Cornucopia?

2012-04-30 22:46

En snabb titt i ett riksbunkerannex

Det är tämligen väletablerat att den sk fd "Zonen", varifrån Sverige skulle styras i händelse av krig, låg i Nora-området, och för övrigt administrerades av Sveriges hemligaste förband, Redovisningsavdelning Bergslagen (se t ex bergrum.se), numera FMTM. 

Bergslagens Destilleri har köpt ett sedan årsskiftet avhemligat annex eller A2-, A3- eller B-anläggning (se Bergrum.se för förklaringar) strax söder om Nora. TV4 har lite rörliga bilder.

Försvarsdebatten tar fart

Det kan inte ha undgått någon annan än en del moderata politiker att svenska försvaret under Sten "Kråkan" Tolgfors i princip helt avskaffats annat än på pappret och i politiska uttalanden som skulle få Per Albin med sin "vår beredskap är god" att rodna. Nu när Kråkan slutade av "familjeskäl" i svallvågorna av Saudigate och Tamgåsen Enström istället tagit över har kanske media till slut vaknat. Åtminstone så uppmärksammas att Sverige idag saknar försvar i en artikel hos Schibsted/SvD.

Schibsted förstår inte skillnaden på teknik, volym och tid

"Efter att ha deltagit på en konferens om biobränslen i Rotterdam och besökt Neste Oils bioraffinaderi utanför staden drabbades jag av en insikt: Ingenting kommer att ändras.
Det gröna samhället kommer att se likadant ut som det som baserar sig på fossil energi." -
 Björn Lindahl, Schibsted/SvD
Det är svårt det där med teknik, volym och tid.

Företagare: Undvik Posten Logistik

Som egen företagare, smågårdsbrukare och hemarbetande blir det en hel del leveranser av större eller mindre paket och pallar via våra logistikkedjor. Det är väldigt ... praktiskt att ha hela världens produkter vid sina fingrar, vilket illustrerar hur Internet inte minskar resursåtgången, utan tvärt om ökar den. Men man får njuta av det så länge det varar. Oftast är logistikfirmorna väldigt professionella - DHL, Schenker, Posten med paket och företagspaket. Men det finns ett lysande undantag, och det är fd Poståkeriet, numera Posten Logistik, som man kan drabbas av vid pallleveranser.

2012-04-29 17:05

Hur vill du egentligen bo?

Jag har flera gånger gjort undersökningar om hur ni som bloggläsare bor.

Men hur vill ni egentligen bo om ni fick välja? Vill ni bo i bostadsrätter eller hyresrätter, lägenhet eller villa? 

Jag valde bort uppenbart orealistiska alternativ (för de flesta) som slott eller herrgård, men i övrigt svara här ute till höger och ert svar är förstås som vanligt anonymt för mig.

2012-04-28 17:00

Idiotiska andelsägarlägenheter i Botkyrka

Blev intervjuad av lokalgratistidningen Södra Sidan, som tydligen täcker in bland annat Botkyrka, som ville höra vad jag tyckte om ett koncept som kallas andelsägarlägenheter som lanseras i Botkyrka.

Trafikverkets kapacitetsutredning: Rätt i sida, fel i längd

Trafikverket har nu presenterat sin stora (mycket stora - se listan med huvudrapporter och underlagsrapporter) kapacitetsutredning, och det är storartad läsning som i princip föreslår att bilvägnätet inte skall byggas ut ytterligare (Schibsted/SvD) och att flyg skall utgå för kortare sträckor än de som kan klaras på 3 - 4 timmar med tåg. Trafikverket föreslår rent av att man bör prioritera transporter till fots, med cykel och med buss i den mån man inte skall använda tåg eller sjöfart.

2012-04-27 20:20

Fredagsmys utgick tydligen pga vårbestyr

För alla er som sett fram emot veckans fredagsmys, så verkar det tyvärr ha utgått.

Swedbank slutar med VISA-kort

Swedbank har slutat med VISA-kort. När befintliga VISA-kort går ut kommer kunden istället få Mastercard.

Drivmedelskooperativet OK

Jag har tidigare skrivit om brukarkooperativ som en av många lösningar på en del av våra problem. I grunden handlar det om ekonomiska föreningar, där alltså vinsten går tillbaka till medlemmarna, dvs kunderna. I brukarkoooperativbegreppet vill jag dock generellt se en mer lokal förankring än hos de allt större kooperativen som finns. Exempel på lokal förankring är vägföreningar, bostadsrättsföreningar etc, medan kanske Landshypotek och Länsförsäkringar har lite för stor geografisk täckning.

JM sänker lägenhetspriser 10% - meddelar inte investerare

Affärsvärldens jakt på JM (OMX:JM) fortsätter.

Arbetslöshetens längd i Sverige

Calculated Risk har en artikel och graf över utvecklingen för amerikansk långtidsarbetslöshet, vilket fick en läsare att undra om det finns motsvarande för Sverige.

Björn- och tjurfällan

Det tål att upprepas att Bear- och Bullcertifikat i den typen av slagig marknad som vi ser på börserna just leder till förluster oavsett om man gör rätt eller fel placering. Se tidigare blogginlägg om det.

2012-04-26 14:44

Prisskillnaden mellan Brent och WTI består

Inget har egentligen ändrats det senaste året, paradigmskiftet att det europeiska benchmarkoljepriset Brent skiljer sig markant från den amerikanska motsvarigheten WTI består.

SOM: (mp)-, (c)- och (v)-väljare vet inte vem som är partiledare

SOM-Institutet (Samhälle Och Media) vid Göteborgs Universitet hade ett stort seminarium den 24:e april, där man presenterade en del av sin forskning.

Staffan Danielsson (c) lägger huvudet på stupstocken

Riksdagsmannen Staffan Danielsson (c) vågar ta upp en diskussion om åldersbestämning av sk ensamkommande flyktingbarn i en debattartikel hos DN. DN har förstås stoppat upp fingret i luften och vet vart vinden blåser och därför stängt av möjligheten att kommentera ärendet.

Den som vill kommentera det hela kan kanske göra det på Staffan Danielssons blogg

Hur mår JM, egentligen?

Byggbolaget JM har börjat mörka sina osålda lägenhetsprojekt (E+T/Affärsvärlden) i Stockholm.

Man har helt enkelt tagit bort den tidigare kompletta redovisningen av utbud av bostadsrättsklubblägenheter i Stockholmsområdet och "erbjuder" nu istället ett "representativt urval" eftersom kunderna föredrar "personlig kontakt med mäklaren" istället för en komplett överblick över marknadens utbud.

Föreläsningen Jordbruket och slutet på oljesamhället

Hade i går kväll nöjet att i går för tredje gången hålla min föreläsning Jordbruket och slutet på oljesamhället, som handlar om det svenska jordbruket och peak oil. Den här gången var det inte för LRF utan för Västra Sverige Arrendeförening, som organiserar arrendatorer inom jordbruket. Man höll sitt årsmöte i Rångedala bygdegård utanför Borås under onsdagskvällen.

2012-04-25 16:13

Ingen svensk ökad BNP per capita sedan alliansen tog över 2006

Vi slår oss för bröstet i Sverige för stigande BNP, men samtidigt har ju även befolkningen i Sverige stigit. Och justerar man för befolkningen brukar man prata om BNP per capita. SCB redovisar dock bara BNP per capita i absoluta nominella tal, dvs inte justerat för prisökningar. Tittar man på real utveckling av BNP  så har i själva verket BNP per capita inte stigit sedan alliansregimen tog över 2006. De som blivit rikare har blivit rikare för att andra blivit fattigare.

Teknisk analys: KENT - fortsatt musik för aporna på skansen

"Det stavas err äh de ess ell ah, jag är rädd för allt, beredd på allt" - Kent "Beredd på allt"
Kent släppte en ny skiva idag, så efter att ha lyssnat igenom den några gånger är det nu dags för en ny teknisk analys av KENT. Se även tidigare analys, inklusive metodbeskrivning. Det är bara att konstatera att den tekniska säljsignalen var korrekt och att nedgången fortsätter.

Intensivodling i bänk

Jag stod över det tidiga vårrallyt i februari-mars och identifierade den värmeböljan som en tjurfälla och började inte plantera förrän innevarande vecka.

Som vanligt börjar grönsaksodlandet med sådd i förhöjda bänkar och drivbänkar.

Almega sänker svensk BNP-tillväxt till 0% för 2012

Almega, som var bland de som gissade minst fel för 2011, sänker sin BNP-prognos för 2012 och 2013 (pressmeddelande).

Bonnier/DI ljuger om biobränsle för flyget

Tyvärr överskattar jag ofta mina läsares förmåga till källkritik och kritiskt tänkande. Av den anledningen har jag inte uppmärksammat att det påstås ha gjorts en Stilla Havsflygning med passagerarplan på biobränsle (Ny Teknik).

2012-04-24 18:12

Dagens förvirrare: Bonnier/DN

Bonnier/DN:s Strutsbloggen kastar idag skit på Romklubben och menar att dessa hade fel så här 40 år senare.

Sveriges nya fiatpengar

Riksbanken presenterade idag hur de nya svenska sedlarna skall se ut. Håll till godo. Källa.

"Onödigt vara skuldfri till pensionen"

Ett vanligt svar från överbelånade i bolånekollektivet när man nämner amorteringar är att "det är onödigt att vara skuldfri till pensionen". Problemet är att BLK tydligen tror att de kommer ha samma inkomster som pensionärer som de hade när de jobbade.

Verkligheten är istället att de allra flesta får kraftigt sänkta inkomster som pensionärer.

EU:s statsskulder 2011

Uppdaterad översikt över EU-ländernas (och Norges) bruttostatsskulder för 2011 och förändring sedan 2010.

2012-04-23 20:47

Öppen tråd: Börsen gick ner lite idag

Under dagen gick börsen ned något. Nästan 5% av svenskarnas börsförmögenheter försvann under de 7.5 timmar som börsen hade öppet.

EU visar återigen att skåpet kan stå var som helst

Sedan länge är de gamla konvergenskriterierna för medlemskap i eurozonen övergivna, eftersom inte ens EU:s sk "centrum", som Frankrike och Tyskland, klarat av kraven om exempelvis högst 60% av BNP i statsskuld. Men numera gäller andra lösare regler, som att man inte skall få dra över sin budget, oavsett hur stort underskott den är planerat att visa. Straffet skall vara dryga böter och sanktioner.

You know nothing, Hanna Mellin!

"You know nothing, Jon Snow!" - Ygritte
"Ygritte-haters know everything!" - Okänd
Den feministiska PK-maffian med DN:s Hanna Mellin i spetsen går i taket över TV-serien Game of Thrones (GoT) som anses sexistisk och rasistisk. Rasistisk därför att man inte har en politiskt korrekt fördelning av hudfärger i serien - ni vet det klassiska amerikanska upplägget att skurken bara kan vara svart om hjälten är det, och om hjälten är vit måste polischefen vara svart osv.

Stora BIGPIS FUK N GS-grafen 2011

Eurostat uppdaterade precis sin statistik över statsskulder och BNP för 2011, så nu kommer den uppdaterade grafen över Belgien, Italien, Grekland, Portugal, Irland, Spanien, Frankrike, Storbritannien, Nederländerna, Tyskland och Sveriges statsskuldutveckling. Nu från 1996.

Spanska Nederländerna?

Nederländerna har drabbats av någon form av kris (brittiska The Telegraph), då Geert Wilders högerpopulistiska parti inte vill få en budget i balans utan vill att holländarna skall fortsätta leva på lånade pengar. Lustigt nog så ser inte det nederländska underskottet och den nederländska statsskulden så mycket bättre ut än för Spanien.

Odramatisk vecka för guldet

Veckan som gick blev tämligen odramatisk för guldpriset i SEK per gram.

Guldet ligger fortfarande stabilt kvar över 350:- SEK per gram med relativt normala variationer under veckan.

2012-04-22 18:12

Hur mycket per person lägger ditt hushåll på mat och livsmedel varje månad?

En läsare funderade lite över sitt hushålls matkostnader, som låg på ca 8000:- SEK per månad och då var man två vuxna och ett barn i hushållet. Det låter i mitt tycke extremt mycket (och då köper jag ändå själv ekologiskt eller rättvisemärkt om det alternativet finns), så veckans fråga får handla om detta.

Mycket beror förstås på matvanor och var man bor och var man handlar.

Räkna barn under 12 år som en halv person när ni räknar ut hur mycket ni lägger per person.

Svara som vanligt här ute till höger.

Lund och Utrikespolitiskt Konvent 2012

Gårdagen gick åt till Utrikespolitiska Föreningen Sverige femte årliga konvent som i år tilldrog sig i anrika Lund.

2012-04-21 08:29

EU:s fossilgaskonsumtion

Förbrukningen och framför allt importen av fossilgas i EU stiger nästan linjärt, samtidigt som den inhemska fossilgasproduktionen faller, även om man är snäll och räknar EES-landet Norge till EU.

2012-04-20 14:40

Fredagsmys: Före kurvan? Hur känns konjunkturläget egentligen?

Dags för lite trevligt fredagsmys igen.

Fredagskul med Telias DSL-router?

Nu för tiden finns det trådlösa nätverk (aka Wifi eller WLAN) nästan precis överallt.

EU:s importbehov av olja

Sedan platsåfasen av global peak oil inleddes i slutet av 2004 har oljepriserna som bekant skenat iväg, undantaget kraschen i samband med den akuta finanskrisen, vilket fått EU:s medlemsländer att allt mer minska sin oljekonsumtion. Men problemet för EU är att oljeproduktionen faller snabbare än konsumtionsminskningarna, speciellt när man räknar in EES-landet Norge till EU.

2012-04-19 17:21

Torsdagsmys: Film från lördagens paneldiskussion med Steg 3

Dags för lite torsdagsmys den veckan. Nedan hittar ni en 1:05 h lång film från hela paneldiskussionen med Steg 3 i Moriska Paviljongen i Malmö i lördags.

Seabased går vidare - tar in riskkapital

Mitt onoterade portföljbolag Seabased AB, som jag haft aktier i sedan sommaren 2005, har som bekant nu fått godkänt för Fortums vågkraftpark utanför Smögen och går nu vidare mot riktig produktionslina. Se artikel i Ny Teknik.

Försvarsministern: Man nedrustar i vårt närområde

Från SVT Gomorron Sverige, med vår nya försvarsminister Karin Enström.

Olaglig mjölk börjar säljas i Åre

Som en del av tisdagens föreläsning om socialare och mjukare ämnen kring peak oil så pratade jag lite om att myndigheterna är det största hindret mot även en frivillig småskalig gräsrotsomställning till ett hållbarare samhälle. Men å andra sidan kommer myndigheternas möjligheter att upprätthålla alla direktiv, förordningar och lagar som hindrar småskalighet och lokal hållbarhet att successivt urholkas när kollapsen (=den minskade komplexiteten) fortgår. Förr eller senare kommer kommunerna tröttna på att få finansiera inspektion och tillämpning av myndigheternas påhitt ur sin egen ficka.

Ordfront år efter skräniga debattbloggar

"Ordfront magasin är något så provocerande som gnällpellen som har rätt. I ett svenskt medielandskap av allt mer annonsslavande borgerliga dagstidningar och yvigt skräniga debattbloggar. Ordfront magasin skrev om [allt möjligt] före alla andra"
Ordfront, som slår sig för sitt bröst med att de alltid är först, före skräniga bloggar, har upptäckt att oljan driver den moderna världen i en ledare kallad Tack, Carl Bildt! och att de länder som Sverige importerar olja ifrån har fallande oljeproduktion. De använder till och med uttrycket platt-TV.

2012-04-18 15:57

OMXS30 har problem med motstånd

Den ungefärliga stöd/motståndslinje som jag lagt ut tidigare för Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 på 1055 verkar ge börsen problem.

Karin Enström - Hök, Lunnefågel eller Tamgås?

Så har Sverige efter nästan tre veckors brist på handlingskraft och ledarskap från regimen Reinfeldt till slut fått en ny försvarsminister, Karin Enström (m) (Schibsted/SvD, Bonnier/DN, Stampen/GP). Redan från dag ett nämndes hon som en av favoriterna till posten, så antingen krävdes det tre veckors övertalning eller så är hon en nödlösning och inte regimens förstahandsval. Eller så tänkte regimen att man låter några veckor gå så #saudigate och #saudivapen blåser över på Twitter och därmed inte smittar den nya försvarsministern fullt ut.

Riksbanken: Slut på räntesänkningarna

Riksbanken slutar sänka svensk reporänta och kommer låta den stanna på 1.5% det närmaste året för att sedan börja höja igen (Schibsted/SvD, Bonnier/DN, Stampen/GP). Citat Riksbanken (pressmeddelande):
"För att understödja återhämtningen behöver penningpolitiken vara fortsatt expansiv. Riksbankens direktion har därför beslutat att lämna reporäntan oförändrad på 1,50 procent. Reporäntan väntas vara kvar på denna låga nivå drygt ett år framöver. Därefter, när inflationstrycket stiger, behöver reporäntan gradvis höjas. En sådan utveckling för reporäntan bidrar till att stabilisera inflationen kring 2 procent och resursutnyttjandet i ekonomin kring en normal nivå. Konjunktur- och inflationsutsikterna är i stort sett oförändrade sedan i februari och reporäntebanan är oförändrad."
Aktuella BNP-gissningar
Riksbankens gissning för BNP 2012 är sänkt till 0.4% och för 2013 sänkt till +1.9%. Betydligt mer negativa än regeringen för 2013 men samma gissning för 2012.

Som vi redan rett ut i ett flertal inlägg under vintern så har dock reporäntan allt mindre relevans för bolåneräntorna så dagens besked skall egentligen inte påverka bostadsmarknaden. Och inte bara för att räntan lämnades oförändrad.

Samtidigt kan fortfarande reporäntan ha kvar en psykologisk innebörd för bolånekollektivet, men dessa förväntade sig redan en någorlunda oförändrad ränta.

Om det å andra sidan under året visar sig att Riksbanken gissat fel om BNP-utvecklingen, vilket påverkar deras gissningar om KPI-inflationen, så kan Riksbanken mycket väl ändra sig. Som vanligt gäller det som sagts bara till det inte gäller längre.

Ny försvarsminister på gång 10:30

Regimen Reinfeldt har kallat till pressträff klockan 10:30 för att efter nästan tre veckor presentera en ny försvarsminister. Se pressmeddelande.

Så vem blir det? Någon som har insiderinformation eller vill visa sig på styva linan och göra mer eller mindre kvalificerade gissningar. Blir det kanske en Gökunge den här gången istället för en Kråka? Eller blir det för första gången sedan Anders Blixt en Hök?

44 minuter kvar att gissa.

Kvalitetsjusterade bostadspriser i Göteborg: Rekordpriser och köpsignaler

Jag lade förra månaden inte ut några separata grafer över Valueguards kvalitetsjusterade prisutveckling för bostäder i Göteborg, men får väl ta igen skadan (?) den här gången.

2012-04-17 15:51

Jönköpings län om peak oil

Staten kan ofta vara en stor bromskloss när det gäller nödvändig progressiv utveckling och proaktiv omställning inför kommande problem. Dit bör man alltså räkna både regering, riksdag, departement, myndigheter men även länsstyrelser och kommuner. Vi vet att regeringen aktivt förnekar att peak oil vare sig kan inträffa i närtid eller orsaka några problem i och med finansdepartementets förnekelserapport.

Men på den positiva sidan så är både länsstyrelser och speciellt kommuner fristående (åtminstone i teorin) och kan prioritera annorlunda än regimen. Vi har sett det med exempelvis Knivsta kommun, där det visar säg att även allianspartier kan vara progressiva och proaktiva.

Påminnelse: Föreläser i Ockelbo i kväll

Tänkte påminna om att jag i kväll håller en föreläsning om socialare och samhälleligare aspekter på en nödvändig omställning inför eller i spåren av peak oil. Platsen är som tidigare Kyrkans Hus i Ockelbo, så alla som t ex bor i Gävle eller Gästrikland har inte speciellt långt dit.

Tiden är 1900 - 2100 och Ockelbo församling bjuder på enklare måltid innan med start 1800.

Kvalitetsjusterade bostadspriser på väg upp i Malmö

Mäklarstatistik rapporterade om fortsatt fallande bostadspriser i sorgebarnet Malmö, med oförändrade priser för bostadsrätter centralt och -2% i Stor-Malmö. Villapriser föll med 1%. Men Valueguards kvalitetsjusterade priser pekar på en uppgång.

Svenska försvaret nu utslaget - av PRIO/SAP

Det svenska försvaret har nu slagits ut av datasystemet PRIO baserat på katastrofplattformen SAP, med tillhörande konsultkompetenser.

Kvalitetsjusterade bostadspriser i Stockholm: Villor stoppar upp, lägenheter fortsatt upp

Mäklarstatistik släppte idag sitt data för bostadspriserna i Sverige och med det släppte Valueguard sin kvalitetsjusterade prisstatistik, som tar hänsyn till vad som säljs och inte bara medelpriser.

Stora bostadsprisdagen och Argentina nationaliserar olja och gas

Mäklarstatistik släpper idag sin nya data för bostadsprisutvecklingen under mars månad och sedan kommer Valueguard med sin statistik vid 0900.

2012-04-16 15:51

Alliansen inför VED- och GRÖNT-avdrag

Jag ironiserade tidigare om avdrag för VED i inlägget om STEN, SAX och PÅSE-avdragen.

Men det visar sig att alliansen sedan årsskiftet faktiskt redan infört inte bara VED utan även GRÖNT.

Det skattefria schablonavdraget på tidigare 18 000:- SEK och från årsskiftet 21 000:- och framöver 40 000:- SEK för privat uthyrning av privatbostad omfattar även försäljning av ved och trädgårdsprodukter. Kort sagt kan man skattefritt sälja ved och grönsaker för upp till 21 000:- kronor från det egna hemmet och framöver för hela 40 000:- kronor. 

Nästan var sjätte amerikan får matkuponger

Jag brukar inte uppmärksamma detta, då det är tämligen uttjatat, väldokumenterat och inga nyheter, men det kanske är på sin plats att påminna nyare läsare om detta. Nästan var sjätte amerikan får sk matkuponger (eng food stamps), dvs pengar för att köpa mat med. Det är inte kuponger längre, utan ett separat betalkort som bara går att använda i matbutiker (eller på restauranger!), så man har moderniserat det hela lite.

En vända i Malmö

Passade på att göra lite korta empiriska studier av Malmös bostadsmarknad när jag var förbi detta kontinentalt platta rutnät till stad, i princip helt utan de geografiska riktmärken som kuperad terräng eller större vattendrag utgör i Göteborg eller Stockholm.

Ny BNP-gissning från Anders Borg

Anders Borg (m) medger att tidigare gissning från Finansdepartementet om +1.3% i ekonomisk tillväxt för Sveriges del var helt fel och gissar nu istället på +0.4% för år 2012. Detta i samband med vårpropositionen ("vårbudgeten") som presenterades idag. 0.5% har nämnts i media, men i vårproppen står det 0.4%. The Borg kallar det hela för osäkert läge.

20 dygn utan försvarsminister - Borg privatiserar nu försvaret

Sverige är nu inne på sitt tjugonde dag utan försvarsminister (i lördags var det arton dygn). Men som både jag tidigare och nu även bloggrannarna Fredrik Antonsson (m) och Johan Westerberg (s) påtalat så har Sveriges försvarspolitik styrts från Finansdepartementet och av nya (m)oderaternas främsta ideolog, Anders Borg. Och i fredags kom ytterligare ett bevis på att det är nyliberalerna och Finansdepartementet som styr försvaret. Utan riktig försvarsminister kom nämligen beskedet att Försvarsmakten skall börja privatiseras.

2012-04-15 18:07

Hur mycket har du förhandlat ner din bolåneränta (ränterabatt)?

Eftersom alla tydligen kan eller skall förhandla ner sin bolåneränta om man skall tro journalister och politiker, så är det ju högintressant att se hur de bildade, slipade och intelligenta läsarna av Cornucopia? har lyckats på den fronten.

Svara som vanligt här ute till höger.

Och lyckades du förhandla ner räntan, hur gick det till? Vad sade du? Vad sade banken? Eller fick du någon kollektiv rabatt pga anställning eller anslutning till någon intresseorganisation? Kommentera gärna! Chans att briljera!

2012-04-14 22:48

Lite kommentarer kring panelen i Malmö

Det var i princip fullsatt vid Steg 3:s paneldiskussion hos Globala Malmö kring nolltillväxtsamhället tidigare i lördags. Alla stolar blev upptagna och en del åhörare fick stå framför Moriska Paviljongens stora scen i Malmö. Birger Schlaug och ASPO Sveriges vice ordförande Mats Lindqvist, samt undertecknad och moderatorn Josefine Fischer från Lunds Universitet lyckades dra en publik på kanske 80 personer, trots ett tungt ämne och ett fantastiskt vårväder ute i Malmö.

Har USA egentligen varit i recession sedan 2001?

En möjlig förklaring till att man under 2000-talet haft sk jobless growth i exempelvis USA, tillväxt på pappret, men med cementerad och successivt allt högre arbetslöshet, är att USA inte alls har visat ekonomisk tillväxt. I själva verket har BNP-ökningarna bara skett på pappret och inte i verkligheten, detta då beräkningen av den sk BNP-deflatorn (ungefär som KPI-inflationen) har definierats om med start tidigt 80-tal. Därmed har avsevärt högre BNP-tillväxt rapporterats än vad som skett i verkligheten.

Veckochart för guld i kronor per gram

Dags för en veckochart över guldpriset i SEK per gram igen.

Sedan i somras har guldet handlats inom ett intervall mellan 350:- och 400:- SEK per gram, med en fallande trend sedan i januari.

2012-04-13 15:24

Lögn, förbannad lögn och Fukushima

Det finns ett antal viktiga erfarenheter att dra ifrån Fukushima, förutom att ett av världens teknologiskt mest avancerade länder också kan slarva med kärnkraften och att även svenska kärnkraftverk haverera vid strömavbrott vid drift om dieselaggregaten inte fungerar, och det är att myndigheterna agerar långsamt och att myndigheterna ljuger. Det är inget nytt med just Fukushima, även i den mindre allvarliga Tjernobylolyckan så ljög myndigheterna och hade man inte upptäckt förhöjd strålning vid inpasseringskontrollen till Forsmark så hade locket på fortsatt gälla. Ironiskt nog så var det för övrigt just Forsmark som höll på att haverera för några år sedan när man övade strömavbrott och det visade sig att reservkraften, dieselaggregaten, inte fungerade. I Sverige i verkligheten.

Varning: Pump 'n dump - Cassandra Oil

Vill kort passa på att varna för en klassisk pump-n-dump bubbla, nämligen återvinningsföretaget Cassandra Oil (First North:CASO). Företaget säger sig ha patent på en variant av en teknik för att återvinna plaster och andra kolväten tillbaka till olja.

Modebloggfredag - stilkritik - ful, skitig och elak

Fick ett intressant och annorlunda mail från en läsare, som tål att uppmärksammas. Den gamla grå och fula och skitiga T-shirten spökar fortfarande.
"Från en kvinna till en man. Från en som med dig är helt enig angående kreditbubblan, förråd av förnödenheter i hemmet samt dagisstart för kidsen.
- Du måste skaffa nya glasögon. Du behöver köpa lite nya kläder. Med en mer uppdaterad stil kommer fler att ta till sig dina budskap. Det betyder mer än du tror."
Ord och inga visor.

Farorna med buy-to-let

Reaktionerna var blandade, många och inte sällan känslomässiga kring alliansregimens införande av en marknad för buy-to-let i Sverige.

Det fanns tydligen en del missuppfattningar som är bäst att kommentera.

2012-04-12 15:54

Alliansregimen toppar bostadsbubblan med buy-to-let!

Alliansregimen med statsminister Anders Borg i spetsen presenterade idag åtgärder i samband med vårbudgeten (Schibsted/SvD) för att blåsa liv i bostadsbubblan och få svenskarna att skuldsätta sig ännu mer för billiga snabbproducerade fuskbyggen, specifikt bostadsrätter.

Panelsamtal om tillväxt i Malmö på lördag 14-15

Officiell information om helgens panelsamtal om tillväxt i Malmö finns nu på nätet med medlemmar i nätverket Steg 3, i det här fallet Birger Schlaug, Mats Lindqvist och undertecknad. Det kommer vara lite olika åsikter i många av frågorna så det lär bli en intressant diskussion.

SCB: Småhuspriserna ner 2% på ett år

SCB släppte preliminära siffror för småhuspriser för första kvartalet 2012. Siffrorna baserar sig på ansökta lagfarter hos Lantmäteriet och är alltså preliminära då bara en bråkdel av mäklarna eller bankerna (vem det nu är som brukar skicka in dessa - har för mig att det är banken) orkat skicka in lagfarter än. Men SCB anser tydligen att statistiken är tillräckligt signifikant ändå för ett pressmeddelande (Schibsted/SvD).

Lite perspektiv på djuphavsborrning

Orderingången bottnar för Myresjöhus och Smålandsvillan?

Norska småhuskoncernen Block-Watne Group (OSE:BWG), i vilken svenska Myresjöhus och lågprisbolaget Smålandsvillan ingår, har som bekant en mycket föredömlig Investor relations-sida, inklusive uppdateringar om orderingång varje månad. Bolaget blir därför mycket intressant att titta på som indikator för de hårt prövade småhusbyggarna.

Och det kan se ut som att det värsta ligger bakom dem, åtminstone för stunden.

(s) + (m): 15 dagar utan försvarsminister

Mina två bloggrannar tokmoderaten Fredrik Antonsson (m) och mitt i steget Johan Westerholm (s) har tillsammans skrivit ett läsvärt debattinlägg hos SVT Debatt om avsaknaden av försvarsminister.

2012-04-11 14:26

Är alliansregimen i själva verket tillväxtrealister?

Jag brukar kritisera alliansregimen för att deras enda förmåga till innovationer är att vi skall skuldsätta oss för att putsa ytan på våra bostäder (ROT), ordna låglönejobb inom toalettorkning (RUT) och gå ut på krogen och äta (KROG). Detta är ju inget som skapar tillväxt och stärker svensk ekonomi eller bygger framtidens samhälle. Eller är det kanske just det? Är alliansregimen i själva verket tillväxtrealister?

Handels strejk blir intressant sårbarhetsexempel

Handels har fortfarande tänkt att ta ut gôa arbetare i strejk hos livsmedelsdistributörerna på fredag, men Coop kommer vara förskonade då de omfattas av annat avtal än det aktuella. Ingen större fara försörjningsmässigt alltså, man kan ju alltid handla på Coop istället för Willys eller ICA. Men i grunden är strejken en positiv händelse, om den nu blir av. Den sätter nämligen ett finger på vår livsmedelssårbarhet.

Vi kan nu få facit på hur snabbt drabbade varor tar slut hos ICA.

Evig tillväxt: Fysiker vs ekonom

Alltid utmärkta fysikern Tom Murphy på obligatoriska bloggen Do the Math, har blivit placerad bredvid en framstående ekonom på en middag. Och började prata evig ekonomisk tillväxt i en ändlig värld. Ekonomen verkade få ge med sig.

2012-04-10 19:53

Tisdagsmys: Kärnvapenkartan

Internet är fantastiskt. Nu finns det t ex tjänsten Nukemap, ett bra hjälpmedel för alla som letar bostad. Bara att välja styrka på kärnvapen och närmaste sannolika mål och så får man facit på om bostaden ligger olämpligt till.

Spanska sjukan

Knappt har snacket om att Grekland behöver nya räddningspaket och grekiska obligationsräntor börjat dra upp igen, så blir situationen i Spanien allt akutare. Spanska statslåneräntor är nu tillbaka på de nivåer som gällde före ECB:s genialiska LTRO-program (Zero Hedge), där man klev runt förbudet att själv köpa statspapper för nytryckta pengar genom att istället billigt låna ut nytryckta pengar till bankerna som skulle köpa statspapper för pengarna.

Off-grid i Sverige?

Det finns mindre pålästa människor som tror att solenergi inte är något att ha på svenska breddgrader, men det är förstås nonsens kan alla som exempelvis haft solvärme intyga. Men det yttersta beviset är om det är möjligt att leva med normal levnadsstandard off-grid i Sverige. Alltså helt utan koppling till elnätet.

Och svaret på detta är förstås ja. Det finns ett exempel ifrån det svenskaste av svenska, nämligen gnällbältet och Örebro (alltså inte ens i sydligaste Sverige), där ett par har byggt ett 210 kvadratmeter stort hus och istället för att betala för nätanslutning byggt off grid. Ute på landet kan det som bekant bli rätt dyrt med anslutning till elnätet, oräknat den fasta årskostnaden. Man får rätt mycket solceller och solvärme för de pengarna. Viktigt att notera är att som off grid så har det inte utgått några bidrag för anläggningen, för solcellsbidragen krävs att man är on-grid.

Bostadsmarknaden: Upp, UPP, UPP!

Strunt samma i att konjunkturen viker, strunt samma i att svensk industriproduktion aldrig återhämtade sig till tidigare nivåer, strunt samma i att svenskarna aldrig förr varit så hårt privat skuldsatta som nu. Inte ens de senaste veckornas fallande börs har påverkat. På bostadsmarknaden gäller upp, UPP, UPP! Bubblan skall pumpas högre, allt enligt SEB:s boprisindikator (Schibsted/SvD). Så det är bara att skuldsätta sig som om det saknas morgondag! Köp!

Sveriges industriproduktion har inte återhämtat sig och faller igen på allvar

SCB släppte idag uppgifter som pekar på ett kraftigt ras i svensk industriproduktion, både jämfört med den normalt svaga januari månad och jämfört med för ett år sedan. Uppgifterna är dock preliminära så givet påtryckningar kan förstås SCB komma att räkna om de här siffrorna längre fram.

Teori och verklighet

Som påtalats här på bloggen de senaste veckorna så har anläggningar vanlig enkel solenergi i form av solcellspaneler fallit så pass mycket i pris att det redan idag kan vara lönsamt med solceller för privatpersoner, även utan subventioner. Med skatter och moms kan priset landa på 92 öre per kWh, dock inte medräknat installationskostnader. Och med den subvention som elcertifikaten ger i Sverige kan solceller snart även vara lönsamt för den som vill uppföra rent kommersiella anläggningar även på svenska breddgrader.

2012-04-09 18:35

Hur konsumerar du de filmer du vill se?

Veckans fråga får bli hur du konsumerar de filmer du vill se, alltså inte det som allmänt tillgänglig TV bestämt sig för att visa för dig om en timme och 26 minuter.

Svara som vanligt här ute till höger, den här gången med flersvarsalternativ.

Reinfeldts inkompetens - 11 dagar utan försvarsminister

Sveriges ledande försvarsbloggare Wiseman har skrivit om det. Bloggrannen Johan Westerholm (s) har skrivit om det (och konstaterar likt jag att sedan 2006 har försvarsministern hetat Anders Borg). Det är väl lika bra att även jag skriver några rader om det.

Det tyska energimiraklet

I helgen har Schibsted/SvD uppmärksammat hur jätten Tyskland gör helt om och ställer om till förnyelsebar energi i form av vindkraft och lägger ner sin kärnkraft. Det låter väl som ett riktigt mirakel och får mycket riktigt tekniknaivister runt om på Internet att klappa ivrigt med händerna. Detta är en replik och det räcker med en bild (ok, två för tydlighetens skull) för den kommentaren.

2012-04-08 15:23

Hemmanbruk eller hembruk

Med den andra gröna vågen så tycker jag (igen) att det saknas ett ord i svenska språket. Ordet jordbruk och tillhörande jordbrukare/bonde uppfattas ofta som någon som kan leva heltid på sin mark, en självförsörjare, medan med den andra gröna vågens utflyttare inte sällan handlar om personer och familjer som nöjer sig med ambitionen att delvis vara självhushållande på det marken avkastar och inte självförsörjare. På utrikiska kallas detta ibland för homesteading, och homestead översätts till det gamla svenska ordet hemman. Så ett möjligt svenskt begrepp på den andra gröna vågens självförsörjare kan vara hemmanbrukare, personer som ägnar sig åt hemmanbruk. Med en lite mer modern form på ordet kanske man kan tala om hembrukare och hembruk? (Tillägg: Eller hemmansbrukare och hemmansbruk - tack Flute)

Gamla käpphästar

Påskhelgen utgör tydligen den helg då gammelmedia skall dra upp mina gamla käpphästar samtidigt.

2012-04-07 14:32

Fukushima-2 bortom räddning

Den utvändigt relativt oskadade reaktor två i Fukushima har nu så hög strålning invändigt att det inte ens går att skicka in robotar enligt The Japan Times online. Vattennivån är också nere på endast 60 cm i kontrast mot de 400 cm som Tepco hade väntat sig, så kylvattnet har nästan kokat torrt eller läckt ur inneslutningen (och i så fall ut i miljön/grundvattnet).

Självhushållningsrapport

Boende på en liten gård (aka torp, backstuga eller jordkällare), som inte är större än att den kan brukas med småskaliga maskiner, så har jag en viss nivå av självhushållning. Så här på vårkanten får man facit på hur förra årets produktion nått målen. Det tar några år att få rätt volym och rätt metoder för egen produktion och är inte något man utan erfarenhet alltid kan få rätt direkt från början.

2012-04-06 17:00

Vad kan nolltillväxt innebära?

En del tomtar börjar yra om jordens undergång och tillbaka till stenåldern så fort man börjar prata om slutet på ekonomisk tillväxt och omställningen till ett samhälle utan ekonomisk tillväxt. Men slutet på ekonomisk tillväxt innebär inte att allt modernt upphör. Tvärt om bär vi alltid med oss teknik, kunskap och  erfarenheter. Plus enorma investeringar i infrastruktur som gjorts under den fossila parentesen de senaste 100+ åren.

Tillväxtens gränser fortfarande korrekt

Rapporten Tillväxtens gränser (eng Limits to Growth) som vetenskapsmännen i Romklubben släppte 1972 har ofta använts av tillväxtnaivister för att förlöjliga argumenten om att evig tillväxt inte är möjligt i en ändlig värld. Samtidigt tog Romklubben fram tre olika scenarion, ett standardscenario, ett teknikoptimistscenario och ett scenario med en tids nog stabiliserad värld utan tillväxt.

Men som jag påpekade i ett blogginlägg 2009 så har prognoserna i Tillväxtens gränser visat sig vara förvånansvärt korrekta enligt standardscenariot.

2012-04-05 14:38

Kärnkraftspropaganda i brevlådan

Som boende några kilometer utanför "Fukushimazonen" kring Sveriges idag mest felplacerade kärnkraftverk, Ringhals, så damp idag Pravda propaganda en informationstidning från Ringhals ner i brevlådan.

Svenskt sjöfolk förlorare i bostadsbubblan

För att alls ha råd med bostäder till dagens priser måste de allra flesta av oss låna pengar. Och priserna ligger på sådana nivåer att dessa lån endast är hanterbara tack vare ränteavdragen. Men alla yrkesgrupper i Sverige är faktiskt inte berättigade till ränteavdrag. Detta gäller specifikt svenskt sjöfolk - de som arbetar ombord på rederiernas fartyg - om dessa flaggas ut till exempelvis våra grannländer. Vid utflaggning måste den som har bostadslån helt enkelt säga upp sig och söka ett annat jobb om man är beroende av ränteavdraget.

BLK-kartan säger annat än vad man tror

"Du skall inte tro att du är något.
Du skall inte tro att du är lika god som vi.
Du skall inte tro att du är klokare än vi.
Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi.
Du skall inte tro att du vet mer än vi.
Du skall inte tro att du är förmer än vi.
Du skall inte tro att du duger till något.
Du skall inte skratta åt oss.
Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.
Du skall inte tro att du kan lära oss något." -
Jantelagen, se Wikipedia
Hos Schibsted/SvD har man i sin panik över att bolåneräntorna på journalisternas skulder inte sänks i samma takt som den i sammanhanget oväsentliga reporäntan dragit igång initiativet boräntekartan, eller låt oss kalla den BLK-kartan, bolånekollektivkartan.

Fossiloberoende?

IT- och energiminister Anna-Karin Hatt (c) och miljöminister Lena Ek (c) skriver en debattartikel hos DN där de yrar om en fossiloberoende bilflotta till 2030. På sätt och vis har de rätt, vi kommer ha en fossiloberoende bilflotta år 2030, men inte pga deras politik.

2012-04-04 16:46

Öppen tråd: OMXS30 ner 3.72%

Stockholmsbörsen är i skrivande stund ner 3.72% och nedgången slår de flesta större börser, trots den svenska Pippi Långstrump-ekonomin och trots Konjunkturinstitutets återhämtning i barometerindikatorn.

Uppföljning leder till bättre beslut

Hos företag är det populärt att ha olika ISO-certifieringar, vilket ibland innebär att man lägger tusentals mantimmar och miljontals kronor på att fylla pärmar med papper som ingen läser eller bryr sig om, annat än pärmförsäljarna. Men saken är den att det förstås är vettigt med uppföljning och utvärdering av beslut för att dra lärdomar och erfarenheter. Man bör följa upp beslut för att se om de var bra eller dåliga och varför de eventuellt var dåliga. Annars lär man sig inget.

Nu skiter förstås de flesta storföretag och framför allt statliga och kommunala institutioner i att följa upp beslut, men det hindrar ju inte att man som privatperson följer upp sina egna beslut.

Fukushima kokar igen - Japan planerar evakuering av Tokyo

Fukushima-katastrofen fortsätter. Termometrar hos Fukushima-ägaren Tepco visar återigen att vattnet kokar på åtminstone en punkt i de havererade reaktorerna (Energy News). Och den japanska regeringen planerar för att evakuera hela Tokyo-området om situationen eskalerar (The Mainichi Daily News engelska, japanska).

Faran med att bygga nytt i fallande marknad

Det finns mer än en anledning till att småhusbyggbolagen går på knäna eller i konkurs. Det finns faror med att bygga nytt i en fallande marknad, vilket ett smått haveristiskt eller desperat BLT-inlägg på Byggahus.se vittnar om. BLT här därför att bostadslånebehovet har gjort att man torskat dit och hamnat i en oönskad situation.

För att sammanfatta så byggde familjen en ny påkostad villa med extra allt, inklusive att man spräckte "kakelbudgeten" med 100%. Men när villan stod färdig och det var dags för en värdering till grund för bostadslånen som skulle lösa byggkreditiven så blev marknadsvärdet ... lägre än väntat.

Det drar upp räntorna, inklusive att man får ett större blancolån på toppdelen. Plus att det när man är fullbelånad är väldigt svårt att pruta hos banken.

2012-04-03 18:36

Enkät om dig och ditt boende hos Lunds Universitet

En läsare filar på en magisteruppsats i mikroekonomi och behöver anonyma enkätsvar om dig och ditt boende. Se nedan.
"Hej!

Jag skriver en magisteruppsats i mikroekonomi vid Ekonomihögskolan vid Lunds Universitet, och skulle behöva din hjälp med att svara på en enkät som handlar om dig och ditt boende.
Enkäten tar ungefär fem minuter att göra, och är helt anonym.
För var femtionde som svarar på enkäten lottas fyra trisslotter ut.
Dina svar är ovärderliga för mitt arbete, och jag skulle uppskatta det något oerhört ifall du väljer att svara på enkäten.
Kom ihåg att enkäten är helt anonym, och din svar kommer inte på något sett att kopplas till dig som person.
Enkäten hittar du här.
Enkäten vänder sig endast till dig som för tillfället bor i Sverige. Bjud mer är gärna in dina bekanta att svara på enkäten.
Tack på förhand!"
Chans att vinna en trisslott också! Eller ge bort "vinsten" på 200:- SEK till en välgörenhetsorganisation om man inte litar på anonymiseringen vid Triss-vinst. Ingen form av ersättning har utgått till mig, utan jag får hoppas på en trisslott. Enkäten tog några minuter att svara på.

Rör(l)igt eller fast elpris 2008 - 2011?

Jag har alltid argumenterat för fast elpris och jag står fast för detta. Man skall dock inte bara låsa vid godtycklig tid på året eller vid godtyckligt pris, utan ha lite koll på när och till vilket pris man bör låsa. Anledningen är i teorin att elpriset ofta är som högst när man också förbrukar som mest el och att man därför inte tjänar på rörligt pris. Att ha fast pris innebär att man kompenserar för den säsongsmässiga prisskillnaden och inte betalar maximalt på vinterhalvåret men å andra sidan betalar mer på sommarhalvåret.

Dags att binda elpriset?

Som ni vet förespråkar jag alltid bundet elpris på längsta möjliga antal år, ett bundet elpris man binder på våren eller sommaren. Detta eftersom rörligt elpris inte fungerar som rörlig ränta - det rörliga elpriset är (generellt) som billigast på sommaren när man inte heller använder så mycket el, och generellt högst på vintern när man använder mycket el. Oavsett uppvärmningform bör tilläggas - vi värmer med ved (ej varmvatten), men elförbrukningen vintertid är ändå dubbelt så stor som sommartid.

Grekiska staten plundrade universitets och sjukhus bankkonton

Dagarna innan nedskrivningen (PSI - private sector involvement) av Greklands statsskuld genomfördes plundrade den grekiska staten bankkonton hos grekiska universitet, sjukhus och infrastrukturbolag. 70% av banktillgångarna avsedda för att driva den operativa verksamheten beslagtogs och användes för att betala utländska obligationsinnehavare enligt grekiska Health News (källa The Slog).

Modern gengas

Jag har länge hävdat att med lite modern teknik och ingenjörstänk så borde det gå att med enkla medel och på relativt kort tid ta fram moderna, effektiva och användbara gengasaggregat. Fast det har naturligtvis inte hänt i Sverige. Men i USA. Man kan säga att innovationsförmåga och fritänkande fortfarande lever i USA, kanske därför att man inte är hämmade av samma regelverk som i Sverige.

Midvintermörker nu som datorspel

"Högt över den vinterkalla Nordsjön började kapten Sven Borg manövrera in sitt svenska plan, baserat på Island under norsk ledning, för att lufttanka brittisk flygfotogen från ett amerikanskt tankplan och därefter fortsätta hem till Sverige för att ta upp handsken som Ryssland kastat." - "Tankning och laddning", Midvintermörker, Lars Wilderäng 2011
Från igår kväll finns flygdelarna av Midvintermörker som dataspel, specifikt modden The Scandinavian Front: Midvintermörker till flygsimulatorn Strike Fighters 2: Europe (SF2E), men PC-spelet SF2E kostar förstås pengar. TSF:Midvintermörker är en gratis mod som gjorts av flygsimulatorentusiaster med mitt medgivande. Gruppen inkluderar bloggaren Johanthan Reider Lundkvist (JRL) på vars blogg man kan hitta all information man behöver. En kortare text och instruktion på engelska finns hos Combat Ace.

2012-04-02 17:40

PetroChina nu större än Exxon

Det kinesiska börsnoterade oljebolaget PetroChina (NYSE:PTR mfl) har nu gått om amerikanska Exxon (NYSE:XOM) som världens största börsnoterade oljebolag, sett till produktionen. (MarketWatch)

Drillbolag baby, drillbolag!

Om vi antar att Citibank har rätt om att USA skall dubbla sin oljeproduktion på några år och slå alla tidigare nationella och internationella produktionsrekord, inklusive rekord i utbyggnadstakt av oljan, så kommer förstås oljepriset att falla i Nordamerika. Istället blir det de som säljer spadarna som tjänar pengar, inte oljebolagen.

Raderad Wikipediartikel

Tydligen finns det en del som har horn i sidan till en del svenska tjänstemän. Under någon timme låg det ute en artikel om en svensk högre tjänsteman vid ett statligt verk eller myndighet, en tjänsteman som, citat Wikipedia: "gjort sig känd för att ständigt förneka att det finns en bubbla på den svenska bostadsmarknaden".

Citigroup: USA kommer 2015 producera mer olja än Saudi-Arabien eller Ryssland

Citigroup släppte förra veckan en härlig rapport där alla kurvor för all oljeproduktion pekar rakt uppåt, speciellt för USA:s del. USA:s BNP kommer stiga kraftigt, oljepriset kommer falla, 3.6 miljoner nya jobb kommer skapas och USA:s statsskuld kommer minska som andel av BNP, dollarn stärkas och geopolitisk oro att minska, allt tack vare denna framtida oljeproduktion.

Är Credit Suisse nettoförmögenhetssiffror realistiska?

Siffrorna från Credit Suisse om svenskarnas förmögenhetsfördelning kan man förstås ifrågasätta, så vi hade här på bloggen en enkel webundersökning i frågan om svenskarnas nettotillgångar, och resultatet kan tolkas som att Credit Suisse vet vad de talar om.

Svensk självförsörjningsgrad på livsmedel? 82%, 55%, 50% eller 0%?

Bloggrannen Flute har dykt lite djupare i siffrorna kring Sveriges själförsörjningsgrad när det gäller livsmedel och kommit fram till att vi endast importerar 18% av det tonnage foder och människoföda vi behöver, samtidigt som jag pratat om 50%. Skillnaden här ser själva verket ut att vara pengar vs tonnage.

Och kalorier.

2012-04-01 17:17

Vad är din gissning för svensk BNP-utveckling 2012?

Experternas gissningar för 2012 och 2013
Nu när vi sett vad de högavlönade och utbildade ekonomerna och experterna hos myndigheter, banker och lobbyorganisationer tror om svensk BNP för 2012, så är det förstås inte mer än rätt att ställa samma fråga till bloggens läsare så vi får se om vi är mer intelligenta som normalbegåvat kollektiv än högavlönade experter.

Ange det alternativ du gissar på ute till vänster.

Den avlönade expertisen har gissat på i medel +0.45% och 0.7% i median. De kommer naturligtvis komma med nya gissningar senare under året, men det är ju intressant att se hur fel man hade i början av året.

Precis som för expertisen så kommer du på inget sätt avkrävas ansvar för hur fel du hade! Men vill du kunna slå dig för bröstet och utropa "Me Jane!" till årsskiftet så går det bra att ange vad just du gissade med lämplig signatur som en kommentar till detta inlägget.

Ökar USA:s oljeproduktion?

"Utsikterna är [...] en betydlig tillväxt i USA:s egenproduktion av olja och en reduktion av oljeimporten." - "Peak oil - en ekonomisk analys", Finansdepartementet och Öystein Noreng 2012
“Over the past couple of years, there has been a great U-turn in US oil supply”, Daniel Yergin/CERA till Financial Times
"Lies, damned lies, and statistics" - Benjamin Disraeli
En myt som ofta framförs är att USA kraftigt ökat sin oljeproduktion de senaste åren och det pratas om att USA på sikt skall bli energiobereonde och klara sig utan oljeimport. Detta tilltalar de som vill förneka peak oils existens i närtid eller att oljebrist kan orsaka problem. Problemet är att det hela bygger på en allvarlig feltolkning av USA:s energiinformationsorgan EIA:s statistik. EIA:s siffror för USA:s oljeproduktion innefattar nämligen inte bara sk naturgasvätskor (eng natural gas liquids) och raffinaderivinster (eng refinery processing gains) utan även biobränslet etanol (eng other liquids), vilket man t ex inte redovisar för länder som Sverige. Vad man framför allt sett i USA är en revolution inom produktionen av etanol och fossilgas, medan oljeproduktionen trots stigande oljepris och enorma investeringar bara återhämtat sig måttligt. Man måste då ställa sig frågan hur mycket jordbruksmark som USA kan konvertera till etanolproduktion och vad det även fortsättningsvis gör med priserna på majs och andra spannmål. Matpriser som bland annat kan ligga till grund för den underbara arabiska våren och andra folkliga resningar. Och ökningen i naturgasvätskor är en följd av den uppstartade produktionen av skiffergas, vilken kommer plana ut framöver. Vad som däremot är korrekt är att USA:s import av råolja likt under tidigt 80-tal har fallit som en konsekvens av ökad etanol- och fossilgasproduktion.

Ryssland etablerar flottbas i Slite - länsstyrelsen hyr ut marken

Gotlands län hyr ut mark i Slite till ryska flottan på ett långstidskontrakt om 30 år. Därmed får Gotland återigen permanent militär närvaro. Avsikten är att underlätta patrulleringen av gasledningen Nordstream. Ett citat, min fetstil:
"'Avtalet är både miljövänligt och säkerhetspolitiskt vettigt. Östersjön besparas onödiga utsläpp eftersom de ryska örlogsfartygen inte behöver utgå från Baltijsk i Kaliningrad och vi får som det län med lägst löner i Sverige ett betydande tillskott till ekonomin. Det känns positivt med ny och stark militär närvaro på Gotland', säger landshövding Cecilia Sjödin Sidegård. Kontraktet löper på bara 30 år eftersom Ryssland inte förväntar sig exportera någon gas efter 2042."
Läs mer hos Hela Gotlands tidningar.

För er som inte förstod detta så var det här ett aprilskämt.