Cornucopia?

2012-02-29 19:48

Cornucopia? nominerad till Årets Ekonomibloggare

Jag har tydligen blivit nominerad till Årets Ekonomibloggare av Åre Kapitalmarknadsdagar i gott sällskap. Motiveringen lyder:
"Initierat och rikt med grafiska illustrationer av den ekonomiska utvecklingen. Nördigt utan att bli tråkigt."
Juryn säger sig ta emot åsikter om detta inför slutligt beslut på [email protected]. Vinnare meddelas den 8:e mars, torsdag kväll nästa vecka i samband med Åre Kapitalmarknadsdagar 2012. Antar att vinnaren får möjlighet att cykla till Åre för att ta emot sitt pris och frotteras i det celebra sällskapet av närvarande VD:ar (inklusive VD:n för Blondinbella AB), politiker och allmänna högdjur på Copperhill Mountain Lodge.

Total förvirring om oljeförsörjningssäkerhet - ransonering av diesel 2017 i OECD

På inrådan av (nya) bloggrannen Swedish Prepper har jag genomlidit Folk & Försvars seminarium från tidigare idag om Olja och försörjningsberedskap som man kan titta på hos Bambuser. VARNING: Huvudvärk kan komma plötsligt!

Vad som framgick var att det råder total förvirring och noll politisk beredskap för alla former av oljekris - både en akut politisk kris pga t ex ett krig inblandade Iran, såväl som den långsiktiga försörjningsproblematiken pga peak oil.

Samtliga BNP-gissningar var för optimistiska!

Siffror för svensk BNP för fjärde kvartalet 2011 (Q4) och helåret 2011 släpptes idag. (TT/Schibsted/SvD, Raketforskarreporter/Schibsted/SvD, TT/Bonnier/DN)

Under Q4 föll ekonomin 1.1%, även om den jämfört med Q4 2010 steg med 1.1%. Men helåret 2011 landade på 3.9%. Den sämsta prognosen gissningen från våra högavlönade raketforskare hos banker och andra som får lön för att gissa svensk BNP låg på 4.1%. Trots alla miljoner i lön och trots alla åratal av universitetsstudier, seminarier och uttalanden i media så hade den samlade svenska stjärnanalytikerkåren alltså helt fel. Raketforskarna inom analytikerkåren trodde på +2.6% jämfört med Q4 2010, men utfallet blev 1.1%.

Peak car?

Sveriges Radios Klotet har idag ett inslag om förmodat minskat bilåkande redan idag, för att inte tala om i framtiden, något som forskare kallar peak car.

LTRO 11:15

Dagens viktigaste tid är antagligen 11:15, då ECB berättar hur många hundra miljarder euro man tryckt upp och lånat ut till 1% ränta i tre år till europeiska banker. Allmän konsensus så här i förväg är att man trycker upp ca 1 000 000 000 000:- EUR, dvs ett tusen miljarder euro.

Dessa pengar kommer sedan successivt att pumpas in i finansmarknaderna och dra upp tillgångspriserna, men det finns antagligen en viss förväntan på detta redan. Trycker ECB upp mindre än 1000 miljarder kan marknaden bli besviken och vi kanske får se en motreaktion.

2012-02-28 18:21

Anders Bolånetorsken Borg

Nu kommer många reagera negativt på det här blogginlägget, vilket alltid sker vid angrepp på helgon politikerelit. Det kommer komma ad hominem-attacker på mig etc, men det är sådant man får ta. Spelar ingen roll om man angriper eliten ifrån (m), (s), (v) eller något annat parti, motangreppen kommer garanterat ändå, typ "skriv om sådant du förstår dig på", "låg nivå" etc.

Jag har lagt fram alternativen att Anders Borg är obildad eller populist som förklaring till att han blir allt mer desperat kring bostadsbubblan och framför allt räntan. Men det kan finnas en tredje anledning. Det kan likt många andras uttalanden handla om en personlig partsinlaga, vilket vi sett från t ex ledande tjänstemän hos Finansinspektionen med insatslägenheter i centrala Stockholm/Östermalm. Och Anders Borg är i allra högsta grad skuldsatt. 

Han ser rent av ut att vara en sk bolånetorsk, BLT, dvs ha större skulder på bostaden än tillgångar eller av banken tvingas ta oönskade åtgärder pga för hög belåning.

Landshypoteks återbäring bekräftar de låga marginalerna på bolånen

Nu har de flesta som idag sitter illa till och gnäller över att bolåneräntorna inte faller när Riksbanken sänker sin reporänta (fast bolåneräntorna föll i förväg medan Riksbanken fortfarande höjde reporäntan fast då var det tyst på klagosången att reporäntan inte fungerade) inte någon jordbruksfastighet de bor på, utan bor i lägenhet eller villa i stan.

Men för de som bor på landet i en jordbruksfastighet så finns det faktiskt ett brukarkooperativ man kan vända sig till för sin belåning. Specifikt Landshypotek. Som brukarkooperativ ägs Landshypotek av sina lånekunder och överskott från låneverksamheten går bara tillbaka till verksamheten eller delas ut som återbäring till lånekunderna.

Glöm sänkt bolåneränta - bankerna gör knappt vinst på bostadslånen idag

Affärsvärlden redovisar vad kostnaden för Swedbanks bolån är och det visar sig att under perioden 2008 - 2010 har Swedbank gått i förlust på bolånen. Bruttomarginalen har ätits upp av kostnaderna för administration, kapitalkostnad (=kostnaden för bankens eget kapital, det aktieägarna satsar), likviditetskostnad och kreditförluster. Sedan 2011 går man dock marginellt plus på bostadslånen.

Banken skriver i sin årsredovisning följande (PDF):

Nu blöder tjänstemännen och medelklassen

Tjänstemännens Centralorganisation, TCO, som organiserar 1.2 miljoner svenska tjänstemän, i princip alla utom de som kallar sig akademiker och går via SACO även om det finns visst överlapp, går nu ut och kräver sänkta bolåneräntor.

Det är just inom TCO:s sektorer som man hittar medelklassen, tjänstemännen, dvs de som tagit på sig de allra största skulderna under bostadsbubblans fartblindhet. Inte heller TCO förstår att det finns inte längre någon direkt koppling mellan Riksbankens reporänta och bostadslånen. Det fanns en koppling under bostadsbubblans snabbaste år 2005 - 2007, men det var alltså en parentes. Problemet nu mot då är att svenskarna, speciellt tjänstemännen, nu är så extremt mycket mer skuldsatta än tidigare.

Hasselbladska huset (fortsättning)

Se tidigare inlägg om "Göteborgs finaste address" (inlägg ett, inlågg två), Hasselbladska huset, ett hus och projekt som på så många sätt symboliserar allt vi älskar med bostadsbubblan, fartblindhet, profiterande entreprenörer och överbelånade, i det här fallet tyvärr med rätta, bolånetorskar.

RRGC Rockan kan bli din för 585 000:-

Budgivningen på fd radargruppcentralen Rockan är igång. Högsta budet ligger för tillfället på 580 000:- SEK. Se tidigare inlägg för mer detaljer.

2012-02-27 14:59

Vi är gudar!

Bo Zackrisson, redaktör för tidskriften 2000-talets vetenskap, tillika redaktör för LCHF magasinet och även redaktör för LCHF-doktorn Annika Dahlströms första två böcker, har skrivit en omfattande recension av bloggrannen David Jonstads bok Kollaps - livet vid civilisationens slut (Adlibris 184:-, Bokus 179:-) i senaste numret av 2000-talets vetenskap. Bo delar nu med sig av ett särtryck ur 2000-talets vetenskap med hela recensionen av Kollaps som nedladdningsbar PDF om ni vill läsa.

IMF: Riksbanken har köpt guld - Riksbanken: Nej, det har vi inte

IMF hävdar i sin månatliga rapport att den svenska centralbanken Riksbanken (Reuters), skall ha köpt 18.3 ton guld december till januari. Detta motsvarar ca 6.8 miljarder SEK.

Den kommande europeiska gaskrisen

Globala Energisystem i Uppsala har producerat ytterligare en "peak oil-doktor". Den här gången heter han Kristoffer Jakobsson och hans avhandling finns att ladda ner i sin helhet från Uppsala Universitet.

Jakobsson har även varit medförfattare till några av de vetenskapliga papper som låg till grund för Dr Björn Söderbergs avhandling kring Norge, Ryssland och den framtida europeiska bristen på fossilgas från 2010, som torde vara högintressant för många av bloggens läsare. Titeln på den avhandlingen var "Production from Giant Gas Fields in Norway and Russia and Subsequent Implications for European Energy Security". Även den doktorsavhandlingen finns att ladda ner från Uppsala Universitet.

Dr Söderberg jobbar för övrigt numera som analytiker åt Fortum. Som en del har noterat har priserna på t ex stadsgas stigit lite (200%) över vintern, inte för att stadsgas är exakt samma sak som fossilgas. Dock såg vi i vintras hur begränsningarna i fossilgaskapaciteten redan idag leder till brist när Ryssland stängde sin export till halva Europa eftersom man måste prioritera det egna landet. Nordstream fungerade dock så partnern Tyskland fick sin gas ändå.
Norges gasproduktion
Källa: Dr Björn Söderberg, 2010

Problemen för EU kommer bara bli värre. Den inhemska produktionen inom EU kommer falla från 216 Gm3/år år 2006 till 90 Gm3/år 2030 enligt Söderbergs avhandling. Samtidigt förväntas behovet öka från 532 Gm3/år till 680 Gm3/år. Idag täcks gapet upp av främst Norge och Ryssland, men Norges gasproduktion beräknas toppa redan i intervallet 2015 - 2020 och börjar därefter att falla. År 2030 kan Norges gasproduktion vara lägre än den är idag. Detta inkluderar ett optimistiskt scenario om ännu ej hittad gas i omstridda Barents Hav.
Rysk gasproduktion, optimistiska
tidplaner och framtida produktion
Källa: Dr Björn Söderberg, 2010


Låt oss säga att Norges gasproduktion är 90 Gm3 år 2030, lika stor som EU:s inhemska produktion om 90 Gm3 vid det laget.


Det ser inte mycket bättre ut för Ryssland. Om alla optimistiska tidplaner håller planar rysk gasproduktion ut 2025 och börjar falla 2035. 2030 ligger i så fall total rysk gasproduktion på runt 900 Gm3 per år
Rysk gasproduktion, fördröjda
tidplaner och framtida produktion
Källa: Dr Björn Söderberg 2010

Men om tidplanerna inte håller, vilket ger sig nu under 2012 så kan produktionen redan plana ut runt 2020 för att sedan sakta öka något fram till ca 2040 då den börjar falla. I det scenariot ligger produktionen runt 800 Gm3 2030.

Ser ju på pappret ut att kunna fylla EU:s behov, men detta inkluderar inhemsk konsumtion av gas och även gasexport till bl a Kina.
Gasexport från Norge och Ryssland
till EU. Källa Dr Björn Söderberg 2010

I realiteten kommer den norska plus ryska oljeexporten till EU att i bästa fall plana ut redan 2015 runt 275 Gm3 per år. EU kan komma drabbas av en fossilgasrelaterad gaskris redan i intervallet 2015 - 2020 med fortsatt fallande inhemsk produktion och utplanad import. I värsta fall faller importen redan inom något år.


Till 2030 är den inhemska produktionen alltså 90 Gm3 samtidigt som exporten från Norge och Ryssland (egentligen CIS - Commonwealth of Independent States, fd Sovjetunionen, dvs även Azerbadijan och Kazakhstan) bara kommer ligga runt 275 Gm3. Summa 275+90=365 Gm3. Samtidigt beräknar IEA att EU:s efterfrågan skall vara 680 Gm3 år 2030.


Detta är en helt orimligt ekvation. En stor del av EU:s energibehov tillfredsställs idag av fossilgas, fossilgas det kommer bli brist på med start någon gång efter 2015. Till 2050 kommer det i princip inte finnas någon fossilgas alls.

I framtiden kommer EU att dansa helt efter den ryska balalajkan. Via Nordstream har dock just Tyskland säkerställt att få sin gas framöver, då Ryssland kan hoppa över övriga länder och leverera direkt till Tyskland. Samtidigt verkar Southstream-pipelinens konkurrent Nabucco från Turkmenistan att hänga löst och kanske inte blir av alls (Wall Street Journal). Istället för att gå till Turkmenistan kanske den bara kommer gå mellan Bulgarien och Österrike, vilket betyder att det blir balalajkadans även i södra Europa i den mån det finns gas att leverera framöver.

Putin har i veckan utlovat 25%-igt höjda försvarsanslag för nytt material från 4000 miljarder SEK till 5000 miljarder SEK. För att kunna använda det politiska gasvapnet för att styra EU framöver behöver man ha en trovärdig arsenal bakom retoriken och maktspråket. Se även bloggrannen Wisemans blogginlägg om strategiska realiteter och Ryssland.

Oavsett kommer inte priset på den ryska gasen vara billigt framöver. Med risk för att den ryska oljeexporten upphör runt 2023 så skall gasen via högre pris helt täcka upp inkomstbortfallet som den sinande oljan annars innebär för Ryssland. Den som tror att Ryssland kommer prioritera oljeexport framför inhemskt behov kan notera följande

  1. När bränderna förstörde den ryska veteskörden 2010 stoppade man exporten av vete för att prioritera den egna befolkningen.
  2. I vintras stoppade man fossilgasexporten till halva EU för att prioritera den egna befolkningen
  3. Inför presidentvalet har man förbjudit prishöjningar på bensin och diesel
  4. Man har ett separat inhemskt pris på olja sedan länge

Och i Sverige jobbar gaslobbyn hårt för fortsatt utbyggnad av svenskt fossilgasberoende. Vi är idag en nagel i ögat på Ryssland eftersom vi är ett av få länder i EU som inte har ett avgörande beroende av gas, i en snar framtid rysk sådan nu när Danmark slutar exportera gas. Därmed finns det en risk att gasvapnet inte går att använda mot Sverige, vilket dock inte är ett problem. Det räcker med militärövningar för att få oss att göra som Ryssland vill.

För privatpersoner som blivit pålurade fossilgas för husuppvärmning (t ex längs gasledningarna längs västkusten) eller som har gasbilar så kan det bli ett bryskt uppvaknande de kommande åren. Prisbilden kommer inte se ut som idag. Vad värre är att bolag som Göteborg Energi har hängt upp en stor del av fjärrvärmen i Sveriges näst största stad på just denna fossilgas och situationen i Malmö är likartad. Kan bli en spännande överraskning även för fjärrvärmekunderna framöver. Och för Göteborg Energi.

Det är av största vikt att den svenska gaslobbyn inte får igenom sina önskemål om ökat gasberoende i Sverige.

Och Nordstream kommer bli en allt viktigare strategisk resurs i framtiden.

EU kommer få problem och de ligger nära i tiden. Vad som kan hindra en regelrätt energikris de närmsta åren är att EU hamnar i en permanent recession vilket gör att efterfrågan på energi successivt minskar och att kapital inte friställs till ytterligare utbyggnad av fossilgaskraftverken. Fortsatt ekonomisk kris drabbar dock alla och inte bara de som direkt eller indirekt hängt upp sin energiförsörjning på fossilgas. Men med sammankopplade elnät så kommer Sverige att drabbas av höjda elpriser. Bind även fortsättningsvis ert elpris på längsta tillgängliga intervall. 

SMS-tjänster från Aktieexperterna.se

Detta inlägg är sponsrat av AktieExperterna.se.

Hos Aktieexperterna.se kan man följa andra medlemmars (profilers) agerande på marknaden eller prenumerera på någon av expertprofilernas rekommendationer.

AktieExperterna.se har dragit igång en ny tjänst med namnet AktieSMS som innebär att man enkelt kan följa/synkronisera vanliga profilers och experters portföljförändringar genom att ta emot synkroniserade orderSMS varje gång förändringar sker i portföljerna.

Man bör välja en profil som har en placeringsinriktning man har förtroende för. Det finns flera olika inriktningar, teknisk och fundamental analys, tillväxt och utdelningsbolag, oupptäckta bolag och långsiktighet. Som alternativ till nuvarande medlemmar på hemsidan har man tagit fram fyra experter. Experter är erfarna och har god kompetens. Väljer man någon av dessa experter får man prova första månaden gratis med tillgång till deras privata forum där man kan få PPM-råd och andra värdefulla tips om ekonomi. Experterna ger dessutom pengarna tillbaka på sina tjänster om respektive expertprofil inte slagit börsindex under kvartalet. Man kan alltså se avgiften som en förvaltningskostnad och respektive expert som en förvaltare, även om man själv får genomföra affärerna. Till skillnad mot fondförvaltning så slipper man alltså förvaltningsavgifterna om råden inte slår börsindex.

Läs mer om tjänsten på: http://www.aktieexperterna.se/aktiesms/aktiesms

Guldpris i SEK per gram till och med vecka 9 år 2012

Hög tid att uppdatera guldprisgraferna och guldpriset i det för oss svenskar relevanta svenska kronor.

Bra genomgång av bolåneräntorna

Bloggaren Mengerian har en utmärkt genomgång av vad som styr våra bolåneräntor på sin blogg.

2012-02-26 17:31

Investerar eller spekulerar du i guld eller silver?

Dags att reprisera en undersökning som inte körts här på bloggen sedan 2010. Många nya läsare och nya typer av läsare har tillkommit sedan dess. 

Investerar eller spekulerar du i guld eller silver?

Svara som vanligt här ute till höger och ditt svar är helt anonymt för mig, då jag inte kan se vare sig vem du är eller var du sitter när du svarar på undersökningen.

Penningsysstemhaverister

Det finns en strömning bland lättlurade människor, sådana som sväljer vadhelst de läser på Internet utan kritik, som jag kallar penningssystemhaverister. Dessas svenske självpåtagne ledare är bloggaren Lincoln, som ni hittar på dennes blogg.

2012-02-25 10:51

Debattartikel hos SVT Debatt

Blev tillfrågad igen om en debattartikel till SVT:s Debatt-sida och levererade en sådan i veckan. Den publicerades igår efter middag och finns att läsa online.

2012-02-24 15:56

Fredagsmys: Det är bara att köpa, motstånd är meningslöst.

Nästa vecka skall ECB till 1% ränta låna ut tusen miljarder nyskapade EUR till europeiska banker via LTRO-programmet. Nordea gick idag ut med att börserna helt saknar fundamenta att stiga, utan uppgången kan enbart skyllas på LTRO-tryckpressen.

Föreläsning av mig i Stockholm och Göteborg (uppdaterat)

Har fått många enskilda förfrågningar om när jag håller en föreläsning i Stockholm (men inte i Göteborg).

Rubriken kanske låter lockande, men korrekt så skall den vara "Föreläsning av mig i Stockholm och Göteborg?", dvs med ett frågetecken. Det finns ingen föreläsning av mig inplanerad i Stockholm.

7/7-bolag

Nu när Stockholmsbörsen är i positiv trend enligt MA50/MA200, eller för den delen de amerikanska börserna sedan längre tillbaka, så finns det en tumregel (bland alla andra tumregler) man kan använda för att hitta stabila undervärderade bolag med låg nedsida.

2012-02-23 15:37

Omställning, kris och kollaps

Schibsted/SvD har minsann tagit sig för att recensera David Jonstads utmärkta men alldeles för kortfattade bok Kollaps - livet vid civilisationens slut (Adlibris 184:-, Bokus 179:-), men det är en rejäl sågning. Antagligen var ämnet lite för magstarkt för recensenten som valde strutsmetoden, stoppar huvudet djupt ner i sanden och skjuter budbäraren. Recensionen avslutas med
"tacksam för att civilisationen ännu i sina yttersta dagar avkastar huvudvärkstabletter."

Myt, verklighet och säkerställda obligationer

"Google can bring you back 100 000 answers. A librarian can bring you back the right one." - Neil Gaiman

Förlust, vinst, profit och kvalitet

Tokliberaler och nyliberaler har som bekant bara ett enda sätt att mäta verkligheten på och det är vinst.

Enligt logiken är friskolor bättre än kommunala skolor, eftersom friskolor går med vinst. Ju större vinst, desto effektivare och bättre verksamhet. Punkt.

I went to Linköping and all I got was this lousy T-shirt

Gårdagens föreläsning hos Utrikespolitiska Studentföreningen i Linköping får väl sägas gick bra.

2012-02-22 11:55

BKN: Slut på billiga rörliga bolån

Statliga Bostadskreditnämnden (BKN) har släppt sin senaste marknadsrapport, med den talande titeln Tiden med billiga rörliga bolån är över (PDF), som klart och tydligt förklarar varför inte bolåneräntorna sänks när Riksbanken sänker reporäntan. Se även artikel hos Bonnier/DN.

Är du lönsam, lille Reinfeldt?

Vi kan krasst konstatera att Fredrik Reinfeldt inte är lönsam. Han kostar själv miljontals kronor i lön men alla sykofanter (lismande person som för egen vinnings skull fjäskar för i det här fallet Reinfeldt), betjänter och hela apparaten runt honom får förstås hans egen lön att bli en spott i havet mot vad han kostar.

Samhällsekonomiskt lönsamt

Angående att allting i samhället inte måste gå med vinst i sin egen verksamhet, utan kan vara samhällsekonomiskt lönsamt, så finns det tokliberaler som inte förstås sådant här. De menar att om en verksamhet inte kan finansiera sig själv så skall den inte existera.

T ex skolan.

2012-02-21 18:08

SJ lägger ner Malmö - Göteborg

Ja, ni läste rätt. Inget skämt.

SJ slutar köra tåg Malmö - Göteborg. Svenska statens järnvägsbolag kommer inte längre köra tåg mellan Sverige näst största och tredje största städer (Schibsted/SvD, Stampen/GP, Bonnier/DN). Antagligen upphör all tågtrafik i SJ:s regi längs denna sträcka som inkluderar mellanstora städer som Halmstad och universitetsstaden Lund. SJ skyller på "bristande lönsamhet", dvs lönsamhet, men inte lönsamhet hög nog för ledningsbonusar.

Påminnelse: Föreläsning i Linköping i morgon onsdag

Vill kort påminna om morgondagens föreläsning "Evig tillväxt i en ändlig värld", som jag håller i regi av Utrikespolitiska Studentföreningen i Linköping klockan 17:30 - 19:00 i C-huset på Campus Valla, sal C2.

Den som känner sig ha tid och närhet att avvara till detta kan hitta en karta över Campus Valla och C-huset på universitetets websajt. Det handlar om den näst största salen i C-huset, med plats för 177 personer. Jag drog drygt 100 när jag var i Lund, så det bör räcka, men var i god tid för säkerhets skull. 

Entré är ett medlemskap i UF Linköping, vilket kostar 50:- SEK.

OECD: Guldpriset i SEK skall upp 25%

OECD konstaterar i en rapport att svenska kronan är övervärderad 25% mot USD (Schibsted/SvD), 125 i värde när det borde vara 100.

Bokrea!

Vill passa på att påminna läsarna om att årets bokrea börjar i morgon.

Finns många nya böcker från i höstas som är med på rean, vilket kan förklaras med att de inte alls sålt så bra som förlagen tänkt och att det finns stora mängder böcker kvar. T ex Anders de la Mottes andra roman [Buzz], som not really sellat så gott som publishern villat. Inte kan det bero på det fantastiska moderna språket utan det var nog bara otur. Eller så hade inte publishern sejfat utan printat väg för mycket volymer. Vem kan blejma dem? de la Motte är iaf inte ensam, utan man hittar även Guillous, GW:s, Läckbergs mfl stora släpp från i höstas nästan gratis.

Ni hittar dock inte Midvintermörker på rean i år, vilket ni får dra egna slutsatser av. Kanske nästa år.

Det går iaf redan idag att boka sina reaböcker hos Bokus, Adlibris eller Bokia online.

Och ja, handlar ni böcker efter att klickat på någon av ovanstående banners så får jag provision.

Apropå de la Motte och språket, så sitter jag på ett utkast där jag skrivit om ett stycke av Midvintermörker till att matcha andra författares skrivstil. Följande är ett av de kortare exemplen, där några sidor i Midvintermörker skrivits om. Författaren får ni gissa själva.
"Boktitel: Operation Gudrun
Efter att ha svängt av in i skogen mötte man en rysk pansarbandvagn som man sköt sönder med en kulspränggranat. ``Det var en kul spräng´´ konstaterade kapten Segerfäldt."
Andra exempel på titlar från övriga omskrivningar är bland annat "I Gotlands intresse", "Älgen och björnen", "[Battel]", "Midvinterkrig - Den sjätte årstiden" samt en NSFW-version. Ber att få återkomma vid senare tillfälle med dessa texter, där bland annat Israel invaderar Gotland men greve Erik af Segerfäldt tillsammans med sin palestinska besättning ställer saker till rätta. Sedan finns förstås en version med svävande döda som tänker nonsens i kursiv stil med också. NSFW-texten blir mycket med penetration; fuktiga, darrande läppar som ger order; "Yes Sir!"; gott om vapenfett och annat.

Trojkan enas om bankräddning

I natt enades eurotrojkan tydligen om nästa räddningspaket för eurozonens banker (Bonnier/DN, Schbisted/SvD), aka "Räddningspaket för Grekland", om 136 miljarder euro. Officiellt. Men i verkligheten handlar det om större belopp.

2012-02-20 18:23

En titt på mäklarreklamen

Har fått dra in reklamfilmerna, inlägget tolkades tydligen som negativt för Svensk Fastighetsförmedlning, trots att jag alltså uppmanar er att inte tveka om att skuldsätta er för livet och köpa en bostad om barnen inte flyttar hemifrån, om ni är en barnfamilj, om du fått pojk/flickvän eller om du inte gillar dina grannar. Annonsören tolkade tydligen dessa öppenhjärtliga uppmaningar som ironi. 

Nedanstående filmer är reklam för Svensk Fastighetsförmedling, som tydligen tar ut så höga mäklararvoden att de har råd att spela in reklamfilmer. De har viktiga budskap för er som tvekar över att skuldsätta er för livet. Lyssna på dem.

Nya grepp: Lockavgifter för klubbmedlemskap i bostadsrättsföreningar

Knepen för att få fart på bostadsmarknaden och det allt större lagret av osålda nyproducerade lägenheter känner inga gränser. Vi har alla sett hur man exempelvis lockar med avgiftsfrihet under första året.

Men det slutar inte där. Har fått redovisat för mig hur föreningars ekonomiska planer, som skall ligga till grund för avgifterna, är rena skönmålningar. 

Noll amorteringar

Räntor flera procent under rådande räntor.

Kassa de fått från byggbolaget som skall betala driften de första åren.

Nybyggen är också befriade från fastighetsskattavgift de första fem åren.

Orealistiska avskrivningstider.

Hur träffade du din partner?

I brist på inspiration pga sjukdom så höjer vi nivån på veckans undersökning till Aftonbladet-nivå.

Veckans fråga är hur du träffade din nuvarande partner (och då menar jag en sådan som man med varierande frekvens delar exempelvis säng med, inte sällan utan kläder - t ex pojkvän, flickvän, sambo, särbo, kulbo, tjabo, delsbo eller rent av make, maka eller politiskt korrekt mako). Är du singel kan du kryssa för det.

Svara iaf här ute till höger om du har lust.

Vad kunde vi gjort med krediterna istället för en bostadsbubbla?

Svenska privatpersoner har valt att använda upp sitt kreditutrymme på att bjuda över varandra om vem som kan betala mest för en bostad. Det handlar om ca 2000 miljarder SEK i ökade skulder sedan slutet av 1990-talet.

Tänk vad man kunde fått för de pengarna om man lånat till investeringar istället för till att bjuda över varandra i en bubbla!

2012-02-19 13:24

Sveriges jord- och skogsbruk kan ordna eget bränsle!

Detta inlägg baserar sig på delar av mina föreläsningar hos LRF i Skene respektive LRF i Höganäs.

Det brukar pratas om vårt fossilbränsleberoende jordbruk och att det går åt ca 11 kalorier fossila bränslen för att sätta en kalori mat på våra bord. Med bränslebrist i takt med att produktionen av olja faller efter peak oil så är logiken att vi rimligtvis kommer få problem med produktionen av mat.

2012-02-18 17:35

Bonnier/DN: Köp konserver. Köp värmeljus. Installera vedspis. Håll tummarna.

Bloggare som skriver om samhällets sårbarhet räcker inte speciellt långt. Jag och många andra har i många inlägg belyst det svenska samhället sårbarhet och obefintliga beredskap, där exempelvis svensken hela tiden är några dagar från svält. Det är inte bara försvaret som avskaffats, utan även hela den civila och ekonomiska beredskap som fanns förr i tiden.

Men att några tusen läser de blogginläggen slår inte igenom speciellt stort.

Blicken vänds mot Gotland

Sveriges för andra länder enskilt strategiskt och operativt viktigaste tillgång är Gotland, och det är en tillgång som man med försvarsbeslutet 2004 helt övergav militärt, annat än att behålla möjligheten att låta flyg landa och starta från flygplatsen i form av detachement F 17 G, samt en kaj i Fårösund där flottan kunde lägga till vid behov. Den andra delen av Sverige som kan vara intressant för andra i närtid är Norrland, främst pga möjligheten att basera flyg som kan verka över Nordkalotten och Arktis. I övrigt bör Sverige klara sig väl med ett trovärdigt skalskydd - trovärdigt flygvapen, trovärdig ytflotta, trovärdigt ubåtsvapen, trovärdigt luftvärn och trovärdigt mobilt kustartilleri/kustrobot. Det enda vi har som är någorlunda rätt dimensionerat idag är vårt ubåtsvapen.

LB-Hus i konkurs och sämsta januari för Myresjöhus och Smålandsvillan sedan 2009

Som många läsare påpekat så har LB-Hus i Bromölla gått i konkurs (Bonnier/DN) efter att en rekonstruktion misslyckats. Ca 200 personer riskerar nu jobben, även om LB-Hus har gått i konkurs två gånger förut. Sannolikt köps väl konkursboet upp och företaget återuppstår igen.

2012-02-17 19:35

Fredagsmys: MA50/MA100 på enskilda aktier

Intressant bloggkommentar till förra inlägget.

2012-02-16 17:50

Ett fårs försvarstal

Jag rekommenderar alla att läsa Peter Malmqvist debattartikel hos DI.se, där han försvarar den sk "analytikernas" värdelösa råd, inklusive att han och andra rekommenderade köp av aktier fram till Lehmans krasche och även rekommendationen av aktieköp högst upp i IT-bubblan år 2000.

Räntesänkning och svensk subprime på gång?

Riksbanken med Stefan Ingves i spetsen fortsatte idag att sänka reporäntan ytterligare. Svensk ekonomi går nämligen inget vidare, oavsett vad som sägs av Anders the Borg mfl.

Nu blir förstås folk upprörda över att inte bolåneräntorna sänks, men som vi redan konstaterat styr reporäntan räntorna över natten. Bolån är på minst tre månader och styrs av helt andra räntor - räntorna på obligationsmarknaderna. Är man upprörd över att räntan inte sänks så har man för stora lån. Punkt. Ni kanske skulle tänkt på det innan ni belånade er för mångmiljonbelopp?

Sovjetunionen planerade aldrig för annat än kärnvapenkrig

I gamla Warzawapakten föll försvarsplaneringen för respektive område på den lokala regimens militär, dvs Tjeckoslovakien ansvarade för planeringen vid Västtysklands södra gräns, DDR och Polen svarade för planeringen av mellersta och norra delen av Västtyskland och hela Danmark, samt Skåne. Sovjetunionen svarade själv för planeringen av försvaret mot Sverige, Finland och Norge.

Och anfall är bästa försvar var den sovjetiska lärdomen efter 2:a världskriget.

När Muren föll och sedermera även Sovjetunionen och Warzawapakten upplöstes så kom krigsplaneringen i forna DDR, Polen och Tjeckoslovakien fram ur handlingarna. Det visade sig då att man aldrig planerade för ett konventionellt krig. Man skulle från första timmen använda kärnvapen massivt. Även mot Sverige.

2012-02-15 19:53

Falskt gyllene kors i OMXS30 igår tisdag

Igår tisdag fick vi gyllene kors även på Stockholmsbörsen, specifikt i storbolagsindexet OMXS30.

Det handlar om ett falskt gyllene kors eftersom MA200 fortfarande är svagt fallande, medan MA50 stiger ordentligt. Detta är en svagare signal och kan alltså mycket väl visa sig vara fel.

Alliansregimen does arbetstidsförkortning

Alliansregimens företrädare med statsminister Anders the Borg i spetsen gjorde igår ett utspel om sk korttidsjobb för att sänka svenska lönekostnader när den svenska ekonomiska krisen slår till om något år och på köpet hålla arbetslöshetsstatistiken nere.

Detaljer finns inte än, men tanken är att låta anställda få samma upplevelse som egna företagare när det blir dåliga tider - jobba färre timmar och därmed få ut mindre i lön. När det blir ekonomisk kris skall heltidsarbeten förvandlas till timanställningar så att folk inte behöver känna sig arbetslösa. I gengäld så skall arbetsgivarna slippa arbetsgivaravgifter, men ändå hålla fast folk vid sina anställningskontrakt.

I sig en lysande idé, helt i linje med alliansregimens politik för bättre arbetslöshetsstatistik. 

Skivbutikskedjan Rocks i konkurs

Skivbolagskedjan Rocks har tydligen gått i konkurs. Det skall väl inte ses som ett konjunkturtecken utan mer ett tecken på den strukturomvandling som sker när det gäller handeln för saker som lämpar sig för näthandel som skivor, filmer och böcker. Dessutom blir ju allt mer av distributionen av musik och film elektronisk online idag.

Mer sanktioner mot EU

Sanktioner är ett tvåeggat svärd. Speciellt om man sätter in sanktioner mot någon man själv är beroende av. Som EU:s sanktioner mot Iran.

Det kom nyss ut på nyhetsbyråerna att Iran inför sanktioner mot Nederländerna, Grekland, Portugal, Italien, Frankrike och Spanien och helt enkelt slutar exportera olja till dem. Det finns andra man kan sälja sin olja till.

Gästkrönika: Fåfänga och storhetsvansinne bakom finanskrisen

Nedanstående är en gästkrönika av Christian Dahlström.

Få saker har sådan emotionell sprängkraft som inkomstklyftor och miljonbonusar. Hur mycket framgångsrika företagsledare och andra personer i ledande befattningar ska tjäna väcker någon slags uråldrig vrede inom oss.

Hur förvalta 750 000:- om du är skuldfri?

Följande fråga ställdes i en kommentar igår och förtjänar vidare diskussion.

2012-02-14 14:15

Allt fler bostadsrealister: BKN, SEB, Syll, Scocco, Schibsted och (mp) + RBS

Antalet bostadsprisrealister som krälar fram från de mörka vrår dit de gömt sig eller missat vad som var på väg att hända blir allt fler.

Kvalitetsjusterade bostadspriser i Malmö

Mäklarstatistik rapporterar om stigande priser i Malmö (Bonnier/DNSchibsted/SvDBonnier/Sydsvenskan), men som bekant handlar det om raka medelvärden som inte tar hänsyn till vad som säljs.

För Malmöområdet rapporterade man +8% för bostadsrätter, 2% för Malmöcentrum och -1% för villor. Detta är alltså medelvärden och tar inte hänsyn till vad som säljs.

Kvalitetsjusterade bostadspriser i Göteborg

Mäklarstatistik släppte idag sitt data med ojusterade medelvärden för bostadspriserna i land och rike runt (Bonnier/DNSchibsted/SvD - Schibsted har också en balanserad artikel). 

För Göteborgsområdet rapporterade man -1% för bostadsrätter, 0% för lägenheter centralt och +5% för villor. Detta är alltså medelvärden och tar inte hänsyn till vad som säljs.

Det gör dock Valueguards statistik, som justerar för kvaliteten på det som sålts.

Kvalitetsjusterade bostadspriser för Stockholm

Mäklarstatistik släppte idag sitt data med ojusterade medelvärden för bostadspriserna i land och rike runt (Bonnier/DN, Schibsted/SvD - Schibsted har också en balanserad artikel). För Stockholmsområdet rapporterade man -1% för bostadsrätter och +2% för bostadsrätter centralt, samt +4% för villor. Detta är alltså medelvärden och tar inte hänsyn till vad som säljs.

Det gör dock Valueguards statistik, som justerar för kvaliteten på det som sålts.

Mäklarstatistik: Bostadspriser kraftigt upp?

Mäklarstatistik verkar inte ha släppt något pressmeddelande på hemsidan än, men på deras hemsida finns nu priser för januari, som pekar på kraftigt upp generellt, men spretigt. Exempelvis +5% för bostadsrätter i Riket, men -1% i Stockholm och Göteborg.

2012-02-13 18:47

Utan nya spelare rasar pyramidspelet

Pyramidspelet bostadsbubblan, som liksom alla pyramidspel bygger på att det hela tiden tillkommer nya greater fools, som stoppar in ytterligare pengar i pyramiden så de som gått in tidigare kan tjäna pengar, verkar fortsätta att pysa ut.

Grekiska lärarlöner: 700 - 800 euro i månaden

Kan vara på sin plats att påtala hur grekerna har det medan bankerna räddas via de sk räddningspaketen.

Efter tidigare lönesänkningar har en grekisk gymnasielärare en lön på 800 euro i månaden (källa). Från privat håll har jag hört ligger ingångslönen för nyutexaminerade lärare redan på minimum wage 700 euro. 

Svenska nya villor större än amerikanska McMansions

En läsare uppmärksammade mig på en artikel hos NRDC (Natural Resources Defense Council) om den amerikanska bostadsmarknaden där storleken på nyproducerade villor har börjat falla på väg mot rimliga nivåer. Det finns ett begrepp, McMansions, som beskriver många nya amerikanska villor - stora vräkiga hus, men med begränsad kvalitet och livslängd.

Grekiska parlamentet: Ja till nytt räddningspaket för bankerna

Det grekiska parlamentet sade som väntat ja till det nya räddningspaketet för de europeiska bankerna, som innebär att den grekiska regimen skall säga sig vilja göra diverse åtstramningar för att få otroliga 210 miljarder EUR (ca 1 850 miljarder svenska kronor) utbetalade till de europeiska banker som sitter med grekiska statsobligationer.

Zero Hedge bedömer att ca 19% av räddningspaketet tillfaller själva grekiska staten, medan resten går till bankerna - europeiska banker, grekiska banker och ECB.

2012-02-12 14:01

Så skuldsatta eller belånade är läsarna på bostadsmarknaden

Det väcktes lite frågor om hur läsarna själva är exponerade mot bostadsmarknaden, vilket det naturligtvis finns svar på från läsarundersökningar under 2011.

Gästinlägg: Banksystemet - kassakrav eller kapitalkrav?

Det blir som många märkt alltid en upprörd diskussion kring hur banksystemet fungerar, hur pengar (krediter) skapas och vem som gör vad. Det hela är mestadels ett pedagogiskt problem, speciellt som en del hämtar sin information från mer eller mindre konspiratoriskt lagda amerikanska websajter. Här kommer signerat läsare Bullion ett gästinlägg som har sitt ursprung i en kommentar som förtjänade mer uppmärksamhet då den handlar om Sverige och med svenska begrepp. Den förklarar också indirekt varför bankerna behöver låna in pengar via Riksbanken eller exempelvis bostadsobligationer eller på interbankmarknaden. Inlägget förklarar också indirekt vad problemet blir när bankerna lånat ut för mycket pengar till för högt värderade bostäder och dessa faller i pris. Enkelt förklarat så behöver banken ha ett eget kapital och inte kassa på 2400:- för att låna ut 1 000 000:-. Detta oavsett hur pengarna (krediterna) skapas. Det är inte individuella banker som skapar pengar fritt, det är en konsekvens av banksystemet. Gästinlägg startar nu:

2012-02-11 11:05

"Allt är bra, fortsätt gå, finns inget att se"

Till slut uppmärksammas den svenska skuldbubblan på allvar i media, den här gången är det Schibsted/SvD som uppmärksammat data som Upplysningscentralen (UC) tagit fram. Motsvarande data har hela tiden funnits hos SCB och jag har skrivit om det många gånger på bloggen. Rapport tog även upp frågan i november.

2012-02-10 15:24

Fredagsmys: Din alldeles egna Fallout-bunker!

"In the 21st century, war was still waged over the resources that could be acquired. Only this time, the spoils of war were also its weapons: Petroleum and Uranium. For these resources, China would invade Alaska, the US would annex Canada, and the European Commonwealth would dissolve into quarreling, bickering nation-states, bent on controlling the last remaining resources on Earth.

In 2077, the storm of world war had come again. In two brief hours, most of the planet was reduced to cinders. And from the ashes of nuclear devastation, a new civilization would struggle to arise." -
Intro till spelet Fallout, 1997
Under det gamla kalla kriget så rådde det en viss hets i USA med att uppföra privata fallout shelters för att överleva det nästan garanterade kärnvapenkriget. Det skedde naturligtvis även uppförande av motsvarande skyddsrum i offentlig regi, vilket var den helt dominerande lösningen i Sverige. Värt att notera skillnaden på skyddsrum och de strålningsskyddsrum som fallout shelters skulle vara. De kanske inte skulle klara en kärnvapenträff i närheten, utan tanken var att man under en längre period skulle kunna sitta och vänta ut strålningen. En naiv men naturligtivs optimistisk tanke - att kärnvapenkriget skulle gå att överleva. Kanske också en farlig tanke, eftersom om man kan överleva kärnvapenkriget kanske man inte är rädd nog för att starta det?

Vattenfall: Planerar ny kärnkraftsreaktor

Via E+T/Ny Teknik kan vi läsa att Vattenfall arbetar med planeringen av en ny kärnkraftsreaktor på svensk mark. Man har 25 - 30 personer som jobbar med detta och "utvärderar förutsättningarna" enligt VD:n.

Fredagsmys: Svag börs mycket nära gyllene kors

Efter de senaste månadernas stabilt starka börsutveckling har uppgången tagit en paus de senaste dagarna.

Bankerna kör samma räntenetto som Riksbanken

Eftersom Anders "jag får panik om mina överbelånade storstadsväljare hamnar i klistret" the Borg ojat sig så mycket över att bankerna inte sänker sina bostadsräntor så kan det vara en bra idé att titta på hur räntorna har utvecklat sig de senaste åren.

Riksbanken sätter reporäntan, en ränta som används när banker lånar pengar av Riksbanken under dagen, om jag uppfattat det rätt. Vill banken låna över natten, upp till sju dagar, så använder man utlåningsräntan som är reporäntan +0.75%. Banker kan också deponera pengar hos Riksbanken och får då inlåningsräntan, som är reporäntan -0.75%. Redan här sitter alltså Riksbanken med ett räntenetto på 1.5%.

Det är alltså rimligt att bankerna också skall få ha 1.5% i räntenetto mellan in- och utlåning. Det är trots allt vad Riksbanken kör med.

2012-02-09 15:18

Vikande räntefördelning - höjd skatt för företagare

En läsare påtalade igår att räntefördelningsprocentsatsen för enskilda firmor är brutalt fallande pga allt lägre statslåneräntor och hävde ur sig en siffra som nästan var hälften mot förra deklarationen. Det fick förstås mig att sätta i halsen.

Se dem i ögonen, titta inte på munnen

Sedan i början av januari så har det hetat att "nu vänder bostadsmarknaden" och att det är "full drag på visningarna". Åtminstone från mäklarna.

Fossil energi vs alternativ energi

Jag hoppas att ni alla följer Tom Murphys blogg Do the math och läst hans sammanfattning över fossila bränslen och alternativen, energimatrisen. Jag har dock inte med bloggen i min blogglista här, eftersom den är engelskspråkig, men se till att följa den om ni inte redan gör det.

Nedan lägger jag ut en sammanfattning av hans sammanfattning kring alternativ energi. Läs även hela Tom Murphys inlägg.

Det finns inga grekiska stödpaket!

I media marknadförs trojkans (Euroländerna/ECB/IMF) tillskott till den grekiska skuldkrisen som grekiska stödpaket. Men det är förstås fel. Det finns inga grekiska stödpaket. Stödpaketen är till för europeiska banker.

2012-02-08 16:33

Lite kalendariumuppdateringar

I kväll föreläser jag om jordbruket och oljesamhällets slut hos LRF i Höganäs, ungefär samma föreläsning som jag höll förra veckan för LRF i Skene.

Tänkte passa på att uppmärksamma de kära läsarna på att det finns några ytterligare uppdateringar i kalendariumet.

Skogspriserna toppar ur

LRF Konsult har kommit med sin sammanställning över skogspriserna i Sverige för 2011 (pressmeddelande och PDF) och de pratar om att priserna planar ur. På helåret är priserna realt (=justerat för KPI) i stort sett oförändrade i landet som helhet, medan de faktiskt faller i norra Sverige.

Vi avbryter för ett meddelande från våra sponsorer

EU-kommissionen vill så väldigt gärna att ni ser på nedanstående film att de är beredda att betala mig för att ni gör det. Det hela handlar om att endast EU skall få behandla dina personuppgifter vårdslöst och inte privata aktörer.

Ärliga mäklare, giriga mäklare, griniga mäklare

Det finns gamla hederliga ärliga mäklare där ute. Mäklare som inte försöker dölja prissänkningar av osäljbara objekt. Fick några underbara bilder från en läsare, på äkta klassiska prissänkningar.

2012-02-07 17:42

Borg flamsar om bankskatter

Anders the Borg svettas nu ymmigt över att kärnkåren av (m)oderata nya och överbelånade väljare sitter illa till när bostadspriserna faller. Han viftar nu vilt om att man tänker A) höja skatterna för bankerna om de inte sänker räntorna.

I nästa andetag så är han B) emot en sk Tobinskatt, en skatt på finansiella transaktioner. För det skulle leda till att bolåneräntorna skulle bli högre. 

Avhoppare: Sverige = finansiell trygghet

DagensPS har en artikel om mångmiljonären och fd finansmannen David Webb, en amerikan som hoppade av den amerikanska finanskarusellen och nu flytt till Sverige. Artikeln hos DagensPS är ett referat av en 15 sidor lång artikel i magasinet Filter, titulerad Flyktingfamiljen, som dock inte finns på nätet.

Medelklassens död

Som ni kanske märker driver jag periodvis olika tankegångar här på bloggen, vilket leder till någon form av tema över olika perioder. Den senaste veckan eller veckorna har det handlat allt mer om kunskapssamhällets död.

Vad detta i botten handlar om är ett helhetsgrepp kring tänkbara problem och effekter (eller lösningar om man så vill) på att vi är på väg mot tillväxtens gränser i spåren av överskuldsättning och framför allt de kommande energi- och resurskriserna, inklusive peak oil.

Och allt sådant här slutar alltid i samma sak - nämligen medelklassens död.

(m) bekräftar kunskapssamhällets död

(m)oderaten Tomas Tobé, ordförande i arbetsmarknadsutskottet, har skrivit en förvirrad debattartikel hos Schibsted/SvD:s Brännpunkt. Rubriken är satt till Vi behöver fler och växande företag.

Det låter väl bra?

Reinfeldt: Höj pensionsåldern till 75

Väntat, något jag skrivit om här på bloggen sedan den startade 2008, men nu pratas det seriöst om att höja pensionsåldern till 75.

2012-02-06 17:18

Bonnier/DN lägger ut missvisande artikel om bostadsmarknaden

Bonnier/DN har på sin förstasida lagt ut en missvisande artikel om den svenska bostadsmarknaden.

Affärsuppslag: Negativa positioner mot elpriset

Elpriserna har som bekant hastigt skjutit i höjden pga kylan och stillastående kärnkraftverk, det senare ett tillstånd vi antagligen får se som ett normalläge allt eftersom våra åldrande och allt mer hårt pressade kärnkraftverk hasar sig fram mot end-of-life.

Öppen tråd: Grekland mot konkurs?

Nyheter och rykten kring Greklands förestående konkurs eller ännu en utbetalning av pengar på löften om att Grekland skall skärpa till sig haglar som socialdemokratiska partiledare i backen just nu.

Mäklarkåren skärper till sig: Endast 60 omstarter vecka 5

Antalet omstarter av objekt på Hemnet är kraftigt fallande. Förra veckan lade mäklarna bara ut 60 objekt som de tidigare tagit bort för att få köpare att tro att det rör sig om nya objekt och inte svårsålda bostäder. Av dessa 60 var det rent av bara 14 som bröt mot Hemnets regel om 23 dagar innan man får starta om ett objekt.

Arbetslösheten i USA allt mer irrelevant

Jag släpper inte taget om arbetslösheten i USA. Dags för lite mer för intresserade.

2012-02-05 17:21

Kommer Syrien eller Iran bli anfallna i år?

Så med tanke på vapenskramlet i den persiska evighetsmaskinen och försöken till skärpta resolutioner i FN mot Syrien, kommer antingen Syrien eller Iran att bli anfallna i år?

Vad tror du? Svara som vanligt här ute till höger.

Mer om den amerikanska arbetslöshetsbluffen

Efter gårdagens lilla artikel här på bloggen om den amerikanska arbetslöshetsbluffen har exempelvis Zero Hedge obereonde skrivit en föredömlig artikel om det hela. En sammanfattning är att Bureau of Labour Statistics, BLS, i princip hittat på 3 miljoner jobb ur tomma luften.

Lagring av flytande bränslen

En läsare gick i taket angående gårdagens blogginlägg, eftersom jag inte skrivit om vartenda specialfall som gällde. Rätt påpekat så räknades enligt MSB (som inte är tillståndsgivare eller inspekterande myndighet - det är kommunerna) inte bränslet i själva bilen eller bilens eventuella reservdunk. Men i slutändan blir det en fråga för kommunens miljöinspektör eller för byggnadsnämnden.

2012-02-04 16:16

Kunskapssamhället?

Det sägs ju att vi skall utbilda oss för att få jobb. Högre utbildning är vägen framåt för Sverige, vilket vi t ex såg i veckan med nedläggningen av AstraZenecas forskning i Södertälje.

Så hur står det egentligen till med sysselsättningen hos alla de där högutbildade?

B(L)S - den amerikanska arbetslösheten

Marknaden hyllade igår de konstruerade siffror som Bureau of Labour Statistics (BLS) släppte igår och börserna steg.

Men siffrorna var B.S.. De är kraftigt överdrivna åt det positiva hållet på tre punkter:

Avvecklingen av det ekonomiska försvarets oljelager

Under det kalla krigets gamla DDR-Sverige så hade vi fortfarande ett totalförsvar - militärt, civilt, psykologiskt och ekonomiskt försvar. I det ekonomiska försvaret ingick att hålla livsmedel, drivmedel och nödvändiga insatsråvaror och reservdelar för att klara en långvarig blockad eller annan form av isolering. I princip skulle Sverige klara sig på drägliga nivåer till dess att samhället ställts om till den nya verkligheten, vilket exempelvis för jordbruket per automatik innebär minst ett år.

2012-02-03 15:54

Fredagsmys: Mannen i den vita hatten

Dags för lite musikaliskt fredagsmys.

Styrkeförhållandena Ryssland - Sverige i Östersjön/Gotland

Det finns mycket man kan anklaga sittande alliansregim för, vilket näthatsajten Alliansfritt Sverige gärna ägnar sig åt. Men ofta har de ingenting på fötterna annat än hat och retorik, vilket tydligt framkommer i deras senaste hatkampanj Bestycka Gotland. Denna leds av en talesman för Neurologiskt handikappades riksförbund och det är alltså lönen från det riksförbundet som finansierar kampanjen, liksom mycket av det som sker på alliansfrittsverige.se.

Lär dig försörja dig på din trading

Denna artikel är sponsrad av tradingkursen.se.

C-G Gyllenram, Tony Ugrina och Erik Hansén arrangerar en tradingkurs, Lär dig försörja dig på din trading, för intresserade den 16 - 18 mars. Kursen är heltid i tre dagar och det är lämpligt att ha med egen bärbar dator för praktiska moment. Platsen är Hotel Rival i Stockholm. Dessa erfarna traders, som skrivit ett flertal böcker och marknadsbrev internationellt, delar med sig av sina egna tradingmodeller som de använder i praktiken till att lyckas tjäna pengar på riktigt. Man har också avtal med partners som exempelvis Avanza och Infront, vilket gör att kursdeltagare får gratis tillgång till annars kostnadsbelagda plattformar för mer avancerad trading under en provperiod.

Anmäler man sig till kursen senast på söndag (2011-02-05) får man 10% rabatt på kursavgiften.

Läs mer på tradingkursen.se.

Den stora biflationen?

Som ett argument för att tillgångsmarknadernas priser nu bara drivs av ECB:s och Federal Reserves sedelpressar så kan man exempelvis jämföra börsindex med guldpriset. Guldpriset reflekterar värdet på valutan guld mätt i fiatvalutor, och eftersom man inte kan trycka upp guld så stiger därmed priset på guld när man trycker fiatpengar (eller skuldbaserade pengar, kreditvalutor, vilket kanske är mer korrekt).

2012-02-02 16:42

200 får gå från AstraZeneca i Mölndal

Mycket AstraZeneca idag.

Karolinska går i taket över nedläggningen i Södertälje

AstraZeneca kan lägga ner all forskning i Lund, men när det är Stockholmsområdet som drabbas, då blir det panik. Nedanstående är ett pressmeddelande från Karolinska Institutet. Min fetstil:

Fler tecken på vikande konjunktur

Ett tydligt tecken på ekonomisk tillbakagång och vikande konjunktur är företagens reklambudgetar.

Men vi har ju ROT, RUT och KROG!

AstraZeneca lägger ner sin forskning i Södertälje och 1 000 - 1 200 högutbildade och högavlönade får sparken (Schibsted/SvD, Bonnier/DN) En icke försumbar del av dessa sitter antagligen ganska tungt belånade i Stockholmsområdets bostadsmarknad.

Så varför hade jag fel?

Jag hade fel. Punkt.

2012-02-01 13:33

Så vilka aktier?

Börsen och OMXS30 ser ut att etablera sig över min stop-loss (eller egentligen take-profits) på 1050. Det betyder inte att det är dags för mig att ta positiva positioner på börsen, utan bara att avsluta de sista negativa positionerna. Vilket jag inte gjort än. Som jag skrivit förut så händer det inte sällan att börsen vänder precis när man (iaf jag) löser ut sin stop-loss, så med lite is i magen kan jag vänta till i morgon.

#prataombanken

Dags för en liten Twitter-kampanj.

"Rättsliga insatser kommer att riktas mot samtliga som bidrar till brotten på olika sätt"

Ännu ett inlägg som kostade reklamintäkter då det förekom ord som gjorde att den automatiska reklamen försvann.

Signalregn i S&P-500

Det har regnat tekniska signaler i det breda amerikanska börsindexet S&P-500.