Cornucopia?

2012-06-30 16:48

Ska myndigheter föra samhällsdebatt?

Nästa vecka är det klubben för inbördes rosévin, den sk Almedalsveckan. Schibsted/SvD uppmärksammar nu att svenska myndigheter lägger 10 MSEK på Almedalsveckan och ansvarige minister Stefan Attefall (kd) ifrågasätter om det alltid är så vettigt.

Dödar bostadsbubblan centrumhandeln?

I takt med att bostadsbubblans priser har skjutit i höjden och allt mer tidigare centrala hyresrätter ombildats till bostadsrätter har även centrumhandel drabbats på många håll, när allt mer handel flyttar ut till konsumtionsladorna utanför städerna. Jag kommer här framföra tesen att i takt med allt högre bostadspriser lägger centrumborna allt mer pengar på boendet och får alltså allt mindre pengar över till konsumism, vilket drabbar centrumhandeln, medan de som inte bor i centrum av bekvämlighetsskäl söker sig till konsumtionsladorna istället.

2012-06-29 15:36

Fredagsmys: Lite gårdsbilder

För er som inte köpt eller prenumerar på miljömagasinet Effekt, så har journalisten och bloggrannen David Jonstad nu lagt ut intervjun med mig på sin blogg. Kan vara på sin plats att korrigera utvecklingen lite, då intervjun gjordes i april.

Moderata moderater?

EU-toppmötet enades (Schibsted/SvD, Bonnier/DN) om att eurozonens panikmekanismer ESM och EFSF skall få användas hur som helst och även till länder som inte är i akut kris. Problemet är "bara" att både ESM och EFSF saknar pengar och det är just ifrån krisländer som Spanien och Italien som pengar skall skjutas till och inte bara från icke-krisande länder.

Tillbaka till nutiden

På Internetz cirkulerar det en meme att Marty McFly i Tillbaka till framtiden-filmerna, anlände till framtiden den 27:e juni 2012, dvs för två dagar sedan, varpå det blir lustigt att jämföra hur Hollywoods teknikoptimister trodde att världen skulle te sig år 2012.

De svenska investeringsmetallhandlarna - svenskarna köpte guld och silver för 900 MSEK 2011

De svenska hushållen hade vid årsskiftet åtminstone 660 miljarder kronor som tillgångar i form av aktier eller aktiefonder enligt SCB:s sparbarometer. Tillkommer 193 miljarder kronor i utländska ospecificerade fonder. Hushållens skulder var bokförda till hela 3 401 miljarder SEK vid årsskiftet. Samtidigt var hushållens nettoförsäljning av aktier och aktiefonder under 2011 ca 26 miljarder och aktieportföljerna minskade alltså inte bara i värde utan svenskarna sålde även av aktier.

2012-06-28 14:57

Stenåldern tog inte slut

"Stenåldern tog inte slut för att vi fick slut på puckon" - Okänd
Schibsted/SvD har några relativt välskrivna artiklar om peak oil med anledning av Kjell Alekletts nya bok Peeking at Peak Oil (Adlibris 247:- SEKBokus 359:- SEK) och konstaterar att prognoserna är osäkra. Det gäller förstås även förnekarnas prognoser om att allt kan fortsätta som vanligt för evigt, men det undviker Schibsted att påpeka.

Skuldsanering för BIGPIS-länderna!

Om du som privatperson inte klarar av att betala räntan på dina lån, då räntan helt enkelt äter upp mer än de pengar du har kvar när grundläggande levnadskostnader är betalda, så kan du knappast gå till banken och kräva att du skall få låna ännu mer pengar. Nej, då är det dags att spara på levnadskostnaderna, sälja eventuella tillgångar eller rent av gå i konkurs. Eller söka skuldsanering.

Systembolaget låg bakom polisanmälan mot vinklubbarna

I november polisanmälde IOGT-NTO de sk vinklubbarna, företag som enligt ett kryphål i lagen kan leverera vin hem till svenska privatpersoner om deras vinlager ligger utanför Sverige, men inom EU och man betalar svensk alkoholskatt.

Nu visar det sig att det i själva verket antagligen var Systembolaget som låg bakom det hela och tillsammans med advokatbyrån Hammarskölds gjorde research och skrev ihop polisanmälan som sedan IOGT-NTO skrev under och lämnade in.

2012-06-27 19:21

Dum, dummare, folkpartist

Det finns inget slut på muppar i folkpartiet. En av bloggens läsare höll på att köra av vägen i skrattkramper när Olle Schmidt (fp) menade att det inte ska kallas överstatlighet när EU tar makten över medlemsländernas interna göromål, utan "solidaritet för varandra".

(s): Inget "jobbskatteavdrag" för pensionärer

Nu går det ju inte att läsa Dagens Industri på nätet längre efter den katastrofala omdesignen som gör att endast 25% av skärmytan är innehåll, så det är dags att belöna E+T/AFV istället för Bonnier/DN med uppmärksamhet. Mycket bättre artiklar och betydligt mer intressant innehåll också.

Bolånetaket räddar unga från skuldslaveriet

Bonnier/Dagens Nyheter har satt en rubrik fel. De påstår att bolånetaket sätter stopp för unga, när vad bolånetaket egentligen gör är räddar dem från skuldslaveriet. En livslång skuldfälla som DN:s journalister själva generellt sitter fast i (se Journalistkartan - inte nödvändigtvis journalisterna bakom aktuell artikel) och gärna ser att fler fastnar i så att priserna på journalisternas bostäder kan fortsätta för evigt uppåt.

Bolånetaket fungerar helt enkelt som avsett och räddar unga från att inleda vuxenlivet med orimliga skulder. Istället söker de som sig bör till billigare boenden. Det är ingen mänsklig rättighet att som första bostad ha ett klubbmedlemskap i en bostadsrättsförening i centralaste Stockholm, speciellt inte för unga som vare sig har inkomster eller kapital nog för att kunna motivera skulderna.

Mac-användare är inte bara snyggare och intelligentare, de är rikare också

Det kanske inte är så överraskande att folk som använder Mac är rikare än andra. Trots allt kostar en Apple-dator betydligt mer än en motsvarande PC.

Därför får man enorma skogsbränder i USA

Allting skall som bekant vara så mycket större och mer dramatiskt i USA, inklusive skogsbränder (Bonnier/DN, Schibsted/SvD).

2012-06-26 17:40

Deflation i USA

Mike "Mish" Shedlock på Global Economic Trend Analysis konstaterar att Zero Hedge omedvetet bevisat att det råder deflation i USA.

Hemma hos Cornu-reportage!

Senaste numret av miljömagasinet Effekt har just kommit ut.

För er som inte redan prenumerar på tidningen så ser det ut som att det kommit med ett Hemma hos-reportage i tidningen. Hemma hos undertecknad. Vilket kanske kan intressera en del av bloggens läsare. Resten kan förstås läsa eller prenumerera på Effekt för det läsvärda övriga innehållet istället.

I övrigt har försäljningen av min roman Midvintermörker nu passerat 6000 sålda ex, utan att ännu ha kommit som pocket. Detta oräknat försäljning via iTunes. Till det kommer nästan 600 utlånade E-böcker, plus all utlåning av fysiska böcker på bibliotek, vilket jag inte får statistik på förrän till hösten (och då endast för 2011).

Kan ju passa på att påminna om CDON-kampanjen där man kan köpa Midvintermörker som E-bok eller nedladdningsbar ljudbok för endast 19:- SEK. Klicka nedan och navigera vidare för det.
Pga av kampanjen har också Midvintermörker avancerat till 5:e mest sålda nedladdade ljudbok hos distributören E-lib. Föga överraskande är boken också överst på topplistan över sålda E-böcker och nedladdningsbara ljudböcker hos CDON. Bland E-böcker som sålt sämre hos CDON hittar man Leif GW Perssons Den döende detektiven, Hungerspelen, Kampen om järntronen och även Andreas Cervenkas nya bok Vad är pengar? mfl.

Annat relaterat så kommer det hållas författarintervjuer med mig på bokmässan söndagen den 30:e september. Platsen är förlaget Massolits monter, tiderna hittar ni i mitt kalendarie. Möjlighet till boksignering finns i anslutning till detta. Vem vet, jag kanske rent av kan läsa några rader ur kommande bok? Prolog och första kapitlet på uppföljaren kommer för övrigt finnas med i pocketutgåvan som kommer efter sommaren, även om små justeringar kan tillkomma innan uppföljaren går i tryck.

Eventuellt kan det bli fler signeringsmöjligheter under bokmässan, beroende på intresse från boklådorna.

Kommande boken har en egen Facebook-sida för den som kan lista ut titeln. Vilket två begåvade läsare har gjort än så länge.

Finns en del andra föreläsningar på gång i höst, men innan något är klart så lägger jag inte ut det hela i kalendariet.

Tesla Motors

Dags att skriva lite om Tesla Motors och elbilar.

Vad kommer härnäst? En ko på ett tak?

Dagens Industri har gjort om sin webplats DI.se.

2012-06-25 14:52

Situation Mellanöstern

"Casus belli (latin för "krigstillfälle") är en folkrättslig term med betydelsen "anledning till krigsförklaring". Vad som utgör ett casus belli har varierat genom historiens gång. Enligt folkrättslig sedvänja så är idag endast beslut i FN:s säkerhetsråd om militär aktion, eller självförsvar mot ett väpnat angrepp från en annan suverän stat, det som utgör ett legitimt casus belli." - Wikipedia
När det pågår ett eskalerande inbördeskrig i grannlandet och flyktingströmmar eller rebeller passerar gränsen så är man förstås, likt Turkiet, mycket intresserade av underrättelser från det havererande grannlandet. En del i informationsläget är att samla in underrättelser via flygspaning.

IT-strul som lösning för bankernas likviditetskris?

Strul med datorer och Internettjänster kan ge bankerna välbehövlig likviditet vid likviditetsbrist och minska behovet av inlåning vid flaskhalsar.

Och där dog Swedbanks Internetbank

Idag är det den 25:e, många får sin lön och ska betala sina räkningar. Dessutom har många börjat sin semester och går alltså in dagtid för att hantera räkningarna medan regnet öser ner i de folktätare delarna av landet idag.

Och det klarar tydligen inte Swedbanks Internetbank.

Fallande kniv: Black Pearl

Byrålådeaktien Black Pearl Resources (OMX:PXX SDB, TSX:PXX) faller hårt på Stockholmsbörsen idag och var som värst ner drygt 8% på en fallande Stockholmsbörs.

Räkna med höjda bolåneräntor

De svenska storbankerna visar upp drygt 10% i avkastning på eget kapital. Nu kommer Finansinspektionen att skärpa kraven på det egna kapital bankerna behöver ha för att låna ut pengar till bostadslån. I princip kommer det innebära en generell dubbling av kapitalkraven (Schibsted/SvD).

Ädelmetallerna vid stöd

Dags för ett återbesök till ädelmetallerna.

2012-06-24 18:04

Vad anser du om klimatförändringarna?

Veckans fråga får på förekommen anledning vara det älskade och hatade ämnet klimatförändringar och vad du anser om dessa på en skala från 1 (bluff) till 5 (riktigt allvarligt).

Svara som vanligt här ute till höger och ditt svar är anonymt då jag inte kan se vem du är eller var du sitter när du svarar.

Skog, jordbruk och klimatförändringar

I vansinneshaussandet av jord- och skogsmark är åtminstone Danske Bank en förnuftets ljusa röst i galenskapens och idiotins mörker. Läs gärna deras krönika om svenska skogspriser. Min fetstil:

2012-06-23 15:25

Haussningen av jordbruksmark fortsätter

Skäggs herrgård på Gotland är till salu för 150 miljoner kronor. Gården utanför Väskinde är kanske känd för läsarna av min roman Midvintermörker, där gårdscentrum och corps de logi skymtar förbi och får en tämligen omild behandling i kapitel 6. Sten, sax, påse. 

Lågtrafikdagar

Det finns tre dagar varje år där bloggens trafik alltid når bottennivåer. Föga överraskande är dessa julafton, nyårsafton och förstås midsommarafton, vilket visar på hur viktiga dessa dagar är i svenskarnas själ och hjärta och hur traditioner trots allt överlever i Sverige.

2012-06-22 18:30

Omöjligheten i ett krig mot Syrien

Om man släpper de politiska konsekvenserna av ett utländskt ingripande i Syrien, och även släpper om ett sådant ingripande har stöd i folkrätten, så är verkligheten att NATO skulle ha stora problem att angripa landet. Syrien har ett modernt luftvärn av en helt annan kapacitet och förmåga än Libyen. Även om det skulle kunna gå att nedkämpa så skulle det kräva insatser på en nivå där NATO:s samlade offensiva förmåga skulle behöva sättas in, undantaget USA.

Det visade sig i anfallet mot Libyen att NATO har så pass lite ammunition att om det inte hade varit för USA hade man fått lägga ner angreppen mot Libyen ganska snart. Antagligen har man fyllt på sina arsenaler av bomber vid det här laget, men en flygkampanj mot Syrien ställer helt andra krav. Det handlar inte om ett luftförsvar från 60- och 70-talet, likt Libyen, utan om ett toppmodernt luftförsvar.

Nej, sweden.se, barn tillverkas inte på midsommar

Vi fortsätter med midsommartemat. Angående sweden.se:s rasistiska svensk-film, som avslutas med att säga att det blir en baby-boom nio månader efter midsommar så är detta helt fel. Det är en gammal sanning som inte längre gäller.

Swedish Midsummer for Dummies

Nedanstående film förklarar svensk midsommar för de som greppar engelska språket.

2012-06-21 16:48

Sweco om oljetillgången

I går höll Sweco ett seminarium om tillgången till fossila bränslen och hur fördelningen av dessa kan bli problematisk i framtiden. Jag var inbjuden att hålla en av dragningarna, men det hela gick inte att samordna den här gången. Istället var bloggrannen Flute en av talarna, tillsammans med bl a Thina Saltvedt från Nordea och Hans Sjöberg från Scania Business Intelligence.

Enligt uppgift var jag representerad ändå, då åtminstone Flute och Hans Sjöberg enligt uppgift använde diagram från den här bloggen...

Swecos energikonsult Gustav Krantz arrangerade det hela. Han har just skrivit några rader i ämnet hos Ny Teknik.

Tröttsamt om Lundin Petroleum

Fler svenska pensionsförvaltare dumpar Lundin Petroleum (OMX:LUPE) och sänker därmed sina kunders framtida pension, då bolaget sitter på det största oljefyndet i Norge sedan 80-talet.

Anledningen är alltjämt Lundin Petroleums vägran att tillsätta två utredningar om ett annat bolags, Lundin Oils, påstådda folkrättsbrott i Sudan. Lundin Oil och de berörda tillgångarna köptes av kanadensiska Talisman Energy, och det är alltså ur alla juridiska aspekter Talisman Energy som skall utredas, inte Lundin Petroleum.

Man kan undra när det skall gå in i normalbegåvade journalisters av rödvin förstörda hjärnor att Lundin Petroleum och Lundin Oil inte på något sätt är samma juridiska enhet. Sätt efter Talisman om det är någon man skall sätta efter.

Dessutom har Lundin Petroleum redan tillsatt en utredning (igen) av ett annat företags verksamhet, ett företag som man delar ordet "Lundin" med. Vad man sade nej till var att tillsätta två.

Jag äger inga aktier i Lundin Petroleum, men hoppas förstås att drevet skall sänka aktiekursen så att man får möjlighet att köpa billigt framöver. Bolagets oljefält Johan Sverdrup kommer i princip vara det enda oljefältet som producerar olja i Norge, rent av ett av få oljefält i EU/EES, efter år 2030 och då till den tidens oljepriser, som kommer vara "lite högre" än idag. Men journalister och pensionsförvaltare får stirra sig blinda på vad ett annat bolag, Lundin Oil, har gjort eller inte har gjort. Hade man visat ansvar hade man för sina pensionssparares skull köpt mer Lundin Petroleum, inte sålt.

Måltavlan Ringhals

Det känns ju tryggt att Sverige för ungefär hälften av sitt elbehov är beroende av kärnkraft, som är ett så tacksamt mål för sk t-ister (omskrivning av ett annat ord vars förekomst i texten gör att jag blir av med min automatiska reklam) att exempelvis Ringhals ständigt är bemannat av bombhundar. Våra kärnkraftverk är alltså så pass farliga att man ständigt söker efter bomber och sabotageförsök mot dessa. Ständig närvaro av bombhundar hittar man inte ens i Riksdagen eller Rosenbad.

Nu har man alltså funnit sprängmedel, antagligen sprängdeg, placerat utanpå ett transportfordon på väg in i Ringhals, vilket upptäcktes. Det handlar inte om en bomb (dvs saknas tändhattar etc), utan om sprängämnen. (Schibsted/SvD, Stampen/GP, Bonnier/DN)

Tre teorier här:

A. Det är en felaktig indikering och handlar om något annat än sprängämne. Hundar kan trigga på likartade ämnen. Vi kan också för att sopa det hela under mattan få beskedet att det var en felaktig indiktering, alternativt av psyopsskäl mot eventuella t-ister. Det kan också vara någon form av absurt misstag. Tillägg: Statens kriminaltekniska laboratorium bekräftar att det handlar om sprängmedel.

B. Det är en korrekt indikering och några personer försöker alltså smuggla in sprängämnen via flera mindre leveranser. Någon placerar sprängämnet på fordon som man vet skall till Ringhals, och en person innanför grindarna plockar bort det för att samla ihop till en eller flera större laddningar. Detta kan ha pågått en tid, eller så var detta första försöket som avslöjades. 

C. Det är en konspiration av icke t-ism typ. Man måste ju hitta på lite konspirationsteorier i ett sådant här läge. Här är några: Kärnkraftsmotståndare har placerat dit sprängämnen för att skapa hysteri och kärnkraftsmotstånd. Kärnkraftskramare har placerat dit sprängämnen för att belysa hur viktig kärnkraften är. Ringhals har placerat dit sprängämnen för att få ökat skydd. Polisen eller ett säkerhetsföretag har placerat dit sprängämnen för att få ökade anslag, klassisk false flag. Det kan också vara en ren psyopsmanöver då man fått indikationer på att någon tänkt göra något liknande och nu ville förekomma genom att visa att det inte skulle fungera. Osv osv.

Vi stryker C. därför att det här inte är en thriller hos SVT, där det sannolikt hade varit svenska staten eller någon kapitalist som låg bakom det hela (och Stefan Sauk i huvudrollen). Eller möjligen miljöidealister som blivit manipulerade och hjärntvättade av en verklig (tysk - vi pratar 80-talet här) t-ist som infiltrerat organisationen och kidnappar en framstående forskare från Chalmers och sedan kapar en kärnbränsleavfallsleverans mitt i Tingstadstunneln men där man av budgetskäl sedan inte får se slutstriden när väl piketen går in i Tingstadstunneln i tidernas värsta anti-klimax. (obskyr pop-kulturell referens)

Återstår A. eller B. B kan alltså handla om några individer med mycket god kännedom om kärnkraftverket som via utplacering av ett antal mindre sprängladdningar tänkt slå ut vitala system och backupsystem i ett hopp om att orsaka härdsmälta. Samtidigt är det lite väl utstuderat komplicerat att smuggla in sprängämnen genom att placera detta externt på fordon som skall in på området. Borde vara mycket enklare att bara kasta det över stängslet någonstans, om det nu inte finns kameraövervakning av stängslen överallt. Dock är metoden relativt smart då t-isterna aldrig kommer vara i närheten av sprängämnet när det passerar in på kärnkraftverkets område. Sedan kan man långt ifrån grindarna och kontrollerna avlägsna det hela från fordonet när ingen ser. Krävs dock rätt många "leveranser" för att få ihop något av betydelse.

Ringhals är en enorm anläggning med multipel redundans på kritiska säkerhetssystem (i teorin). Skall mindre bomber orsaka någon väsentlig skada måste de appliceras på väldigt specifikt utvalda platser av personal som har tillgång till dessa platser. En tänkbar variant är ju att ordna en "Fukushima", där man bryter strömmen samt slår ut batteri- och dieselaggregat, samt i någon form skadar reaktorinneslutningen. För detta behövs dock ett stort antal laddningar.
"Används vid kärnkraftsolycka"

För oss som bor i möjlig vindriktning inom några mil från Ringhals så vill jag påminna om att man ska köpa in kaliumjodid till hushållet i förebyggande syfte. Finns på apoteket, men tar några dagar att få fram, och vid det laget är det alldeles för sent. Räkna inte heller med att myndigheter trollar fram kaliumjodid på det fåtal timmar som krävs från en eventuell läcka till att läckaget drivit med vinden till där du befinner dig.

Men det är än så länge bara att konstatera att säkerheten på Ringhals fungerade. För den här "leveransen". Om detta var första försöket eller bara det första som upptäcktes är en annan fråga.

All svensk BNP-ökning sedan 2001 beror på hushållens skulder

Förutsätter man att svenska hushållens skulder går rakt in i BNP i form av konsumtion eller investeringar, så kan i princip all svensk BNP-ökning sedan 2001 härledas till bostadsbubblan och hushållens privata skuldsättning.

Bostadskreditnämnden läggs ner

Alliansregimen har bestämt sig för att lägga ner den bobubblekritiska Bostadskreditnämnden.

2012-06-20 14:48

Trängselskatt i Göteborg och mellanmjölkens land

Som bekant skall det till årsskiftet införas en sk trängselskatt i Göteborg (Bonnier/GT), som innebär att utländsk tung trafik skall premieras på bekostnad av inhemska aktörer. Skatten är likt i Stockholm i övrigt satt så lågt att ingen skall sluta köra bil, utan bara se till att öka skatteintäkterna under förespeglingen att det skall det är frivilligt att betala trängselskatt.

EU:5300 miljarder för att rädda europeiska banker

Brittiska The Telegraph meddelar att de europeiska räddningsfonderna skall hosta upp 600 miljarder euro (ca 5 300 miljarder SEK) för att rädda bankerna genom att köpa dessas italienska och spanska statsobligationer.

Sommarkul: Stresstesta din hushållsekonomi

Dags för lite sommarkul! Vi har ju sett hur EU-byråkraterna har skapat sk stresstest av EU:s banker i hopp om att marknaden skulle bli lurad av dessa fejkade test och att om man konstruerar ett meningslöst test så försvinner alla problem. Verkligheten är och förblir att EU:s skattebetalare behövt hosta upp hundratals miljarder för att rädda dessa banker som klarat stresstesten.

Men för oss som privatpersoner så är det förstås mer intressant med ett riktigt stresstest av din hushållsekonomi. Så här följer en ansats till en sådan.

2012-06-19 14:37

Vilket årtal tar olika råvaror och resurser slut med nuvarande trender?

BBC har en intressant artikel där man givet rådande trender och kända tillgångar på olika ändliga råvaror och naturtillgångar tittat på när dessa tar slut.

Europhobia!

Svenskt Näringsliv med Stefan Fölster har släppt månadens uppdaterade gissning om svensk ekonomi framöver. Som vanligt utmärkt upplagd pedagogisk läsning som maskerar de mer eller vilda vilda gissningarna.
Sammanställning gissningar BNP.
Inga förändringar mot tidigare.

För att vara lite mer än vanligt lustiga så kallar man månadens rapport för Europhobia, en nigning till Melodifestivalens vinnarlåt Euphoria. 

Rapporten finns i sin helhet som PDF och är läsvärd.

Dock ändrar man inte sin BNP-gissning för Sveriges del, utan den ligger kvar på 0.2% i real BNP-tillväxt för 2012 och 1.7% för 2013. Likt tidigare är det investeringar och konsumtion som bär upp tillväxten. Lageruppbyggnad och export förväntas fortsätta visa negativ utveckling, så återigen står och faller Sverige med bland annat privatpersoners vilja att konsumera, främst inom det sk feelgood-segmentet. Konsumera oss lyckliga och rädda ekonomin. Övriga segment visar på fallande konsumtion.

Investeringar i byggande förväntas minska och den svenska privata skuldbördan skall inte heller öka i samma takt framöver. Man förväntar sig inte några fallande bostadspriser, men inte heller stigande. Kombinerar man denna sista punkt med Morgan Stanleys analys av den nordiska bostadsmarknaden, så blir slutsatsen att den privata konsumtionen och med det svensk ekonomisk tillväxt, står och faller med bostadsmarknaden och svenskarnas möjlighet att fortsätta använda bostaden som bankomat.

Intressant nog ökade energiinvesteringar med 50% under första kvartalet, vilket bådar gott inför framtiden, men uppgången i BNP under första kvartalet ses av Svenskt Näringsliv som en tillfällig avvikelse. Nu är det skräcken för eurokaoset som gäller, Europhobia!

I övrigt är det recession och -0.6% i BNP som gäller i euroområdet, trots en relativt stark tysk ekonomi.

Best of Hemnet gav BLT 7.9 MSEK i restskuld

En kort uppföljning av tidigare nämnda Best of Hemnet-skrytbygge i Trelleborg och resultatet av den exekutiva auktionen.

Hushållen tror på fallande börs men sitter still i båten

Enligt en undersökning från SKOP (PDF) tror endast var femte aktieägande hushåll på stigande börskurser. Men övriga 80% sitter ändå kvar med sina aktier och fonder.

2012-06-18 16:49

Morgan Stanley: Slut på ökande bostadspriser i Sverige

Morgan Stanley har gjort en omfattande analys av den skandinaviska bostadsmarknaden och ser inte att priserna kommer fortsätta upp.

Prof Kjell Aleklett på ASPO:s konferens

Nedanstående 20 minuter korta klipp med professor Kjell Aleklett är lämpligt att titta på för alla som är intresserade av peak oil.

Korrekt beteende hos tamdjur

Tänkte ge ett kort filmat exempel på korrekt beteende hos ett tamdjur, i det här fallet ett handjur av får, dvs en bagge.

Margaret Thatcher-syndromet och ansvar för djur

"Today we were unlucky, but remember we only have to be lucky once. You will have to be lucky always." - IRA till Margaret Thatcher efter Brighton-attentatet 
Det finns en assymetri när det gäller riskbeteenden och farliga jobb. Normalt händer inget, precis som i trafiken. Men det räcker med ett enda misstag en enda gång så dör man. Att inget fatalt hänt tidigare är ingen garanti för att inte misstag skall ske framöver.

Börserna stiger på Greklandsvalet

Det ser ut att fortsätta bli business-as-usual i Grekland, dvs att man skall spara sig ur sin skuldkris efter att det sannolikt blir en EU-vänlig ND+PASOK-samlingsregering (Bonnier/DN, Schibsted/SvD). Det grekiska folket kommer fortsätta uppleva armod, grekiska staten kommer fortsätta visa underskott och burken har sparkats ytterligare några månader framåt i tiden. Betyder inte att en alternativ regering hade inneburit någon lösning, men vad Grekland behöver är en egen valuta och massiva skuldavskrivningar, åtminstone om man skall få se en lösning som ger resultat i närtid.

Grekerna har dock gett sitt svar. Man vill äta kakan och ha den kvar så länge det går.

2012-06-17 09:11

Öppen tråd: Grekiska ödesvalet

Tänkte hålla en öppen tråd om dagens grekiska val.

2012-06-16 15:14

Midvintermörker för 19:- som ljudbok eller e-bok. Legalt.

CDON har just nu sommarkampanj på bland annat mitt förlags böcker. Det innebär att du kan köpa Midvintermörker som E-bok för 19:- istället för ordinarie 79:- och även som den av Magnus Roosman intalade nedladdningsbara ljudboken för endast 19:- istället för ordinarie 169:-. Helt lagligt.
CDON har den goda smaken
att ha Midvintermörker
på sin reklam för kampanjen

Finns alltså inte ens någon ursäkt för fildelarna bland läsekretsen att inte snabbt och enkelt köpa Midvintermörker helt legalt just nu. Har du redan boken i tryckt utgåva kan du alltså för endast 38:- kronor komplettera med både E-boken och ljudboken!

För er som redan köpt Midvintermörker så hittar man alltså även böcker från förlagskollegor som Stefan Tegenfalk, Johannes Källström eller rikspolisens presstalesman Varg Gyllander för endast 19:- som nedladdningsbara ljudböcker eller E-böcker just nu.

Det går alltså att ladda ljudspelaren full med ljudböcker att lyssna på medan ni ligger och flexar era tvättbrädor på Beach 2012. Fem ljudböcker, säg 75 timmar i solen, för endast 95:- kronor via CDON just nu!

För tillfället fungerar inte direktlänkar korrekt till CDON, så jag får ingen provision om ni klickar på länkarna ovan. Klicka på reklamen nedan istället, och sök er vidare så får jag min provision. Om ni nu bryr er.
För övrigt ser det ut som att prolog och första kapitlet till uppföljaren kommer finnas med i slutet av pocketboken som kommer till hösten.

"Vi kan inte slå fast att det är en bubbla"

Schibsted/SvD uppmärksammar bostadsbubblan i en artikel idag.

2012-06-15 16:48

Fredagsmys: Nyval i Grekland på söndag

Det drar ihop sig till fredagsmys.

På söndag är det nyval i Grekland, vilket gör att ni för tillfället har ca 45 minuter på er att ta svenska marknadspositioner innan börsen stänger. Fonder är det redan för sent att flytta om i, men Nordamerikanska aktier går förstås att handla ett tag till.

RBS: Kommande finanskris värre än Lehman-kraschen

Hos Finansliv kan vi läsa att Pär Magnusson, chefsanalytikern hos Royal Bank of Scotland (RBS), anser att den kommande euro-kraschen kommer leda till en finanskris långt värre än den akuta finanskrisen efter Lehman Brothers-kraschen 2008.

Valueguard: Nytt prisrekord på klubbmedlemskap i Stockholm

I huvudkommunen på Sveriges största bostadsmarknad, Stockholm, fortsatte de kvalitetsjusterade lägenhetspriserna uppåt enligt Valueguard och nådde nya prisrekord. Samtidigt föll villapriserna något.

Valueguard: Nya prisrekord för klubbmedlemskap i Göteborg

Göteborg fortsätter visa upp kanske landets starkaste bostadsmarknad, med nya prisrekord hos Valueguards kvalitetsjusterade statistik. Det blev även en teknisk köpsignal för de kvalitetsjusterade lägenhetspriserna. Däremot föll villapriserna.

Valueguard: Förnyat boprisfall i Malmö

Valueguards kvalitetsjusterade bostadspriser pekade ner 0.3% för hela Sverige (iaf för det stora orter där man har ett underlag nog att kvalitetsjustera utifrån). Villapriserna var ner 0.7%, medan bostadsrätterna var upp 0.7%, så diffrentieringen mellan de två marknaderna kvarstår.

I södra Sverige och Skåne, specifikt Malmö, har nu priserna vänt ner igen efter att ha återhämtat sig något under början av året.

Mäklarstatistik 12 månader: Villor -2%, klubbmedlemskap oförändrat

Så kom Mäklarstatistiks pressmeddelande (länk) om inrapporterad försäljning av bostäder för den underbara vårmånaden maj.

På en månad föll priserna med 0% för villor och -1% för bostadsrätter i hela landet. På tolv månader var utvecklingen -2% för villor och 0% för klubbmedlemskap i bostadsrättsföreningar. Då skall man komma ihåg att priserna i landet föll ca 1% i juni för ett år sedan och priserna var på 12 månader ner -2% för villor och -1% för bostadsrätter i maj 2012. Enkelt uttryckt har villapriserna fallit 3% på tretton månader.

Fräcka fredag!

Idag blir det Fräcka fredag (pop-kulturell referens som antagligen vare sig 80- eller 90-talister greppar) på bloggen. Vi kommer alltså i princip helt fokusera på det som vi älskar mest av allt, nämligen bostadsprisernas utveckling. Mäklarstatistik släpper nämligen sin prisdata om ungefär en timme.

2012-06-14 12:02

Saudi-Arabiens oljeexport nära tidigare toppnivåer

Det pratas om att det skulle vara Saudi-Arabiens ökade oljeexport som just nu knäckt oljepriset när man tillsammans inom OPEC försöker kompensera oljeproduktionen för embargon mot Iran. Men Saudi-Arabiens export är inte på rekordnivåer, bara nära tidigare toppar från 2000-talet.

Moderaterna nedrustar Sveriges försvar ytterligare

Moderaterna tillsätter en grupp statssekreterare, där regeringskansliet (=statsrådsberedningen) och finansdepartementet blir i majoritet mot försvarsdepartementets statssekreterare. Avsikten är att ytterligare stryka i det svenska försvaret och lägga ner ytterligare förband. (Schibsted/SvD, Schibsted/SvD)

SBAB sänker sin BNP-gissning

Statliga BLK-banken SBAB sänker sin gissning för svensk BNP 2012 (pressmeddelande).

Börsen nedåt idag

Det mesta pekar på en fallande europeiska börser idag.

2012-06-13 13:47

Så blev det hopp om bilar igen i Trollhättan

Det nybildade bolaget National Electric Vehicle Sweden, NEVS, tar över resterna av Saabs konkursbo, undantaget Saab Parts, som hanterar reservdelar åt befintliga bilar och ägs vidare av statliga Riksgälden. (Schibsted/SvD, Bonnier/DN).

Kolmården kliver in i framtiden

I söndags-måndags utnyttjades ICA:s lågsäsongsrabatt för Kolmårdenpaketet med boende på Vildmarkshotellet och två dagar i denna Nordens största (och bästa - delad plats med Nordens Ark, lite olika inriktning dock) djurpark. Som vanligt utmärkt trevligt, speciellt vid sidan av högsäsongen, och med en rejält positiv utveckling sedan senaste besöket för två år sedan, när Kolmården fortfarande var Kol-mården.

Hamilton upptäcker den svenska skuldbubblan

För att understryka att folkpartiets ekonomisk-politiske talesperson Carl B Hamilton inte kan tänka själv så är det nu först efter att husse EU-kommissionen varnat Sverige (flera gånger, för små barn likt folkpartister måste man upprepa sig många gånger för att det skall fastna) för den svenska privata skuldbubblan som han nu upptäckt problemet. Se en debattartikel hos Schibsted/SvD.

2012-06-12 16:51

Lite rapporter från bostadsmarknaden i Lund och Lomma

Får en del mail ifrån tacksamma eller intresserade läsare om bostadsmarknaden i Skåne.

Det ryska oljeexportberoendet

Ryssland är i mycket en bananrepublik. 80% av landets export är energi och metaller (se Tradingeconomics). Samtidigt har man förstås även en import av råvaror. Och balanserar man ut dessa finner man att landets hela nettoexport består av en enda råvara. Bananer. Nej, olja.

Sommarens boktips

"Nina-nina-nina-ni-nanna-ni-nanna-na-ni-na" - 70-talets progg-TV i DDR-Sverige med en hippie som programledare
Kanske på sin plats med lite ämnesrelevanta och mindre ämnesrelevanta boktips inför sommarens hängmatta och solstol. Om ni nu inte redan köpt Midvintermörker så skall ni förstås först göra det. Men när det är avklarat finns några lite andra spännande böcker att välja mellan.

Neu Mark på gång?

Gårdagens börser steg initialt på glädjen över att en spansk likviditetskris hos spanska banker tillfälligt i teorin avhjälpts via lite uttalanden om stöd, men den ger alltså inget tillskott av nödvändigt eget kapital utan bara upplåning till balansräkningen.

Börserna föll dock tillbaka mot slutet av dagen även om man i Europa stängde på plus. Vilket man inte gjorde i USA. Amerikanska S&P-500 stängde ner 1.26%, i stort sett allt på minussidan sedan efter Europas stängning. Terminerna pekar i skrivande stund marginalt vidare nedåt.

2012-06-11 14:17

Nostalgitripp tillbaka till bostadsmarknaden 2006

Det finns ju en del som fortfarande befinner sig i förnekelsefasen kring bostadsbubblan och pratar om att bostadspriserna bara skall upp, UPP, UPP! Andra har gått vidare till ilska och skyller på banker, politiker, Finansinspektionen, Riksbanken, den elaka marknaden eller rent av ondskefulla bloggare. En del är i förhandlingsfasen och pratar om att om bara räntan sänks eller om bara ekonomin kommer igång igen eller att vi minsann har köpt vårt hus för att bo i och inte behöver oroa oss över tillfälliga hack i kurvan.

Då kan det vara bra att kliva tillbaka exempelvis sex år i tiden, till 2006.

Höj soldatlönerna till 20 000:- i grundlön!

Svenska soldaters grundlön är som bekant 16 000:- kronor. Det är lägre än de flesta andra jobb. Eventuellt finns det inget jobb med lägre heltidslön i Sverige idag. Inte ens lokalvårdare.

Har SBAB problem med inlåningen?

Dags att kasta pärlor till svin och göra gratis reklam (eller iaf ge gratis uppmärksamhet) till SBAB, som nu erbjuder 3% i ränta på sina bankkonton i diverse reklamkampanjer. Inklusive fria uttag, vilket t ex inte Swedbank ger.

2012-06-10 16:31

Aritmetik, befolkning och energi

"The greatest shortcoming of the human race is our inability to understand the exponential function" - prof em Albert Bartlett

Utvärdering signerade kommentarer

Bloggen har nu kört över en vecka utan möjlighet till helt anonyma kommentarer. Därmed kan man göra en utvärdering av trafiken. Och det är bara att konstatera att trafiken inte påverkats nämnvärt, trots att nationaldagen (med sänkt trafik pga ledighet) inträffade under perioden utan anonyma kommentarer.

2012-06-09 21:29

Spanien begär nödhjälp

Så kastade Spanien in handduken och gör det som förnekats skulle behövas de senaste två åren. Begär ekonomisk nödhjälp. (Schibsted/SvD, Bonnier/DN)

Se ZeroHedge eller bloggrannen Musik @ Centrifugen

Bloomberg-propaganda om Himmelriket Sverige

Bloomberg publicerade på nationaldagen en propagandaartikel som hyllade det svenska ekonomiska miraklet och liberaliseringen av den svenska ekonomin. Artikeln är dock inte skriven av en utlänning och är därför total ointressant, istället är det den svenske (extrem) nyliberalen Anders Åslund (Wikipedia) som skrivit artikeln. Åslund vill som bekant bland annat utsätta svensk ekonomi för chockterapi, genom att i princip avreglera och/eller sälja ut allt, Sydamerika-stilen, så offentliga investeringar förvandlas till privata vinster.

Jämförelse villapriser SCB vs Mäklarstatistik

SCB och Mäklarstatistik baserar sina siffror på helt olika källor och det kan vara intressant att jämföra dessa för relevant tidsperiod.

2012-06-08 18:04

Fredagsmys 2: Filmtajm - oavsiktligt inlägg i soldatdebatten?

De unga genierna i Crazy Pictures (CP) har överträffat sig själva i ett antagligen oavsiktligt inlägg i soldatdebatten, kallat Övertidskrig. Se nedan och njut.

Fredagsmys: Gammelmedia är som vanligt sist

Gammelmedia heter ju inte bara gammelmedia för att de bygger på föråldrade affärsmodeller, gamla gubbar i styrelserna och allmän tråkighet. De heter ju också gammelmedia därför att deras nyheter är gamla.

T ex skrevs det här på bloggen i december 2011 att insättningsgarantin inte gäller vid en eurokrasch.

Bostadsbristen i Stockholm och fortsatt fallande villapriser

Villapriserna fortsätter falla och föll med 4% på en månad och 3% på 12 månader enligt SCB (pressmeddelande, Bonnier/DN och Schibsted/SvD som inte orkar prestera grafik). Samtidigt finns det gott om nybyggda lägenheter till salu i bostadsbristens Stockholm, där ett Skanska-projekt i Hammarby Sjöstad fortfarande har ca 50% osålda lägenheter trots snar inflyttning.

Skolavslutning: Minoritetens diktatur

I allt fler svenska skolor får man inte längre ha skolavslutning i kyrkan, trots att Skolverket tycker det är OK, och, hemska tanke, en gammal och kär tradition. Vi lever nämligen i de lättkränktas land, och det räcker att en enda individ känner sig kränkt och klagar på detta så blir det inte någon mer skolavslutning i kyrkan, utan man förvisas till sämre lokaler, utan sittplatser och utan ändamålsenlig akustik, t ex gymnastiksalar.

Ryskt maktspråk

Det har vid det här laget inte undgått någon att den ryske arméchefen var på besök i Finland, och är i Sverige idag. I Finland läxade han upp finländarna och ville förbjuda dem att hålla militära övningar i sitt eget land, då dessa var provokativa. Korrigering: Makarov är motsvarande Rysslands överbefälhavare och inte arméchef. Det är även Makarov som för några veckor sedan hotade att preventivt anfalla bl a Polen med kärnvapen om NATO fortsatte att bygga ut ett europeiskt robotförsvar, motsvarande det som Ryssland har.

Nedåt i Asien trots tjat om stimulanser

Under gårdagen steg Stockholmsbörsen och OMXS30 kraftigt på hoppet om att USA skulle trycka pengar och trycka in i marknaderna för att rädda finansfolket och spekulanter.

2012-06-07 17:57

Nordea höjer svensk BNP-gissning

Nordea skruvar upp sina gissning för svensk BNP för 2012 (pressmeddelande), från -0.3% till +0.4%, eller +0.7% kalenderkorrigerat. Hur nu helåret kan vara kalenderkorrigerat?

Journalistkartan - sammanfattning

Jag har nu även lagt till tio slumpvis utvalda Dagens Nyheter-journalisters bostadsområden. Lila är Dagens Nyheter nedan, där Södermalm visar sig vara väldigt dominerande. Annars handlar det om precis samma media-segregation där 3:e statsmakten alltså inte bor på vare sig Lidingö, Danderyd, pendlingsorter eller i hyreskasernerna på Järvafältet.

2012-06-06 18:32

Ymnighetshornet 2012-06-06

Återigen dags för en kort och hårt vinklad subjektiv sammanfattning av en del väsentliga händelser så här under nationaldagen. Här är nyhetsbrevet Ymnighetshornet!

Dödskors i franska CAC-40

Det är ju Sverige Nationaldag och allt idag, så Stockholmsbörsen är stängd.

Journalistkartan - SR återvänder till Bromma

Med ett stickprov på tio stycken reportrar, producenter och programledare från Public Service/SR, så blev det förvånande nog inga som helst förändringar mot tidigare geografiska fördelning av journalist- och mediakåren på Journalistkartan

2012-06-05 15:45

Socialdemokratisk populism

Bloggrannen Johan Westerholm (s) (inga likheter i övrigt med Anders Österö (s) och statsminister i kommande skönlitterära roman) har en fin liten lista över de löften som Håkan Juholt gav till sina partikamrater under sin korta session som partiledare för socialisterna, löften som möttes av "nästintill frireligiösa yttringar".

Försvarsministern säger nej till Insatsorganisation Grundevik

Försvarsministern har fått en sk interpellationsfråga från (sd):s Mikael Jansson om det förslag till reformerad organisation och kraftigt ökad slagkraft hos svenska armén som arméinspektör Grundevik har kommit med. Detta förslag skulle inte kosta några pengar, men avsevärt stärka svenskt försvar. Se Riksdagens hemsida för interpellationen.

Journalistkartan - Inga hyresrätter på SVT

Med risk för att vara tjatig, så kommer här en snabb uppdatering av Journalistkartan, denna gång uppdaterad med tio slumpvis valda journalister hos Public Service/SVT.

Journalistkartan - Schibsted/SvD/Aftonbladet

"Quis custodiet ipsos custodes?"
Media och journalister skall bevaka makten (och därmed även storfinansen, t ex bankerna), men frågan är vems ärenden de egentligen går? Schibsted/SvD har slagit sig mycket för sitt håriga bröst över deras Räntekartan. Men vore det inte på sin plats med en Journalistkartan också?

Ymnighetshornet 2012-06-5

Dags för det oregelbundna och hårt vinklade nyhetsbrevet Ymnighetshornet igen, som sammanfattar en del ifrån nyhetsflödet.

2012-06-04 16:25

Finansiera bort reklamen på Cornucopia?

Med anledning av att jag tog bort de helt anonyma kommentarsmöjligheterna, vilket riskerar påverka mina reklamintäkter och med det min ekonomi och möjligheten att driva bloggen vidare, så har det varit på förslag att läsarna ska kunna donera pengar för bloggen.

Donera är dock ett dumt ord. Jag driver ett företag och som sådant är alla intäkter jag får pga företagets verksamhet skattepliktiga. Finansiera är ett bättre ord. Dessutom måste det upprättas momskvitton, verifikat och bokföring för varje enskild donation, vilket om många är intresserade av att finansiera bloggen blir en enorm arbetsinsats som helt tar bort alla fördelar.

Ja, jag vet att det finns andra bloggare som hävdat att det är OK att göra så och att det räknas som skattefria gåvor. Det är en sak mellan dem och Skatteverket (som antagligen inte känner till det - gåvor skall vara helt utan motprestation och inte villkoras till något man arbetar med). Men jag har kontrollerat med Skatteverket och det råder ingen tvekan om moms- och skattskyldighet eller behovet av bokföring och intäkterna skall tas upp i företaget.

Pga potentiell arbetsbelastning måste jag därför ha en enda motpart att jobba mot.

Jag har därför valt den svenska crowdfunding-sajten Funded by me som motpart. Ytterligare en fördel är att om bloggen inte uppnår finansieringsmålet så betalas pengarna tillbaka till finansiärerna, undantaget PayPals transaktionsavgift på några kronor plus några procent. Funded by me tar vid finansierad kampanj 6% i administrationsavgift, vilket är helt rimligt för att jag inte ska behöva fakturera kanske 100-tals personer.

Som motprestation vid lyckad finansiering tar jag bort reklamen på bloggen under en period motsvarande finansieringen. Undantaget är de fasta textreklamlänkar som finns till höger som löper sin period ut, och vid annan tillfällig fast köpt reklam så börjar den reklamfria perioden först när de kampanjerna löpt ut.

Nivåerna ser ut som följer. 10 000:- reklamfri blogg i en vecka. 30 000:- ger reklamfri blogg i en månad och 75 000:- ger reklamfri blogg i tre månader. Detta är inklusive moms, men före egenavgifter och skatter. Eftersom det är nivåer inklusive moms så är det billigare än mina annonspriser, som dessutom är beräknade på lägre trafik än bloggen har idag, dvs detta är med rabatt. Med 65 000 unika läsare i månaden räcker det att 1500 betalar 50:- för reklamfri blogg i tre månader.

Faller kampanjen väl ut kommer den upprepas, men priserna kommer antagligen justeras upp baserat på trafikutvecklingen. Nivåer för sponsorskap kan också komma att ändras för kommande kampanjer i mån av efterfrågan.

Det är helt frivilligt att finansiera, bloggen kör vidare som vanligt oavsett och alla kan läsa. Jag behåller också full redaktionell frihet och kommer inte påverkas av "om du inte ... så finansierar jag inte" eller "jag finansierade och nu är jag besviken". Detta är ett experiment för att se om ni faktiskt är intresserade av att finansiera och jag har realistiska förväntningar på detta.

Den som finansierar med minst 500:- kronor blir om så önskas personligen eller pseudonymt omnämnd på den tacksida som kommer länkas till från bilder där den översta reklamen ligger idag. För 2000:- kronor blir man om man så önskar omnämnd som sponsor och jag bjuder på lunch en gång i Göteborgsområdet. För 5000:- kronor eller mer blir man om så önskas omnämnd som huvudsponsor och bjuds inte bara på lunch, utan nämns också som bloggens huvudsponsor om jag håller föreläsningar under den reklamfria perioden. Dessa omnämnanden och sponsorskap sorteras efter donationsstorlek, annars i bokstavsordning.

Jag ska också titta på crowdfunding av föredrag i Stockholm och Göteborg till hösten, något flera hundra av er har sagt sig vara intresserade av att betala för (258 st i Stockholm, 147 i Göteborg). Funded by me kan också med fördel användas av organisationer, t ex omställningsrörelsen, om ni vill finansiera att bjuda in mig som föreläsare. Återkommer med detta senare.

Man måste inte ha ett PayPal-konto för att betala, utan det går alldeles utmärkt med ett VISA eller Mastercard, men man måste registrera sig hos Funded by me. Minsta finansiering är 50:- kronor. Det går också att betala mot faktura. Om summan 10 000:- kronor inte uppnås kommer pengar betalas tillbaka, undantaget transaktionskostnader.

EU: "Det handlar inte om att rädda staterna, det handlar om att rädda bankerna"

Frankrikes finansminister (Reuters) har liksom EU-kommissionens finanskommisionär, finska Olli Rehn (Nyhetsbyrån Direkt), har nu klart och tydligt sagt vad räddningspaketen är till för.

Inte för att rädda länder, välfärd eller medborgare, utan för att rädda bankerna. Nu vill man även att ESM-fördraget, som förändrade EU-fördraget och som Riksdagen godkände i onsdags utan en rad i svensk media, skall användas direkt till att rädda banker.

Repetition: Peak oil och oljepriset

En vanlig missuppfattning kring peak oil är att oljepriset skall gå till himlen. Nu när oljepriset återigen faller så får man alltså höra från olika håll att teorierna kring peak oil är felaktiga, eftersom oljepriset faller. Men detta bygger på en vanföreställning som jag tydligen måste motsäga om och om igen här på bloggen. Så vi tar det igen.

"Gotland skulle falla på sex timmar"

Public Service/SVT:s TV-program Agenda gjorde igår en public service och lade svart på vitt över att Sverige inte längre har något försvar. Se inslag nedan. Även (Bonnier/Expressen, Schibsted/Aftonbladet och en omfattande artikel hos Schibsted/SvD). Pga att SVT:s klipp nedan börjar spela automatiskt måste man klicka vidare för att läsa resten.

2012-06-03 17:35

Hur skall man kunna kommentera på bloggen?

I fredags stängde jag av möjligheten att skriva helt anonyma kommentarer på bloggen, men det går fortfarande att kommentera pseudonymt via en 15s registrering på någon OpenID-tjänst. Se tidigare blogginlägg ovan.

Marknadskommentar vecka 22: Crash! Boom! Bang!

Som bekant föll marknaderna lite grann under veckan, speciellt under fredagen på statistik som talar för att världen är på väg in i en andra recession under rådande utdragna stagnerade ekonomi eller depression.

2012-06-02 18:29

Underskott på mat i Europa

The Economist har en intressant graf som visar utvecklingen över tillgången till mat världen över, uppdelat främst i kontinenter, men även i Öst- och Västeuropa.

Anmäler avvikande Bilderberg-åsikt

I helgen hålls det årliga mötet för den sk Bilderberggruppen, en informell sammanslutning av näringslivspampar, politiker, vetenskapsmän och allmänt viktigt folk. Detta är alla konspirationsteoretikers julafton, eftersom makthavarna chattar enligt Chatham House Rules, dvs det skall inte dokumenteras vem som sade vad och om man pratar om mötet är man belagd med att inte heller säga vem som sade vad. Fast oftast pratar man inte externt om vad som sagts alls.

Ingen förändring på båtmarknaden

Istället för att skriva om att Bonnier AB:s VD Jonas Bonnier är på Bilderbergmötet i helgen, så försöker Bonnier/DN skriva en artikel om att marknaden för begagnade fritidsbåtar har kraschat.

2012-06-01 17:14

Fredagsmys: Ingves överväger amorterings- och inkomstkrav för bostadslån

Angående EU-komissionens skärpta krav på att Sverige styr upp hushållens skuldsättning och kyler ner bostadsmarknaden via amorteringskrav så skrev jag följande om denna politiska omöjlighet:

New York Times: USA låg bakom Stuxnet

Amerikanska New York Times avslöjar nu svart på vitt att USA låg bakom cyberattackerna mot Irans kärnvapenprogram, inklusive Stuxnet-masken. Detta baserar sig på omfattande intervjuer med amerikanska tjänstemän som deltog i denna offensiva cyberattack mot landet (även okunnig sammanfattning hos Schibsted/SvD).

Dagens Industri läser Bibeln!

"Som fan läser Bibeln"
Riksbanken presenterade idag sin rapport Finansiell Stabilitet (pressmeddelande, PDF). Bland de som läst detta var tydligen Bonnier/Dagens Industri, som utan att ett ord nämndes om bostadsmarknaden i pressmeddelandet lusläst rapporten för att hitta just något om bostadsmarknaden och slår på stora krigsrubriker om att Riksbanken tror på fallande bostadspriser!

Provar att stänga av helt anonyma kommentarer

Då kvaliteten på kommentarsfälten delvis börjat degradera och diverse ... unika personligheter ... helt anonymt försöker dominera med sina åsikter och värderingar och kväver alla möjligheter till produktiv diskussion, så prövar jag att över helgen stänga av möjligheten till helt anonyma kommentarer på bloggen.

Det går fortfarande att kommentera pseudonymt, vilket är i princip likvärdigt med anonymt, om man t ex registrerar ett Blogger/Google-konto, använder ett Wordpresskonto eller OpenID.  Ingen extern person kommer veta vem du är om du inte registrerar dig med ditt namn som pseudonym.

Däremot kanske man som kommentator tänker två gånger innan man säger något som är ... unikt då man inte kan slinka undan ansvar för vad man säger helt utan att bränna ett ID.

Rimligtvis kommer antalet kommentarer att krascha hårt, och med det trafiken, intäkterna och mitt levebröd, så jag öppnar antagligen för anonyma kommentarer igen framöver. Men trafiken är ändå som lägst fredag - söndag, så skall man pröva så är det då.

För er som inte har något OpenID rekommenderar jag Verisigns OpenID-tjänst. Det tar 15 sekunder att registrera sig och allt du behöver är en e-postaddress någon annanstans. Du kan kalla dig nästan vad du vill. Se min testkommentar med OpenID nedan.