Cornucopia?

2012-09-30 18:01

Om det vore riksdagsval idag, vilket parti skulle du rösta på?

Dags för en seriös valundersökning hos bloggläsarna igen. Förut har alltid (m) dominerat, så vi får se om det ändrats.

Ymnighetshornet 2012-09-30

Dags för det oregelbundna och hårt vinklade nyhetsbrevet Ymnighetshornet igen, med lite uppsamling av de senaste dagarnas nyheter, så här mitt i den distraktion och brist på sömn som bokmässetider innebär för undertecknad.
Ymnighetshornet

2012-09-29 19:17

En annan sida av bokmässan

Vad gör de på bokmässan efter klockan sju?

Då jag hängde kvar till det bittra slutet på fredagskvällens mingel i HOI Förlags monter, så fick jag en möjlighet att se något få har sett. En helt tom bokmässa. Även utställarna hade lämnat för att konvergera mot Park eller varthän folk tar vägen.

Mer eller mindre suddiga iPhone-bilder följer.Dåligt ljus och fotografering under gång är inte iPhones starka sida.

Apotek, parfym- och kosmetikabutik eller Bonniers monter på bokmässan?

Däremot var det fullt med folk hos Adlibris läsplattemonter. Internet sover aldrig?

Allting går sälja med mördande statistik

"Lögn, förbannad lögn och moderat försvarsretorik." - Freddy Lundmark 2012
Nu ska inte det här blogginlägget handla om försvaret och moderaternas försvarsmatematik, utan om polisens statistik över uppklarade brott som Bonnier/DN på ett förtjänstfullt sätt klätt av (Bonnier/DN och Bonnier/DN).

Enskilda fällda åtal har fått stå för tusentals uppklarade brott. I Skåne blev ett åtal 10 990 uppklarade brott och i Kronobergs län blev ett enda åtal 2 118 uppklarade brott. Samtidigt slår polisen och alliansregimens sig för bröstet över att man klarat upp 3 600 fler brott 2011 än 2010 och att miljardsatsningen på genusutbildade poliser alltså gett effekt.

Verkligheten är alltså en helt annan. I själva verket är nog Skåne- och Kronobergsärendena bara toppen på isberget. Det finns säkert åtal där man fört in antalet brott i hundratal också.

Men vardagsbrottsligheten som drabbar vanligt folk är alltid ett brott i taget. Och därmed helt ointressanta att lösa. En stulen cykel eller ett villainbrott står sig helt slätt mot 10 990 dopingbrott utan brottsoffer.

Dessutom finns antagligen en förmåga hos åklagare att slänga på både misshandel, våldsamt motstånd, ohörsamhet för ordningsmakten, våld mot tjänsteman, alkoholbrott, förargelseväckande beteende etc för en enda gripen person som viftat med armarna på fyllan. Vips ser det ut som man klarat upp sju brott. Pundaren som grips för eget brukande kan förmodas ha tänt på X antal gånger i veckan sedan senaste gripande och blir alltså X*T uppklarade brott.

Och för vanligt folk fortsätter denna kognitiva dissonans, där myndigheterna rapporterar allt fler uppklarade brott, men väldigt få brottsoffer någonsin får upprättelse.

Får modifiera Mark Twains gamla ord och Freddy Lundmarks försvarspolitiska variant och avsluta med följande:
"Lögn, förbannad lögn och svensk poliseffektivitet."
Tillägg: Exempel på hur man kan föra statistik. Ett bostadsinbrott bokförs som ett brott. Arton saker stals. Om brottet klaras upp höjer man antalet anmälda brott till 18 och klarar upp 18 brott. Den officiella statistiken säger då samtidigt att endast 2% av bostadsinbrotten klaras upp. Verkligheten kan i så fall bli att bara promille av brottsoffren faktiskt får upprättelse och inte ens 2%.

Bokmässerapport dag två: Ordningen återställd

Så var ännu en dag på bokmässan avklarad.
Massolits kassa med
Helena som styr upp 

Kan direkt förtydliga med att jag idag, lördag, inte kommer vara på bokmässan, så ni kan inte få några böcker signerade. Jag är i Massolits monter B09:04 i morgon söndag 11:00 och 14:00 då jag ger författarintervjuer från vår scen.

I övrigt är ordningen återställd.

Det finns numera en Midvintermörker-plansch i montern. Dessutom bredvid kassan, närmast gången så det är en fantastiskt fin exponering. Hörde något muttras om "***** författardivor" från förlagets VD. Vatten under bron, vatten under bron. Allt är förlåtet.
Emma Kreü. På svarta tavlan
ser man Massolits monterprogram
lördag och söndag om ni vill
lyssna på någon författarintervju.

Gav en kort spontanintervju till Litteratur Magazinets Emma Kreü, som dök upp i montern och köpte tre av de fem inbundna exemplaren av Midvintermörker som jag hittade hemma. Tidigt inköp av julklappar.

Intervjun lade förstås upp någorlunda live hos Litteratur Magazinet och får väl stå för en av två av dagens bilder på mig. Pratar lite om Midsommargryning.

Johan Norberg
Fick totalt och spontant signerat bort över tio böcker till besökare som dök upp hos Massolit mellan 16 och 17 igår. Flera nyttjade möjligheten att köpa tre Midvintermörker-pocket för 100:- kronor, för att ge bort till vänner och bekanta. Kul!

I övrigt var det deckarförfattarmingel i förlag HOI:s ("House of Independents") monter, som även dubblade som releaseparty. 

Intill hade Hydra förlag någon form av party, men det slutade med att deras mingel landade i deckarminglet. Så jag fick möjlighet att byta några ord med Maria Wetterstrand och prata ekonomi och eurokrasch med Johan Norberg. 

Johan har precis lanserat sin nya bok Eurokrasch - en tragedi i tre aktier (Bokus 170:-, Adlibris 159:-) på Hydra förlag. Boken bör vara intressant för bloggens läsare, men jag får återkomma med en recension. Norberg är inte kvar på Timbro, som dock hade en minimal monter intill Hydra. Montern bestod i princip av ett utskrivet papper med texten Timbro på, som man tejpat fast på väggen. Skulle tagit ett foto...

Norberg och undertecknad verkade ha samsyn på eurokrisen. Pratade även med en grek om situationen i Grekland och den är katastrofal. Det grekiska folket blöder och det pågår en massiv ödeläggning av realt och humant kapital, allt för att rädda tyska och franska banker, till en enorm kostnad både i pengar och lidande. Det är bättre, snabbare och billigare att låta Grekland gå i konkurs och om bankerna absolut måste räddas göra det separat.

Som vanligt blev alla mingelbilder suddiga och inget att lägga ut på bloggen. Fick åtminstone godkänt av Anders de la Motte att skriva en Midvintermörker-parodi med hans språk. Istället finns det mingelbilder från HOI:s monter hos deckarförfattaren Ramona Fransson. Komplett med mitt bakhuvud för den som hittar det. Vilket fick bli andra bilden på mig från igår.
Paggan och klippan Wesim
från Massolit förlag.

Kvällens mest surrealistiska händelse var när jag satt och åt middag med förlaget och förlagskollegor och det diskuterades att Leif Pagrotsky blivit en institution som håller hov på det obligatoriska minglet på Park ("det som händer på Park stannar på Park" är en regel eller lag under Bokmässan, men detta var inte på Park). Samt att Paggan dyker upp precis överallt. Då ser jag i ögonvrån hur en hobbit kommer in på restaurangen och tänker, nej, det vore ju helt absurt. Men det var förstås Leif Pagrotsky som kom glidande mellan borden letandes efter någon han kände och en ledig stol.

Paggan är kult. Frågan är dock om det finns kloner, för han är tydligen i hela Göteborg samtidigt under Bokmässan.

Så varför lades bokmässan i Älvsjömässan ner? Svaret är att eftersom 90% av branschen kommer från Stockholm, så innebär en Stockholmsmässa att alla går hem till sig klockan sju. I Göteborg har stockholmarna inget annat val än att stanna kvar och vara sociala halva natten. I fem dagar.

2012-09-28 12:57

Fredagsmys: Nyproduktionsmarknaden stendöd i Stockholm

"Försäljningen för nyproduktion är mer eller mindre helt död. Det har tidigare märkts på objekt i de lägre segmenten, men har nu alltså börjat märkas mycket tydligt även i prestigeprojekten." - anonym källa i Stockholms byggbransch
Enlig uppgift skenar byggkostnaderna för byggherrarna i Stockholm, mycket beroende på Stockholms kommun, samtidigt som marknaden helt stannat upp. Enligt en mäklare som enbart säljer nyproducerade bostadsrätter så kan ingen sälja någonting nu.

Lägsta småhusbyggandet sedan 1997 - fler varsel i branschen

Småhustillverkaren Bollebygdhus varslar samtliga anställda (Gota Media/BT). Samtidigt ligger byggandet av nya småhus på de lägsta nivåerna sedan 1997 både på rullande helår och kvartal.

Bokmässerapport torsdag

Bokmässans första dag igår, så jag tänkte köra en rapport så har vi det avklarat. Sammanfattningsvis stor besvikelse och jag är förbannad på mitt förlag. Får förtydliga det öga mot öga idag. Men först en affärsidé för göteborgaren som gillar Tintin.

2012-09-27 17:33

Sveriges journalisttätaste postadresser 2006

Med anledning av Journalistkartan så rekommenderar jag återigen alla att läsa SIMO och Kerstin Eklunds studie från 2007 (PDF), som innefattade postnummer för alla journalister anslutna till Journalistförbundet 2006.

Hela nio procent av landets alla journalister bodde på Södermalm.

Tillväxtrealister på Bokmässan

För tillväxtrealisten finns mycket att hämta på årets bokmässa i Göteborg.

Journalistkartan får vidare uppmärksamhet

"Quis custodiet ipsos custodes?" - den romerske poeten Juvenal

Filmtajm: Bubbles of Growth

Idag börjar bokmässan i Göteborg. Torsdag och fredag förmiddag är det branschdagar med dyrare inträde och är väl främst till för just närmast sörjande. Men det är väl lika bra att börja skriva bokmässeblogginlägg ändå.

Obamarama vs Dubya - USA:s statsskuld 1941 - 2011

George "Dubya" Bush får ofta skit från alla möjliga håll, men faktum är att det är sedan Obamarama tog över som USA:s statsskuld exploderat på allvar. Visserligen plöjde, harvade och sådde Dubya, så man kan argumentera att Obamarama bara skördar.

Swedbank har försämrat fondvillkoren

Sedan den 11:e april har Swedbank genomfört en avsevärd försämring i sina fondregler och återgått till forna dagars regler. Man betalar inte längre ut sålda fondandelar omgående, utan håller på dessa några dagar. Fonder fungerar därmed inte längre som snabbtillgänglig buffert hos Swedbank.

2012-09-26 17:06

Umeå: Fack it! Vi föredrar arbetslöshet!

En snabb återkoppling till tidigare inlägg om löne- och arbetstidssänkningar hos Ålö, istället för arbetslöshet. Facket sade NEJ! Så nu varslas personalen om uppsägningen istället.

Krig utan olja

Människan har alltid varit spektakulärt duktig på att orsaka stor skada och förödelse mot varandra och mot varandras samhället under krig genom världshistorien. Det klarar vi av även med små mängder olja i framtiden. Men man ska komma ihåg att vi under andra världskriget hade andra hjälpmedel som inte finns idag och som tar många decennier, rent av århundranden att avla fram till forna volymer. Nämligen arbetshästar.

Glöm inte hängrännorna i höst!

Vi fortsätter väl att påtala självklarheter kring varför svenska hus, speciellt villor som vi ofta äger och förvaltar själva, ser ut som de gör. Eller åtminstone fram till nyfunkistiden sett ut som de gjorde. Dags för en oerhört viktig, men ofta bortglömd detalj - hängrännorna.

Philly Fed: QE3 räddar inte ekonomin

Chefen för Philadephia Federal Reserve medgav igår det vi alla redan visste (åtminstone här bland bloggläsarna). Nämligen att QE3 inte räddar ekonomin och den älskade ekonomiska tillväxten (Talentum/AFV). Detta bekräftar analysen att de kvantitativa lättnaderna, där centralbanker trycker digitala pengar och köper upp papper på marknaderna med, bara är till för att rädda besuttna från att förlora tillgångar, och inte räddar ekonomin eller vanligt folks jobb.

Regeringen finansierar bara sex Super-JAS

För de sju miljarder, varav fem miljarder från andra ospecificerade strukna materialanskaffningar, som alliansregimen satsar på nya JAS 39 E, eller i journalistmun Super-JAS, finansierar man bara sex plan (se bloggrannen Wiseman). Övriga 34 - 54 plan saknar finansiering.

2012-09-25 13:05

Produktionen av biodrivmedel i världen

Många sätter hoppet om en framtida business as usual till biobränslen och att vi ska kunna köra runt dagens fordonspark på biodrivmedel som biodiesel och bränsleetanol, och samtidigt ordna mat till jordens växande befolkning. Och mycket riktigt så har biobränsleproduktionen i världen ökat kraftigt det senaste decenniet.

Svensk kultur berikas med censur och bokbål

"Där man börjar bränna böcker slutar det med att man bränner människor" - Heinrich Heine, 1823

Jordbruksmäklare: Det är riktigt illa

Med anledning av fredagens enkla analys av marknaden för jordbruksfastigheter och att denna kan ha toppat ur och nu är en sprucken bubbla, så har jag fått lite uppgifter från en mäklare av jordbruksfastigheter. Det handlar om en av de etablerade firmorna, men utåt gäller en helt annan bild.

Officiellt pratas det om att marknaden för jordbruksfastigheter är "trög", men internt är det panikstämning som råder. Man upplever nu den sämsta marknaden sedan 90-talets kris. Själva mäklarfirmorna blöder, då väldigt få affärer kommer till avslut och man tvingas även prisa in sig med mäklararvoden som innebär rena förluster. Trots allt har faktiskt mäklare kostnader som lokaler, löner och IT-tjänster, men enda möjligheten att få i närheten av nödvändiga intäkter är att få in så många objekt som möjligt och därmed öka chansen att få åtminstone något sålt. En del jordbruksmäklare förmedlar också lantliga villor och det är lika "trögt" där.

Den akuta finanskrisen 2008 - 2009 var alltså inte i närheten så här illa för jordbruksmäklarna, men det gäller att hålla god min utåt. För de som inte var med under 90-talskrisen har man inte upplevt något sådant här förut.

Som exempel finns det nu 235 objekt som klassificeras som gårdar till salu i Västra Götalands län enligt Booli. Två objekt har legat ute över 900 dagar. Över 25 objekt har legat ute över ett år och runt 50 objekt över ett halvår.

Bristen på avslut beror fortfarande på att säljarna har orealistiska förväntningar på vad de ska få för pris. Som vanligt släpar Lantmäteriets statistik efter, då den bygger på registrerade lagfarter och oavsett rapporteras även dessa med ett kvartals fördröjning. Affärer som görs idag kanske först syns i statistiken framåt april 2013. Men de stora jordbruksmäklarfirmorna kommer fortsätta skönmåla bilden utåt.

Man ska se det positivt. Har man realistiska prisförväntningar finns det utmärkta tillfällen att få ett billigt mäklararvode. Och ska man köpa är det bara att pilla sig i naveln och lägga skambud på intressanta objekt.

Moderat försvarsmatematik är inte som annan matte

Hos Schibsted/SvD skriver försvarsminister Karin "Tamgåsen" Enström nu på morgonen och sägs i rubriken ge ett svar på hur de nya JAS 39 Gripen ska finansieras. Antingen har hon svårt att uttrycka sig i skrift eller så kan hon inte räkna, alternativt så är hon inkompetent. För något svar ges inte. Bara fler frågor.

En annan förklaring är att Tamgåsen tror att svenska folket är dumma i huvudet och inte kan räkna. Bara för att eleverna i dagens moderaternas friskolor inte kan räkna i internationella jämförelser, även om de får toppbetyg för att visa bra resultat hos friskolan, så innebär det inte att de som är lite äldre helt retarderat sina mattekunskaper och de fyra räknesätten.

Ett nytt JAS-plan kostar åtminstone 400 MSEK. Optimistiskt räknat.

Försvarsmakten ska ha 40 - 60 stycken nya plan, vilket är en förmågesänkning mot dagen fyra divisioner med totalt ca 72 flygplan, speciellt som allt fler befintliga plan försvinner utomlands när de ska leasas ut för utbildning mm till andra länder. Försvarsmakten offrar alltså statligt inköpta flygplan och svensk försvarsförmåga för att Saab ska kunna utbilda utländska piloter som stöd för sina affärer. Man kommer dessutom att plocka isär befintliga JAS-plan för att få komponenter att bygga nya (Talentum/Ny Teknik), så svensk försvarsförmåga kommer under perioden fram till 2023 vara sänkt än mer när man plockar isär dagens plan.

I Tamgåsens debattartikel står det att de första nya planen ska levereras 2018 och vara operativa 2023. Vederbörande1. skriver att samtidigt ska Försvarsmakten, utan att justera för de inflationsdrivna kostnadsökningarna som t ex löneökningar i yrkesförsvaret, under 2013 - 2023 få 2 miljarder i ökade anslag för att köpa in JAS-planen. 
"I budgetpropositionen för 2013 föreslår regeringen att Försvarsmaktens anslag ökas med 300 miljoner kronor 2013 och 2014. För åren därefter beräknas anslagen öka med 200 miljoner kronor. Det innebär en höjning av anslaget till Försvarsmakten som totalt motsvarar drygt 2 miljarder kronor de kommande 10 åren."
Problemet är att JAS-planen kostar minst 16 miljarder i inköp om man går på det lägre antalet 40 stycken flygplan. Går man på 60 stycken nya plan, vilket är ÖB:s lägsta krav för att kunna försvara Sverige, kostar de minst 24 miljarder. Enströms 2 miljarder är inte samma sak som 24 miljarder. Det är en tolftedel. (För moderata försvarspolitiker ges här en förenkling 2/24=1/12. Det betyder att man bara har skjutit till en tolftedel av nödvändiga pengar och måste skjuta till tolv gånger så mycket om (m)an nu inte förstår bråkräkning).

Senare i debattartikeln framgår det att man även ska omfördela 5 miljarder ur Försvarsmaktens befintliga materielanslagsbudget.
"Försvarsmaktens materielplanering är tioårig och anpassas efter rådande behov. I och med förmågelyftet finns ett omplaneringsbehov för Försvarsmakten på cirika (SIC!) 5 miljarder kronor av totalt cirka 160 miljarder (på materielanslagen) under den första tio-årsperioden."
Totalt kan man tolka detta som att 40 - 60 plan om 400 MSEK styck, dvs 16 - 25 miljarder SEK, ska köpas för 2 + 5 miljarder SEK. Detta är moderat försvarsmatematik av den högre skolan. Det luktar väldigt mycket Anders the Borg över detta. Men så är Enström också en lydig tamgås. Kompetens och förmågan att räkna är ju inget krav för att bli moderat minister idag.

Samtidigt kan man konstatera att i Försvarsmaktens nyss redovisade materialförsörjningsplan 2014 - 2020 finns inte JAS 39 E/F med alls. Det betyder att för att trolla fram ens ovan nämnda 5 miljarder så måste något annat i planen strykas.

I den befintliga materialförsörjningsplanen nämns över huvud taget inte hälften av svenskt luftvärn, EldE70/Robot 70. Endast EldE97 med HAWK-robotar från ursprungligen 1960 finns med som svenskt luftvärn, utan planer på nyanskaffning. Redan idag hänger alltså luftvärnet på en skör tråd. Enkelt förklarat kan man säga att Libyens luftvärn var modernare än Sveriges. Och hade även en hundrafaldig numerär. Vi vet hur det gick mot moderna flygstridskrafter. Vi kan bara gissa varifrån ytterligare 5 miljarder ska kapas.

Vilket väcker en del frågor. Som bekant kommer det framåt 2023 råda ännu större brist på olja och flytande drivmedel. JAS 39 E/F ska enligt Enström utgöra en grundbult i det svenska försvaret till åtminstone 2040. Men efter 2030 kommer det vara mycket svårt att få bränsle om man inte likt Ryssland har egen oljeutvinning. I ett sådant läge är modernt luftvärn avgörande, då det kan vara operativt och 24/7/365 till en mycket liten förbrukning av bränsle2.. Samtidigt slukar ett enda JAS-plan stora mängder bränsle på kort tid. Ska man ha ett peak oil-anpassat försvar är luftvärn och markbaserade robotar5. bränsleeffektivare. Men som bekant har Anders Borgs finansdepartement specifikt betalat pengar för att ta in konsulter som förnekar peak oil. Vilket gör att vi kanske lägger stora pengar på system vi inte kan driva i framtiden.

Oavsett så har Tamgåsen Enström visat storartad konst i att inte svara på något utan bara orsaka fler frågeställningar. Men vem vet, hon kanske inte är inkompetent? Hon kanske bara tror att svenska folket är dumma i huvudet som tror att man kan köpa något för 16 - 24 miljarder (optimistiskt räknat) för 2 - 7 miljarder? Låter lite som en bolånetorsk.

Men vi avslutar väl med Tamgåsens egna ord.
"Alliansen genomför nu en stor reform för att stärka försvaret."
Jag skulle snarare påstå att Alliansen nu genomför en stor reform inom matematiken. Aldrig mer kommer en svensk elev svara fel på enkla mattefrågor. För 2 + 5 = 16 är ett precis lika bra svar som 2 + 5 = 24! Andra källor pratar om 50 miljarder i totalkostnad för hela projektet, vilket gör att 2 + 5 = 50 också är ett korrekt svar! Länge leve moderat försvarsmatte!

1. Vederbörande är det nygamla hen. Det ni, miljöpartiet!
2. Ja, man har dieselaggregat till all utrustning för att kunna köra radar3., eldenheter och stridsledning på autonom ödrift, men så länge det finns ström går det att vara inkopplade på elnätet även om det begränsar baseringsmöjligheterna till inom några hundra meter från en byggnad med ett fett eluttag.
3. Ja, det heter underrättelseenhet4., men radar kanske är tydligare för de flesta läsare.
4. Dock kan i framtiden, om nu luftvärnet hade fått några materialanslag, andra underrättelseenheter än radar bli aktuella, bland annat passiv signalspaning och passiv IR-spaning, IRST. Även smygflygplan ger upphov till värmefriktion när de flyger...

5. Det gäller både luftvärnsrobotar, markbaserade sjömålsrobotar och markbaserade kryssningsrobotar eller semiballistiska robotar för att använda mot markmål. Något som t ex Finland satsar på.

2012-09-24 16:59

Uppsägningar och lönesänkningar

Sveriges ekonomi går strålande. Lita på Anders Borg!

Höstpanorama

Med senaste operativsystemet till Apples handburna enheter, iOS 6.0, finns det tydligen en panoramafunktion till kameran. Man slipper ju också betala för funktionen, då det bara handlar om en mjukvaruuppdatering.

Det självorganiserande samhället

Samhällen är självorganiserande och självreparerande konstruktion som är, eller bör vara, till för alla samhällets medlemmar. Åtminstone så är alternativet att inte vara en medlem i samhället värre. Även kollapsande samhällen likt Sverige eller västvärlden är självorganiserande, vilket innebär att nuvarande sönderfall inte kommer sluta som Mad Max, utan med att befintliga samhälleliga institutioner helt eller delvis ersätts av nya. Med eller utan överhetens försorg. Detta sker redan.

Verkligheten anropar börserna

I de asiatiska tidszonerna är börsutvecklingen svag med fallande börser. De amerikanska börserna stängde under den nivå man låg på vid europeisk stängning och S&P 500-terminen pekar på ytterligare nedgång. Verkligheten knackar på, då det enda som drivit upp marknaderna de senaste veckorna har varit artificiella centrala stimulanser, som inte får någon påverkan på den verkliga ekonomin utanför finansmarknaderna.

2012-09-23 15:30

Vilka organisationer ska få utföra skattefinansierad välfärd?

Återupptar veckans fråga, så får vi se om den fortfarande ger buggigt hög trafik från mobila enheter.

Enstegstätade fasader?

Dessa bilder behöver inte handla om enstegstätade fasader. Men av någon anledning renoveras fasaderna på tre relativt nybyggda hus nästan samtidigt i samma område.

Risk för kompetensbrist i nya bostadsrättsföreningar?

Kan det finnas en risk för brist på kompetentsbrist hos nya bostadsrättsföreningar, vilket med tanke på dessas höga belåning kan innebära allvarliga framtida problem.

2012-09-22 18:21

Skrivkoma Midsommargryning

"I love deadlines. I like the whooshing sound they make as they fly by." - Douglas Adams
Va, inget blogginlägg idag?

2012-09-21 16:43

Fredagsmys: Öppet bostadsbubbelsnack

En läsare hade det utmärkta förslaget att ha en öppen tråd om bostadsmarknaden, där de kära läsarna kan rapportera in läget eller komma med anekdoter och spännande länkar.

Och vad kan vara bättre fredagsmys än det?

Har jordbruks- och småbruksbubblan spruckit?

Som tidigare konstaterat har prisuppgångarna inom jordbruk, speciellt så kallade småbruk eller "hästgårdar" vida överstigit uppgångarna i villapriserna och tävlar snarare med klubbmedlemskapen i bostadsrättsföreningar med att vara den största bubblan idag. Samtidigt berör sektorn betydligt färre individer och blir alltså inte ett lika stort samhälleligt problem. Dags för ett återbesök med den senaste statistiken, som pekar mot att bubblan har spruckit, eller åtminstone börjat pysa.

Bostadsmarknaden i Kungsbacka

Utanför de tre storstadskommunerna Stockholm, Göteborg och Malmö är det väldigt svårt att få bra boprisstatistik från öppna källor. I princip går det inte att få priser för bostadsrätter annat än de senaste 12 månaderna, medan SCB tillhandahåller priser för villor och fritidshus per kommun tillbaka till åtminstone 1990. Detta är väldigt olyckligt, då det ger sämre besluts- och analysunderlag för den som är intresserad av en viss kommun. Trots allt vill de flesta bara bosätta sig på en plats och är tämligen ointresserad av utvecklingen i landet i stort. Här följer ett försök att skriva lite om kommunen Kungsbacka, som väl enklast kan liknas vid Göteborgsområdets svar på Danderyd/Djursholm, men naturligtvis med stora skillnader.

2012-09-20 15:36

Timbro protesterar mot kvalitetskontroller av välfärdsföretrag

Rikspuckona (finns inget annat ord, ett annat är nyliberalerna, men som alla vet är det ungefär samma sak) på Timbro protesterar i en debattartikel hos Schibsted/SvD mot att alliansregimen nu tänker införa kvalitetskontroller av de skattefinansierade välfärdsföretagen (aka skattepengdiare eller välfärdsprofitörer) inom vård, skola och omsorg.

Alingsås tar klivet in i framtiden

Som uppmärksammats hos bloggrannarna Bodis och Cruel Crude, så har Alingsås kommun nordost om Göteborg, antagit en energiplan där man tar hänsyn till peak oil och möjliga konsekvenser av peak oil (PDF).

Bostadsbristens Sverige

Det pratas framför allt från BLK/BLT:s och andra om att det är bostadsbristen i Sverige som tvingar BLT att belåna sig för resten av livet. Må så vara. Låt oss titta på utvecklingen för antalet lägenheter1. per capita i Sverige från 1990 till 2011.

Lite bostadsbubbleuppsamling

Dags för lite bostadsbubblesuppsamling.

Det var visning av en liten lägenhet om 30 m2 i centralaste Stockholm härom dagen (objektet finns ej kvar på da Internetz). Det var kronofogden som ordnade en exekutiv auktion. Vilket ju är en möjlighet att få köpa till kraftigt sänkt pris, även om man behöver kunna lägga upp 25% kontant (kort går bra...) vid auktionen. Till skillnad mot normala objekt så var det kö långt ut och ner i trapphuset med ett 70-tal intresserade av att fyndköpa.

Slutsatserna kan vara många. Antingen har folk helt enkelt inte råd att köpa till ordinarie pris, och såg här en möjlighet till fyndköp. Och det finns tydligen många som kan hosta upp kanske 450 000:- kontant omedelbart (=bankkonto), om nu bostaden skulle gått för normala 1.8 MSEK. Med tanke på att mediantillgångarna för svensken ligger runt 60 000:- kronor så är det rätt fascinerande. Eller så förväntade sig folk att 60 000:- skulle räcka till 25% av priset...

Under tiden är objekt där man begär "rätt pris" svårsålda. Men att gå på exekutiv auktion är tydligen det nya svarta.

Vår regelbundna statistik för bostadsrätter hänger på mäklarkårens välvilja att rapportera in avslutade affärer till Mäklarstatistik.

Läs gärna instruktionen (PDF) för att som mäklare rapportera in påskrivna affärer till Mäklarstatistik. Man bör fokusera på meningen "Här kan du avmarkera poster som av något skäl inte skall ingå i statistikrapporteringen". Om nu någon upplever en skillnad mellan statistiken och verkligheten.

Även Valueguards statistik använder Mäklarstatistiks rådata, så påverkan från icke-rapporterade objekt blir den samma både för Mäklarstatistik och Valueguard. Man kan ställa sig frågan varför mäklare av något skäl inte ska rapportera in påskrivna affärer? 

Neurath i morgonpasset

Om fem minuter, klockan 08:00, kommer hyllade Schibsted-journalisten Neurath ("vederbörande är ju så bra!") att sitta i P 3 Morgonpasset och bli övertäckt av de svordomar och könsord som de 30+ år gamla programledarna använder för att gå hem hos målgruppen nio till nitton.

2012-09-19 20:52

Panaxiagate: Forex saknar 179 MSEK

Skandeln och konsekvenserna av de enligt mediauppgifter ca 500 MSEK i kontanter som försvann när Panaxia gick i konkurs fortsätter. Inte bara kommer ett tiotal bensinmackar att gå i konkurs de närmaste dagarna, men Forex Bank har blivit av med hela 179 MSEK som Panaxia hämtat från dem, men sedan aldrig satt in på något konto.

Piketen vill ha tillbaka sina verktyg

Malmöpiketen fortsätter att göra sitt bästa för att hålla Malmö, Skåne och ibland även andra delar av Sverige så säkert som möjligt för skattebetalarna. Man har i år gjort över 240 skarpa insatser, varav en härom veckan hamnade i media när en beväpnad man förskansade sig i en lägenhet med ett barn.

Tradingkurs i Stockholm 16-18 november

Denna artikel är sponsrad av Tradingportalen.com.

Herrarna bakom Tradingportalen, C-G Gyllenram, Tony Ugrina och Erik Hansén arrangerar återigen en tradingkursLär dig försörja dig på din trading, för intresserade den 16 - 18 november. Kursen är heltid i tre dagar och det är lämpligt att ha med egen bärbar dator för praktiska moment. Platsen är även denna gång Hotel Rival i Stockholm. Dessa erfarna traders, som skrivit ett flertal böcker och marknadsbrev internationellt, delar med sig av sina egna tradingmodeller som de använder i praktiken till att lyckas tjäna pengar på riktigt.

Man har också avtal med partnern Avanza, vilket gör att kursdeltagare får sänkt courtage och gratis tillgång till annars kostnadsbelagda plattformar för mer avancerad trading under en provperiod om tre månader.

Kursen blev i våras snabbt fullsatt och man fick ha en kölista till de begränsade platserna. Se en intervju med Erik Hansén på Tradingportalen.

Tradingportalen har även andra kurser och kostnadsfria events. Läs mer på Tradingportalens eventsida.

Man är vad man säljer - Expert i konkurs

Hemelektronikkedjan Expert har gått i konkurs (Schibsted/SvD, IDG, Bonnier/DN, Stampen/GP), med 73 egenägda butiker (Experts hemsida). De 63 franchisebutikerna har inte gått i konkurs. Än. De drabbas dock av andra problem som ett resultat av detta. Förra året köpte Expert OnOffs konkursbo med flera olönsamma butiker, i någon form av extremt feltänk. Som att mer av samma ska göra branschen lönsam?

Falska guldtackor?

Zero Hedge har en sedvanligt sensationalistisk artikel om att en tio troy ounce (10x31.1=311.034g) tung förfalskad guldtacka påträffats i New York, såld av en seriös firma. Innan man börjar springa runt och vifta med armarna över detta förslår jag att man styr sin webläsare till australiska Perth Mint och läser lite fakta.

2012-09-18 18:21

Ett hälsosamt, lycklig och långt liv

Människan visar sig, föga överraskande, må bäst och leva längst, när vi får leva någorlunda naturligt. Dagens hälsoproblem beror till 90% på dagens onaturliga livsstil, oavsett om denna är frivillig, påtvingad genom samhällets struktur eller insåld via reklam och media. Endast 10% beror på de ärftliga eller muterade gener vi inte kan påverka.

Ironi är inte Schibsted/SvD:s starka sida

Schibsted/SvD uppmärksammar att Carmen Reinhardt, en av författarna till Annorlunda nu: åtta sekel av finansiell dårskap (Adlibris 279:-, Bokus 283:-), inte kommer på Sverigebesök. Dagens icke-nyhet alltså. Varför slösa bort en färdigskriven artikel, när man snabbt kan byta ut några rader och påtala att celebriteten inte kommer till Sverige? Men mest fascinerande är dock att reportern T Larsson helt missar att titeln på boken är ironisk, vilket avhandlas direkt i början av boken.

Panaxiakonkursen ordnar dynamiska effekter

I vår moderna och överspecialiserade värld, så ger exempelvis vårt penningsystem och finansiella system sk dynamiska effekter, där man säger sig få ett mervärde tack vare systemets konstruktion. Men dynamiska effekter fungerar åt bägge håll, vilket visar sig med säkerhetsbolaget Panaxias konkurs.

Avloppsmyten - därför kan vi inte driva samhället på avloppsbiogas

Biogas är en fantastisk energikälla, då det handlar om att skapa en användbar energibärare ifrån jordbrukets och samhällets biologiska avfall, t ex avlopp och gödsel. Som sådant är det vettigt att använda energin i avfallet, men det kan aldrig ens försörja hela vår matproduktion och säkra den moderna människans matförsörjning.

Man kan se detta inlägg som en praktiskt genomgång av termodynamikens effekter.

Livsmedelsindustrin från jord till bord drar upp till 11x så mycket energi som tillförs till maten via solen.  1 kWh1. solenergi binds upp som kalorier i maten genom att växter via fotosyntes tar upp CO2 ur luften och tillsammans med vatten bildar socker2. plus syre. Alla minns förstås formeln.
6 H2O + 6 CO2 + solenergi → C6H12O6  + 6 O2
Detta är hela tillförseln av förnyelsebar solenergi till skapandet av mat, energi uppbunden i en lättförbränd3. sockerart.

All annan tillförsel av energi, t ex via diesel till traktorer, konstgödsel, transporter, torkning etc, förbrukas och hamnar inte i själva maten.

Till slut sitter du iaf med 1 kWh mat i form av lagrad solenergi. 11 kWh annan energi, mestadels fossila bränslen, har gått åt för att du ska få maten på ditt bord, undantaget matlagningen.

Du äter upp denna mat. Även om biologiska varelser är väldigt effektiva i att ta upp införd energi, så går, beroende på exakt vad du äter, en del av energin rakt igenom. Jag har inte hittat siffror för människans effektivitet i matsmältningen, men låt oss säga att hela 20% av energin passerar genom kroppen och går ut som avträde. Övriga 80% tas upp genom mag-blodbarriären och förbränns sedan i kroppen och blir till arbete eller värme. Ca 20% av upptagen energi förbränns av hjärnan, resten används av bland annat musklerna, som i sig bara konverterar ca 20 - 40% av energin till arbete, resten blir spillvärme. Förbrända sockerarter blir åter vatten5. och CO2, där koldioxiden går ut genom din utandningsluft. Intressant notis här är att din utandningsluft alltså i princip väger mer än din fasta avföring, om nu 80% effektivitet i matsmältningen är korrekt.

Nu gick iaf 0.2 kWh ut via din toalett. Är matsmältningen bara 50% effektiv så blev det 0.5 kWh som gick ut. Poängen är iaf att all energi du stoppar i dig går inte iväg som avlopp.

0.2 kWh bundet i biomassa hamnar i reningsverket, där man gör biogas genom rötning. Verkningsgraden är här mycket hög, upp till 85% blir biogas. Resterande 15% blir spillvärme.

Man får alltså ut 0.17 kWh biogas från avloppet, oräknat energin som går åt att bygga, driva och underhålla våra avloppssystem.

Nu skickar vi tillbaka dessa 0.17 kWh biogas till jordbruket och livsmedelsindustrin.

Eftersom det gick åt 11 kWh energi för att producera 1 kWh mat, så räcker dessa 0.17 kWh bara till att producera 0.015 kWh. Utan tillförsel av extern energi kan vi alltså inte sluta energikretsloppet.

Mänskligheten kan inte driva livsmedelssystemet på biogas från våra avlopp. Livsmedelskedjan gör i exemplet av med 64x (11/0.17=64.71) så mycket energi som man kan få ut av biogasen.

Om nu någon trodde det. Och nej, det spelar ingen roll om mänsklig matsmältning är 10%, 50%, 80% eller 95% effektiv. Problemet kvarstår ändå. Samtidigt är det förstås vettigt att återvinna 0.17 kWh av de 11 kWh vi förbrukat i livsmedelskedjan från jord till bord.

1. Använder här kWh som etablerad enhet på större mängder energi istället för kJ, kcal eller annat som ofta används för mat. En vuxen människokropp förbrukar i runda slängar 2 - 3 kWh energi under ett dygn, beroende på aktivitetsnivå.
2. Druvsocker, dextros, i det här fallet.
3. Kul övning för den intresserade är att tända eld på socker. Men gör det inte4..
4. Avsäger mig allt ansvar för allt som innefattar eld.
5. Vattnet från förbränningen försvinner förstås ut med utandningsluft, svett eller urin. En viktig princip är att utandningsluften väger mer än inandningsluften, då det tillförts både CO2 och vatten (H2O), även om syret bundits i koldioxiden och vattnet. Tillförseln är alltså kolatomer och väteatomer, men även en del syreatomer från sockerarterna.

Sxekontrakt (NSFW)

Detta inlägg kan vara NSFW1. Det är garanterat brutalt off-topic.

Professor emerita i straffrätt Madeleine Lejonhuvud skriver det självklara i en debattartikel hos Schibsted/SvD, dvs att sxe2. bara ska ske när alla inblandade parter ger sitt samtycke. Lejonhuvud är dock väldigt politiskt inkorrekt då hon verkar förutsätta att det alltid är olika kön och bara två parter inblandade i sxe.

Men naturligtvis måste det finna samtycke. Annars blir det som idag ord mot ord. Vår professor emerita skriver inte ut det, men eftersom problemet är ord mot ord så går det bara att lösa på ett sätt. Penna - papper - underskrift. Fast ännu säkrare är ju papper och kroppsvätskor (t ex saliv), så man får en underskrift i DNA.

Nu kanske inte staten ska in här och styra, men redan idag kan ju faktiskt alla män och kvinnor som är upprörda över att sxes frivillighet kan vara en tolkningsfråga även i etablerade förhållanden själva ta makten över detta problem och upprätta kontrakt om det hela. Staten behöver alltså inte in här och styra.

Förslagsvis så kan RFSU och RFSL ta fram lämpliga generella kontrakt för olika kombinationer av partners, där man kan kryssa för de alternativ som alla inblandade ställer upp på. Datingsajter kan erbjuda utskrift av kontrakt, rent av via digitala ID-kort som BankID ordna så man kan skriva på online. Och krogar, dansställen, universitetsbibliotek, konferensanläggningar mfl platser kan ha ett trevligt ställ vid utgången eller i foajén där man kan plocka upp kontrakt. Sedan kan man exempelvis i taxin hem sitta och kryssa för vad man är överens om, så slipper man pappersarbetet när man väl är hemma eller på hotellrummet.

Staten behöver alltså inte lägga sig i här, utan folk, speciellt de som är upprörda över det hela, kan ordna detta själva. Speciellt gäller det män, då det oftast verkar vara män som anklagas för att haft sxe mot någons vilja. Varje man bör alltså kräva pappersarbete före de ställer upp.

I etablerade förhållanden kan man lämpligen skriva ett kontrakt, och sedan har man en kalender. När bägge parter skrivit under på ett visst datum, så är det fritt fram att utnyttja de tjänster som finns angivna i kontraktet om andan faller på under kalenderdygnet. Mycket enkelt.

Speciellt borde Julian Assange uppskatta kontraktsskrivande, men det är möjligt att han vis av erfarenhet har ordnat detta. På spanska. Samtidigt är ju erfarenheten att när ord står mot ord så går mannen fri.

Rekommenderar  följande klassiska inte helt NSFW YouTube-video från 2006 med ett ungt par från college.


1. NSFW - Not Safe For Work. Även de mest oskyldiga eller naturliga saker kan vara olämpligt att läsa, lyssna eller titta på i dagens moderna kontorslandskap. Utom för chefen, för vederbörande har eget rum och sitter med ansiktet mot glasväggen så ingen kan se vad vederbörande gör med sin dator 3..
2. Som bekant åker min automatiska Google-reklam om jag berör ämnen som kopulism, trerosim mfl. Det är alltså inte jag som inte kan stava utan jag som är snål och gärna vill ha smör på knäckebrödet.
3. Utom systemoperatören. Han kan se allt. Jag vet. Se även klassiska Bastard Operator From Hell (BOFH).


Tillägg: Glömde att skriva detta, men den medialt uppmärksammade Femtio nyanser av honom (eng Fifty Shades of Gray) handlar just om ett kontraktsskrivande om sxeuell samvaro, så det professor emerita Leijonhuvud är väldigt rätt i tiden just nu.

2012-09-17 17:11

Sänkt bolagsskatt - ett steg i rätt riktning

Alliansregimen med stats/finansminister Anders Borg (m) vill sänka bolagsskatten i Sverige till 22% från dagens 26.3%. Även om förstås Svenskt näringsliv och Företagarna naturligtvis inte är nöjda, eftersom man finansierar hälften med att sätta stopp för s k räntesnurror och skatteflykt, så är det ett steg i helt rätt riktning.

Venezuela - ingen oljeexport efter 2030

Likt i princip alla andra oljeexportländer kommer socialistiska Venezuela att upphöra vara en nettoexportör av olja till 2030.

"I Sverige köper man för att bo"

Schibsted/SvD uppmärksammar att alla svenska bostadsköpare inte alls "köper för att bo", utan att det pågår spekulationsköp tillsammans med upprustningar av ytskikt.

2012-09-16 18:15

Gästinlägg: Decentralisering som alternativ till nyliberalism

Nedanstående är ett gästinlägg av Hans Palmstierna, som skrev inlägget om nyliberalism hos Mises. Det publicerades som en kommentar till tidigare blogginlägg och är värt att uppmärksammas, om inte annat för att det ligger i linje med mina egna åsikter. Det finns nämligen inte bara nyliberalism och socialism. Det finns även ett fritt civilt samhälle med korta beslutsvägar och direkt deltagande och ansvar hos de som fått tillfälligt förtroende att samordna. Min åsikt är att direkt lokaldemokrati likt den man hittar i bostadsrättsföreningar eller vägföreningar är att föredra framför representativ demokrati, angående vad Hans skriver om demokrati nedan. Ett lokalare civilt samhälle leder till att samordnare själva drabbas av sina beslut och dagligen måste möta de som satt dem att samordna.

Hans driver även en egen blogg som kan vara intressant för läsare, men jag länkar i min blogglista bara till svenskspråkiga bloggar.

Gästinlägget börjar nedan. Fetstilen är min.

Nytt skuldrekord - skuldbubblan fortsätter pumpas upp

Med förra veckans besked om svensk BNP, inklusive sedvanliga revideringar och en stor nedrevidering av första kvartalets BNP, samt med den nyligen publicerade ironiskt benämnda sparbarometern, så kan man nu titta på hushållens skuldsättning i förhållande till BNP. Och det visar sig vara en ny rekordnivå.

Den nyliberala politikens avgrund

Vad är en nyliberal? En nyliberal i handling är den som driver nyliberal politik och den som upprepar nyliberala mantran för att visa sin egen klena och dogmatiska tanke- och analysförmåga. Vilket gäller i princip alla ideologier - upprepandet av innehållslösa dogmer man inte förstår konsekvenserna av.

2012-09-15 17:56

Hoppsan, ännu en moderat på ett tak!

Trillade nästan av stolen när jag läste att riksordförande för Moderat Skolungdom, Benjamin Dousa, (förvisso en väldigt perifer del av (m)oderaterna) tycker att gymnasiet och tillhörande skolpeng inte bara ska vara förvaring, utan att gymnasieutbildningen faktiskt ska vara meningsfull.

Dieseln och Sveriges BNP

Det finns ju alltjämt de som menar att svensk ekonomisk aktivitet är frikopplad från konsumtionen av olja, vilket förstås är lika fel nu som det alltid varit. Men faktum är att sambandet mellan svensk BNP och just konsumtionen av diesel har ökat sedan millenieskiftet.

2012-09-14 15:49

Fredagsmys: Vietnamvillfarelsen

Man får ibland höra från oinsatta personer att Sverige skulle satsa på ett (underförstått billigt) gerillaförsvar istället för en traditionell försvarsmakt. Som positivt exempel brukar man ta upp Vietnamkriget. Detta är en farlig villfarelse och missuppfattning.

Silver som investering

Silvret är ädelmetallen gulds lillebror och som sådan ofta en bortglömd investeringsmöjlighet. Men samtidigt erbjuder silvret större prisrörelser än guld, vilket visade sig efter gårdagens obegränsade QE3-besked från amerikanska Federal Reserve. Silvret steg ungefär dubbelt så mycket som guldet, eller 4.2%, medan guldet "bara" steg 2.5%.
Veckochart för silver i USD per troy ounce

När det gäller guld tas ofta rörelser ut av fallande dollarkurs, vilket gör att vi inte alltid får se en uppgång för guldet i svenska kronor när USA öppnar sedelpressarna. Det problemet finns inte med silver, som ofta kan sägas röra sig med omvänd hävstång på dollarns utveckling.

Gårdagens rörelse i silver och guld var bara en fortsättning på de senaste veckornas uppgång, där man kan misstänka att spekulanterna prisat in QE3.

Samma grundprinciper gäller för silver som investering som för guld. För att få försäkringseffekten mot kollaps av de finansiella systemen eller investera långsiktigt bör man köpa fysiskt silver för att s motpartsrisken. Fysiskt silver tar dock rejält mycket mer plats än guld, vilket kräver sitt bankfack.

Dock är silver belagt med moms i Sverige, men hävstången i silver kör ändå att det kan vara lönsamt. Dessutom går det att köpa silver momsfritt hos Liberty Silver Estland. Sedan förra artikeln har man även breddat utbudet med s k mynttackor, lagliga betalningsmedel i kilostorlek, för den som inte vill hantera stora mängder mynt.

Vill man köpa silvermynt med moms i Sverige så kan Liberty Silvers egenpräglade silvermynt rekommenderas. Bolaget köper tillbaka dem till ett pris motsvarande momspriset och om man handlar 500 st kan man sälja tillbaka utan spread, även om man förstås tar en marknadsprisrisk.

I fallet ädelmetaller som försäkring mot samhällelig kollaps eller kollaps av pengasystemet, så kan faktiskt silver vara att föredra framför guld. Medan ett 31.1g tungt guldmynt är värt över 11 000:- SEK idag, så är motsvarande silvermynt värt runt 225:- kronor, eller drygt 280:- SEK inklusive moms, vilket som alla förstår är en mer hanterbar storlek för ekonomiska transaktioner. Av den anledningen bör man ha en liten silverreserv om man ser en kollapsrisk. Samtidigt har det varit en lönsam försäkring om man köpt vid rätt tillfällen. En sådan reserv behöver inte heller vara så stor. Tror man på en övergång till handel med ädelmetallmynt räcker det ju att kunna hantera sitt eget kassaflöde, t ex motsvarande en månadslön. Min tumregel brukar därför vara att årslöner sätter man i guld, men månadslöner i silver. Detta löser också problemet med lagringsutrymmet.

På grund av präglingskostnaden för mynt, så handlas mynt över grampriset på pappersmarknaderna. Det innebär att vid rådande spotpriser på 7:35 SEK per gram, så handlas silvermynt för drygt 8:- SEK per gram inklusive moms. Större gjutna tackor brukar generellt vara billigare, så vill man investera större belopp kan tackor vara att rekommendera.

Det finns även en privat andrahandsmarknad för investeringssilver via bland annat Tradera.

Med gårdagens besked om obegränsad QE3 från amerikanska Federal Reserve är det antagligen bara att hänga på den medföljande uppgången i ädelmetallerna.

Liberty Silver och Liberty Silver Estland är annonsörer på bloggen.

Varför utskjutande takfot?

Idag har vi ett härligt väder i Göteborg. Eller som en skotsk kollega en gång sade.
"I love Gothenburg. It's just like Scotland!"
"But it rains all the time?"
"Yes, isn't it wonderful!"

QE3 negativt för svenska exportbolag?

Gårdagens besked från amerikanska Federal Reserve om att man utan tidsgräns ska trycka upp digitala pengar och köpa amerikanska bolåneobligationer för, den s k QE3, skickade förstås upp de amerikanska börserna, där S&P-500 slutade på +1.63%.

2012-09-13 14:25

Miljöpartiets journalistkår

Professor Kent Asp vid JMG på Göteborgs Universitet publicerade i våras den nya journalistundersökningen 2011 (PDF), som återigen visar på att den tredje statsmakten på inget sätt är representativ för det svenska folket. Den stora förändringen mot förra undersökningen 2005 är att miljöpartiet har gått framåt kraftigt och nu är det absolut största partiet hos journalisterna, följt av vänsterpartiet på en avlägsen andraplats. Värst är det inom Public Service, där hela 80% sympatiserar med vänsterblocket.

"Småhuspriserna stiger"

Efter gårdagens kavalkad av motsägelsefulla rubriker kring bostadsprisutvecklingen i media är det dags igen idag, då SCB lämnade sin lagfartsstatistik över villapriserna. Schibsted/SvD toppar med "Småhuspriserna stiger" som rubrik.

Nej, banker skapar inte pengar på egen hand

Det är en allt vanligare myt att pengar, i bemärkelsen balanser på bankernas konton, skapas på egen hand av bankerna. Detta är förstås helt fel, men är en myt som propageras av s k penningsystemhaverister då de inte vill se sin egen del i skapandet av pengar. För i verkligheten krävs det två, eller egentligen tre parter, för att pengar ska skapas.

2012-09-12 20:15

Höjning av Public Service-kostnaden för hushåll med högre månadslön än 8 650:-

"På A svarar vi B och på B kan vi inte" - Vi i femman
Idag är den valfria TV-avgiften 2 076:- kronor. Den obligatoriska Public Service-skatten ska vara 1% av bruttolönen för alla som fyllt 18 år, även om det ser ut att bli ett tak på antingen 1 174:- eller 1 420:- SEK per person.

Dagens BLT-rubriker

Two men says they're Jesus, one of them must be wrong - Dire Straits, Industrial Disease
Läs och njut, bara att välja det man tycker låter bra.

Bonnier stoppar kommentarer på Newsmill

Bonniers försök att kapa åt sig kontrollen över de s k sociala medierna med debattsajten Newsmill har nu kommit till vägs ände. Man stoppar nämligen från och med idag helt möjligheten att kommentera debattinläggen på sajten.

Prisutvecklingen bostäder i Skåne län

Skåne fortsätter att ge en försmak över hur prisutvecklingen för bostäder kommer se ut i resten av landet när väl bostadsbubblan börjar pysa på allvar.

Midvintermörker på riktigt: Invasionen av Gotland har börjat

C-H Löfgren, en f d överstelöjtnant på I 4 i Linköping, har skrivit en debattartikel hos Norrköpings Tidningar/Östgöta Correnspondenten där han menar att den ryska invasionen av Gotland nu har börjat.

Humanekologi och stabilitetsdomäner

Boken Human ecology (Adlibris 212:-, Bokus 218:-) av Gerald "Gerry" Marten var en av dussinet böcker i kurslitteratur i grundkursen i humanekologi, när jag läste ämnet vid Göteborgs universitet för snart tio år sedan. Boken är en utmärkt introduktion till ämnet och kan läsas enbart för allmänbildningen, om det så handlar om samfälligheternas tragedi eller stabilitetsdomäner.

Glädjande nog finns numera hela boken att läsa online på Martens officiella sajt.

Se t ex kapitlet om samfälligheternas tragedi.
En av Martens illustrationer
kring stabilitetsdomäner

Ett koncept som kan vara bra att känna till angående vår civilisations ökande problem är begreppet stabilitetsdomäner. Marten har utmärkta illustrationer som förklarar konceptet i delkapitlet med samma namn.

Både ekosystem och sociala system (inklusive något så banalt som parförhållanden), rimligvis inklusive det ekonomiska systemet, existerar i stabilitetsdomäner. Det betyder att även ett ganska stressat system dras tillbaka ner till ett jämviktsläge när stressen minskar. Man kan tänka på det som att läget är en boll som så fort man slutar rulla den upp för backen mot en kritisk topp rullar tillbaka igen ner till jämviktsläget nere i dalen. Men om man under stor ansträngning rullar den över krönet kommer bollen tvärt om rulla ner i nästa dal och till en annan stabilitetsdomän. Det kommer krävas stora ansträngningar för att få tillbaka bollen över krönet igen och tillbaka till den gamla stabilitetsdomänen.

Ett system kan alltså stressas rätt hårt, så länge man inte passerar den kritiska punkten och man får en oåterkallelig förändring. Detta gäller alltså både vår ekonomi, din personliga ekonomi, vår miljö, vårt klimat eller ditt förhållande med din livspartner.

Av just dessa anledningar ska man aldrig ta lätt på systemstress, därför risken finns alltid att man knuffar bollen över krönet. När väl jordbruksmark förvandlats till öken och gått från en fertil stabilitetsdomän till en infertil krävs enorma insatser för att vända tillbaka utvecklingen. Det samma gäller den som blir bolånetorsk och får gå från hus och hem med stora restskulder i form av blancolån med höga räntor och tuffa amorteringskrav. 

Det är lätt att ta gällande stabilitetsdomäner som självklara. Men när bollen väl pressats över krönet kommer förändringen snabbt och är i princip oåterkallelig.

Mot kollapsen

SVT har använt sina licenspengar till att köpa in och i måndags visa National Geographics 2210: The Collapse eller Mot kollapsen, som SVT valt att kalla den.

Filmen är 51 minuter lång hos SVT Play och går att se de närmaste fyra veckorna, men verkar också finnas i en längre version på Youtube också, med tveksamt upphovsrättsligt läge.

Delvis är filmen inspirerad av professor Jared Diamonds bok Collapse - How societies choose to fail or succeed (Undergång - civilisationernas uppgång och fall är den något underliga titeln på svenska. Boken är slutsåld på svenska, men finns förstås på engelska hos Adlibris 127:- och Bokus 125:-. Tämligen obligatorisk läsning för er som inte redan läst den.) och Diamond är med i filmens dokumentära delar, som utgår från delar av boken. Annars innehåller filmen gott om datorgrafik från resterna av vår civilisation 200 år in i framtiden, en värld uppslukad av både öknar och hav.

Man bygger på exempel på problem som t ex vattenbrist som fick Anazasi-civilsationen att gå under, drar liknelser till vattenbristens Kalifornien idag och kliver sedan 200 år framåt i tiden till när Central Valley i Kalifornien åter blivit öken sedan man pumpat bort och tömt allt grundvatten i sina försök att köpa sig lite mer tid.

Dokumentären berör både peak oil och klimatförändringar och beskedet är Diamonds - valet är vårt, även om det rätta valet innebär enorma ansträngningar.

2012-09-11 20:21

Alliansregimen ger och Public Service tar

Alliansregimens jobbskatteavdrag har gett den arbetande medelklassen stora skattesänkningar, med motiveringen att lägre skatt gör att fler jobbar. Medelklassen har tackat, tagit emot och gått till banken och lånat upp så mycket som jobbskatteavdraget gav i ökad möjlighet till räntebetalning. En inte oväsentlig del av dessa pengar ska nu tas och ges till Public Service-media, specifikt Sveriges Radio (SR) och Sveriges Television (SVT) enligt ett nytt förslag.

Dagens med all rätt föråldrade TV-avgift ska nämligen bort. Man tycker att man kunde gjort en modern anpassning och kodat SVT och tagit ut TV-avgiften som en årlig punktskatt på dekoderkort via korttjänstleverantörerna, ungefär som man tar ut koldioxidskatt från bensinmackar eller elskatter från elbolagen, nu när man digitaliserat all TV och även tänker digitalisera radion. Den som inte vill titta på TV eller lyssna på radio hade helt enkelt sluppit att betala. Eller som det kallas - rättvist.

Själv har jag betalat TV-avgift sedan jag flyttade hemifrån 1988, även om vi inte längre "tittar på TV", dvs inte kan se kringkastade sändningar. Hushållet äger dock en platt skärm med antennuttag för DVD-bruk, så vi fortsätter förstås betala TV-avgift. En del läsare har trott något annat och sedan jag blev offentlig med min identitet har Radiotjänst i Kiruna upprepade gånger hört av sig "vi  har hört att ni har TV, men inte betalar TV-avgift". Fast när de väl kollar i sina system så har de ju sett att vi visst betalar. Lite slappt att inte kolla före man hör av sig, men de kanske lär sig någon gång. Vill passa på att tacka de läsare som engagerat sig och hört av sig till Radiotjänst för min skull. (Jag är inte politiker, så jag betalar min TV-avgift även om jag inte "ser på TV", skärp er *****)

TV-avgiften är idag 2 076:- SEK om året för ett hushåll, oavsett storlek.

Det nya förslaget är att 1% av din inkomst ska gå till Public Service, motsvarande ca 1/30 av de pengar du idag betalar kommun och landsting för vård, skola, omsorg och kommunal service.

För medelklassfamiljen med två månadsinkomster a 30 000 innebär detta en höjning till 7 200:- om året. Har man dessutom en hemmavarande 18-åring som drar in 5000:- i månaden genom att jobba på McDonalds så får 18-åringen även betala 600:- SEK om året för en summa om 7 800:- i Public Service skatt om året för hushållet.

Även den ensamstående mamman som slavar i hemtjänsten för 21 000:- SEK i månaden får en försämring med en årlig avgift på 2 520:-. Eller som det kallas - solidariskt.

De som drabbas hårdast är dock de som idag inte har en TV och nu tvingas betala för skiten.

De enda som får det bättre är studenter, pensionärer och arbetslösa. Den som jobbar mycket och har mindre tid att titta på TV ska alltså betala mer för TV-tittandet.

Jag vet var det skålas i champagne just nu. Hänvisar till Journalistkartan och konstaterar att det är bubbel på gång på Södermalm, Bromma och Östermalm, där de stackars Public Service-journalisterna bosatt sig.

I linje med alliansregimens arbetslinje så vill man alltså höja arbetslösheten. Mindre pengar kvar efter skatt för de som arbetar vet vi ju innebär högre arbetslöshet, iaf om man ska tro teorierna bakom jobbskatteavdraget.

Alliansregimen ger och Public Service tar.

Tillägg: Det talas förstås om ett tak i beskattningen, men tills det taket specificeras så utgår jag att det bara är bankchefer, generaldirektörer och statsråd som omfattas av taket och inte medelklassen.

Tillväxt och börsen. Är börsen i en bubbla?

Med tanke på börsens utveckling ca 1980 - 2000, så är det naturligt att ställa sig frågan om börsen är i en gigantisk bubbla, då utvecklingen följer bubbelmönstret och vi i själva verket nu befinner oss i en gigantisk tjurfälla?

Börsens utveckling ser onekligen ut att följa ett exponentiellt bubbelmönster.
Affärsvärldens generalindex 1904 - 2012
En marknadsbubblas anatomi

Titta t ex på Affärsvärldens generalindex ute till höger och jämför med hur en klassisk bubbla ser ut ute till vänster i enlighet med en marknadsbubblas anatomi.

Men då måste man fråga sig vad en normal utveckling för börsen ska vara. Vad är normalläget?

Börsen och börsindex mäts i nominella termer, alltså siffervärden. Dessa justeras alltså inte för inflationen, som samtidigt driver upp priser och gör att företag kan sälja sina varor och tjänster allt dyrare. Detta gör förstås att bolagen nominellt tjänar mer pengar vilket motiverar nominellt högre aktiekurser

Samtidigt växer den underliggande ekonomin, eller har åtminstone växt under 1900-talet. När man normalt talar om BNP-tillväxt så pratar man om real BNP, dvs justerad för inflation. Men samtidigt finns det en nominell BNP. Och börsen mäts också nominellt. I verkligheten är börsens normala utveckling den reala ekonomiska tillväxten plus inflationen i samhället, kort sagt så ska börsen utvecklas i enlighet med nominell BNP.
Affärsvärldens Generalindex
och nominell svensk BNP 1904-2012
Logaritmisk skala

Nu har ju börsen stigit avsevärt mycket snabbare än BNP sedan 1980. Sedan 1980 har nominell BNP stigit 6.45x, men Affärsvärldens generalindex har stigit 45x. Detta talar förstås för en bubbla. 

Men samtidigt följde inte börsen med nominell BNP från 1932 till 1980, då nominell BNP generellt steg snabbare än börsen under hela 48 år. Börsen arbetade i själva verket bara ikapp nominell BNP under de goda åren 1980 - 2000.

Tvärt om är börsen alltså tillbaka i ett normalläge, där BNP och börs är i balans.

Flera stora svenska börsnedgångar faller samman med fall i nominell BNP, t ex 1920 - 1923, 1929 - 1932, 1990 - 1992 och förstås 2008 - 2009.

Allt handlar förstås om var normalläget ligger någonstans. Men baserat på att man låg i en sund värdering mellan storleken på ekonomin (BNP) och börsens värdering i början av 1900-talet, så har bara börsen korrigerat en undervärdering.

Avgörande blir alltså hur svensk BNP-tillväxt ser ut framöver.
Den riktiga bubblan - ekonomisk tillväxt.
Linjär skala.

Får vi fortsatt låg inflation, säg 2% och en real BNP-tillväxt på önskade 3% bör börsen stiga måttliga 5% om året. Sticker den iväg mer än så så blir den övervärderad och i en bubbla. Om man nu anser att börsen är fullvärderad så finns det helt enkelt ingen attraktiv uppsida längre. Får vi en börskrasch blir det däremot köpläge.

Men istället är den riktiga bubblan den eviga tillväxten. Med stagnerande tillväxt i en överskuldsatt västvärld så kommer inte börsuppgångarna att kunna fortsätta.

Det spelar ingen roll hur mycket centralbanker och politiker stimulerar marknaderna genom centralbanker och statlig skuldsättning. Marknaderna reflekterar den underliggande ekonomin. The wealth effect, rikedomseffekten, är en illusion. Svansen marknaden viftar inte på hunden ekonomin. Det är hunden som behöver vifta på svansen. Däremot bevaras förstås rikas rikedom, på bekostnad av skattebetalarna och välfärden, när man stimulerar marknaderna. Men det löser inte några problem med hunden, även om svansen viftar fort som bara den. Som man ser i den logaritmiska charten tidigare i inlägget så håller den ekonomiska tillväxten i Sverige på att dämpas, trots alla IT-innovationer och Internet. Brytpunkten för svensk tillväxt var 1990-talskrisen start, vilket också innebar att svenska staten slutade leva på lånade pengar. Fortsatt tillväxt har berott på att hushåll och företag lånat pengar istället. Men det räcker inte ensamt för att visa upp den tillväxt Sverige visade upp före 1990. Bäst före är passerat, om man anser att ekonomisk tillväxt är ett självändamål.

Börserna kan förstås fortsätta uppåt om nominell BNP stiger, t ex om vi får hög inflation, men det blir i så fall ingen real uppgång.

Evig tillväxt är omöjlig i en ändlig värld. Är nu börsen ikapp nominell BNP är den därmed också ganska ointressant som investering. Man kanske kan få sina 5% om året plus några procent i utdelning, men de dramatiska åren med stora vinster är förbi. Men den ser inte ut att vara i en bubbla i förhållande till bubblan ekonomin. För ett bättre beslutsstöd måste man dock avgöra när normalläget inträffade.

Samhället behöver anpassa sig till en börs som avkastar i linje med nominell tillväxt igen. Pensionssystem etc kan inte längre räkna med 11 - 14% om året via börsen. Och fond- och pensionsförvaltarnas riskfria 1.5% i förvaltningsavgifter blir enorma om avkastningen på börsen är 5%. Inte heller framstår kapitalförsäkringar och investeringssparkonton som lika förmånliga om börsen bara ska stiga 5%. Att dra 1% i schablonskatt på värdet varje år blir snabbt sämre än att dra 30% på vinsten vid försäljning. Med 1% i schablonskatt och 1.5% i fondavgifter är bara 2.5% i värdeökning kvar för fondinnehavaren.

Höga matpriser innebär upplopp

En studie visar konkret att de höga matpriserna 2008 och 2010 - 2011 orsakade matupplopp (talande grafik) bland världens fattiga länder. I december 2010 utlöstes rent av "den underbara arabiska våren" bara dagar efter att rapporten publiceras.

Det tanke på att FN:s matprisindex i några månader legat över den nivå på 210 där risken för upplopp kraftigt ökar, så lär vi få se en våg av upplopp framöver. Frågan är bara när det sätter igång och vad som tänder gnistan?

Redan ska t ex Egypten hamstra bland annat vete. För snart har vi det konkreta utfallet av årets skörd, se bloggrannen Flute.

Statens Provningsanstalt: E-Cat fungerar inte

Statens Provningsanstalt (har tydligen bytt namn till Statens Tekniska Forskningsinsitut?), SP, har testat Andrea Rossis bluff E-Cat och konstaterar att den inte ger mer energi ut än vad som stoppas in elektriskt (Talentum/Ny Teknik och även en kritisk kolumn hos Talentum/NyTeknik).

18-års cykler: 5 - 6 år av sur börs kvar?

Västvärldens börser har historiskt någorlunda utvecklats i 18-årscykler, där 18 år av stark börs, bull market, åtföljts av 18 år av sur börs, bear market. Vi har fortfarande 5 - 6 år kvar på en bear market-cykel.

2012-09-10 15:36

En lyckoslants bekännelser

Jag har snart sysslat med aktieinvesteringar och marknadsspekulation i tjugo år och har upplevt en hel del på vägen, inklusive de förändringar som skett sedan 1992. Under perioden 1993 - 2006 var det löjligt "enkelt" att tjäna grova pengar på marknaderna, men jag har sedan 2006 upplevt att de glada åren är förbi och att man nu får ägna sig åt att fundera på om man ska få 5% eller 18% avkastning på 1.5 år. Kanske har jag bara blivit gammal, senil eller riskavers, men jag tror att det här gäller generellt. Vi har lämnat Kondratiev-sommaren bakom oss och är nu inne i den fas av cykeln där det blir allt svårare att tjäna "pengar" på papper.

Gästkrönika: Att vara åskådare i sitt eget liv

Nedanstående är en gästkrönika signerad Christian Dahlström:

I en intervju i Värvet berättar komikern Kristoffer Appelquist om sin uppväxt i Malmö på 70-talet. En starkt socialdemokratisk, hård arbetarkultur där Jante-lagen lade sig som ett tjockt täcke över samhället och gjorde det svårt att andas för den som inte ville följa den utstakade vägen till ett liv som industriarbetare.

Uppföljning hedge guld + OMXS30

Detta är en uppföljning på tidigare inlägg som beskrev en hedgemodell där man lade 50% av investeringen i Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 och 50% i guld. Hedgen har föga överraskande visat sig klå att enbart investera i OMXS30 ("börsen") och gav dessutom bättre resultat med regelbunden omviktning.

2012-09-09 19:21

Peak oil som valfråga?

Senaste veckans läsarfråga handlade om läsarna var beredda att byta politiskt parti (som de röstade, underförstått) över peak oil. Resultatet visar på att man är beredd att byta parti, men främst inom samma politiska block.
Resultatet av drygt 800 svarande

Samtidigt var faktiskt 51% beredda att byta politiskt block, även om detta var betydligt mindre än de 72% som var beredda att byta inom samma block.

Enkätresultat om bloggläsarnas
partisympatier någon
vecka innan valet 2010.
Kontentan är att det faktiskt finns röster att vinna genom att driva och profilera sig i frågan politiskt. Speciellt alliansregimens allt mer anonyma småpartier, som alla balanserar på gränsen till att åka ur riksdagen kan här fiska röster.

Man ska komma ihåg att en överväldigande majoritet av bloggens väljare röstar på alliansen enligt tidigare undersökningar. Det finns röster att fiska för småpartierna, men det går alltså även att locka över en del väljare över blockgränsen tack vare frågan.

Som man frågar får man svar. Detta är ju på inget sätt en indikation om hur många av svenskarna som oroar sig över frågan. Peak oil är ett av bloggens vanligaste ämnen och engagemanget bland läsarna är rimligtvis större än för ett rättvist utval av befolkningen. Dock är oron över jordens resurser det svensken oroar sig näst mest över, mer än klimathotet, mer än religiösa motsättningar islam-kristendomen, mer än invandringen, mer än EU och mer än terrorism enligt MSB. Trots att vi kan ha partier som fokuserar på invandring, likt (sd) eller på klimathotet likt (mp), så är resursbrist något som svenskarna oroar sig mer över än dessa frågor. Ett resursbristfokuserat parti skulle kunna ta röster, fler röster än (sd) gör enbart på invandringsfrågorna, i valet 2014. Fast då är det nog dags att börja profilera sig redan nu.

Sverige vs USA: Sverige räddades av bostadsmarknaden?

Business Insider har en kort artikel om hur Sverige återhämtade sig betydligt snabbare än USA efter den akuta finanskrisen 2008 - 2009. Skillnaden ligger ligger enligt analysen i att svensk bostadsmarknad återhämtade sig och därmed att hushållet inte avbelånade sig (eng deleverage).

2012-09-08 16:33

Situation: BLT-Malmö

"Att säljarnas förväntningar har varit för höga har lett till en tuff marknad. Men nu börjar säljarna inse att man inte längre får lika bra betalt som innan" - Bjurfors VD
Tydligen har det tagit något år för Malmöborna att förstå hur prisutvecklingen på bostäder varit i Malmöområdet. Men nu börjar verkligheten komma ikapp.  Sydsvenskan har en artikel om utebliven köprusch i Malmö, trots räntesänkningen i veckan.

Försiktighetsprincipen, klimatförändringar och peak ****

Inom vetenskap kan man aldrig vara helt säker, även om osäkerheten ofta ligger i att man inte har helt rätt, utan det finns någon som har mer rätt även om man har rätt i riktning. En klassisk jämförelse är t ex Newtons fysik kontra Einsteins, där utfallen för det naturligt mänskligt mätbara blir i princip exakt samma, men vid t ex högre hastigheter på väg mot ljusets hastighet så blir Newtons fysik allt mindre korrekt.

Dock har vi alltid försiktighetsprincipen att falla tillbaka på. Är konsekvenserna av något tillräckligt allvarliga och sannolikheten tillräckligt stor, så bör vi agera som att det allvarliga är korrekt. 

Management by Monty Python

I dagarna fick alla anställda i Försvarsmakten sparken, som ett led i den senaste omorganiseringen. Alla har fått söka nya tjänster och återanställdes i dagarna på de platser där deras kompetens verkar passa in sämst, undantaget 230 civilanställda som fick sparken.

2012-09-07 13:57

Fredagsmys: Global konsumtion av fossil energi - vi är kokta, stekta, inlagda eller rökta

Trots allt snack om klimatsmarta åtgärder, handel med utsläppsrätter, internationella avtal och uttalanden, investeringar i förnyelsebar energi etc, så finns det en energikategori som fortsätter sin utveckling rakt uppåt, och det är de fossila bränslena. Aldrig förr har vi konsumerat så mycket fossila bränslen som idag.

Ymnighetshornet 2012-09-06

Dags för en ny utgåva av det väldigt oregelbundna nyhetsbrevet Ymnighetshornet igen, med fokus på hårt vinklade nyheter.

Smörbrist i höst igen

Ni minns alla smörbristen förra året. Ett I-landsproblem förvisso, men jag använde den som exempel på hur marknadskrafter inte kan lösa problem som har med naturbruk att göra - det är långa ledtider i att skala upp produktionen av något. I bästa fall tar det ett år, som med spannmål, men med mjölkproduktion tar det flera år då en ko måste bli dräktig, föda en kviga och inte en tjurkalv, en kviga som sedan ska bli vuxen, betäckt, dräktig och föda en kalv för att själv få mjölk.

2012-09-06 20:55

Nya föreläsningar: Västervik, Ronneby och TEDx

Har uppdaterat kalendariet lite grann. Förutom tidigare utannonserade aktiviteter kommer jag nu även att föreläsa i Västervik och Ronneby, samt återvänder till Stockholm för att hålla ett av föredragen på TEDxHornstull.

Återger kalendariet, med lite pratigare bloggtillägg, för 2012 nedan.

Göteborg, Svenska Mässan, 27:e - 30:e september
Från bokmässans hallkarta. Entré 2
ligger där pilen startar
Bokmässan - signeringar mm
Författarintervju i Massolits monter B09:04 söndagen den 30:e september 11:00 - 11:15 och 14:00 - 14:15. Intervjuare Magnus Utvik. Vem vet, jag kanske rent av säger något om Midsommargryning och läser ur den kommande boken, vad vet jag? Möjlighet att köpa signerade böcker i anslutning till detta. Jag kommer antagligen gå att finna på bokmässan generellt, ibland i Massolits monter. Vill någon boka en intervju eller bara träffas och tjôta, som det heter i Göteborg, hör av er så kan vi se om vi kan vara på samma plats samtidigt. Vis av erfarenhet måste tid och plats bestämmas i förväg då mobiltelefonnäten blir överbelastade vid Bokmässans densitet av besökare. Det går t ex att bjuda mig på räkmacka.

Kom ihåg att det kan vara grymt trångt på söndagen, så var ute i god tid.

Montern har en fantastiskt bra placering nära entré 2 så ni har egentligen ingen ursäkt för att inte gå förbi montern, speciellt inte under branschdagarna där det utlovas bubbel (sodastream+kranvatten?) och kändismingel (nåja)!?

Linköping, Folkungaskolan, 2:e oktober 18:30 - 20:30
Aktiespararna
Investeringsstrategier för en framtid i förändring
En timmes föreläsning om möjliga investeringsstrategier, både tekniska och speciellt fundamentala, för de kommande åren och decennierna. Gratis för medlemmar i Aktiespararna, 50:- SEK i entré för övriga, men då ingår även fika. Mackmyra kommer även hålla en företagspresentation. Länk.

Värmdö, Gustavsbergsteatern (Folkets hus) 4:e oktober 19:00 - 21:00
Framtidsveckan Värmdö
Omställningsföreläsning - Energi, ekologi och ekonomi
Två timmars föreläsning inriktad mot privatpersoner och hushåll. Klockan 18:00 visas filmen Transition 2.0. Till Gustavsberg kan man ta sig med buss 474 från Slussen, som tar 25 minuter och går fyra gånger i timmen. Avstigning Gustavsberg C. Se även Framtidsveckans program.

Värmdö, Siggesta Gård, 5:e oktober 09:40 - 10:20
Framtidsveckan Värmdö
Ingen oljeexport efter 2030 - kan jordbruket bli självförsörjande på energi?
Del av seminariet Olja, matsäkerhet och kommunal planering, som håller på 09:00 - 13:00.

Stockholm, 9:e oktober 09:00 - 12:00
TEDxHornstull 2012 / Tankesmedjan Sektor3
Föredrag TEDx
Håller ett av föredragen på TEDxHornstull 2012 på temat förändring genom samarbete. Exakt ämne får väl blir en överraskning för de som kommer.

Västervik, Fritidsgården Gamleby, 22:e oktober 19:00 - 21:00
LRF Västervik kommungrupp, sponsrat av Tjustbygdens Sparbank
Jordbruket och slutet på oljesamhället
Lokal föreläsning sponsrad av Tjustbygdens Sparbank.

Ronneby, Centrumbiografen, 17:e november 12:00 - 13:30
Ditt företag och slutet på oljesamhället
Föreläsning om peak oil och företagande. Entréavgift 100:- SEK. En utvecklad och bredare föreläsning än motsvarande föreläsning om jordbruket.

Fjärde konkurrenskraftigaste landet sänker räntan - men inte Eurozonen

Världens fjärde konkurrenskraftigaste land, Sverige, sänkte idag sin centralbanks styrränta, Riksbankens reporänta med 0.25%, trots höjda prognoser från samma Riksbank över samma lands ekonomi. Samtidigt sänkte inte den krisande eurozonens centralbank sin styrränta.

Kung Kol - global kolkonsumtion 1980 - 2010

Den globala kolkonsumtionen fortsätter rakt upp i skyn, trots alla påbud om behovet av att minska utsläppen av fossil CO2 på grund av klimatförändringar. Aldrig tidigare i världshistorien har mänskligheten konsumerat så här mycket kol.

Negativ börsöppning väntas

Det amerikanska börsindexet S&P-500 föll tillbaka efter de europeiska börserna stängdes, även om terminen återhämtat sig något. Detta bör innebära att de börsen öppnar nedåt klockan nio idag.

2012-09-05 20:41

Vindkraftsbolag gnäller på felaktiga grunder

I dagens Bonnier/DN gråter några vindkraftsbolag ut över att Försvarsmakten stoppar vindkraftsutbyggnad i citat "halva Sverige". Eller gör de det?

Höst!

Idag tröttnade jag på årets s k "sommar" och har nu bestämt att det är höst. Inom en månad är det antagligen dags att börja elda igen, så nu satte jag igång med höstsysslorna.