Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2013-01-22 15:42

Politiker måste bära sin klimatpåverkan!

Det är dags att vi lägger en koldioxid- och växthusgasskatt på politiker! De måste bära sin klimatpåverkan!


Två språkrörskandidater för Grön Ungdom visar sin normalbegåvning och obildning genom att stödja förslaget om CO2-dubbelbeskattning av kött (Schibsted/SvD). Verkligheten är att kött och tamdjur är en förutsättning för ett hållbart jordbruk och det enda lågteknologiska och därmed i princip gratis sätt vi kan minska CO2-halterna i atmosfären i större skala. På köpet förvandlar vi öken tillbaka till jordbruksmark.

Man kan kort sagt inte dra allt kött över en kam, likt Jordbruksverket eller Grön Ungdoms normalbegåvningar gör.

Dessutom innebär förslaget en dubbelbeskattning. Kött betalas redan med CO2-skatter via den diesel som används i jordbruket, eller skatt på den fossilgas som används vid konstgödselproduktion av kraftfoder. Att lägga CO2-skatt även på slutprodukten blir dubbelbeskattning.

Istället bör vi fokusera på att beskatta våra politiker. De måste bära sin egen klimatpåverkan. Likt kor släpper de ut CO2 när de andas och metan när de fiser. Dessutom åker de världen runt på "studieresor" och "konferenser", med CO2-skattebefriat flyg. En del veckopendlar CO2-skattefritt på detta vis till Bryssel. Självaste Annie "Facebook" Lööf (c) släppte ut enorma mängder CO2 högt upp i atmosfären, extra skadligt, genom att åka på CO2-skattebefriad semester till Thailand. Listan över politikers CO2-utsläpp kan göra ännu längre, men enklast är att schablonbeskatta dem. 

Helt klart är att politiker är ett problem och inte en lösning.

Som problem bör vi använda marknadsmekanismer och priset för att få bort dem. Lämpligen genom en straffskatt, så de bär sin egen klimatpåverkan. Under h0m0 sapiens 50 000+ år på jorden har vi större delen av tiden klarat oss utan politiker. 
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

30 kommentarer:

 1. Du blandar cynism/realism (ex. försvarsfrågan) med önsketänkande/utopism (köttfrågan) på ett mycket märkligt sätt.

  Att kritisera politiker för att de vill ha en köttskatt bara för att folk i din utopiska framtidsvärld äter naturbeteskött istället är ungefär som att montera ned försvaret med hänvisning till att vi kan skicka ett mail till Putin och be honom vara snäll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som du inte tror på peak oil och peak fosfor, vad som är utopi idag, blir snabbt verklighet. Om man äter mycket renkött äter man väl per definition naturbeteskött eftersom det är ett tamdjur som går på bete :)

   Radera
  2. Naturbetes- och renkött är lyxprodukter redan idag. Peak oil kommer att innebära kraftigt försämrad ekonomi för folk i gemen så det kommer knappast att gynna dessa produkter. Tvärtom.

   Radera
 2. Håller med Hanhart Minos.

  Du problematiserar väldigt lite kring industriköttet och skriver hela tiden om ditt kära naturbeteskött. Du kan väl uppdatera mig som är en normalbegåvad stackare och inte särskilt insatt i frågan kring vissa punkter.

  Hur mycket av det kött som svenskarna konsumerar är naturbeteskött?

  Kan vi fortsätta att konsumera kött i samma utsträckning som vi gör i dag då vi går in i framtidens vackra naturbetes-samhälle?

  Vad säger hälsoriskerna om att äta mängder med rött kött?

  Är du helt emot att äta vegetariska måltider?

  Du kritiserar artikeln på Svd för att de inte tar upp naturbetesköttet (?) (som jag antar är en minimal del av det kött som svenskarna äter, men jag väntar på svar från dig) men du själv skriver i det närmaste ingenting om den industriella köttproduktionen i dina inlägg och begår mao samma fel som du kritiserar grön ungdom för.

  SvaraRadera
 3. Håller med Hanhart Minos.

  Du problematiserar väldigt lite kring industriköttet och skriver hela tiden om ditt kära naturbeteskött. Du kan väl uppdatera mig som är en normalbegåvad stackare och inte särskilt insatt i frågan kring vissa punkter.

  Hur mycket av det kött som svenskarna konsumerar är naturbeteskött?

  Kan vi fortsätta att konsumera kött i samma utsträckning som vi gör i dag då vi går in i framtidens vackra naturbetes-samhälle?

  Vad säger hälsoriskerna om att äta mängder med rött kött?

  Är du helt emot att äta vegetariska måltider?

  Du kritiserar artikeln på Svd för att de inte tar upp naturbetesköttet (?) (som jag antar är en minimal del av det kött som svenskarna äter, men jag väntar på svar från dig) men du själv skriver i det närmaste ingenting om den industriella köttproduktionen i dina inlägg och begår mao samma fel som du kritiserar grön ungdom för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naturbeteskött är lika bra ur Klimatsynpunkt som älgkött. Man behöver nästan bara använda älgstudsaren för att klara slakten och något stödfoder för att klara djuren över vintern...
   Enligt principen: Hur många djur kan man svälta igenom vintern...
   (problemet är lagarna runt djurhållningen idag som kräver industrihållning av djuren)
   Så den ena handen vet inte vad den andra gör....

   Av dagens konsumtion av olika livsmedel är MER ÄN 50% IMPORTERAT!!
   Så hur mycket "feedlot"-kött du äter kan du själv räkna ut....

   Blir vi beroende av egen, lokal, livsmedelsproduktion så blir det mycket egen potatis och egenuppfödda kaniner.
   Precis som 1939-45....

   Det finns inga hälsorisker med "rött" kött, det är bara en marknadspropaganda...

   Och, på 1700-talet var svenskarnas kost mer spannmålsbaserad än både förr och senare..
   Alltså, vegetarisk, och aldrig har det varit så mycket näringsbaserade bristsjukdomar.
   Men propagandan styr ju mot en kost på italiensk "nödmat", pasta nudlar och annat....

   Läs gärna Jenny Reimers tankar om vad vi bör äta, så får du svar på det mesta och så gör man som man vill....

   Radera
  2. Strålande bra redogörelse, Thomas

   Radera
 4. Apropå flygresor, så såg jag i tidningen:
  "Borg i flygdrama, Var tvungen(!!) att åka reguljärflyg"

  SvaraRadera
 5. Får intrycket av att kommentatorerna i allmänhet och svenskar i synnerhet inte ser skattetrycket för alla skatter.

  Myndigheter och politiker verkar använda all sin fantasi till att hitta på nya avgifter. Kontrollfunktionen för rimligt skattetryck verkar inte fungerat på femtio år i Sverige. Politiker har givit sig själva fullmakt att göda sig.

  Vad fan ska jordbruksverket föreslå en till avgift för? De ska verka för ett fungerande jordbruk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inga myndigheter har en målsättning med sin verksamhet idag. Detta gäller även Jordbruksverket.
   Svensk politik idag har drabbats av autoimmuna reaktioner.
   Då man förr hade ett immunologskt "krig" mot omvärlden för att försvara nationen, så har efter 1995 en autoimmunologisk reaktion skett där myndigheter och politik angriper det egna folket med olika nya skatter och pålagor, lagar och föreskrifter....
   Som inte gäller andra än svenska ,medborgare...
   Enligt din uppfattning att ingen ser skattetrycket på grund av alla skatter... (mycket bra!)

   Radera
  2. "Svensk politik idag har drabbats av autoimmuna reaktioner."

   Den var bra, den ska jag komma ihåg.

   Nu ska du inte tro att politikerna inte är sysselsatta dygnet runt och planerar för dig, det är bara det att du inte vet själv vad som är bäst för dig.

   Insect burgers: EU plan to promote eating insects as protein
   http://digitaljournal.com/article/318714

   Brussels - Research projects funded with 3 million euros by the European Commission, to promote eating insects, are to be decided on this year. So far research points towards disguising insects as a processed protein source to make the idea more palatable.

   When the European Union first launched an initiative last autumn to promote entomphagy as a viable food choice, there was the tricky dilemma of quite how to make insects appealing to the consumer. The European Commission decided to fund research to the tune of three million euros, to come up with the best proposal for using insects as a protein source.

   After throwing millions away on the project, research thus far suggests disguising insects as a food source could be the best option. According to the Daily Mail, food experts agree that insects disguised as processed animal protein could be added to burgers. perhaps promoted as eco-burgers. Aware that the European palate may balk at the notion of chowing down on worms, locusts and ants in their natural form, grinding them up and adding them to fast food could be a viable solution.

   Radera
  3. Mask och bugs funkar bara i en industriell produktion....
   Efter peak oil så gäller andra bullar.
   Jämför med krillen och blåvalen...
   Att samla ihop krill med båt kräver massor av oil...
   Att skjuta en blåval kräver bara en roddbåt (förr)...

   Radera
  4. Uttrycket är väl att man inte ser skogen för alla träd. Inget att oroas för, en teknik som politiker i alla tider använt sig av. På wikipedia finns en hel sida ägnad åt just tankefel, fallacies som di säger på engelska.

   Radera
  5. Jag gissar att quorn blir dyrare post peak oil än vad det är nu, likaså soja produkter.

   Radera
  6. Personligen är jag mot alla skatter. Men om man nu ändå ska uttala sig i frågan så tycker jag att det vore betydligt mer rimligt att ha en köttskatt (med undantag för vilt, naturbete och liknande naturligtvis) än skatt på arbete. Precis som med höga skatter på energi så ger det åtminstone någon sorts förberedelse på samhällsnivå inför vad som komma skall. Spannmål tycker jag för övrigt borde förbjudas helt som mänsklig föda.

   Radera
  7. Hmmm...
   Har vi inte moms på mat?
   Är inte det totalitärt att beskatta maten ytterligare?
   Varför inte införa koncentrationsläger med en gång.....
   Begränsa mattillgången och maximera arbetet...
   Så blir det klimatsmart.

   Radera
  8. Hmmm.... Kanske det till och med är så att folket redan är indoktrinerat för att acceptera de allmänna skatter som gammelmedia föreslår. Kanske det till och med är så att folkets, företagens och statens mål nu är desamma - fascism kallas det visst för.

   Radera
  9. Jordbruksverket och naturvårdsverket är radikaliserade. De motsvarar i dagsläget shariapoliserna som finns i tex Saudiarabien (som enligt vår regering för övrigt inte är en diktatur).
   Skillanden är att man inte tillber gud utan istället den så kallade klimatläran, vars huvudtrosats är att människan orsakar en global uppvärmning som måste stoppas till varje pris. Trots att temperaturen inte ökat på 15 år och avv vi nu snarare går mt en mindre eller större istid på grund av ett solfläcksminimum som är nära föreståeeende.

   Radera
  10. Tycker att din inställning är lite väl flagellant, faktiskt.

   Radera
 6. Även Annie Lööf fiser ibland

  SvaraRadera
 7. Hehe, köttet är ont! De som har köttsliga lustar ska straffas, enligt bibeln kanske, eller enligt påven mölgligen, han borde ju veta med alla präster som älskar alla barnen så.

  SvaraRadera
 8. Historiskt sett har makthavare haft en förkärlek till att folket skall ha ett spannmålsbaserat jordbruk, det har varit lättare att beskatta en bofast som odlar en jordplätt än en djurägande nomad.

  SvaraRadera
 9. Bra rutet Cornu!
  Det är dags att avslöja CO2-bluffen.

  SvaraRadera
 10. önsketänkande, köttätande är omoraliskt ur i princip alla synvinklar. Vissa väljer att inte se det då konsekvenserna blir för stora om de skulle agera efter sina principer. Var känner vi igen det beteendet någonstans?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Människan är det första djuret som är en cockivore, alltså inte kuk utan koka. En varelse som genom evolutionen utvecklats för att äta tillagad mat. Hela människans fysionomi kräver lagad mat, flera gånger per dag. Är det inte fantastiskt att en sån obetydlig varelse lyckats överleva och inta varje befolkningsbar nisch på jorden?

   Således, allt som går att tillaga är mat! Även andra djur.

   Radera
  2. Människan kan själv bestämma vad den ska göra och har därför moraliskt ansvar för sitt handlande.

   Är ger inte bör.

   Radera
 11. Hmm..
  När man läst igenom artiklar på nätet så infinner sig en insikt om att detta är en kampanj för att få folk att acceptera att nu är importen av livsmedel MER ÄN 50%
  För att inte panik skall uppstå... Detta har skötts av Jordbruksverket då de har den fulla kontrollen och statistiken..
  Italiensk nödmat för städernas befolkning är snart ett fullbordat faktum då kronan faller i värde mot € och dollar...
  Vi som bor i civiliserade trakter löser våra matproblem själva....

  SvaraRadera
 12. Ät en vegan/vegetarian och rädda Sverige från dumhet!

  SvaraRadera
 13. För att införa den extra koldioxidskatten på köttkonsumtionen måste politikerna vara ett gott föredöme genom att:

  * endast vegetarisk mat ska serveras i Riksdagen matsal.
  * utrikesministern eller den flygande halländaren som irrar runt i lufthavet måste ersätta huvuddelen av sitt konferens-/diskussionsklubbshoppande med videokonferenser.
  * upphöra med den långväga fossilbränsleberoende importen av salmonella-, köttklister-, azofärgämnesdrypande kött från EU

  annars kommer de inte få allmänheten med sig.

  Sedan bör de som står bakom förslaget verifiera att rådata från ett antal slumpvist utvalda väderstationers decennielånga temperaturserier, visar en tydligt ökande temperaturtrend som funktion av ökande koldioxidhalt i atmosfären. Vi kan lämna IPCC:s klimatmodeller därhän.

  Man frågar sig varför har just vi svenskar blivit begåvade med en globalistisk politikerklass som vill förringa svenskt jordbruk, vilket man gör när man angriper animalieproduktionen och godkänner EU:s jordbrukspolitik i EU:s Ministerråd?

  Kött är en naturlig del av vår kost, och har varit så under hela människosläktet levnad. Faktum är att våra äldsta jägar-samlar-människor, som hade ett stort inslag av kött i sin föda, hade längre medellivslängd, färre sjukdomar och bättre skelett än de jordbrukande ”köttfattigare” människorna under den neolitiska revolutionen.

  SvaraRadera
 14. Hehe, läs på http://www.sabis.se/restauranger/riksdagsrestaurangen/dagens-lunch-pa-riksdagen/

  Där ser man att de serverar hamburgare från naturbeteskött varje dag. Sen är det minst en rätt per dag som innehåller kött.

  SvaraRadera