Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2013-01-15 19:39

Folk och försvar 2013: Cirkus Sälen

"The inmates are running the asylum" - eventuellt sagt först av Charlie Chaplin
Folk och försvars rikskonferens i Sälen är i full gång och baserat på media- och Internetrapporteringen så kan man överväga om vi inte helt ska lägga ner försvaret och låsa in alla politiker och försvarsledningen på dårhus.

Låt mig ta några exempel.Försvarsutskottets ordförande Cecilia Widegren (m) valde att åka på semester till Thailand för att slippa stå till svars för någonting, men rapporterar över telefon att hon visst förstår och kan försvarsfrågor.

ÖB passar på att bli "sjuk" och kan alltså inte fortsätta säga som det är. Eller säga något som inte är sanktionerat av försvarsdepartementet.

Som ersättare för ÖB skickas Försvarsmaktens generaldirektör, en civilist och ekonom utsedd av Anders Borg, och står och uttalar sig i strategiska frågor och bland annat vilt misstolkar vad ÖB skulle prata om och förvandlar fyra veckors incidentberedskap till fyra veckors bombningar av Sverige ("förbekämpning").

Försvarsminister Karin "Tamgåsen" Enström (m) fortsätter att kackla om att Sveriges beredskap är högre än den någonsin varit, och går istället i taket över att det inte finns några kvinnliga generaler och att genusarbetet i Försvarsmakten måste stärkas.

Allan Widman (fp), som enligt bloggrannen och Sveriges ledande försvarsbloggare Wiseman är en av arkitekterna bakom det katastrofala läget och strykandet av hela vapensystem runt Georgienkriget 2008, ska enligt uppgift (jag har ej bekräftat) i radion sagt att RBS 70 bör skickas till Gotland när ersättaren IRIS-SLS finns på plats, så att man kan skjuta ner fienden innan de anländer till Gotland. Typ.

Johan Forsell (m) tycker på Twitter att soldatyrket ska göras mer attraktivt och t ex att man ska kunna utbildas till sjuksköterska om man har en liknande tjänst i försvaret etc. Det lustiga är ju dock att han alltså är (m)oderat försvarspolitiker och representant för makten.

NATO-chefen och tuppen Anders Fogh Rasmussen stod uttryckligen och sade (igen) att Sverige inte kommer få någon hjälp från NATO, oavsett hur mycket vi är med och leker på deras övningar eller deltar skarpt i NATO-ledda insatser. Vilket på sina håll tolkas av politiker som att vi visst ska få hjälp.

Och så håller cirkusen på.

En sak är helt tydlig.

Det är väldigt mycket kackel och det finns ingen som styr upp svensk försvarspolitik. Nej, alla höns, tamgåsar, hökar och duvor, borde läggas på huggkubben och åka ut. Sedan bör fågelbonden fundera på om vederbörande alls ska ha höns. Inte finns det några proffs som vill jobba med hönsen heller.

Amatörer!
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

40 kommentarer:

 1. Ibland överträffar verkligheten satiren, med råge.

  SvaraRadera
 2. Ok jag kanske tar dig på allvar för mycket, men vad är problemet med genusarbete inom försvaret?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är väl inte genusarbetet som sådant, utan som exempel på att man förlorar sitt fokus på vad kärnuppgiften är, nämligen att kunna försvara landet och genomföra fredsbevarande insatser. Det hela riskerar att bli just så enfaldigt som när försvarsministern i november skulle förklara varför försvaret lägger in veton mot vindkraftverk, och betonar hur viktigt det är att försvaret kan öva där de har lust. En politiker som inte förstår att övningar inte är det viktigaste som försvaret gör borde inte sitta som försvarsminister.

   Radera
  2. Nog påminner detta om Sveriges situation före 1939...

   Radera
  3. Problemet är att vi snart inte har någon försvarsmakt kvar att vara jämställada i...

   Radera
  4. Tycker just det här med försvaret är ganska lurigt. Jag kan inte försvarsfrågor för fem öre. Jag vet bara att det kostar en jäkla massa pengar och att jag inte vill ha bomber regnande runt öronen. Där tar mina tankar och idéer slut. Och det finns inte riktigt någon som har målat upp en vision med tydlig prislapp på som jag kan ta ställning till. NATO är jag tveksam till, minst sagt.

   Radera
  5. Före 39 tämligen på pricken. Dessvärre.
   1940 - 1980 var det bra focus. 80 - 90 hyfsad.
   Men nu.......

   Radera
  6. Jag tror C avser det faktum att Försvarsministern istället för att gå på de mer allvarliga problemen som hindrar Försvarsmakten att lösa sin uppgift så skapar hon mer problem genom att ta upp någonting som kommer behöva ta sin tid. Genusarbete är nästan alltid bra, men att ta upp det när Försvarsfrågan står inför sådan insyn är fel tillfälle. Rätt tillfälle är att implementera genusarbetet med eventuell omorganisering av Försvaret eller efterhand när de allvarligare frågorna har hanterats.

   Radera
  7. @Jonathan
   Genusfrågan var bara ett intill katastrof infantilt försök att flytta fokus från politikernas och denna myndighets inkompetens.

   Radera
  8. Det handlar även om att genusfrågor mest är politikernas skitsnack som de säger för att det låter bra. Jag var för några år sedan på en föreläsning med vår tidigare försvarsminister Leni Björklund (s). Hon pratade i två timmar mest om genusarbete för svenska FN-soldater. När frågestunden kom så tog jag upp att hon nyligen skrivit på ett samarbetsavtal med det mest kvinnoförtryckande landet på vår jord, Saudiarabien. Då mumlade hon snabbt något om att det är bra att samarbeta innan hon avslutade mötet.:)

   Radera
  9. Tudorienne, föreställ dig två stridande grupper, vältränade och välutrustade, den ena kvinnor den andra män . De anfaller nu varandra på fem meters avstånd men råkar båda ha slutit skjut på ammunitionen och får använda vad som finns, batonetter och slipade spadar. Hur tror du det slutar?

   Sedan har vi det som det numera finns medicin mot. Det som händer en gång i månaden och som lär varit det som gjorde att kvinnor inte släpptes upp i stridsplan från början. Kallt blod du vet. Tänk en general som i pms beordrar ett anfall trots förutsättningarna och att slaget förloras och en halv miljon dör. Sedan kan du räkna med bomber i huvudet.

   Radera
  10. Vissa får räkna med bomber i huvudet i alla fall. De flesta krig är ju initerade av män vad jag vet. Och män verkar vara väldigt hormonella de också tycker jag mig märka.

   Första stycket hittar jag ingen relevans i alls, hur jag än försöker. Genusfrågor handlar inte om att inte vinna strider, snarare tvärtom.

   Radera
 3. Med tanke på inslaget om att man tappar ett stort antal intresserade ungdommar till försvaret innan de "rycker in" hoppas jag kan se som ett sundhets tecken hos vederbörande.
  De läser väl på och inser fakta, ingen vill vara på "loser" sidan.
  Jag läser med bedrövelse bl.a. "skippers" många erfarenheter, och frågan jag ställer mig är när blir ointresset eller rekryterings underlaget så dåligt att inga förutsättningar finns att återhämta förmågan i krigsmakten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går alltid att återhämta. Man kan även bygga från noll.
   Lär bara ta längre tid och kosta mer. Mycket mer.

   Radera
 4. Säkerhetspolitik för det allianslösa Sverige 2013:
  * en till intet förpliktigande Solidaritetsförklaring
  * "Långbortistandoktrinen"
  * ca 1000? man enligt IO 14 försvarar Sveriges totalareal innanför territorialgränsen på 528 447 km²
  * endast en artilleripjäs Archer på två art.bataljoner; fälthaubits 77 är skrotad
  * en (inkompetent)politisk ledning som har vänt Sverige ryggen
  * underutvecklat flygvapen och luftvärn
  * det strategiskt viktiga Gotland är de facto en demilitariserad zon
  * datakommunikationsstandard "Link 16" till flygstridledningen där kryptonycklar fås från Pentagon
  * Beställningen av JAS39 E är villkorad till Schweizbeställningen
  * luftvärnsbeställningen IRIS T SLS är ett forcerat riskabelt tyskt utvecklingprojekt och inte COTS (=köp från hyllan).

  Det som är bra är att journalisterna har börjat göra det som de skryter med att de gör, nämligen börjat bevaka den svenska undermåliga säkerhets- och försvarspolitiken.

  SvaraRadera
 5. Det är verkligen ett kackel i hönsgården, kan inte tuppen hålla ordning på hönorna springer de bara runt och blir ett lätt byte för räven och höken.
  Tyvärr finns det bara ett parti som överhuvudtaget pratar om försvaret och vill rusta upp det och de gamla partierna gör ingenting eller vill ingenting.

  SvaraRadera
 6. ....har vi möjlighet att antas som medlemar i NATO, de kräver väl någon förmåga.
  Om inte, skulle vi ändå få betala priset för en fungerande förmåga.

  SvaraRadera
 7. Cornu; Spot on. Att kejsaren är naken vet alla och nu pratar alla om det utom från Rosenbad och en och annan sprattelgumma.

  SvaraRadera
 8. I HKV jobbar fyra gånger så många på gendercenter som på mobiliseringsavdelningen.
  Kvinnor ges företräde till högre utbildningar inom FM.

  Hur mycket mer "genderkorrekt" kan det bli?

  SvaraRadera
  Svar
  1. På vilket sätt ges kvinnor företräde inom FM?

   Radera
 9. Fogh Rasmussen sa att Sverige kan inte räkna med att ta del av allt som Nato ger utan att vara medlem. Dock skulle en svensk medlemsansökan kunna behandlas snabbt.

  Hoppas att det går fortare än 7 dagar.

  SvaraRadera
 10. Hur kan någon komma på tanken att legitimera detta och göra sig själv medansvarig genom att rösta på detta patrask av pajasar vart 4:de år.

  Nivån i försvaret är inte unik utan genomsyrar i princip alla områden politikerna tagit monopol på och sagt sig ansvara för.

  Tack Lars för att man kan ventilera sin frustration här.

  SvaraRadera
 11. Jag undrar om inte den allmänna grundskolan och gymnasiet har varit det som undergrävt överklassens intresse för försvarets fortlevnad. När officersyrket inte längre var spärrat genom att högre utbildning blev tillgänglig för vanligt folk så har det lett till att färre och färre av de som når högre befattningar i försvarsmakten saknar andra kontakter med olika typer av leverantörer till försvarsorganisationen eller politiken. Försvarsindustrin för större vapensystem ägs av utländska företag och det har varit mycket mer lukrativt att liera sig med finansindustrin istället för att gneta med offentliga upphandlingar om foderleveranser till högvaktens hästar*. Se det som ett tecken i tiden att en av prinsessorna ämnar äkta en finanskille.

  Här är en kul rekryteringsfilm från svenska filmarkivet från 1944 Ett Yrke för män som in någon grad illustrerar starten på den processen. Budskapet i filmen är solklart; överstens dotter och ett härligt yrke kan bli ditt.

  *Den beridna högvakten är tydligen privatiserad så det är inte längre en räkmacka till statliga kontrakt om någon trots allt fick en idé här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till viss del har du nog rätt. Men även det allmänna samhällsklimatet har väl sedan 60-talet lett till att den militära banan inte längre anses lika förnäm och attraktiv i och med att gamla dagars reflexmässiga respekt för traditionella auktoriteter försvann.

   Däremot kan jag inte fullt ut hålla med om att tillgången till högre utbildning i bredare folklagren haft den största effekten. Snarare var det så att NBO och avskaffandet av underofficerskåren i realiteten istället ledde till ett avskaffande av officerskåren. Man kan dra på smilbanden åt filmen från 1944, men den visar ändå vilken typ av unga män som övervägde officersbanan. Under den gamla befälsordningen valde man kanske mellan KTH och Karlberg. Eller åtminstone var Karlberg ett godtagbart alternativ. Jag vågar nog påstå att för majoriteten av de som blev officerare på 70-, 80- och 90-talet så var alternativet Polishögskolan eller annan yrkesutbildning.

   Det har lett till att vi i Sverige förmodligen har några av världens bästa befäl på pluton- och kompaninivå; de flesta är helt enkelt väldigt dugliga underofficerare. Men på högre nivåer fungerar det inte längre. Det är naturligtvis ingen slump att den totala härdsmältan inom FM inträffar när 70-talets kadetter blivit generaler.

   Radera
 12. OT: Folkhemsfundamentalisterna verkar ha tagit över kommentarsfälten i det närmaste totalt i de stora dagstidningarna. Frågan är om det trots allt är så att det är olämpligt att stanna kvar i landet? Lutar starkt åt att det kommer bli väldigt otrevligt framöver.

  SvaraRadera
 13. Det är alltså dags att lägga ut verksamheten på privat underleverantör. Någon som har numret till Executive Outcomes?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Företaget har inte existerat på femton år...

   Radera
 14. Ja, hela den där grejen verkar lite smågalen.
  Blev inspirerad till att skriva ett litet inlägg nu på morgonen.
  Massiv Skuldsättning som spekulativ försvarsåtgärd - http://teheimar.blogspot.se/2013/01/massiv-skuldsattning-som-en-spekulativ.html Inte välskrivet.
  Men kontentat är: Kan skuldsättning funka som avskräckning eftersom ett lands lån kan behöva betalas av en ny övermakt? Och vad skulle dessa 583 Miljarder SEK du nämnde tidigare (ökad skuldsättning privata hushåll 2009-2012) kunna ge istället. Det är 61110 kr/pers i landet. Rätt saftigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snarare så att fordringsägaren ser sig ha rätt att taga panten/borgen i besittning. Dvs. anser sig ha rätt till landet som ersättning för ej avbetalda lån. Detta var en ganska vanlig företeelse på medeltiden.


   Radera
  2. Ja, det låter ju inte orimligt. Men hur är det som lånen är utställda från flera parter? Vad händer då?

   Radera
 15. Det följer den vanliga utvecklingen. Krig utövas mindre och mindre på slagfältet därav ingen mening med ett större försvar. I större delen av fallet där militär används är ju det emot civila som bär vapen, sk terrorister. Väldigt ofta det egna folket.

  Riktigt krig idag, sker oftast ekonomiskt, politiskt eller religöst och kan i vissa fall inte mötas av militär alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skrev om det lite såsom jag tycker:
   Riktigt krig idag, sker oftast ekonomiskt, politiskt, militärt eller religiöst. I vissa fall bör det inte mötas av militär alls, kanske mellan USA och deras gynnade handelspartners.

   Radera
  2. @josefl
   Ja så har det delvis varit under en kortare period. Undantagen är många. Vad tycker du talar för att det skall fortsätta så? De garantierna tycker jag känns ganska lösa.

   Radera
  3. Har inga garentier alls. Bara observerat faktum. Att ett land som Sverige skall bli attackerat utav främmande stat anser jag vara lika med noll i dagsläget. Att ett land däremot förfaller i ekonomiskt kaous pga ekonomisk krigsförning ser jag som högst möjligt.

   Som jag ser det så är Sverige redan i någon form av ekonomiskt krig, vem som är både vinnare och motståndare får vi se. Det som står klart är att vi inte ens kan förstå att vi ens är i krig och att vi hålller på att förlora det. Snart har vi ingen industri att tala om, granländer med samma arbetslöshet samt en befolkning vars största bekymmer är vem som vinner fotbolls vm eller melodifestivalen.

   Så, vad i hela friden skall vi med ett försvar till, vi har ju redan lagt oss med buken upp!

   Radera
  4. Krig utövas vid den tidpunkt, på den plats, med den disponibla numerär och utrustning och i den takt som gör motståndaren mest sårbar.

   Om Sverige behöver tre veckors förberedelser kommer fienden att slå till inom en och en halv. Om vi kan slåss i och mot små förband kommer fienden att skicka 130 000 värnpliktiga.

   Det är just därför man måste ha en bred flexibel bas som har förmåga att anpassa sig efter hotet och angreppet. Om man inte har denna förmåga att kraftsamla själv får man göra det tillsammans med andra i en allians.

   Att snöa in på att "krig nuförtiden är högteknologiska och sker i mindre, välutrustade förband i tätorter" eller liknande är bara inkompetent.

   Om jag så gavs Finlands lilla värnpliktsförsvar - som kostar hälften mot Sveriges - som verktyg skulle jag lätt slå hela den svenska armén genom att locka dem att kraftsamla till sin "perfekta moderna stridsmiljö, omringa den svenska armén med fyra, fem brigader, stänga alla försörjningslinjer och mosa den svenska armén med artilleri.

   Senast när maten tar slut för den lilla svenska expeditionskåren är också kriget slut. Man kan vara hur välutrustad och duktig man vill när motståndet är tio mot en.

   Försvaret är bara ett av alla exempel på den svenska ny-religionen att man aslltid, överallt och i alla sammanhang kan hitta en enda "lean" idealmodell som fungerar "bäst", bygga en organisation för just den situationen och utbilda alla i "konceptet".

   Sedan skryter man gärna internationellt om hur långt framme man är, och hur man magiskt har löst alla problem andra, mer erfarna arméer, kämpar med. Vad man oftast glömmer/inte begriper är att den svenska modellen helt och hållet utgår från fredsdrift. Det finns inte ens en tanke på att kunna föra krig längre.

   Ungefär som när Sverige berömmer sig om att Gripen minsann har samma driftsäkerhet som tvåmotoriga plan, vilket gör tvåmotorkärror helt onödiga. Fast det beror förstås på i vilket syfte man köpt sina plan, för det gäller ju bara så länge man räknar bort driftsäkerheten i strid. Vilket kanske kan vara en någorlunda viktig faktor åtminstone för vissa länder som köper försvarsmateriel...

   När verkligheten inte beter sig som modellen hade tänkt är det alltid verkligheten det är fel på, enligt ny-religionen.

   Men det är med sanningen överensstämmande att den svenska militära förmågan nått en sådan obetydlig nivå att det kanske vore mer logiskt att lägga ned försvaret överhuvudtaget, såvitt man inte ingår i en allians och erbjuder ubåtsvapnet som vår del i helheten.

   Radera
  5. Det är ingen mening att ha ett försvar när vi ger bort Sverige ekonomiskt till fienden. Vi har, om vi inte ändrar oss, förlorat ett krig utan att avlossa en kula.

   Radera
 16. En mycket bra analys över scenariot..

  SvaraRadera
 17. Sen kan man fråga sig varför det gjordes så stort nummer om det högerextremistiska hotet. Enligt denna rapport så begicks 1 högerextremt terrorbrott 2011. Samtidigt begicks 37 vänsterextrema. https://www.europol.europa.eu/sites/default/files/publications/europoltsat.pdf

  SvaraRadera