter några timmar, men grilla du en GPS så låt väl smaka ....

   Radera
  4. Varför livsmedel? För att om Sverige blir fullständigt avskuret från omvärlden pga krig klarar vi oss rätt bra utan GPS-satellittjänster men utan mat svälter vi. Svenskt välstånd och frihet garanterar inte att resten av världen inte startar krig.

   Radera
 18. Ooops, mitt inlägg föll tydligen bort!

  SvaraRadera
  Svar
  1. På något sätt kom inlägget tillbaka!

   Radera
 19. Härligt. Det som ska till för att få svenskarna att vilja gå ut ur EU är: 1. Ett annat land går ur först och visar att det går bra ändå, alternativt 2. EU upphäver Sverige's undantag från snusförbudet.

  SvaraRadera
 20. Han har ju lovat folkomröstning förut utan att hålla det, så varför tro på honom nu vad han ska göra flera år senare.
  De är väl oroliga över opinionsläget och att UKIP går framåt, så de behöver lite spel för gallerierna kan man tro.

  SvaraRadera
 21. Tycker att det är lite grovt att kalla Bildt för idiot, det är alldeles för ospecifikt och allmänt för att beskriva en sådan karaktär. Däremot om man prefixar idiot med nyttig så kan jag nog hålla med.

  SvaraRadera
 22. Man kan ju hoppas att de väljer att gå ur, så kan EUs plutokrater sitta rulla tummarna bäst de kan.

  SvaraRadera