Cornucopia?

2012-12-31 16:12

Nyårsmys: Vad tror du om 2013?

Medan andra sitter och tittar i backspegeln och reflekterar över 2012, så föredrar jag att titta framåt.

SEB: Bostadspriserna ner med till 5% under 2013

I en artikel hos Bonnier/DI får säljare ("ekonomer") från SEB, Swedbank, katastroftillståndets Nordea och Erik Penser Bankaktiebolag uttala sig om ekonomin 2013.

Kvalitetssäkrad dokumentation, inte kvalitetsverksamhet

Ett debattinlägg tas idag upp det svenska samhället minskande avkastning på skattepengarna.

Aleklett replikerar kommentarstrams

Kjell Aleklett replikerar nu de tramsiga nonsenskommentarerna till hans debattinlägg om exportoljan dagen innan julafton. Det är bra att han tar kommentarer på allvar och förtydligar med en replik, något som journalister och debattörer i storstadspressen sällan gör.

ÖB: "Sverige ställs inför fullbordat faktum"

Sveriges ÖB Sverker Göranson bekräftar att Sverige inte kan försvaras idag. Och Sverige kan inte heller försvaras när insatsorganisation 2014 ska vara färdigbemannad 2019.

2012-12-30 15:37

Årets bästa och sämsta affär?

Handeln, åtminstone i Sverige, är över för i år.

Hur har era portföljer gått i år och vad har varit era bästa och sämsta affärer?

Bergrum för 99 000:- till salu

I Marklanda utanför Växjö finns ett mindre bergrum till salu för 99 000:- SEK. Fastigheten, eller iaf den blivande avstyckade fastigheten, betjänar vad som helt klart verkar vara en av totalförsvarets, för att vara ospecifik, telemaster. Arrendet för telemasten är 45 000:- SEK och betalar alltså fastigheten på drygt två år.

2012-12-29 15:18

Inlägg i penningsystemdebatten hos Mises

DETTA INLÄGG HAR MER ÄN 200 KOMMENTARER, DET  BETYDER ATT KOMMENTARER HAMNAR PÅ EN LÄS-MER-SIDA OCH ALLTSÅ VERKAR FÖRSVINNA. NÅGON CENSUR FÖREKOMMER INTE. KLICKA PÅ "LÄS MER" LÄNGST NER FÖR ATT SE YTTERLIGARE KOMMENTARER.

Ola Nevander hos bloggen Ludvig van Mises Institutet har gjort en ansats till problematiserande och nyanserande debatt kring penningsystemet under frågeställningen Skapar banker pengar ur intet?

Europas åldrande befolkning

Hos Schibsted/SvD ondgör man sig över att kvinnor lever längre än män och alltså drabbas dubbelt av lägre pension. Dels för att kvinnor generellt inte jobbat lika mycket som män och sedan för att pensionsfordringarna ska betalas ut över längre tid och alltså blir lägre per tidsenhet.

2012-12-28 13:46

Fredagsmys: Är regimen Borg/Reinfeldt fascister?

DETTA INLÄGG HAR MER ÄN 200 KOMMENTARER, DET  BETYDER ATT KOMMENTARER HAMNAR PÅ EN LÄS-MER-SIDA OCH ALLTSÅ VERKAR FÖRSVINNA. NÅGON CENSUR FÖREKOMMER INTE. KLICKA PÅ "LÄS MER" LÄNGST NER FÖR ATT SE YTTERLIGARE KOMMENTARER.

"Allsidig nyhetsförmedling"

Regimen Borg/Reinfeldts kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth, som i fått tjänsten i ett utfall av rena meriter1., har skrivit ett debattinlägg hos Bonnier/DN om presstödet. Finns en del vettigt i debattinlägget, men ingenstans står det att denna dryga halva miljard kronor ska strykas eller ens minskas.

2012-12-27 20:16

Platt skatt - rättvis skatt?

På självaste juldagen publicerades det ett debattinlägg hos Schibsted/SvD om sk platt skatt.

Vem väcker dig om det börjar brinna?

Nedanstående är ett tillfälligt avbrott med samhällsinformation från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Se det som gamla hederliga Anslagstavlan.

Ett passande budskap så här i juletider.

Tittar du på ovanstående film så går några redan budgeterade ören i form av skattepengar till mig, varav jag betalar upp till 80% i egenavgifter och skatter tillbaka till just stat och kommun. Kort sagt är detta reklam och ni kan därmed kalla mig för skattepengdiare också.

Det fiskala stupet

Det sk fiskala stupet närmar sig för USA, vilket innebär att amerikanska staten kommer genomföra skattehöjningar och minskade utgifter.

Det är egentligen en icke-nyhet om begränsningarna införs eller ej. Oavsett kommer den amerikanska staten visa underskott och statsskulden kommer fortsätta öka.

Vad man egentligen ojar sig över är det älskade BNP. Prognoserna handlar om att amerikansk BNP på statens lånade pengar ska stiga med 1.3% under 2013, men om det fiskala stupet slår till och staten måste sänka sina utgifter så förväntar man sig en recession i USA på -0.5% och en stigande officiell arbetslöshet från 8.0% till 9.1%. Samtidigt är den riktiga arbetslösheten, U6, redan över 14% i USA, så arbetslöshetssiffrorna handlar bara om huruvida den officiella statistiken blir sämre eller mycket sämre. I november sägs den officiella amerikanska arbetslösheten vara 7.7%, så oavsett väntas den stiga under 2013.

Vad hela diskussionen visar är att man kan trycka upp BNP genom att låna pengar, pengar man inte har några möjligheter att betala tillbaka. Och enligt gällande religion så är BNP-statistiken det viktigaste som finns.

Men förr eller senare måste alla skulder betalas. Antingen slår det fiskala stupet till och tvångsåtgärder som höjer skatterna till 18.4% av BNP och minskar utgifterna till 22.4% till, eller så måste man genomföra samma sanering senare. USA:s statsskuld kommer alltså öka med 4% av BNP under 2013 även om tvångsåtgäderna införs. Plus 0.5% på grund av fallande BNP, förenklade beräkningar.

I verkligheten saknas politisk kraft att komma ordning med den amerikanska ekonomin. Man kunde tycka att Obama-regimen kunde sanerat ekonomin på allvar nu när man precis haft val, men den amerikanska presidenten har i själva verket inte så mycket makt som det framställs. I USA har man till skillnad mot i Sverige en fungerande maktdelning. Eller i det här fallet paralyserande maktdelning.

Konsekvenserna av om tvångsåtgärderna slår till innebär att även alla länder som exporterar till USA få känna av den amerikanska recessionen och redan dåliga tider blir lite sämre.

Oavsett om man når någon uppgörelse eller ej, så kommer i grund och botten inget ändras. Den amerikanska statsskulden kommer skena vidare. Och är BNP så viktigt om den bara kan upprätthållas genom ohållbar skuldsättning?

Midvintermörker kapitel 10: Döda! Döda! Döda!

Tionde kapitlet utspelar sig mellan ca 08:30 och 11:00, där allt utom de sista två delkapitlen utspelar sig mellan ca 08:30 och 09:30.

Kapitlet var det sista jag skrev de där fyra dagarna sommaren juli 2010.

Därefter var mina ögon fyrkantiga efter att ha suttit vid datorn i åtminstone 64 timmar på fyra dagar.  En kontroll av de blogginlägg jag också skrev vid tidpunkten visar att det var runt den 17:e juli 2010 jag gjorde detta.

Jag rörde inte manuset på en månad efter Döda! Döda! Döda! Det är priset man betalar för att jobbat så intensivt på kort tid. Sedan skrev jag epilogen, Epitafium, på en dag i augusti. Resten var omarbetning, faktakoll och redigering. Skickade in manuset till tre förlag i september, några veckor innan bokmässan.

Ett förlag sade rakt av nej, utan motivering. Ett annat var intresserat, men ville att jag skulle betala för redaktörsarbetet, så kunde vid dela på vinsten... Ett tredje var intresserat, men fick inte tummen ur pga hög arbetsbelastning så jag valde att självpublicera. Dessutom skulle förlag tre inte publicerat förrän tidigast våren 2012, vilket jag tyckte var för lång tid framåt i tiden och krävde konstanta omarbetningar av boken.

Det fjärde förlaget som läste Midvintermörker var mitt nuvarande förlag Massolit. Sammantaget så var alltså tre av fyra förlag intresserade av att publicera boken. 

Midsommargryning kommer ut i vår. Beskedet är att det även blir ljudbok från start den här gången, för er som föredrar det formatet. Första redigeringsvändan är klar, det blir minst en vända till, sedan sättning och korrekturläsning.

Jag har också börjat på bok tre, även om den inte är en uppföljare till Midsommargryning eller Midvintermörker. Det blir något annat den här gången, men bör tilltala de flesta av mina läsare ändå och även bredda målgruppen betydligt. 

Midvintermörker kapitel 9: Motti

Det nionde kapitlet, Motti, med sina tjugofyra sidor i pocketutgåvan, utspelar sig ca 06:30 till 08:30.

Solen går upp på Gotland ca 08:30 den 27:e december och i slutet av kapitlet dyker solen upp över horisonten.

Det finns en avgörande vändning i kapitlet som en del läsare stör sig på. Har fått minst en rapport om läsare som kastat boken i väggen. 

Det var nödvändigt att inför sista kapitlet etablera att ingen person som varit med i boken från första början var säker inför sista kapitlet. Även om en del redan strukit på foten så behövde jag göra det tydligt att ingen är säker. Det finns många anledningar att nästa kapitel heter Döda! Döda! Döda!.

Oavsett så kan delkapitlet diskuteras, men saker är som de är och det utspelade sig som det utspelade sig. Jag anser att agerandet inte alls är förvånande, då det byggts upp under en tid. Men läsare har förstås, som alltid, tolkningsföreträde.

Midvintermörker kapitel 8: Nattänglar

Nattänglar utspelar sig större delen av natten den 27:e december 2012.

Detta är tillsammans med föregående Tankning och laddning mitt favoritkapitel.

Kapitlet skrevs dygnet efter kapitel sju, i juli 2010. Även här skrev jag 16 - 17 timmar på ett dygn för att prestera den första versionen. Resultatet blev 33 sidor i den slutliga, många gånger omarbetade versionen.

Det kanske låter lite att skriva en sida på ungefär en halvtimme, men det är alltså bara första versionen, och säger ingenting om tiden som krävdes för research.

Tillägg: Liten film från Youtube.

2012-12-26 16:00

Midvintermörker kapitel 7: Tankning och laddning

Ett av de lugnare kapitlen och en personlig favorit tillsammans med det efterföljande nionde kapitlet.

Större delen av kapitlet utspelar sig dock på rätt kort tid, mellan 16:00 och 16:30.

Avslutande del av kapitlet utspelar sig dock först sent på kvällen, kanske 11:00 - 12:00. 

Detta är det första kapitlet som skrevs under fyra koncentrerade dagar där jag skrev "färdigt" boken sommaren 2010. Kapitlet skrevs på ett dygn, med avbrott för intag av mat, dryck, naturbehov och biland sömn, samt tillsyn av djur. Jag skrev 16 - 17 timmar per dygn under fyra dagar.

Kapitlet är dock rätt kort, bara 36 sidor i pocketutgåvan.

Sedan har förstås kapitlet redigerats och omarbetats många gånger, men första versionen hamrades iaf ner under ett dygn i juli 2010.

Midvintermörker kapitel 6: Sten, sax, påse

Sjätte kapitlet i Midvintermörker skrevs klart under våren 2009 - 2010. Tempot i skrivandet sjönk under våren.

Det utspelar sig ca 13:00 till 16:00. Solen går ner på Gotland strax efter 15:00. I det avslutande delkapitlet används bildförstärkare i det fallande mörkret.

Kapitlet försökte höja tempot efter Valdemar Atterdag, även om det lugnar ner sig lite mot slutet.

Midvintermörker kapitel 5: Valdemar Atterdag

Valdemar Atterdag, det femte kapitlet i Midvintermörker, utspelar sig mellan ca 11:15 och 13:00.

Med sina exakt 100 sidor (i pocketutgåvan sidan 106 - 206) är det ett centralt kapitel i boken, där tempot höjs rejält. Jag hade inte skrivit färdigt kapitlet vid bokmässan i slutet september 2009, då jag gick runt med manuset på en USB och fick det upptryckt gratis i några vita exemplar i någon monter.

Återigen kan jag upprepa att Neal Stephenson är en inspirationskälla vad gäller action, och jag försökte här skriva en hundrasidig actionsekvens. Problemet var bara att sedan höja tempot ytterligare i efterföljande kapitel och sedan lugna ner sig lite i ett kapitel innan tempot skulle höjas inför bokens upplösning och sista tre kapitel.

Även om Valdemar Atterdag inte är mitt personliga favoritkapitel i Midvintermörker, så är det ändå centralt för boken.

Det finns viss, befogad, kritik mot för detaljerad ordergivning med start i Valdemar Atterdag. Samtidigt är det fullt möjligt att följa handlingen i boken om man sitter med Lantmäteriets terrängkarta i 1:50000. En del riktiga hardcore-läsare vet jag har rent av suttit med terrängkarta och oleat och fört lägesbilder över utvecklingen, baserat på signaltrafiken och andra uppgifter. Detta verkar ha skett tillsammans med ljudboken, som ju lämnar händerna fria att följa med på kartan.

Jag valde iaf denna form för att representera handlingen. En del kan kalla det för stilism. Det handlar om att konsekvent och stenhårt bara beskriva vad enskilda personer ser och hör. Även om jag som författare har en tydlig bild av vad som pågår, så är det inte säkert att karaktärerna i boken har det. Sådan är också verkligheten - man har inte en Hollywood-överblick i verkligheten, även om jag försökt göra det möjligt att följa med i handlingen. Men den som inte hänger med gör inget fel och är inte dum i huvudet.

Valdemar Atterdag skrevs färdigt hösten 2009.

Midvintermörker kapitel 4: Casus Belli

Fjärde kapitlet i Midvintermörker, Casus Belli, utspelar sig mellan klockan 09:30 och 11:10

En tidsangivelse finns vid en ordergivning där klockan anges till 10:10.

Den ryska presskonferensen hålls klockan 11:00 svensk tid. 

Så här långt hade jag skrivit till och med augusti 2009. Sedan var det dags att höja tempot lite med nästa kapitel.

Midvintermörker kapitel 3: Gryning över Sverige

Tredje kapitlet i Midvintermörker utspelar sig ca 08:30 - 09:30.

En tidsangivelse är att solen faktiskt går upp 08:30 på Gotland så här års.

Åtminstone polisen i Malmö har börjat organisera sig vid det här laget. Boken skildrar förstås bara utvalda delar av allt som händer, det som är relevant för bokens handling. Man kan förmoda att viss organisering av myndigheters arbete är igång vid det här laget även på andra orter.

Midvintermörker kapitel 2: Morgonflyg

Det andra kapitlet i Midvintermörker, Morgonflyg, utspelar sig ca 06:30 - 07:30.

Här finns det flera tidsangivelser. Erik Segerfäldt tittar på klockan efter att ha blivit väckt och konstaterar att det inte är någon idé att somna om där i tältet på Tofta skjutfält. En taxichaufför tittar på klockan och konstaterar att den är halv sju och att strömmen bröts i Stockholm för en timme sedan.

Kapitlet skrevs någonstans i maj - juni 2009.

Midvintermörker kapitel 1: Jakt på svenskhare

Idag är det annandag jul 2012, och ca klockan 05:30 börjar handlingen i Midvintermörker. Jag kommer det närmaste dygnet lägga ut ungefärliga hålltider för den som vill läsa boken i realtid, även om ni sannolikt måste läsa ikapp inledningsvis.

Delar av boken är skriven på korrekt tid på dygnet, även nattetid, vilket speciellt gäller kvällens och nattens kapitel. Dock var det sommar när jag skrev åtminstone de sista kapitlet.

När jag började skriva Midvintermörker våren 2009 så valde jag 2012 som årtal, bland annat för dess symboliska innebörd. Så här i efterhand hade det förstås varit bättre att inte ange något årtal alls. Men gjort är gjort. Samtidigt har försvarspolitiken utvecklats sedan boken skrivits och vi deltar t ex inte i luftövervakningen av Island i julhelgen, så åtta fullt beväpnade JAS-plan står inte i skydd på Island.

Första kapitlet i Midvintermörker, Jakt på svenskhare, utspelar sig mellan klockan 05:30 och 06:30. Kapitlet började skrivas våren 2009. Jag tror det kan ha varit i april - maj någon gång. Antagligen kan jag leta reda på gamla foton från bokbussens vändplats i Råö för en exakt angivelse på när jag började skriva.

Det finns inga direkta tidpunkter angivna i kapitlet, vilket är medvetet. Jag hade en lös skiss på tider när jag skrev boken, men strök detaljangivelser då det inte tillför handlingen något speciellt och dessutom bara öppnar för kalenderbitare att hitta felaktigheter. I fjärde kapitlet finns tidsangivelser. 06:12 kränks svenskt luftrum öster om Stockholm. 06:30 bryts all kontakt med HKV och Insatsstaben. Strömmen bryts i hela landet under perioden, även om det inte sker överallt exakt samtidigt. Klockan 07:55 Moskvatid, dvs 05:55 svensk tid, sänks HMS Visby.

Just nu arbetar det i verkligheten folk på FRA, inte på Råö, då FRA:s verksamhet inte ligger där. Men man kan inte beskriva skyddsobjekt, så jag lokaliserade ut en filial till Råö.

Kanske sitter Sveriges vice statsminister i denna stund framför sin dator? Men hantagligen sover han. I boken är han en hon, Gerd Olsson. När jag började skriva Midvintermörker 2009 hade vi en kvinnlig svensk vice statsminister, Maud Olofsson. Det är naturligtvis bara ett rent sammanträffande.

Det pågår inte heller någon rysk flottövning just nu, men nog står det incidentberedskap redo och visst finns det svenska elitförband som har beredskap i hemmet just nu.

Men ett och annat hushåll i Sverige har nog blivit av med strömmen nu på morgonen.

2012-12-25 14:42

Gammelmedia uppmärksammar Slöseriombudsmannen

Gammelmedia, i form av Schibsted/SvD:s PJ Anders Linder uppmärksammar Slöseriombudsmannens julkalender. Efter lucköppningen upphört.

Det var väl på tiden!

Gammelmedia kallas som sagt gammelmedia av en orsak, de ligger alltid steget efter med gamla nyheter.

Själv tyckte jag att Slöseriombudsmannens julkalender på Slöserimuseét var årets julkalender redan den 7:e december. När det fortfarande fanns en majoritet av luckorna kvar att öppna...

Ett förslag när man ändå är inne på slöseri med skattepengar är väl att avskaffa presstödet. Gamla nyheter behöver knappast statligt stöd. Fast saken är den att de som slöseriet tillfaller, likt Schibsted-koncernen, förstås aldrig ser sitt eget skattepengdiande som slöseri.

Uppdatering oljeexport - peak oil exports 2005

Dags för en liten uppdatering kring exportmarknadens volymer för olja, nu inklusive 2011 års data.
Nettoexporten av olja och oljepriset

Peak oil exports inträffade 2005. Sedan dess har volymerna tillgängliga för oljeimporterande länder, likt Sverige, eller regioner, likt EU, minskat med 2 907 tusen fat om dagen, eller om man så vill 2.9 miljoner fat per dag.

Av världens fjorton största nettoexportörer av olja har exporten minskat i tio länder. Det är bara i Ryssland, Förenade Arabemiraten, Qatar och Kanada som oljeexporten ligger på topp.
Fjorton största oljexportörerna 2011
och deras historiska oljeexport

Bland de andra största exportörerna har t ex Saudi-Arabiens export minskat med 1 507 tusen fat per dag sedan toppexporten 1980. Venezuelas export har minskat med 1 572 tusen fat per dag sedan 1997, Norges oljeexport har minskat med 1 451 tusen fat per dag sedan 2001, Iraks oljexport har minskat 777 tusen fat per dag sedan 1989, Irans oljeexport har minskat 476 tusen fat per dag sedan 2005. Länder som Kuwait, Kazakhstan och Nigeria ligger dock nära toppen, med än så länge relativt blygsamma minskningar i oljeexporten.
De fjorton största nettoexportörerna
av oljas andel av oljeexportmarknaden

De fjorton länder som jag redovisar ute till höger står tillsammans för 87% av oljeexporten, där Saudi-Arabien och Ryssland är störst. I listan är det bara Norge och Kanada som är att betrakta som västerländska demokratier och de två länderna exporterade 2011 tillsammans 3 062 tusen fat olja om dagen, eller ca 7% av exportmarknaden.

De största nettooljexportörerna blir allt mer dominanta på exportmarknaden och det finns inget som säger att trenden kommer fortsätta - allt mer av nettooljexporten kommer koncentreras till allt färre länder, som om 87% inte var illa nog. Läger blir alltså allt mer politiskt känsligt, med ökad makt för de stora oljeexportörerna.

En konsekvens av den fallande oljeexporten, samtidigt som konsumtionen av olja inte minskar globalt, är att oljepriserna stiger. Visserligen är det sannolikt att oljepriset kraschar med världsekonomin, men långsiktigt ligger oljepriset på högre nivåer och återhämtar sig mycket snabbt och kraftfullt efter varje återkommande krasch. Många oljexporterande länder kräver dessutom oljepris i intervallet 80 - 100 USD för att driva sina ekonomier och klarar inte varaktiga kraschar i priset.

Som professor Aleklett påtalade i söndags, så måste vi, vare sig vi vill eller ej, minska vår oljeimport framöver.

2012-12-24 15:00

Guldklappar till alla!

Dags för den utlovade julklappsutdelningen!

Anders Borg (m), finansminister
Till den svenska Pippi Långstrumpsekonomins pappa, ger jag förstås boken Pippi Långstrump i Söderhavet.

Annie Lööf (c), partiledare
Till stjärnskottet Annie Lööf ger jag en länk till Arbetsförmedlingen. På Facebook.

Sverigedemokrater och andra folkhemsfundamentalister
De 60-talslängtande sverigedemokraterna, deras väljare och andra folkhemsfundamentalister får välja mellan två olika presenter. Eller rent av bägge. Antingen en filmsnutt från Vi på Saltkråkan eller SVT-dokumentären Året var 1961 på YouTube, komplett med filmsnuttar från Änglar, finns de? (dock ej när Jarl Kulle äter en naken Christina Schollin i Stockholms skärgård). Inleder med ett fint framförande av blonda och blåögda artister.

Markus Uvell, Timbro
Tankesmedjan Timbros VD Markus Uvell får en länk till världens bästa frisyrer. Timbro självt får Monthy Pythons sketch med den döda papegojan.

Penningsystemhaverister
Även penningsystemhaverister är människor och får lite kärlek så här i jultid. De får en cluebat.

Mina läsare
Alla mina läsare får var sin Storm Kram och En Riktigt God Jul!

God jul!

God jul på er då.
Skippar julgransfotot. Ovanstående är en kallkälla på ägorn, i anslutning till fornåkern från stenåldern. Här har det hittats flera flintaverktyg och själva fornåkern består av terasser från stenåldern högst upp och på bergets sluttningar. Utredande arkeologer konstaterar att närvaron av en källa gör det till en utmärkt boplats och den har alltså varit bebodd i tusentals år vid det här laget.

Källan på fotot är flankerad av två större hamlade sälgar. Skulle normalt inte ta ner så stora sälgar, då de är mycket positiva för den biologiska mångfalden och speciellt bin och humlor om våren, när sälgen blommar tidigt. De stora sälgar, 20+ meter höga, vi har kvar fullkomligt mullrar av liv på vårkanten.

I det här fallet välte och knäcktes sälgarna av stormen Per, och jag har kortat ner dem och hamlar dem nu istället efter att ha rest dem upp igen.

Återkommer med julklappar lite senare.

2012-12-23 18:48

Julgodis från professor Kjell Aleklett

Schibsted/SvD headlinear sin websajt med en debattartikel från professor Kjell Aleklett, som belyser den helt nödvändiga framtida minskningen av EU:s oljeimport.

Ryssland tar kontroll över Syriens kemiska vapen?

En god julnyhet är att Ryssland verkar ha tagit kontrollen över Syriens kemiska vapen, en åtgärd som jag upprepade gånger föreslagit här på bloggen. Åtminstone så deltar Ryssland nu aktivt i säkrandet och försvaret av de syriska massförstörelsevapnen, för att hindra dem från att falla i t-isters händer.

Öppet julmys och rimstuga!

I brist på annat så får vi väl hålla ett öppet julmys här på bloggen, så här dagen före.

Börsernas öppettider i julhelgen

I Norden är börserna stängda julafton till och med annandagen.

2012-12-22 14:58

Ameilia: "Lössen breder ut sig över Europa"

Den inflytelserika kvinnotidningen Amelia hetsar mot grupper av europas befolkning och kallar dem för  löss.

Mer externalisering

Angående externalisering av miljökostnaderna för företagande, så får nu Västra Götalands skattebetalare hosta upp drygt 32 MSEK för saneringen en gammal kemtvätt i Trollhättan.

2012-12-21 18:34

Fredagsmys: Vad har du köpt för julklappar?

Dags för lite härligt fredagsmys igen!

Jordbruk vanligast hos kronofogden

Jag brukar påtala att bubblan inom lantbruk är om möjligt ännu större än bubblan inom bostäder. Ett ytterligare sätt att titta på detta är att räkna antalet exekutiva auktioner hos Kronofogden.

Studieskuldfällan slår igen

Svenska folket har idag drygt 194 miljarder SEK i studieskulder som ett resultat av onödiga satsningar på meningslösa högre utbildningar för att hålla nere arbetslöshetsstatistiken. I takt med ökade skulder så ökar nu också betalningsanmärkingarna.

Analys av övervärderingen av villor

Det finns lite olika sätt att mäta bostadspriserna, när man ska titta på hur mycket priserna ska ner. Jag gör här en ny analys för att se vad som hänt de senaste 1.5 åren, sedan jag gick ut med att villapriserna ska ner 30%, generellt och nominellt.

Ingen julledighet

Idag damp lönen ner för de flesta anställda i Sverige och sedan blir det dessutom jul. Det innebär låglångtrafikhelg här på bloggen.

2012-12-20 12:46

Avdelning konsumism: Onödiga julklappar från arbetsgivaren

"And nothing says thank you like a dollar in the waistband" - Xander, Buffy the Vampire Slayer S04E01 "The Freshman"
Så här i juletider har anställda landet runt förärats med en julklapp från arbetsgivaren. Detta som någon form av bevis på arbetsgivarens uppskattning. En och annan egen företagare får också julklappar från sina leverantörer.

Naturligtvis är det lite gulligt att man ger sina anställda eller storkunder julklappar, men detta handlar om rent onödig konsumism. Jag tänker inte lägga mig i vad som sker företag och organisationer emellan, det är upp till någon korruptionsgranskare att titta på (t ex när kommunens upphandlare/inköpare får julklappar från leverantörer), men när det gäller arbetsgivaren och de anställda så tycker jag det är bättre att ge dem en symbolisk julbonus på några kronor än att ge dem en oftast oönskad, ouppskattad och generellt onödig julklapp.

Ska man abslut ge en julklapp, ge generella presentkort som går att använda till det mesta, t ex Paus rikspresentkort. Dem kan man handla med på de flesta ICA- eller Hemköpaffärer och i praktiken därmed föra över till pengar i fickan, genom att inte använda de egna pengarna till matinköp. Därmed står det arbetstagaren fritt att spara, amortera, konsumera eller bara lappa ekonomin.

En annan variant är att man istället ger bort en etisk gåva. Planterar några träd i Afrika, köper lite utsläppsrätter CO2 och kastar i papperskorgen etc. Sedan kan man underrätta de anställda att man gjorde detta istället för att köpa en pryl alla redan har (ännu en handduk!).

Att ge bort termosar, handdukar, julblommor, en bok ingen tänkt läsa (t ex om Saab skulle ge Midvintermörker på pocket till alla sina anställda), en julskiva, nischat presentkort på ett spa etc är bara onödig konsumism och resursslöseri.

Men visst, gärna en julgåva, men först en rejäl lön!

Så vad har ni själva fått i år? I egenskap av egen företagare har jag förstås inte fått något alls, men det vore kul att höra vad ni fått från er arbetsgivare? Något som faktiskt var användbart och som ni inte redan hade? Eller presentkort? Har arbetsgivarna snålat till det i år pga dåliga tider? Vad är er uppfattning?

Vad är det mest onödiga du fått från din arbetsgivare? Handen på hjärtat, nu har ni chansen att säga vad ni egentligen tyckte om ännu en handduk med arbetsgivarens logga på!

200 meter och havsutsikt kostar 4 miljoner

Angående gårdagens frågeställning om varför man inte säljer sina sjötomter eller sjötutsikt eller motsvarande på gräddhyllorna och flyttar, med miljoner på fickan, så var svaret från läsarna som följer:

Om man flyttar finns det inget jobb, ingen service hela ens sociala nätverk rasar samman, man måste spendera halva veckan med att pendla, barnen måste ha skjuts överallt osv. För det enda alternativet till sjötomt på gräddhyllan eller en trendriktig etagevåning med utsikt över Strömmen är att bosätta sig kilometer från närmaste granne i mörka skogen.
Vidunderlig havsutsikt Kullavik.
Tror jag tog detta några hundra meter
från det aktuella exemplet förra julen.

Låt oss ta några konkreta exempel, baserat på de priser som de som faktiskt tänkt flytta vill ha. Exemplet blir från Göteborgsområdet, specifikt blir det gräddhyllan Billdal eller Kullavik i nordligaste Kungsbacka. Att köra bil till tjänstemannaghettot Lindholmen tar 25 minuter, från de aktuella exemplen, förutsatt att trafiken flyter. Jag känner till Billdal och Kullavik rätt väl, då jag ibland förklädd till tjänstehjon levererar granar hem till gräddhyllornas sönderstressade familjer. Det är ofta små och smala vägar, där det inte är möjligt att köra för fort, med mötesplatser för att mötas och släpvagnen måste kopplas av för att man ska kunna vända och köra därifrån. Men det är som sagt en attraktiv gräddhylla. Sjöutsikt finns och man hittar t ex en av Göteborgs mest kända journalister boendes närmast havet här. Dock hör man på Billdal och Kullavik att det inte direkt är slät mark. Det följer med stupbranta obadbara klippor med havsutsikten och inte egen strand.

Vi tar ett exempel. Ett officiellt 140 m2 (inklusive källaren) stort åretruntbonat fritidshus är till salu för 10 MSEK. Detta är med en egen damm och med vidunderlig havsutsikt. Om dessa nu får sålt för 10 MSEK kan de flytta 200 meter och köpa en helt nybyggd villa på 150 m2 för 6 MSEK

Man får alltså loss 4 MSEK (eventuellt minus upp till 22% i skatt), men naturligtvis slås hela det sociala nätverket sönder och man måste pendla 2 - 3 timmar om dagen, barnen måste ha skjuts överallt osv. Man har ju trots allt flyttat 200 meter.

Nej, i verkligheten sparar man snarare 2 minuter pendlingstid, eftersom man slipper köra 200 meter med ägg under gaspedalen. Det sociala nätverket påverkas inte alls. Man bor fortfarande kvar i samma område. Man kan också flytta ytterligare några hundra meter och köpa en lite mindre nyproducerad villa för 5 MSEK istället. Här säger mäklaren rent av "[f]ör er som vill bo kvar eller flytta till underbara Kullavik. Enkelt boende i ett plan med närhet till båthamn och bad". Helt klart inriktat mot de som säljer sina objekt i högre prisklass för att ta ut vinsten, men ändå bo kvar.

Nu är inte jämförelsen helt rättvis. 10 MSEK-huset är klassat som fritidshus. Antagligen hade det kostat ännu mer om det räknats som villa. Vilket bara visar min poäng ännu mer.

Poängen kvarstår. Varför säljer man inte av sina premiumbostäder och köper något billigare så här på toppen? Svaret är alltså att den där havsutsikten, och enbart den där havsutsikten (plus 200 meter längre väg) värderas till 4 MSEK. För ärligt talat påverkas inget annat av att man flyttar. Om nu inte hela ens sociala nätverk bara finns för att titta på havsutsikten.

Och de flesta har redan idag restid till jobbet. Flyttar man så det tar 35 minuter till jobbet istället för 25 min så är det inte speciellt mycket sämre.

Tricket kan upprepas även i centrala Stockholm. Premiumlägenheten med vindsvåningsetage och takterass med utsikt över Strömmen kan bytas mot en X antal miljoner billigare lägenhet 200 meter bort.

Men ändå gör inte folk detta. Kanske för att det inte längre finns köpare av premiumobjekten. Kanske för att de fortfarande tror att lägenheten ska stiga i pris, trots stagnerande bostadsmarknad med krislåga räntor? Eller så har de väl köpt för att bo och har ingen lust att flytta 200 meter med ett antal miljoner på banken.

Men världen är inte svartvit i det här fallet heller. Enda alternativet till gräddhyllans premiumläge är faktiskt inte att bo i Mörkaskogen utan service i Långtbortfrånstan.

Midvintermörker nedladdningsbar för 19:- kronor

Med Mayakalenderapokalypsen 1 - 3 dagar bort1., så finns det ingen anledning att inte passa på att köpa Midvintermörker innan jul. Nu hinner inte onlinebokhandlarna leverera längre, men på lördagen den 22:e kommer jag stå klockan 11:00 - 12:00 hos Bokia Kungsmässan i Kungsbacka och signera böcker. Perfekt för er i Göteborgsområdet som avklarar den sista julklappspaniken i helgen.

Eftersom Midvintermörker också utspelar sig på annandag jul 2012, så kostar den nu 19:- SEK som E-bok och ljudbok hos CDON, för att läsa själv eller ge bort på t ex USB-minne till någon i julklapp.

Ni som redan har boken har nu alltså ett utmärkt tillfälle att enkelt även skaffa den som ljudbok eller E-bok. Många läsare har uppskattat att "läsa om" boken som ljudbok, och då sitta framför datorn med med t ex Wikipedia eller för att googla fram utrustning och fordon "live", samt följa med på kartan. Väljer man terrängkartan på Lantmäteriets tjänst Kartsök och ortsnamn så stämmer all signaltrafik etc helt med kartan, då den visar motsvarande 50 000-dels terrängkarta som använts när boken skrevs. Är man riktigt hardcore (=stabshjon eller über-MÖP) köper man förstås kartor över norra Gotland och sitter och följer med på oleat.

Vill ni bara säga hej går det bra att komma förbi Kungsmässan utan att köpa en bok.

Och på förekommen anledning. Nej, det är ingen slump att Midvintermörker utspelar sig 2012. När jag började skriva boken 2009 så tyckte jag det var en kul symbolism mer årtalet. Och strömavbrotten har duggat tätt över landet den här hösten, så där fick jag tyvärr rätt...

1. Forskningen går här isär om exakt vilken dag Mayakalendern tar slut. Vilket i sig är ointressant, eftersom inget kommer hända.

2012-12-19 16:26

Varför säljer man inte på bostadsbubblans topp?

"I Sverige köper man för att bo." - BLK-floskel
Pratade härom dagen med en läsare som hade sålt sin lantligt belägna villa det senaste året, inköpt på 70-talet för runt säg 30 000:- SEK.

Läget var då oattraktivt, långt från storstaden, även om det rörde sig om en av våra storstäders kranskommuner. Ingen som ville bo sjönära så långt från staden på den tiden. Idag, i bostadsbubblans situation handlade det istället om absolut premiumläge och villan såldes för ett lågt antal tiotal miljoner kronor.

Pengarna räcker, efter skatt, till att köpa ett sjönära skuldfritt boende långt bort från storstaden. Resten av pengarna räcker utan problem till att leva på riskfria (förutsatt insättningsgaranti och fördelat på många banker) bankräntan resten av livet, plus ge barnen studieskuldfri högre utbildning, samt egna skuldfria bostäder i storstaden tids nog, även till dagens priser. Dock ej med egen sjötomt bör tilläggas.

Det är bara att gratulera att ha gått ur i tid.

Vad som däremot är underligt är alla de som inte säljer och plockar ut tiotalet miljoner i näven. De har väl köpt för att bo. Å andra sidan börjar det kanske bli för sent. Premiumköparna har börjat dra sig undan och är inte längre beredda att betala vilka summor som helst för sjötomt.

Men även mer normalt prissatta bostäder på gräddhyllorna, i prisklassen 5 - 10 MSEK, varför säljer man inte dem, tar vinsten och flyttar någon annanstans, skuldfritt med ett antal miljoner över på fickan? Tror folk verkligen att priserna ska bestå? Eller värderar de verkligen en viss adress i ett bostadsområde för 3 - 7 miljoner kronor i jämförelse med en normalvilla som kostar runt 2 MSEK i Sverige?

Det är betydligt billigare att köpa en villa för 2 MSEK i inre Skåne och gå ner i arbetstid, än att sitta kvar med villan för 7 MSEK inne i Malmö. Minskad arbetstid kan kompensera för pendlingen om man nu är beroende av sådan.

Även om de som sitter med mångmiljoner i orealiserade vinster inte kommer göra förluster när priserna kraschar, så ska man fundera en stund över den bitterhet en del kommer uppleva när deras fiktiva rikedom försvinner. Eller så tar helt enkelt folk inte priserna på allvar, utan låtsas att villan bara är värd det de köpte den för...

Man kan ju tillägga att på 40 år hade villan stigit säg 70000% i pris till runt 20 MSEK. En prisökning på 700x. Den som tror det ska upprepa sig menar att samma villa om 40 år ska kosta 14.7 miljarder kronor. Tillägg: Räknade fel och skrev 1.47 miljarder först.

Gästinlägg: "Våga investera i långsiktiga trafiklösningar"

Nedanstående är ett gästinlägg av Christian Nützel, planarkitekt i Tyresö kommun, som ursprungligen publicerats i nätverket Kompass tidning Destination nu i december. Jag har för övrigt träffat och pratat med Christian när jag höll en föreläsning i Värmdö i höstas.

Klimatmötet i Doha, Qatar, avslutades nyligen och resultatet av detta kan formellt sammanfattas med att Kyotoprotokollet förlängs till 2020. Ska vi känna oss lättade nu? Knappast.

Ett avtal som täcker ca. 15% av de totala utsläppen av klimatgaser kommer inte räcka långt. Man skulle också kunna sammanfatta mötet med följande ord: Ett. Stort. Skämt. Vad är det som gör det så svårt att kunna ta konkreta beslut som sänker våra utsläpp och som främjar en övergång från fossila bränslen till något som är mer långsiktigt hållbart?

I en debattartikel i Svenska Dagbladet förra hösten skrev ett antal professorer från Handelshögskolan, Karlstad Universitet, Göteborgs universitet och Umeå universitet m.fl. en debattartikel under rubriken ”Bilen, en lyxvara vi kan vara utan” (SvD 2011-08-28). Författarna till artikeln menar att bilen idag i hög grad kan betraktas som en ren lyxprodukt och att möjligheterna till omställning och minskat bilanvändande måste ske genom en aktiv samhällsplanering och medvetna politiska strategier. Artikelförfattarna är mycket kritiska till den vanligt förekommande föreställningen om att ny teknik och nya drivmedel ska kunna ersätta oljan som drivmedel i transportsektorn och att vi genom detta ska kunna forsätta enligt modellen “business as usual”. Detta är inte möjligt när man ser till oljans betydelse för transportsektorn, men även som drivmedel för samhällsekonomin som helhet. Vårt heliga mantra “ekonomisk tillväxt” bygger på (den felaktiga) föreställningen om ständigt ökat resursutnyttjande och bortser från det faktum att detta nyttjande inte får med sig konsekvenser. Låter det här rimligt?

Ekonomisk tillväxt, som den definieras idag, förutsätter tillväxt i befolkning sammanlagt med tillväxt i energiförbrukning. Hur bygger vi då vårt framtida samhälle på idén om evigt ökande tillväxt i energiförbrukning och befolkning när de resurser som krävs för detta sinar i allt snabbare takt? Energiförbrukningen, sett ur ett globalt perspektiv, kommer rimligtvis plana ut eller minska som en följd av att vi inte kan förbruka olja i samma ökande takt som vi gjort sedan oljeutvinningens början. Peak oil, oljeproduktionstoppen, sett till konventionell olja (dvs. billig och lättillgänglig olja) nåddes med stor sannolikhet runt 2006.

Att tro att vi genom en övergång till biobränsleproduktion kan ersätta oljan som främsta drivmedel för vår fordonsflotta är inte bara naivt utan vittnar också om kunskapsbrister. Dagens lösningar, sett till biodrivmedel som är tillräckligt effektiva för att driva våra fordon, är främst etanol. För att se till ett specifikt drivmedels energipotential behöver man titta på hela kedjan från utvinning till den faktiska effekt som uppnås vid förbränning, dvs. hela kedjan från jord till bränsletank.

Man pratar här om EROEI, Energy Returned On Energy Invested. I artikeln ”Varning för rusande oljepriser” i Dagens Nyheter (DN 2011-02-05) intervjuas bl.a. Kjell Aleklett, professor i fysik vid Uppsala universitet och en av grundarna av ASPO, The Association for the Study of Peak Oil. Han svararföljande på frågan om dagens bensinberoende fordonsflotta går att ersätta med etanol:
“Tro inte att man kan ersätta [oljan] med förnybara alternativ. Etanol svarar i dag för cirka 3,8 miljoner fat oljeekvivalenter per dag. Det motsvarar knappt den årliga minskningen av råolja. Och det tog tio år att bygga upp denna etanolkapacitet, enligt BP. Det finns inte utrymme inom den agrara industrin för en årlig ökning av samma storleksordning. Det här har många så svårt att ta till sig.”
Enligt bl.a. Logi Energy, ett bolag som specifikt analyserar de ekonomiska konsekvenserna av peak oil, kommer det inte att finnas några oljeexportörer kvar runt år 2030. Olja kommer självklart att finnas kvar, men de länder som sitter på dessa resurser kommer själva behålla och konsumera den olja som de producerar. Hur kan vi upprätthålla livsmedelsförsörjningen och transportsektorn när vi inte längre har billig, lättillgänglig olja att luta oss tillbaka mot? Som oljeimportberoende land tillsammans med i princip hela västeuropa har vi alltså knappt 20 år på oss att växla över från en oljeberoende transportsektor till mer långsiktiga lösningar. Nu återstår alltså att investera den olja som fortfarande finns kvar i infrastruktur som inte kostar mer än det smakar. Låt även vårt framtida samhälle få möjligheten att tillåtas vara mobila och investera i långsiktigt hållbara infrastrukturlösningar. 482 miljarder planeras satsas på infrastruktur de närmsta 10 åren i Sverige, varav 136 miljarder på underhållsåtgärder för väg. Det är en hisnande summa om man betänker att satsningen endast möjliggör fortsatt användning av ett system vars bäst-före-datum redan passerat.

Det är uppenbart att vi kommit till en punkt där vi tillsammans måste hitta sätt att bygga framtidens samhälle på som inte bygger på den felaktiga föreställningen om att ekonomisk tillväxt endast kan ske genom investeringar i system som ständigt kräver påfyllning av mer fossil energi. Samhället, som vi känner det idag, kommer inte heller klara en ökning av medeltemperaturen med fyra grader.

Vi står nu inför ett vägskäl - vill vi bygga hållbara lösningar i form av järnväg, spårväg och spårbilar som kan drivas på framtidens teknik i form av förnyelsebara resurser eller ska vi fortsätta satsa på en föråldrad statussymbol? Svaret borde vara givet.

/Christian Nützel, planarkitekt Tyresö kommun och grafisk formgivare/kommunikatör för Nätverket Kompass

För mer information om spårbilar, klicka här
För mer information om nätverket Kompass, klicka här.

When Harry got a lift with Sally

Välfärdskramare menar att vi inte kan sluta skattefinansiera den svenska välfärden, för tänk på de gamla/sjuk/unga/ensamstående etc. 

Det är förstås en naturlig reaktion. Med nuvarande skattetryck är ju väldigt få svenskar intresserade av att skjuta till något eget kapital eller engagemang för att hjälpa sina medmänniskor, som inte har det lika gott ställt. Hjälper gör man ju via skatten. Som egen företagare tar staten det mesta av mina intäkter. Säljer jag annonser för 10 000:- tar staten 2 000:- i moms. Av kvarvarande 8 000:- försvinner 8000-8000/1.2945=1820 kronor i egenavgifter. Kvar är 6 180:- kronor, från vilka i värsta fall 58% ska dras i skatt på marginalen. Kvar skulle i så fall 2 595:- SEK vara till mig av ursprungliga 10 000:-. När stat, landsting och kommun alltså tagit nästan 74% i skatt. Handlar jag sedan något med 25% i moms för dessa pengar så försvinner alltså direkt ytterligare 519:- i skatt och varvet börjar om.

Reklam för
Contact the Elderly
Med ett sådant skattetryck blir också frivilligheten i välfärden därefter. Man får vad man skattar för. Ändå ger man kanske pliktskyldigt några av sina skattade tusenlappar till Statsmissionen.

Men så här ser det inte ut överallt i resten av världen. I andra länder kan man faktiskt bygga upp välfärd på frivillighet och engagemang och att folk ger av det värdefullaste de har, dvs sin tid.

I England gör t ex organisationen Contact the Elderly reklam för att vanliga privatpersoner ska ställa upp och skjutsa äldre till söndagsté. Ingen färdtjänst där inte, utan frivillighet.

I Sverige är det förstås en helt otänkbar och rent av olaglig tanke. Man får inte uppdragsskjutsa främmande människor. Det kallas svart-taxi. Åtminstone måste man väl ha ett taxikörkort för att få göra detta?

Jag säger inte att det inte existerar stora problem i England, men liknande frivilliga initiativ istället för kommunalt finansierad färdtjänst skulle man kunna tänka sig när den svenska välfärden av nödvändighet framöver måste fortsätta monteras ner i spåren av utebliven tillväxt och överskuldsättning. Det finns lösningar på problem även utan skattefinansiering, men våra höga skatter gör att vi inte kan tänka oss dem.

Trots allt bestämmer stat och kommun åt oss och vi köper brist på engagemang för våra skattepengar. 

Då får man också ett kallare samhälle där solidaritet och medmänsklighet är en skatterad på lönebeskedet.

Väntans tider i Black Pearl

Ett aktiebolag vars aktie jag bevakar för köp är Black Pearl (TSX:PXX, OMX:PXX SDB), vilket jag skrivit om tidigare.
Veckochart PXX SDB

Jag sitter här och väntar på nedkomst, eller snarare nedgång. Aktien är återigen vid vad som tydligen är en stödnivå i intervallet 19 - 20 SEK. Frågan är därför om man ska vara girig och köpa här och hoppas att det återigen vänder upp, eller om man ska vara dumsnål och fortsätta vänta på att stödet knäcks.

Jag tror t ex att det är fullt rimligt med lägre oljepris nästa år pga försämrad världskonjunktur, vilket bör dra ner oljeprisskänsliga aktier som Black Pearl, med sin dyra kanadensiska fulolja. Det är förstås orealistiskt att tro att aktien ska ner till 5:- SEK igen, men kanske 15:- SEK?

Att ha väntat sedan i våras har än så länge visat sig vara korrekt strategi i aktien. Det känns också osannolikt att man ska få se någon snabb explosion och utbrott uppåt för aktien just nu, men konstigare saker har hänt. Fortsätter antagligen att vänta ut lägre nivåer.

Sitter ni själva och väntar på lägre aktiekurser i några speciella aktier?

Desinformation om solen från klimatförnekarna

Klimatförnekare har lyckats få fram felaktiga uppgifter i media om att IPCC:s nästa rapport kommer visa att det är solen som orsakar uppvärmningen och inte växthuseffekten. Detta är fel.

Andra månaden med konjunkturbarometern under 90

För andra månaden på raken har nu Konjunkturinstitutets barometerindikator befunnit sig under 90.

Staffan Heimersson om Frankrike

Hos Frivärld Magasin har Staffan Heimersson skrivit en läsvärd krönika om Frankrike.

Norskt kroppsideal?

Jag är visserligen den första att vända mig mot det destruktiva mantrat "var stolt över din kropp", som bidrar till kostsam och farlig övervikt hos såväl unga som vuxna, övervikt som kostar samhället miljardbelopp. Det innebär dock inte att man måste vara trådsmal, men man ska definitivt inte vara stolt över sitt fläsk och de miljonbelopp man riskerar att kosta skattebetalarna när hälsoproblemen ska hanteras framöver.

Men ibland slår kroppsidealet fel åt andra hållet.

2012-12-18 14:56

Tre amerikanska scenarion för EU 2030

USA:s National Intelligence Council, på svenska Nationella underrättelseorganisationsrådet, har publicerat en framtidsrapport om år 2030 (PDF). I den målas tre scenarion för EU:s framtid upp.

Killing Monsters - att lära sig skillnad mellan fantasi och verklighet

Med anledning av ännu fler tragiska skolskjutningar i USA, så är det på sin plats att påminna om att det inte finns något vetenskapligt stöd för att våldsskildringar, våldsamma lekar etc leder till ökat våld i samhället. Istället är det tvärt om - genom att "leka krig" lär sig barn att skilja på fantasi och verklighet och genom att man begränsar detta via moralpanik så får man istället våldsamma vuxna.

Svenska armén nu utan tungt artilleri

Artilleriregementet A9 i Boden har inte längre något förbandssatt tungt artilleri till sina två artilleribataljoner. De närmaste ca 2 åren saknar svenska armén tungt artilleri och får nöja sig med de 80mm granatkastare som kanske finns förbandssatta i manöverbataljonerna.

Mer tekniska detaljer om C3 och Climeon

Via Driftunderhållsnyheter får vi lite mer detaljer kring Climeons teknik.

USA stämplar syriska rebeller som t-ister

Det är inget oväntat för den som följer utvecklingen i Syrien bortom de helt svart-vita rubrikerna i svensk media, men USA har stämplat en stor del av den syriska oppositionen som t-ister1. för en vecka sedan (New York Times).

Gårdagens bästa kommentar

"Så väldigt grovt och sloppy så skapas pengar när låntagaren förmår banken att skuldsätta sig till låntagaren, och låntagaren sedan använder sin fordran som likvid i en affär.(Samtidigt som låntagaren förmår banken att skuldsätta sig så skuldsätter sig också låntagaren till banken. Men det är en annan skuld, och banken använder inte den fordran som likvid så det är inte pengar).Således är det låntagaren som är penningskaparen. Men det är inte gratis då låntagaren åker på en lika stor skuld till banken." - signatur xycorr
Kan konstatera att jag fått en bunt otrevliga mail sedan gårdagens inlägg om penningsystemhaverister. Men ingen har kunnat svara annat än ja på de frågor jag ställde (även om den del var felformulerade först). Istället så rycker man citat från auktoriteter ur sina sammanhang och fortsätter presentera sin förljugna och onyanserade marxistiska världsbild - ja, marxistisk - fråga er vem avsändaren är och som så enkelt har duperat er.

Verkligheten är inte så svart-vit som penningsystemhaveristerna vill tro, och de vägrar t ex svara på varför banker har lika stor, rent av större, in- och upplåning + kapitalreserv än de har utlåning. Detta eftersom det visar att det budskap som penningsystemhaveristerna lurat på er är fel.

Ni ska fråga er vad ni har för mentalt status och bör nog söka medicinsk hjälp när ni riktar er ilska mot mig. När det rent av startas separata hat-bloggar mot mig för att jag försöker påtala att saker inte är så svart-vita som penningsystemhaveristerna påstår, så är det rätt tydligt att det är psykiatrireformens effekter vi har att göra med här.

Fundera som alltid över avsändaren och vad avsändaren har för agenda. Och titta er lite i spegeln.

Sedan har vi definitionen av pengar. Pengar är en standard, något som allmänt accepteras som ett medel för transaktioner och affärer, och någorlunda bevarar värde. Bankkontobalanser beverar sitt värde bättre än kontanter, då de även ger ränta. Att använda bankkontobalanser för transaktioner och affärer är en standard, det är rent av så att penningsystemhaveristerna, i de fall de faktiskt har ett jobb, accepterar bankkontobalanser som lösen av arbetsgivarens skuld till dem (lön). Men i själva verket finns det affärer som inte accepterar kontanter idag. Kontanter är alltså en mindre accepterad standard i vissa affärer. Det är till och med så att staten inte accepterar kontanter när man betalar sina skulder till staten (=skatt). Så är det något man inte ska kalla pengar, så är det kontanter. Det är bara en plast- och pappersprodukt...

Penningsystemhaveristernas hela resonemang faller på att kontanter inte är definitionen av pengar. Kontanter är kontanter. De är allt mindre accepterade pengar idag, och definitivt inte de enda pengarna.

Sedan visar penningsystemhaveristerna upp samma fantasi som rasisterna. De hittar på vad jag tror och tycker genom att fantisera vad jag inte skriver. Precis som de citerar auktoriteter ur vidare sammanhang.

Sedan jag skrev om invandringen blev jag av med 99% av de rasistiska kommentarerna på bloggen. Tänk vad skönt om vi kunde bli av med penningsystemhaveristerna också? Men saknas sjukdomsinsikt, så saknas sjukdomsinsikt.

Världen är inte svart-vit, världen är nyanserad och betydligt mer komplicerad, där olika aktörer samverkar med varandra i ett system. Den som letar syndabockar, och rent av startar hatbloggar, är antingen omogen, extremist eller har slutat självmedicinera. Eller är lättpåverkad.

Man kan dock se penningssystemhaveristerna som en feber i samhället. Ett symptom på många saker som är fel. Men tydligen är jag orsaken till alla dessa fel.

2012-12-17 13:11

Nej, du tjänar inget på stigande bostadspriser

Folk tror att de tjänar något på att bostadspriserna stiger, men i verkligheten innebär stigande bostadspriser bara att det blir allt dyrare att flytta och att man bygger upp latenta skatteskulder. Det enda sättet att tjäna pengar på de stigande bostadspriserna är att kliva ur bostadsmarknaden.

Om du köpt en villa för 1.5 MSEK och sedan säljer den för 1.5 MSEK för att köpa en annan villa till samma pris blir din flyttkostnad mäklararvodet vid försäljning om 3% plus en lagfartskostnad på köpet med en stämpelavgift på 1.5%. Kostnaden för att flytta är alltså 67 500:- SEK. Detta oräknat behovet av pantbrev på den nya bostaden, vilket vi förmodar redan fanns.

Men om priset nu istället stigit till 2.5 MSEK, vilket inte är osannolikt för den som köpte sin villa för kanske 10 år sedan, så blir kostnaden en helt annan när du flyttar från en villa på 2.5 MSEK till en annan för 2.5 MSEK. Inte bara kostar mäklararvode och stämpelskatt dig 112 500:- SEK, utan du får även en skatteskuld på 22% av "vinsten" eller 203 500:- SEK efter mäklararvode. Kostnaden för att flytta är nu 316 000:- SEK. Nästan 5x så hög som om villan inte stigit i pris.

Skatten kan dock skjutas upp, men kommer förr eller senare behöva betalas och tills vidare måste du under nuvarande system betala ränta på den uppskjutna skatten.

Notera att du inte tjänat något. Du har en likvärdig bostad, men på en annan address.

Skulle det röra sig om en Stockholmsvilla köpt för 3 MSEK och såld för 5 MSEK blir flyttkostnaden 632 000:- SEK.

För klubbmedlemskap i bostadsrättsföreningar blir flyttkostnaden något lägre, då man slipper stämpelskatten.

Förr eller senare kommer den latenta skatteskulden falla ut, t ex när din livspartner dör och du inte har råd att behålla bostaden. Den som tagit ut prisuppgången genom att ta ut lån på bostaden för konsumtion kommer inte undan skatteskulden vid slutlig försäljning och kan få en obehaglig överraskning. 

Idag har vi varken fastighetsskatt på hela fastighetens taxeringsvärde i storstäderna, ingen förmögenhetsskatt och ingen arvsskatt. Det finns inget som inte säger att dessa inte återinförs förr eller senare. Då ska man dessutom betala procent i fastighetsskatt varje år på det högre beloppet, plus eventuell förmögenhetsskatt. Och när din livspartner dör ska staten vid återinförd arvsskatt ha procent av din bostad som straff. Då är det bättre att bostaden kostar 1.5 MSEK än 2.5 MSEK.

Men om bostaden istället faller i pris så kan du i själva verket få betalt av staten för att flytta till en likvärdig bostad.

Nu är jag rätt dålig på det här med avdrag för förlust på kapital eller bostad, men om villan faller i pris från 1.5 MSEK till 1 MSEK så gör du med mäklararvode en reaförlust på 530 000:- SEK vid försäljning och köp av likvärdig bostad. Av dessa får du då tillbaka 22% (osäker här - kanske en annan siffra) av staten, dvs 116 600:- SEK. Det täcker mäklararvodet på 30 000:- SEK och stämpelskatten på 15 000:-. Nettot blir en likvärdig bostad och 71 000:- SEK i näven. Dock kan du förstås bli sittande med restskulder om du inte amorterat tillräckligt.

Vid tillräckligt fallande bostadspriser får du alltså pengar i näven när du flyttar till en likvärdig bostad.

Med lite fantasi kan man också tänka sig att staten kräver in våra latenta skatteskulder vid kommande svensk ekonomisk kris för . Uppskovet på skatten vid köp av en minst lika dyr bostad är inte något som är grundlagsskyddat, utan är en tillgång för staten, en tillgång som staten när som helst kan kräva in. Om inte annat genom att höja räntan på den uppskjutna skatteskulden. Kom ihåg att (mp) tycker att man ska ta lån på bostaden om man inte har råd att betala sin skatt.

Så länge man måste ha en bostad så tjänar man faktiskt inget på stigande bostadspriser. Allt man får är högre och högre kostnader och större och större skatteskulder. Men fårket applåderar förstås ändå.

Silver- och guldmynt som julklapp

I dagens samhälle vill vi ha allt genast och att ge pengar i julklapp till sina barn eller barnbarn kan innebära att de omedelbart konsumeras upp, istället för att barnen ska lära sig att spara långsiktigt för framtiden. Ett sätt att förenkla sparandet är att ge bort silver- eller guldmynt istället, då dessa inte än så länge omedelbart kan omsättas för konsumtion.

I fallet barnbarn gör det också att det åtminstone kräver en medveten tanke från föräldrarnas sida innan barnens pengar omsätts i vanlig konsumtion.

Samtidigt som de är vackra att se på blir det också en konkret lektion i vad pengar är idag och vad pengar och värde kan vara.

Gränsen mellan sparande och samlande kan också suddas ut och därmed stimulera till fortsatt och långsiktigt sparande hos barn och ungdomar. Ett investeringsmynt har ett betydligt större visuellt värde än en skrynklig papperslapp och definitivt större upplevt värde än de siffror på en datorskärm som dagens bankkonton innebär.

För lägre belopp är silvermynt utmärkta. Liberty Silver har rent av en speciellt förpackad version av amerikanska Silver Eagle som julklapp. Även om guldpriset gör att det behövs större belopp för att kunna ge bort guldmynt, så kan man ge bort mynt med en halv troy ounce i vikt (länk), vilket kostar drygt 6000:- SEK.

I ett samhälle där pengar och konsumtion blir allt mer abstrakt, när man alltid betalar med kort och sällan ser några kontanter, är ett sparande i ädelmetaller ett sätt att stämma i bäcken. Till skillnad mot ett sparande i kontanter bör också sparande i silver och guld skydda mot inflationen och är på så sätt ett utmärkt tillfälle att bredda intresset för ekonomi.

Vi behöver lära våra barn att samla i ladorna inför missväxt och framtida kriser, istället för att vilja ha allt omedelbart.

Detta inlägg är sponsrat av Liberty Silver.

Är du en penningsystemhaverist?

Tretton enkla frågor för den som misstänker att vederbörande är en sk penningssystemhaverist.

1. Måste det finnas någon som vill låna för att banken ska kunna skapa krediter? [JA/NEJ]
2. Kan du för dessa krediter handla något fysiskt, t ex ett hus, en bil eller hemelektronik? [JA/NEJ]
3. Tar du emot dina bidrag eller din icke-svarta lön som en bankkontobalans? [JA/NEJ]
4. Betalar du dina räkningar via en bankkontobalans? [JA/NEJ]
5. Accepterar de du är skyldiga pengar betalning via bankkontobalans? [JA/NEJ]
6. Kan du köpa fysiskt guld eller silver med din bankkontobalans? [JA/NEJ]
7. Banken höll ingen pistol mot ditt huvud när du tog dina lån? [JA/NEJ]
8. Har du något eget ansvar för att du lånat pengar? [JA/NEJ]
9. Kan du ta ut din bankkontobalans som kontanter? [JA/NEJ]
10. Om du flyttar din bankkontobalans till ett konto med ränta, betalar banken dig ränta då? [JA/NEJ]
11. Kan du köpa fysiska saker för den balans denna ränta ger dig? [JA/NEJ]
12. Måste banken ha lika mycket inlåning (bankkonton), upplåning (obligationer) och finansiering (eget kapital som kapitaltäckning) som utlåning, eller rent av en summa som blir större än utlåningen? [JA/NEJ]
13. Banker lånar upp mer på obligationsmarknaden än vad de lånar in via inlåning. Är det i själva verket så att bara en liten del av utlåningen är penningskapande? [JA/NEJ]
Svaret på samtliga ovanstående frågor är förstås JA. Svarar du nej på något av detta så har du fel eller så är du dum i huvudet, t ex genom att betala räkningar kontant över disk mot en kostnad, istället för i princip gratis online. Eller så är du skyldig väldigt tveksamma typer pengar.
Verkligheten är att det vi kallar pengar på våra bankkonton är pengar och går att använda som pengar.
Det går rent av att köpa guld eller silver för dessa pengar.

2012-12-16 18:01

Hur är du investerad just nu?

Så hur är ni investerade just nu?

Jag har som bekant slutat med de bloggbaserade enkäterna, då dessa kraschar mobila plattformar samt leder till väldigt sned besöksstatistik. Buggen består i att mobila plattformar upprepade gånger laddar om en sida i det dolda.

Istället får jag lämna veckans fråga som en öppen diskussion, vilket förstås gör att långt färre svarar. Alla kommenterar inte, och dessutom går det att koppla svaren till en viss pseudonym, medan enkätsvar är helt anonyma för andra läsare.

Själv är jag mestadels likvid fortfarande och inväntar att konjunktursignalerna, vilket kan innebära köpläge tidigast i februari. Dock knappast med någon större brådska. De flesta verkar överens om att den här konjunkturnedgången blir varaktig, speciellt i eurozonen, som ändå är en exportmarknad för Sverige. Kom ihåg Citigroups gissningar om recession i Italien till 2014 och nolltillväxt i Frankrike till 2016. Knappast bråttom att kasta sig in, även om Italien och Frankrike kanske inte är några väsentliga exportmarknader för Sverige. Men även viktiga marknader som Storbritannien kommer ha det tufft framöver.

Men för er som vill diskutera hur ni är investerade just nu lämnar jag tråden öppen. Är ni likvida, all in, allt i guld och silver, obligationer, eller hur ser det ut?

Investeringsklimatet i en värld utan tillväxt

Hur kan investeringsklimatet i en värld utan tillväxt se ut? Ett svar kan vi finna i de senaste årens allt tätare tillgångsbubblor.

Även i en värld utan varaktig ekonomisk tillväxt kommer det finnas branscher, företag eller tillgångar som visar upp tillväxt. Samtidigt innebär inte utebliven global tillväxt att allt befintligt kapital, både realt och monetärt, utraderas över en natt. Det kommer fortfarande finnas kapital att placera, t ex pensionspengar, även om överskottet av dessa över tiden blir allt mindre vid utebliven tillväxt.

Vi har i västvärlden de senaste decennierna fått se allt mindre ekonomisk tillväxt, speciellt det senaste decenniet. Detta trots inträdet av Internet som allerstädes närvarande infrastruktur, som alltså ändå inte klarar av att ordna bibehållen ekonomisk tillväxt. Även Internet drar ju resurser, samtidigt som man använder mer energi för färre arbetstillfällen via den produktivitetsvinst som datorer innebär.

Istället har vi sett allt fler och tätare tillgångsbubblor, t ex inom bostäder, men också snabba uppgångar i råvarupriser. Ett typiskt exempel är oljepriset sommaren 2008, som helt klart var i en bubbelvärdering och sedan kraschade brutalt.

När det inte finns ekonomisk tillväxt så kommer kapital söka sig till de allt färre sektorer man bedömer ska ge avkastning och vi får se bubbelvärderingar. För varje bubbelkrasch kommer sedan kapitalet att utraderas och det blir mindre och mindre tillgångar som kan söka sig till nästa bubbla.

Drömmen om de snabba pengarna från perioden 1980 - 2000 dröjer sig fortfarande kvar och så kommer nog ske under överskådlig tid, så länge bankerna fortsätter tjata om aktier och att sitta still i båten. Men jag gissar att vi kommer få se fler och tätare bubblor i framtiden.
Kom ihåg att det oftast finns en fundamental anledning till starten på en bubbla, men att värderingarna sedan lämnar allt sunt förnuft därhän.

Vi kommer även i en värld utan tillväxt få se hur regioner som U-länder kommer ha ekonomisk tillväxt när de konkurrerar bort en stagnerad utvecklad värld. Om tio år kanske alla ska investera i Afrikas ekonomier. Även om det finns en fundamental grund för detta kommer man relativt snabbt få se övervärderingar och sedan en manisk bubbla. Det samma kommer gälla eventuella nya teknikområden i framtiden.

Smarta pengar behöver i framtiden identifiera var nästa maniska bubbla kommer utspela sig, gå in tidigt, vilket i sig kommer dra igång bubblan, och sedan gå ur när den allt fattigare allmänheten går in i den maniska fasen. Att hitta en analysmetod för att identifiera potentiella framtida bubblor kan vara mycket lönsamt.

För varje krasch kommer allmänheten att bli allt mindre rik och mer och mer tillgångar kommer koncentrera sig till allt färre. Allmänheten kommer på grund av utebliven tillväxt ha allt mindre att spekulera i de senare bubblorna, så man kan vänta sig att de blir mindre och mindre. Frågan är bara hur stora snedfördelningarna av tillgångar kan bli innan folk får nog och via revolution, beskattning eller expropriering tar smarta pengars tillgångar. I sig kan detta innebära att de smarta pengarna måste säkras utanför det finansiella systemet, t ex i guld.

Men även i en värld utan tillväxt kommer en allt mindre mängd investerare och spekulanter kunna tjäna pengar på marknaderna på bekostnad av alla andra. En sak är säker. Den som lyder bankernas råd om att sitta still i båten blir en förlorare.

Se även tidigare inlägg om att investera för peak oil.

De senaste 100 åren har vi infört illusionen om välfärdsystem i västvärlden, inklusive drömmen om pensionen. Detta var ett kostnadseffektivt sätt att stoppa de kommunistiska revolutionerna som man riskerade att drabbas av i 1900-talets början. För kapitalägarna blir det därför avgörande att i framtiden reformera välfärdssystemen så att massorna håller sig lugna. Men välfärdsystemen måste samtidigt bli hållbara och anpassade till en värld utan tillväxt, som exempelvis mitt förslag kring medborgarlöner. Nuvarande system är och förblir inte hållbara. En annan variant är att kapitalägarna ser till att styra sina vinster till att upprätthålla billig matproduktion, för när folk blir hungriga så tröttnar de. Det har vi sett i den "underbara" arabiska våren. Subventionerna av jordbruket i västvärlden är ur det perspektivet helt logiskt. Så länge vi uppfattar att vi kan köpa (för oss) billig mat och äta oss mätta och har våra TV-apparater, så slipper vi revolutionen. Möjligtvis kommer folk gnälla på Facebook, som i form av kanal för att ventilera ut sitt missnöjde via likes kan vara värt sin enorma energikostnad för besuttna.

Nej, Schibsted, jag är ingen lammbonde

Schibsted/SvD har idag en bra artikel om prepping/survivalism. Jag är intervjuad som en del av denna omfattande artikel.

Dock kallas jag initialt lammbonde, trots att jag vid en genomläsning sagt emot om detta. Vi har några får för husbehov, vilket knappast kan göra att man ska tituleras lammbonde. Däremot fick man med att jag är författare, föreläsare och bloggare, vilket står för kanske 98% av inkomsterna. Köttet från lammen äter vi själva via laglig hemslakt, skinnen säljer vi lagligt och vitt och vi får lite av EU:s sjuka ersättningar för att hålla naturvärde, från vilka skatt dras. Att kallas för lammbonde för det är en förolämpning mot de som lever på djuruppfödning och behöver betydligt fler djur.

Jag skummade artikeln snabbt i morse och gick i taket och skrev trött som jag var ett argt inlägg, då jag inte läste en mening bortom "lammbonde". Men sedan stod det författare, föreläsare och att jag driver bloggen Cornucopia. Utan frågetecken dock.

Men jag ber iaf om ursäkt till Hannes Delling. Det är en bra artikel, även om man inte strök ordet lammbonde. Om Delling t ex spelar fotboll på fritiden får jag väl titulera honom "fotbollsspelare" istället för journalist, baserat på samma kriterier. Kul att fotbollsspelare får skriva artiklar i tidningen.

Artikeln är oavsett bra och tar upp många saker jag skrivit om här på bloggen, t ex att vi bara är några dagar från svält pga att det inte finns några beredskapslager och att samhällets krishantering i princip är avskaffad. Detta medger MSB i artikeln. Bra att det hamnar i gammelmedia, så att fler får detta skrivet på näsan.

MSB tycker också att "prepping" är positivt, eftersom det avlastar samhällets knapphändiga resurser vid kris. Varje person som har lite bättre beredskap är en tillgång.

Min bok Midvintermörker utspelar sig annandag jul 2012, och finns att köpa som pocket mest överallt. Uppföljaren Midsommargryning släpps i vår. Lustigt nog skrev jag i Midvintermörker om upprepade och omfattande strömavbrott under hösten och vi har de senaste veckorna sett omfattande och upprepade strömavbrott i Stockholm och på det Gotland, en ö som är central i handlingen, såväl som på många andra platser i Sverige. Verkligheten och dikten. Återstår bara att se hur många av oss som vaknar upp utan ström annandag jul...

Bloggrannen och journalisten Malin Korpskog konstaterar att strömavbrotten är positiva, åtminstone i Stockholm, då man inte längre blir idiotförklarad om man pratar om beredskap för liknande händelser. Kanske kan Schibsteds artikel bidraga ytterligare.

2012-12-15 12:54

Årets julklapp 2: Ge bort det värdefullaste du har!

Det lackar allt närmare jul och julstressen smyger sig allt mer på. Det måste konsumeras! Men varför inte ge bort det allra värdefullaste du har i jul istället?

I dagens allt mer sönderstressade konsumismsamhälle, så är konsumtionen ett självändamål, men inte blir vi lyckligare för det. Vi köper oss gott samvete genom att stressa bort presenter till nära och kära, presenter som kanske är glömda snabbare än det gick att handla dem.

Och alla har inte pengar att ge bort presenter till alla de känner.

Men det finns något som är mer värt än vad som kan köpas för pengar, som du kan ge bort. Nämligen din alldeles egen tid. Varför inte ge bort naturatjänster till de du känner och älskar?

Ge bort ett löfte om X antal barnpassningar till dina stressade vänner Barnfamiljen!

Ge bort skrapande av bilrutorna på morgonen till dina föräldrar!

Ge bort en heldag till den hålögda föräldralediga bebismamman, med städning, matlagning, blöjbyten, promenadsällskap med barnvagnsputtning, shoppingassistans osv.

Ge bort X antal snöskottningar, gräsklippningar, trimmande av häcken, fällande av träd, skjuts av barnen till träningen, städning av hemmet, fotmassage, barnpassning, hårklippning etc.
Så här kan det se ut.

Ärligt talat, vad tror du Barnfamiljen uppskattar mest. En naturagåva från goda vänner, som lovar att passa barnen två kvällar under året, eller en Alladinask? Tror du din pensionerade mamma hellre vill ha en Alladinask än snöskottning av villans uppfart?

Även barn och ungdomar kan på detta vis ge bort oändligt värdefulla gåvor, t ex till sina föräldraföräldrar, som kan få hjälp med gräsklippning, sopande av löv eller vad det nu är de brukar oja sig över. Eller kanske bara ett löfte om att bära ut soporna 50 gånger nästa år?

Jag har gjort ett enkelt dokument ni kan ladda ner som PDF, skriva ut på ett lämpligt fint papper och lägga i ett fint kuvert som julklapp till nära och kära. Eller så gör ni ett eget dokument. Motsägelsefullt nog har jag inte lagt speciellt mycket tid på mitt exempeldokument.

Naturligtvis är ni alla sådana människor att ni inte behöver ge bort några formaliserade naturagåvor, utan ger bort er tid ändå, men ni kanske kan uppskatta tanken.

Det värdefullaste vi har är vår tid och vill man ge bort en verkligt uppskattad julklapp - ge bort din tid.

"Brottet skett utomlands"

En del av oss har "drabbats" av det minst sagt humoristiska bedrägeriförsöket när någon från Indonesien ringer upp och hävdar att de är från Microsoft support och att du som uppringd drabbats av ett virus och Microsoft måste ha tillgång till din dator.

Polisens beslut
Polisen har förstås uppmanat folk att polisanmäla detta.
"Och har man blivit utsatt för brott såsom dataintrång eller bedrägeri bör man alltid göra en polisanmälan."
Och jag lyder förstås polisens påbud, så jag anmälde detta till polisen när jag blev utsatt för det. Jag hade till och med telefonnumret till bedragarna, som syntes på nummerpresentatören.

Jag blev förstås inte negativt drabbad, annat än att jag fick ca 20 minuters underhållning i telefonen medan jag åt upp bedragarnas telefontid. Här finns inga Windows-datorer, men inget hindrar ju att man spelar med i brist på annat. Lättroad kanske man kan kalla det.

Så vad blir polisens respons? 

Måndagen den 24:e september blev jag uppringd och gjorde sedan som jag skulle, dvs anmälde. 

Efter 16 dagar tar de ett beslut den 10:e oktober. Detta beslut tar sedan tolv dagar att skrivas ut på papper den 22:e oktober och når mig den 25:e oktober. Långsamt mala rättvisans kvarnar.

Beslutet var att man lade ner det hela för brottet har begåtts utomlands. Jag blev inte kontaktad om telefonnumret, fast jag angav att jag hade det i polisanmälan, så man har inte heller fört vidare detta till utländska myndigheter.

Allt jag sade var att telefonnumret var utländskt. Jag sade inte att det var ifrån Indonesien, det skulle alltså lika gärna kunna varit från Norge eller något EU-land, men inte ens då är brottet eller brottsförsöket intressant att vidarebefordra.

Slutsatsen är att bedrägeriförsök eller försök till dataintrång mot svenskar är ofarliga om buset sitter utanför Sveriges gränser. Uppgifter om bedragarnas placering som t ex telefonnummer eller IP-nr är inte intressanta och förs alltså inte heller vidare.

2012-12-14 15:57

Fredagsmys: Anarkistiska inspirationskällor

"This is not anarchy, Eve. This is chaos." - V for Vendetta
När man är ung och hjärnan inte ännu stelnat helt, utan fortfarande växer, så grundas ofta många av de åsikter och värderingar man har med sig resten av livet. Mina förändrades ordentligt till att gå allt mer mot ett förakt för överhet och allt mer mot att människor ska få sköta sig själva utan onödig statlig inblandning. Kort sagt så är jag anarkist(isk). Inom rimliga, lagom, gränser.

Kultur har en viktig funktion att fylla när det gäller att inspirera, kanske viktigare än de ideologiska grundskrifterna själva. Jag kommer här redogöra för några populärkulturella inspirationskällor som ungefär i åldern 19 - 25 år starkt påverkade min ännu ej färdigvuxna hjärna och gjort mig till den jag är.

Anarki är för mig ett positivt laddat värdeord, men som ofta missbrukas i negativ bemärkelse. Men vad kritikerna då egentligen menar är kaos. Anarki betyder inte utan ordning, anarki betyder utan härskare. Från många nötter missbrukas ordet anarki som något negativt och så lär väl ske även i kommentarerna här.

V for Vendetta
V for Vendetta (1982 - 1985) - Alan Moore & David Lloyd
En sorts magnum opus kring anarkistisk och självbestämmande frihetelig livsåskådning är Alan Moores serie V for Vendetta, som ursprungligen publicerades i tidningen Warrior 1982 - 1985. Jag läste den i DC:s seriealbum först 1990, inköpt på dåtida klassiska seriebutiken men numera insomnade Dolores i Göteborg hösten 1990, efter att ha börjat läsa den hos min bästa vän.

Det är en serie om förtryck och frihet och att vi själva har makten över våra egna liv, om det så är makten att med en pistol mot pannan säga NEJ! Vi har alltid ett val, även om valet inte alltid är ett önskvärt alternativ.

Det handlar alltså inte om filmen med samma namn, som förvisso är en hyfsad filmatisering, men som alltid så tar Alan Moore stort avstånd från filmatiseringarna av hans verk, t ex Watchmen. Är de inte ordagrannt serien, så vägrar han befatta sig med dem, annat än pengarna.

Men det är serien man ska läsa, då den med sina 286 sidor har ett djup som man inte kan skildra på duken. Gamla färdigväxta hjärnor kanske inte går att påverka dock. 

Sedan känns det för en gammal gubbe bara fjantigt när exempelvis hackergruppen Anonymous och liknande numera klär sig i Guy Fawkes-masker, likt huvudpersonen V i serien. De började göra det först efter att filmen gick upp på bio, och ärligt talat så har hackerkulturen väldigt lite med budskapet i V for Vendetta att göra, även om V själv är en hacker (bland så mycket annat).

Seriealbumet finns att köpa hos Science Fiction-bokhandeln för 198:- (även i butik till samma pris), Bokia 129:- , Adlibris 131:-, Bokus 129:- och CDON 119:-.

Snow Crash (1992) - Neal Stephenson
"Who are you?" Tony says.
The new guy looks crestfallen.
"Greg Ritchie," he says.
Then, when no one seems to react, he jogs their memory. "President of the United States."
Snow Crash
Min favoritförfattare Neal Stephensons trejde bok, den otroligt underhållande science fiction-dystopin Snow Crash, skildrar en värld där regeringarna fallit samman och anarki råder. Till alla penningsystemhaveristers förtjusning kan vem som helst utfärda en personlig valuta, vars växelkurser förstås varierar väldigt mycket över tiden. Kanske är Stephen Speilbergs ganska stabila, medan Justin Biebers sakta faller i värde, för att ta några icke-exempel från boken.

Det är inte ens en nattväktarstat som skildras, då det helt enkelt inte finns något statligt eller kommunalt rättsväsende eller försvar längre. Men saker har förstås sin gilla gång ändå, även om det är en helt annan värld än vår, fast ändå inte så olik.
"I'm sure they will listen to Reason."
Anarkin är bara en fond, medan själva handlingen handlar om annat. Stephenson är förstås som alltid oerhört roande och är min främsta inspirationskälla för actionsekvenser. I den här boken är en av de mest omfattande när huvudpersonen Hiro Protagonist  beväpnad med den vattenkylda flechettekulsprutan Reason ensam tar sig an fd USS Enterprise, numera The Raft. Dock drabbas Reason, som är en prototyp, av mjukvarufel och måste uppgraderas.

Möjligt att bara hackers och nördar kan uppskatta Snow Crash, men i sin rena fiktion så visas det upp hur en värld utan överhet skulle kunna fungera, eller inte fungera. Boken är inte helt seriös, men otroligt underhållande. Numera skriver Neal Stephenson bara böcker av en sort som inte kan publiceras i Sverige, dvs 1000-sidiga epos. Tror inte att några av hans böcker finns i svensk översättning, om inte annat just för att de är för tjocka.

Snow Crash kostar 148:- SEK hos Science Fiction-bokhandeln, Bokia 130:-Adlibris 126:- SEK, Bokus 111:- och CDON 79:-.

Levelling the Land (1991) - The Levellers
"There's only one way of life And that's your own"
Nämnde denna skiva i förra veckans fredagsmys, där jag placerade den som näst bästa skivan i samlingarna. Texterna är en oerhörd insipiration och åtminstone delvis lever även bandet som de lär, genom att t ex låta delar av sina vinster gå tillbaka till ett studiokollektiv där nya band kan få pröva vingarna.

Alldeles för mycket text för att citera, så jag nöjer mig med att citera spåret Sell Out, som är mer aktuellt än någonsin.

"Well, the year it's 1991
It seems that freedom is dead and gone
The power of the rich is held by few
They keep the young paralyzed
Educated by your lies
Keep the old ones happy with the news
Tell the singer not to sing a song
Tell the poet that she's wrong
In the courts you'll win the case with lies
'Cause you sold them down the river
Do I belong to some ancient race
I like to walk in ancient places
These are things that I can understand
Well, I don't believe in your modern way
Don't care about the things you say
Your policies have failed the test of time
'Cause you sold them down the river"

Temat är annars anarkistisk frihet i allt från inledande One way eller The Boatman, som bägge handlar om att uppfylla sina drömmar och leva sitt eget liv, men där samhället begränsar och hindrar oss. One Way live när bandet var ungt nedan.

En mycket inspirerande skiva.

iTunes: Levelling the Land (Remastered) - The Levellers. Utökat CD-album med B-sidor och livelåtar (här autokorrigerades livbåtar in av datorn...) 149:- hos CDON.

Give Me Liberty! (1990) / Martha Washington Goes to War (1994) - Frank Miller & David Gibbons
"And it'll take longer than that for people to stop being scared of freedom. It's hard work. There's no end of people who want to boss each other around."
Give me Liberty
Vi avslutar som vi började, dvs med en tecknad serie. Den här gången är det den andra serieikonen, vid sidan om Alan Moore, Frank Miller med Watchmens tecknare David Gibbons i övervåldssagan om Martha Washington.

Inledande Give me Liberty är förstås ännu en dystopi, där USA:s presidents hjärna överlever på sjukhus och enda överlevande kabinettmedlemmen, miljöministern, tar över presidentskapet. Omedelbart kallar han hem alla amerikanska soldater och skickar dem till Brasilien för att försvara regnskogen från skövling i kamp mot t ex Fat Boy Burgers krigsmaskineri. Tids nog faller USA samman i nio stycken stater, men det är inte heller huvudstoryn.

Även om Give me Liberty handlar om själens frihet från överhet och att hitta sitt riktiga jag, så är det i uppföljaren Martha Washington Goes to War, som anarkin lyser igenom. Det är lite skämmigt att medge, men upplägget där är rakt av kopierat från Ayn Rands magnum opus Atlas Shrugged, med hur kompetenta personer försvinner i protest mot den inkompetenta staten. Men det handlar inte som i Atlas Shrugged om att skapa ett kapitalistiskt utopia, utan om verklig frihet från statlig överhet och förtryck. Det finns rent av med en fysisk strid mellan en ekosocialist och en ultralibertarian i boken, för att visa att det här inte är Atlas Shruggeds oresonliga objektivism och ultrakapitalism. Det är bara formen för berättelsen som är lånad.

Inledande citat sammanfattar det rätt väl. Fårket vill inte vara fria. Fårket vill vara förslavade i sina huvuden. Hellre en mental slav än äkta frihet och ansvar. Hellre förtryck än frihetelig anarki.

Tillgängligheten på Give me Liberty är tveksam. Finns kanske för 1231:- (!) SEK hos Bokus, men är slut hos övriga. Martha Washingtong Goes to War kostar 289:- SEK hos Bokus, men är ganska meningslös utan Give me Liberty.

Dock finns samlingsalbumet The Life and Times of Martha Washington in the Twenty-first Century, som även inkluderar en del ytterligare album, som jag inte läst. 298:- SEK hos Science Fiction-bokhandeln, 239:- SEK hos Bokia, Adlibris 218:-, Bokus 219:- och CDON 239:-.

Det finns förstås fler inspirationskällor och även om hjärnan slutat växa, så utvecklas man ändå lite som person. Men värderingarna finns ändå kvar där som ett grundfundament. Populärkultur är ej att förakta.

Den frihetelige anarkistens dilemma är att med föraktet för överhet och förtryck så följer per automatik att man inte kan tvinga på andra sina åsikter eller för den delen engagera sig politiskt. Istället får man leva som man lär i görligaste mån, trots allt tvingas vi i Sverige betala skatt och då bör man se till att utnyttja det man betalar för, men hoppas att man är ett gott exempel för andra. Att elda med sin egen ved, föda upp och odla sin egen mat är typiskt anarkistiska drag i min mening, där man frikopplar sig från konsumismens förtryck eller minskar beroendet av samhället.

Jag hävdar också, utan grund, att sådant jag skriver om som t ex det självorganiserande samhället eller t ex Hans Palmstiernas gästinlägg om decentralisering istället för nyliberalism, min föreläsning på TEDxHornstull mm är anarkistiska, i kontrast mot nyliberalismens tokerier eller kommunismens vansinne (både nyliberaler och kommunister vill tvinga på folk deras ideologier eller konsekvenserna av dessa, om nödvändigt med våld eller annat mer subversivt förtryck). Man kan rent av mena att förslaget om medborgarlön är en anarkistisk variant av välfärd, då syftet är att avveckla större delen av statsapparaten och ta bort politikers och byråkraters makt.

Så nej, jag kommer inte starta något parti eller kandidera för något parti. Staten och politiker är en del av problemet, inte lösningen. Att folk i gemen sedan vill vara förtryckta är en annan sak.

Trevligt fredagsmys på er!