Cornucopia?

2012-05-31 23:17

Svenska valutaparadigm genom tiderna

Det finns sällan några enkla eller ens korrekta svar inom samhällsvetenskapen ekonomi, även om ekonomer de senaste decennierna försökt (och misslyckats) likna ekonomi vid fysiken, med dess hårda formler och strikta lagar.

Något som kan vara intressant är de olika valutaparadigmer som Sverige genomgått genom åren. Man kanske kan kalla dem valutasystem, men då det sedan den skandinaviska myntunionen har handlat om svenska kronor så tycker jag personligen (=en åsikt) att det är fel att prata om system. Så jag använder paradigm.

Stark BNP första kvartalet beror på skottdagen?

Som bekant kom Sveriges BNP in starkt på plus 1.5% jämfört med första kvartalet 2011. Men första kvartalet 2012 hade en skottdag påpekar bloggaren Fomalhaut och var alltså 31+29+31=91 dagar långt mot 90 dagar 2011. 1/90=0.0111, dvs 1.11% längre.

Analytikernas gissningar för kvartal ett låg på 0.54%, men utfallet blev nu 1.5%, knappt 0.9% högre än gissat. 

Repetition inflation, penningmängd och BNP

Tydligen behöver man med ojämna mellanrum upprepa saker som skrivits på bloggen i åratal.

Grexit: Börskrasch 50%

Gissningarna om vad som kommer hända när Grekland överger euron i sommar börjar rinna in.

Schibsted/SvD Näringsliv har sammanfattat det hela utifrån internationella sk tungviktares gissningar och översättning av utländska artiklar, dvs "journalistiskt arbete".

EU fortsätter tillrättavisa Sverige om de privata skulderna

Som bloggrannen Flute uppmärksammar varnar nu EU-kommissionen Sverige för de svenska hushållens skuldsättning och föreslår bland annat att amorteringskrav skall införas i landet-bäst-i-klassen. Detta är en uppföljning på tidigare varningar från kommissionen.

2012-05-30 20:21

Välkommet vidare säljtryck i Lundin Petroleum

Folksam går ut och berättar att de skall sälja av sina 1.2% av Lundin Petroleum (OMX:LUPE), eftersom bolagets ledning inte har lust att ännu en gång lägga pengar på utreda händelser i Sudan för tio år sedan. Det är ett välkommet besked.

Välkommet för alla som är intresserade av att köpa aktier i Lundin Petroleum.

Veterandagen

I går var det Veterandagen (Försvarsmaktens hemsida), där alla Sveriges utlandstjänstgörande soldater och officerare sedan tillbaka till Kongo-krisen hedrades. Den 29:e maj har numera statscermoniell status varje år.

Fortsatt urstark svensk ekonomi

Sveriges ekonomi fortsätter vara urstark, relativt sett. Svensk real BNP, steg kalenderkorrigerat med 1.5% på 12 månader och 0.8% på ett kvartal för första kvartalet 2012 enligt SCB.

Lånta fjädrar: Svenskarna minst skuldfria i EU och EES

Inte bara är svenska privatpersoner som helhet väldigt skuldsatta med privata skulder på 82% av BNP, utan att äga sitt boende skuldfritt är också i botten när det gäller Sverige. Faktum är att svenskarna är sämst i hela EU och EES (Norge, Schweiz) på att äga sitt boende skuldfritt. Och dessutom är svenskar med högre inkomster ännu sämre, då de lever med lånta fjädrar.

2012-05-29 20:30

Riksdagsdebatt om peak oil


Lögn, förbannad lögn och bostadsprisstatistik

Angående förra blogginlägget och att det är allt svårare att få sålt villor, så upplever många två världar.

Dels sägs bostadspriserna stiga och dels sägs det vara omöjligt att sälja bostaden. Hur kan detta gå ihop?

Mäklare tvingas jobba!

Enligt Schibsted/SvD tar det allt längre tid att få sålt villan, baserat på statistik från Booli.se.

Värst är de för de stackars mäklarna, som nu tvingas jobba. Citat från SvD:

Landsfader Reinfeldt: Går inte att låna sig ur en skuldkris

I ett ögonblick av klarspråk har självaste landsfadern Reinfeldt sagt det vi alla redan visste - det går inte att låna sig ur en skuldkris (Bonnier/Veckans Affärer) och man kan inte skapa tillväxt genom ytterligare skulder när skulderna är för stora. Han efterlyser mer grekisk ärlighet.

Jag efterlyser mer Reinfeldtsk ärlighet. 

Besök på tekniktunga P 4 Skaraborgs regemente

Jag var som bekant på studiebesök och bokresearch-trip till P 4 Skaraborgs Regemente i Skövde igår måndag.

Vad har alliansen faktiskt gjort FÖR företagarna?

I byråkratin och politikeradelns existens ligger en inbyggd förmåga att faktiskt göra allt mer och mer komplext. Byråkrater, myndigheter och politiker måste motivera sin egen existens, vilket innebär att man ständigt måste hitta på nya och mer komplicerande lagar, regler och förordningar.

Så det ligger i sakens natur att inte ens en borgerlig regim klarar av att förenkla för företagare, utan istället växer det hela bibliotek av regler som man i värsta fall måste vara insatt i för varje dag som går.

Men om man anstränger och är positivt sig så har faktisk alliansregimen gjort några saker för att förenkla för företagare.

2012-05-28 11:15

Den kommunala omställningsrevolutionen och kollapsen

En samhällelig kollaps betyder inte något mer dramatiskt än minskad komplexitet i samhället, den tainterska definitionen av kollaps. Det är också anledningen till att top down-lösningar inte fungerar, utan att omställningsrevolutionen kommer ske bottom up.

Allt är politikernas, medias, bankernas och ekonomernas fel!

Så var det dags att presentera resultatet av förra veckans stora läsarundersökning.

Nämligen läsarnas svar på frågan vems fel allt är!

Guldpriset i SEK vecka 21 2012 (och lite platina)

Guldpriset föll tillbaka något för oss svenskar under förra veckan.

2012-05-27 22:23

Zombie-apokalypsen är här!

Polisen i Miama sköt ihjäl en naken man som åt av offrets ansikte idag (The Miami Herald).

Hur skall resurskrisen peak oil hanteras?

Veckans fråga får på förekommen anledning bli hur resurskrisen peak oil skall hanteras.

Jag ger inga flersvarsalternativ här för att öka polariseringen.

Svara som vanligt ute till höger och jag kan inte se vem du är eller var du sitter just när du svarar på undersökningen.

Sverige beslutar om EU:s finanspakt på onsdag

På onsdag (Riksdagen) kommer riksdagens nickedockor att klubba igenom att Sverige ansluter sig till EU:s finanspolitiska pakt (Wikipedia). Se debattartikel hos Kristianstadsbladet.

Som vanligt smygs det här tyst igenom utan någon offentlig debatt annat än några minuter i riksdagen. Vi vill ju inte förlora inflytande, som det heter.

Midvintermörker som CD-bok utlottas

Ett signerat exemplar (insidan av kartongen) av Midvintermörker som CD-bok lottas ut bland de som kommenterar på rätt ställe på Midvintermörkers Facebook-sida före tisdag klockan 24:00.

Magnus Roosmans inläsning av boken tillför en helt ny dimension och kan avnjutas i hörlurarna under Beach 2012, men om man inte gillar CD-böcker så är det förstås en perfekt present att ge bort till någon. En separat skiva med hela boken som MP3 ingår om man föredrar det.

Kan också passa på att påminna om att följa min officiella Facebook-sida, där jag likt på Twitter ibland skriver småsaker som inte dyker upp här på bloggen.

CD-boken finns för övrigt även att låna hos några välsorterade bibliotek (CD-bok eller MP3-CD) eller köpa via de vanliga kanalerna.

2012-05-26 16:40

DME-projektet i Ö-vik skrotas - sju år i graven

Sedan 2005 och publiceringen av Volvos rapport Future fuels for commercial vehicles, där man konstatera att att DME från svartlut var det bästa framtida fordonsbränslet i en livscykel analys, så har nu det första riktiga projektet i Domsjö avblåst av de nya indiska ägarna (allehanda.se), trots tilldelat investeringsstöd om 500 MSEK.

Överbelånade journalister i panikläge

Den överbelånade journalistkåren ställer mangrant upp på bankernas sida till försvar mot Moodys nedgradering av Handelsbanken och Nordea. Detta riskerar nämligen att göra journalisternas frivilligt tagna bolån dyrare.

2012-05-25 14:45

Fredagsmys: The Rains of Castamere

Hear me roar! - huset Lannisters motto
Dags att nörda ur 100% i dagens fredagsmys. Även om man får vänta med att se säsong 2 av Game of Thrones till den finns på DVD om ungefär ett år, så läcker det ju ut ett och annat på YouTube. Inklusive den officiella versionen av Lord Tywin Lannisters anthem The Rains of Castamere. Finns risk för seriösa spoilers. Sluta läs nu.

Aleklett förklarar dieselransoneringen

I gårdagens DN Debatt förklarade professor Kjell Aleklett mekanismerna som kommer leda till att vi får en brist och sannolik ransonering på diesel inom EU någon gång 2017 - 2022.

Svenska lantbrukspriser (aka A Chaos of Charts)

SCB uppdaterade sin prisstatistik för svenska lantbruk igår, vilket ju är intressant som uppföljning på bubblan inom speciellt små- och hästgårdar, en bubbla värre än den inom villor. Statistiken baserar sig på utställda lagfarter och släpar alltså efter något.

Strategi negativ Facebook

Idag kan man alltså enkelt börja handla negativa positioner i Facebook via RBS minishorts, men det är inget jag tänker göra (än), trots att Mark Zuckerberg sålt 30 miljoner aktier i Facebook på öppningen i fredags (The Independent).

2012-05-24 15:03

Negativa positioner i Facebook - MINISHRT FACE

Med start i morgon går det att ta negativa positioner i Facebook utan att personligen behöva blanka aktier.

Gaskrisen rycker närmare: Norges gasproduktion toppar redan 2012?

I mitt omfattande inlägg om den kommande europeiska fossilgaskrisen konstateras att exporten av fossilgas till Europa från Ryssland och Norge kommer plana ut någon gång 2015 - 2020, vilket riskerar att utlösa en akut brist på fossilgas i Europa. Men detta baserade sig på forskning från 2010 och att Norges gasproduktion planar ut tidigast 2015. I nya dagsfärska rön från The Oil Drum talar Rune Likvern istället om att Norge riskerar nå peak gas redan i år, 2012. Krisen kan alltså slå till redan 2013 - 2015.

Svenska banker i hävstångstoppen

Alltid utmärkta Zero Hedge har en graf över storbankers hävstång på insatta medel, utlåning i förhållande till insättning (eng loan-to-deposits ratio). Det visar sig att svenska banker ligger i toppen, med högst hävstång och med det störst sårbarhet vid t ex en uttagsanstormning (eng bank run) eller om svenska privatpersoner och företag får problem att betala sina räntor.

Sweco tar tag i peak oil

Konsultbolaget Sweco (OMX:SWEC A, SWEC B) har gjort en utmärkt rekrytering i Gustav Krantz, fd ordförande för ASPO Sverige och senast anställd hos Energimyndigheten och tidigare Transportforskninginstitutet TFK. Gustav kommer konsulta kring peak oil-frågor hos Sweco.

2012-05-23 13:30

Statistikmanipulation A/101: Median, medel och långa svansar

När man slänger sig med statistik (eller egentligen data) och ofta kan konstatera att världen och värden är någorlunda normalfördelad kring ett värde, dvs uppvisar en viss symmetrisk klockformad kurva, så är det bra att sluta titta på kartan och även ta hänsyn till verkligheten.

Ymnighetshornet 2012-05-23

Eftersom det är praktiskt att snabbt och enkelt, subjektivt och hårt vinklat, sammanfatta en del intressanta nyheter i våra flöden så kommer här även idag en utgåva av det oregelbundna nyhetsbrevet Ymnighetshornet.

Kungälvs kommun uppmärksammar peak oil

Kungälvs kommun norr om Göteborg (tänk Täby(Kungälv)-Österåker(resten)-Vaxholm(Marstrand) som jämförelse för er som bor i Stockholm) har börjat informera lite diskret om peak oil. Och man har den goda smaken att läsa den här bloggen.

OMXS30 vid 1000

Stockholmsbörsen med indexet OMXS30 har i veckan återhämtat sig kraftfullt, men orkade inte under tisdagen bryta igenom det tidigare stödet, numera motståndet, på 1000. Efter att ha försökt föll index tillbaka och stängde på 1000.5.

Ska Sverige gå med i NATO?

Bonnier/DN headlinear med den svenska NATO-frågan idag, så varför inte reda ut saken.

2012-05-22 15:22

"Problemet stavas framför allt stigande bränslepriser"

Lite mer om Skyways-konkursen hittar vi hos Schibsted/SvD där vi kan läsa följande:

Ymnighetshornet 2012-05-22

Återigen dags för det oregelbundna nyhetsbrevet Ymnighetshornet, som subjektivt och hårt vinklat kommenterar en del nyheter som är värda att uppmärksamma.

Hela Gotland utan ström under svensk flygövning

"Det hördes ett knackande muller och belysningen tändes igen. Johan hade fått igång gårdens bensinaggregat. I höstas hade Gerd till slut gett upp och köpt ett reservkraftverk. Omfattande strömavbrott hade blivit rutin det senaste halvåret, och tidningarna skrev knappt om det längre. Elbolagen skyllde på gammal fallerande utrustning eller nedfallna träd." - "1. Jakt på svenskhare - Tidig morgon, annandag jul 2012", Midvintermörker (2011) av Lars Wilderäng
Påpassligt dagen efter att det framkommit att den ryska Putin-regimen publikt beskyller den svenska militära underrättelsetjänsten MUST för att lägga sig i den ryska valrörelsen (Schibsted/SvD, Bonnier/Sydsvenskan), så bröts strömmen på hela Gotland tidigt i morse (Schibsted/SvD, Public Service/SVT, Hela Gotland). Naturligtvis är det en slump, precis som omfattande teleavbrott och elavbrott råkade inträffa i Sverige samtidigt som Ryssland höll övningar kring Östersjön i höstas också var en ren slump. Att president Putin valde att inspektera stridsvagnsfabriker istället för att deltaga i helgens G8-möte är också en ren slump och inte alls en del av en större bild, liksom att Putins första utlandsresa sedan presidentinstallationen blir till diktaturen i Vitryssland. NATO har nu sjösatt sitt robotförsvar av Europa, som därmed börjar omfattas av samma skydd som Ryssland redan har av Moskva. Ett robotförsvar som Ryssland uttryckligen hotat att preventivt slå ut vid ett skymningsläge.

Hållbar nyupplåning hos svenska folket

Deflationstrycket fortsätter göra sig påmint. Nyupplåningen hos svenska folket fortsätter minska sin ökningstakt och var för första kvartalet 2012 nere under 5% på tolv månader, specifikt bara 4.88%. Svenskarna ökade bara sina lån med drygt 27 miljarder det senaste kvartalet enligt SCB:s sk Sparbarometer.

2012-05-21 14:20

Blankning av Facebook på gång

Många vill blanka (eng short) (Reuters) den sittande fågeln Facebook (NASDAQ:FB), men få är kallade. Initialt kan det vara svårt att få tag på aktier att blanka denna bubbla och sitter man t ex i en kapitalförsäkring så kan man inte blanka utan får förlita sig på derivat. Glädjande nog så är negativa derivat på gång meddelar RBS svenska ombud SIP Nordic.

Staden eller landet? Omställning sker tillsammans!

Jag har i tidigare flera inlägg diskuterat fördelar kring den eviga debatten mellan vad som är bäst ur ett peak oil-perspektiv - staden eller landet. Det finns inget självklart svar. Men det finns ett ytterligare tungt argument för landet, som jag bland annat föreläst om i Ockelbo under Gävleborgs framtidsvecka. Nämligen att omställning till framtidens samhälle kommer ske tillsammans, och där har "landet" en klar fördel mot staden.

Fortum erbjuder solcellspaket - till överpriser

Glädjande nog har en av Sveriges största elnätleverantörer, Fortum, börjat erbjuda sina nätkunder solcellspaket för nätanslutning och kommer även som jag uppfattar det låta kunderna använda elnätet som ett "batteri", dvs kvitta överskott av solelproduktion mot underskott när solen inte lyser. Fortums websidor är informativa, t ex finns det en karta med olika solstyrkor, men än så länge erbjuder man bara paketen i Stockholm.

Försvarsminister Karin Enström och ÖB om soldatdebatten

Efter en kompakt och total tystnad från försvarsminister Karin Enström (m) så ger nu vår nya försvarsminister sig in i debatten kring soldaternas löner och anställningssituation. Citat:

2012-05-20 17:09

Vems fel är allt?

Eftersom de flesta vill skylla allt på någon eller några så ställer jag den här veckan vems fel allt är?

Svara här ute till höger, och kom ihåg att det är flersvarsfrågor så du kan både kryssa för oppositionen om du anser att det är miljöpartiets fel, liksom USA om du anser att allt är USA:s fel.

Tyvärr kan jag inte redigera enkäten efter att någon svarar på den, utan att göra om allt från början.

Som vanligt kan jag inte se vem du är eller var du sitter när du svarar på enkäten.

Marknadskommentar vecka 2012-20: Guld, TSX, OMXS30, platina, WTI

"Sell in May and go away, don't come back until Labour Day"
Dags för en liten marknadskommentar för veckan som varit.

Det hårda livet på landet

Maj har inte varit någon vidare månad, med oktoberväder och 1-7 plusgrader och ösregn. Odlingarna har knappt tagit sig pga bristen på värme, men man har åtminstone sluppit att vattna. Däremot stortrivs ogräset i sådant väder. Och sniglarna.

Men helt plötsligt blev det sommar med sol och över 20 grader från att för två dagar sedan varit sex grader och ösregn.

Fortsatt soldatdebatt

Schibsted/SvD har publicerat en fd yrkessoldats inlägg på sin debattsida Brännpunkt.

Nu kommer QE till Europa

G8-länderna har toppmöte nu i helgen, även om Rysslands president Vladimir Putin valde att inte komma utan skicka sin knähund Medevev istället som någon form av markering. Det börjar komma ut vit rök från mötet och beskedet är att man skall försöka införa gemensamma euroobligationer samt att ECB skall få låna ut nytryckta digitala pengar direkt till euro-länderna, dvs trycka pengar att köpa nysläppta obligationer för (Bonnier/DI).

2012-05-19 11:16

Ymnighetshornet 2012-05-19

Dags för det oregelbundna nyhetsbrevet Ymninghetshornet med sammanställning av lite olika nyheter med tillhörande hårt vinklade och subjektiva kommentarer, om inte annat för er som inte följer nyhetssajterna. Nu med logotyp.

Ekonomiska förberedelser för krasch

När man nu accepterat att det existerar ekonomiska systemfel och att det inte är möjligt att genomföra någon reform av systemet som inte samtidigt innebär en krasch, så är ju nästa fråga vad en krasch kan innebära och hur man reducerar skadeverkningarna personligen. Ingen kan undvika att påverkas, men man kan alltså minska den personliga exponeringen.

2012-05-18 13:30

Fredagsmys: 2437 kärnladdningar detonerade än så länge

I vår fredliga värld kan det vara på sin plats att påminna om att mänskligheten än så länge har detonerat 2 437 kärnladdningar från och med 1945.

Haverism vs pragmatism

Det finns många upplevda fel med vår värld, vårt ekonomiska system, vår demokrati etc. Kunskapen om detta kan användas på olika sätt. Den vanligaste reaktionen är att stoppa huvudet i sanden, gasa vidare rakt mot stupet och låtsas att allt är bra.

2012-05-17 19:16

Föreläsning hos Aktiespararna i Linköping

Den 2:e oktober kommer jag hålla en föreläsning hos Aktiespararna i Linköping. Mackymra (OMX:MACK B) kommer inleda med en företagspresentation.

Dödskors på Torontobörsen - över för råvaruaktierna?

Jag varnade härom dagen för ett MA50/MA200-dödskors på Torontobörsen och det har nu utlösts då MA50 stängde under MA200 i tisdags för indexet S&P TSX Composite.

2012-05-16 20:36

Officerstidningen: Global resursknapphet ökar konfliktrisk

Jag sammanstrålade med Pär Holmgren, som var i Borås och föreläste i går kväll, och satt i foajen på Scandic Plaza och pratade in på det nya dygnet. En slutsats var att i en värld där politikerna allt mer fjärmar sig från några djupare analyser av de stora framtidsfrågorna så fortsätter militären att göra detta. Bland annat har ju både amerikanska försvaret såväl som det tyska uppmärksammat peak oil och de konsekvenser detta kan få säkerhetspolitiskt. Även svenska FOI har gjort en del intressanta rapporter om t ex den ryska energipolitiken ur säkerhetsperspektiv.

Respekt förtjänar man

"Vi syns, vi verkar, vi respekteras" - Försvarsmakten
Tempot höjs i debatten kring soldaternas boende. Nu syns, verkar och respekteras ställföreträdande regementschef på Livgardet (Kungsängen) på ledarplats hos Schibsted/SvD, signerat med befattning och allt. Att skriva under med befattning har t ex Försvarsmaktens informationschef Erik Lagersten åsikter om.

Så här skriver iaf ställföreträdande regementschef angående att soldaterna sparkas ut från sitt boende och tills de blir utsparkade får sova på golvet eller ta med egna madrasser, min fetstil:

Arbetslöshet: Reinfeldts fördelning

Antagligen fullt medvetet tog Reinfeldt upp arbetslösheten i skilda grupper i samhället igår genom att börja prata om att etniska blonda och blåögda svenskar minsann inte är arbetslösa, och därmed är inte regimen Reinfeldts politik misslyckad. Antingen var det en 1) groda, 2) avsiktligt för att slå sig för bröstet eller 3) fjäsk för väljarkåren vid vikande opinionssiffror.

Den svenska privata skuldbubblan och BNP

Sedan 90-talet har de svenska hushållens skuldsättning som andel av BNP nästan dubblats. Vid årsskiftet hade svenska privatpersoner skulder på över 82% av Sverige BNP mot 46% 1996. Bostadspriserna har framför allt drivits av denna massiva skuldsättning och upplåning och det är i denna skuldsättning som de svenska problemen hittas framöver. Samtidigt är också den privata skuldsättningen en förklaring till varför svensk ekonomi klarat sig så väl genom finanskrisens år. När privatpersoner tar på sig skulder så behöver inte staten göra det. Till en början.

Soldaternas boendesituation i nya Försvarsmakten

Att Försvarsmakten skulle få problem med rekryteringen av kontinuerligt tjänstgörande gruppbefäl och soldater/sjömän, GSS/K, var rätt tidigt uppenbart. Själv skrev jag 2010 ett blogginlägg om hur man kunde göra Försvarsmakten till Sveriges attraktivaste ungdomsarbetsgivare istället för att lägga 60 miljoner om året på reklamkampanjer, fullt medveten om att inte ett enda av förslagen skulle realiseras. Men istället har man gått i rakt motsatt riktning och i princip aktivt motarbetar sin attraktivitet. Det handlar om boendet.

Se bland annat debattartiklar, nyheter och gästblogginlägg hos Sveriges ledande försvarsbloggare, bloggrannen Wiseman.

Räntor Landshypotek

Detta är inte ett reklaminlägg för Landshypotek. Däremot har det börjat talas om att Landshypotek skall nedgraderas kraftigt av Moody's och det bör därmed påverka de räntor man erbjuder. Eller så är Moodys graderingar inte marknadspåverkande? För att få facit på detta redovisar jag aktuella räntor för Landshypoteks bottenlån nedan, före nedgraderingen.

Vad skriver jag om för ämnen, egentligen?

Det finns alltid de (många) som har åsikter om vad jag bör skriva om på bloggen, speciellt negativa åsikter, dvs vad jag inte skall skriva om. T ex uppfattningen att jag bara skriver om försvaret, bara skriver om bostadsbubblan etc. Och det finns de som menar att jag bara skriver om bostadsbubblan för att tjäna pengar på den uppmärksamhet det ger.

Mitt svar där brukar vara att ca 10% av blogginläggen handlar om bostadsbubblan och med det ca 10% av trafiken och ca 10% av reklamintäkterna. Har jag något på fötterna när jag säger detta? Naturligtvis.

2012-05-15 17:23

Risk off - kronan faller

Stockholmsbörsen återhämtade sig mot slutet igår och stängde över den kritiska 1000-gränsen för OMXS30, men prövade återigen att bryta ner under 1000. Nu mot stängning arbetade sig börsen dock upp igen till över 1000. Vi får se hur det slutar de sista minuterna.

Kvalitetsjusterade bostadspriser i Malmö: Köpsignal för lägenheter

Eftersom jag även tidigare redovisat sk teknisk analys för bostadsbubblans priser, så fortsätter jag göra det, oavsett om man anser att det är relevant eller ej. Vad som fungerar väl är Parabolic SAR och MACD.

Grekland: Vad gör militären?

En läsare tipsade om en rätt talande bild på Greklands president, på vars bord det ligger att se till att någon bildar regering. Se finska Yle.

Notera att presidenten är flankerad av minst fyra höga militära officerare i bakgrunden. Grekland var en militärdiktatur 1967 - 1974.

Bilden kan förstås vara från något annat sammanhang än artikeln om försök att bilda en teknokratregering bestående av icke-politiker.

Kvalitetsjusterade bostadspriser Stockholm: Lägenheter nedåt i april

Mäklarstatistik och Valueguard släppte sin data och statistik (Schibsted/SvD, Bonnier/DN) över bostadspriserna idag och för Stockholm föll priserna på bostadsrättsmedlemskap något, medan villorna steg. Prisutvecklingen mars-april var dock den starkaste sedan bostadsbubblan började halta 2008, både för villor och klubbmedlemskap i bostadsrättsföreningar.

Valueguard: Splittrad säsongsmässig prisbild

Tittar man säsongsmässigt på Valueguards statistik över bostadspriserna så är bilden splittrad.

Mäklarstatistik bekräftar fallet i bostadspriserna

Det har nu gått över ett år sedan prisfallet på bostadsmarknaden inleddes och Mäklarstatistik bekräftar nu på morgonen de fallande priserna. Naturligtvis formulerar sig högbelånade storstadsjournalister (Schibsted/SvD, Bonnier/DN) och partsinlagor från mäklarkåren det hela som att priserna stiger, men när man tittar säsongsjusterat, dvs på 12 månader, så är bilden helt entydig. Priserna faller.

2012-05-14 20:32

En tredjedel av svenska flygvapnet utslaget

En tredjedel av det svenska flygvapnet är nu utslaget av IT-systemet PRIO, pga att man nu fört över hanteringen av reservdelar till systemet.

Kvällsmys: Dies the Fire goes TV?

NBC har presenterat en ny TV-serie som kan intressera en del av bloggläsarna. Påminner på sätt och vis om scifi-romanen Dies the Fire av S. M. Stirling, men varför köpa rättigheterna till en bok när man så mycket enklare kan göra det själv. Sitter för övrigt själv med långt utvecklad en romanidé på likartat tema, som väl nu får hamna i sopkorgen för att inte riskeras kallas för imitatör. Två kopior är lite för mycket.

Dödskors mycket nära på råvarutunga Torontobörsen

Ett äkta MA50/MA200-dödskors är nu mycket nära att utlösas på den råvarutunga Torontobörsen.

Öppen tråd: OMXS30 balanserar nära 1000

Med anledning av att verkligheten är på väg ikapp de som förnekat existensen av några problem för Grekland och att problem orsakade av skulder och att leva på lånade pengar kan lösas med mer skulder och att fortsätta leva på lånade pengar, så lämnar jag här en öppen tråd för börsdiskussioner.

Planerat åldrande

I går sändes en film hos Pravda/SVT:s Dokument Utifrån som heter Glödlampskonspirationen och handlar om planerat åldrande (eng planned obsolescense), dvs att produkter designas för att gå sönder. TV-mediet är väldigt starkt och tydligen kände många inte till fenomenet med tanke på antalet mail och kommentarer jag fått om filmen.

Köpt redaktionell bostadsreklam hos Bonnier/DN?

Kan man köpa reklamplats i form av redaktionella artiklar hos Bonnier/DN? Att Bonnier/DI ägnar sig åt detta har ju sedan länge varit övertydligt, men ägnar sig även DN åt detta, speciellt när det gäller bostäder?

2012-05-13 17:01

Hur många timmar arbetstid (lön eller eget företagande) har du per vecka?

Med tanke på alla högproduktiva som härmar lågproduktiva och bidrar till ett mindre effektivt användande av resurser genom att gå ner i arbetstid, så får veckans fråga bli hur många timmars arbetstid du har per vecka. Avlönad eller som egen företagare. Gratisarbete i hem, hushåll och föreningsliv och annat härmande av lågproduktiva räknar jag inte.

Guldpris kronor per gram vecka 19

Under veckan som gick föll guldpriset relativt tungt i amerikanska dollar, USD. Men för vi som bor i Sverige är det som alltid mer relevant vad guldet kostar i SEK per gram. Och där var fallet betydligt mildare.

2012-05-12 09:18

Obligatorisk läsning om Norges framtida oljeproduktion

Rune Likvern (LinkedIn), tidigare från Logi Energy, som är en av de organisationer som pratar om att exportmarknaden för olja i princip upphört till år 2030, har gjort en överlägsen analys av Norges framtida oljeproduktion hos The Oil Drum. Denna analys är obligatorisk läsning för alla som är intresserade av peak oil eller för de som förnekar existensen av peak oil.

2012-05-11 20:04

Fredagsmys: Överkonsumerar du fritid?

Är du högproduktiv, lille vän? Och härmar du en lågproduktiv genom att arbeta mindre eftersom du har hög lön och därmed överkonsumerar fritid?

Från alliansregimens delbetänkande om KROG-momsen (läs inte detta om du konsumerat alkohol):

Ymnighetshornet 2012-05-11

Tydligen finns det en del läsare som inte ens läser nyhetssajterna på nätet, utan bara läser den här bloggen istället. Och då finns ju en risk att man missar en del, då jag inte har tid att skriva om allt jag vill skriva.

Så därför provstartar jag ett nästan dagligt nyhetsbrev, kallat Ymnighetshornet, där jag rundar ihop en del intressanta nyheter som jag inte hinner skriva eller kommentera mer omfattande. Vill någon grafiker bland läsarna frivilligt och gratis slänga ihop ett stiliserat ymnighetshorn (Riksbanken har två) som logga till dessa inlägg så varsågod. Ära och berömmelse är betalningen.

Samåkning

Vad man slås av, även om det inte är någon nyhet, är att i alla dessa bilköer så sitter det i princip bara en person i varje bil. Och här ligger också en lösning, även om min realistiska uppfattning om 60% minskad biltrafik till 2030 pga bränslebrist i spåren av peak oil uppfylls. Nämligen samåkning (som på engelska heter carpooling, ej att blanda ihop med det svenska uttrycket bilpool).

Till alla bilpendlare

Hade det dåliga omdömet att befinna mig i en bil norr om Göteborg (Stenungsund) i rusningstid i går eftermiddag och vägen hem passerade det avgrundshål som kallas för Hisingen, som är en enda stor trafikinfarkt från klockan 1600 och framåt.

2012-05-10 13:17

Cornucopia? - Även Sveriges största samhällsblogg?

Jag brukar omnämna den här bloggen, Cornucopia? (notera frågetecknet), som Sveriges största oberoende blogg inom finans, ekonomi och miljö. Anledningen till formuleringen oberoende är att det kan finnas fler läsare av någon icke listad blogg hos gammelmedia, men det i själva verket tveksamt att de drar speciell många läsare.

Demografiska trender och bostadsbubblan

Det kan vara intressant att titta på Sveriges demografiska utveckling i relation till bostadsbubblan. Man kan anta att bostadsmarknaden påverkas av storleken på ungdomskullarna såväl som antalet pensionärer.

Svagt nedåt i Asien

Börserna i de asiatiska tidszonerna faller något nu på morgonen.

2012-05-09 15:26

"Nej, bostadspriserna faller inte"

Nedanstående graf tillägnas alla de som hävdar att bostadspriserna inte alls faller, utan att det är upp, UPP, UPP! som gäller. Och som inte sällan även idiotförklarat undertecknad för att jag skulle varit fel ute när jag förra våren/sommaren gick ut med att bostadsbubblan spruckit.

Euron faller mot dollarn

Den europeiska skuldkrisen 2.0 börjar få fart i spåren av utfallet av det grekiska valet, samtidigt som Spanien ser ut att behöva ett första stödpaket på i runda slängar 1 335 miljarder SEK (150 miljarder euro) och man ser ut att intialt behöva förstatliga Spaniens tredje största bank. Räddningspaketet handlar förstås precis som för Grekland mest om att rädda det europeiska bankväsendet och alla bonusdiare, inte om vad som är bäst för vanligt folk, vare sig kort- eller långsiktigt.

Sammanställning bostadsrättspriser Stockholm

Det finns en lång rad olika mer eller mindre seriösa källor man kan vända sig till för att få en uppfattning om bostadsmarknaden, speciellt i det Stockholm där bubblan också är som störst i nominella pengar. Känslorna är störst, självgodheten är störst och Stockholm är störst (speciellt som centrala Göteborg enligt EU är landsbygd) så det är mest relevant att bara titta på Stockholm här.

Så här följer en sammanställning över hur bostadspriserna utvecklats i Stockholm de senaste 12 månaderna enligt olika källor.

Nu tror bara SBAB, mäklare och BLT/BLK på stigande bostadspriser

SEB med Robert Bergqvist har redan sedan förra året trott på fallande bostadspriser, tillsammans med en rad med experter. Nu ansluter sig även Nordeas Annika Winsth och Swedbanks Cecilia Hermansson i en artikel hos DI.se.

2012-05-08 20:50

Per Bolund (mp) interpellation till Anders Borg om peak oil

Miljöpartiets ekonomisk-politiske talesman har ställt en interpellation till Anders Borg angående peak oil, specifikt refererande till den strutsrapport som finansdepartementet beställt av ekonomiprofessorn och peak oil-förnekaren Öystein Noreng.

Kvällsmys: 17 minuter Spoiler


"The zombie apocalypse happened -- and we won.
But though society has recovered, the threat of infection is always there -- and Los Angeles coroner Tommy Rossman is the man they call when things go wrong."

Mer information på kortfilmens hemsida.

Big Brother DN kräver personnummer för prisuppgift och kartlägger dig

Den som saknar gott omdöme och vill prenumerera på DN måste ange sitt personnummer för att få redan på vad Bonniers huvudstadsblaska kostar tryckt på döda träd.

Mer om lönsamt kontinuitetsskogsbruk

Bonnier/DN:s Maceij Zaremba fortsätter sin artikelserie Skogen vi ärvde med sin senaste artikel idag, med den passande titeln Skogsmaffian, som handlar om inaveln, svågerpolitiken och nepotismen mellan Skogsstyrelsen och skogsindustrin där de för industrin lönsamma skogsägarhjonen hamnar mellan myndigheter och industrins samordnade maffia.

Bostad: Kan inte - vill inte - måste

SEB:s boprisindikator fortsätter uppåt och är nu på rejäla återhämtningsnivåer. Hemnet inrättar en bostadspsykolog som skall uppmuntra folk att satsa sin framtida livsinkomst på livslång skuldsättning och konstaterar i en undersökning att stockholmare, västsvenskar och skåningar ser bostaden som en investering som skall stiga i pris och alltså köpt bostad på spekulation om högre priser. Och bloggläsarna vill inte alls bo i storstaden.

Skuldkrislösningar: Lathund

Med tanke på att sk "tunga ekonomer" sägs börja vackla kring hur den europeiska skuldkrisen skall hanteras (Schibsted/SvD), så kanske det är på sin plats med en kort lathund med olika lösningar.

2012-05-07 17:20

Romklubben: Västvärlden stagnerar, BRISE och Kina tar över

Romklubben lanserade idag 40 år efter sin rapport "Limits to Growth" rapporten 2052: A Global Forecast for the Next Forty Years. Se Romklubbens hemsida.

Grekland: PASOK + ND får nu 149 mandat < 151

Senaste uppdateringen om mandaten från det grekiska valet.

Tänk om det var strejk på TV och alla programmen var slut?

Unionen (fd SIF) skall tydligen ta ut personal hos SVT på strejk (Schibsted/SvD), vilket skall släcka ner TV2 och delar av TV1. Fantastiskt roligt tycker jag (som ändå inte ser på TV)!

Midvintermörker nu som ljudbok

Midvintermörker finns nu äntligen tillgänglig att köpa som ljudbok, intalad av dramatenskådespelaren Magnus Roosman.

Alternativt skogsbruk

Många läsare har uppmärksammat Maceij Zarembas utmärkta artikelserie Skogen vi ärvde hos Bonnier/DN om det svenska trakthyggesbruket (=kalhyggesskogsbruket), men jag har inte kommenterat det hela då jag inväntat det praktiska. Tidigare artiklar hittar om Lagen en rökridå och Sveriges nya miljonprogram.

En första kommentar kring naturromantiken och upprörda människor som plötsligt blivit granne med ett hygge. Vi lever inte i Astrid Lindgrens värld. Svenska skogar är industrier. Väntar man sig något annat har man tyvärr bara sig själv att skylla om man flyttar ut på landet.

Men nu tar Zaremba upp det väsentliga som är relevant att kommentera och diskutera vidare. Nämligen alternativa skogsbruksmetoder. För den som tjänar på skog i Sverige idag är inte skogsägaren. Det är entreprenörerna, skogsindustrins anställda och skogsindustrierna som tjänar pengarna. Och förstås staten som tar procent på allt via skatten

Ingen mer Merkozy - strid på kniven i Grekland

Sarkozy sparkades ut från presidentpalatset (Schibsted/SvD, Bonnier/DN) av det franska folket och i Grekland är det fortfarande en strid på kniven om makten. De tidigare dominerande partierna PASOK och Ny Demokrati införde nämligen med sina tidigare 77.4% av rösterna en regel som sade att av parlamentets 301 platser så skall endast 251 fördelas enligt rösterna. Det största partiet får ytterligare 50 platser.

2012-05-06 16:55

Har du läst Midvintermörker?

Veckans undersökning får angående att Midvintermörker nu finns som köpbar ljudbok (se länkar på Midvintermörker-sidan, dock verkar många återförsäljare av ljudböcker uppdatera manuellt och har inte lagt ut den än, mer om ljudböcker i ett blogginlägg i morgon måndag) sedan i fredags, blir om du som bloggläsare läst boken.

Veckochart OMXS30

Den uppåtgående trenden i veckocharten för Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 sedan i höstas är fortfarande bruten och ligger kvar i sälj.

Guldpriset i SEK per gram vecka 18 2012

Guldpriset har varit ovanligt stabilt de senaste veckorna.

2012-05-05 15:38

Psykologiskt försvar

När vi under den strategiska blackouten lade ner det svenska försvaret gick bland annat Styrelsen för psykologiskt försvar upp i Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som generellt har agerat en ordentlig struts. Men i dessa dagar när Rysslands högsta militär hotar med ett preemtivt anfall mot Centraleuropa om Europas missilförsvar byggs ut enligt NATO:s planer (CNN, New York Times, The Independent, Russia Today, SVT: "", DN: "", SvD: ""),  ett försvar motsvarande det som Ryssland redan själv har runt t ex Moskva, så är det bra att se att MSB åtminstone ibland sköter sitt jobb. Nämligen att kartlägga svenska folkets tro kring vår säkerhet.

Mjölk är bäst på bio!

Drabbades av trafikstockning idag.

2012-05-04 19:13

Fredagsmys: Utkast från bok (Spoilers Midvintermörker)

 Nedanstående är ett oredigerat utkast och råmanus från ett delkapitel i kapitel två, Två Sex, i den uppföljare till Midvintermörker som jag arbetar med nu. Det innebär att det finns brister i fakta och språk. Tidpunkten är midsommarafton, drygt 10 år efter Mellandagskriget. Texten innehåller spoilers för Midvintermörker, så läs inte om du inte redan läst boken.

Ny och höjd fastighetsskatt på gång

Villaägarnas lobbyorganisation Villaägarnas Riksförbund går solo-holmgång på DN Debatt över den förnyade fastighetsskatt som är på gång.

BLK är lönsammare för Wallenstam än kontor

Allting går i vågor. Det visar sig nu att det blivit lönsammare för fastighetsbolag som Wallenstam (OMX:WALL B) att konvertera tidigare kontorsfastigheter tillbaka till lägenheter och sälja dessa till bolånekollektivet, än att hyra ut dem till marknadsmässiga kontorspriser. Detta borde mana till eftertanke hos BLK.

Innerstaden Göteborg AB fick 1 miljon i stöd från EU:s landsbygdsfond

Via ett läsartips så har företaget Innerstaden Göteborg AB, som även ger ut gratistidningen Innerstaden i centrala Göteborg, fått över 1 miljon i EU-stöd från EU:s Landsbygdsfond. Närmare bestämt hela 1 033 179:- SEK för 2011.

Henrik Mitelman: Bostadskarriärens tid är förbi

Dagens Industris kolumnist Henrik Mitelman, tidigare chefsstrateg hos Enskilda, tror inte längre att det finns någon större uppsida i bostadspriserna.

Högre bolåneräntor på gång

Våra storbankers räntor kommer stiga framöver. Mest intressant för de flesta är förstås bolåneräntorna.

2012-05-03 19:25

Trafikmaktordningen får kulturbidrag

Den fantastiska skriften Trafikmaktordningen från planka.nu, som jag recenserat tidigare, har glädjande nog fått 28 000:- SEK i bidrag från Statens Kulturråd. Välförtjänt tycker jag.

Björn Ranelid: Bostaden är enda könet!

Som (får jag väl erkänna) någorlunda framstående bloggare, med plats på topp 50-listan över svenska "proffsbloggare" och kanske enda representanten på listan som inte driver en konsumism- eller underhållningsblogg (mode, sport, spel eller inredning), så dimper det dagligen ner flera inbjudningar eller andra uppmaningar från särintressen och lobbyorganisationer att jag (gratis) skall uppmärksamma deras agendor på ett positivt sätt. Men ibland blir det så bra att jag måste göra dem till lags.

Allt fler amerikanska husköpare under vattnet

Bostadspriserna i USA fortsätter obönhörligt att justeras tillbaka ner till den normala KPI-relaterade prisbilden. I spåren av detta har ca 1 miljon amerikanska husköpare (vore synd att kalla dem husägare) som köpt ett hus de senaste två åren hamnat under vattnet med större skulder än tillgångar (eng equity). Se Reuters.

Peak gymnasium 2008 - utslagningar att vänta

Hakan från 90-talets babyboom kommer framöver inte bara orsaka problem med uteblivna "kunder" för våra högre lärosäten, utan det märks redan av för den vilda västern av populism och meningslöst självförverkligande som svenska gymnasieskolan har förvandlats till. Och det blir värre.

Den svenska gymnasieskolan kommer i princip aldrig mer åter få samma elevantal som vid toppen 2008 och först efter 2025 kommer elevantalet vara återställt till 2011 års nivåer om man skall tro SCB:s prognoser. Dessa prognoser är tämligen säkra, då alla som kommer vara 16 år år 2025 redan är födda.

Jordbruket vid brist på fossila bränslen utreds

JTI skall dra igång ett ettårigt forskningsprojekt som skall reda ut en av mina kärnfrågor, nämligen hur det svenska jordbruket skulle fungera vid varaktig brist på fossila bränslen (ATL).

Peak högskola 2013

"Alla" skall idag utbildas. Senast var det (v) som vill lägga skatt på bankerna och lägga på ungdomars utbildning så att vi får högutbildade arbetslösa ungdomar istället för lågutbildade arbetslösa ungdomar. Men i realiteten så har ungdomsarbetslösheten stigit trots alla miljarder vi dumpar ner i utbildningsträsket.

Som resultat av de ständigt strömmande skattemiljarderna till för arbetsmarknaden meningslösa utbildningar har sk "högskolor" och "universitet" dykt upp i varenda fd gymnasieskolas lokaler. Södertörns Högskola, Linnéuniversitetet, Borås Högskola, Mittuniversitetet, Högskolan i Gävle, Högskolan Dalarna osv. Tiotusentals personer med egentligen meningslösa examina har fått jobb för att utbilda andra i samma meningslösa ämnen, allt i form av vad som är en väldigt dyr arbetsmarknadspolitisk åtgärd.

Men framöver kommer rekryteringsunderlaget för fler studieskuldsatta att nästan falla 19% med demografin. Vi når i själva verket peak högskola år 2013.

2012-05-02 12:23

Privat kreditåtstramning?

Med anledning av den mot normal säsongsutveckling kraftiga sättningen i nybilsförsäljningen för april månad, så ställer det här en del frågor om svenska folkets vilja att handla på kredit. Efter bostäder är förstås kapitalvaror som bilar det man oftast finansierar med just krediter. Innebär den tvära sättningen i nybilsregistreringarna att vi även får se ett stopp i återhämtningen på bostadsmarknaden i april?

Bilförsäljningen ner 19%. Bil Sweden: "Bättre än prognos"

"Spik i foten? Jajamensan!"
Alla älskar optimister. Språkblandarna hos Bil Sweden är sådana.

Den svenska befolkningsprofilen och de kommande kriserna

Befolkningsfrågan är och förblir en känslig fråga, men grundproblemet för mänskligheten är att vi är för många människor på jordklotet långsiktigt. Detta problem kommer dock lösa sig självt "organiskt" via fallande födseltal och tids nog även fallande medellivslängd. Det tar dock 100 - 200 år innan befolkningen korrigerat sig av sig själv.

Av nödvändighet blir detta ett cyniskt inlägg, men det speglar alltså inte min människosyn, utan är cyniskt därför att all realistisk diskussion i befolkningsfrågan blir automatiskt cynisk.

2012-05-01 22:26

Aldrig förr har så många högt utbildade ungdomar varit utan jobb

Generellt är det meningslöst att kritisera de svenska oppositionspartierna annat än när det är valår. Det är trots allt regeringen som är ansvarig för Sverige och därmed dit kritik skall riktas oavsett vad man sympatiserar med. Annars ägnar man sig åt partipolitik, dvs att försöka skylla på de som inte är ansvariga för något. Däremot kan man ju kritisera oppositionen när de visar hur ... normalbegåvade de är.

Mycket trams

Otroligt härligt väder idag, rent sommarväder. Men trams slutar inte att ackumuleras bara för att solen skiner och dagen spenderats i solskenet.

Läsarnas matkasse: 2149:- SEK per person och månad

Kanske på sin plats att sammanställa vad läsarna lade på livsmedel per månad och person i hushållet.