Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2013-01-14 09:52

Riksbunkern ska säljas?

"De funderar faktiskt på att sälja konungabunkern, där kungen och Sveriges riksdag skulle sitta." - Patrik Axelsson, Bergslagens Destilleri
Enligt ett TV-inslag hos Handelsbankens Studio 12, så överväger svenska myndigheter att sälja den sk riksbunkern, eller konungabunkern som den kallas i TV-inslaget. Det är den krigsuppehållsplats som var tänkt att hysa regering och riksdag med departement, i någon form, i händelse av krig.


Grunden för detta är Studio 12:s besök hos Bergslagens Destilleris nyinköpta bergrum i Hästskoberget söder om Nora, i det beryktade området runt det sk Norakrysset, där varenda berg är perforerat som en schweizerost. Just destilleriets 40 000 m2 (fyra hektar!) stora bergrum ska bland annat ha innehållit en TV- och radiostudio, vilket bekräftas av en intervjuad journalist som övat i bergrummet när det begav sig.

Mot slutet av inslaget säger Bergslagens Destilleris Patrik Axelsson att fler bergrum i Nora-trakten ska bli till salu framöver och att myndigheterna överväger att sälja konungabunkern

Man får hoppas att de åtminstone inte sanerar (=tömmer) denna beryktade anläggning, som eventuellt ska rymma upp till 3000 personer, utan låter allmänhet eller åtminstone SVT:s Hemliga svenska rum få besöka anläggningen innan den saneras.

Själva begrepppet riksbunker myntades i Flashback-tråden som vägrar dö, den nu 368 sidor långa Sveriges Riksbunkrar, där varje ämnesintresserad kan välja och vraka bland desinformation, lögner och verklighet i en salig blandning. Även tipset om TV-inslaget är hämtat därifrån.

I tråden brukar man diskutera två olika riksbunkrar (egentligen tre, då man separerar civil och militär på den äldre), Rb60 och Rb80, där konungabunkern antagligen handlar om Rb60. Siffrorna avser ungefärligt år för nykonstruktionen. Anläggningarna kan eventuellt fortfarande ha funktioner i det svenska försvaret, t ex som noder i försvarets telenät, FTN. Anläggningarna är också inte nödvändigtvis ett bergrum, utan ett kluster av bergrum1., vilket Bergslagens Destilleris bergrum med fd TV-studio talar för. 60-talskonstruktionerna ska också haft separerade civila och militära bergrum, medan 80-talskonstruktionen sägs ha slagit samman rikets civila ledning med den militära.
RAB:s gamla vapen

Nu återstår att se om Patrik Axelssons uppgifter är korrekta. Kommer anläggningen ut till salu är det via Fortifikationsverket, även om det sannolikt är Statens Fastighetsverk som äger den idag. Driften ligger däremot på Försvarsmakten, specifikt det oskyldigt låtande Försvarets telenät- och markteleförband, FMTM, försvarets kanske hemligaste officiella förband (obefintliga uppgifter på hemsidan). Fram till så sent som 2005 hette FMTM Redovisningsavdelning Bergslagen, för att dölja vad man eventuellt kanske egentligen höll på med.

För övrigt ska Fortifikationsverket läggas ner och som sig bör ska kvarvarande bergrum istället överföras till Försvarsmakten, som därmed inte längre behöver betala "marknadsmässiga hyror" till en annan myndighet. Samtidigt ska dock de i dagligt bruk viktigare fastigheterna, som garnisonerna, flygfälten etc överföras till någon ny statlig aktör. Sannolikt blir det en bolagskonstruktion och Försvarsmakten ska då alltså i konkurrens på marknaden upphandla och hyra sina anläggningar av staten, så att man via höjda hyror kan dränera försvaret på ytterligare pengar utan att formellt minska försvarsbudgeten. Detta är även känt som det kommunala skolhyretricket.

1. Om inte annat hade man flera sändar- och mottagarannex kring varje ledningsbergrum, där närliggande berg hade tillhörande radiomaster eller radiolänkar. Dessutom hade man förstås A, A1, A2 och B eller rent av oskyddade C-anläggningar som alternativ, plus att alla understödjande funktioner inte satt i samma bergrum. Många bergrum blir det iaf. Och på Loka brunns konferensanläggning sitter det fortfarande kortvågsantenner som knappast har fredstida funktion. Passande nog hittar man ju även Grythyttan i området, så inte behövde eliten äta guldburk heller.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

2 kommentarer:

  1. Sade man inte att man kunde försvara en del av landet i en vecka. Jag tog för givet att det var någon bunker med politiker man kunde försvara i en vecka.

    SvaraRadera
  2. Kan jag få några argument för att fortsätta legitimera detta patrask av pajasar, lögnare, parasiter, förtryckare och bedragare som kallar sig politiker?

    Huvudsysselsättningen tycks vara att lura sig själv och andra att det är de som kan göra saker bättre. Varför får v aldrig se det? Jo i och för sig kan man tolka deras lurendrejeri när de försöker gynna någon på någon annans bekostnad som en förbättring om man gillar kriminalitet och kriminellt tänkande.

    SvaraRadera