Cornucopia?

2012-08-30 21:09

Storbankernas bolåneräntor 2012-08-30

En bild säger mer än tusen ord.

Vad tror ni om räntorna?

Jag skriver sällan om ett av BLK:s käraste ämnen, nämligen räntan och förväntningarna på räntans utveckling. Samtidigt erbjuds fantastiskt attraktiva långa räntor idag. Vad tror ni själva om ränteutvecklingen och om man ska lägga om lånen idag, ska man satsa på fast ränta och i så fall hur länge?

Krisberedskapsbuffert: Glöm inte smaksättarna

När det gäller att lägga upp en krisberedskapsbuffert med livsmedel, aka prepping, t ex i enlighet med Civilförsvarsförbundets rekommendationer, så är det lätt att glömma bort att man faktiskt ska äta maten också - det ska fungera som maträtter och måltider. Därför är det av högsta vikt att man även har buffrat upp med de smaksättare som förvandlar krisberedskapsbufferten till något gott.

Svenskarna är inte dumma - det går åt rätt håll

Svenskarna är inte dumma, utan har nu, medvetet eller antagligen mer omedvetet som kollektiv börjat gå åt rätt håll. Med dagens Sparbarometer för andra kvartalet 2012 är beskedet från SCB att tillgångarna flyttar in på bankkonton, samtidigt som skuldökningstakten fortsätter avta och sparandet öka.

5% rabatt på kurslitteratur hos Bokus

Med terminsstarten på våra högre utbildningar så ger Bokus.se nu 5% rabatt på kurslitteratur om ni anger rabattkod studht12. Erbjudandet gäller till den 31:a augusti på Bokus studentsidor.

När vi ändå är inne på studenter så vill fackföreningen Unionen väldigt gärna att ni tar del av hur man som student tydligen lagar soppa i nedanstående video. 
Tittar ni på videon får jag även betalt, dvs det är reklam. Efter att ha sett färdigt filmen ges också en möjlighet att anmäla sig för att vinna en hel månads mat, förmodligen bara för en person. Förhoppningsvis inte soppa. Kanske lite lyx med nudlar?

Deflationstrycket når aktiehandeln

Igår släppte SCB statistik över den svenska aktiehandeln och svenska börsmäklarfirmor rapporterar om allt mindre aktiehandel hos privatpersoner. De gyllene åren är över och det kan finnas många förklaringar.

Gazprom och Ryssland överger jättefältet Shtokman

Den ryska statliga gasjätten Gazprom överger utvecklingen av jättegasfältet Shtokman i Barents hav (Barents Observer, Reuters), efter att tidigare partners som Statoil dragit sig ur och skrivit av hela investeringen som en förlust.

2012-08-29 15:48

Det hettar till på Kaukasus

Den ryska storövningen Kavkaz 2012 är fortfarande några veckor bort, men situationen håller redan på att eskalera vid den rysk-georgiska gränsen.

Realistiska(re) förväntningar på lyxhuspriserna?

Det har i media uppmärksammats på sistone hur större (och därmed dyrare) lägenheter, även i Innerstaden i Stockholm, har fallit i pris det senaste året (Schibsted/SvD). Enligt Booli är priserna ner för lägenheter större än 80 m2 det senaste året, utom på Östermalm. Men ett liknande fenomen verkar också gälla för de dyraste villorna. Prisförhoppningarna på lyxhusen har blivit mer realistiska och köparna betalar inte längre vad som helst för lite strandtomt eller sjöutsikt.

DN kastar sten i glashus - Journalistkartan återbesökt

Bonnier/DN uppmärksammar (Edit: jag tog bort länken, då DN verkar slutat stödja Twinglys länkhorning och det ger mig alltså ingen returtrafik att ge gratis länkar åt DN) att inga Stockholmspolitiker vill bo i de invandrartäta förorterna, utan tvärt om mest bor i innerstaden. Det är bra att man belyser frågan, men i själva verket kastar DN sten i glashus.

I min ovetenskapliga kartläggning av journalisters bostadsområden, den sk Journalistkartan så bodde i princip inte en enda journalist någon annanstans än i innerstaden eller de mer ståndsmässiga villaförorterna som Bromma.

Swedbank + Robur = Sant!

Schibsted/SvD har uppmärksammat Swedbanks fondbolag Swedbank Roburs övervinster för undermålig förvaltning, samtidigt som det även konstateras att bankernas marginaler på bostadslån ökar.  Stor tandagnisslan utbryter.

Rysk export via Östersjön

Ryssland lägger om allt mer av sin export av olja och gas till Östersjön, för att undvika de transitstater som dels kan ta avgifter och dels kan tappa av pipelines. Det handlar inte bara om den tysk-ryska gasledningen Nordstream, utan i våras invigdes även en ny oljeterminal i Finska viken. Samtidigt är St Petersburg en av Europas största hamnar för gods.

2012-08-28 16:41

Varning för dåliga nybyggen

Brukar inte uppmärksamma något hos Bonniers svar på Aftonbladet, blaskan Dagens Industri, men gör ett undantag idag. Det handlar om Byggnadsvårdsföreningen som skriver om varför dagens nybyggen är så undermåliga och antagligen har en väldigt kort livslängd.
Något år gammalt fuskbygge
på Eriksberg/Göteborg, där
hela fasaden redan byts.
Här hade föreningen alltså tur,
som upptäckte problemen medan
det fortfarande fanns garanti.

Det handlar inte bara om enstegstätade fasader, som jag skrivit om tidigare, och är en katastrof för 10 000-tals ägare av nyfunkisvillor. Kom ihåg att det än så länge är de som haft tur som upptäckt problemen med sina nya fina ljusa och fräscha bostäder. Byggfuskgarantin gäller ju fortfarande. Framöver kommer tvärt om i princip alla enstegstätade fasader förr eller senare få problem med inläckning, röta och mögel och medföljande totalrenovering av huset. Det räcker med de sprickor som bildas av en hand mot väggen eller en sparkad fotboll, så sitter man till slut med ett ruttnande mögelhus, där stommen behöver bytas inom några år.

Problemen är större än så. Hela bostadsområden har redan fått byggas om (Hammarby Sjöstad?). Återigen har villaägare och bostadsrättsföreningar haft tur, då de skyddats av garantier. Men när man passerar garantitiden så kommer det bli surt för en och annan bostadsrättsklubbmedlem när föreningen måste dubbla sina lån för att reparera, eller för villaägaren som missat att amortera i den takt som huset "dör".

Vi har skämtat om sk McMansions i USA med en förväntad livslängd på 20 - 30 år, men många av dagens nybyggda villor kan komma att behöva totalrenoveras, inklusive stommen, inom 20 - 30 år. Har man inte amorterat ner sin skuld kan det bli mycket surt (ibland bokstavligen) framöver, när man behöver "köpa sitt hus igen". Branschens egna beräkningar på modulbyggda villor är 50 års livslängd, men de förutsätter alltså att allt görs perfekt och ingen slarvar. Kom ihåg att hantverkskicklighet och personligt ansvar eller yrkesstolthet är allt ovanligare i spåren av bostadsbubblans fartblindhet. Det är inte bara livslånga skulder som är resultatet av en bostadsbubbla, utan till alla pengar och bubblor dras lycksökare, bedragare och fuskare likt nattinsekter till ljuset.

Det finns dock fortfarande skickliga och yrkesstolta hantverkare som aldrig skulle ta några genvägar. 

Har man använt dem har man haft tur.

I media drar hetsen igång mot bankerna igen, då folk är sura över de frivilligt ingångna avtal de skrivit på. Men ingen form av lägre räntor kommer rädda dem från fuskbyggena. Populistiska politiker likt Reinfeldt (var är Borg?) må jaga röster på att skälla på banker, men det kommer inte göra några fuskbyggen bra. Men visst, när man måste låna någon miljon till om några år för att totalrenovera, så är ju lägre räntor lite plåster på såren.

Ryska underrättelsetjänsten vill automatisera sin online-propaganda

Som alla bloggare som skriver om försvarspolitik, säkerhetspolitik och Ryssland upptäckt, så finns det en organiserad kampanj i kommentarsfält, som hyllar det ryska politiska systemet och aktivt förnekar att Ryssland skulle vara något annat än en fredsälskande demokrati. Tydligast blir det när det gäller Georgien-kriget, även om Putin nu öppet erkänt att hela kriget var planerat från rysk sida i förväg. Det finns aktiva ryska inflytelseagenter, med goda språkkunskaper, som agerar psyops på Internet.

Diskussion: Vad ska dagens barn utbilda sig till?

Vad ska dagens barn, de som idag går i lågstadiet, utbilda sig till? Vilken kompetens kommer att efterfrågas säg 2025 - 2080?

BIC for Her!

BIC har släppt pennor för kvinnor! Varumärket är BIC for Her.

Varför säljrekar Deutsche Bank svenska Handelsbanken?

Enligt Nyhetsbyrån Direkt så säljrekar Deutsche Bank svenska Handelsbanken (OMX:SHB A, SHB B).

2012-08-27 16:18

Skuldkostnadsindex (skuldslavsindex) som välståndsmått

Svenska hushållens skuldkostnadsindex kan användas som ett (del)mått på svenska folkets välstånd. Ju mer av vår disponibla inkomst som går till att betala räntor och amortera lån, desto mer inkräktar dessa på vår frihet - vi måste jobba mer för att hantera vår skuldbörda, istället för att göra vad vi vill göra, oavsett vad detta är.

Pengar är mer värda på banken

Mycket tack vare Internet så är faktiskt pengar värda mer på banken än som kontanter i plånboken. Det är därför orealistiskt att vi får se några kontanta uttagsanstormningar (eng bank run) mot svenska banker, och elektroniska överflyttningar till t ex Riksgälden kan alltid hanteras via inlåning från Riksbanken.

För att först få bort allt tjat om begreppet pengar, så är definitionen av pengar något som kan användas som ett universellt medium för transaktioner - något man kan handla för - samt något som bevarar ett värde. Detta uppfyller "pengar" på banken. I vissa fall så är det rent av enda sättet man kan utföra vissa transaktioner, t ex betala skatt - Skatteverket accepterar inte kontanter. "Pengar" på banken räknas också till den sk penningmängden. Men rent strikt är det inte pengar du har på banken. Det du har på ditt svenska bankkonto är en tillgång i en balansräkning och en fordran du har på banken, bokförd i svenska kronor. Det du har på kontot heter som bekant balans, inte pengar, men enheten är kronor.

Så, nu kan vi släppa detta. Nedan kommer jag för enkelhetens skull kalla balansen på ditt bankkonto för pengar, då det är ett begrepp som alla utom penningssystemshaverister kan förstå. Balansen på kontot uppfyller också funktionen medium för transaktioner och bevarande av värde (kortsiktigt iaf - och lika mycket som kontanter) vilket per definition är samma sak som pengar.

Man bör sätta en andel av sina tillgångar i ädelmetaller, både som hedge mot övriga marknader, men också som försäkringskostnad mot omfattande finansiell kollaps. Ur neosurvialistperspektiv bör alla även ha en liten buffert med kontanter. Detta för att kunna hantera en del utgifter när (inte om) betalningssystem tillfälligt havererar, eller vid omfattande strömavbrott mfl liknande händelser som gör att elektroniska transaktioner omöjliggörs. Det handlar samtidigt inte om att man ska ha 1000-tals kronor liggande i hemmet - man ska aldrig ha pengar eller ädelmetaller liggande hemma - utan om enklare summor du bär med dig i plånboken. Kanske en 500-lapp eller motsvarande.

Pengar är dock mest värda när du har dem som en balans hos banken.

Nu lär bank- och penningsystemhaveristerna kräkas över ovanstående mening, men det gör den inte mindre korrekt.

Detta är inte på grund av den obefintliga räntan, utan för att det helt enkelt är billigare att utföra transaktioner och handla saker elektroniskt för dig som kund. Det är rent av så mycket billigare att man som bankkund är beredd att betala för detta, i form av bland annat kortavgifter, telefonbankavgifter och Internetbankavgifter.

Att betala en enda post- eller bankgiroräkning kontant i kassan på en bank kostar idag 50 - 150:- SEK (Swedbank Sjuhärad). Ett normalt barnfamiljhushåll kan ha säg 8 - 10 räkningar att betala i månaden. Att betala dessa kontant i kassan skulle kunna kosta 400:- till 1500:- i månaden, mot 13:- SEK per månad via Internet (Swedbank Sjuhärad 40:- per kvartal). För att betala räkningar är pengar som balans på bankkontot värda mer än kontanter.

Har man pengar som balans på t ex ICA-kort eller bensinkort så får man procent i återbäring. Det går förstås också att ha negativ balans i form av att handla på kredit räntefritt på motsvarande kort, så länge man betalar den negativa balansen i tid, och ändå få bonus. Men då är man tillbaka med att det är en räkning som ska betalas och med det kommer kostnader om den ska betalas kontant.

Även på ICA och på bensinmacken är alltså pengar som elektronisk balans hos banken värt mer än kontanter.

Sedan har vi shopping på Internet. För att ta ett exempel så kostar Midvintermörker runt 79:- i butik (fast 59:- hos SF-Bokhandeln både i butik och online), men går att köpa för 39:- online hos CDON eller Bokia eller 42:- hos Adlibris. Även om man betalar 19:- i frakt hos CDON (Bokia fraktfritt om man hämtar ut i en butik där samma bok kostar 79:-), så sparar man alltså  21:- SEK eller 26%. Köper man fraktfritt sparar man nästan exakt 50%. Köpkraften för pengar som elektronisk balans på ditt bankkonto är här dubbelt så stor och pengarna är därmed värda dubbelt så mycket på banken som kontant i din plånbok.

Visst kan man handla mot postförskott hos t ex Adlibris, så man kan betala kontant, men det kostar 40:- SEK och då blir boken helt plötsligt dyrare, 82:- SEK, än att köpa den kontant i butik direkt.

Den här kostnadens andel blir förstås relativt mindre ju större belopp man handlar för, men man kommer inte ifrån att det är billigare att handla online än i butik för många varusegment. Motsvarande gäller även att handla t ex film eller musik online, liksom en lång rad andra produkter. En del produkter finns rent av bara att köpa online för de flesta av oss och att då ta leverans mot postförskott så att man kan betala kontant blir alltid dyrare.

Sammantaget gör detta att kontanta uttagsanstormningar är mindre sannolika idag än någonsin tidigare. Speciellt som många lever hand ur mun och konsumerar upp allt de tjänar ganska omgående. De som inte har någon buffert på banken kommer inte heller drabbas speciellt hårt direkt (men väl indirekt) vid en finansiell kollaps - drabbar ingen fattig. Dessutom har vi en insättningsgaranti som skyddar de lite rikare, även om värdet på den insättningsgarantin rasar i samma takt som euron.

Elektroniska uttagsanstormningar där man flyttar sina balanser från bank A till bank B eller Riksgälden kan inte knäcka banksystemet omedelbart, då dessa alltid kan hanteras via akut inlåning från en centralbank, i Sveriges fall Riksbanken. Enda sättet att verkligen knäcka en bank är kontanta uttagsanstormningar. Men med allt färre kontantkassor så är det inte heller möjligt att genomföra rent logistiskt.

Naturligtvis är detta ett helt medvetet agerande från bankerna, där man tvingar bort kunder från dyr kontanthantering. Samtidigt är det inte bankernas förtjänst att vi har onlinehandel idag, även om den inte hade existerat utan våra elektroniska betalningsströmmar.

Verkligheten är iaf att pengar är mer värda på banken och kommer så förbli under överskådlig framtid. Av ideologiska skäl kan man förstås ta ut sina lön kontant omgående ändå, men det minskar din köpkraft rejält. Vilket förstås innebär att du gör en god gärning för miljön genom att minska din fysiska konsumtion om du tar ut dina pengar som kontanter.

Det finns ett undantag där kontanter kan vara mer värda, och det är i den svarta ekonomin. Åtminstone om köpet av svarta tjänster skulle vara billigare. Samtidigt kan du inte betala dina räkningar för infrastruktur och samhällstjänster (el, tele, vatten, avlopp, mm) svart och när man köper något svart avsäger man sig också sin konsumentmakt i form av garantier mm. Man får så att säga vad man inte betalar för. Ur detta senare perspektiv kan man också förstå myndigheternas motvilja mot kontanter. Utan kontanter omöjliggörs den svarta marknaden, då elektroniska transaktioner enkelt går att avslöja.

5 000 inlägg och 96 744 kommentarer senare

På nästan exakt fyra år har jag publicerat 5 000 blogginlägg. Detta är inlägg 5 000.

Samtidigt har ni som läsare lämnat 96 744 kommentarer.

2012-08-26 12:51

Ska Sverige gå med i NATO?

Mikael Holmströms bok om det svenska NATO-samarbetet under och även efter kalla kriget, Den dolda alliansen (Bokia , Adlibris, CDON) är en helt fantastisk bok, som sedan i våras finns i pocket (Bokia 54:-, Adlibris 46:-, Bokus 49:-, CDON 49:-). Boken vann grävande journalisters guldspade 2012 och rekommenderas till alla som är det minsta militärt intresserade eller intresserade av modern historia.

När tar man ut lönen från Wibblekontot?

Som egen företagare och/eller tillämpare av Wibblekonto-modellen för sin inkomst, så styr man själv över när man ska få lön. För att verka lite normal så tar man fortfarande lämpligen ut lönen bara en gång i månaden, istället för i småpytsar. Dessutom blir det enklare att hantera alla räkningar i en klump. Det faller sig också så att de flesta räkningar tydligen ska betalas mot slutet av månaden, men inget hindrar ju att man gör detta närhelst man har lust.

2012-08-25 10:24

Nordea vill se mer skulder och konsumtion

Nordea vill inte se några amorteringar av svenska folkets privata skulder, då de fruktar att bostadspriserna skulle falla. Samtidigt som man förnekar att det föreligger någon bostadsbubbla. Allt enligt en debattartikel hos Bonnier/DN.

Svenska regeringen halverar antalet JAS-plan

I en debattartikel hos Schibsted/SvD Brännpunkt (även tillgänglig online via regeringen.se, se även artikel hos Schibsted/SvD och Bonnier/DN) meddelar nu alliansregimens partiledare att Sverige köper in nästa generation JAS 39 Gripen, de sk versionerna E/F. Man medger samtidigt att nuvarande C/D inte håller måttet i framtiden, men att man bara köper in ett ospecificerat antal plan mellan 40 och 60 stycken.

Detta innebär en halvering av antalet stridsflygplan i svenska flygvapnet.

2012-08-24 16:03

Pippi Långstrump lever och hennes namn är Borg, Anders Borg

Den svenska Pippi Långstrumpekonomin ser ut att fortsätta leva. Starkast i världen (nåja) och med en kappsäck full av pengar finns det inget som rår på henne.

Vad är svenskare än Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump?

Torka och fruktan i Italien

Situationen i Italien rapporteras som mindre munter.

2012-08-23 15:20

(m)itt i natten vaknar syndaren

Nya (m)oderaterna har helt plötsligt upptäckt att det kanske inte var en så bra idé att bränna skattepengar på att ungdomar ska "förverkliga sig själva", utan att gymnasieutbildning kanske ska vara ett led i att skapa produktiva medborgare som kan få jobb och börja betala tillbaka den mångmiljonskuld de har dragit på sig under sin uppväxt, via dagis, förskola, skola, vård och föräldraledigheter.

Kort sagt så vill man införa krav på att de som söker sig till sk estetiska program på gymnasiet faktiskt besitter någon form av konstnärlig begåvning, samt begränsa antalet platser till samhällets efterfrågan på kulturarbetare.

Hur tänker republikanska amerikanska kvinnor?

Det konservativa republikanska partiet ska nästa vecka anta sin valplattform på sitt konvent i Tampa. Där ingår ett totalförbud mot arbot (jag kör felstavningar på känsliga ord för att inte mista min automatiska reklam), inklusive i händelse av vlådkätt, fara för moderns liv eller iencst. (Schibsted/SvD)

Ur detta perspektivet bör ska man se Todd Akins helt bisarra uttalande om att vlådtgana kvinnor inte kan bli gravida om det var en "riktig" vlådkätt.

Detta väcker ju en del tankar kring hur de kvinnor som röstar på republikanerna tänker. 

Rekordlågt nybyggande av småhus

Nyproduktionen av småhus har kraschat under första halvåret rapporterar SCB.

Ödestimmen börjar för Sony Mobile och Lund. 1000 får gå

Nu, klockan 0900, har alla anställda hos Sony Mobile (fd Sony Ericsson) i Lund samlats på Din Vän Banken Arena för ett informationsmöte om de förestående neddragningarna (Talentum/Ny Teknik).

Intressant om oljan från DnB och IMF

"Two men says they're Jesus, one of them must be wrong" - "Industrial Disease", Dire Straits
Bloggrannarna Cruel Crude och Flute har uppmärksammat en mycket intressant peak oil-rapport från inga mindre än Internationella valutafonden, IMF.

IMF:s ekonomer har slagit samman både det nyklassiska ekonomiska tramset tillsammans med den geologiska verkligheten och kommer fram till att det går att dra ut den nuvarande platåproduktionen inom oljan i åtminstone ett decennium till.

Men för detta krävs en fördubbling av oljepriset, för att prismekanismen ska kunna göra alternativ oljeutvinning lönsam.

2012-08-22 16:24

IKEA-ekonomi

För att titta på prisskillnader mellan olika länder är vår svenska stolthet IKEA:s websajt suverän.

Svenska byggvaror kostar hälften i Tyskland

Svenska byggföretag slår ifrån sig och hävdar att det minsann är byggkostnaderna som stiger och att det driver priserna på den svenska bostadsmarknaden. Men det är fel. Det är tillgången till billiga och till synes oändliga amorteringsfria krediter som driver byggkostnaderna.

I alla led har alla leverantörer lagt på pengar på priset. Sista ledet mot kund kan alltid slå ifrån sig att de själva minsann jobbar med obefintliga marginaler. Det är etablerat att det idag, med ROT-avdrag, kostar lika mycket att anlita hantverkare som före ROT-avdraget, men låt oss exemplifiera med vad samma WC-stol kostar i Sverige respektive Tyskland.

Svenne och Lotta Banan i det permanenta höginflationssamhället

"En inflation på 10% (med högre ränta) är i princip ekvivalent med en påtvingad amorteringstakt om 10% av lånet." - läsaren Andreas i en kommentar till gårdagens inlägg
Ovanstående formulering summerar vad hög inflation innebär med åtföljande höga räntor. Nämligen inte att skulderna amorteras bort av sig själva, utan att denna reala värdeminskning av skulderna uppvägs av att man får betala stora belopp i ränta, i princip motsvarande att man tvångsamorterar sitt lån.

Det kan ju vara intressant att titta på Svenne & Lotta Banans (case 4 MSEK i ursprunglig skuld) skuldsättning på lång sikt, om man får alla BLK:s drömsamhälle med permanent hög inflation om 10% och bolåneräntor om måttliga 11%.

Calmfors: Naturvetare ej välkomna

Professor Lars Calmfors skrev igår ganska självkritiskt en kolumn hos Bonnier/DN om ekonomernas misslyckande. Det är en bra, men väldigt akademisk text.

Läs t ex
"En orsak till felbedömningarna var alltför stor tilltro till teoretiskt eleganta analysmodeller. Alltför liten vikt lades vid empiriska generaliseringar av tidigare ekonomisk-historiska erfarenheter av finansiella kriser som stod i strid med antaganden om rationellt beteende. Större kunskaper i doktrinhistoria hade förmodligen också hjälpt ekonomkåren till mer skepsis gentemot för tillfället dominerande synsätt."
Översatt till svenska så säger Calmfors ovan "vi trodde det var annorlunda nu och hade inte lärt oss något av historien". 

Sedan konstaterar han att den europeiska skuldkrisen inte är ekonomernas fel, då det funnits gott om varningar kring obalanser och felet i att ha en gemensam valuta för skilda ekonomier. Dessutom är han tveksam till att de försök till ekonomiska styrmedel som prövats de senaste åren kan lösa krisen. Ekonomer kan inte lösa en kris de inte orsakat.

Istället får man förmoda att han menar att det är politikernas fel och bjuder in statsvetarna till att delta i debatten om skuldkrisen och dess lösningar, istället för att abdikera hela frågan till ekonomerna.
"Det är i högsta grad önskvärt att både statsvetare och andra samhällsvetare skaffar sig sådana kunskaper i ekonomi att de vågar delta mer i diskussionen om till exempel eurokrisen och då kan tillföra fler aspekter. Det bör också hjälpa oss ekonomer att bli mer medvetna om begränsningarna i våra analysmodeller."
Men naturvetare är inte välkomna.

Ni vet de där som ser verkligheten som den är.

För det finns en lång rad andra problem som ställer till det hela. Tillväxtens gränser via resursbegränsningar - som peak oil, peak gas, peak coal - och allt hårdare slitage på det ekosystem som erbjuder de tjänster vi alla är beroende av, som rent vatten, ren luft, drägligt klimat, mat etc.

Men tanken att vi når tillväxtens gränser är helt främmande för Calmfors, trots självkritiken. I närtid är det dock skulderna som sätter en gräns. Skuldsättningen i västvärlden är så stor att alldeles för stora delar av ekonomin går åt till att enbart betala räntor, och värre blir det för varje dag som går. Ena tillfälliga lösningen är ständigt lägre räntor, men skulderna är så stora att folk gnäller på bankerna när räntan på deras bostadslån är ner mot 3%. Tre procent. Skärpning.

Västvärldens tillväxt har de senaste decennierna allt mer finansierats av skulder, och de välståndsförbättringar vi upplevt kan helt bortförklaras med den ökade skuldsättningen. Men vi är vid vägs ände.

Ovanpå detta sätter nu jordklotet stopp via resursbegränsningar.

I det här läget behövs naturvetarna. Men ekonomernas imperialism omfattar fortfarande naturvetare, som ska vara snälla och hålla käften. Är det några som kan påtala begränsningarna i ekonomernas "modeller" så är det just naturvetare!

Problemet är att ekonomer försöker låtsas att de sysslar med en naturvetenskap, vilket varje naturvetare förstås fattar är nonsens. Skulle naturvetarna släppas in skulle samtliga ekonomers försök till matematiska "modeller" få kastas ut genom fönstret då de förstås alltid är rent nonsens. Och det vet Calmfors innerst inne, så några sanningsägare är inte inbjudna.

Läs även bloggrannen Birger Schlaugs kommentarer till det hela.

2012-08-21 17:28

Utbrott i ädelmetallerna guld, silver och platina? Eller dollarförsvagning?

Jag ska inte bry mig om att göra någon strukturerad teknisk analys, men det ser ut som vi har fått ett samtidigt utbrott uppåt i de tre ädelmetallerna guld, silver och platina, där man kan tolka de sista två som en positiv konjunkturindikator.

Strålande affärer för Censur AB - media lade 22 MSEK på censur 2011

Alla känner förstås till Censur AB - det är vi som bestämmer på Internet - eller som de formellt heter Interaktiv Säkerhet i Norden AB. Detta är ett företag som har ett trettiotal censorer anställda som sitter och raderar kommentarer eller blogginlänkningar via Twingly hos våra stora mediahus, enligt dem själva bland annat Bonnier/Dagens Nyheter, Bonnier/Expressen, Schibsted/Aftonbladet, Bonnier/Dagens Industri, TV4 och Stampen/GP. Detta är de som inte avtalat bort att slippa få vara referens hos Censur AB. Rimligtvis hanterar man även censuren åt diverse mindre landsortstidningar i koncernerna Stampen, Schibsted och Bonnier mfl, men att censurera kommentarer till någon lokaltidning är väl knappast någon referens när man kan smälla till med Aftonbladet?

Affärerna går strålande och man har ökat intäkterna med 76% sedan 2009.

Eurons upplösande förbereds

Enligt brittiska BBC så förbereder EU:s högdjur en upplösning av euron och EMU.

Detta baserar sig på ett citat från finlands utrikesminister Erkki Tuomioja:
“This is something that everyone is looking into. But it is not something that can or should be discussed openly."
Naturligtvis är det locket på om sådant här. Den sekund det blir officiellt accepterat att man aktivt förbereder sig för en upplösning av euron, vilket bör ske över en helg när marknaderna är stängda, så kommer förstås euron att krascha.

Så allt går vidare i tysthet.

"Inflationen amorterar mina lån"

Just nu rapporterar SCB en KPI-inflationstakt på 0.7%, men de som tagit på sig alldeles för stora skulder och inte amorterar säger ändå att "inflationen amorterar lånen". Denna vanföreställning är en kvarleva från de belånades föräldrageneration, när vi hade ett höginflationssamhälle och genomförde upprepade devalveringar med fast växelkurs och kunde se 20%-iga löneökningar om året.

Jag ska nu istället visa ett räkneexempel på vad som händer om KPI-inflationen sticker iväg under rådande paradigm, dvs marknadsräntor och en flytande växelkurs.

2012-08-20 21:41

Läge för livslång skuldsättning

Just när rent av Neurath blivit balanserad och nått insikt om bostadsbubblan och medföljande skuldbubbla, så drämmer Schibsted/SvD till med en uppenbart sjuk beställningsartikel från Mäklarsamfundet, som får gå lös fritt om att unga vuxna borde ta mångmiljonlån för att skaffa sig en första bostad så mäklarna kan tälja guld från krediter.

Konsten att radera medial respekt på nolltid.

Är EU en demokrati?

Är EU en demokrati? Eller ens Sverige för den delen?

För att kunna svara på den frågan kan man luta sig mot Robert Dahls polyarki-begrepp (Wikipedia), som i princip innefattar sju punkter. Om inte alla dessa sju är uppfyllda så är ett land inte en demokrati.

Peak högskola i gammelmedia

Måste säga att gammelmedia (=media som publicerar gamla nyheter) gör sitt jobb, om än långsamt. Men så är det ju gammelmedia också.

Nu uppmärksammas peak högskola, efter att man tidigare även upptäckt problemen med överetableringen hos gymnasieskolorna. Bonnier/DN har ett flertal artiklar där de nya landsortshögskolorna och "universiteten" gråter ut över att de får minskade anslag för att minska de fallande kullarna. Bonnier uppmärksammade härom veckan samma problem med minskande kullar för gymnasiet. Å andra sidan är ju Dagens Nyheter regelbundna besökare på bloggen.

Det ser Orange ut för Telias och Tele 2:s mobilnät

Telia och Tele 2 delar som bekant mobiltelefonnät, även om infrastruktur som växlar mm är separata för bolagen. Nu under morgonen ser det dock väldigt, väldigt orange ute för telenäten.

Bägge operatörerna har landsomfattande stora störningar, speciellt Halland och Skåne, varifrån läsare rapporterat om störningarna.

Tvekande utveckling på morgonen

Den amerikanska S&P 500-terminen pekar nedåt i förhållande till fredagens stängning och i Asien är utvecklingen varierande och tvekande.

2012-08-19 17:00

Konsumtionskyrka rivs bredvid IKEA Göteborg

Konsumtionskyrkan Eken Center, som ligger granne med IKEA i Kållered utanför Göteborg, håller på att rivas. Eller som det kallas i media "en mindre ombyggnad".

2012-08-18 15:09

Mexicos peak oil i CNN

Det amerikanska TV-bolaget CNN uppmärksammar nu Mexicos fallande oljeproduktion och att den amerikanska Energy Information Agency (EIA) räknar med att Mexico till 2020 förvandlas till en oljeimportör. Idag är Mexico tredje största exportör till USA, dit endast Saudi-Arabien och Kanada exporterar mer.

2012-08-17 16:50

Fredagsmys: Darwin om äktenskapet

"Bättre än en hund i alla fall" - Charles Darwin om en hustru
Charles Darwin verkar ha gillat att göra listor för att objektivt väga för- och nackdelar. En sådan lista är hans funderingar för eller emot att gifta sig, där han konstaterar att en hustru är ett bättre sällskap än en hund.

50 000 - 60 000 utländska soldater till Syrien

Obamaregimen snickrar nu på en plan för worst case angående Syrien och de massförstörelsevapen som landet förfogar över. En internationell styrka om upp till 50 000 - 60 000 man behövs för att säkra upp att Syriens biologiska och kemiska vapen inte kommer på drift om regimen faller.

Neurath läser Cornucopia?

Neuraths blogg hos Schibsted/SvD framgår det att Anders Borg (m) förstås inte över huvud taget kan tänka sig att pilla på ränteavdraget. Inget förvånande där, Anders Borg tror fortfarande att alliansregimen kan sitta kvar efter valet 2014. Hoppet är det sista som överger (m)änniskan.

Resultat löparflaskor

Mottagare av två par löparflaskor från Botl.se är följande kommentatorer till tidigare inlägg.

Erik klockan 14:33.
Magnus N klockan 14:49.
Henrik Sundberg klockan 18:15

Dessa mailar mig sina leveransadressuppgifter, så får de en motkod att skriva som kommentar till detta inlägg eller det ursprungliga inlägget med sin signatur så jag kan verifiera att det är rätt personer som mailat.

Om ni andra är intresserade av att köpa löparflaskor från Botl.se så får ni gärna ange koden "Cornu" när ni köper, så kan jag följa upp hur stort genomslag en sådan här kampanj kan ge inför framtida påhitt.

En flaska kostar 59:-. Lämpligen köper man förtsås två. Frakt tillkommer.

Exportrådet: Sverige måste in i valutakriget

Situationen jag varnat för tidigare i sommar utvecklas vidare, dvs att svensk exportindustri kommer få problem pga den starka kronan. Nu varnar Exportrådet för att 75 000 svenska exportjobb försvinner de kommande två åren om inte svenska kronan faller i värde från dagens nivåer.

Gymnasiebubblan nu hos Schibsted/SvD

Nu har även gammelmedia vaknat och hittat gymnasiebubblan, i det här fallet Schibsted/SvD med en artikel idag. Tidigare har vi också kunnat se en debattartikel hos Bonnier/DN som jag också kommenterade med några rader.

2012-08-16 18:33

PA Resources mot konkurs?

Mitt tidigare portföljbolag, oljebolaget PA Resources (OMX:PARE), kan vara på väg mot konkurs. Inte för att tidningen Aktiespararens Peter Benson skrev en väldigt omfattande och negativ analys av bolaget (se Schibsted/SvD för ett utdrag av analysen, alternativt Aktiespararen för samma utdrag) , utan för att en av bolagets långivare vill se en nyemission i bolaget för att lösa ut skulderna (Talentum/Affärsvärlden).

Ecuador - de misstänkta sxebrottslingarnas fristad

Nyheten att Ecuador ger en i Sverige misstänkt sexbrottsling politisk asyl (Schibsted/SvD, Bonnier/DN) sprids som en löpeld över världen.

Detta är storartad underhållning. Ecuador och den misstänkte sexbrottslingens anhängare tror att USA ska begära sexbrottslingen utlämnad från Sverige, när de inte begärt honom utlämnad från sin allierade i kriget mot terrorismen Storbritannien - ett land som från första början ställt upp på allt USA begärt och önskat, som tack för stödet under andra världskriget. USA fick från första stund helhjärtat brittiskt stöd efter 9/11.

Praktiska löparflaskor ges bort

Vi som försöker hålla vår fysik i någorlunda gott skick kanske brukar löpträna. Jag gissar att det finns en och annan bland läsarna som springer regelbundet och vid längre distanser, speciellt så här på sommaren, eller på distanser upp mot milen, så brukar det vara väldigt lämpligt att fylla på vätskeförrådet.

Facit på Gissa finanssajten

Dags för facit på gårdagens frågeställning om vilka rubriker från våra svenska stora finanssajter som hörde till vilken sajt. De absolut enklaste att identifiera är Bonnier/DI.se och Alternativ Media Stockholm/Realtid.se.

Försvars- och säkerhetspolitiskt upprop!

Ända sedan den så kallade strategiska ”time-outen” som den då sittande regeringen medvetet valde att ta i samband med försvarsbeslutet 2000, så har Försvarsmakten i ett högt tempo monterats ned och stora delar har helt avvecklats. När detta beslut fattades ansåg man att det inte längre fanns något militärt hot mot Sverige.

På grund av detta beslut består en stor del av Försvarsmakten i dag av förbandstyper i singular med mycket begränsad förmåga att verka över mer än en mindre geografisk yta i händelse av kris eller krig. När den sittande regeringen tillträdde efter valet 2006 trodde många att säkerhets- och försvarspolitiken skulle ses över och förstärkas. Resultatet visar nu tydligt att så blev inte fallet. Försvars- och säkerhetspolitiken har till synes hamnat än längre ner på den politiska agendan. Detta trots att det nu återigen byggs upp en avsevärd militär kapacitet i Östersjöområdet där det satsas enorma summor på militär uppbyggnad och upprustning samtidigt som sociala områden som vård, skola och omsorg får stå tillbaka.

ÖB har den senaste tiden tydligt påvisat att Försvarsmakten måste tillföras ytterligare medel ur statsbudgeten för att ens kunna bibehålla den nuvarande mycket begränsade insatsorganisationen bortom 2015. Regeringen har tyvärr uppvisat ett stort ointresse i denna för Sverige mycket viktiga fråga. ÖB har i samband med detta även påpekat att den omdebatterade uppgraderingen av JAS 39 Gripen inte kan genomföras inom nuvarande ekonomiska ram utan att det kommer att medföra stora konsekvenser för Försvarsmakten, där avveckling av försvarsgrenar skulle kunna bli en tvungen åtgärd för att hålla sig inom nuvarande budgetram.

Det svenska försvarsanslaget är idag det lägsta i Norden med 1,15% av BNP och har kontinuerligt sjunkit sedan 80-talet. Detta är en konsekvens av att inga ekonomiska satsningar har gjorts inom politikområdet samt att anslaget inte har kompenserats fullt ut för ökade kostnader under många år, vilket i praktiken inneburit en anslagsminskning sett över tiden. Detta exemplifieras av att materielanslaget i praktiken halverats sedan 2006.

Försvar- och säkerhetspolitik kräver ett kontinuerligt handfast ledarskap som inte enbart gömmer sig bakom framtida utredningar. Omvärldsläget i stort, och militär kapacitetsuppbyggnad i vårt närområde måste analyseras löpande och generera justeringar av den förda säkerhetspolitiken, och i förlängningen även av försvarsanslaget.

Vi anser att regeringen nu måste ta sitt ansvar för Sveriges säkerhet inte bara i teorin, utan även i praktiken. Regeringen måste således tillföra Försvarsmakten de ekonomiska medel som krävs, och som ÖB tydligt påpekat, för att kunna upprätthålla en acceptabel försvarsförmåga.

Vi anser dessutom att frågan om ett NATO-medlemskap måste lyftas till debatt och att en luftförsvarsutredning för perioden 2020-2040 måste genomföras till skillnad från den nu planerade som endast avser att behandla tiden bortom 2040.

Undertecknat/

Chefsingenjören, driver försvarsbloggen http://chefsingenjoren.blogspot.se/
Cynisk, driver försvarsbloggen http://cynismer.blogspot.se/
Hans Jakobsson, driver den militärhistoriska bloggen http://hjak.se
J.K Nilsson, driver försvarsbloggen http://insatsen.blogspot.se/
Kaj Karlsson, författare och bloggare http://www.aldabergr.se
Lars Gyllenhaal, författare och bloggare: http://larsgyllenhaal.blogspot.se/
Lars Wilderäng, författare och bloggare http://cornucopia.cornubot.se/
Morgonsur, driver bloggen http://morgonsur.wordpress.com/
Observationsplatsen, driver försvarsupplysningsbloggen http://oplatsen.wordpress.com/
Signatory, driver bloggen Gripen News http://gripennewsthread.blogspot.se/
Skipper, driver försvarsbloggen http://navyskipper.blogspot.se/
Wiseman, driver försvarsbloggen http://wisemanswisdoms.blogspot.se/

För att påvisa för regering, riksdag, försvarsutskott och försvarsberedning att det är hög tid att ta frågor rörande säkerhets- och försvarspolitik på allvar så vill vi även tipsa dig som läsare om möjligheten att skriva under detta upprop: http://upprop.nu/IALB i syfte att visa ditt stöd för dessa viktiga frågor. Skribenterna ovan har ingen koppling till det länkade uppropet.

2012-08-15 15:04

Examensarbete: Bostad i en 15m2 friggebod

Fick en läsarkommentar som hänvisade till ett examensarbete från Jönköpings tekniska högskola - "En friggebod som fullvärdig bostad" av Thomas Krantz och Erik Gärskog (länk), där det finns bättre förslag på planlösningar för en friggebodstor fullständig bostad.

Investering: Bygg en studentlägenhet

Till årsskiftet kommer det vara möjligt att få en inkomst från bostaden på 40 000:- kronor skattefritt. Samtidigt är skuldräntor avdragsgilla och det här öppnar för en utmärkt investeringsmöjlighet för villaägare i våra universitetsorter, där studentlägenheter är en bristvara.

Gissa finanssajten

De stora kommersiella svenska finanssajterna har en varierande grad av seriositet och relevans. Och störst betyder inte kvalitet. Tänk på att Aftonbladet.se är Sveriges mest besökta mediasajt, vilket säger en del om kvalitet.

Tänkte låta er "gissa" (ni har väl redan läst rubrikerna antar jag) vilka sajter som har vilka rubriker enligt nedan. Ni kan välja mellan Bonnier/VA, Bonnier/DI, Bonnier/DN Ekonomi, Schibsted/SvD Näringsliv/nliv.se, Talentum/AFV och Alternativ Media Stockholm/Realtid.se.

2012-08-14 18:26

Bostadsbubblan och skuldbubblan - prioriterade åtgärder

Det diskuteras allt mer i media om vad för åtgärder som ska tas mot den svenska skuldbubblan, orsakad av bostadsbubblan. Dit räknas högre räntor, amorteringskrav, slopade ränteavdrag, bolånetak mm. Men vad är viktigast.

Ett rop på hjälp!


Ingen form av ersättning har utgått till mig eller till någon till mig närstående för detta inlägg.

Valueguard: Fortsatt ökade skillnader på villor och bostadsrätter

Den tidigare trenden med fallande villapriser och fortsatt starka priser på klubbmedlemskap i bostadsrättsföreningar fortsätter enligt Valueguards nysläppta statistik (Direkt).

Köp silver momsfritt i Estland

Som bekant är tyvärr även silverinvesteringstackor och investeringssilvermynt belagda med moms i Sverige, trots att åtminstone några mynt även är lagliga betalningsmedel och alltså borde betraktas som valuta och inte som en råvara. Det medför att när man i Sverige köper fysiskt silver som investering även får betala 25% moms.
Silver Philharmonic

Min annonsör Liberty Silver har sedan en tid däremot öppnat Liberty Silver Estland, där man kan köpa silvermynt utan moms, så länge det handlar om lagliga betalningsmedel. Det innebär att man kan köpa amerikanska Silver Eagle, kanadensiska Silver Maple, Österrikes mycket vackra Silver Philharmonic eller kinesiska Panda-mynt utan att betala moms. Även australiens Kookaburramynt finns momsfritt i enkilosvarianten. Silver Eagle är på grund av den internationella efterfrågan något dyrare och Pandan har tyvärr ett samlarvärde som gör den ännu dyrare. Rimligtvis håller man sig till Silver Maple eller den mer estetiska Silver Philharmonic.

Dock är EU:s momsregler sådana att Liberty Silver Estland inte får leverera silver till Sverige, för då måste man lägga på svensk moms när bolagets totala försäljning till svenska privatpersoner passerat 320 000.

Därför måste man själv ansvara för hämtning av silvret i Estland. Däremot har Liberty Silver Estland gjort det enkelt att ordna detta via en tredje part, GBS Logistics, som man dock måste köpa transport av separat. Frakt kostar 20 euro. Ett alternativ är att man själv hämtar silvret på plats i Estland om man inte vill blanda in tredje part.

Jag brukar själv rekommendera att man bör ha en lagom andel, 10 - 20%, av eventuella tillgångar placerade i ädelmetaller, lämpligen guld och silver. Se även morgonens inlägg om guld som en hedge mot Stockholmsbörsen.

Det handlar om en försäkring mot ekonomisk kris och för att få bättre riskjusterad avkastning på tillgångarna. Fördelningen har med riskvilja och anledningen till att man skaffar ädelmetall att göra.

Att silver är momsbelagt i Sverige har varit ett problem till silvrets nackdel.

Liberty Silver och Liberty Silver Estland är annonsörer på bloggen.

Guldet och börskrascher

Som bekant har guld gått avsevärt bättre än börsen de senaste tio åren, även om det går att hitta kortare intervall där börsen går bättre än guld.

2012-08-13 14:36

OPEC:s behov av höga oljepriser och Enströmskt trams

Via Zero Hedge tipsas vi om en rapport från APICORP (PDF) som bland annat analyserar vilka prisnivåer OPEC-länderna måste ha för att klara sina statsbudgetar.

Sveriges Radio FTW! - Uppmärksammar Georgienkriget

Via Lars Gyllenhaal tipsas vi om att Public Service/SR nu plockat upp Putins bekännelser om att den ryska invasionen av Georgien var planerad och att ryssarna tränade sydossesiens hemvärn, i strid med FN-mandatet.

Politikerna är eniga: Bostadsbubblan är katastrofal

Pendeln fortsätter att svepa till amorteringar och för slopat ränteavdrag. I dag går Länsförsäkringar Banks VD ut och menar att "det är för billigt att låna" (Schibsted/SvD) och att ränteavdraget borde bort. Hyllade Neurath på samma mediahus håller med i en krönika, där hin även erkänner att hin själv är belånad ("vi"), men ändå tycker att ränteavdraget borde bort. Ovanligt läsvärt för att vara Neurath.

Men framför allt är det intressant att politikerna rätt över hela brädet nu medger att bostadsbubblan har gått för långt och blivit katastrofal. Hushållen skulle nämligen enligt politikerna inte klara minskade eller slopade ränteavdrag - hushållen är för högt belånade och politiker som Ulla Andersson (v), Fredrik Olovsson (s), Per Bolund (mp) och Stefan Attefall (kd), samt villaägarnas Daniel Liljeberg, medger därmed att bostadsbubblan har nått katastrofala proportioner.

Volatiliteten krymper ihop i ädelmetallerna

Ädelmetallerna platina, silver och guld ser ut att för tillfället ha bottnat, åtminstone i dollar. I svenska kronor sluta dock förra veckan med de lägsta noteringen i guld i svenska kronor per gram sedan årsskiftet.

2012-08-12 16:54

Säkerhetspolitisk uppsamling

Dags för en säkerhetspolitisk sammanfattning av de senaste dagarna.

Beskeden om upprustning kommer nu tätare från ryskt håll än den senaste försvarsstrutsen, Cecilia Widegren (m), hinner producera peace in our time-debattinlägg.

Att Ryssland ska tillföra flygvapnet ytterligare 600 toppmoderna stridsflygplan och 1000 helikoptrar (t ex Public Service/SR) är bara en bagatell i sammanhanget. Eller femtioen nya ytstridsfartyg och åtta ubåtar (även där Public Service/SR).

Nej, den stora skrällen är sanningen om Georgienkriget.

Torskfiske: 12.5% av villorna över 90% belåning i Malmöområdet?

Har återigen gjort en ovetenskaplig deskriptiv undersökning av pantbrevens storlek på villor till salu, den här gången för Malmöområdet med kommunerna Malmö, Vellinge, Svedala, Staffanstorp, Burlöv, Lomma och Lund.

2012-08-11 17:06

Midvintermörker i pocket på butikshyllorna

Onlinehandlarna må vara långsamma i att uppdatera sina webtjänster med nya titlar, men hos de fysiska boklådorna finns nu Midvintermörker som pocket för den som inte kan vänta. Det går alltså snabbare för fysiska bokhandlare att packa upp böckerna och lägga fram dem än det går för onlinehandlarnas IT-system att uppdateras. Man kan misstänka att onlinehandlarna uppdaterar sina system manuellt, bokstav för bokstav. Blixtsnabb exekvering och automatiska realtidsuppdateringar är det man borde ha datorer till...

Banken säljer BLT-villa i Ale

För er som hävdar att det inte händer att banken tar över folks bostäder och säljer dem, så kan jag tyvärr ge er ett motbevisa. En ännu ej helt färdigställd lantlig villa för en barnfamilj i Ale kommun - en kranskommun till Göteborg och räknas till Stor-Göteborg - säljs nu av banken.
"Huset är ej helt färdigställt och säljs i befintligt skick och med friskrivningsklausul. Huset ägs idag av bank/låneinstitut."
Villan har även varit ute till salu tidigare i år för 1.6 MSEK, men är nu sänkt till 1.35 MSEK.

Mat eller bränsle?

FN:s jordbruksorganisation FAO kräver nu att USA slutar använda majs för produktion av etanol, eftersom den rådande missväxten riskerar leda till en akut matkris, skenande matpriser och även matbrist (Public Service/Sveriges Radio).

2012-08-10 13:37

Forskning: Barn framför en bildskärm mår dåligt

Karolinska Institutet, Reykaviks Universitet och Columbia University fick för två dagar sedan publicerat artikeln Electronic screen use and mental well-being of 10–12-year-old children hos The European Journal of Public Health Advance Access (länk), som vetenskapligt och tydligt fastställer att barn mår dåligt av att sitta framför en elektronisk skärm, t ex TV eller dator. Ju mer tid de spenderar framför skärmen dagligen, desto mer dåligt mår barnen.

Fredagsmys: Till döden skiljer oss åt

Dags för lite äkta fredagsmys.

Midsommargryning är Midvintermörkers uppföljare

Idag släpptes pocketversionen av Midvintermörker tillsammans med de två första kapitlen ur uppföljaren Midsommargryning.

Marknaden löser matkrisen!

Värmen och torkan fortsätter härja i bland annat USA. Svenska mjölkbönder har även börjat beklaga sig då priset på kraftfoder sticker iväg, men inköpsmonopolet Arla höjer inte mjölkpriserna.

2012-08-09 14:05

Flykten till storstäderna fortsätter - priserna upp kraftigt i Skellefteå

SCB släppte som vanligt månadens Småhusbarometer, där det framgår att villapriserna alltjämt är ner i större delen av landet, mätt på tolv månader.

Det var bättre förr - tillväxt av BNP per capita

Man envisas alltjämt med att BNP ska vara en måttstock på vårt välstånd och hur bra vi har det. Men även om man accepterar det, så är det BNP per capita man ska titta på och inte samlad BNP. Som jag påtalat tidigare har vi i princip inte fått någon real ökning av BNP per capita sedan alliansregimen tillträdde. Detta kan förstås skyllas på omvärlden om man så vill, men verkligheten är att oavsett så var det bättre förr.

Tokbilliga DDR Airlines?

"Tokrea på SAS-aktier" - Affärsvärlden / Direkt 13:e mars 2009
Statliga liket DDR Airlines (OMX:SAS, OSE:SAS, OMXC:SAS) fortsätter att leva vidare trots brist på existensberättigande i nuvarande form.

2012-08-08 17:45

Knattarna och pyramidspelet

Egmont Kärnan drar sitt lilla strå till stacken och försöker informera om existensen av bubblor i senaste Kalle Anka (pressmeddelande).

Nytt fint bergrum till salu

Fortifikationsverket, som ju i princip är den enda aktör som säljer massiva bergrum i Sverige, vill ju inte konkurrera med sig själv. Alltså har man högst ett bergrum till salu åt gången, av de hundratals, kanske tusentals man behöver göra sig av med när ingen vill hyra dem till "marknadsmässig hyra".

Varför är Carl Bildt rädd för ryssen, egentligen?

Det tåls att ställa frågan varför Carl Bildt är rädd för ryssen, egentligen. Det är inte det att vi kommer bli invaderade. Men Ryssland har förmågan till något oändligt mycket värre än en invasion. De kan nämligen med ett penndrag orsaka Sveriges Pippi Långstrump-ekonomi en enorm skada och därmed få Anders Borgs regim att se dålig ut.

Osäker handel i Asien

Börserna i de asiatiska tidzonerna pekar åt lite olika håll nu under morgonen, samtidigt som S&P 500-terminen pekar på nedgång.

Australiens All Ordinaries är upp 0.47%, japanska Nikkei +0.84%, Hang Seng -0.09% och Strait Times -0.46%.

De amerikanska börserna och S&P-500 stängde i stort sett oförändrat i förhållande till den europeiska stängningen, men sedan dess har terminen fallit och det talar för att Europa öppnar nedåt.

Robothandeln i USA ser ut att även ge upprepade mönster även i dagscharten och inte bara intradag för enskilda aktier. De senaste månadernas handel i S&P-500 ser nästan löjeväckande manipulerad ut. Titta själva.
Ser ni det? Mönstret som gällt sedan dippen i början av juni, kanske rent av sedan toppen i slutet av maj? Fortsätter mönstret så ska vi nu få några röda dagar i USA, innan börsen återigen stiger kraftigt på några dar till nya höjder. Även om det vore rent ut sagt löjligt att få en femte upprepning. Topparna ser också ut att komma närmare och närmare varandra. Swingtradingmodell som hade fungerat sedan i början av juni hade varit att köpa när MA5 (blå linje) är under MA14 (röd linje). Svårare att hitta när man ska sälja.

Å andra sidan handlar det kanske bara om att man lurar sig själv och ser mönster som inte finns?

Schibsted/SvD har för övrigt en artikel om riskkapitalens höga belåning i de företag de äger och att vinst förutsätter att det finns något annat riskkapitalbolag som är en greater fool. Man jämför rent av med svenska bostadsspekulanter.
"De låga räntorna gör att prislappen hela tiden skruvas upp, liksom belåningen. Riskkapitalistens/bostadsspekulantens affärsidé är sedan att snabbt ”förädla” värdet för att sälja vidare med förtjänst. Man kan köpa på sig fler företag som – på pappret – ger synergieffekter. Eller man kan kasta ut ett helt funktionellt kök och sätta in en teppanyakihäll, och stajla lägenheten enligt senaste trend. Sedan gäller det att hitta någon köpare som är beredd att dra på sig ännu större lån.
Men om det inte sker någon reell förbättring av verksamheten eller lägenheten finns stora risker för pyramidspelsliknande tendenser."
Som exempel tar man upp kursade Nimbus och att Findus har stora problem. Man glömmer gårdagens exempel med friskolebolaget Academedia, som sitter på en miljardskuld i en verksamhet som kommer krympa de kommande åren. Även där handlar det om riskkapitalbolag som leker. Man kan expandera ytterligare, men det förutsätter att man tar på sig ännu mer lån i en krympande marknad. Knappast en sund konstruktion.

2012-08-07 16:54

Carl Bildt drabbas av rysskräck

I ett konkret utfall av vad det innebär att inte ha en militär försvarsförmåga, så försöker Carl Bildt (m) ägna sig åt ministerstyre och beordrar Kronofogdemyndigheten att köra över tingsrätten, hovrätten och Högsta Domstolen, som samtliga kommit fram till att en fastighet ägd av ryska staten på Lidingö ska utmätas (Schibsted/SvD, Bonnier/Expressen).

Swedbank: Världsekonomin lever farligt

Swedbanks månadsbrev Den globala ekonomin (PDF) har underrubriken Världsekonomin lever farligt och uppmärksammas exempelvis av Schibsted/SvD.

Stockholmspremiär: Föreläsningar 4:e och 5:e oktober

Kan glädja de läsare som bor i Stockholmsområdet med att det i höst blir föreläsningspremiär i Stockholmsområdet, närmare bestämt på Värmdö, som en del av Framtidsveckan Värmdö, arrangerat av bl a Naturskyddsföreningen och Länsstyrelsen i Stockholm.

På kvällen den 4:e oktober kommer jag att hålla en tvåtimmars föreläsning om våra stora framtidsproblem med energin, ekologin och ekonomin, samt hur man som privatperson eller hushåll kan förbereda sig och anpassa sig - ställa om. Tiden blir 19:00 - 21:00, detaljer om lokal kommer, men det blir centralt Värmdö med möjlighet till direkt resa med buss från Slussen.

Survivorship bias

Survivorship bias är en viktig felaktighet att ständigt ha i minnet.

Dags för modeblogg igen

En fördel med att vara född på 70-talet är att allt man gör, allt man säger och allt man skriver kan vara avsett att vara ironiskt. Det är en praktisk ursäkt att skylla allt trams på, medan de genomseriösa 80- och 90-talisterna inte kan skylla på detta.

Så nu är det dags att Cornucopia? blir en modeblogg igen.

Peak gymnasium uppmärksammat hos Bonnier

Jag skrev i maj en artikel om att det garanterat kommer bli färre och färre elever i gymnasieskolan framöver och att elevunderlaget för friskolorna inte kommer återhämta sig ens till dagens nivåer förrän runt 2025. Vi upplevde peak gymnasium 2008 som ett resultat av babyboomen runt 1990 - 1991 och elevantalet faller sedan dess.

2012-08-06 16:44

Nej, tre år på regeringskansliet är inte att få sparken

Populisten och näringsministern Annie "jag gav miljoner till Facebook" Lööf (c) påstår sig ha "sparkat" generaldirektör Lugnet från Tillväxtverket (Schibsted/SvD, Bonnier/DN). Enligt Annie Lööf är att få tre års tjänst med bibehållen lön på regeringskansliet samma sak som att få sparken.

Svensk katastrofal jordbävning?

I Sverige tycker vi det är lite gulligt med jordbävningar, vilket vi fick uppleva en utanför Halmstad vid femtiden i morse (Bonnier/DN, Stampen/GP). Det kanske kan kännas lite obehagligt men om man sover genom skalvet eller på annat sätt inte märkte det är det lite som att missat en kändis - jaså, var Lady Gaga i stan och jag missade det!

Ölbåtar och peak båt?

Återigen rapporteras det om ett fortsatt prisras på marknaden för fritidsbåtar (Schibsted/SvD).

Antalet båtar till salu verkar samtidigt inte ha ökat speciellt. I maj 2011 fanns det drygt 26 000 båtannonser på Blocket. Likadant var det i juni i år.  I dag, augusti 2012, är antalet drygt 23000, specifikt 23 491, fördelat på 13 749 privatannonser och 9 742 företagsannonser.

Naturligtvis är inte Blocket hela den svenska marknaden, det kan säkert finnas de privatpersoner och företag som inte lägger ut sina objekt på Blocket, men de får skylla sig själva. Siffrorna är fortfarande representativa. Naturligtvis finns det en säsongsmässig variation.

Några skålar gjorda av Harry Hallberg.
Hallberg var en av pionjärerna inom
serietillverkning av segelbåtar och
skrov i glasfiber, men började sin
bana med att för hand bygga
båtar i trä. Utan ritning, utan på ren känsla.
Träskålar var kanske ett sätt att fortsätta
hantverket i liten skala efter pensionen 1972.
Mer information hos Hallberg-Rassy.
Som bekant är det viktigaste som finns för svensken möjligheten att med etanol döva plågorna och på så sätt glömma bort att man tog ut 2 MSEK i lån på huset för att köpa en sk potensförlängare till motorbåt eller motorkryssare. Vi tar ju oss gärna ett sk järn för att bli trevliga nog att umgås med andra, eller snarare uppfatta andra som trevliga. Svenskarna är väl en samling introverter, som behöver alkoholens rus för att bli sociala, och då menar jag inte bara läsarna på den här bloggen.

Skål i valnöt, gjord av Harry Hallberg
Vill minnas att föräldrarna ibland tog lite vin till grillen tillsammans med andra seglare när man låg i någon naturhamn. Vi barn, som inte hade läst på om djurskyddslagen (en lag som knappt fanns på 70-talet) doppade korvbröd i slattarna vin och slängde till måsarna, varpå stor humor uppstod. Good times. Vi visste väl inte bättre får man förmoda och föräldrarna hade begivit sig iväg över de kala bohuslänska klipporna på en "promenad" (vilket jag så här i efterhand kan misstänka handlade om enskild kvalitetstid som bara föräldrar kan ha utan barn närvarande och i en båt är barnen ständigt närvarande) och kunde inte upplysa oss om att det var elakt att ge alkohol till måsar. Föräldrarna hade ju trevligt, så det borde ju vara trevligt för måsarna också?

H.H. 1976. Exemplaret är kantstött
men håller antagligen annars, likt en
70-talsbåt, för evigt.
Det kan dock uppstå farliga situationer när man framför en potensförlängare i onyktert tillstånd, något man inte såg på 70- och tidiga 80-talet när jag själv som liten knodd var med och seglade. Att bränna upp med en motorbåt på torra land var helt okänt. På den tiden var kanske 2-3% av alla båtar längre än 10 meter och/eller kunde färdas snabbare än 15 knop, dvs de båtar som drabbats av nya sjöfyllerilagen.

En serie stockholmstkändisar är nu iaf upprörda (Schibsted/Aftonbladet) över att de inte får supa och sedan framföra 10+ m långa segelbåtar eller mer sannolikt ett högbelånat fartmonster i miljonklassen. Så upprörda att de skriver en debattartikel hos Schibsted/SvD. Dock har sjöfylleriet faktiskt minskat sedan lagen tillkom. Alla är ju inte kändisar.

Men sjön är inte svart/vit. 0.2 promille till sjöss i en båt i fem knop (9.26 km/h) är inte samma sak som 0.2 promille i en bil i 110 km/h. Det stora problemet är som jag ser det 15-knops regeln, då den lämnar öppet för godtycke hos polisens sida. 

I många fall är det ganska självklart om en båt kan eller inte kan gå snabbare än 15-knop. Vår gamla Hallberg-Rassy Rasmus lyckades vi få upp i 11 knop en gång utanför Vinga. Det blåste ca 15 m/s. Däremot kan kanske polisen hävda att om man går ut i 25 sekundmeter så kan man få upp båten till 15 knop, men bara en galning hade gått i sådant väder. Å andra sidan var en Rasmus 35 fot och alltså över 10 meter, så därmed får passagerare och skeppare stanna kvar i land till promillehalten fallit under 0.2. Sedan kan man gå ombord och lägga sig, trygg i att inte sova i sin koj kriminellt.

Då är det enklare med motorbåtar. En gammal läckande eka med minsta möjliga utombordare bör inte kunna komma upp i 15 knop. Och är mindre än 10 meter.

Får man kanske föreslå en segelbåt i optimal storlek, t ex en Hallberg-Rassy 26 för 98 000:-? Eller en Maxi-77 för 62 000:-? Lär inte gå att få upp i 15 knop och passar utmärkt för familjen. Sovplatser, pentry, sittbrunn. Vad mer behöver man? De är rent av ölbåtar, dvs här lär man få ta sig fram även med 0.2 promille i kroppen. 

Problemet är att sjöfolk allt mer kanske vill ha det enkelt, dvs motorbåt. Peka och kör. Gärna fort. Gärna på miljonbelopp lånade av banken.

En av kändisarna har rent av sålt sin sista båt, då spriten var en del av sjön för honom och båtfolk och båtar var för tråkigt utan sprit. Hittas kanske på en parkbänk nära dig härnäst?

Samtidigt finns det öbor som nu får svårt att röra sig i skärgården och måste tacka nej till en öl hos grannen. De kan dock välja en båt med klenare motor. Problemet här blir alltså polisens godtycke och möjligheten att bevisa att båten omöjligt kan gå snabbare än 15 knop. Det hela blir rättsosäkert.

Frågan är om sjöfyllerilagen påverkat andrahandsmarknaden för båtar? Antagligen inte. Även en HR 26 har fallit kraftigt i pris, trots att de svenska plastbåtarna från 70- och 80-talet verkar hålla för evigt och inte lida av något planerat åldrande. Snarare är det den svenska skuldbubblan som håller på att toppa ur. Först åker fritidsintressen som hästar, båtar, husvagn och husbil. Sedan fritidshusen, där marknaden viker och fler och fler hus finns till salu. Bostaden går inte längre att använda fritt som bankomat för att finansiera några veckor på sommaren, plus några helger.

Gamla båtar har som sagt till synes evigt liv. Det handlar om kvalitet. Inte konstigt att varven går i konkurs idag, när man kan köpa kanske bättre kvalitet för en bråkdel av priset i form av begagnat. Värre gissar jag att det blir för begagnade husbilar. En husbil lär ha samma prisutveckling, och inte osannolikt sämre livslängd, som en personbil. Och även här har det handlat om miljonbelopp som de flesta lånat till.

Dock tror jag att både båtliv och även bilsemester, något kontraintuitivt, har en framtid för sig i spåren av peak oil. Det lär bli mer segel till sjöss, då motorbåt, speciellt potensförlängare, kostar sin diesel i framfart. Men även bilsemester är resurssnålare än flyg. Det finns mycket att se på nära håll.

Och tar man sig sin öl för att våga umgås med andra om kvällen, så får man sova över på plats. Vilket man faktiskt inte måste om man har en HR 26.

För den genuint seglingsintresseradesom vill säkerställa ett ganska hållbart och trevligt fritidsnöje även efter peak oil så kan jag bara hålla med om att det antagligen ges fantastiska köptillfällen just nu. Men det kan mycket väl bli betydligt billigare när skuldpaniken sprider sig till bostäderna, så det är antagligen ingen brådska.

Starka börser i Asien på feltolkad amerikansk statistik

Börserna i de asiatiska tidszonerna går mycket starkt under morgonen. Dagens ursäkt är arbetsmarknadstatistiken från USA i fredags, där S&P-500 stängde +1.90%.

Australiens All Ordinaries är upp måttliga +1.15%, japanska Nikkei +1.81%, Hong-Kongs Hang Seng +2.06% och Singapores Strait Times mer måttligt med +0.95%.

Samtidigt pekar S&P 500-terminen svagt nedåt mot amerikansk stängning och de europeiska börserna var öppna när statistiken kom i fredags. Exempelvis stängde svenska OMXS30 på +2.17%. Sammantaget så pekar detta på en trevande öppning i Europa och inte osannolikt fallande börs. Så man ska inte läsa in något i att de asiatiska tidszonerna kör ikapp fredagens utveckling i Europa och USA.

Man ska komma ihåg att Bureau of Labor Statistics, B(L)S, i USA kör med rejäl förvanskning av arbetslöshetsstatistiken. Med en majoritet av börshandeln som körs av robotar så handlar dessa automatiskt på nyheter och statistik och manipulerade siffror kan alltså kortsiktigt påverka för dagen, men behöver inte påverka fundamentala investerare.

I verkligheten är antalet arbetslösa i USA stigande. I fredags rapporterade man om 163 000 nya jobb, men arbetslösheten steg ändå. I juni hade 142 415 000 amerikaner jobb, nu i julistatistiken hade antalet fallit till 142 220 000. U3, arbetslöshet som andel av arbetskraften, steg från 8.4% till 8.6% och säsongsjusterat från 8.2% till 8.3%. U6, totalt antal arbetslösa, medräknat de som gett upp att få jobb, steg från 15.1% till 15.2% eller från 14.9% till 15.0% säsongsjusterat.

Verkligheten är alltså att arbetslösheten steg i USA!

Men det lär du inte få läsa i svensk gammelmedia. Och fredagens börsrobotrally lär knappast upprepas idag.

2012-08-05 16:46

Följer du OS?

Vi fortsätter väl på dagens OS-tema.

Veckans läsarfråga får bli om du följer OS? Svara som vanligt här ute till höger. Jag kan inte se vem du är eller var du sitter just när du svarar på undersökningen.

Själv svär jag över att man inte är på plats i London. Tydligen är staden övergiven (bl a enligt Nouriel Roubini som är på plats i London och twittrat om spökstaden) då man skrämt bort både londonborna (även de som jobbar i stan - 2 miljoner sägs ha valt att jobba hemma) och turisterna på grund av OS, så gatorna gapar tomma, butikerna gapar tomma och alla sevärdheter och evenemang förutom OS gapar tomma. Hade varit perfekt att turista där nu under OS.

Samtidigt är alltså OS en kniv i ryggen på Englands sargade ekonomi när de för säsongen normala turistintäkterna uteblir.

Peak olympics 2008?

Årets olympiska spel i London har ca 10 500 deltagare och är därmed det minsta spelen sedan Sydney år 2000. Utvecklingen av antalet deltagare följer ungefär samma utveckling som världens oljeförbrukning. När vi nu passerat peak oil för konventionell olja och befinner oss på platåfasen för oljeutvinningen, medräknat icke konventionell olja och biobränslen, så faller deltagandet.

Har vi passerat peak olympics?

OS i Aten - åtta år senare

Associated Press har en liten fotoartikel från Greklands OS-anläggning, där man körde sommar OS 2004.

Passande symbolik. Antagligen är detta på inget sätt unikt. Londons OS-anläggningar kommer knappast behövas fullt ut framöver.

2012-08-04 15:39

BIGPIS FUK US - Media upptäcker Frankrike

Sent vaknar media till att Frankrike hör hemma bland de skuldkrisande länderna, som oftast kallas PIIGS, men lika gärna kan kallas BIGPIS FUK US, när man lägger till Frankrike, Belgien, Storbritannien och USA. Sedan ska förstås Cypern, Ungern, Slovenien mfl mindre ekonomier läggas till listan - SUC.

Vitrysk retorik mot Sverige

Sveriges ambassadör har kastats ut ur landet Vitryssland för att ha engagerat sig för demokrati och mänskliga rättigheter i denna diktatur, belägen ett tiotal mil från Sveriges gränser.

Torkan fortsätter förvärras i USA

Torkan på norra halvklotet fortsätter. Det är torka i Ryssland, det är nu också torka i Italien rapporterar bloggrannen Flute, som har viss specialkompetens när det gäller italien. Men framför allt är det torka hos världens största livsmedelsexportör, USA, och speciellt i den amerikanska mellanvästerns kornbodar.

2012-08-03 14:22

Fredagsgenusmys: Kvinnor kan på #tillväxtverketgate

Dags för fredagsmys igen och den väldigt ovanliga genuslördagen får bli en genusfredag den här veckan. Fredagsgenusmys? Ett uppslag för en trevlig och mysig diskussion där framför TV:n ikväll.

I härvan kring kråssmörjandet i #tillväxtverketgate så har ett stort och positivt slag för svensk jämlikhet skett.

Hitlers hämnd

Tyska SAP är som bekant ett IT-system avsett för att sänka organisationer och företag utanför Tysklands gränser och kallas ibland för Hitlers hämnd. Tyska försvaret Bundeswehr kallar systemet för Schreck, Angst und Panik, medan det av svenska försvaret kallas för PRIO.

I Sverige kräver man inget ansvar

Korruptionshärvan kring Tillväxtverket fortsätter, #tillväxtverketgate.

Militära fordon för journalister

Inspirerad av en bild som Johanne Hildebrand lade ut på Twitter (@JohanneH) om journalisters lärt sig om vapen, så följer här nedan vad journalister lär sig om militära fordon.

Inget Draghi börserna - ESM och EFSF blir banker?

Börserna föll igår efter att ECB:s chef Mario Draghi hade presskonferens och meddelade att man inte tänkte göra något för stunden, men står beredda att göra vad som krävs eftersom euron är huggen i sten och är oåterkallelig. Draghi skulle ju bli av med jobbet och euron och därmed ECB upplöstes, då det går inte för sig. Se Affärsvärlden för en svensk sammanfattning av talet.

2012-08-02 15:59

Göteborgs trängselskatt: Trafikverket drar in pendeltrafiken

Som bekant kommer det till vintern trängselskatt i Göteborg. För att säkerställa att folk inte börjar åka buss istället, så höjer förstås Västtrafik sina biljettpriser så bilpendlarna går på ett ut - köra vidare och betala trängselskatt eller betala de nya höjda taxorna till Västtrafik. Åker man flera zoner så blir det lika mycket dyrare som trängselskatten.

Men nu slår även Trafikverket till för att stoppa kollektivtrafiken som alternativ till bilen.

Hälften av de befintliga pendeltågen mellan Göteborg och Kungsbacka dras in och alla de sk insatspendlarna mellan Floda och Göteborg dras in.

Detta ska gälla under våren och sommaren 2013.

I december skulle den nya pendeltågsbanan Göteborg - Ale också invigas, men hälften av de nya tågen förbjuds att köra av Trafikverket, så det blir bara två turer i timmen istället för fyra. 

Midvintermörker som pocket den 8:e augusti

Den 8:e augusti släpps slutligen Midvintermörker som pocket i handeln.

Inlägg om IMF:s trams på SVT Debatt

Med SVT:s rubrik "Eurokrisen inte svenskarnas fel" har jag skrivit ett kort debattinlägg hos SVT Debatt. Det är en replik på IMF:s trams om att Sverige sparar för mycket.

Mutuatus est necesse, volans est non necesse

Det är inte utan att man saknar Andreas Cervenka när man läser Joel Dahlbergs populistiska krönika hos Schibsted/SvD, där Dahlberg försöker jämföra flygbranschen med banker och helt spelar bort korten.

Osäkra asiatiska börser

I de asiatiska tidzonerna tvekar börserna nu på morgonen.

2012-08-01 17:14

Investera i positiva Sverige?

Stockholmsbörsen och OMXS30 är tillbaka i positivt veckoklimat sedan mitten av juli och sedan några dagar också med kortsiktig köpsignal. Men för den som vill investera istället för spekulera och som köper in sig i den eviga Pippi Långstrumpekonomins kappsäck full med pengar, vad ska man egentligen investera i?

Inköpschefsindex på radarn

Vid månadsskiftet översvämmas vi av inköpschefsindex, PMI (eng purchasing managers index), för diverse länder eller regioner. Indexet visar på företagens inköpschefers upplevda behov av inköp och är alltså en konjunkturindikator. Aktuella index handlar om juli månad.

Positivt scenario för Sverige?

Med Sveriges oväntat starka BNP under andra kvartalet kan man ju ställa sig frågan om Sveriges Pippi Långstrumpekonomi är hållbar i längden? Svaret är förstås nej, men om vi låtsas som inget och istället tänker ihop ett scenario där allting bara fortsätter enligt business as usual för Sveriges del, hur skulle det se ut?

Endast för mina finska läsare

I den bitande kylan senvintern 2011, frusen in till märgen, hade jag över finska YLE som intervjuade mig till ett av sina avsnitt av TV-serien Måttet är rågat (naturligtvis var det inte kallt med finska mått mätt, men som västsvensk så var det kallt - den finska journalisten respektive kameramannen gick förstås runt i kortärmat och kortbyxor).

Bloggarens hårda liv - slut på semestern

Så var det slut på semestern, eller i mitt fall "semestern". Illvilliga tungor hävdar att jag alltid har semester.

Ingen mer sovmorgon och första blogginlägg först vid nio- eller tiotiden, utan vi återupptar nu ordinarie tider.

Tänkte bjuda på hur en dag i bloggarens hårda liv kan se ut. Verkligheten är betydligt mer flexibel än så här, men det kan se ut som följer.