Cornucopia?

2013-01-28 08:20

Klassiskt gruvfulspel i Northland Resources?

Förr veckan kraschade det Luxemburgsbaserade och Oslonoterade gruvbolaget Northland Resources (OSE:NAUR, TSX:NAU), efter att det först läckt publikt att bolaget akut behövde ny finansiering och sedan även blivit offentligt (Bonnier/DN). Det verkar för en utomstående som ett klassiskt fulspel i äkta Torontostil, något som är vanligt i gruvbranschen.

Veckochart Northland

Väldigt många sk småsparare ska ha drabbats, då aktien har ett omfattande ägande hos Avanza- och Nordnetkunder, inklusive privatpersoner som belånat sina aktier och nu drabbats av tvångsförsäljningar.

Initialt verkar det som att företagsledningen skulle vara inkompetenta, då man inte bara helt plötsligt upptäcker att det saknas 2.5 miljarder i finansiering, men istället handlar det om att man vad man trodde var diskret sökt extern finansiering.

Normalt är det önskvärt att gå ut med finansieringsinformation när finansieringen är färdig, men nu blev det en läcka som gjorde att man fick gå ut i förtid. Det gynnar förstås finansiärerna, som på inget sätt är intresserade av att finansiera vid hög börskurs, utan vid så låg kurs som möjligt.

Detta är mycket vanligt i branschen, speciellt hos Torontonoterade gruvbolag. Torontobörsen är råvarutung på ett helt annat sätt än i Norden. Att ta in pengar via externa aktörer, som alltså inte tidigare är aktieägare är vanligt och dessa är då förstås helt inne på att pressa aktiekursen maximalt för att få så stor del av bolaget som möjligt. Något jag spekulerar i även pågår i Black Pearl (TSX:PXX,OMX:PXX SDB) om än diskretare. Än så länge.

Inför finansieringen lät helt enkelt de externa aktörerna det akuta finansieringsbehovet i Northland läcka, med medföljande krasch i aktiekursen. Med många småsparare som vill driva bolag i Pajala, med världens kanske förmånligaste gruvlagar, lägsta gruvskatter och ny gratis statlig infrastruktur, samt Luxemburg som skatteparadis, så blev förstås paniken total.

Eller profit, som de externa finansiärerna också kallar det, då de nu kan komma in betydligt billigare till nackdel för alla befintliga aktieägare. När finansieringen också är akut finns det inte heller någon möjlighet för befintliga aktieägare att delta, då en publik emission tar alldeles för lång tid. Med en market cap (källa Yahoo Finance), på runt 700 MSEK efter kraschen, så kommer de externa finansiärerna över runt 25% av bolaget via en nyemission om 250 MSEK. Med en nyemission på 250 MUSD kommer nya finansiärer äga kanske över 70% av bolaget och befintliga aktiägare som finansierat majoriteten av uppbyggnaden av gruvan får stå med lång näsa. Det kan helt eller delvis handla om kanadensiska mäklarfirmor som köper in aktierna för att sedan sälja på sina kanadensiska kunder dessa aggressivt, vilket också är vanligt i Toronto. 

Så ska en slipsten dras. 

Detta är bara en hypotes, men det hela påminner om hur det brukar gå till i Toronto. Enkelt att vara efterklok, men vill man leka med elden kan man bli bränd. Gruvbranschen är ful och det finns etablerade aktörer som vet hur det här går till. 

Notera att jag inte följt Northland tidigare, så andra sitter sannolikt på bättre information.

Däremot kan det vara ett utmärkt läge för den som ännu inte är aktieägare i Northland att köpa in sig, men det är samtidigt knappast bråttom. Den närmaste tiden och veckorna bör präglas av fortsatt småspararpanik, rykten, skräck, rädsla etc, något som större aktörer kommer utnyttja för att få ner kursen maximalt i bolaget inför finansieringen som dock ska stängas i morgon den 29:e.

Man ska också komma ihåg att för många som nu blivit blåsta kan detta handla om personliga privatekonomiska tragedier. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

47 kommentarer:

 1. Kapitalbehovet är 375 miljoner US-dollar.

  Stay out.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, fast 250 MSEK blir väl via nyemission, resten via obligationer?

   Radera
  2. 250 är rätt-men det är USD!

   Radera
 2. Jag har satsat i Northland och förstår inte varför Staten håller sig borta. Garanterar de lån så blir inte räntan som nu är 13 % så betungande.
  Men visst är den senaste utvecklingen en katastrof för privata aktörer. Vi har satsat ca 6 Mdr för att få igång en gruva. Nu saknas ca 1 Mdr för att driva den fram till lönsamhet 2014.
  Hade det varit ett stabilt bygge så hade inte den som kommer sist in fått hela bygget för en miljard-nu verkar det bli så.
  Vad detta innebär för nästa bygge är oklart men inte blir det billigare!
  Färre jobb och mer till kapitalet!
  Frågan är var kapitalet samlas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men du är väl optimist?

   Radera
  2. "Nu saknas ca 1 Mdr för att driva den fram till lönsamhet 2014."

   Skulle inte tro det.

   Radera
  3. Visst är jag optimist-men inte ensam! Hela Norra Sverige blomstrar nu när gruvnäringen ser lönsamhet i nya gruvor. Men varför skall det vara så dyrt med riskkapital?
   Tror ni det skapar fler jobb om kapitalet kostar mer?
   Vi kan inte enbart leva av att ge varandra bidrag eller vårda varandra.
   Nu pågår PP i Northland för att få in 1 Mdr på toppen. Det återstår att se hur mycket det kostar att få en stor del av 7 Mdr !

   Radera
  4. "förstår inte varför Staten håller sig borta"

   För att staten inte är en risk-kapitalist? Om staten ska vara inblandad, varför inte driva gruvan från första stund? Varför inte driva ALLA företag? Magstarkt av dig att tycka att min skattekrona ska rädda din investering...

   Radera
  5. Nu finns det Industrifonder som kan garantera lån.
   Det räcker tycker jag!
   Vi har många verksamheter som helt lever på statens stöd.
   På samma sätt så finns exportkrediter att få del av.
   Ledare i DI hade liknande synpunkter i fredags.
   Vi får mer verksamhet om vi slipper 13% i riskränta!
   Risk byts mot verksamhet!
   Win Win

   Radera
  6. Riskräntan finns av en anledning. Du vill att staten ska ta den risken. Jag tycker staten kan använda mina skattepengar till infrastruktur, försvar och annat som rimligtvis kan anses vara statens uppgifter. Att socialisera risk för investerare är inte en av dem.

   Radera
  7. Tycker inte heller att staten ska agera riskkapitalbolag.

   Om nu staten ska agera så bör de göra det genom LKAB.
   Vid ev KK kan LKAB köpa upp marken för en spotstyver och sen exploatera den vid lämpligt tillfälle.

   Radera
  8. "Det luktar pengar, hehe"

   http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=9BQ1gqIQilg#!

   Radera
  9. @oppti

   Har mycket svårt att se svensk staten ge lån till ett Luxemburgbaserat företag som Northland är.

   Sedan är det utan tvivel så att ledningen helt saknar kompetens det borde även du inse.

   Radera
  10. Kompetensen kan vi ju diskutera. Kanske ligger den på teknik inte på ekonomi!
   Men vad har företagens hemvist med statligt stöd att göra? Det är här pengarna satsas! Hört talas om Facebook?
   Vi ger exportkredit till vapenexport.
   Sen är du dåligt uppdaterad på ägarnas hemvist. Avanza är en förvaltare där många inkl jag lagt aktier i en kapitalförsäkring.

   Hur vill du se industrietableringar i Sverige?

   Radera
  11. Saknar man ekonomisk kompetens ska man inte driva företag.

   Vad gäller FB var det 100 miljoner i investeringsstöd, viss skillnad mot de miljarder det är frågan om i fallet Northland.

   Att Avanzas småaktieägare lagt sina Northland i kapitalförsäkring gör det hela ännu värre.

   Hoppas du sålt för det är väl ändå detta forum delvis handlar om, att lyssna på andra och ta del av saklig information.

   Radera
  12. "Hur vill du se industrietableringar i Sverige?"
   Ja, inte på min skattekrona i alla fall. Det räcker inte med vägar, järnvägar, el-och telenät, utbildad arbetskraft och generös lagstiftning (i fallet med gruvnäringen)? De ska få plundra våra fjäll OCH vi ska finansiera det? Är det något, förutom att ta vinsten förstås, som den svenska staten inte ska göra? Kolla upp inte LKAB har lite kompentent ledningspersonal med när du ändå håller på. Det verkar ju, Northlands kassa till trots, vara den största bristen i bolaget. Hej och välkommet, korporatistiska Sverige!

   Tycker du och andra som är intresserade av Northland kan finansiera det hela och kan ni inte så springer ju inte malmen någonstans.

   Radera
 3. Aktieemission 250 miljoner US-dollar.

  Företagsobligation 125 miljoner US-dollar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, OK, missade valutan tydligen. Man får större delen av bolaget alltså. Snygg takeover.

   Radera
 4. Fart i handeln i aktien idag nu under de första livsfarliga 15 minuterna iaf. Verkar vara fortsatt säljtryck. Någon som har teorier om hur lågt aktien kan gå?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tvångsförsäljning-ingen gräns nedåt?

   Radera
  2. Jösses vilken fart det är. Först ner från fredagens 1:15 via öppningens 1:13 till 09:32, sedan upp till 1:01 och sedan ner till 0:78, sedan upp till 0:90-något och nu samlas det kraft för en ny körning nedåt.

   Problemet lär väl kvarstå tills besked om hur nyemissionen går till. Aktien borde börsstoppas till dess, men handeln hålls väl öppen eftersom det inte finns ngn information att stoppa den på.

   Radera
  3. Måste kännas rätt nervöst att ligga in i aktien, men vid det här laget har ju många redan förlorat "allt", så det kanske kvittar om man förlorar 92% eller 95%.

   Radera
  4. Går till?
   Privat kapital får lämna anbud (PP) på hela summan via bok.
   Tex A köper 100 för 1 B Köper 100 för 0,5 C köper 100 för 0,25.
   Boken stängs 29/1
   Öppnas och ut faller finansierat 1000 Mdr till 1,25 NOK .

   Inga garanter finns så botten är 0!

   Radera
  5. Precis som du säger så är det bästa för aktieägarna ett handelsstopp tills NEn är färdigspecificerad. Egentligen fanns det i mina ögon ingen anledning att någonsin öppna för handel efter stoppet förra veckan men onekligen tyckte någon annan annorlunda.

   Det finns hursomhelst ingen möjlighet att förstå aktien innan NEn är klar, vi kan värdera bolagets värde men inte aktiepriset då vi inte vet hur utspädningen blir. Men det ska bli väldigt intressant att följa det här!

   Radera
 5. Så länge bolaget ej går ut med nyemissionsvillkoren kommer aktien att vara i fritt fall.

  Q3 fanns det 514 miljoner aktier.

  Gissningsvis kommer de befintliga aktieägarna äga max 10% av bolaget om det nu inte blir kk.

  Det skulle innebära ett maxvärde innan emission på 160 msek vilket ger en
  kurs på 0.26 nok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte dags att köpa än alltså...

   Radera
  2. Gamarna kretsar!
   Men NE villkoren finns: Ungefär som budgivning på en BR.förening.

   Radera
  3. Ja det blir riktigt spännande att se vad dom nya ägarna betalar.
   20 öre/nyemitterad aktie?

   Radera
 6. Var det inte ungefär samma situation i Nordic Mines, när Eldorado gick in?

  Branschen verkar dra till sig skojare, Nomi hade väl delvis samma personal som Scanmining, som ju var ett spektakulärt misslyckande?

  SvaraRadera
 7. SEB Riktkurs 0kr!!

  Oslo (TDN Finans): SEB Enskilda anbefaler sine kunder å selge aksjene i Northland Resources, og mener at verdiene av Kaunisvaara er mindre enn selskapet obligasjonsgjeld.  Det fremgår av en oppdatering mandag.  Meglerhuset har nedjustert kursmålet på aksjen fra 1,50 kroner til 0,0 kroner.  Gitt overskridelsene på investeringene på totalt 265 millioner dollar, driftskostnader på nåværende dollar/svenske kroner-kurs og høyere diskonteringsrate på kontantstrømmen er Kanuisvaaras nåverdi 288 millioner dollar. Med nåværende obligasjonsgjeld på minst 370 millioner dollar priser vi egenkapitalen til null, heter det.  Meglerhuset mener at det er gode grunner til å tro at den planlagte emisjonen i selskapet ikke blir gjennomført.  Dersom selskapet ikke klarer å hente inn egenkapital i denne runden, er et scenario en restrukturering av balansen. I vårt base-scenario med en nåverdi på 288 millioner dollar tror vi at en 50 prosent reduksjon i pålydende gjeld kan vi egenkapital med oppside på 40 prosent. Et slikt scenario vil implisere at de 675 millioner dollarene som er investert så langt bare er salgbart på under 185 millioner dollar, eller 30 prosent av akkumulert verdi, heter det.  Meglerhuset understreker at de på nåværende tidspunkt ikke vet om dette er en realistisk antakelse eller ikke.  Analytikerne Harald Øyen og Peder Strand skriver i analysen at investorene som vurderer å delta i aksjeemisjonen vil søke en markert oppside gitt underliggende risiko knyttet til prosjektet og de seneste hendelsene.  Redigerad 2013-01-28 vinnarhål1

  SvaraRadera
  Svar
  1. SEB är största nettosäljare idag. Stackars alla sparare dom lurat på aktien med sina dåliga råd tidigare.

   Märkligast idag är nog ändå att Avanza är nettoköpare, enligt tidigare uppgift var/är? dom störste ägare med 10%.

   Radera
 8. Kul skrivet om Northland.... http://bsatdi.blogspot.se/2013/01/northland-finn-25-miljarder-fel.html

  är det möjligt att bomma prognos med 2,5 miljarder??? Haha!

  SvaraRadera
 9. Jag gick precis ur. Inte så stor förlust i pengar på grund av litet innehav men nu börjar jag tycka att det är intressant att följa, inte omöjligt att jag går in igen om ett tag. Framför allt är det väldigt lärorikt det här.

  Baklagar dock förlusten för alla dem som satsat stort privat kapital på företaget och nu sett sina drömmar krossade.

  SvaraRadera
 10. Apropå Northland Resources så kom jag att tänka på en liknelse som McDonald's grundare lär ha yttrat rörande affärslivet "När det gäller affärer, och man märker att någon håller på att drunkna, då riktar man en brandslang mot denna person. " Sådan är kapitalismen. Man får aldrig råka i en position av svaghet, och gör man det, ja då är man riktigt illa ute.

  SvaraRadera
 11. Vad jag mest beklagar är den svenska minerallagen, som tillåter utländska bolag att plundra Sverige på naturtillgångar. Vad är det Cornu brukar säga; Vinsten privatiseras, och förlusten, dvs återställandet av förstörda markområden, när gruvbolagen tömt Sverige och dragit, den externaliseras.

  Era aktier struntar jag i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med.

   Kan ge mig f a n på att de flesta aktieägare tror att det är ett svenskt/norskt bolag.

   Okunnigheten är total, inte bara hos ledningen.

   Radera
 12. Det vore roligt om det kollapsade med en riktig brakkonkurs. Och sedan kommer en rik utlänning, helst en ryss och köper det och gör sig av med allt säljbart och lägger resten i malpåse. Arbetstillfällena förloras bortsett möjligen för någon väktare Sedan när produktiviteten har fallit ytterligare för konkurrenterna i världen så blir det mer lönsamt och då drar man igång.

  Med många små ägare och lite ägande i styrelse och ledning som i Northland är det upplägg för sjuklig överoptimism. När jag skriver detta är aktien under 70 öre och på väg ner, ner, ner. Bara det blir konkurs, konkurs, konkurs. Äntligen har fått något att hoppas på i min cyniska själ.

  http://www.northland.eu/sv-se/investerarkontakter/aktien

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ju helt otroligt att aktieägarna sitter och hoppas på ett börsstopp.

   Sanningen är att ledning/styrelse inte är intresserade av något annat än en så låg kurs som möjligt, därav agerandet.

   Dom sitter på totalt 1.8 miljoner aktier själv, en droppe i havet, och skiter högaktningsfull i sina befintliga innehav.

   Radera
 13. Undrar hur många av er som vet hur stort missbruket tillåts vara i Nordamerika. I USA bryr sig inte SEC t.ex om att aktier, särskilt små ilikvida, kan blankas fritt utan leverans. Det tillåts bara fortsätta och istället upprättas inofficiella leverans-register som icke är tillgängliga offentligt förstås.
  "Naked shortselling" kallas fenomenet och myndigheterna bryr sig inte. Där har bl.a blivit populärt att ta stora guldpositioner med hedge i guldaktier(de små). Helt makalöst att det bara fortsätter utan straff!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å andra sidan så har jag aldrig upplevt att jag inte får leverans när jag köper någon aktie (kan iofs vara en illusion). Om man säljer något som man inte lyckas leverera så borde det ju vara ett avtalsbrott - frågan är vad avtalen säger.

   Om ingen blir drabbad av "naked shortselling" så är det dock inte självklart att det borde förbjudas (finns det några särskilda regler angående detta?).

   Radera
  2. Då får jag fråga dig hur du vet att dina aktier verkligen levererats?
   Om systemet är kort så syns det bara genom att bokföringen visar det! Men din depå och alla andras kommer aldrig att visa underskott. Trodde du förstod detta!

   Nakenförsäljning handlar om att den som säljer kan göra detta utan att ha innehavet. Ägt eller lånat! Mäklarfirmorna gör upp sina leveranser inom ett system du som kund aldrig ser förstås. Förr i tiden när många papper var innehavar-papper kunde man sälja "kontant över disk" Då hade man X leveransdagar innan du måste leverera dessa innehavar-papper över disk. Precis så fungerar det fortfarande mellan mäklarna bara med skillnaden att leverans clearas datamässigt. Men de ser genom fingrarna numera. Inga sanktioner då alla är med i båten lite här och lite där. Och den obskyra lilla gruvbranschen är av tradition utsatt.

   I USA är SEC nästan vårdslösa. Visst, från regeringshåll har man under decennium(avregleringen) medvetet minskat deras resursanslag och policy-inriktning. Kriminella case undviks medvetet t.ex. Ofta en prioriteringsfråga. Anmälningar läggs på hög och utreds inte etc.


   Radera
 14. De kan alltid hota med att släppa ut lakvatten om inte staten skjuter till cash.

  SvaraRadera
 15. Vore kul om LKAB lade ett fientligt bud på Northland, kanske en krona per aktie? Det blir en dryg halvmiljard, växelpengar för LKAB. Då skulle somliga stå med lång näsa... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är varför ett statligt ägt bolag skulle betala 500milj för något som är värt 300milj? Det vore iofs kul för de som sitter på aktier, men det är inte LKAB's affärside att roa folk som har gjort dåliga investeringar.

   Radera
  2. Vad bolaget är värt är svårt att säga, men vid uppköp brukar man betala en viss budpremie. LKAB kunde köpa bolaget för 50 öre per aktie istället för en krona vore ingen lyckligare än jag.

   Radera
 16. Kära Sir /Fru,
  Innan några andra ord i första hand är du välkommen att Raymond Hills Finance Company
  Behöver du ekonomiskt stöd? Behöver du ett lån för att expandera ditt företag? Behöver du ett lån för att starta ett storskaligt företag? Behöver du ett lån som kan förändra ditt liv och din nuvarande ekonomiska status? Behöver du en brådskande eller nödlån för att ställa saker och ting på rätt plats? Då är du i rätt hem för alla dina kvalitets lån utformade för att passa dina behov. En världsklass lån företaget åtagit sig att bara lån. Vi ger ut företag starta och affärsexpansions lån till potentiella affärs Män och kvinnor på ett lågt och överkomligt ränta på 3% och en långsiktig återbetalning
  varaktighet som du väljer. Intresserade sökande är skyldiga att tillhandahålla den information nedan och kontakta oss via
  e-post: [email protected]
  webbplats: http://www.raymondhillsfinance.wix.com/raymondhillsfinance

  SvaraRadera

 17. Hi,
  Jag är Mark Jesse ett privat lån långivare och jag är här för att göra dina drömmar om att få ett lån som går i uppfyllelse. Behöver du ett akut lån? Behöver du ett lån för att betala dina skulder? Behöver du ett lån för att förment expandera ditt företag eller starta eget så vi är här för dig med ett lån med låg ränta så låg som 3% och du kan få ett lånebelopp på $ 1.000 till $ 100,000,000.00 och en maximal lån löptid upp till 50 år. Så kontakta oss nu via
  E-postadress: [email protected]

  Mark Jesse

  SvaraRadera