Cornucopia?

2012-03-31 09:44

Vad kan konsekvenserna av peak oil och fallande oljeproduktion bli?

Alliansregimen vill tydligen inte lägga ut Finansdepartementets beställda rapport som förnekar att det skulle bli några som helst problem pga peak oil. Kan man inte läsa rapporten kan man ju inte heller bemöta och kritisera den, utan får nöja sig med Norengs debattartikel hos Schibsted/SvD.

Peak oil-förnekare brukar kalla peak oil-realister för domedagsprofeter och att vi tror på jordens undergång, vilket förstås är helt fel. Det är möjligt att förnekarna ser alla förändringar från dagens status quo som jordens undergång, vilket är enda förklaringen jag kan se. Att som Noreng påstå att minskad tillgång till de 83% av mänsklighetens använda energi som de fossila bränslena utgör (peak oil, peak gas och peak coal) inte skulle orsaka några problem är inte bara naivt, det är förstås så dumt att endast en ekonom skulle kunna påstå något sådant.

Istället för att påstå att jorden går under för att priset på olja och energi går upp, samt tillgången minskar så kan vi istället seriöst diskutera vad effekterna kan bli.

Som jag påtalat tidigare så kan jag (till skillnad från Noreng som säger att det inte blir några problem) inte förutspå framtiden. Nedanstående är en diskussion om möjliga konsekvenser. Det verkliga utfallet får man läsa om i historieböckerna om 100 år, då konsekvenserna av peak oil är en process och inte en händelse. Sannolikt blir förändringarna så långsamma att de flesta inte lägger märke till dem.

2012-03-30 19:07

Undertecknad och Midvintermörker i Södras Medlemstidning

Undertecknad blev för några veckor sedan intervjuad och fotograferad av Södra för Södras Medlemstidning.

Fredagsmys: Hyresmarknaden avregleras bakvägen

Igår kom en offentlig utredning (länk) som handlar om att det skall bli enklare och mer lönsamt för privatpersoner att hyra ut sina bostadsrätter eller ägandelägenheter. Tanken är att man utan att behöva ta hänsyn till bruksvärdesprincipen skall få hyra ut bostadsrätter i upp till fem år, dvs i princip med fri prissättning.

Norge höjer försvarsbudgeten med 7%

Via bloggaren Lars Gyllenhaal och Atlantic Council nås vi av beskedet att Norge drar en annan försvarspolitisk slutsats än exempelvis Sverige och nu höjer sin försvarsbudget med 7%.

15 minuter kvar till klockan F som i Förnekelse

Det är nu femton minuter kvar till klockan F som i Förnekelse, klockan 1300 idag när Finansdepartementet officiellt går ut och förnekar att peak oil får några som helst konsekvenser.

Nu förnekas peak oil hos Schibsted/SvD

Där kom den. Inför Finansdepartementets officiella förnekande av peak oil klockan 1300 idag, så släppte ekonomiprofessorn Öystein Noreng en debattartikel hos Schibsted/SvD.

Timbro = Religiösa tramsare och kreationister

Angående Timbro så kan det vara värt att påtala att medarbetarna åtminstone delvis utgörs av religiösa tramsare och kreationister.

Privata hussäljare får betala för enstegsfasaderna

I den växande härvan kring enstegstätade putsfasader som det senaste dryga decenniet varit mycket populära i sk nyfunkishus, så vägrar som bekant byggbolagen i det längsta att stå för några ersättningar till drabbade ägare. Konstruktionen var godkänd av Statens Provningsanstalt, men minsta fel i utförandet kan leda till ett väldigt fuktskadat mögelhus.

2012-03-29 18:38

Öppen tråd: Börsnedgång - OMXS30 vid avgörande stöd?

Börsnedgången fortsatte.

Peak Oil 101 för moderater

"Det enda vi kan vara säkra på är förändring" - Cornucopia?
Det finns två slags moderater. De som är ideologiskt förblindade av nyliberalismen och ekonomiska teorier, respektive de som kan ta till sig fakta och kan använda hjärnan till något annat än att repetera ekonomiska mantran de inte själva förstår.

Med anledning av Timbros förnekelserapport om peak oil, sannolikt baserad på en läckt version av den förnekelserapport som regeringen och finansdepartementet släpper den 30:e mars, så försöker det här blogginlägget i sin enkelhet berätta lite fakta om peak oil. Kanske så åtminstone hälften av moderaterna eller moderata väljare kan ta till sig fakta.

För det är vad jag kommer ägna det här inlägget åt. Fakta. Inte tyckande och politiskt trams.

Kråkan och Skatan borta - Örnen och Gamen är kvar - Tamgåsen nästa

"Skatan?"
"Ditt täcknamn. Statsministern kallar vi för Örnen, finansministern Gamen och försvarsministern Kråkan, så ta det inte personligt. Mamma Mu var på tapeten ett tag, men det fick bli Skatan." - "Casus Belli", Midvintermörker av Lars Wilderäng
Så blev vi till slut av med Kråkan eller Tomhylsan som han normalt kallas. Sveriges försvarsminister Sten Tolgfors (m) (Schibsted/SvD, Bonnier/DN, Stampen/GP). Han ansåg att hans arbete med att lägga ner ("reformera") det svenska försvaret var färdigt ("stolt") och passade på att avgå nu. Det hade naturligtvis ingenting alls med den sk Saudigate att göra intygar han.

Kjell Aleklett replikerar Timbros trams

"Trams är trams och skall trams kallas" - Cornucopia?
Sveriges, och en av världens ledande experter på peak oil, professor Kjell Aleklett har nu replikerat Timbros tramsartikel på sin blogg. Han konstaterar föga överraskande att felaktigheterna och argumenten är i stort samma som i den förnekarrapport som Finansdepartementet släpper i morgon och som han fått i förväg för att genom sin närvaro under fredagen ge rapporten legitimitet.

2012-03-28 16:23

Konjunkturinstitutet skruvar ner svensk ekonomi

Konjunkturinstitutet (KI - dock ej att blanda ihop med Karolinska) skruvade idag ner sina gissningar om svensk ekonomi för 2012 och 2013, eller som det hos Bonnier/DI kallas - urstark svensk ekonomi.

Annie get your facts!

Annie "det enda jag presterat är statligt stöd till Facebook" Lööf visar sig vara väldigt långt ute och cyklar när hin hävdar att högre ingångslöner ger ökad arbetslöshet. Specifikt har inte de siffror hin slängt sig med varit korrekta påpekar Schibsted/SvD.

Däremot är det en bra idé med sänkta löner. När deflationen tar sitt struptag tids nog så är det sänkt lön som gäller, antingen via arbetslöshet eller just via sänkt lön. Bättre att öppna upp för detta redan idag, även om facket mer än gärna sänkte folks löner 2008 - 2009. Är man med i facket så har man som bekant avsagt sig möjligheten till att förhandla om lönen själv. Fast sänkta löner handlar inte bara om ingångslöner. De flesta borde få sänkta (real)löner över tiden.

Vi som är företagare sitter fortfarande och väntar på alla förenklingar och förbättringar för småföretagare, som vi inte sett skymten av från alliansregimen (och garanterat inte lär se från något annat håll heller). Lööf kunde ta tag i det istället för att vara ute i media och svamla.

Som egen företagare så är det sänkt lön för egen del som gäller i dåliga tider. Oavsett vad facken säger.

Tillägg: Hin tycker jag är bättre än hen. Hen betyder som bekant höna på engelska och böjs rimligtvis höns, som i "känner du till höne, har du läst höns bok". Man kan ju inte skriva "känner du till hen, har du läst hennes bok", då "hennes" är feminint. Han, hen, hon, hyn mfl är ju upptagna idag och hun låter som hon medan hin saknar modernt bruk. Hin, hinnes är det som gäller, t ex "har du läst vad hin Annie Lööf sagt för konstigheter".

Best of Hemnet goes Kronofogden

Jag brukar upprepa att man inte skall vara avundsjuk eller missundsam mot de som ser ut att vara väldigt rika. Oftast är bara skillnaden mellan dig och dem att de har mycket större skulder. De allra flesta lever på lånta fjädrar där man intecknat ett helt liv av höga inkomster för att få vacker fjäderdräkt idag. Behöver man visa upp sig som rik och lyckad kanske man inte är det?

Och ofta följs tillgången till pengar och krediter inte av tillgång till smak. En variant på best of Hemnet (se bl a artikel i Sydsvenskan i höstas, prissänkning i Trelleborgs Allehanda, artikel i Aftonbladet), som många säkert sett under förra året var en extremt avvikande villa i ett strandnära villaområde utanför Trelleborg. Mitt i ett till ytan vanligt svenskt villaområde hade någon med antingen för mycket pengar eller mer sannolikt för mycket krediter, byggt något som mer såg ut att vara hämtat från Sopranos.

Tyvärr så har det nu visat sig att det var krediter och inte pengar som gällde. Huset finns nu hos Kronofogden för 7.5 MSEK efter att i höstas varit till salu för först 16 MSEK och sedan sänkt till 12.9 MSEK.

Ännu ett exempel på att till synes väldigt rika kanske inte är det, utan bara hårt skuldsatta privat eller via borgensåtaganden åt egna företag. Att det återigen handlar om exekutiva auktioner av lyxvillor i Öresundsregionen är inte heller någon slump. Det är ju också där som bostadspriserna har fallit hårdast än så länge.

Det finns alltid en risk med belåning. Det kanske går bra i en uppåtgående marknad, men ingen uppgång varar för evigt. Är man spekulant på den här typen av spektakulära objekt, så är man förhoppningsvis begåvad nog att kolla upp mängden pantbrev och den ekonomiska situationen hos säljaren. Det är köparens marknad och ofta kan det uppenbarligen vara lönsamt att vänta till Kronofogden tar över. Åtminstone i Öresundsregionen.

Tillägg: Pantbreven är i det aktuella fallet 11 775 000:- SEK, vilket visar på hur illa det kan gå. Efter 90-talskrisen satt många av bolånetorskarna med restskulder på kanske en halv miljon. Idag kan det handla om ett tiofaldigt belopp.

Källan till drevet mot peak oil: Timbro = Kreab = Moderaterna

Som jag nämnde i förra inlägget så släppte Timbro igår en rapport där man förnekar peak oil på helt felaktiga grunder och t ex menar att valarna inte tog slut (bara blev utrotningshotade) och att guldet inte tagit slut (fast guld inte konsumeras) och alltså kommer inte oljan ta slut. Val är för övrigt en förnyelsebar resurs, men utfiskades så våldsamt att det kommer ta tusentalet år för en ostörd population att återhämta sig. Om någonsin. Olja är i kontrast inte förnyelsebart ens över miljontals år, då den parentes i jordens historia där det fanns tillräckligt mycket biomassa och tillräckligt våldsamma geologiska förändringar har passerat och sannolikt aldrig kommer igen.

Peak oil handlar dock inte om att oljan skall ta slut, utan det tramset förs främst fram av sådana som inte har någon som helst koll på vare sig begrepp eller vad som är relevant. Är det t ex relevant hur mycket du tjänat in till din pension om 30 år när du idag blir av med jobbet? Du har miljoner i reserver i form av pensionskapital, men du kan inte komma åt dem här och nu för att betala dina utgifter.

Skolverket desinformerar lärare om peak oil

Skolverket har tillsammans med Kungliga Vetenskapsakademien (KVA) och Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF) ordnat en vidareutbildning inom energi för gymnasielärare. I sig ett bra initiativ och många bra fakta och poänger kommer fram i presentationsmaterialet.

Men som med all propaganda så gäller det att blanda sanningar med lögner, så sanningarna gör lögnerna trovärdiga.

2012-03-27 14:22

Sammanfattning nya BNP-gissningarna

Gissningslekarna hos de högavlönade prognosmakarna fortsätter. Jag har försökt sammanställa aktuella gissningar över BNP nedan, men har ni mer aktuella siffror, kommentera gärna. Speciellt för 2013 är gissningarna osäkra, eftersom en del prognosmakare bara meddelat gissningarna för 2012. I de fallet har jag låtit tidigare gissningar för 2013 kvarstå i brist på annat.

Miljömagasinet Effekt kortar börsen!

Miljömagasinet Effekt tar negativa positioner på börsen!

Det handlar förstås inte om en marknadstro, utan är snarare ett pedagogiskt experiment och en belysning av spekulationsekonomin och att det går att tjäna pengar på börsfall. Man har köpt på sig sk minishorts för 2000:- kronor och kommer redovisa hur det går med denna spekulation. Kan vara mirakulöst god timing. Eller inte.

Har bidragit lite kring det hela som bollplank.

Det överlevbara kärnvapenkriget?

Nobels fredspris skall ges till "den som har verkat mest eller best för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser"
Hypotesen om den nukleära vintern som effekt av ett globalt kärnvapenkrig fick sitt genombrott i början av 80-talet och ledde till än ännu större fruktan för kärnvapenkriget. På inget sätt kunde ett kärnvapenkrig nu vinnas, eftersom hela jordklotet skulle kastas in i en katastrofal nukleär vinter. Kanske finns det ingen enskild teori som gjort så mycket för kärnvapennedrustningen som just denna.

Förnyad köpsignal i S&P-500

Sedan i oktober har S&P-500 legat i köpsignal i veckocharten, eller om man så vill i

2012-03-26 21:23

Kort intervju med undertecknad signerad UF Linköping

Jag gjorde en kort intervju med Utpost, Utrikespolitiska Föreningen i Linköpings mediahus, efter föreläsningen jag höll i februari. Den finns att beskåda som YouTube-film nedan, drygt sex minuter lång.

Gästinlägg: USA efter kriget mot t-ismen - en 20-årig utblick

Nedanstående är ett gästinlägg av Jan Kallberg, inlägget finns också att läsa i originaltext på hans blogg, men med t-ism utskriven i klartext. Jag kan inte skriva ut t-ism här för då försvinner min automatiska reklam. Det centrala är att USA nu drar sig tillbaka som säkerhetspolitisk garant för NATO och Europa, och de amerikanska baserna i EU blir bara kvar för underrättelsetjänst, kommunikation och logistikstöd av småskaliga operationer i andra delar av världen. Sveriges försvarspolitik kan inte längre utformas utifrån att USA kommer vare sig oss eller NATO till hjälp. Den svenska Afghanistandoktrinen - att Sverige bäst försvaras i Afghanistan - är ett misslyckande som aldrig kommer leda till att vi får gentjänster. Gästinlägg börjar nu:

Rädda klimatet: Ät mer kött och drick mer mjölk!

"Vi kanske inte tänker på det med dagens välfyllda livsmedelsbutiker, men Sverige är fortfarande ett kargt land med kort odlingssäsong, med undantag av några öar av slättbygder. Men en sak växer dock riktigt bra här: gräs. Det här är ett land gjort för kor, får och andra idisslare." - Forskning & Framsteg, mars 2012

En vecka utan lastbilar

2008 genomförde åkeriföreningen Sveriges Åkeriföretag Västra Götaland en enkätundersökning om vad som skulle hända om lastbilstransporterna stoppade i en vecka. Visserligen har den resulterande rapporten (Word DOC) snart fyra år på nacken, men Sveriges åkeriföretag har gjort fler rapporter sedan dess, t ex 2011 (PDF, läsvärd).

2012-03-25 18:13

Hur mycket är dina nettotillgångar värda?

Med anledning av Credit Suisses skattning av svenskarnas tillgångsfördelning, så kan det ju vara intressant att se om fördelningen gäller för bloggens läsare.

I-landsproblem: Vad göra med 30 MSEK

Följande kommentar från en läsare är värd att uppmärksamma.

2012-03-24 10:58

Är du topp 1%, 5% eller 10%?

Sedan 2007 och alliansregimens avskaffande av förmögenhetsskatten i Sverige har det blivit svårare att få bra statistik över svenska folkets förmögenheter. Medelvärden kan man hitta hos t ex SCB:s sparbarometer eller SEB:s sparbarometer, men det säger ju väldigt lite då Sverige har en av de ojämnaste förmögenhetsfördelningarna i världen.

De flesta svenskar har väldigt lite nettoförmögenhet alls.

2012-03-23 12:35

Fredagsmys: Amorteringar eller inflation?

Dags för lite fredagsmys igen.

Hungerspelen visar hur man behåller välståndet i en sinande värld

I dag har den förmodade storfilmen Hungerspelen (eng Hunger games, recension hos Schibsted/SvD), baserad på boken med samma titel, den första boken i en science-fictiontrilogi skriven för tonåringar. Men även läsvärd för genreintresserade vuxna. Är ni snabba finns hela trilogin i inbunden svensk översättning på årets bokrea för endast 75:- SEK (Adlibris, Bokus) vilket är väl använda pengar om man nu inte tvunget vill läsa den på originalspråket. Man kan också köpa in boken till sina tonåriga barn eller barnbarn. 

En aktie för byrålådan

Härom veckan skrev jag om generellt om aktier för byrålådan, aktier man kan köpa och glömma bort, oavsett hur börsen och aktien för tillfället rör sig och bara fokusera på mycket långsiktig avkastning. Idag tänkte jag skriva om en sådan aktie som jag identifierat. Ingen ny aktie för mig, men intressant att ta upp ändå. Eftersom aktien börjat falla ordentligt så väljer jag att skriva om den nu när aktiekursen är på väg ner och chans kan finnas för bottenfiske.

Fortsatt nedåt på börsen

Stockholmsbörsen föll igår för tredje dagen på raken och börsnedgångarna fortsätter även i Asien nu på morgonen.

I de asiatiska tidszonerna faller All Ordinaries -0.1%, Nikkes -1.14% och Hang Seng -1.32%. Straits Times mot strömmen med +0.24%.
Dagschart OMXS30

OMXS30 ligger sedan i tisdags i sälj/neutral och kortsiktiga placeringar skall alltså ha likviderats. Man kan ju fundera på hur långt ner den här rekylen skall ta oss. Att uppgångarna inte har varit motiverade av konjunkturläget och fundamenta har hela tiden varit tydligt, frågan har bara varit hur länge upptrenden skulle fortsätta. Samtidigt planade börsen ut i februari och har varit blodfattig sedan dess. 

Å andra sidan är vi ännu inte nere på nivåerna från dippen i början av mars. Där kan man också förvänta sig att vi hittar ett första stöd, dvs runt 1055. En eventuellt fortsatt nedgång kanske inte blir värre än så och då har vi redan sett större delen av nedgången nu.

Sedan kanske det finns stöd runt ca 1034 om 1055 inte håller. Därefter ett större stödområde i intervallet 950 - 1025, grovt räknat. 

Frågan är om tjurfällan nu slår igen eller om det bara gnisslar lite falskt i fjädrarna? Vad tror ni?

2012-03-22 22:30

Kjell Alekletts presentation

Professor Kjell Alekletts presentation kring peak oil finns online som en mycket omfattande PDF. Utan stödord etc, men för insatta så säger många bilder mycket. Dessutom många humoristiska och fina teckningar som illustrationer och inte bara torra grafer som på den här bloggen.

Så går du runt datalagringsdirektivet

Igår klubbade riskdagen att allting vi gör online eller via telekommunikationer skall registreras enligt det sk datalagringsdirektivet från EU. Tanken är att om allt du gör registreras så upphör alla problem i samhället. Eller som en politiker från (fp) skall ha sagt: "Det är inte övervakning, det är bara registrering". Jorå, man alibiserar bäst man vill. Folkpartiets väljare är ju sällan mer intelligenta än dess politiker, så de går på vad som helst.

92 öre per kWh inklusive allt för solel redan idag

Den svenska sajten 24Volt.eu kanske ser lite 90-tal ut i designen, men innehåller en enorm fakta och kunskapsbank om småskalig elproduktion, inklusive nanovattenkraftverk. Man har också sedan länge en webbutik med riktigt aggressiva priser.

Faktum är att man ifrån den butiken redan idag kan köpa solceller för gårdagens omnämnda 15:- SEK per W, redan fraktat och tullat till Sverige och inklusive moms. Som vanligt är nedanstående grova exempel och är inte underlag för investeringsbeslut.

Förnekelsens tid är här

Professor Kjell Aleklett skriver mer på sin blogg om nästa veckas förnekelserapport kring peak oil, som finansdepartementet och därmed regeringen beställt. Det är en rapport beställd av nationalekonomer, utförd av nationalekonomer och undantaget Aleklett så är det ekonomer som kommer kommentera den och de kommer säga att pengar och marknaden löser alla problem. Några naturlagar eller geologiska begränsningar existerar inte, enda begränsningen är pengar.

Glädjande nog skall nu Aleklett få hela 20 minuter på sig att kritisera rapporten istället för 10 minuter, även om han anser att även 20 minuter är alldeles för lite. Aleklett är tyvärr inte heller den snabbaste av talare.

2012-03-21 14:57

Paneldiskussion i Malmö den 14:e april

Under arrangemanget Globala Malmö i vecka 15 (veckan efter påskhelgen) kommer jag delta i en paneldiskussion kring övergången från tillväxtsamhället till nolltillväxtsamhället. Det blir en diskussion mellan olika medlemmar i det tillväxtrealistiska nätverket Steg 3, specifikt Birger Schlaug, Dr Mats Lindqvist från ASPO Sverige samt undertecknad.

Tidpunkten är 14 - 15 på lördagen den 14:e april. Platsen är Stora scenen i Moriska paviljongen, vilket antagligen säger Malmöbor något.

Inte bara saudier som får besöka topphemliga anläggningar

Jag skrev härom veckan hur utländska militärer får besöka Sveriges topphemliga berganläggningar, t ex berget i Bålsta, medan svenskar inte ens får beskriva dem. Nu bekräftas detta ännu en gång med att Saudi-Arabien har fått besöka den topphemliga stridsledningscentralen Grizzly i Bålsta, en av två underjordiska StriC vi har kvar.

Lösningar: Solcellsinköpskooperativ

Fast det fortfarande är i mitten av april har termometern letat sig upp över 12 grader redan på förmiddagen och solen lyser som om det vore en sekelsskiftesvår, ni minns vårarna i början på seklet när man satte ute och grillade sent på kvällarna redan i mars...

Krokusarna har börjat blomma och tusentals påskliljor har börjat titta upp men inte riktigt slagit ut än.

Radiotystnad: Stäng av mobiltelefonen mellan 10-11 i protest mot datalagringsdirektivet

I sig en meningslös åtgärd eftersom beslutande politiker såväl som telebolag fullkomligt skiter i detta, men på Facebook (förstås) finns det en kampanj som heter Radiotystnad som går ut på att knyta näven i fickan mot det sk datalagringsdirektivet och stänga av mobiltelefonen mellan klockan 10 och 11 idag.

Så knyt näven i fickan och stäng av. 

Så när avgår Anders Borg?

Mellan raderna så känns Anders Borg allt mer orkeslös, viljelös och frustrerad. Han har redan tidigare uttryckt att politik inte är lustfyllt för honom (mars 2011). Däremot kom tidningen Vi (som kan anses vara vänster) i höstas med scoopet att det är Reinfeldt som skall avgå och Borg som skall ta över som statsminister.

OMXS30 ner genom 1115 med kraft

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 föll med kraft under gårdagen ner genom det motstånd som 1115 utgör, efter att under några dagar rört sig över detta. Men utan kraft. Något verkligt utbrott har vi inte fått se, utan istället den största rekylen nedåt på drygt två veckors handel.

2012-03-20 17:01

Anders Borg: Inga problem med oljan

Kanske med anledning av Nouriel Roubinis lösryckta citat om att oljan är ett större hot mot världsekonomin än den europeiska skuldkrisen, kanske med anledning av nästa veckas peak oil-förnekarrapport som Anders Borg/Finansdepartementet beställt, så uttalar sig iaf Anders Borg nu till Nyhetsbyrån Direkt (ständigt utmärkta bloggrannen Cruel Crude) att det inte existerar några problem med oljepriset.

Nej, i Sverige köper man för att bo, inte för att spekulera

Kommer ni ihåg det 478 m2 stora lyxhuset i Skanör/Falsterbo/Ljunghusen (tänk Solsidan eller Djursholm för er som bor i Stockholm) som fogden först försökte sälja för 18 miljoner, men bara fick ett bud på 10.4 MSEK på? Till saken hör att före det blev ett ärende för fogden hade huset varit ute till salu för 20 MSEK i nästan ett år innan det sänktes till 18 MSEK, varefter fogden tog över.

17:- per liter till sommaren?

"Prisskylten visade inte det normala priset på arton kronor för en liter bensin" - julen år 2012, Midvintermörker, Lars Wilderäng 2011
Ovanstående text är ifrån kapitel fem, Valdemar Atterdag, i min technothriller Midvintermörker. Just det kapitlet skrev jag 2009 och såg ingen större anledning att ändra på den siffran ens vid omredigeringen av boken sommaren 2011. När jag skrev det hela 2009 kostade dock bensinen runt 12:- SEK och om jag minns rätt så bestod hela min analys i att jag lade på 50% på priset. Ingen djupare tanke med det, bara en subtil retorisk poäng för den som noterade det hela. Hade lite orealistiska förväntningar på hur lång tid det tog att skriva och sedan få boken publicerad, men det hade varit roligare med 18:- SEK per liter år 2012 för en bok som kommit ut 2009.

(s): Räntebidrag till barnfamiljer för rättvisa, integration och minskad bostadsbrist

Pressmeddelande
Det senaste årtiondets allt högre bostadspriser har lett till en orättvis segregering i det svenska samhället. Barnfamiljer som har mindre pengar över till bostaden kan inte köpa sig den storlek på bostäder som de behöver, när tvåpersonershushåll bjuder över dem på bostadsmarknaden. Detta är en djup orättvisa som socialdemokratin nu lovar att komma till rätta med genom riktade räntebidrag till barnfamiljer. Vi går nu till val på löftet om ett rättvisare och integrerat svensk samhälle där alla får ett rättvist boende.

Den officiella peak oil-förnekelsen är här

Bloggrannen Flute har gjort en liten djupare kontroll av den ansvarige för den av alliansregimen beställda rapporten som skall förneka peak oil, ekonomiprofessor Öystein Noreng, och det är som befarat.

2012-03-19 21:01

Ryska elitstyrkor och vapen till Syrien

Tårarna har knappt torkat på president Vladimir Putins kinder efter segern i presidentvalet förrän Risk-spelet tar ny fart.

Övermogna äpplen och utdelningar

Church of St Jobs (NASDAQ:AAPL) medger nu att bolagets storhetstid, innovationsförmåga och tillväxtfas ligger bakom dem och beslutar sig för att börja dela ut sin krigskassa till aktieägarna via utdelningar och återköp av aktier. Man ser bättre tillväxt i att köpa de egna aktierna över börsen än genom att fortsätta vara innovativa och expandera via förvärv eller organiskt. Entreprenören och innovatören Jobs tid är förbi och förvaltaren Cook har tagit över.

Gentrifieringen av Göteborg ett hot mot (s)

Den rödgröna axelmakten i Göteborg börjar svettas på allvar över den grentrifiering som bostadsbubblan orsakar i Göteborg. Väl värt att notera är att Göteborg idag styrs av axelmakten och inte längre av (s) i ensam majestät så utvecklingen går redan bakåt för (s) på kommunnivå.

Vid nästa val kan det rent av bli en borgerlig allians istället för rödgrön axelmakt vid rodret i Göteborg.

Roubini ser ägget men inte hönan

Nouriel "Dr Doom" Roubini menar numera att oljepriset är det största hotet mot världsekonomin, så USA:s exploderande statskuld och skuldkrisen i Europa har flyttats ner till tredje och andra plats.

Alliansregimen presenterar peak oil-förnekarrapport den 30:e mars

Via bloggrannar som Cruel Crude och Flute nås vi av beskedet att regeringen och alliansregimen (Finansdepartementet) presenterar en peak oil-förnekarrapport den 30:e mars. Jag skriver här förnekarrapport, eftersom en norsk peak oil-förnekare, ekonomiprofessor Öystein Noreng, fått huvudansvaret för rapporten.

2012-03-18 16:52

Pensionssparar du regelbundet?

Veckans läsarenkät får med anledning av förra inlägget vara om du pensionssparar regelbundet.

Svara som vanligt här ute till höger och kommentera gärna om varför du inte sparar och om du sparar i vad.

Nej, pensionslöftena är inte brutna

I en lång krönika hos Schibsted/SvD skriver journalisten Joel Dahlberg från Schibsted/E24 om det han kallar pensionsbluffen, vilket också är namnet på hans nyutkomna bok (Adlibris 179:-, Bokus 179:-).

Men jag skulle vilja säga emot. Pensionslöftena är inte brutna. De uppför sig exakt som utlovat, dvs inte mer i pension än vad som finns att tillgå. 

Freedom Fest 2012

På tal om statsfeminismen och Tanja Bergkvist så höll hon ett anförande på Freedom Fest 2011, som finns som video nedan. Det börjar lite stapplande vilket är lätt hänt som föreläsare, men sedan kommer hon in i andra andningen. Tyvärr ser man inte själva presentationen, utan bara Dr Bergkvist. Sevärt.

2012-03-17 19:21

Lördagsgenusteori: Tanja Bergkvist FTW

Nedanstående video är signerad tankesmedjan Den Nya Välfärden, DNV. Intervjuad är matematikern Dr Tanja Bergkvist (hennes blog) som sagt ifrån om genustramset i bl a förskolan i debattartiklar i storstadspressen.

Långa trenders gosiga trygghet

Det är lätt att luras av långa trender och att dessa skulle utgöra någon evig sanning, t ex att börsen alltid stiger över tiden, att bostadspriser alltid går upp. Det tar lång tid att bryta dessa missuppfattningar - inte ens en börs som gått i sidled sedan år 2000 kan inte få folk att sluta prata om evigt stigande börs.

Men värst är det förstås på bostadsmarknaden, speciellt som vanliga människor där agerar med belåning.

Inbox (598)

Hej alla som har mailat mig!

"Inflationen urholkar inte lånen"

Chefen för Swedbanks institut för privatekonomi säger att svenskarna borde amortera mer än de gör och påpekar att inflationen inte urholkar lånen på det viset som skedde exempelvis under 70- och 80-talets höginflationstider.

2012-03-16 20:05

Länge leve nordiskt (och NATO) samarbete!

En kort illustration av det flyg som bidrar till räddningsarbetet kring det havererade norska Herculesplanet på svensk mark. Alla bilder från Wikipedia.

Fredagsmys: Framtiden 2020+

Dags för lite fredagsmys igen.

FOI om Ryssland, oljan och gasen

Det ser inte ut som att Veckans Affärer lägger ut sin stora olje- och peak oil-artikel på nätet, men ett utdrag finns att läsa hos Privata Affärer med rubriken Ransonering av diesel hotar. Inga större nyheter för bloggens läsare, men läsvärt ändå.

Vart skall BLK vända sig nu?

Sedan 2010 har Swedbank dragit i handbromsen vad gäller bostadslånen. Man har inte längre varit intresserade av att öka kundstocken av högrisklån så här på bostadsbubblans topp, men framför allt SEB har svalt allt mer kunder.

Men nu är det slut med det även hos SEB enligt en artikel hos DI.

Utbrott och köpsignal i OMXS30

Efter en tids tvekan bröt till slut Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 sig ut ur det motstånd som 1115 utgjort. Dessutom utlöste gårdagens uppgång en teknisk köpsignal enligt det kortsiktiga TA-modellen.

2012-03-15 15:39

Ryssland bombar 2 mil från Estland/EU/NATO-gränsen

I Ryssland genomförs just nu den stora övningen Ladoga 2012, vilket bland annat inbegriper att man utför flyganfall mot markmål i syfte att slå ut infrastruktur, mekaniserade förband (dvs inte gerillatrupper eller t-snubbar utan reguljära fientliga manöverförband ifrån en riktig militärmakt) och flygbaser (inte heller något som gerillor eller t-snubbar brukar förfoga över). Man övar kort och gott Midvintermörker.

Specifikt sker detta bara 2 mil från gränsen till Estland och med det gränsen till såväl EU som NATO, nära en inte helt obekant ort som heter Narva.

MSB:s fem scenarier för år 2032

Myndigheten för samhällskydd och beredskap har fått i uppdrag av regeringen att titta på vad som kan påverka samhällets framtida behov av skydd och beredskap. Man har lyckats ta fram fem scenarier. Naturligtvis kan det fortfarande inte ens till år 2032 inträffa att det blir krig ("peace in our time"), blockad eller resursbrist, men man får väl vara nöjd med det lilla i scenariona nedan.

2012-03-14 21:52

Kvalitetsjusterade bostadspriser i Stockholm - köpsignal för lägenheter

Dags för de kvalitetsjusterade bostadspriserna i Stockholm.

Stort reportage om olja i Veckans Affärer i morgon

Veckans Affärer kommer i morgon ha ett stort reportage om peak oil och oljan, signerat Gunnar Lindstedt. Bland annat kommer det talas om att vi antagligen får se dieselransonering i EU inom 10 år och att den som köper en bil idag lämpligen inte skaffar en dieselbil.

Inte speciellt hemliga rum

En av de myndigheter som förvaltar en del av det nuvarande försvarets och gamla invasionsförsvarets anläggningar, liksom historiska anläggningar, är Statens Fastighetsverk. Nu har man lanserat årets sk Hemliga rum (länk), där man öppnar en del anläggningar tillfälligt för allmänheten.

Paradigmskiften på oljemarknaden

Oljemarknaden är i ständig förändring och en mycket bra artikel hos ZeroHedge går in på hur faktorer som styr oljepriset har förändrats sedan 2005. I princip obligatorisk läsning för alla som inte redan läst den.

Malmö - återhämtning för villapriserna

Malmös lite unika geografiska förutsättningar som en del av Öresundsregionen gör att bostadsmarknaden uppför sig lite annorlunda mot resten av Sverige.

Kvalitetsjusterade bostadspriser i hela riket

Brukar normalt börja med Stockholmsmarknaden när Valueguards kvalitetsjusterade statistik skall redovisas i kontrast mot Mäklarstatistiks data (Schibsted/SvD). Gör ett undantag idag och börjar med Sverige som helhet, även om det finns väldigt få svenska privatpersoner som letar hus i hela landet.

Börsen laddar för utbrott?

Det breda amerikanska börsindexet S&P-500 bröt igår igenom högstanoteringen från 2010 under stora fanfarer. Nivån har utgjort ett motstånd de senaste veckorna, men har nu fallit. S&P-500 är för övrigt sedan ett tag nu på högre nivåer än före den akuta finanskrisen hösten 2008.

2012-03-13 21:42

33% av BLK under vattnet vid 20% prisfall

Bloggrannen BoLåneTorsk har summerat några höjdpunkter ur Finansinspektionens dragning och rapport idag.

Krokodiltårar från villaindustrin

Finansinspektionen konstaterar nu att bolånetaket har fungerat och att belåningsgraden hos svenskarna, alltså skulder i förhållande till tillgångarnas värde, har minskat (Schibsted/SvD). Nu är det inte Lars Frisell som är ute och mässar utan för en gångs skull myndighetens generaldirektör Martin Andersson när Frisell är på väg ut.

Eftersom folk inte själva kan ta ansvar utan vill överbelåna sig så har i det här fallet myndigheterna försökt stämma i bäcken med hyfsat resultat.

Lyckligtvis bestämmer föräldrarna fortfarande själva

Det som förr i tiden, före 60-talets gröna (=gifter + konstgödsel) revolution, kallades mat kallas idag för ekologisk mat. Det innebär bland annat att hormoner och gifter inte används vid produktionen av dessa. Men idag får man som bekant betala extra för att slippa gifterna och hormonpreparaten och vanlig mat kallas numer ekologisk. Giftjordbrukets mat kallas istället för mat.

Omställningsarbetet i Knivsta kommun fortsätter

Som bekant är Knivsta en av de kommuner som tagit till sig att vi står inför de negativa konsekvenserna av peak oil och att staten inte kommer göra något åt problemen, utan att det faktiskt åligger respektive kommun att ta tag i saken, åtminstone när det gäller sin egen verksamhet och planläggning.

Nu finns det förstås många effekter av peak oil som är både indirekta och svårare för kommuner att göra något åt - specifikt slutet på ekonomisk tillväxt och stora ekonomiska problem, vilka vi i allt större grad redan sett sedan platåfasen för oljeproduktionen inleddes runt 2005.

Men det innebär inte att kommuner åtminstone inte kan ta tag i det de faktiskt kan påverka. Och det har man börjat konkretisera i Knivsta. 

Räntebevis - marknadsrisker, kreditrisker och motpartsrisker

I ännu ett led att erbjuda ompaketerade finansiella produkter till främst privatpersoner (aka "derivat"), så erbjuder numera Nordea sk räntebevis, som är marknadsnoterade börshandlade ompaketerade företagsobligationer med hävstång för att dra upp räntorna och ge Nordea mer vinst.

Tyskland klarar inte stabilitetspakten

Den europeiska nya stabilitetspakten ersätter som bekant de gamla konvergensreglerna för eurozonen då man överger det tidigare kravet på max 60% av BNP i statsskuld, något som både Tyskland och Frankrike för länge sedan bröt mot.

2012-03-12 13:42

Några möjliga trender på bostadsmarknaden

På onsdag morgon släpper Mäklarstatistik sina data över bostadspriserna och Valueguard släpper sin sin statistik klockan 0900.

Det mesta (allt?) pekar på att priserna stiger även i februari, men som vanligt är det priserna på faktiskt genomföra affärer som visas i statistiken. Objekt som inte blir sålda påverkar inte, även om ett osäljbart objekt i princip har ett marknadsvärde på noll.

Obegripligt USA-fokus

Läsekretsen blev redigt upprörda när jag påminde dem om att Russia Today är Putinregimens statliga propagandamegafon mot väst. Och läsarna köper propagandan så väl att de försvarar den. Men som åtminstone en någorlunda analytisk läsare påtalade så är parallellerna till Hitlertysklands propaganda stora, liksom att svenskar köpte den propaganda på 30-talet och delar av 40-talet och blev aggressiva mot de som ifrågasatte det hela. Ryssland är idag det som mest liknar Tyskland på 30-talet - revanschistiskt, expansionistiskt med prat om att återinförliva etniska grupper i grannländerna, rustar upp medan resten av världen säger peace in our time, fuskdemokrati, defacto enpartistat, uniformerade politiska ungdomsrörelser, nationalistiska stormtrupper som kosackrörelsern etc.

Men samtidigt kliar jag mig ständigt i huvudet över detta USA-fokus som vi hittar i media och folks sinnen. Kanske beror det delvis på att RT lyckas med sina propagandakampanjer och svenskar sitter på Internet och ondgör sig över att mänskliga rättigheter kränks på andra sidan jorden i USA. USA-hatet är stort.

Och i svensk media så följer man dagligen nomineringsprocessen till presidentkandidat för oppositionspartiet. Inte ens (s) cirkus med att ordna ny partiledare fick så många artiklar som det amerikanska primärvalet. Oppositionspartiets medlemmar i 50 delstater skall säga sitt. Det blir minst tre artiklar per delstat i t ex DN. En inför primärvalet, en samma dag som primärvalet och en när resultatet för vad republikanerna i en fjuttig amerikansk tycker om de olika presidentkandidaterna. 150 artiklar.

Nu tror hushållen på stigande bostadspriser

SEB släppte sin boprisindikator idag och den är nu återigen uppe på positiva värden.

Indikatorn visar nu på +1 efter att 34% av svenskarna tror på stigande bostadspriser mot 33% som tror på fallande priser.

Nytt trafikrekord på bloggen vecka 10

Förra veckan blev det nytt trafik- och besöksrekord på bloggen, som är Sveriges största och absolut mest lästa oberoende samhällsblogg inom finans, ekonomi och miljö.

Under vecka 10 var trafiksiffrorna enligt Google Analytics 25 538 helt unika besökare, 82 761 besök och 158 195 sidnedladdningar. Det är rekordsiffror både för antalet unika besökare, antalet besök och antalet sidvisningar, vilket det senaste halvåret annars inte sammanfallit på samma vecka.

Russia Today ÄR Kremls propagandakanal

Många läsare och andra följer den ryska statsägda propagandakanalen Russia Today, en TV-kanal som alltid är hårt vinklad anti-väst och pro-rysk, inklusive pro alla ryska intressen, t ex pro den syriska regimens dödande av civila. När exempelvis resten av världen i samband med det ryska fuskparlamentsvalet visade de massiva demonstrationerna mot regimen så visade man på RT istället någon av de små pro-regimdemonstrationerna.

Allt målas i svart-vitt. Väst har alltid fel. Det existerar inga problem i Ryssland. 

2012-03-11 15:41

Hur mycket betalar du till bankerna om året i bland annat räntor, fondavgifter och andra avgifter?

Veckans fråga är hur mycket du betalar till bankerna varje år? Det är naturligtvis ingen enkel sak att räkna ut, eftersom det inkluderar räntor (före avdrag), fondavgifter, kort- och Internetbankavgifter, courtage, bankfack och andra transaktionskostnader.

Bra intervjuer med Michael Wolf i DI och Sydsvenskan

Dagens Industri har idag en riktigt bra och lång intervju med Swedbanks VD Michael Wolf.

Läs den. Och läs vad Wolf faktiskt citeras säga.

2012-03-10 17:55

En av dessa män pratar i egen sak...

Schibsted/SvD har en överraskande intetsägande artikel där en mäklaren och mäklarbyråägaren Erik Olsson ställs mot Bostadskreditnämndens Bengt Hansson.

Här kunde det blivit dramatiskt och spännande, men det blev bara ett stort jaså.

Veckans guldcharts

Dags för lite charts för guldet.

Två hål i väggen?

Det sätts mycket hopp till elbilar som framtidens räddning bort från oljeberoendet. Men även med branschens ständigt optimistiska egna prognoser så kommer inte mer än 10% av bilparken vara elbilar till år 2030, om man i övrigt förutsätter att bilparken inte ökar eller minskar.

2012-03-09 21:33

Reuters: Greklands betalningsinställelse utlöser CDS:er

"ISDA declares Greek credit event, CDS payments triggered"
Oops. Vi får väl se hur vattentäta skotten var.

Eller "trevlig helg" som det också heter.

Fredagsmys: Bilen!

Dags för lite fredagsmys. Den här gången blir det inte om börsen eller något sådant trams.

Istället skall det handla om vår generellt näst käraste ägodel (efter spritflaskan), nämligen bilen.

Ett förtydligande om bloggarens egna positioner

Det här är en blogg. Jag skriver mer eller mindre välformulerade och genomtänkta inlägg. Ibland bollar jag fritt tankegångar och idéer, tankegångar och idéer som inte ens behöver vara mina egna utan sådant jag finner är intressant eller utmanar mina egna åsikter och tankar. Ibland skriver jag åsikter. Ibland skriver jag ren fakta. Ibland skriver jag saker för att utmana de åsikter som jag vet att många av bloggläsarna sitter på, med förhoppningen att åminstone väcka tankar och funderingar och utmana etablerade åsikter.

Oftast är det tydligen läsvärt baserat på besökssiffrorna.

Skall Tomhylsan slutligen kastas ut?

"I don't build the bombs, I only drop ' em", The Pilot, Dive
Skjuter man med automatvapen så kastas normalt tomhylsor ut direkt, men den svenska regeringen är inget automatvapen, utan mer ett klassiskt repetergevär. Där krävs det att man manuellt drar bak slutstycket för att kasta ut den tomhylsa (patron) som blir kvar efter att ha skjutit.

De senaste dagarnas moralpanik och otroliga svenska mediahyckleri kring Saudi-Arabien och den eventuella vapenfabriken verkar allt mer landa i försvarsministern Tomhylsans knä. Trots att han är försvarsminister och alltså måste vara riktigt duktig på att ljuga om hemligheter så har han återigen visat sin kompetens. Genom att först ljuga och sedan ertappas som lögnare (Schibsted/SvD).

Säkert Köp konverterar bostadsrätter till hyresrätter

I en nybyggd förening, Halssmycket i Lerum (Byggvärlden från 2010 och december 2011, HSB 2010), så lockade man med hela tre års avgiftsfrihet i föreningen. Tre år. 

Dessutom erbjöd man "försäkringen" Säkert Köp, vilket innebär att du i teorin skall få tillbaka det du betalat för klubbmedlemskapet (lägenheten) om du säljer inom tre år. 

Det lät väl bra?

The only way is up, baby?

My big fat greek rumour night.

DI ute och cyklar

Dagens Industri är ute och cyklar. Igen. Inget konstigt med det, men nu slår de på trumman över att höjda bensinpriser skulle ge staten mer i moms.

Det är förstås helt fel och visar på dålig eller obefintlig insikt och förståelse hos Dagens Industris journalister.

2012-03-08 15:21

Öppen tråd: Ödets minut rycker närmare för Grekland

Finns väl egentligen bara en sak att fokusera resten av eftermiddagen på.

Nämligen beskedet, ryktena, nyheterna och viskningarna kring Greklands betalningsinställelse. Frivillig eller ofrivillig är frågan?

Trafikmaktordningen

"Man föds inte till bilist, man blir det." - Trafikmaktordningen
Utlovade inlägg om bilar och bilismen i veckan, men veckan går fort. Kanske dags att dra igång?

Statoil höjer till 15:43 för blyfri 95 - var är gnället?

Bensinpriserna fortsätter skjuta iväg. Statoil höjde just sitt riktpris för blyfri 95 till 15:43 (TV4, komplett lista hos Statoil).

Men var är gnället?

Var är "upproren", dvs namninsamlingarna? Var är gnället om att det är skatterna som höjs? Vad har hänt med det svenska folket. Det är alldeles tyst. Normalbilisten som tankar ca 100 liter bensin i månaden betalar nu hela 125:- SEK per i månaden än vid årsskiftet. Hur kan folk tolerera det? Fattar ni, 125:- kronor!!!!

(m):s nya nya politik

I tisdags skrev statsminister och moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt på DN Debatt om en förnyad och utvecklad politik inför valet 2014. Som ledande regimparti så är det högintressant läsning.

Till en början nämns att det var alliansen som vann valet, men nu låter det som att det är (m) som skall vidareutveckla alliansens politik. Vad de andra allt mer marginaliserade partierna tycker i frågorna verkar inte finnas på bordet och det är ju endast Reinfeldt som skrivit under på debattinlägget.

Man koncenterarar sig på fem områden.

Ödesdag för Grekland - ikväll avgörs PSI

Torsdagen är en ödesdag för Grekland. Idag skall slutligt besked komma om PSI-avtalet, private sector involvement, dvs banker och andra privata fordringsägares frivilliga nedskrivningar av grekisk statsskuld.

2012-03-07 18:17

Den svarta svanen nu i svensk översättning

Förlaget Pontes har översatt Nassim Nicholas Talebs bok Den svarta svanen - Vad mycket osannolika händelser kan leda till.

Polisens kulor - damned if you do, damned if you don't

Det här blogginlägget är mina åsikter, det betyder alltså inte att jag gör anspråk på att ha rätt.

Gästinlägg: Det missförstådda kapitalet

Gästinlägg signerat Bullion följer:

Trafikrekord på bloggen

Under gårdagen sattes ett trafikrekord på bloggen. Aldrig tidigare har en enskild dag orsakat så mycket trafik.

Tisdagen den 6:e mars 2012 visades 31 861 sidor och bloggen besöktes 14 546 gånger av 7 827 unika besökare. För lite proportioner så var trafiken hela förra veckan 139 595 sidvisningar, 75 926 besök fördelat på 21 193 unika besökare.

Reinfeldts cashar inte in

Nu skall jag försvara Fredrik Reinfeldt (m) och Filippa Reinfeldt (m), vilket kanske är lite ovanligt eftersom regeringspartier generellt alltid förtjänar kritik, trots allt är det de som är ansvariga för Sverige idag.

Prisa Avanza, här kommer skatteåterbäringen

Som vi som har kapitalförsäkringar (KF) vet så är utdelningar i KF skattefria, liksom de numera är även i det nya investeringssparkontona (ISK). Men det dras fortfarande utländsk källskatt, oftast 15%, på utländska aktier.

2012-03-06 16:08

Öppen tråd: Börsras

Börsen rasar rätt friskt idag. OMXS30 är i skrivande stund ner 3.40%.

Ner faller JM, spolar priserna bort

Jag nämnde i ett blogginlägg härom dagen att Affärsvärlden hade uppgifter om att JM (OMX:JM) var på väg att sänka priserna på sina osålda lägenheter. Tja, nu blev det också så.

Förvärvsinkomster i Sverige

Lite mer seriöst (men bara lite) än förra inlägget så kan det vara värt att titta på förvärvsinkomster i hela Sverige.

Först reder vi ut vad statistiken visar. Statistiken visar förvärvsinkomster från lön, näringsverksamhet och Försäkringskassan (pension, föräldrapenning, sjukpenning mm). Siffror om medellöner på 28 400 för år 2010 är omräknat till heltidslöner, dvs vad folk hade fått i lön om alla jobbade heltid och ingen försörjdes av försäkringskassan. Men sådan är ju inte verkligheten. Siffrorna nedan ger en medianförvärvsinkomst på 233 000:- i riket, dvs 19 417:- i månaden och inga 28 400:-.

Vad har stockholmarna för lön, egentligen?

Det blev en diskussion om vad världens snyggaste, mest bildade och intelligentaste människor, dvs stockholmarna, har för lön och hur mycket denna avviker från de fula, obildade och korkade människorna i resten av vårt avlånga land (dit räknas alltså även undertecknad, som inte bor i närheten av stockholms vackra och intelligenta människor utan i en backstuga i en provins).

EU: Sverige skall införa amorteringkrav och sänka ränteavdragen

Via Nyhetsbyrån Direkt (DirektE+T/Affärsvärlden) nåddes vi igår om vidare besked från EU-kommissionen om vad de vill se att Sverige tar för åtgärder för att få ner den enorma svenska privata skuldsättningen, samt ordna problemen på bostadsmarknaden.

Specifikt vill EU-kommissionen att Sverige inför amorteringskrav på bostadslånen och sänker eller avskaffar ränteavdragen. Ovanpå detta vill man att Sverige utökar byggandet av hyresrätter. Det senare för att på så sätt inte öka svenskarnas privata skuldsättning, men lösa flaskhalsar på bostadsmarknaden.

Slutspel för Grekland

Denna vecka är avgörande för den fortsatta utvecklingen av den grekiska tragedin. Senast på torsdag vet vi om Grekland gör en ordnad och frivillig (för fordringsägarna) betalningsinställelse, eller om det blir en ofrivillig betalningsinställelse.

EU det enda som kan rädda oss från B(R)IC

Vi avbryter våra ordinarie sändningar för ett viktigt meddelande från sponsorn EU-kommissionen!

2012-03-05 21:50

Sverigedemokraterna nu tredje största parti

Detta inlägg innebär inte att jag är sverigedemokrat eller sympatiserar med dem som parti eller ideologi. Detta inlägg betyder inte heller att jag vill se någon invandringsdebatt i kommentarsfältet. Var vänlig att respektera den önskningen, annars låser jag inläggets kommentarsfält. Invandringsdebatt kan ni istället ta på de ställen ni brukar föra den. Snälla.

Detta inlägg skriver jag för att detta är intressant och tarvar ytterligare analys.

Bostadsbubblan: Förnekelsefasen är över

Förnekelsefasen är över vad det gäller bostadsbubblan. Även om individer befinner sig på olika platser i den psykologiska behandlingen av bostadsbubblan så har bolånekollektivet, BLK, gått vidare.

Förnekelse. Ilska. Förhandling. Depression. Acceptans.

Repris: Genuskorrekt Lego

Nedanstående är en repris på ett tidigare blogginlägg, angående dagens trams på DN Kultur om att Lego är stereotypt. Men har kulturgenusvänstereliten brytt sig om att fråga sina barn vad de vill leka med? Barn vill ha roligt, kulturgenusvänstereliten vill tukta barn politiskt. Det går utmärkt att köpa flicklego till pojkar och pojklego till flickor. Men är man kulturgenusvänsterelit så finns det tyvärr inget tråk-lego. Tråk-lego, med gråa figurer i grå färger och med obestämt genus som sitter i var sin fotölj och läser Röda Rummet, har efter noggranna marknadsundersökningar visat sig vara tråkigt enligt barnen.

Reprisinlägget är från december 2010 och då var det Aftonbladet som snurrade bort sig. Ber om ursäkt för återanvändningen. Återanvändning börjar nu:

Miljölibertarianism?

Om vi tar några grunder från förra inlägget om frihetens filosofi så kan vi applicera dessa på miljö och ändliga resurser.

Frihetens filosofi

Alltid behövs det lite balans. Jag har ju varit flitig på sistone i att peka ut problem orsakade av nyliberalismens idéer, men för balansens skull följer här lite om frihetens filosofi, grundläggande tankar för libertarianismen (eng libertarianism), dvs den formen av ultraliberalism som inte finns representerad i svensk riksdag.

Vi avbryter allmänt sammanbrott

När det gäller samhällets motståndskraft och anpassningsförmåga vid störningar och kriser, resiliens, så är ju ordningsmakten och rättsväsendet några hörnpelare, liksom förmågan att larma och få hjälp från samhället.

Men det allmänna sammanbrottet i det svenska samhället fortsätter. Lagen om minskande avkastning är i full fart och vad vi upplever och genomlever idag är alltså en samhällelig kollaps.

En spaning kräver tre exempel.

Avkastning på eget kapital hos några börsbolag

Med tanke på att de svenska storbankerna bara visar upp medelmåttiga ca 10 - 13% i avkastning på eget kapital, så kan det vara intressant att jämföra detta nyckeltal för hur lönsamt ett bolag egentligen är för aktieägarna för ett antal andra bolag. Som bekant är börsen ett nollsummespel, när man undantar utdelningar och uppbyggnad av eget kapital. Själva börshandeln förutsätter hela tiden att en greater fool är beredd att ta över din position och förvandla dina ackumulera vinster till hans potentiella förluster.

Men själva företagen kan ticka vidare hälsosamt ändå. Och den sammantagna lönsamheten för aktieägarna hittar man i avkastning på eget kapital. Resten är ett pyramidspel.

För uträkningarna nedan tar jag och dividerar årets resultat 2011  med eget kapital 2011. Likt för bankerna kan detta skilja några tiondelars procent mot vad bolaget själv redovisar. Jag har avrundat siffror.

2012-03-04 17:57

Hur många bilar har ditt hushåll och vad är deras bränsleförbrukning?

Veckans frågor handlar om en av våra mest kära ägodelar i dagens samhälle - bilen.

Hur många bilar har ditt hushåll och vad är deras snittförbrukning? Tillägg: Är du med i en bilpool? Svara här ute till höger och jag kan som vanligt inte se vem du är eller var du sitter när du svarar, även om Trafikverket har järnkoll på vad du har för bilar i hushållet ändå. Det här handlar inte om svenska folkets bilinnehav, utan om bloggens läsares bilinnehav.

För er som vill berätta mer om ert bilinnehav eller icke-bilinnehav etc så går det förstås bra att kommentera. Det kommer ett omfattande blogginlägg om bilar idag och i framtiden i veckan.

Putinvalet pågår för fullt

Ryska folket går just nu till valurnorna för att välja Putin (Schibsted/SvD).

Det är ungefär samma form av demokrati som under gamla Sovjetunionen, dvs man gick till valurnorna för att rösta på enda alternativet kommunistpartiet, så det känns kanske ganska naturligt för majoriteten av ryssarna. För en liten liberal minoritet så känns det kanske lite tristare.

Bankernas avkastning på eget kapital

Jag skrev tidigare att svenska banker uppvisar en avkastning på eget kapital om 10%. Det var en generell siffra från Bankföreningen, som anger 10.3%. Finns ingen konspiration här, bara fakta. 10.3% var från en extern källa som alltså är länkad då som nu.

Däremot finns de sk penningsystemhaveristerna som far med direkta lögner som svagsinta köper med hull och hår eftersom man vill ha en syndabock för sina egna privata problem - lämpligen bankerna eller för den delen undertecknad. Människan mår bättre när man kan skylla på någon annan.

2012-03-03 15:17

Stopp för bondens marknad och boksigneringar

Drevet går nu att torghandelsundantaget från krav på av Skatteverket certifierade kassaapparater skall tas bort och att alltså all handel måste ske med registrerad kassaapparat.

Torghandelsregelverket är också tillämpbart på mässor, konferenser, kongresser och boksigneringar. I princip så summerar man dagskassan och räknar ut moms etc utifrån denna summering, men nu blir det alltså aktuellt att ha en kassaapparat för ett antal tusen kronor för att t ex kunna signera böcker i samband med framträdanden.

Tre små grisar i ny tolkning

Nedanstående är en en reklamfilm för brittiska The Guardian, reklam som jag inte får betalt för utan visar för att den är väldigt bra. Det handlar om en omtolkning av sagan om tre små grisar, ni vet den med vargen som blåser omkull de dåligt byggda husen, men när han skall klättra ner genom skorstenen i det tredje huset, som är byggt av sten, hamnar han i grytan istället.
Här blir det både sociala medier, kravaller och den brittiska bostadsbubblan som får vara med i handlingen.

Johan Norberg + Jonas Sjöstedt = sant?

Liberalen Johan Norberg talar återigen klarspråk i en debattartikel hos DN. Det är den gamla skåpmaten han brukar mata oss med, men det är läsvärt ändå.

2012-03-02 16:41

Fredagsmys: Utbudschock på Hemnet

Inte bara säljer man nu soprum i Stockholm som prima bostadsrätter, utan en utbudschock är på gång hos Hemnet.

Söker man manuellt på antalet bostadsrätter till salu så blir det väldigt intressanta siffror.

Jordbruksmark blir skuldträsk

Som jag nämnde igår har Land - Lantbruk & Skogsland - nu uppmärksammat att svenska bönder är på väg in i ett skuldträsk samtidigt som markpriserna inte går att motivera företagsekonomiskt. Det gäller nu även jordbruksmark och inte bara skogsmark som för länge sedan lämnade all företagsekonomi bakom sig.

Feta kastrater och hungriga ungdjur

Som respons på mitt fiske efter aktier att stoppa i byrålådan i förra inlägget svarade flera personer med Coca-Cola (NYSE:KO), världens starkaste varumärke (gissar att de som föreslagit detta tillhör Church of St Buffet). Det är dock fortfarande inte ett hungrigt ungdjur utan enligt mig en fet kastrat.

Världens (eller iaf USA:s, många amerikaner har svårt att se skillnaden) tio största varumärken sade 2011 vara i ordning Coca-Cola, IBM, Microsoft, Google, GE (General Electric), McDonalds, Intel, Apple, Disney och HP (enligt Interbrand). Samtliga feta kastrater som knappast har någon fantastisk tillväxt att se fram emot.

Aktier för byrålådan

Ett uttryck som man ibland hör är att köpa en aktie och lägga i byrålådan, ett ideomatiskt uttryck som förstås var mer relevant fram till 1990-talet, då man så sent som på 80-talet fortfarande kunde ha aktiebrev för att visa ägandet av aktier. Komplett med rutor på baksidan där banken skulle stämpla att man hämtat ut årets utdelning.

Avsikten med begreppet är iaf aktier som man tror kommer utvecklas fantastiskt på mycket lång sikt, något man köper och sedan glömmer bort. 

2012-03-01 17:28

Lämna över nyckeln?

I USA fungerar som bekant bostadsmarknaden som så att man kan lämna ifrån sig panten, bostaden, och gå därifrån skuldfri, vilket också lett till "en del problem" för bankerna. Tidigare har det främst varit personer med låg inkomst som gjort detta, men nu uppmärksammar saligt insomnande E24 att problemet klivit upp i prisklasserna.

Mästerligt om peak oil på Newsmill

Andreas Larsson från Omställning Gästrikland (på vars framtidsvecka i jag kommer föreläsa i Ockelbo i april) har skrivit en mästerlig artikel på Newsmill, med titeln Allt för optimistiska oljeprognoser leder till felinvesteringar.

Överklassens brist på etik

I en nyss accepterad och publicerad vetenskaplig amerikansk studie med titeln Higher social class predicts increased unethical behavior (abstract hos PNAS) visar det sig att högre klasstillhörighet går hand i hand med bristande etik.

Överklassindivider visar sig bryta mot trafikregler oftare än lägre samhällsklasser. Detta känner vi ju alla till sedan tidigare - folk i exempelvis Mercedes kör ofta som svin och visar noll hänsyn för medtrafikanter, men detta är nu också vetenskapligt visat.

Gästinlägg: Fakta om LTRO (Long-Term Refinancing Operation) och Likvidite

Nedanstående är ett gästinlägg signerat Bullion som tidigare skrivit korrekt om banksystemets kapitalkrav. Gästinlägget handlar om ECB:s LTRO.

Svante1 has left the building!

Vi känner, respekterar och älskar alla bloggkommentatorn Svante1 som hade helt rätt om de senaste månaders börsuppgång, baserat på sin hemliga metodik för att spekulera på börsen. Helt utan ironi.

Det gäller dock att hänga med i alla kommentarstrådar på bloggen om man skall fånga upp vad han skriver. Nu har han nämligen blivit negativ till börsen, som i bästa fall kan gå i sidled. Sålt av har han också gjort. Citat från igår: