Cornucopia?

2012-10-31 14:53

Riksbanken: Svenskarna klarar 30 års amorteringskrav

Som bekant uppmärksammar allt fler politiker den svenska skuldbubblan, men kan inte göra något i praktiken eftersom de partier som t ex inför amorteringskrav förlorar stort i valet 2014. Istället har vi våra oberoende myndigheter som kan ta tag i frågan, tidigare var det Finansinspektionen med bolånetaket och nu tänker Riksbanken utreda ett amorteringskrav för hushållen (Bonnier/DN).

Större risk att få cancer än att som svensk soldat dödas i Afghanistan?

Sedan 2005 har fem svenska ISAF-soldater dödats, när de tillämpat det demokratiska beslut om svensk närvaro i Afghanistan som Sveriges riksdag fastställt.

Vad är farligt?

Stormen Sandy visar på att det är lätt för oss att missuppfatta vad som är farligt. Spektakulära händelser framstår som farligare än vår vardag. Det kan därför vara bra att ha en uppfattning om vad som är farligt och vad som är ofarligt och inget att oroa sig över. Ett bra exempel kan vara att utgå från hur många som blir slagna av blixten varje år.

Hammarby Sjöstad: BRF på väg mot konkurs?

En läsare tipsade om en forumdiskussion om en bostadsrättsförening i Hammarby Sjöstad, som kanske är på väg mot konkurs. Banken skulle ha möte med samtliga klubbmedlemmar.

New York-börserna har öppet idag

Stormen (ej orkanen när den träffade land) Sandy var inte värre än att börserna i New York öppnar idag onsdag. Därmed kan vi få facit på om stormen hade någon marknadspåverkan.

2012-10-30 13:21

Har vi överetablering av affärslokaler?

Som ett led i att utreda om det finns en överetablering av affärslokaler kan man förstås vända sig till SCB, även om dataunderlaget på inget sätt är komplett och det bara går att få ut siffror för nybyggnad. Generellt verkar nybyggnationen vara ganska linjär, men kanske med en viss avmattning de senaste åren.

Rekordpris för lägenhet i bostadsbristens Ludvika

I bostadsbristens Ludvika har en första lägenhet nu passerat miljonvallen och sålts för 1 160 000:- SEK meddelas i en artikel hos Mittmedia/DT.

Sandy vs Gudrun

Stormen Gudrun ser ut att ha varit värre än stormen (fd orkanen) Sandy när man ser till dödsfall och strömavbrott.

Sandy: Börserna i New York stängda även idag tisdag

Sandy blev som väntat, dvs nedgraderades från orkan och träffade inte New York, som fick de väntade översvämningarna. De amerikanska börserna kommer hålla stängt även idag, men råvaruterminerna och optioner på COMEX kommer fortsätta handlas enligt CME, dock inte aktierelaterade terminer. Man har dock stängt själva golvhandeln, men den elektroniska golvhandeln kör som sig bör vidare ostört.

2012-10-29 18:40

Öppen tråd/Sandy: Är du på den amerikanska ostkusten?

Med anledning av orkanen/stormen Sandy, så har jag ju en del läsare på den amerikanska ostkusten.

Aftonbladets råd till överbelånade svenskar: Konsumera!

Schibsted/Aftonbladet har skrivit en fullkomligt undermåligt tunn och värdelös artikel om hur man ska skydda sin ekonomi i de allt värre kristiderna.

Läsarna tror på Obamarama

Det senaste halva dygnets snabbenkät om presidentvalet i USA visar ett omfattande stöd för president Obama hos bloggens läsare, och man tror även att han kommer vinna valet.

Stormen Sandy stänger USA-börserna

Orkanen/stormen Sandy stänger tydligen USA-börserna (Schibsted/SvD), trots att hon redan är nere på den svagaste kategorin, kategori ett, på orkanskalan. Enligt USA:s National Hurricane Center är det lägre risk än 30% att hon ens är en orkan när hon når land och risken för orkanvindar i staden New York är satt till noll. Däremot är det sannolikt att hon är en storm när hon når land och att det blir höjt vattenstånd längs kusten.

2012-10-28 17:45

Peak oil och jordbruket möter kostymfolket

Det var väl bara en tidsfråga, men så fick jag lite välbehövlig konkurrens om att föreläsa om peak oil och jordbruket. Managementkonsulterna på Stockholmsbaserade Macklean kommer hålla ett seminarium om just detta mitt i jordbruksbygden Stockholm.

Vem vinner presidentvalet i USA?

Vi kör återigen två snabbenkäter till i morgon.

2012-10-27 17:15

Omslag Midsommargryning

Som ni som följer mig, Midvintermörker eller Midsommargryning på Facebook eller mig på Twitter, redan sett i veckan så finns det nu ett omslagsutkast till Midsommargryning.
Midsommargryning

Midvintermörker
Min bloggranne Skipper har läst råmanuset till Midsommargryning och har lagt ut en recension på sin blogg tillsammans med omslagsutkastet. Så det är lika bra att lägga ut det här också.

Liksom omslaget till Midvintermörker, så är det Nina Leino som är omslagskreatör även den här gången. Omslaget fokuserar mer på personer än på fordon, även om det kom med lite helikoptrar.

Boken kommer som planerat ut till våren. Jag kan inte uttala mig om exakt datum, men det är garanterat inte förrän efter bokrean.

Lönehelg: Lite foton

Har fått in foton från åtminstone två läsare än så länge. Trots att det alltså är lönehelg och maximal efterfrågan så gapar det tomt på sina håll.

2012-10-26 15:17

Fredagsmys: Lönehelg

De flesta fick sin lön idag eller igår och alltså är det lönehelg och vi ska fylla våra tomma själar med konsumtion av prylar som inte gör oss lyckligare, men utan vilka vi känner oss tillfälligt olyckliga, för att imponera på människor vi inte bryr oss om. Det är förstås ingen slump att Emporia i Malmö öppnade precis innan lönehelgen, så att man hann värma upp lite innan konsumisterna stormar stället.

Boverket: Skuldbubblan fortsätter pumpas upp

I går släppte Boverket rapporten Varför amortera? (PDF), som handlar om svenskarnas obefintliga amorteringar.

Det konstateras att hur man än räknar så ökar svenskarnas skulder. Både realt i förhållande till inflationen och realt i förhållande till ökningarna av disponibel inkomst. Inget nytt där för bloggens läsare, men det är bra att det hela uppmärksammas.

Gästinlägg/lönehelg: Premiär Emporia i Malmö

I dagarna hade det stora hypade köpcentrumet Emporia premiäröppning i Malmö. Man premiärtestade rent av brandlarmet skarpt. Jag ska kommentera Emporia och våra köplador i ett separat inlägg, men nedanstående är ett gästinlägg av läsaren Thaibear77 och får stå som det är. Bildtexterna är mina egna, alla foton är Thaibear77:s.

Kontantfritt.nu har lagts ner

"Projektet kontantfritt.nu är avslutat och därför har hemsidan stängts ner. Har du frågor eller funderingar kring ämnet kontanter är du välkommen att kontakta Marie Löök Birgersson [email protected], 070-413 03 21." - Finansförbundet
Finansförbundet har drivit en propagandasajt som hette kontantfritt.nu, där man hittat på diverse lögner om kontanter i sina försök att driva igenom ett kontantfritt samhälle.

2012-10-25 15:40

Månadens skörd

Nej, även om jag plockade upp den sista potatis igår och fortfarande har kvar majsen och morötterna, så ska detta blogginlägg inte handla om månades skörd av ätbar biomassa, utan om månadens skörd av fysisk post. Till slut måste man ju ta tag i berget av alla dessa brev från alla som vill ha mina pengar eller min uppmärksamhet. Det är ju slående att det inte dimper ner ett enda brev från någon som faktiskt vill ge mig något. OK, breven från bankgirot är ju ett sorts kvitto på att någon redan gett mig något, inklusive mer bokföringsarbete.

Professor: Gallra inte din skog

Professor Urban Nilsson vid SLU i Alnarp bekräftar nu det som alternativa skogsbruksmetoder som Lübeckmetoden säger - bäst avkastning får man om man inte gallrar sin skog, speciellt gäller detta gödslade bestånd.

2012-10-24 19:31

Fortfarande inget köpläge enligt konjunkturbarometern

För er som kommer ihåg hedgingmodellen att bara köpa in sig på börsen när den sk konjunkturbarometern varit tre månader under 90 och sedan gå ur börsen när den varit tre månader över 110, så har vi ju ännu inte sett någon månad under 90 än. Men med dagens uppdatering av konjunkturbarometern hos KI (pressmeddelande) så är barometern åtminstone på rätt väg, då samtliga indikatorer föll.

Lagom krisigt

Volvo-aktien föll hårt i inledningen i morse, på grund av en rapport som tydligen var sämre än väntat. Tydligen var förväntningarna så högt ställda hos upp, UPP, UPP!-gänget att man är besvikna över de rapporter som än så länge släppts (Schibsted/SvD).

Nu kommer isstormen!

"Viktigt meddelande till allmänheten
Gäller boende i hela landet. En isstorm med kraftiga vindar, underkylt regn och snöfall kommer att drabba Sverige inom 48 timmar och beräknas orsaka ett omfattande och långvarigt elavbrott. Den kraftiga nedisningen kommer att ge allvarliga skador på bland annat elledningar, radiomaster och mobiltelefonmaster, vilket även ger störningar på elektroniska kommunikationer. Vägar och järnvägar kommer till stora delar att bli oframkomliga på grund av den kraftiga isbeläggningen, nedfallna träd och ledningar. Med anledning av isstormen uppmanas allmänheten att stanna inomhus."
- isstormen.msb.se
Nej, det där är inte på riktigt. Det är bara ett citat från ett scenario på en ny sajt som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), lagt upp. Något måste man ju syssla med på myndigheten.

Börsen rör på sig?

Som bekant finner jag börsen allt mindre intressant, och skriver också allt mindre om den. Statliga och centralbanksstimulanser hindrar den från nödvändigt ras och korrigering nedåt, medan fundamenta hindrar den från att stiga. Kvar blir en ointressant börs. Nu har vi dock i USA sett två "stora" rörelser på relativt kort tid.

2012-10-23 15:22

Vi kommer bli tio miljarder människor

Brännpunkt/SvD har på nätet publicerat en ganska undermålig debattartikel om jordens överbefolkning.

Missing people gör det igen

Återigen visar det civila samhället att frivillighetsorganisationer fyller upp den kollapsande statens samhällsfunktioner. Den här gången är det Missing People som gör det igen och i en handvändning ordnar upp det polisen inte klarar av. Nämligen hittar en försvunnen person i bakluckan på sin egen bil. Död.

Sätila - Gamleby - Sätila

Jag är trött. Kom hem ca 02:00 i natt efter att ha föreläst för LRF:s kommungrupp i Västervik och svarat på frågor 19:00 - 22:00 i Gamleby norr om Västervik. Ja, jag körde bil, vilket jag helst inte gör, men det är ett intressant exempel på hur man (jag) konsumerar energi för att höja produktivitet och sänka kostnader. Så här ska det kastas sten i glashus.

2012-10-22 14:13

Läsarna: (v), (sd) och (kd) minst regeringsdugliga

Gårdagens snabbenkät om vilka partier läsarna inte vill se i regeringen är nu klar. Resultatet var kanske något överraskande.

Höjda avgifter i nya föreningar

Det är inte direkt överraskande för bloggens läsare, men Public Service/SR/Ekot har undersökt hur nya bostadsrättsföreningar mår och konstaterar att hundratals nya föreningar har tvingats höja avgifterna kraftigt.

Hälsomåndag: Rejlers

Efter förra veckans uppmärksammade studie att bäst hälsoeffekter får man av att röra sig på jobbet och inte av att enbart intensivträna på fritiden, har tydligen Schibsted/SvD inspirerats av min artikel om hur man kan göra arbetsplatsen hälsosammare. SvD har letat upp ett svenskt tjänstemannaföretag som redan tillämpar en del av mina förslag, nämligen teknikkonsultbolaget Rejlers (OMX:REJL B).

2012-10-21 18:17

Vilka riksdagspartier vill du INTE se i regeringen efter 2014?

Nu vänder vi på förra veckans undersökning och ställer istället frågan vilka riksdagspartier du INTE vill se i regeringen efter valet 2014.

Föreläsning i Västervik måndagen den 22:e oktober

Vill kort påminna om att jag håller min föreläsning Jordbruket och slutet för oljesamhället utanför Västervik i morgon måndagen den 22:e oktober för LRF:s kommungrupp i Västervik.

Föreläsningen är sponsrad av Tjustbygdens Sparbank. Platsen är fritidsgården i Gamleby på Västerviksvägen 4 (Google Maps) och tiden är 19:00 - 21:00.

Amerikanska löner faller

Som bekant har inte USA haft någon verklig ekonomisk tillväxt att tala om sedan sekelskiftet. Anledningen till att man redovisar tillväxt i statistiken är att man definierat om tillväxten genom att göra om BNP-deflatorn. Använder man det historiska sättet att räkna så hade det varit recession i över tio år nu, undantaget 2004. Detta förklarar iaf de ökande klyftorna i det amerikanska samhället. Utan tillväxt kan man bara bli rikare om andra blir fattigare. Via kommentatorpseudonymen Urban Persson fick vi nu ett tips om en relaterad indikator som bekräftar bilden - de reala medianlönerna i USA faller.

Amerikansk disponibel inkomst.
Källa: Advisor Perspectives
Hos Advisor Perspectives finns utmärkta grafer och diskussion om detta. Justerat för inflationen så steg inte de medianlönerna i USA 2000 - 2009, och har trots alla gröna skott och sk "återhämtning" sedan dess börjat falla och som mest minskat med drygt 10%. Vi pratar alltså reala löner, löner justerade för KPI-inflationen. En KPI-inflation som dessutom är manipulerad och omdefinierad statistik och visar betydligt lägre prisökningar än amerikanerna upplever i verkligheten. I verkligheten har de amerikanska medianlönerna alltså fallit ännu mer än 10% sedan finanskrisen.

Som vanligt är det medianen som är intressant, inte medelvärdet, som påverkas av outliers och den extrema minoritet som har miljardinkomster.
Svensk disponibel medianinkomst

Så hur ser det ut för Sverige? Har vi fått realt ökad disponibel inkomst?

Svaret är ja, återigen med den officiella KPI-inflationen i Sverige, som också är manipulerad. Det existerar åtminstone väldigt få KPI-Svensson som lever med utgifter efter KPI. Citat från tidigare inlägg:
"En svensk KPI-Svensson skall både äga en egen bostad och hyra en lägenhet. H*n skall vara kvinna (köpa mensskydd), småbarnsförälder (blöjor), röka (cigaretter), supa (vin, sprit och öl), studera, vara sjuk (medicin och sjukvård), åka till Thailand varje år, köpa nya möbler, platt-TV och husgeråd varje år, äga bil mm mm. Kort sagt så måste KPI-Svensson dels ha väldigt dålig hälsa och ohälsosamma vanor, och förutom att vara både student, sjuk och föräldraledig även ha råd med utlandssemester, ny bil varje år, och ny platt-TV och dator varje år."
Väldigt få lever på detta viset. Men visst, inklusive kapitalinkomster, jobbskatteavdrag och andra skattesänkningar, så har den svenska reala medianinkomsten ökat med 4.6% sedan 2007, före den akuta finanskrisen 2008 - 2009. Skattesänkningarna via jobbskatteavdraget har för motsvarande bruttolön på runt 24 000 i månaden varit 7.2% av lönen och den reala disponibla mediankomsten har alltså ökat mindre än enbart jobbskatteavdraget. Utan dessa avdrag hade även real inkomst fallit i Sverige.

Över Atlanten igen.
Antal amerikanser på matkuponger

Den fallande reala medianinkomsten bekräftar bilden av att klyftorna växer i USA och att befolkningen i stort alltså inte får högre inkomster trots att det påstås finnas ekonomisk tillväxt i landet. Tillväxtkramare brukar hävda att tillväxt ger välstånd, men i USA så ger tydligen inte tillväxten ökad köpkraft och stigande materiellt välstånd för befolkningen. En annan bekräftelse är att antalet amerikaner på digitala matkuponger fortsätter att stiga och är nu uppe på 46 681 833 amerikaner som får pengar till livsmedel på sitt SNAP-kort varje månad. Eftersom tillämpningen av systemet är ovanligt modernt för att vara USA, med fullständig digitalisering, så är detta inte några uppskattade siffror.

Det är knappt 15% av befolkningen som får något vi kan likna vid socialbidrag.

2012-10-20 16:12

Vattenrening inte PRIOriterat

Ingenjörsregementet Ing 2 i Eksjö har drabbats av PRIOriteringar och spolhallen som normalt används för rengöring av fordon har fått stänga. Man kan inte längre rena vattnet från på grund av utebliven leverans av reningskemikalier.
Man kommer långt med silvertejp.
Steg för steg fortsätter alltså PRIO/SAP att slå ut den fredstida verksamheten i Försvarsmakten.

Jag har en bunt med riktigt hårresande historier över hur PRIO:s brister gör att verksamhet fördyras hos myndigheten, men de lämnar vi till ett senare tillfälle. Det är iaf inte bara själva IT-systemet som kostar miljardbelopp, utan det drabbar också verksamheten med för höga kostnader och övertid, bara för att hantera de processer som PRIO var insålt att förenkla och förbättra.

"För bra för att vara sant"

"Låter det för bra för att vara sant, så är det sannolikt inte sant" - Cornucopia?
Bonnier/DN visar återigen varför det behövs riktiga vetenskapsjournalister i svensk gammelmedia.

Lergrop: Göteborg

Det är inte bara trängselskatt som slår till mot Göteborg till årsskiftet, utan en process att förvandla Göteborgs centrum och flera viktiga knutpunkter till en lergrop påbörjas också. Det handlar om den s k Västlänken, där man ska gräva en järnvägstunnel under staden. Bygget ska ta åtminstone tio år och den relativt nyss skonade Södra Älvstranden, som led av bygget av Götatunneln under ett antal år, ska återigen förvandlas till en lervälling i kanske tio år. Kommunens planer om att exploatera området sägs nu behöva skjutas upp i 20 år. Och gissa vem som får utsikt över en lergrop i 10+ år? Göteborgs finaste adress - bostadsrättsföreningen Hasselbladska Huset (se tidigare inlägg om turerna i krisföreningen).

2012-10-19 15:59

Fredagsmys: Lägenhet till salu i Hasselbladska huset

Kommer ni ihåg Göteborgs finaste address, Hasselbladska Huset på Östra Hamngatan 3 i Göteborg?

Hästgårdsbubblan: Fler exempel

Fick ett läsartips om ännu en hästgård där banken uppenbarligen gjort någon form av misstag i värderingen. I det här fallet handlar det om ett objekt som är ute till salu till 66% av pantbrevens storlek i det sk hästgårdsbältet runt Göteborg.

Schiller: Sverige och Norge har bostadsbubblor

Liksom tidigare varningar för en bostadsbubbla i Sverige så varnas nu vårt grannland Norge. Man påtalar att USA:s bostadsbubbla kraschade redan när de privata skulderna var 130% av inkomsterna. Men även svenska folket har sedan länge passerat den nivån.

2012-10-18 17:17

Torsdagsmys: Bakom skärmen på Cornucopia?

Den här bloggen kör Blogger-systemet, som ägs och driftas av Google i den enorma molntjänst som Googles datahallar omfattar. Nu kan man ta en titt bakom skärmen och se vad som egentligen pågår för att ni ska kunna läsa den här bloggen.

Polarbröd, oljan och tillväxten

Polarbröds VD och ägare Karin Bodin har nominerats till priset Årets VD (pressmeddelande från Polarbröd). Varför skriver jag om detta undrar ni? Svaret är enkelt. Polarbröd är nämligen ett familjeföretag, vars ledning är fullt medvetna om att evig ekonomisk tillväxt är en omöjlighet och att vi står inför resurskriser som peak oil, peak gas och peak coal, samt problem med livsmedelsförsörjningen framöver.

Ingves kliver upp och stoppar skuldbubblan

Det blir inga mer räntesänkningar från Riksbanken är det besked ordförande Stefan Ingves lämnar i en debattartikel hos Schibsted/SvD. Även om KPI-inflationen officiellt nu bara är på 0.4% så anser Ingves att det är viktigare att förhindra att skuldbubblan tar fart och börjar växa igen.

Solceller betalar sig på sex år - utan subventioner

Solcellsanläggningar betalar sig idag på sex år, helt utan subventioner. Det krävs dock att man tänker lite utanför de invanda föreställningarna kring hur solcellsanläggningar ska konstrueras och vad de ska användas till.

2012-10-17 21:01

Soldatlönerna höjs med upp till 11%

Slutligen har Försvarsmakten tagit sitt förnuft till fånga och höjer lönerna för sk GSS - gruppchefer, soldater och sjömän - med upp till 11.5%, minst 1000:- SEK per månad. Nya lägsta lön blir 18 000:- istället för tidigare 16 150:-.

Fredspristagare avslöjad för mutor

EU-juntan, den sk fredspristagande EU-komissionen har avslöjats för mutor. Hälsokommissionären John Dalli hade via omvägar försökt få ett okänt antal miljoner från Swedish Match för att inte förbjuda snus inom EU (Schibsted/SvD, Bonnier/DN, Bonnier/DN). Detta är antagligen inte första gången som man gör något sådant här. Bara första gången som man försöker sig på att göra det med ett företag med viss nivå av motsägelsefull etik.

Artiklar om förvaring av ädelmetaller

Jag har hos Liberty Silver skrivit två artiklar om förvaring av ädelmetaller.

EU:s bondepension

Som bekant ska Sverige alltid vara bäst i EU-klassen och tillämpa alla EU-direktiv så hårt som möjligt. Men som de hårdaste av de hårda undviker vi att tillämpa saker som innebär att vi får tillbaka pengar på vår EU-avgift, som ligger på toppnivå per capita. EU-direktiv ska bara tillämpas om de drabbar svensk befolkning och svenska företag negativt. Ett direktiv vi inte tillämpat och därmed säger nej till EU-miljarder är den bondepension som resten av EU infört.

2012-10-16 14:36

Läsarna: (mp) och (s) bildar regering 2014

Helgens snabbundersökning bland läsarna visar på att (mp) och (s) är de avgjort starkaste kandidaterna att bilda regering 2014. Det handlar alltså inte om läsarnas väljarsympatier, som är dominant borgerliga och höger, utan om vilka de tror kommer ingå i regeringen efter valet.

Hur illa är varslen egentligen?

Varslen duggar allt tätare i Sverige. Men hur illa ser det egentligen ut på arbetsmarknaden den här gången?

LO:s död

Landsorganisationen för de sk arbetarfacken, LO, fortsätter sin golgatavandring mot en säker, och antagligen önskvärd, död. Endast 27% av svenskar med anställning är idag anslutna till denna allt mer ointressanta organisation, som sedan 2005 minskat antalet anställda medlemmar med 15.6%.

2012-10-15 17:35

The Return of the Konservburk

"Bunkrar i väntan på kollaps
Ekonomibloggaren Lars Wilderäng tror att den svenska ekonomin kommer krascha runt 2014 och har alltid ett lager konserver hemma.
[...]
Förbereder du dig på kollaps? Bunkrar konserver?
– Ja, man ska ju följa civilförsvarsförbundets rekommendationer där."
Stampen/GP
Nåja, har man kallat familjen Hjörne och GP för nazikollaboratörer får man väl stå ut med en del.

En hälsosammare arbetsplats

Det bekräftas nu i (ännu) en studie att stillasittande leder till våra klassiska västerländska välfärdsjukdomar som diabetes eller hjärt- och kärlsjukdomar. För att inte tala om fetma. Det räcker inte heller med att motionera efter jobbet, även om det är bättre än inget alls, utan man behöver röra på sig över hela dygnet. Detta är helt i linje med det jag skrivit om Dan Buettner och sk blue zones, där man lever länge och i fullgod hälsa livet ut.

29% färre miljonärer i Sverige 2011 - 2012

Credit Suisse har i dagarna släppt sin rapport om fördelningen av global rikedom. Beskedet är bistert. I Sverige har vi tappat 29% av miljonärerna det senaste året.

2012-10-14 14:28

Vilka partier kommer bilda regering efter valet 2014?

Det är fortfarande strul med bloggers enkäter. De gör att bloggen kraschar webläsare på mobila plattformar, då dessa om och om igen försöker ladda ner en sida som inte finns. Så jag låter nu enkäten bara ligga ute till klockan 10:00 i morgon måndag, för att minimera läsarnas problem.

2012-10-13 16:01

Kommentarer till intervju hos Stampen/GP

I morgon söndag ska det enligt uppgift publiceras en intervju med mig hos Stampen/GP. Jag har läst texten och kan inte påstå att något i intervjun är något jag inte sagt. Däremot är det förstås förkortat, förenklat och kanske citerat ur ett bredare sammanhang. Så jag kommer här utveckla en del uttalanden. Tillägg: Intervjun finns nu online med en underlig rubrik.

Eventuella nya läsare hälsas härmed välkomna.

Likt många andra dagstidningar inom gammelmedia så har förstås Stampen/GP problem, och som ett led i det har man stöpt om sin ekonomiredaktion. Jag har inte papperstidningen och websajten är den absolut sämsta av de fyra stora svenska morgontidningarnas websidor, med en stor del av innehållet bakom sk paywalls. Trots att jag anser mig bo i Göteborgsområdet besöker jag sajten väldigt sällan och läser den allt tunnare papperstidningen endast om jag råkar gå förbi något läseexemplar i någon offentlig lokal. Det är inte värt flera tusen kronor för att få lite papper att elda i kaminen med, mestadels reklam. Jag har varken tidning tryckt på döda träd eller ser på TV. Jag har inte ens något antennuttag och har inte tittat på sänd TV sedan 2006. Släng TV:n. Du blir snabbt en lyckligare människa med massor med tid över till annat.

Men här ska det inte handla om medias kris, utan om intervjun.

Till en början - kom ihåg att om du inte läst bloggen förut så är dina reaktioner naturliga. Dåliga eller oönskade nyheter möts alltid av de fem faserna förnekelse, ilska, förhandling, depression och tids nog acceptens. Att du förnekar det jag skriver eller rent av blir arg (oftast på budbäraren) innebär bara att du är en människa. En del når aldrig acceptans utan kan hoppa runt mellan de tidigare faserna i åratal, eller rent av livet ut. Kom ihåg att hjärnan har svårt att till sig negativ information.

Jag kommer inte upprepa allt jag skrivit nedan, utan detaljer får man läsa i något av de drygt 5 000 tidigare blogginläggen. Verkligheten går sällan att beskriva i korta meningar, men kan oftast avfärdas med korta meningar.

Så här såg gubben ut i somras. Hur jag
ser ut hos Stampen/GP vet jag ej.
Om bloggen och mig
Jag är alltså den 42 år gamla gubben Lars Wilderäng och titulerar mig författare, bloggare och föreläsare. Jag har publicerat boken Midvintermörker (länk), vars försäljning väl är uppe i över 10 000 ex i skrivande stund. Uppföljaren Midsommargryning släpps till våren hos Massolit förlag och kvalitetshöjs i skrivande stund. I övrigt beskrivs min yrkesmässiga bakgrund rätt korrekt av Stampen/GP - jag har en examen som byggnadsingenjör och en magisterexamen i datavetenskap med ca 14 år i IT-branschen 1994 - 2008. Jag driver även ett litet småbruk och är egenföretagare utan någon anställning sedan 2008. 

Bloggen Cornucopia? - Evig tillväxt i en ändlig värld? är Sveriges största (=mest lästa) oberoende (ej kopplad till något mediahus, politiskt parti, tankesmedja, PR-byrå eller arbetsgivare, men förstås beroende av reklamintäkter och annonsörer) blogg med fokus på finans, ekonomi och miljö, men även den mest lästa seriösa oberoende samhällsbloggen i Sverige. Alla som har fler läsare tillhör mediahusen eller ägnar sig åt oseriösa ämnen som mode, nöje, skvaller, sex eller spel.

Trafiksifforna är 20 - 25 000 unika besökare som besöker bloggen ca 80 000 gånger och tittar på ca 150 000 sidor per vecka. Bloggen har funnits sedan september 2008.

Svenska hushålls skulder har
sedan 90-talet dubblats i
förhållande till BNP
Om Sverige
Sverige är ett hårt skuldsatt land, men till skillnad mot t ex Grekland så är det de svenska hushållen som är skuldsatta istället för staten. Detta beror främst på den svenska bostadsbubblan och nu när priserna planar ut får man oftast en bank- och finanskris några år senare enligt etablerad forskning. Det gör att vi kan vänta oss allt akutare svenska problem runt 2014. 

Sverige är ett oljeberoende land,
tvärt emot vad många hävdar.
Svensk drivmedelsförbrukning och BNP.
Dock kan man vänta sig att svenska politiker gör sitt bästa för att skjuta upp problemen till efter valrörelsen, t ex genom att hålla bostadsbubblan under armarna.
Hur man än mäter - BNP, disponibel
inkomst eller KPI så har vi en bostadsbubbla.
Se även graf hos bloggrannen Flute

Ja, vi har en enorm bostadsbubbla i Sverige och den kommer krascha. Klarar du inte 30 - 50% nedgång i bostadspriserna så bör du sälja din bostad. Det svåra är dock att säga exakt när den kraschar, tecknen finns på att kraschen redan håller på, men statistiken släpar efter. Exempelvis för att man inte säljer osäljbara objekt genom att gå ner i pris utan hellre övervintrar än tar förlusten, medan redan tidigare påskrivna kontrakt för nyproduktion fortsätter att realiseras och håller uppe statistiken.

Frågan är bara när smällen kommer. Och nej, låga räntor kommer inte rädda bostadsmarknaden. Bolåneräntorna är lägre i Danmark, men de har ändå en fortsatt kraschande bostadsbubbla.

De som lånat mycket pengar stirrar sig oftast blinda på räntekostnaden och bryr sig inte om storleken på skulderna. Men det är inte räntan som kommer knäcka dig, det är när skulderna begärs in som din ekonomi krossas. Så länge har du blivit en skuldslav, som har bundit sig för all framtid till banken. Dock håller skuldslavsindex och svenskarnas ekonomiska frihet på att förbättras något det senaste kvartalen.

620 av bloggens inlägg handlar om bostadsbubblan. Och ja, vi har en enorm bubbla inom jordbruksmark och skog också. Värst är bubblan för smågårdar och hästgårdar.

Om oljan
Exportoljan toppade 2005

Vi upplever fenomenet just nu och mängden olja som produceras per dag har i väsentlighet inte ökat sedan 2005. Samtidigt har tvärt om exportmarknaden för olja fallit sedan 2005 och importerande länder som Sverige får alltså konkurrera med länder som Kina på en krympande marknad.

Norges oljeproduktion
Ekonomisk tillväxt är globalt i princip samma sak som tillväxten i befolkning plus tillväxten i energiförbrukning. I första hand kommer peak oil innebära ekonomiska problem, vilket vi upplever just nu i form av en stagnerande tillväxt, överskuldsättning och ekonomiska problem i västvärlden.

Till 2030 kommer exportoljemarknaden i princip helt ha upphört och svensk oljekonsumtion kommer kanske kunna ligga på 5% av dagens nivåer om någon altruist säljer olja till oss och förvägrar den egna befolkningen denna olja. Två positiva saker är att vi är grannar med Norge, som antagligen blir det sista landet i världen att sluta exportera olja, samt att vi är med i EU. Inget land i EU får tjyvhålla på resurser i landet, utan måste erbjuda dem till salu på EU:s interna marknad. Så vi kan få vara med och dela på resterna av EU:s inhemska oljeproduktion efter 2030, vilket kanske kan ge oss 5% av dagens oljebehov.

I övrigt når världen peak coal runt 2025 och Europa kan få allt akutare brist på fossilgas redan efter 2020 när vi inte längre kan importera tillräckligt från bl a Ryssland och Norge längre.

Teknik
Ja, det existerar teknik som kan hjälpa oss att mildra effekterna av peak oil. Men tekniken lider av problemen teknik, volym och tid. De kan inte byggas ut i tillräcklig omfattning och inte tillräckligt fort. Se exempelvis vad som gäller för biodrivmedel.

Dessutom lider vi av brist på kapital i överskuldsättningens spår. Stora miljardsatsningar på förnyelsebara drivmedel med statligt stöd, t ex Chemrecs DME i Ö-vik, har lagts ner när utländska ägare tagit över. Sju års arbete borta med ett enda enkelt beslut.

En optimistisk tekniknaivistisk prognos är att biltrafiken kommer minskar med 60% till år 2030, där oljeexportmarknaden i princip helt upphört. Detta medräknar ändå en massiv utbyggnad av biobränslen, halverad bränsleförbrukning i hela fordonsparken och en elbilsutbyggnad som överstiger branschens egna prognoser.

Kollaps?
Kollaps är ett ofta feltolkat ord. Kollaps för ett samhälle är positivt och innebär att komplexiteten i samhället minskar och människors frihet från statligt förtryck ökar. Det kommer av nödvändighet förr eller senare, men tyvärr kommer kollapsen framtvingas av ekonomiska och politiska problem. Det är alltså inte själva kollapsen som är problemet, kollaps är en lösning på ett problem. 

Symptomen som framtvingar lösningen kan dock vara obehagliga för de flesta.

Bästa sättet att förbereda sig på detta är att lära känna sina grannar och engagera sig i lokalsamhället. Samt göra sig skuldfri. Se även personliga förberedelser för peak oil och de problem vi står inför. 

Sedan har vi en havererande infrastruktur i Sverige och i västvärlden och man behöver av rena bekvämlighetsskäl följa t ex Civilförsvarsförbundets rekommendationer, eller för den delen titta på vad myndigheterna själva skriver om ditt ansvar för din egen beredskap vid kris. Det finns inget ekonomiskt försvar. Det finns inget civilförsvar. Det finns bara ansvarsprincipen - den som har ansvar för något till vardags ska ha ansvar för det samma vid kris. Kort sagt är det upp till dig att se över ditt eget hushålls krisberedskap. Stat och kommun har inte skyldighet att hjälpa dig längre, den skyldigheten har vi monterat ner tillsammans med försvaret.

Sedan är det GP som påstår att jag har konserver hemma. Som delvis självhushållande har jag inget behov av konserver och har ingenstans sagt att jag har konserver hemma. Jag har sagt att "man" (dvs personer i allmänhet) bör följa Civilförsvarsförbundets rekommendation om krisreserver. Det avser att man behöver några veckors livsmedel hemma. De har en lista med konserver, men det går t ex lika bra med egenodlad lök och potatis etc.

Konspirationsteorier
Det finns inga stora konspirationer. Konspirationsteoretiker är nötter. Däremot finns det gott om dumhet och inkompetens, vilket får de som vägrar förstå detta att försöka konstruera konspirationsteorier för att inte rubba den egna världsbilden. Vilket i sig är en form av dumhet och inkompetens, vilket sluter cirkeln. Dumhet föder dumhet.

Snopet?
Nej, jag drömmer alltså inte om någon krasch. Helst vill jag ha business as usual och evigt stigande reklamintäkter, men verkligheten, som även Stampen/GP upplever, är att för varje ekonomisk nedgång faller reklamintäkterna, för att aldrig riktigt återhämta sig. Hade jag själv haft samma reklamintäkter per besök idag som jag hade när jag startade 2008 hade jag kunnat leva heltid med en hög tjänstemannalön på att blogga. Nu får jag nöja mig med ett deltidsarbetande sjukvårdsbiträdes lön.

Så det som gynnar mig mest är evig tillväxt i en ändlig värld. 

Det betyder dock inte att man ska förneka verkligheten. Jag skriver som det är, varken mer eller mindre.

Däremot kommer jag ha fel. T ex säger jag 30% ned för bostadspriserna. Låt oss säga att de faller 20% eller 27%. Eller 35%. Eller 60%. Eller 30.1%. Därmed hade jag bevisligen fel. Det kan jag ta.

Har du svårt att ta till dig verkligheten så rekommenderas denna länk.

Incidentverksamheten öppnas upp?

Dygnet runt, året runt, är det svenska försvaret verksamt med att via radar och signalspaning övervaka landets gränser till havs och i luften. Samtidigt finns det begränsningar för tekniken och ibland måste man rycka ut för att hävda våra gränser i luften eller till havs. Detta kallas för incidentverksamhet eller incidentberedskap.

2012-10-12 14:10

Sjukt fredspris

"Euron har bidragit till en mycket djup social och ekonomisk kris. EU:s politik gör miljoner människor fattiga och arbetslösa, det ökar spänningarna i Europa. Runt om i världen finns många modiga människor som riskerar allt för fred och frihet och som vore värdiga vinnare." Jonas Sjöstedt (v) till Schibsted/SvD
Jag vet inte vad de röker hos den norska kommittén, som utser Nobels fredspris. Tidigare har ju Barack Obama fått fredspriset, för det hopp han skulle gett norrmännen. Hur det gick med den saken har vi sett nu.

Tomtmarkspriserna rasar

Kommer ni ihåg att jag nämnde att avstyckad tomtmark börjat återföras till ursprungsfastigheten enligt källor hos Lantmäteriet? Nu har Lantmäteriet publicerat en rapport (cred: bloggrannen Bobubbla på Twitter)  som visar på att obebyggd tomtmark befinner sig i ett prisfall i Sverige. Sedan toppen 2011 har nu priserna fallit runt 10%.

Prepping i DI Weekend?

Av någon anledning har sk survivalism blivit en mediatrend och i Bonnier/DI Weekend har man nu någon artikel på temat. Jag har inte läst den, men jag har blivit tillfrågad om några faktauppgifter. Liksom jag blivit av SVT och TV3 tidigare.

2012-10-11 13:10

Exklusiv reportageserie från London hos tradingportalen.com

“We hang up on The Financial (Times). What makes you think you stand a f-in chance…?”
Tradingingportalen.com har dragit igång en exklusiv reportageserie från Europas finansiella huvudstad, City of London.

För alliansregimen en tillväxtrealistisk politik?

Med stagnerande och framöver utebliven ekonomisk tillväxt i första hand västvärlden kan politiken hjälpa eller stjälpa hela nationers eller kontinenters ekonomi. I Sverige ser det ut att finnas två politiska alternativ. Dels alliansen och nuvarande alliansregim, med sitt stödparti (sd), alternativt den röd-gröna axelmakten med någon kombination av (s), (mp) och (v). Men frågan är om det kanske faktiskt är alliansregimens politik som är bäst anpassad till utebliven tillväxt?

KappAhl nu en frimärkesaktie

Minns ni det svenska modeundret? Efter gårdagens besked om ännu en nyemission i KappAhl och krasch med 25.2% nedgång på en dag, så är aktien nu en sk frimärkesaktie, dvs kostar mindre än ett frimärke. En fullkomligt meningslös indikator, som en del hänger upp sig på.

2012-10-10 15:11

"Byggföretag med självaktning"

Bostadsminister Stefan Attefall uttalar sig i frågan om de enstegstätade fasaderna hos Talentum/Ny Teknik.

Forsmark: Aktivist inne vid kritisk komponent

Nu visar det sig att det även finns aktivister kvar på Forsmark. Även här över ett dygn. En aktivist säger sig vara inne vid en kritisk komponent i kraftverkets säkerhetssystem (Schibsted/SvD/TT).

Obefintlig säkerhet hos kärnkraftverken (uppdaterad med filmbevis)

Gårdagens fredliga, men verkliga stresstest, av den externa säkerheten hos våra kärnkraftverk som Greenpeace arrangerade (Talentum/Ny Teknik), har fått en ny vändning. Organisationen dubbelknäpper polisen och kraftbolagen på näsan genom att ha haft kvar aktivister i 27 - 28 timmar oupptäckta på åtminstone Ringhals (Stampen/GP, Bonnier/DN, Schibsted/SvD).

Rekylerna i guldpriset

Jag kommer under en period prova att agera nyhetsredaktör och aktiv moderator hos Liberty Silver. Detta påverkar inte bloggen, då Liberty Silver redan är en sedan bolagets start återkommande annonsör på Cornucopia?, så ingen intressekonflikt som inte redan existerade har uppstått.

Gästinlägg: Nordkorea som kanariefågel för peak oil?

Nordkorea är förstås ett extremt exempel, men ändå ett relevant exempel på hur man vid energibrist kan få en total samhällskollaps, trots tillgång på resurser. Dessa resurser blir inlåsta, då man helt enkelt saknar energi att utvinna dem och istället har man skövlat de lättillgängliga tillgångarna i princip helt. Landet är ett exempel på att den så hyllade kubanska utvecklingen efter Sovjetunionens fall på inget sätt är garanterad, utan beror på de val vi gör (och Kuba importerar olja från Venezuela vilket Kubadyrkarna brukar ignorera). Nedanstående är ett gästinlägg från en läsare i Tokyo.

Risk?

Återigen visar mäklar- och mediabranschen sin totala avsaknad av förståelse för begreppet risk.

2012-10-09 17:42

Arktis istäcke på nya minimum

Det är ingen nyhet i sig, då datat är några dagar gammalt, men kan vara intressant ändå. Arktis istäcke har mätts upp på nytt minimum.

Ännu en dag i Stockholm

Som bekant talade jag på TEDxHornstull i morse och mindre bekant är att jag sedan hälsade på hos mitt förlag Massolit i deras lokaler nära Stockholms slott i Gamla stan. Därav bristen på blogginlägg.

Blir lite utmattad av att vara social i så många timmar, men återhämtar mig återigen i loungen hos SJ inför hemresen.
TEDxHornstull börjar fylla upp.

Talet på TEDx gick väl bra får jag förmoda. Ingen som sade något annat, men det är sällan man får kritik rakt upp och ner i Sverige, speciellt inte direkt som person. Alla talen från evenemanget kommer dyka på på Internet och jag kommer lägga ut dem när de gör detta, så ni som inte var där kan lyssna igenom dem. Det kan dock ta några dagar. Finns alltid en risk att jag inte fastnat på bild eller ljud, har hänt förr och kommer hända igen.
Lång till slottet är det inte.
Högvakten kan skjuta mig
på det här avståndet. Fina
skottfält.

Jag var även med på lanseringen av tankesmedjan Sektor 3:s nya nummer av tidsskriften Kurage, där jag också skrivit en liten krönika som fick avsluta tidningen. Därefter blev jag fotad av Wikimedia som även kort filmade mig. Kan alltså bli någon bild eller film med mig på Wikipediasidan. Dock får Wikimedias personal inte själva redigera artiklar och det är olämpligt att jag själv redigerar min egen artikel. Så om någon vill göra detta när mediat finns tillgängligt, skicka gärna ett mail så kan jag peka ut resurserna.
Går tydligen inte att köra
in med bil till förlaget.

Därefter satte jag iväg till Massolit förlag som huserar på Gamla stans kanske smalaste gränd, ett eller två stenkast från slottet.

Kul att hälsa på förlaget för första gången. Annars har vi bara träffats på andra platser.
Tre av förlagets medarbetare.
VD, förläggare och assistent.
Gångavstånd till centralstationen via riksdagen och Drottninggatan också. Praktiskt.

Ska samla mig lite så kommer något lite mer innehållsrikt blogginlägg under eftermiddagen.

Nu blir det nästan två veckors uppehåll till nästa föreläsning, då jag ska köra Jordbruket och slutet på oljesamhället igen hos LRF i Västervik, så ordinarie takt och tempo i blogginläggen kommer återställas. 

Och i morgon börjar lammslakten, något försenat i år. Har tyvärr missat fönstret för lammskinn innan jul, då de behövde vara inne för bearbetning förra veckan om man skulle få dem innan jul.

Avnyliberalisering sveper över Europa

Hos Arenagruppen/Dagens Arena kan vi läsa om att en våg av återkommunalisering sveper över Europa i länder som bl a Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Polen och Finland. Kommunerna tar åter kontrollen över infrastruktur och levererar billigare och bättre samhällsservice.

2012-10-08 19:41

På väg igen - recension SL

"Riding the synchronicity freeway" - John Constantine, Books of Magic av Neil Gaiman
Så sitter jag hos SJ för tredje gången på några dagar. Den här gången är jag återigen på väg till Stockholm, då jag ska prata på TEDxHornstull i morgon förmiddag kring ämnet samarbete. TEDxHornstull arrangeras av tankesmedjan för det civila samhället, Sektor 31..

Föredragen ska spelas in, men jag har som vanligt gott hopp om att jag inte ska fastna på ljud. Efter det blir det även en intervju och jag har även skrivit en krönika till Sektor 3:s tidning Kurage. Kanske inte så mycket nytt för bloggläsarna, utan i linje med t ex det här eller det här blogginlägget.

Ska inte tråka ut er mer med detta. 

Istället tänkte jag redovisa lite erfarenheter från SJ och SL förra veckan.

"Tvärstopp på bostadsmarknaden i Malmö"

Skanska varslar 60 stycken snickare i Malmö (Public Service/SVT). Det ska röra sig om en knappt tredjedel, men enligt en källa så handlar det i själva verket om hälften av de rena snickarna. Skanska formulerar sig med "träarbetare" för att få varslet att verka något mindre omfattande.

Monsantostämningar mot svenska bönder på gång: Nu kommer genrapsen till Sverige

Livsmedelsverket har snällt påtalat att de vill ha folks synpunkter på införandet av genmanipulerad raps till Sverige. Nästa steg blir sedan att få ut grödorna i odlingar så de kan korspollinera med rena sorter, så Monsanto kan stämma svenska bönder för patentintrång.

Boprisindikatorn fortsätter att försvagas

SEB:s boprisindikator fortsätter att försvagas, men är fortfarande positiv. Hushåll som tror på stigande bostadspriser så här nära pristoppen dominerar alltså fortfarande.

Nedåt på börsen väntas i öppningen

De amerikanska börserna föll efter europeisk stängning i fredags och utvecklingen är även negativ i Asien. Sammanfattnignsvis bör detta innebära att börsen öppnar negativt idag.

2012-10-07 20:25

Exitstrategier och brist på säkra tillgångar

Schibsted/SvD:s Andreas Cervenka belyser att centralbanks- och räddningsfondernas köp av tillgångar leder till brist på säkra tillgångar att pantsätta. Samtidigt konstaterar Zero Hedge att det saknas exit strategier för att någon gång i framtiden avyttra alla de tillgångar som centralbanker likt Federal Reserve köpt på sig.

Kraftproduktion per kvadratmeter

Tydligen är negativismen så stor bland läsarna att de har svårt att ta till sig faktauppgifter om energiproduktion per kvadratmeter för olika energislag, trots att det fanns en klickbar bild i förra inlägget. Så jag lägger ut detta som en tydligare graf igen här.

2012-10-06 19:36

Traktorn resurseffektivare än hästen?

En av gårdagens höjdpunkter på matsäkerhetsseminariet på Siggesta Gård på Värmdö var bonden Kurt Hansson från Snålodlarna som redovisade fossilfria alternativ i det moderna jordbruket. Han konstaterade bland annat att det går åt betydligt mindre odlingsyta att utvinna förnyelsebart bränsle till traktorn än till hästen.

Warren Buffet kör med billig hävstång

Warren Buffet är en av världens rikaste män och de investeringsstrategier som hans Berkershire-Hathaway tillämpar har fått mången naiv småsparare att tro att de kan upprepa det hela genom att investera som Warren Buffet. Men det är kanske inte så enkelt som en del tror. För Warren Buffet kör med billig belåning och även med att investera i onoterade bolag.

Det har relativt nyligen publicerats en intressant avhandling (PDF, fixat söndrig länk) om just Buffet och Berkershire-Hathaway, där det framkommer att man i snitt kört med en belåning på 1.6:1 för att uppnå den höga avkastningen. Belåningen har bland annat skett genom att disponera försäkringspengarna från försäkringsverksamheten i BH och i snitt har man haft en ränta på 2.2%, att jämföra med ca 5.2% i ränta via vanliga obligationer under decennierna.

Kort sagt är investeringssagan inte bara en fråga om skicklig stock-picking, utan också om att investera lånade pengar till räntor långt under marknadsräntorna. Detta är inte något som naiva privatpersoner kan upprepa då de inte har tillgång till lånade pengar till så låga räntor.

Dessutom investerar Buffet inte bara på börsen, utan även i onoterade aktiebolag. Något rätt få av de småsparare som försöker efterlikna Buffet sällan verkar göra. För att dessutom få tillgång till de riktigt attraktiva onoterade investeringarna så kan man inte heller vara vem som helst. Sitter man med Berkershire-Hathaways miljarder så är det kanske inte så svårt, men för en småsparare är det snarare omöjligt. För sådant krävs kontakter och ett nätverk. Samt rejält med pengar. Visst finns det onoterade aktier att köpa för vem som helst, men det är kanske inte de bolag som uppfyller Buffets krav.

Se även artikeln Buttonwood: The secret of Buffet's success i The Economist. Utan hävstången (eng leverage) hade hans investeringsresultat inte varit märkvärdiga. Från The Economist:
"Without leverage, however, Mr Buffett’s returns would have been unspectacular. The researchers estimate that Berkshire, on average, leveraged its capital by 60%, significantly boosting the company’s return. Better still, the firm has been able to borrow at a low cost; its debt was AAA-rated from 1989 to 2009.[...] But thanks to the profitability of its insurance operations, Berkshire’s borrowing costs from this source have averaged 2.2%, more than three percentage points below the average short-term financing cost of the American government over the same period."
Så kan1. du låna pengar till 3% under den amerikanska statens obligationsränta är det bara att sätta igång. Kom också ihåg att belåning är samma sak som ökad risk och om du inte är skicklig kan du snabbt förlora allt. Buffet ägnar sig via försäkringsbolaget åt bli-rik-strategin other peoples money.

1. Här viftar jag med min enorma cluebat: Det kan du inte, så du kommer aldrig kunna upprepa Buffets avkastning med samma metoder och över så lång tid! Släpp nu Buffet-drömmen.

2012-10-05 18:09

Sjunkande dieselförbrukning skvallrar om svensk BNP?

Kom ihåg den extremt starka korrelationen mellan dieselförbrukning och BNP-tillväxt. Nu visar det sig att sedan i våras faller svensk dieselförbrukning, vilket kan vara en ledtråd till svensk BNP för tredje kvartalet. Effekten jag tidigare visat har handlat om helåret och förbrukningen kan förstås fortfarande återhämta sig, men som det ser ut nu faller svensk BNP om inte dieselförbrukningen återhämtar sig mot slutet av året.

Fredagsmys: Bloggarens hårda liv

Pust. Sitter nu på tåget hem från Stockholm och andas ut.

Föreläsningsrapport

Jag är uppbunden i seminariet Olja, matsäkerhet och kommunala planer på Siggesta Gård nu under förmiddagen, så vi får för stunden nöja oss med lite rapportering från gårdagens och dagens föreläsning.

2012-10-04 15:32

Påminnelse: Föreläsning 19:00 i Gustavsberg (Värmdö)

Vill snabbt passa på att påminna om min föreläsning i kväll i Gustavsbergs Folkets Hus (Gustavsbergsteatern?) på Värmdö.

Arbetslöshet + Bostadskrasch = Sant enligt TCO

DI Debatt gråts det nu ut över att a-kassan måste höjas, för annars riskerar bostadsmarknaden krascha nu när arbetslösheten är på väg uppåt.

Inne med undergång och survivalism

Tydligen är det väldigt trendigt med samhällets undergång och survivalism. Sedan i somras har jag fått tre förfrågningar om intervjuer eller att göra månadsavlönade journalisters jobb åt dem. Senast igår.

Turkiet fortsätter artilleriduell/monolog med Syrien

Enligt mediauppgifter (Schibsted/SvD) fortsätter Turkiet att bekämpa mål i Syrien efter gårdagens syriska granatattack mot landet, som dödade fem civila.

2012-10-03 21:15

FLASH: Turkiet - Syrien i strid

Enligt Reuters säger Turkiet att de anfallit Syrien, efter att Syrien med granatkastare beskjutit mål i Turkiet. Fem civila ska ha dödats i Turkiet.

Som anfallen NATO-medlem sammankallar Turkiet nu NATO för ett möte enligt Reuters.

Eskaleringen är här. Följ Reuters på Twitter för senaste nytt. Svensk gammelmedia har inte vaknat än.

Ofarliga IT-attacker

Till och med trerorsim blir löjlig när den utspelar sig på Internet. Hackergruppen Anonymous har tydligen attackerat lite svenska webplatser tillhörande företag och myndigheter. Allmänheten gäspar.

Hemberg-effekten: Guld upp 7:- SEK per gram

"När Claes Hemberg säger sälj guld så stiger priset" - gammalt Cornucopia-ordspråk
I skrivande stund handlas guldet i över 381:- SEK per gram, vilket kan jämföras med de 374:- SEK som gällde när Claes "råttgift" Hemberg på Twitter proklamerade att man ska sälja sitt guld. Det är dock bara en uppgång på drygt 1.8%, men visar tydligt på att Claes Hemberg som vanligt är ute och cyklar. Hemberg är å andra sidan en sk journalist, tidigare frilansreporter åt bland annat Aftonbladet, men med hängslen på blir man ju direkt expert på ekonomi.

Säffle, kan jag få en kopp kaffe?

Den svenska Pippi Långstrump-ekonomin och det underbara svenska ekonomiska miraklet fortsätter att leva och frodas. Det går så bra för Sverige att Volvo lägger ner sin bussfabrik i Säffle efter ganska exakt 100 år och flyttar verksamheten till Polen (Schibsted/SvD).

Svensk kärnkraft klarar inte en timmes strömavbrott

"Det finns ingen anledning till oro" - Vattenfalls pressekreterare till Schibsted/SvD
Likt stresstester för banker har alla EU:s kärnkraftverk nu blivit utsatta för teoretiska mycket enkla stresstester, t ex hur de klarar ett avbrott i strömförsörjningen på en timme. Vilket kan inträffa t ex vid ett anfall av nyliberalism, snöstorm, storm, isstorm mm. I en del av de fallen kan dock strömmen vara borta betydligt längre än en timme.

SL-support önskas

Kom hem rätt sent i natt efter föreläsningen hos Aktiespararna igår kväll. I morgon är det Värmdö som gäller och då utan gångavstånd (<5km - jag bor på landet) till Stockholm C. Detta betyder att jag kommer nyttja Stockholms läns kollektivtrafik och som bonde behöver jag lite teknisk support kring detta. Så nu har ni chansen att lura undertecknad.

Jag har hört talas om att det går expressbussar till Gustavsberg från ett ställe som heter Slussen. Det verkar ligga inom gångavstånd från Centralstationen, men man kan också åka lokaltåg under marken dit sägs det.

Problemet med lokaltåget, känt som tunnelbana, är tydligen att det finns någon form av spärrar som slumpmässigt mördar kunder, speciellt långsamma och förvirrade lantisar. Då jag vill komma fram till Gustavsberg helskinnad och utan krossad ryggsäck får någon gärna reda ut begreppen där.
Några av gårdagens 60+ åhörare
hos Aktiespararna i Linköping

Det andra är att jag reser i jobbet. Jag behöver alltså kvitton på mina utlägg. Inga skumma odokumenterade kort, likt i Göteborg (där man inte ens vet om vad man betalat), utan verifikat med  moms, organisationsnummer och allt annat som Skatteverket kräver. Så kallade SMS-biljetter kan fungera, även om telefonabbonemanget är privat av skatteskäl. Men jag har också hört talas om att SMS-biljetter inte längre fungerar utan man måste deponera pengar hos någon mobiloperatör, vilket gör att man inte längre får några verifikat på mobilräkningen. Åtminstone sägs det vara så i Göteborg nu.

Tack till yogahuset.com
för té och sittplats i Linköping
Det sägs också att man inte kan köpa biljetter på bussarna, dvs man vill inte ha passagerare som inte bor i Stockholm utan bara är där på besök. Så jag måste också kunna köpa en biljett i Gustavsberg och resa tillbaka till Stockholm på fredagen.

Sedan har jag också hört att det är vanligt att man blir haffad av vakter och insläpad i något rum och misshandlad. Går detta att undvika om man betalar korrekt, eller finns misshandelsrisken ändå? Jag vill hemskt gärna inte bli misshandlad, för jag har inte tid med det.

Under tiden höjdes biljettpriserna med Västtrafik med 11% i måndags och ska höjas med 13% (eller ngt) igen vid årsskiftet. Man vill ju inte att folk ska börja åka kollektivt när trängselskatten införs. Då skulle man ju behöva bygga ut kollektivtrafiken...

Oavsett - bring it on - hjälp en bonne som aldrig åkt med SL förr.

Tillägg: Ett jävla jobb att åka kollektivt i jobbet. SJ ger åtminstone riktiga kvitton till företagare. Varför kan man inte köpa biljetter online och likt hos SJ skriva ut på papper, samt få ett riktigt fett verifikat till bokföringen? Får väl bli taxi.

2012-10-02 15:12

3500 butiker har lagts ner i Storbritannien

Det är inte bara i Sverige som epoker går i graven. Här hemma lägger nu New Wave (NEWA B) ner Orrefors glasbruk och 130 personer får sparken. I krisande Storbritannien har elva större butikskedjor gått omkull bara i år och dragit med sig hela 3 500 butiker (The Telegraf).

Kedjorna är (tipstack till sammanställande läsare):

JJB Sports - 100 butiker -  4 000 anställda
Ethel Austin - 60 butiker
Julian Graves - 189 butiker - 755 anställda
Clinton Cards - 767 butiker - 8 500 anställda
Game - 1300 butiker - 10 000 anställda
Pumpkin Patch - 36 butiker - 400 anställda
Peacocks - 550 - 9 600 anställda
La Senze - 146 butiker - 2 600 anställda
Past Times - 100 butiker - 1 000 anställda
Black Leisure - 306 - 3 885 anställda

Vad detta får för konsekvenser för fastighetsmarknaden och marknadshyrorna i England kan man ju fundera på.

Varje lands kris är dess egen, men kom ihåg att Storbritannien hade en bostadsbubbla och en egen valuta och räddade sina banker. Vi kan nog se liknande utveckling i Sverige tids nog, även om den redan börjat. Skillnaden är dock att svenska kedjor oftast inte är så stora.

För övrigt är nedläggningen av Orrefors ett utfall av den starka kronan och även den europeiska skuldkrisen. New Waves VD påtalade att man tidigare hade en årlig försäljning på 25 MSEK till Grekland, men som nu är nere på noll.

Och Holmen (OMX:HOLM A, HOLM Blägger ner en av sina tre pappersmaskiner i Hallstavik och 230 blir av med jobben. Kommer ni ihåg sommarens underbart starka kronkurs?

Obligatoriskt från Norberg om eurokraschen

Johan Norbergs nya bok, Eurokrasch - en tragedi i tre akter (Hydra Förlag - Bokia 156:-Bokus 158:-Adlibris 159:- CDON 169:-) är helt obligatorisk läsning för alla som vill förstå bakgrunden till euron, dess skapande och dess helt förutsagda problem, den nuvarande krisen och varthän man är på väg.
Johan Norberg på bokmässan

Med sina 159 sidor, inklusive referenser, är den också tacksamt kortfattad, men ger ändå en komplett bild. 

Inledningen, där det talas om hur grekiska föräldrar överger sina barn till barnhem efter att stå utan vare sig bostad eller inkomst, kan jag för övrigt verifiera efter att ha pratat med boende i Grekland. Det finns i princip inga statliga sociala skyddsnät i Grekland och något som fungerar väldigt effektivt är att vräka de som missar att betala sin hyra. Några förmildrande omständigheter för barnfamiljer existerar inte och har man inte släktingar så överger desperata föräldrar sina barn, så de åtminstone kan äta sig mätta på barnhem.

Boken är uppdelad som en klassisk grekisk tragedi. Först med arrogans/övermod (hybris) som beskriver bakgrunden till euron skapande och hur man helt medvetet undvek att införa de mekanismer som hade gett eurozonen en chans. Eurons skapare var rent av medvetna om att det hela sannolikt skulle gå åt helvete, i den mån de alls kunde något om ekonomi - vilket inte makthavare som Kohl eller Mitterand kunde när man klubbade Maastricht-avtalet 1992 och sedermera ERM II 1999. Andra delen handlar om dåraktigheten (ate) i uppbyggandet inför kraschen och sista delen täcker undergången (nemesis).

Norberg avrundar sedan med vad som kommer hända om kraschen väl kommer.

Mycket läsvärt. Har strukit under en lång rad citat man kunde återge, både Norbergs egna formuleringar, såväl som hans citeringar av makthavare. Men det finns helt enkelt för många bra för att välja ut något.

Gå och köp (Bokia 156:-Bokus 158:-Adlibris 159:- CDON 169:-) och läs. Det är årets skräckläsning i tragediform. 

Tacka sedan svenska folket för att vi hade det sunda förnuftet att rösta nej till euron. 

Och nej, det spelar ingen roll om man klassar Johan Norberg som nyliberal eller ej.  Det finns inte ett ord på fel plats i den här boken. För övrigt är Johan Norberg god vän med Maria Wetterstrand och hon är även avtackad i boken, för den som tror att allt är svart/vitt här i världen.

Jag har heller aldrig lovat att vara konsekvent på något sätt - det är en fördel när man är ideologiskt fri. Det är tillämpningen av nyliberalismen som är fel, men samtidigt kommer den att likt kommunistiska diktaturer aldrig nå nirvana. Precis som kommunismen aldrig kommer förbi proletariatets diktatur, så kommer inte nyliberalismen förbi kapitalets diktatur för att nå riktig frihet. Och kom ihåg - för fungerande liberalism måste man ha en stat som sköter sitt övervakande uppdrag och inte sitter i samma båt som kapitalet - en stat som likt i USA 1911 slog sönder Standard Oil i ca 40 stycken mindre bolag eller 1974 slog sönder telefonmonopolet AT&T till sju regionala nätbolag. Något vi borde ha gjort, och fortfarande kan göra om det funnits någon ryggrad i svenska politiker, med Telia. Det finns även fler lokala monopol som borde krossas om man skulle ha en fungerande marknadsekonomi, t ex inköpsmonopolen inom skogsbruk och jordbruk. Att Arla fick ta över Milko är ett tydligt exempel på hur staten inte sköter sin uppgift. Men även de svenska storbankerna borde slås sönder i flera samhällsviktiga delar, separerade från de spekulativa inslagen. Varför ska samhällsviktiga funktioner som betalningssystem, kontohantering, transaktioner och viktiga krediter finansiera spekulativa investeringar utomlands eller bankernas egen trading? Varför ska de samhällsviktiga och ständigt lönsamma delarna behöva dras med för att banker lånat ut pengar till nästa land att krascha - Spanien?

Nyliberalism kan aldrig fungera utan äkta konkurrens och lösningen är småskalighet, men tillämpningen är tvärt om alltid storskalig i verkligheten över hela västvärlden. Dessutom en skattefinansierad sådan.


Hedgefond ger upp

Schibsted/SvD uppmärksammar att "stjärnförvaltaren" Wiborg ger upp och lägger ner sin hedgefond Consepio.

2012-10-01 17:23

Guldpriset på årshögsta?

Kontraindikatorn Claes Hemberg, ni vet han som sagt att man ska sälja guld så länge jag kan minnas, observerar att guldpriset är på årshögsta i ett inlägg på Twitter.

Booli börjar redovisa slutpriser på klubbmedlemskap

Suveräna Booli börjar från och med idag att presentera slutpriser även på klubbmedlemskap i bostadsrättsföreningar (pressmeddelande). Detta baserat på sista budet i offentliga budgivningar.

Boksignering hos Bokia och föredrag hos Aktiespararna i Linköping tisdag 2 oktober

I morgon kommer jag vara i Linköping.

Ny omröstning: Om det vore riksdagsval idag, vilket parti skulle du rösta på då?

Eftersom (sd)-väljare inte kan uppföra sig som vuxna människor utan sitter och raderar cookies och röstar om och om igen, så har jag raderat (sd) och partier utanför riksdagen som alternativ i valsympatienkäten ute till höger.

Lägenhetsbyggandet nere på 2009 års nivåer

Har haft allvarliga Internetstörningar under morgonen. Inga svenska DNS-tjänster har fungerat tillfredsställande via Telias bredband, men jag har nu bytt till Googles DNS-servrar på 8.8.8.8 och 8.8.4.4 och saker rullar på igen. Därav inget blogginlägg nu på morgonen. Fick till slut använda SMS för att få fram IP-nr till fungerande DNS-servrar.

Som uppföljning på fredagens inlägg om fallande småhusbyggande så kan vi titta på nybyggnationen av lägenheter i flerbostadshus i Sverige. Liksom för villabyggandet är man inne i en långsiktig fallande trend och höga priser gör alltså inte att man når forna höjder på bostadsbyggandet. Byggandet är nu nere på krisåren 2008 - 2009 års nivåer.