Cornucopia?

2012-07-31 16:20

Halstrad pilgrimsmussla, rökt ankbröst, ankleverterrin och hälleflundra för 1476:-

I Tillväxtverketgate (Schibsted/SvD) som tydligt visar att alliansregimens nya politiska myndigheter, som Tillväxtverket som ska tillse evig tillväxt i Sverige, bokstavligen är ett sätt att smörja kråset på vänkretsen till politikerna, så undrar jag lite om vad Skatteverket tycker?

Amorteringsfrihet - svensk subprime?

En läsare bistod med att peka på vad som faktiskt står i bankernas lånevillkor, exemplifierat med ICA Banken. De svenska storbankerna Swedbank, Nordea, SEB och Handelsbanken skriver inte uttryckligen ut de formella villkoren online, men t ex ICA Banken (PDF) och Länsförsäkringar Bank (PDF) har sina formella villkor läsbara utan krav på att man först fyller i en ansökan.

Vad som med all tydlighet är att banken kan kräva amortering och kan även under vissa omständigheter säga upp ditt lån.

Större mobiltelefonistörning i söndags nedtystad?

I söndags ska det ha varit en större störning på de svenska mobiltelefonnäten, specifikt ska hela 3:s mobiltelefoninät varit drabbad under söndag kväll, men det ska även ha varit störningar hos både Telia, Tele 2 och Telenor.
"Just nu kan du uppleva störningar med nätet i hela landet. Detta kan påverka samtal, datatrafik och övriga tjänster.Vi jobbar så fort vi kan för att åtgärda problemet. Vi beklagar detta."
Störningarna drabbade inte heller alla. Passande nog var 3:s störningskarta nere under hela störningsperioden.

2012-07-30 16:20

Hästgårdsbubblan: 90% eller mer helt normal belåning

Går man vidare kring den kraftiga överbelåningen som hästgårdsägare utan problem verkar dra till sig och tittar vidare på hästgårdar runt Veddige, i norra Varbergs kommun, så ser det ut att vara en regel att man ligger på 90% belåning för nyrenoverade hästgårdar, baserat på pantbrevens storlek och begärt pris.

Humlan flyger! Export och boendekostnader lyfter svensk ekonomi

SCB släppte idag sina preliminära BNP-siffror, som bygger på ett osäkert underlag (pressmeddelande, Schibsted/SvD, Bonnier/DN). Siffrorna överträffar de vildaste förväntningarna om svensk BNP för 2012, med 2.3% i ökning.

Statliga sektorns anställda är flest i ...

Sedan alliansregimen tillträdde hösten 2006 har antalet statligt anställda minskat med 3084 personer i landet, men samtidigt ökat 2539 i Stockholm. Alliansregimen ser alltså till att koncentrera allt mer makt och myndigheter till huvudstaden, samtidigt som de drar ner i övriga landet. Totalt sett är riktningen dock korrekt då antalet statliga jobb minskar, även om man borde kunnat stryka 10 000-tals jobb istället för bara 3084.

Men var i landet hamnar det flest anställningar?

2012-07-29 20:01

Stockholm, Fjollträsk eller Tjockhult?

Veckans seriösa läsarfråga får bli vad Stockholm ska kallas.

Äntligen kan vi slutligen avgöra om det heter Stockholm, Fjollträsk eller Tjockhult?

Glöm inte att myggen i Stockholm är större, aggressivare och anfaller människor och stackars små barn! Det enda man kan göra är att åka på utlandssemester i några veckor! Det vet man ju att alla kan göra bara så där.

Svara som vanligt här ute till höger.

Myggor i Stockholm - ny myndighet krävs!

Det har dykt upp myggor i Stockholm. Det krävs därför en ny myndighet för att bekämpa den fruktansvärda plåga som myggen innebär.

Myggforskaren Jan O Lundström ser direkt möjligheten till trygg utkomst resten av livet, nu när Stockholmare drabbas av biologisk mångfald. Citat från Schibsted/SvD:
"Det vore bättre med en nationell enhet med ansvar för detta"
Danderyyyyd är drabbade. Fruktansvärt. Lägg på en fet stockholmsdialekt på detta uttalande om dessa aggressiva varelser: 
"Myggan attackerar folk i skogen, i trädgården, till och med i båtar i sjövikar. Man kan få hela båten full med mygg"
Naturligtvis handlar det om klimatförändringar framgår det i artikeln. Att halva Sverige, dvs norr om Dalälven har plågats av mygg i hundratals år har inte varit en anledning till att inrätta en nationell enhet för myggbekämpning, men när de når Danderyyyyd (och till och med attackerar båååååtfolk), då går det för långt!

Och det här är alltså inte myggor som sticker, nej de attackerar minsann!

Samtidigt kan man konstatera att det inte finns en enda myndighet med sitt huvudkontor i Göteborg, annat än typiska regionala myndigheter som Länsstyrelsen eller Länspolismyndigheten. Det beror förstås på att stockholmarna både är snyggare och intelligentare än resten av landet. Men mygg, det tål de inte. Trots att hälften som bor i Stockholm kommer från Norrland.

Men i Danderyyyyd kommer man fortsätta skjutsa barnen till fotbollen i en XC90. Fast då får man också klimatförändringar. Lite mygg kan nog även stockholmare klara. Och varg - Danderyyyyd har väl tillräckligt med tamhundar för att försörja en hel vargflock med bytesdjur. Och bulgariska bärplockare i Humlegården.

Torskfiske i Göteborg - fisken simmar till

En helt ovetenskaplig stickprovskontroll över villor till salu i Göteborgsområdet visar på skrämmande höga siffror potentiella bolånetorskar, BLT. Hela 17.5% har en möjlig belåning på över 90% och 25% har möjlig belåning på mellan 70% och 90%. 5% hade över 100% i belåning. Detta är värre än de siffror om 10 - 15% som jag brukar prata om som potentiella BLT.

Dödskors överallt

Jag har inte skrivit så mycket om börserna på sistone och en bidragande anledning till detta är att jag i princip är ute ur börsen enligt hedgemodellen att bara ligga inne på börsen när MA50 ligger över MA200

2012-07-28 08:45

Moderathumor

"Att subventionera leder till dåliga prioriteringar och snedvridna konkurrensvillkor och kostar skattebetalarna mycket pengar." - Gunnar Hökmark (m) på DN Debatt
Humoristen Gunnar Hökmark (m) spinner loss på DN Debatt och går i taket över (s) förslag om att subventionera byggindustrin.

2012-07-27 20:39

Failbook-bubblan följer klassiskt mönster

Ingen större idé med att hålla på och säga "vad var det jag sade", men Facebook-bubblan har nu blivit allmänt erkänd efter att aktien (NASDAQ:FB) i och med dagens handel har halverats sedan första handelsdagen i maj.

Fredagsmys: Bästa stranden

Alla har vi väl någon favoritplats att bada på. 

I Göteborg vill alla bo vid Västerhavet, eftersom man gillar lukten av tång, saltvatten och brännmaneter, samt de omfattande bilköer de som pendlar till de havsnära orterna får avnjuta de 230 dagar om året de inte har semester eller är lediga. Jag gissar att motsvarande gäller på östkusten och runt Stockholm - man gillar algblomning och vill på vid Östersjön.

Bo inåt landet, slippa bilköer till vardags, och bada i insjö går ju inte för sig. Plus att man inte måste maxa sina kreditmöjligheter hos banken för att ha råd att bo strandnära om man väljer bort saltvatten eller Östersjöns bräckta vatten.

Så var har ni era favoritstränder?

Hästgårdsbubblan och pantbrev

Även om det mesta tyder på att hästgårdsbubblan fortsätter pysa, så kan man ju sitta inlåst i hög belåning och kan därför inte sänka priset, även om man behöver flytta.

OSX Mountain Lion fungerar faktiskt

Spenderade natten med att uppgradera till nya versionen av Apples operativsystem för Mac-datorerna, Mac OSX 10.8 Mountain Lion. Och det fungerade rent av smärtfritt.

2012-07-26 18:31

Lösningen är problemet

Som jag påtalat många gånger tidigare så är det nu bara politrukerna och makthavarna i Bryssel som fortfarande försvarar euron eller alls låtsas att något annat än en mer eller mindre omfattande kollaps av valutasamarbetet är förestående.

Apartheid: Humlegården/Östermalm

Stockholms kommun vill införa en apartheid och bryta mot allemansrättens fria tillgång till bland annat parker och andra grönytor i våra städer. Man vill nämligen inte se några bulgarer på Östermalm och i Humlegården (Schibsted/SvD).

Filter gör sig redo för undergången

"Det är kanske inte någon slump att Sveriges mest lästa finansblogg de senaste åren inte fokuserar på aktiespekulationer, utan till största delen handlar om vad som händer när den globala ekonomin rasar samman." - Filter aug/sept 2012

4.6 MSEK för lägenhet i Ö-vik?

Ett omfattande exploateringsprojekt i bostadsbristens (befolkningen har minskat i kommunen, men som bekant hävdar ju alla som köpt bostad för mångmiljonbelopp att det råder bostadsbrist och inte någon bostadsbubbla) Örnsköldsvik, Kusthöjden (Hemsida: Livskvalitet med utsikt), har gått i konkurs (allehanda.se).

2012-07-25 12:35

Runda bordet

Stämningen kring det runda bordet var tryckt.

Den spanska avkastningskurvan och bankunion

Det har förekommit uppgifter om att den spanska avkastningskurvan (eng yield curve) skulle ha inverterat. Men just nu är den normal, dvs lägre räntor på kortare löptider än på medellånga och långa löptider för spanska statsobligationer.

2012-07-24 16:44

Ja till euron!

Som politiskt obunden försöker jag hitta vältaliga och relevanta bloggrannar bland riksdagspartiernas sympatisörer. Förekomsten av dessa innebär inte ett politiskt ställningstagande från min sida. En av grannarna är den ledande socialdemokratiska bloggaren Johan Westerholm på Mitt i steget. Vad som pågår inom socialdemokratin är i allra högsta grad intressant, eftersom de kommer bilda regering efter nästa val.

2011 Redux

Moodys gör ett försök att upprepa succén från sommaren 2011, när man sänkte USA:s kreditbetyg, och sätter nu Tysklands kreditutsikter till negativa. Man har fortfarande högsta kreditvärdighet, men som EMU:s ymnighetshorn så ser inte framtiden bra ut.

Seger för äganderätt och biologisk mångfald

Visserligen var det bara i tingsrätten, där amatörer kan döma hur som helst, och det hela lär väl överklagas av Skogsstyrelsen hela vägen upp till högsta domstol, men nu har domen fallit för Harald Holmberg i fallet med hållbart skogsbruk (Bonnier/Expressen). Och det var en seger över maffian i Skogsstyrelsen.

2012-07-23 16:17

Här kommer amorteringskraven

Tidigare har EU-kommissionen ålagt Sverige att bland annat införa amorteringskrav och slopa ränteavdraget för att stabilisera bostadsmarknaden och storbanker som Swedbank vill ha amorteringskrav på åtminstone sina högbelånade kunder. Det senare gör dock att de tappar marknadsandelar och nu sällar sig Swedbank till EU-kommissionen och kräver att amorteringskravet blir lag som omfattar alla banker.

Helgens rykten blir nyheter

Gammelmedia i form av Schibsted/SvD visar återigen exempel på att ha kapitulerat i frågan om den europeiska skuldkrisen.

Svenska realräntor - inflation eller deflation?

Under den tillfälliga återhämtningen i svensk ekonomi 2010 - 2011, så upplevde vi negativa realräntor, dvs låntagare fick betalt för att låna pengar, om man låtsas att KPI-inflation är samma som inflation. Men den tiden är över nu för låntagarna.

2012-07-22 17:46

Vad gör du på semestern?

Så vad gör du på semestern?

Läser bloggar, uppenbarligen, men i övrigt. Svara här ute till höger och kommentera gärna.

Guldpriset i svenska kronor per gram

Guldpriset i SEK per gram ligger fortfarande kvar i intervallet 350 - 360:- SEK per gram och årets tämligen odramatiska utveckling fortsätter alltså.

2012-07-21 10:46

Ymnighetshornet 2012-07-21

Dags för det högst oregelbundna nyhetsbrevet Ymnighetshornet igen, men kraftigt vinklade och icke-objektiv sammanfattning av en del av de senaste dagarnas intressanta händelser eller artiklar som jag inte redan uppmärksammat på något vis.

2012-07-20 19:06

"Innan det går för långt"

Schibsted/SvD uppmärksammar nu bubblan inom jord- och skogsbruk, där en av de främsta profitörerna på det hela, LRF Konsult, nu börjat oroa sig. Jag har skrivit många gånger om att priserna på jordbruksmark och skogsmark på inget sätt går att motivera företagsekonomiskt, men det är ju positivt att det också börjat skrivas i gammelmedia om detta nu.

LRF Konsult ligger dock bakom de stigande priserna, då de även är mäklare och alltså tagit procent på hetsen om att "köper du inte nu så kommer inte den här marken ut på marknaden igen under din livstid"

Upp, UPP, UPP! - Småhuspriser ner 13% i Lund på ett år

Det finns ju alltjämt de som hävdar att bostadspriserna bara stiger upp, UPP, UPP! Men SCB:s Småhusbarometer talar ett annat språk, baserat på registrerade lagfarter.
Villors 12-månaders procentuella
prisförändringar per län

På ett år har villapriserna fallit 3% enligt SCB och som värst är det i Blekinge, där priserna fallit med 9%. I Blekinge hittar man t ex kommunen Ronneby, som tror på biologisk mångfald i statsbilden, något jag kan sympatisera starkt med. I Södermanlands län, Kronobergs län och Kalmar län har däremot priserna bara fallit 6% på 12 månader. Men Blekinge, Kronoberg och Kalmar nere i sydöstra hörnet av Sverige verkar alltså inte direkt vara populärt. Det är däremot Dalarna, som enda län där villapriserna stigit de senaste 12 månaderna, med hela 1%. I bostadsbristens Stockholms län eller Stor-Stockholm föll villapriserna med 3% på 12 månader.

SCB delar även med sig av siffror för större kommuner, och allra värst ute är universitetsstaden Lund, med 13% prisfall på ett år, följt av Skövde med -12% och Södertälje med -9%. Lund och Södertälje har som bekant gemensamt att AstraZeneca har lagt ner på orten. Värt att notera att priserna bara gick -6% i Malmö, så den som vill popularisera anledningen till prisfallet måste alltså mena att Lund har dubbelt så allvarliga problem som Malmö.
Villors 12-månaders procentuella
prisförändring i större kommuner

Borås, Halmstad och Nyköping ser villapriserna falla 8% på 12 månader och gräddhyllan Kungsbacka utanför Göteborg (tänk Göteborgs motsvarighet till Danderyds kommun eller Vellinge kommun om man är från Malmö) visar upp -7% på 12 månader. Även i Göteborgs blindtarm Mölndal föll priserna 7%

Fd Saabs Trollhättan visar i jämförelse bara upp -6% för villapriserna det senaste året, samma utveckling som Zlatans Malmö.

I bostadsbristens Stockholm föll priserna 4%, vilket överträffar min snällaste prognos om -30% på åtta år. Banalt (och felaktigt) innebär 4% ner om året 32% på åtta år. I verkligheten innebär 4% ner per år bara knappt -28% (0.96^8=0.7213) så jag har alltså fel om -30% på åtta år, oavsett hur man räknar. Så jag hade fel. Än så länge.

Örnsköldsvik, Uppsala och Örebro visar dock stigande priser.

Så lyssna inte på vare sig mig eller SCB, priserna är upp, UPP, UPP! Bostaden är en säker investering. Prata inte med de som köpte en villa med bolånetakets 85% belåning i Lund för ett år sedan. Faller priserna 2% till blir man bolånetorsk (BLT) på riktigt. Kan varit viss ironi i detta sista stycke, jag är född på 70-talet.

Majs och vete på nya toppar

Priserna på majs (am eng corn) och vete fortsätter rakt upp i skyn, vilket uppmärksammas både hos Financial Times och Talentum/Affärsvärlden. Orsaken är förstås den omfattande torkan i USA.

Best of Hemnet: Frank Sinatra Appreciation Society?

Av och till dyker det upp fascinerande objekt på Hemnet.

2012-07-19 15:51

Vad jag sade och inte sade i radio P4 Extra sommar

Nedan kan ni lyssna på de minuter jag fick på mig live i P4 Extra sommar ca klockan 14:05 tidigare idag. Inslaget börjar 55:35 in.

Medverkar i P4 Extra after lunch (uppdaterad)

Jag kommer i egenskap av Sveriges största oberoende ekonomi- och samhällsbloggare medverka några minuter, live - med potential för lyteskomik och felsägningar, i P4 Extra med Lennart Persson som programledare någon gång efter lunch. Återkommer med ungefärlig tid om ni inte orkar sitta klistrade vid radioapparaterna. Tillägg: Ca 14:20 blir det. Tillägg 2: Ny tid ser ut att bli 14:05

Ämnet för dagen blir euron, som ligger på sina lägsta nivåer mot svenska kronan det innevarande århundrandet.

2012-07-18 20:53

Har ni rea eller? - Deflation, recession eller normalt?

Så här en vecka innan löning och dessutom mitt under semestern så kan man bege sig till något av våra stora konsumtionstempel och handla åtminstone kläder nästan gratis.

Enligt en del personers åsikter är rean extrem i år. Trots det usla sommarvädret. Andra menar att det är helt normalt att butikerna rear bort till halva priset av 70% nedsatt så här års, när det är dags att byta kollektion. Annars kan man prata om deflationstryck här. Enligt SCB är det ju privatkonsumtionen som är det stora ljusa tecknet för svensk BNP?

En samling bilder från Göteborgsområdet nedan. Desigual-butiken må vara ursäktad med att ingen lattemorsa har råd med prisnivåerna längre. Övriga skyller förstås på att man måste rensa ut inför hösten. Men gäller det alltså även klockor? Har man sommarklockor numera som bara visar sommartid, eller varför är det rea i urbutiker?

Snart kommer barnbidragen den 21:e (?) och därmed kanske reorna upphör. En fördel med att köra Wibblekonto är att man kan bestämma själv när man ska ta ut sin lön. Ur rea sale-perspektiv så brukar den 18:e fungera bra.

Fast det är klart. Det är ju ingen rea. Det är sale! Tillägg: Det här är en blogg, så jag slösar med bilder, tagna med en äkta iPhone, därav kvaliteten.

Den ryska björnen ryter till

"Den som sitter på Gotland, han behärskar i praktiken hela Östersjön."
"Den allra största bristen vi har idag är bristen på kvalificerat luftvärn." - generalmajor Karlis Neretnieks
Via bloggrannen Wiseman kan vi läsa att Ryssland via Nyhetsbyrån Interfax meddelade att två rotar (2+2=4 flygplan) med strategiskt bombflyg av Backfiretyp, beväpnade med kryssningsrobotar, patrullerade av Östersjön under gårdagen. Läsare rapporterar om att den svenska incidentberedskapen i form av de två JAS-plan vi har i beredskap fick väldigt bråttom över Gotland, men Försvarsmakten tiger förstås, liksom svenska regeringen. Att Ryssland helt officiellt patrullerar av vårt närområde med strategiskt bombflyg krossar slutligen helt bilden av Östersjön som Fredens Hav och att den ryska björnen sover även om man sedan länge rutinmässigt skickar ner strategiskt bombflyg över Nordsjön.

DNB: Köp husbyggarna!

DNB Markets köprekar de nordiska husbyggarna.

I en analys upprepar man övervikt för sektorn och pekar ut BWG (OSE:BWG), Peab (OMX:PEAB B) och AF Gruppen (OSE:AFG) som sina favoriter i sektorn. Anledningen verkar vara att aktierna handlas under historiskt medel baserat på p/e. 

2012-07-17 16:52

Gödsel

Växter behöver luft (CO2), sol, vatten och näringsämnen för att växa. Avgörande för växandet blir det grödan får minst av.

En perfekt storm?

IMF uppdaterade igår sin World Economic Outlook. Naturligtvis pratar man om fortsatt evig ekonomisk global tillväxt, men slänger in en del om eller men. Specifikt så förutsätter man att den europeiska skuldkrisen och tillhörande recession magiskt försvinner samt att USA fortsätter att slösa med pengar man inte har och inte alls skär ner i de offentliga skuldfinansierade finanserna. Endast mer skulder är vägen framåt enligt IMF.

Aktieexperterna.se utvecklas vidare, inklusive PPM

Detta inlägg är sponsrat av AktieExperterna.se.

AktieExperterna.se fortsätter sin satsning och har nu uppdaterat sajten med nya funktioner. AktieExperterna levererar en tjänst med namnet AktieSMS som innebär att man enkelt kan följa/synkronisera vanliga profilers och experters portföljförändringar genom att ta emot synkroniserade SMS varje gång förändringar sker i portföljerna. AE har nu släppt in fonder och PPM i utbuden till skillnad från tidigare då det bara handlade om aktier. Numera får alltså betalande prenumeranter även SMS när förändring sker i experternas PPM- och fondportföljer. Andra förbättringar är att sajten fått en överskådligare layout och ett mer levande forum än tidigare.

Väljer man att ta rygg på någon av experterna får man prova första månaden gratis och tillgång till deras privata forum där man kan få värdefulla tips om ekonomi. Experterna ger dessutom pengarna tillbaka på sina tjänster om respektive expertprofil inte slagit börsindex under kvartalet. Man kan alltså se avgiften som en förvaltningskostnad och respektive expert som en förvaltare, även om man själv får genomföra affärerna. Till skillnad mot fondförvaltning så slipper man alltså förvaltningsavgifterna om experterna inte slår börsindex.

Läs mer om tjänsten på: http://www.aktieexperterna.se/aktiesms/aktiesms

2012-07-16 18:38

Extremtorkan i USA slår mot majsen

USA är världens största producent och exportör av livsmedel, men frågan är om man i år kan prata om nya rekordskördar eller om en katastrofskörd på grund av den extrema torkan i landets kornbodar?

USA:s jordbruksmyndighet USDA har förklarat den största naturkatastrofzonen någonsin och ca 61% av USA upplever torka, en torka som inte ger med sig. Bland annat sägs ca 60% av de vattenkrävande majsodlingarna vara drabbade. Läs t ex hos Reuters eller New York Times, som talar om knähög majs istället för grödor höga som en människa. 30% av skörden ska vara i väldigt dåligt skick och ca 50% av betesmarken ska vara drabbad.

Men speciellt majs (am eng corn) är intressant, som världens viktigaste gröda. Från Wall Strett Journal:
"As of last week, about 60% of U.S. corn acreage was experiencing moderate to extreme drought, up from 49% a week earlier, according to the U.S. Department of Agriculture. Moderate drought indicates dryness levels that occur once every five to 10 years, while extreme drought occurs every 20 to 50 years."
Majspriset är på väg mot rekordnivåer, men även vetepriserna rusar.
Veckochart majs. Senaste veckan
är bara dagens handel.

Då majs även används för att tillverka etanol i USA och denna etanol räknas in i den amerikanska oljeproduktionen och det amerikanska undret inom "råoljeproduktion", så blir det intressant att se hur den officiella oljeproduktionen påverkas av årets skörd. Kan etanolproducenterna prisa bort livsmedelsindustrin kan man fortsätta att se ut att öka sin oljeproduktion i USA.

Högre priser på etanol blir det nog oavsett. Och inte osannolikt oljepriset, då priset på majs och priset på olja följer varandra väldigt väl de senaste åren. När man till USA:s oljeproduktion räknar majsetanol så blir det också så.

Läget för det amerikanska jordbruket fortsätter alltså att bli sämre, inte bättre, och vi kommer för varje dag som går närmare skörden.

Bloggrannen Flute har en intressant artikel där han refererar till en studie om en global finanskrasch och hur snabbt en sådan kan slå. Man kan fundera på om den kan börja med en missväxt hos världens största livsmedelsproducent, USA?

På den positiva sidan, klarar världen en extrem missväxt i USA har vi inte så mycket att oroa oss över. Vi i västvärlden klarar oss förstås som alltid även vid missväxt i USA, vi har köpkraften att köpa oss svält i fattigare länder, för hos oss kommer maten från ICA. Oavsett torka i USA.

INTJ

"Q: Where can I find an INTJ?
A: We INTJs are über-introverts, so we prefer asynchronous and semi-anonymous forms of communication. We get most of our socialization through internet forums and Usenet newsgroups. Look for us there." - 
INTJ Central - Frequently Asked Questions
Resultatet av förra veckans undersökning av läsarnas MBTI-personlighetstyp var kanske inte speciellt överraskande. Vad som var mest överraskande var att jag fick hela 1361 personer att göra ett åtminstone 72 frågor långt personlighetstest på nätet, om man nu inte redan hade koll på detta.

Peak jordgubbar 2012

Jordgubbssäsongen har sedan några veckor redan peakat i Sverige, men fantastiskt nog kan man fortfarande plocka jordgubbar den 16:e juli, vilket förstås beror på det svala vädret som dragit ut säsongen. Åtminstone går det fortfarande att självplocka i Melltorp vid grannbyn Hyssna.

2012-07-15 17:43

Vad har du för placeringar just nu?

Dags för en placeringsundersökning.

Persondatorns tillbakagång

Som en illustration för hur persondatorn, och speciellt Microsofts plattformar, tappar allt mer marknadsandelar när det gäller Internetanvändandet, så är det bara att vända sig till bloggens trafikdata sedan 2008. Trenden bort från speciellt Windows och över till mobila plattformar eller Mac är väldigt tydlig.

PC-försäljningen tillbaka på recessionsnivåer?

När den officiella statistiken över konjunkturläget allt mer manipuleras från statligt håll, speciellt i USA, så kan man alltid försöka läsa ut något ur sekundära indikatorer i olika branscher. En sådan är t ex nybilsregistreringen, vars fallande siffror förstås genast bortförklaras av att vi ställer om bort från bilismen. En annan möjlighet är att titta på försäljningen av persondatorer, men den kan då förklaras bort med surfplatteförsäljningen av de som vägrar se några som helst tecken på avmattning. Men det kan vara intressant att titta på PC-försäljningen ändå. Är den tillbaka på globala recessionsnivåer?

2012-07-14 20:43

Avtagande global real BNP-tillväxt sedan 70-talet

Den globala reala BNP-tillväxten är inte exponentiell, utan tvärt om avtagande, helt i linje med exempelvis rapporten Tillväxtens gränser.

Och om Liborgate gav dig vinst, ska du betala då?

Leif Pagrotsky (s) vill att Sveriges regering utreder hur mycket Liborgate kostat Sverige, svenskar och svenska företag. Men problemet är att det inte behöver kostat ett dugg, tvärt om har antagligen rätt många skuldsatta tjänat på det hela. Och väldigt många svenskar är just skuldsatta.

Ädelmetallerna balanserar vidare

De senaste veckorna har inte bjudit på någon vidare dramatik när det gäller ädelmetallerna. De balanserar fortfarande runt kritiska gränser och det känns alltjämt som lugnet före stormen.

Exitstrategi för Turkiet vs Syrien

En exitstrategi håller på att formuleras för Turkeiet avseende den hårdnande retoriken mot Syrien, sedan ett turkiskt stridsflygplan skjutits ner/kraschat på syriskt vatten. Det gäller att kunna dra sig ur med äran i behåll för Turkiets del.

Lie-borgate gav dig lägre ränta på bostadslånet

Jag har fått kritik för att inte brytt mig om att uppmärksamma den sk liborgate-skandalen. Kanske kan vara värt att uppmärksamma vilka som tjänade mest på den, nämligen det svenska bolånekollektivet, BLK.

2012-07-13 16:34

Fredagsmys: Ett hållbart skattesystem?

Dags för lite fredagsmys! Om vi tänker helt annorlunda och försöker utforma ett skattesystem utifrån hållbara kriterier som att man ska begränsa konsumtionen av ändliga resurser, istället för att begränsa viljan till arbete eller produktion av resurssnåla tjänster (till skillnad mot resurskrävande tjänster), så kan man i teorin skapa ett radikalt annorlunda skattesystem, som samtidigt kanske inte kräver evig tillväxt i en ändlig värld? Detta är bara en lös idé som jag nämnde på vårens paneldiskussion med Mats Lindqvist från ASPO och Birger Schlaug i Malmö. Det tål dock att utvecklas.

Waiting for Bono

Ni kära läsare kanske reflekterat över att jag inte skriver särskilt mycket om den europeiska skuldkrisen längre. Jag har helt enkelt nått skuldkrismättnad och även om jag följer nyhetsflödet så finner jag det allt mindre intressant att skriva om.

Varför kan man fråga sig?

Övernitiskt spamfilter

Som en del av er noterat så dyker era kommentarer inte upp på bloggen direkt.

Google/Bloggers spamfilter löper amok och eftersom jag har "semester" (=stängslar nya hagar, bygger vedskjul, odlar, flyttar djur från hage A till hage E etc) sitter jag inte ständigt vid datorn och kan korrigera hela tiden. Det går inte att stänga av spamfiltret, utan jag får alltså manuellt gå in och avspamma drabbade kommentarer.

2012-07-12 16:27

Bostadsrättspriser Stockholm/Göteborg/Malmö 1996

Fick lite gammalt prisdata för klubbmedlemskap i bostadsrättsföreningar från 1996 från en läsare. Dessvärre är de i grafform, så jag avrundar priserna till närmaste hela tusentals kronor.

Hur stor förlust är du beredd att ta på din bostad?

Ja, ja, ni har inte lånat miljontals kronor för att spekulera på bostadsmarknaden. Ni har köpt för att bo. Låt oss då vända på det hela. Hur stor nettoförlust är du beredd att ta på din bostad när du säljer? Du har ju inte köpt för att spekulera och göra vinst, så att bli sittande med en restskuld på stora belopp är ju inget problem. Den som förutsätter att få tillbaka pengarna har visst köpt på spekulation! Spekulation om att priserna inte faller utan stiger nog för att täcka kostnader som mäklararvode, pantbrev och stämpelavgifter, samt renoveringar.

2012-07-11 18:21

Medelpriser bostadsrätter 2000 - 2011

Historiska priser för bostadsrätter är svåra att få tag på. SCB har bara siffror från år 2000, och bara för helåren, baserat på vad bostadsrättsföreningarna lämnar till Skatteverket baserat på fullständiga överlåtelser av begagnade lägenheter. Nyproduktion är alltså inte med. Ej heller kompenserar man för kvalitet.

Kvalitetsjusterade bostadspriser i Stockholm

Både bostadsrättspriserna och villapriserna är ner sedan årets högsta nivåer, vilket i fallet bostadsrätter inte säger så mycket. Trenden är dock tydligare för villapriserna i landets huvudstad, där de kvalitetsjusterade priserna rört sig horisontellt i två år, trots rekordlåga räntor.

Kvalitetsjusterade bostadspriser: Tjurfällan slår igen i Malmö?

Med dagens prisdata från Mäklarstatistik och den kvalitetsjusterade statistiken från Valueguard, baserat på inrapporterade affärer från anslutna Mäklare, så har tjurfällan vi sett under våren slagit igen, åtminstone i Malmö. Den inledande uppgången i priserna är nu utraderad och samtliga Valueguards områden är ner från tidigare toppar under året. Mäklarstatistik menar förstås att priserna fortsätter uppåt, men de justerar inte för vad som säljs - om svårsålda billiga objekt förblir osålda så ser Mäklarstatistiks data ut att visa på stigande priser när bara premiumobjekt fortfarande går att sälja.

Ansvarsprincipen gäller även översvämningar

I Sverige gäller ansvarsprincipen - den som har ansvar för något normalt har även ansvar för något vid kris. Hushåll har alltså ansvar för sin matförsörjning oavsett vad som händer, liksom slutförvaringsinrättningar för pensionärer har ansvar för mat och husrum för sina kunder även om det blir en naturkatastrof. Detta gäller även översvämningar.

Syrisk luftvärnsövning/demonstration

Nedanstående video visar en övning/demonstration med det syriska luftvärnet.

Naturligtvis betyder inte förmågan att koppla ihop radar och robotar, samt avfyra de senare att man fungerar 100%-igt i skarpt läge, men videon är intressant ändå. Man demar det mesta jag tidigare nämnt, dock inte S-300.

2012-07-10 14:13

Slutet för Obamarama?

Svenska journalisters värsta mardröm är på väg att besannas. Nej, vi pratar inte om tandagnisslan och varnagel land och rike runt. Utan vi talar om att nästa amerikanska president sannolikt heter Willard Mitt Romney och inte Barack Hussein Obama.

Föraktet för obildade

Det är så härligt att slänga ut IQ-undersökningar och personlighetstester. Nämner man termen IQ så tror en del direkt att man är någon IQ-snobb som ser ner på vanligt folk eller föraktar obildade. Sådant kallas projicering, då de personer som drar den slutsatsen själva är de som föraktar vanligt folk och obildade (och ofta sig själva) men vill lägga på den egenskapen på någon annan för att tvätta sig själva rena (det är OK om ni inte hängde med här - jag gillar långa meningar). De tror att det är fint att ha en utbildning eller högt IQ. De visar upp självförakt. Men utbildning och IQ är bara personliga egenskaper som vilka som helst.

Hur är det med skörden, egentligen?

Bonnier/DN slår på stora krigsrubriker om att svenska skördar regnar bort, men DN är en tidning ifrån Fjollträsk, så man tittar kanske inte längre bort än Mälardalen, vilket är stockholmarnas definition på "landet". Som alltid finns det stora regionala skillnader. Tvärt om talar LRF om att Sverige som helhet får en skörd över medel.

2012-07-09 17:29

Partiernas ekonomiska talespersoner

En kort sammanställning över riksdagspartiernas ekonomiska talespersoner från höger (överst) till vänster (nederst). Med reservation för felaktigheter, en del talespersoner är inte så framträdande så jag kan helt missat vem som egentligen håller i mikrofonen. Korrigera gärna. Med referenser. Jag skyller på Google.

Sveriges erfarnaste operatörer - Malmöpiketen

"Den som är stark måste också vara snäll" - Bamse 
"Damned if you do, damned if you don't" - Okänd

2012-07-08 16:28

Vilken personlighetstyp (Myers-Briggs) är du?

Vi är alla olika på små och stora sätt. En del älskar att stå på scen och larva sig, andra vägrar framträda offentligt. Andra föredrar att festa och umgås, medan andra vill låsa in sig och läsa böcker. Allt detta är lika naturligt, bara mer eller mindre vanligt.

Marknadskommentar: Dödskors i OMXS30

Ni som bryr er följer förstås sådant här själva redan, men av allmänt intresse kan ändå vara att Stockholmsbörsens storbolagsindex OMX30 utlöste ett sk falskt dödskors i tisdags, då MA50 bröt ner genom MA200.

2012-07-07 15:41

Så vart man vetenskapligt refererad

I sin licentiatavhandling Advancing the Limits of Dual Fuel Combustion (KTH, Abstract, PDF etc) inleder licentiaten Fredrik Königsson med att referera till undertecknad.

Svensk export

Följer upp gårdagens inlägg om svensk export med en kontroll globalt, där det framkommer att tillförseln till svensk BNP via nettoexport uteslutande sker utanför Europa. Sverige har positiv handelsbalans med alla kontinenter och regioner i världen, utom just Europa och EU.

2012-07-06 21:21

Fredagsmys hela veckan!

Eftersom de flesta av oss har semester (eller "semester" i mitt fall - en del hävdar att jag alltid har semester, jag hävdar att jag aldrig har semester) så utgår fredagsmys den här veckan.

Nu vaknar Schibsted/SvD om exporten

Så här framåt kvällningen så vaknade Schibsted/SvD om den kollapsande svenska exporten till EU. Har naturligtvis inget med morgonens blogginlägg om den negativa handelsbalansen vi har mot EU.

Tyskland har inget intresse av att lösa skuldkrisen

Tyskland har inget intresse av att lösa skuldkrisen. Likt man kan förklara den svenska Pippi Långstrumpekonomins mirakel med att svenskarna lånat enorma mängder pengar privat och därmed skjutit upp kraschen ett tag till, så kan man förklara det tyska ekonomiska miraklet med en enda sak - euron, och den felaktiga ränta och växelkurs som den tyska ekonomin därmed gynnas av.

Sverige har haft negativ handelsbalans med EU sedan 2001

Det förs ifrån alliansregimens håll och från diverse EU-kramare fram att EU är Sveriges viktigaste handelspartner och att vi därför måste vara solidariska och t ex låna ut 100 miljarder SEK till Internationella Valutafonden för att rädda EU/EMU. Men verkligheten är att vi i över tio år har haft negativ handelsbalans med både EU och EMU och i själva verket importerar mer än vi exporterar till dessa länder. Vår handel med EU sänker alltså den så älskade svenska BNP.

2012-07-05 12:46

Investera och spara - släpp konsumtionen

Pristagare i ekonomisk villfarelse till Alfred Nobels förfäran, Paul Krugman, med bihang ges bästa debattplats hos Bonnier/DN där han upprepar mantrat konsumtion, konsumtion, konsumtion och konsumtion.

Cervenkas samlade visdom

En perfekt bok för den ekonomiintressade så här i sommartider är Schibsted/SvD:s mästerlige journalist Andreas Cervenkas Vad är pengar? - Allt du velat veta om världsekonomin men inte vågat fråga om.

Med sitt mycket blygsamma pris (Adlibris 42:-, Bokus 42:-, CDON 39:-) och behändiga format är den perfekt för strandpackningen och går rent av ner i en midjeväska, om man nu inte bara köper den som E-bok (Adlibris 40:-, Bokus 42:-, CDON 49:-).

Boken innehåller Cervenkas krönikor från SvD, kompletterade med några nya alster. Som läsare av den här bloggen kan man också glädjas av att krönikorna även illustreras av pedagogiska grafer, en del nästan identiska med grafer jag själv producerat.

Dessutom kan jag inte säga något illa om en bok som inleder med att citera mig: "Hovmästarn! Jag beställer en likadan som Cervenka!"

Kort sagt bör ingen bloggläsare bli missnöjd med att ha Cervenkas samlade visdom på fickan. Gå och köp!


2012-07-04 22:16

Åter från skånska slätten

Det är inte varje dag man gör ett studiebesök/bokresearchtripp som kräver en säkerhetsslagning först, vilket t ex inte krävts för besöken på Luftvärnsregementet eller Skaraborgs regemente.

(mp) och (s) öppnar för amorteringskrav

Under tisdagen framkom det i ljuden från Almedlen att (mp) vill se amorteringskrav på bolånen och att (s) stabschef mycket väl kan tänka sig det samma, trots att besked från ledningen varit annorlunda nyligen.

2012-07-03 23:15

Nimbus har passerat zenit och är ingen halo

"Kors vad det vimlar av segel idag, är det kappsegling? Nej, det är lördag! Ja, vesst då förstår ja' vart pôjkarna ska, de har änna som ledig idag!" - Dans på Brännö brygga, Lasse Dahlqvist
Måndagens uppgift om Securitas intåg på Ryds Båtindustri, ett dotterbolag i Nimbus-koncernen, som även innefattar potensförlängarvarumärken som Storebro och Paragon Yachts, visade sig handla om den sannolika spekulationen om konkurs. Tisdag morgon lämnade man in konkursansökan för i princip hela koncernen sedan banken tröttnat (Bonnier/DN, Stampen/GP, Schibsted/SvD).

Placering för mål- och behovssparande

Jag anser att man bör skilja på att spara pengar man inte behöver, vilket vi kan kalla att investera, och att spara för avsedda och kända ändamål, vilket vi kan kalla för målsparande eller behovssparande.

Ryska ÖB:s karta - Gotland, Stockholm och Norrland är rysk intressesfär

Via bloggrannen Observationsplatsen kan vi nu ta del av ryska ÖB (motsvarande svenska ÖB) Makarovs  karta över vad som är rysk intressesfär, en intressesfär som sedan bekräftades av president Putin. I denna intressesfär ingår delar av Sverige, specifik Gotland, Stockholm och Norrland. I princip är det bara Skåne, Halland, Småland, Västra Götaland och Värmland som inte är rysk intressesfär.

2012-07-02 14:23

Flash: Ryds/Nimbus blockerat av Securitas

Enligt uppgift har in- och utfart till Ryds Båtindustri blockerats av vakter från Securitas. Personal eller andra släpps vare sig in eller ut ur området. Enligt senaste uppgift har personalen inte underrättats om orsaken till blockeringen.

ÖB: En hel vapengren måste läggas ner

Som ingen har missat vid det här laget så tog äntligen överbefälhavaren bladet från munnen offentligt i Almedalen under gårdagen. Beskedet var bistert (Försvarsmakten). Om försvarsanslagen inte ökas med minst 10% så tvingas man lägga ner en hel vapengren, dvs ett av armén, marinen eller flygvapnet (Public Service/SVT, Bonnier/Expressen, Public Service/SR, Schibsted/SvD). Detta oräknat ytterligare anslag för förnyelse av material, främst flygplanen.

2012-07-01 17:54

Vad har du för IQ?

Veckans fråga får på förekommen anledning vara vad du har i IQ. Med tanke på hur intelligenta läsare jag har så blir det intressant att se svaren.

Gotland: Peak oil är orättvist

Hos Schibsted/SvD har gotländska politiker gått man ur huse och kräver att gotlänningarna ska slippa betala de högre bränslepriserna som allt dyrare olja belastar färjetrafiken till och från ön med.

Replik från Försvarsmaktens informationsdirektör Lagersten

Angående gårdagens frågeställning om myndigheter ska föra samhällsdebatt, så skrev Försvarsmaktens informationsdirektör Erik Lagersten en replik i en kommentar till gårdagens inlägg. Jag återger min vana troken denna officiella replik i sin helhet i detta separata blogginlägg för att lyfta det hela. Jag hade även rätt och fel om HMS Carlskrona - ja, kostnaden för HMS Carlskrona handlar om internfakturering inom Försvarsmakten, där alltså informationsstabens budget belastas istället för 3:e sjöstridsflottiljens budget. För Försvarsmakten som helhet är dessa 500 000:- alltså inte en merkostnad. Nej, jag hade fel om att HMS Carlskrona kostar 500 000:- om dagen. Hon kostar 500 000:- för fem dagar under Almedalsveckan, eller 100 000:- om dagen, men är då också förläggning för försvarets personal under veckan, som alltså inte hyr in sig på externt boende. Repliken börjar nu och är inte i kursiv text: