Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2013-01-09 17:04

Är centerpartiet främlingsfientliga rasister?

Det i valet 2014 ur Riksdagen utgående Centerpartiet har som bekant arbetat fram ett toknyliberalt idéprogram, med platt skatt, fri invandring, månggifte etc. Enligt partiets hemsida tycker partiledaren Annie "Facebook" Lööf att programmet är "väldigt bra".


Dock har hon tydligen avbrutit sin semester och återvänder till Sverige enligt mediauppgifter, eftersom idéprogrammet som styrs av hennes salladsbarskompanjon Fredrik Federley (c) inte var tillräckligt bra. "Väldigt bra" är som sagt inte bäst.

Det intressanta med att de nu då kastat fram fri invandring som förslag att lägga inför sin partikongress innebär att om det förslaget röstas ner så är alltså centerpartiets kongressledamöter främlingsfientliga rasister, eftersom de inte vill ha fri invandring. Det samma om man stryker denna idé före kongressen får rösta om den. Och stryker man nu idén om månggifte så är man alltså intoleranta bakåtsträvare som motarbetar främmande kulturer ("rasister") och nya kreativa HBTQ-feministiska hushållskonstellationer ("h*m*fober" eller "misogyna antifeminister"). Liksom om kongressen röstar ner sådana förslag.

Kort sagt, antingen röstar man för dessa punkter på idéprogrammet, eller så visar man att man är främlingsfientliga rasister. Vilket iofs kan vara en medveten taktik för att locka till sig väljare från (sd).

Konsekvent med detta så är förstås alla svenskar som är emot månggifte och friinvandring h*m*fober och rasister. Rätt ska vara rätt. Tihi.

Eller så medger man om man röstar ner fri invandring att det existerar problem med invandring till Sverige. Starkt jobbat, Annie. Öppet mål för varje driven journalist eller oppositionspolitiker.
"Så varför är ni emot fri invandring, Annie?"
"Vi är inte emot fri invandring, vi anser bara att det inte är rätt tidpunkt just nu."
"När är rätt tidpunkt?"
"Det är något som vi måste ta ställning till i partistyrelsen."
Alternativt.
"Så varför är ni emot fri invandring, Annie?"
"Vi tycker att det finns gränser för hur mycket invandrare man kan ta emot i Sverige."
"Ni håller alltså med Sverigedemokraterna här? Är ni alltså också rasister, som Reinfeldt kallat Sverigedemokraterna?"
Fail.
 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

38 kommentarer:

 1. Kan sakna Fälldin, Söder och Johansson...
  Hedlund kommer jag inte ihåg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Centern har altid velat och kommer alltid att vela" (göra så eller så)...

   Så sant, så sant...

   Jag tror det var Hedlund som klämde ur sig de bevingade orden...
   Sörj inte Centern uttåg ur Riksdagen!

   Radera
  2. nä, karriärpolitikern byter lätt parti. Jobbet handlar ju till syvende oss sist vilket hatt man har på sig. Den nya jobbbeskrivningen står i partiprogrammet.

   Radera
 2. @Jonas......old school behövs ibland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ju inga bönder längre, så (c) famlar desperat efter nya väljare. Man kan inte hålla sig kvar i riksdagen med 1% av folket bakom sig.

   Radera
  2. visst är det så Cornu, men reaktionerna ute i landet visar ju att den unga kärnan saknar känsla/förståelse för verkligheten. De måste ju själva tycka tvärt om uppenbarligen. För ingen kan ju tycka att programmet inte är extremt progressivt, även för att vara ett idé-program.

   Radera
  3. 1% jordbrukare, ja kanske. Men Centern borde rikta in sig på glesbygdsbor.

   Tidningen Land lyckas tydligen locka en hel del betalande prenumeranter.

   Tyvärr har de ju gett sig av i en annan riktning i takt med att partieliten trivs allt bättre i Stockholm.

   Radera
  4. Håller med Magnus.....vi vill väl ha partiskillnader! Alliansens s.k likriktning handlade väl om ett lyckat försök att bryta s-hegemonin...efter åtskilliga försök som stupat på samarbets/åsikts-olikheter. Det är hög tid att finna sin identitet utanför samarbetet.
   Men Stureplans-centern rimmar även väl med den nypolitiska klassens framväxt.

   Radera
 3. Själv undrar jag ofta numera som 50-talist om det alltid är så att de äldre är bakåtsträvare och de unga vår framtid. När jag sansat mig i tankarna inser jag nog att framtiden, bra eller dålig, skapas av den unga växande generationen. Men som du indikerar Jonas. Man bör inte lämna barnen ensamma. De behöver en ledande hand i det mörker som kallas erfarenhet.

  SvaraRadera
 4. Lite ot men när blev "guilt by association" resonemang och negativa epitet på politiska motståndare okej att använda i "seriös debatt"? Jag minns faktiskt inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 90-talet tror jag, när (s) skyllde alla problem på den borgerliga Bildt-regimen och deras stöd från (nyd).

   Radera
 5. Men är det inte precis sådär du resonerar egentligen, Cornu. Bara för att man tycker invandringskranen är lite för uppskruvad så är man folkhemsfundamentalist?

  SvaraRadera
 6. Problemet för Centern är att dessa tankar dröjt. Jag tror att Annie blev vald på att hon just var frihetlig och det är många liberaler i Sverige som saknar parti som driver deras frågor.

  Centerns huvudsakliga problem är att de regerar med tre andra partier där en gigant helt tappat fattningen och inför enda kontrollåtgärden efter den andra. Är bara en tidsfråga innan vi diskuterar inopererad GPS sändare och att staten har ett centralt DNA register över alla invånare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du läst C-remiss så står det där :
   Centerpartiet motsätter sig en centralisering av makten också över denna del av samhället. Vi vill bejaka ett digitalt civilsamhälle, och ser med oro på en allt starkare vilja att på politisk väg kontrollera och begränsa den frihet som digitaliseringen möjliggör.

   Radera
  2. Cristoffer, fast både Lööf och Federley röstade ju för alla de skärpningar som skett på den digitala sidan, det sk "förräderiet" mot vad de gick på (person)val på. Så jag tror faktiskt inte att någon blir lurad av skrivelserna denna gång, oavsett hur fint det låter.

   Radera
  3. Det tåget har gått, (c) har genom att rösta för IPRED, FRA och allt möjligt visat var de står.

   Radera
  4. Däremot ett bra uppslag för ett separat blogginlägg.

   Radera
  5. Centerns grund har alltid varit decentralisering. Trist att de nu har övergivit detta då det är den stora framtidstrenden...

   Radera
  6. @Cornu. Är benägen att till viss del hålla med.

   @Jonas et som allra starkast betonas i programme är just decentralisering. Flytta ut makten så de som berörs av frågorna får bestämma. Mindre makt i regering och riksdag. mer makt i kommunen och kring köksbordet.

   Radera
  7. Sorry Cristoffer. Jag drog förhastade slutsatser av medias skriverier och av vad Centern har gjort/sagt de senaste 10 åren...

   Radera
 7. En liten replik på Cornu. Blev för lång så jag fick skriva ett eget inlägg:

  Kommentarer kring C remiss på idéprogram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte om jag förkastar programmet. Jag raljerar däremot rejält över en del av de medialt uppmärksammade skrivningarna.

   Radera
  2. Dock är jag ju inte medlem i centerpartiet, så vad jag tycker spelar faktiskt ingen roll.

   Däremot sitter (c) i regeringen och är "makten", och varje möjlighet att kritisera makten bör tas. Oppositionen är av den anledningen inte alls lika intressant att kritisera, annat än när det är val. Däremellan är de tämligen ointressanta.

   Radera
  3. Själv så tycker jag det är lite spännande att en remiss ochutkst till idéprogram i ett parti med idag inte allt för många procent väcker sådan stor debatt i media!

   Även MP reformerar idag sitt partiprogram och media är, helt tyst..Så uppenbart väcker C mer intresse än MP.

   MP skriver ungefär lika tydligt som C-remiss att man är för "fri invandring"
   https://partiprogram.mp.se/forslag-2/#section6-5

   Radera
  4. Irriterande att allt det du lade ut av idéprogrammet på din blogg

   http://cristofferstockman.blogspot.se/2013/01/kommentarer-kring-c-remiss-pa-ideprogram.html

   låter som det är kopierat rakt av från min blogg.

   Nu måste jag ju göra en pudel. I morgon.

   Ich bin ein Centerpartist!

   Radera
  5. @Cristoffer

   Kan hålla med om att det är förvånande över hur mycket uppmärksamhet som C fått, men samtidigt tror jag det hänger ihop med det massmediala intresset för "invandring", frågan är glödhet i media.

   Personligen anser jag att Centern måste lämna alliansen, väljare kan räkna och att alliansen skall lura till sig liberala väljare en gång till som egentligen bara stärker kontrollstaten fungerar inte.
   Centern har varit för mjäkiga och måste inse att de inte hör hemma bland parter som förespråkar en stark och kontrollerande stat

   Radera
  6. Visst låter en del bra. Det finns dock en del uppenbara motsägelser: Exempelvis så upptäcker man att äganderätten och fri invandring är två saker som är svåra att kombinera. Kan man äga något kollektivt? Mitt svar är att det kan man självklart göra, det är därför vi betalar skatt, till vårt gemensamma ägande.

   Man kan resonera kring detta på olika nivåer men jag landar personligen alltid i slutsatsen att det verkar finns en brist, i detta fallet hos Centern, på förståelse för hur människan faktiskt fungerar. Människan är ett flockdjur, vilket vi aldrig kommer ifrån. Detta omöjligör fullständigt idén om att varje människa har rätt att bosätta sig och agera som man själv vill.

   Centerns idé låter vid en första anblick bra, precis som kommunismen. Idén är dock inte applicerbar i verkligheten, precis som kommunismen. Frågan är då om det är idén (kartan) eller verkligheten det är fel på?

   Radera
  7. @sven benägen att hålla med lite. Personligen tycker jag det är lite för mycket "tokliberalism" i remissförslaget och för lite "socialliberalism" dvs individens frihet i en samhällelig kontext, för att bli lite flummig.

   i grunden så bror vi ju som sagt i "byar" och inte som solitärer.

   Radera
  8. Centern hade kanske kunna uttrycka sig som så att staten ska vara betydligt mer aktsam med vad staten spenderar våra skattepengar på.

   Ett mer aktsamt förhållningssätt med hur skattepengar spenderas hade lett till en mindre stat och mer personligt ansvarstagande (och frihet?) och lokalt självbestämmande. För om jag uppfattar saken rätt så är det detta man egentligen vill uppnå? Även här föreligger en paradox.

   Med en mindre stat och ett mer aktsamt förhållningssätt till hur skattemedel används så skulle man kunna se det som om att möjligheten till fri invandring ökar. However, om det finns begränsad möjlighet till bidrag (läs statligt omhändertagande), så hade invandringen i praktiken sjunkit radikalt, eftersom ett statligt omhändertagande av människor som kommer halvvägs från andra sidan jordklotet inte kan anses vara aktsamhet med skattepengar.

   Om man resonerar som ovan så kan man säga att en vision om fri invandring tillsammans med aktsamhet med skattepengar leder till minskad invandring, vilket i praktiken innebär att Centern propagerar för en minskad invandring. Fast jag uppfattar inte att det är detta man säger, utan mer som om att vi behöver öka invandringen av en allmän "godhetsprincip", samt även pga det eviga jiddret (läs lögnen ;-)) att vi även då att vi behöver mer arbetskraft för att säkra pensionerna och för att vi ska kunna ha buss och taxichaufförer i landet etc...

   Radera
 8. @dopad. Håller med inte minst ang. "invandring". Jag håller också med att C idag hämmas i stora delar i alliansen idag. Sedan valet 2010 har det blivit en allt tydligare M-politik och allt mindre C, fp, och Kd. Tråkigt nog har dessa partier i media fått klä skott för M-politik. trist.

  Jag är ganska så övertygad om att alliansen i nästkommande val nog är lite mer "löst" i kanten. Det finns ingen anlending alls för C att gå till val på M-politik enligt mig. och jag tror inte den parlamentaiska situationen är helt skriven i sten till nästa val. Det beror mycket på valresultatet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om inte Centern lämnar alliansen tror jag de tappar väldigt mycket till piratpartiet (som håller på att bredda sig och tagit många förnuftiga beslut). Tror nog Centern är rätt rökta om de stannar inom alliansen.

   Radera
 9. Känns som att du tar lite väl billiga poäng. Att "fri invandring" blivit så uppmärksammat beror väl i grunden på att varken partimedlemmar eller media i vanliga fall läser parti-/idéprogram. I så fall skulle de veta att Centerpartiets gamla idéprogram från 2001 liksom Folkpartiets, Moderaternas och Miljöpartiets nuvarande partiprogram innehåller samma vision.

  Om de läste det nuvarande förslaget skulle de dessutom inse att det inte är nyliberalt utan innehåller massa annnat, som rätt till allmän sjukvård, omsorg och utbildning, värnande om allemansrätt och en progressiv miljöpolitik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du menar att ogillandet ute i landet beror på att de inte läst deras eget program? Eller är allt en media-höna! Ibland vet man faktiskt inte eftersom alla nyheter numera skall "ut i etern" så fort att journalisterna inte längre hinner med varken källgranskning eller egen kunskapsinhämtning! Egentligen ett demokratiproblem!

   Radera
 10. "All politisk makt är ett resultat av att makt överlåtits från den enskilda människans och hennes rätt att besluta över sitt eget liv. Centerpartiet strävar efter att beslut ska fattas så nära dem de berör som möjligt – helst av dem själva."

  Det rimmar väldigt illa med att (c) röstade för Lissabonfördraget. Väldigt, väldigt illa.

  SvaraRadera
 11. Det som är så slående med det idéprogrammet är att det är så okonkret, allmänt skrivet och luftigt. Det innehåller ingenting man kan ta på. Det är bara luftbubblor som inte behöver betyda någonting.

  Det sammanfattar inte bara bilden av Centerpartiet utan hela den Politiska Adeln.

  Den konkreta Idétorkan är total.

  Fascinerande att läsa ändå. Övertygelsen att Folket kan göra bättre politik än det här måste komma gratis för de som läser vad dessa särintressen beskriver, när man istället jämför med den kraft som finns i den privata sfären.

  Hade politik bedrivits så som konkurrensen bedrivs på marknaden hade vi inte behövt läsa sådan idéfattigdom.

  SvaraRadera
 12. Annie "färdig-färdig" Lööf, Fredrik "ursula" Federley m.fl hjälper till att dra Centern och Alliansen mot stupet. Det är vi en hel del svenskar som tackar för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge det är den typen av argumentation de har att bemöta har de alla förutsättningar för att öka antalet väljare ;)

   Radera