Cornucopia?

2012-01-31 16:20

Strålande statistik från USA

Från Nyhetsbyrån Direkt:

En graf säger mer än en hel Schibstedartikel

Eurostat (länk) släppte idag arbetslöshetsstatistik för sista kvartalet respektive december månad, vilket resulterade i en förvirrad artikel hos Schibsted/SvD.

Bostadsprisindex inklusive hela 2011

SCB släppte förra veckan sina uppdaterade prisindex för småhus.

Säljsignal i OMXS30

Gårdagens handel gav en säljsignal i OMXS30, eller rättare sagt en sälj/neutral. Orsaken var att indikatorn MACD blev negativ efter att börsindex toppat ur mot övre fibonacchinivån 1050.

2012-01-30 14:57

Ingen beredskap för peak oil

Oscar Kjellberg från Omställning Sverige har tagit fram en rapport om peak oil åt regionförbundet för Jämtlands län.

Den omöjliga matematiken kring rymdkolonisation

De republikanska presidentkandiatkandidaterna i republikanernas primärval hostar ju ut sig diverse fantasifulla uttalanden i sin jakt på röster som skall göra just dem till det republikanska partiets officiella presidentkandidat.

Ett sådant uttalande kommer från Newt Gingrich som pratar om att USA skall kolonisera månen och där skapa en 51:a amerikansk stat. För det påstås det behövas 13 000 amerikaner på plats. 
Det är ju ett fantasifullt påstående som förstås får diverse tekniknaivister med dåliga kunskaper i matematik att bli alldeles lyckliga. Men vad krävs egentligen för att sätta 13 000 amerikaner på månen?

Hemnetbluffen vecka 4 2011 - 154 omstarter

Under veckan som gick kom det ut 154 stycken Hemnetomstarter där mäklare tagit bort objekt från Hemnet och lagt ut dem igen i försök att få objekten att verka som nya och inte alls svårsålda eller prissänkta.

Gästkrönika: Fondbluffarna borde måna om sina kunder

Nedanstående är en gästkrönika av Christian Dahlström:

2012-01-29 18:35

Reuters: Tyskland kräver att Grekland upphör som suverän stat

Det som diskuterats här och var och läckt ut via bland annat Zero Hedge, dvs att Tyskland kräver att den grekiska regimen skall ge upp makten över landet och sätta landet under formell tvångsförvaltning av "externa institutioner" (=Merkozy), är nu officiellt.

Vad har du för bostad?

Eftersom en del av bloggens inlägg handlar om bostadsmarknaden så kan det ju vara intressant att se hur läsekretsen bor.

Svara som vanligt här ute till höger och ditt svar är helt anonymt för mig då jag inte kan se var du sitter när du röstar i enkäter. 

Fokus: Konspirationen mot Juholt

Tidskriften Fokus har tagit fram journalistspaden och grävt i spelet kring avsättandet av Juholt, ett avsättande som saknar motsvarighet i (s)ocialdemokratins historia.

2012-01-28 10:54

Fasskiftet i olja

Den tidigare omnämnda artikeln om peak oil i Nature var i comment, och inte en article. En kommentar är mer att se som ett välformulerat debattinlägg med vetenskapliga referenser. Det innebär fortfarande ett erkännande av ämnet från Natures sida.

Bland annat talar författarna till artikeln Oil's tipping point has passed (Nature vol 481), James Murray och David King, om ett fasskifte i oljans prissättning och utbud, lite att jämföra med som när vatten t ex ändrar fasform från flytande till fast (is).

2012-01-27 14:53

Börsfredag - öppen fredagsmystråd

OMXS30 har varit uppe och nosat över 1050 idag och igår, en nivå som för övrigt ligger på övre Fibonaccilinjen utifrån vårens börstopp och den tidiga höstens botten.

Konjunkturbarometern fortsätter falla

Konjunkturinstitutet släppte igår månadens uppdatering av sin konjunkturbarometerindikator. Ligger den över 100 är vi inne i högkonjunktur och under 100 är vi i lågkonjunktur. Över 110 så är man på toppen av konjunkturen och under 90 på botten.

Morgonens bobobblesammanfattning

Lite snabba blänkare om bostadsbubblan.

2012-01-26 18:08

Vad var det jag sade?

Från TT: S och regeringen överens om europakt.

Jag hatar när jag har rätt. Det tog bara några timmar från att ny partiledare utsågs till att Sverige nu går med i europakten. Vill ni fortfarande hävda att det var en felaktig konspirationsteori att Juholt åkte ut pga motståndet mot europakten, när det första som kommer ur (s) efter ny partiledare är en överenskommelse om europakten!

Peak oil i Nature!

Via läsartips och en artikel i Wired blir vi påminda om att den ansedda vetenskapliga tidsskriften Nature tagit in en vetenskaplig artikel (eng paper) om peak oil.

EU-motvillige Juholt ut - EU-kramaren Löfven in

Jag framförde förra veckan tesen att Juholt åkte ut för att han inte ville att Sverige skulle kliva in i de finanspolitiska pakterna inom EU, vilket i förlängningen kommer ge oss euron som valuta. Trycket på VU mfl makthavare i (s) blev för stort och man fick helt enkelt peta Juholt. Drevet började med att Göran Persson fick betalt för att uttala sitt stöd för euron och sedan skickade de lobbyavlönade PR-byråerna in hela samlingen av gamla gaggiga patriarker (Ingvar "Skosulan" Carlsson mfl) för att trycka på (s) verkställande utskott och få dem att sparka Juholt.

All teknologi i världen

Det här blogginlägget gjorde att den automatiska reklamen föll bort från sidan, vilket kostar mig en utebliven dagslön. Lägger därmed en läs mer-länk redan nu i hopp om att få tillbaka reklamen på bloggens förstasida.

2012-01-25 16:22

Äntligen något positivt om försvaret!

Av och till klagas det ju över att jag är negativ, vilket ju gör att det är ännu viktigare att uppmärksamma den positiva utvecklingen. I det här fallet gäller det försvarsmakten som på allvar har börjat titta på att återta svensk försvarsförmåga.

Som ett led i detta har man nu inrättat ett specialcenter hos Livgardet på Kungsängen, NCGMO - Nordic Centre for Gender in Military Operations! 

Ja, ni läste rätt. Gender är det som på svenska kallas genus, och äntligen har alltså Försvarsmakten ändrat fokus efter den strategiska blackouten och börjat satsa på riktig återtagning. Läs mer om denna för Sveriges försvar centrala fråga hos Försvarsmakten. Chef för centret blir kommendörkapten Jan Dunmurray, som kanske kommer få tilltalsnamnet kommendörkapten Klänning. Trots allt hade ju polisen sin kapten Klänning, men han levde inte riktigt som han lärde.

Naturligtvis är genusfrågor förstås viktigt när man är på utlandsmission, speciellt i länder där FN-personal inte sällan köper lokalbefolkningens "tjänster" eller där kvinnor i allmänhet förtrycks. Och kvinnor är naturligtvis alltid offer i krig. Förstås. 

Låt oss avsluta med floskeltoppen, från Försvarsmaktens hemsida, min fetstil.
"Enligt Jan Dunmurray kommer workshopen att fokusera på områden där avsikten är att komma fram till en gemensam syn på vilken väg man ska gå: övergripande doktrin och policy för genderfrågor; hur man ska utbilda och förbereda såväl enskilda stabsofficerare som förbandsenheter, samt hur man bäst ska arbeta med erfarenheter och lärdomar man dragit från tidigare insatser.
– Det nya centret ska inte ta ledningsansvar för alla frågeställningar, men vi ska jobba för att stödja den, eller de, organisationer som är bäst inom sitt delområde i syfte att utveckla denna del maximalt genom vår expertis. Vår förhoppning är att vi ska kunna bidra till öppenhet och transparens mellan alla inblandade, så att genderrelaterade frågor får ett bra genomslag i all militär verksamhet. Detta i sin tur kommer att gagna alla inblandade, framför allt civilbefolkningen som finns mitt i de konfliktdrabbade områden där vi bedriver militära operationer. Det är den operativa effekten i det säkerhetsstödjande arbetet som är vår ledstjärna, avslutar Jan Dunmurray."
Min spontana reaktion är att det finns alldeles för många officerare på högre nivå än kompani.

Annat var det förr i tiden. Då lärde man sig tyvärr bara hur man bäst och snabbast skulle nedkämpa den fiende som kom för att anfalla Sverige. Men att sätta sig ner och via gruppterapi reda ut var det gick snett i barndomen är antagligen mer kostnadseffektivt kan jag direkt medge.

Bring on the flame-war:

Säljsignal nära i OMXS30

Sedan den 23:e december har Stockholmsbörsen storbolagsindex OMXS30 legat i kortsiktigt köp i dagscharten utifrån tradingmodellen All in - any out. Veckocharten har varit i köp och så även dagscharten.

Ingen flygfotogen i svenska beredskapslager

Trots att det ekonomiska försvaret likt civilförsvaret helt lagts ner under den strategiska blackouten så har faktiskt Sverige kvar beredskaplager av fossila bränslen. Dessa hålls i privat regi och disponeras under diktat från IEA för internationell avlastning i händelse av försörjningskris.

Mäklarfusket - Lockpriser i Stockholm

Sajten testfakta.se har plockat fram listan över alla varnade mäklare 2011 och redogör förnämligt för samtliga ärenden som resulterat i olika former av varningar eller rent av avstängningar. Med namn och allt på mäklarna, något som Fastighetsmäklarnämnden inte själva velat gå ut med då sådan information tydligen är oväsentlig konsumentinformation.

2012-01-24 22:45

Debattartikel om Iran hos SVT Debatt

En del av er kanske reagerat på att jag inte skrivit något blogginlägg under eftermiddagen.

På sätt och vis gjorde jag det - jag skrev på förfrågan en debattartikel om Iran åt SVT Debatt. Rubrik och fetstil i artikeln är SVT:s och jag har inte kontrollerat redigeringen, men annars är den väl att likställa med ett blogginlägg, fast jag har läst igenom det jag skrivit några gånger. Fick in en hel del om olja och peak oil-relaterat också.

Test MA50/MA200 på Torontobörsen 2000 - 2012

Jag har tidigare testat hedgingstrategin MA50/MA200 på det breda amerikanska indexet S&P-500 och Stockholmsbörsens storbolagindex OMXS30. I bägge fallen ger strategin över tiden väsentligt högre avkastning än för den som sitter stilla i bankernas vattenfyllda livbåt.

Det är förstås intressant att även titta hur strategin fungerar mot andra börsindex och börser, t ex den råvarutunga Torontobörsen. Just den tunga exponeringen mot råvaror i Kanada gör ju att börsindex där uppför sig lite annorlunda. IT-bubblan var t ex inte den nominella börstoppen, utan den såg man först 2008 och Torontobörsen är fortfarande på högre nivåer än år 2000.

Får byggherrar agera bank?

Ett av många sätt att komma runt bolånetaket är att byggherren, dvs den som finansierar bygget, ställer upp med topplån.

2012-01-23 18:18

Är bankernas vinster uthålliga?

Schibsted/SvD uppmärksammar att bankerna förväntas skära guld med täljkniv inför rapportsäsongens start. Trots allt har svenska folket aldrig förr varit så hårt skuldsatta som idag. Dessutom har bankerna ett rejält räntegap mellan in- och utlåningsräntor när det gäller bolånen.

Men är dessa vinster uthålliga? För tillväxt i sektorn krävs att skuldsättningen fortsätter öka, alternativt att man höjer räntemarginalerna ännu mer, dvs ökar räntorna på befintliga lån. Oavsett hur man vrider på det måste alltså skuldslavarna som betalar bankernas vinster betala mer och mer räntor från nuläget.

Hur hållbart är det? 

BITRE-117c: Rysk oljeexport upphör redan 2023 (uppdaterad)

Den indragna australiska myndighetsrapporten om peak oil, BITRE-117c (c för censurerad), innehåller en hel del intressant data. Exempelvis oljeproduktion för olika länder och regioner tillbaka till 1915, mätt i miljarder fat per år, Gb.

Hemnetbluffen vecka 3 2012: 333 omstarter av objekt

Förra veckan lades 333 objekt ut på Hemnet under förespegligen att dessa skulle varit nya objekt, när de i själva verkan tagits bort från mitten av december eller senare. Det riktiga antalet som mäklarna på det här viset försöker lura köparna skulle vara nya är förstås större, dataunderlaget sträcker sig som sagt inte längre bak än mitten av december.

Guldpris i SEK per gram vecka 3 år 2012

Dags igen för en liten graf över guldpriset i svenska kronor per gram.

Veckochart för guldet i SEK per gram
Guldpriset är liksom börsen fortfarande upp från årsskiftet även om priset föll tillbaka under förra veckan och stängde på drygt 363:- SEK per gram, upp 4.3% sedan nyårsafton.

I skrivande stund handlas guldet i 364:47 SEK per gram, upp 4.7% från årsskiftet. 

Det betyder också att börsen stigit mer än guldet, då OMXS30 nu ligger plus 5.5% sedan årsskiftet.

Nedtystad peak oil-rapport från Australien

Bloggen Cruel Crude uppmärksammar oss på en läckt peak oil-rapport från Australien. Rapporten är från 2009, men sopades under mattan. Officiellt existerar inte denna rapport, utan rapport BITRE-117 handlar om något helt annat nämligen om hur mycket flygtrafiken skall öka fram till år 2030.

2012-01-22 18:20

Skulle du klara av den granskning som krävs för att bli och stanna som partiledare för ett riksdagsparti?

Av någon anledning verkar alla tidigare kandidater till posten som socialdemokratisk partiledare tacka nej till posten, åtminstone om man skall tro media.

Alla utom Tomas Bodström.

Nu laddar vi för ännu en burkspark

Förhandlingarna med privata aktörer som frivilliga nedskrivningar av Greklands skulder har som bekant strandat för tillfället. Nu är det inte akut, utan det är först i mars som det blir problem för Grekland, men nedan nästa vecka var det tänkt att euro-trojkan IMF, ECB och euroländerna, skulle bestämma sig för att låna ut ytterligare 130 miljarder euro till Grekland.

Tidigare var ett av villkoren för detta att man uppnått en överenskommelse med de privata aktörerna.

2012-01-21 15:17

Asymmetrisk boprisinformation

Billy Degerfeldt har nu under E24:s dödsvaka skrivit en artikel om assymetrisk information när det gäller bostadspriserna.

Problemet är att så fort det skall rapporteras något i media om bostadspriserna så vänder sig media till de "experter" som finns, och dessa är i princip bara mäklarföreträdare eller banktalesmän. Aktörer som tjänar på stigande bostadspriser. Som sådana upprepar man ständigt samma mantran, "inget ras", "stabil utveckling", "nu vänder det", "ingen bubbla" etc.

EU-motståndet blir Juholts fall?

Enligt mediauppgifter (Pravda/SVT, Bonnier/DN, Schibsted/SvD) skall Håkan Juholt avgå som (s) partiledare klockan 15 idag.

Några utländska riksbunkrar

Jag är fortfarande inte klar med blogginlägget om de svenska i amatörkretsar kallade riksbunkrar, de hemliga bergrum och anläggningar där rikets civila respektive militära ledning var tänkt att sitta i krig. Det är förstås en svår balansgång att skriva om, men i avvecklingens tid har det publikt framkommit en del nytt på sistone värt att skriva kring. Om inte annat så är det inte bara Bålsta som inte längre är retuscherad hos Hitta.se eller Google Maps, samtidigt som t ex nedlagda fd RRGS Rockan som FortV har till salu fortfarande är retuscherad.

För egen del handlar det om bokresearch. Jag vill ju inte placera ut en fiktiv riksbunker i ett berg där det faktiskt finns en anläggning på riktigt, samtidigt som jag vill skriva om riktiga orter och platsnamn och ha något som ligger lagom nära verkligheten. En verklighet som flyttat den tabubelagda Zonen genom decennierna.

Vad som är enklare att skriva om är de utländska riksbunkrarna. De är långt ifrån så hemliga som de svenska, som jag nämnt om danska Finderup så syns de tydligt och är rent av utmärkta med tydliga vägskyltar. En del av dem iaf. Det blir en del Google Maps i inlägget så jag lägger in en läs mer här för att inte tynga ner bloggens framsida. Vi börjar med USA.

2012-01-20 16:05

Veckans fredagsmys: Värdeord och värdegrunder

Ah, underbart. Klockan är snart fyra på eftermiddagen och det drar ihop sig till fredagsmys. Men idag blir det inte börsen för alla kära lojala läsare som hellre går in på den här bloggen än tittar på På spåret, Skavlan, Click, Postkodmiljonären eller Americas funniest home videos.

Lärarleg: Ostbricketävling gav överlegitimering och Skolverket krävde lägre kompetens hos handläggarna

Farsen kring lärarlegitimationen fortsätter. Fast det är ingen fars. Man skall nämligen inte skratta, man skall gråta.

Borg och Reinfeldt säljer inte ut Sverige - de betalar för det

Att ansluta Sverige till den nya europakten, ESM, är inte att sälja ut Sverige.

Sammanställning MA50/MA200

Kanske kan vara dags att göra en liten sammanställning över hur det ser ut med dödskorsen och guldkorsen, när MA50 korsar MA200 uppåt eller nedåt i olika börsindex. Det amerikanska storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average gav nämligen ett gyllene kors strax efter årsskiftet.

2012-01-19 11:55

(v) + (kd) = sant?

Förra veckan uppmärksammade jag (v)änsterpartiets framtidsrapport där man med öppna ögon redogjorde för de stora problemen med ekonomin, ekologin och energin vi står inför de kommande åren och decennierna, i vilket oljekrönet, peak oil, är kanske det mest allomfattande problemet.

Dags för Grekland att gå i konkurs på riktigt?

I räddningsplanerna för den havererade grekiska statliga ekonomin så var det ju tänkt att den privata sektorn av statsobligationsägare skulle vara med och delfinansiera räddningen genom att frivilligt ta nedskrivningar av obligationer.

2012-01-18 17:57

ESM über alles!

ESM, Europeiska stabilitetsmekanismen, kallas den mekanism och överenskommelse som klubbades på EU-toppmötet den 10:e december och som en del svenska riksdagspartier vill att även Sverige skall ansluta sig till trots att vi inte har euron som valuta. "Vi förlorar inflytande" som det alltid heter, vilket på ren svenska betyder "vi politiker missar ytterligare en karriärmöjlighet att få hög och skattefriare lön som EU-frälse" om vi inte går med.

Finansinspektionens julfest 2011 - Snapsvisor

Fick följande från en läsare. Autenciteten går ej att verifiera. Avgör själva.

Meningslöst legitimerade lärare kräver högre löner

Skolan och utbildning är Sveriges framtid. Det är barnen av idag som skall stå för morgondagens kunskapssamhälle, morgondagens ledare och morgondagens lärare. Det är av största vikt att barnen ges en så god grundutbildning som möjligt inom speciellt kärnämnen, men inte en indoktrinering i politisk ideologi.

Avgjort viktigast för elevernas utbildning är lärarna (och föräldrarna, men dem kan inte samhället göra något åt).

Intervju om bostadsbubblan i Gotlands Tidningar

Bland de journalister som ringde igår angående bostadsbubblan, så hittade man Gotlands Tidningar. Artikeln finns inte öppet tillgänglig på nätet (än?), utan bara som utskriftsversion, men allt är möjligt via Google-Fu. Den som vill läsa hittar den på sajten Hela Gotland. Jag är någorlunda rätt citerad i det som journalisten valt att återge.

Stockpickers, vilka aktier har ni valt?

OMXS30 har stigit på 1025, sista punkten för utökade negativa positioner för min del. Stop-loss ligger som tidigare nämnt på 1050, även om det inte innebär några förluster iom att ursprungliga negativa positioner togs redan i maj.

2012-01-17 17:38

Kvalitetsjusterade bostadspriser: Göteborg och Malmö - skilda världar

Ja, det blir lite tjatigt här på bloggen den dag i månaden som Mäklarstatistik släpper sina siffror och jag med det rapporterar om Valueguards kvalitetsjusterade statistik. Men ämnet är viktigt och det handlar om miljontals människor som riskerar hamna i en dålig personlig ekonomisk situation och det ger även stora konsekvenser på Sveriges ekonomi.

Kollaps i TV4

David Jonstad förskönade TV4:s Nyhetsmorgon i morse i ett besök med anledning av hans nya bok Kollaps.

Fallande bostadsmarknad segregerar effektivare

Det skrockas en del över att i och med en fallande bostadsmarknad så skulle det bli slut på den vite mannens flykt och integrationen mellan inkomstgrupper i samhället skulle öka när medelklassen ensamma inte längre kan låsa in sig i bolåneghetton i de nybyggda miljonlåneprogram.

Men det kanske faktiskt är fel.

Fallande bostadspriser kan i själva verket vara effektivare på att segregera fattig från rik.

Kvalitetsjusterade bostadspriser för hela Sverige

Mäklarstatistik släppte idag sina nya siffror för utvecklingen av bostadspriserna i landet enligt inrapporterade data från mäklarna (Schibsted/SvDBonnier/DNStampen/GP). Dessa siffror är data och inte någon behandlad statistik och säger i sig väldigt lite. Utifrån samma data tar Valueguard däremot fram behandlad statistik som tar hänsyn till vad som säljs, och inte bara medelpriser. Valueguards siffror är alltså betydligt mer relevanta än Mäklarstatistik. Detta trots att Mäklarstatistik rapporterar nattsvart, med exempelvis 11% i nedgång för bostadsrätter i hela landet, på en enda månad.

Kvalitetsjusterade bostadspriser: Priskrasch för villor i Stockholm

Mäklarstatistik släppte idag sina nya siffror för utvecklingen av bostadspriserna i landet enligt inrapporterade data från mäklarna (Schibsted/SvD, Bonnier/DN, Stampen/GP). Dessa siffror är data och inte någon behandlad statistik och säger i sig väldigt lite. Utifrån samma data tar Valueguard däremot fram behandlad statistik som tar hänsyn till vad som säljs, och inte bara medelpriser. Valueguards siffror är alltså betydligt mer relevanta än Mäklarstatistik. Detta trots att Mäklarstatistik rapporterar nattsvart, med exempelvis 11% i nedgång för bostadsrätter i hela landet, på en enda månad.

I juni konstaterade jag att det hade utlösts säljsignaler över hela linjen efter vårens toppar i bostadspriserna, och den säljsignalen har sedan dess varit korrekt över hela landet. Min gissning var att bostadspriserna under en period av 4 - 8 år skulle falla, 50-60% för lägenheter och 30% för villor. 

2012-01-16 16:58

Aktier eller index?

Det finns lite olika investeringsfilosofier.

En av dem är stockpicking, att med precision välja ett antal specifika aktier och via dessa aktier klå börsindex. Som privatperson har man ofta bara tid och möjlighet att kanske plocka ut 5 - 10 aktier om man verkligen skall vara stenhårt påläst och följa bolagen. Man skall ju samtidigt ständigt leta efter just 5 - 10 alternativa investeringar att ersätta de utvalda aktierna med om det kan ge bättre avkastning. Stockpicking skall alltså inte bara handla om att välja ut 5 - 10 aktier och stoppa i byrålådan, vilket iofs är en annan metod.

Hemnetbluffen vecka 2 2012 - 412 omstarter

Dags för en uppdatering av mäklarnas dolda omstarter av tidigare osålda objekt.

Måttligt ner i Asien

Börserna i de asiatiska tidszonerna faller förstås nu på morgonen efter fredagskvällens besked om sågningar av de europeiska kreditbetygen. Nedgångarna är dock måttliga trots sänkningarna.

2012-01-15 18:17

Hur kommer bostadspriserna utvecklas på din ort under 2012?

Veckans fråga blir hur du tror att bostadspriserna kommer utvecklas på din ort under 2012?

Svara som vanligt ute till höger och ditt svar är förstås helt anonymt.

Sverige saknar försvar annat än på pappret

Idag börjar Folk & Försvars årliga rikskonferens i Sälen.

Inför detta hade jag tänkt att skriva en omfattande artikel om Sverige gamla riksbunkrar, de bergrum som avsåg att skydda rikets civila ledning, samt jämföra dessa med utländska motsvarigheter. Men det inlägget skjuter jag framåt i tiden. Eftersom det främst handlar om historiska förhållanden och nedlagda anläggningar, eller anläggningar i malpåse så är det inte så aktuellt.

2012-01-14 10:50

S&P nedgraderar INTE Tyskland

Dags för en positiv rubrik!

Mäklardöden: Större konkurs i Skåne

Många mäklare har lagt ner under 2011, mestadels mindre firmor med ett fåtal anställda, rent av enmansföretag, vilket kanske inte tarvar på något extra uppmärksamhet. En anledning till att lägga ner har också varit pensionering, speciellt nu när marknaden torkat ihop. Har man ändå nått pensionsåldern och marknaden dyker så blir en nedläggning naturlig.

2012-01-13 21:49

Trailer till Midvintermörker - Strike Fighters 2-mod

En av Midvintermörkers läsare har tagit sig an att göra en sk mod till flygsimulatorn Strike Fighters 2, baserat på flygscener ur boken. Nedan är en trailer till denna mod. Fan-arbete när det är som bäst. Ta det för vad det är.

NASA medger att kall fusion (LENR) kan fungera

Video från NASA.

SCB: Småhuspriserna tillbaka på 2009 års nivå

Som nämnts i media (Bonnier/DN, Schibsted/SvD) så släppte SCB sin småhusbarometer igår.

Extra intressant var att priserna för andra månaden på raken var fallande mot 12 månader tidigare och att priserna för fjärde kvartalet var lägre än samma kvartal året innan, vilket tydligen inte skett på 18 år. Man kan helt enkelt prata om att bostadsbubblan har spruckit även enligt SCB och även rensat för säsongseffekter.

2012-01-12 19:23

Eget bergrum? RRGC Rockan till salu igen!

Sugen på ett eget bergrum om 2500 kvadratmeter?

En rapport om framtiden

Nu blir det citat ur en rapport som ett av våra riksdagspartier tagit fram som en dela av en framtidskommission. Det finns inte utrymme eller mening med att citera hela kapitlet om miljöfrågorna, det kan ni läsa själva, men jag plockar här lite ur denna framtidsrapport.

Rapporten upprepar ämnen som behandlas på den här politiskt oberoende bloggen i frågan om kommande resurskriser, ändlig tillväxt, peak oil etc

Håll till godo, det blir lite långt. Min fetstil:

Guldet, inflationen och deflationen

Dags för en snabb titt på hur guldpriset utvecklats i förhållande till börsen sedan förra veckans alarmistiska  beställningsartiklar. Om inte annat för att irritera alla som menar att det bara är börsen som gäller och att guld saknar värde etc.

2012-01-11 15:23

Regeringen avslöjar kommande nya avdrag: STEN, SAX och PÅSE

Cornucopia? fick en exklusiv möjlighet att samtala med Anders the Borg om alliansregimens fortsatta planer på ytterligare momsskattesänkningar för fler branscher.

"Vid den här tidpunkten byggde hela Sverige med metoden"

Har varit inne tidigare på hur fasaderna på nyfunkishus inte klarar av svenskt klimat och utgör en tickande bomb för de som köpt hus med putsfasader byggda fram till åtminstone 2007.

Ingen överraskning med KROG

Föga överraskande visar det sig att restaurangbranschen inte alls sänkt priserna trots att momsen sänkts från 25% till 12%, enligt en större undersökning som DN gjort.

Signalerar oljan en konjunkturvändning?

Jag har länge hävdat att oavsett bristen på olja i spåren av peak oil så är det konjunkturen som avgör priset. När den ekonomiska tillväxten stagnerar och oförmågan att expandera världsekonomin pga brist på olja så faller också oljepriset tillsammans med konjunktur och börs.

2012-01-10 17:39

Den persiska evighetsmaskinen

Så länge jag kan minnas (iaf sedan jag började investera tungt i oljeaktier och olja runt 2001) så har det ständigt varit tjat om att Iran skall anfallas. Om inte av USA så åtminstone av Israel.

Midvintermörker släpps som ljudbok i maj

På bokfronten så kan jag idag meddela att Midvintermörker kommer som ljudbok, med release i maj.

Förord till Kollaps

Bloggrannen David Jonstad/Effekts bok Kollaps - Livet vid civilisationens slut har börjat säljas idag. David har lagt ut sitt korta förord till boken på sin privata blogg.

Första recensionsdag för själva boken är tyvärr först den 27:e januari och eftersom jag också är författare får jag väl respektera det beslutet. Men jag kan starkt rekommendera boken ändå, nu när jag läst den.

Det är en allvarlig men positiv bok som garanterat skulle uppskattas av de bloggläsare som är intresserade av ämnet.

Ni som är skeptiska till ämnet borde också läsa den för att få lite nyanser. En samhällelig kollaps handlar inte om apokalypsen. Både framstegsmyten och undergångsmyten är falska. Istället handlar den om verkligheten och inte om några fantasier.

Boken finns nu till salu med omedelbar leverans på 1-2 dagar från Bokus för 181:- eller 2-5 dagar från Adlibris för 184:-.

Deflationstryck i Sverige?

Har vi ett deflationstryck i Sverige?

Inflation och deflation är monetära händelser där mängden pengar och krediter ökar respektive minskar i förhållande till produktionen av varor, tjänster och tillgångar samt omsättningshastigheten på dessa pengar och krediter.

Exempelvis ökar förstås bostadspriserna när mängden krediter ökar, om mängden krediter ökar snabbare än mängden bostäder.

2012-01-09 15:55

Den betalde PR-konsulten Göran Persson uttalar sig om euron

PR-konsulten Göran Persson, fd statsminister, tillika ordförande i bland annat det helstatliga skogsbolaget Sveaskog, har uttalat sig i media om euron.

Det är viktigt att komma ihåg att Persson just är PR-konsult. Uttalar han sig i media så har han fått betalt för det, antagligen ett sexsiffrigt belopp (>100 000). Hans konsultbolag Baven AB omsatte 2010 2.85 MSEK och gjorde en vinst på 2.193 MSEK, antagligen som underkonsult åt PR-byrån JKL som han inledde karriären hos 2007. Själva Baven AB drogs dock igång först 2008.

Statoil hittar tre dagars olja!

Statoil har gjort ännu ett "stort" oljefynd (Bonnier/DN, Schibsted/SvDSchibsted/E24, pressrelease hos Statoil), vilket förstås direkt används som argument mot peak oil från en del håll.

Saken är den att även så här runt eller efter peak oil så kommer man göra nya oljefynd. Alla prognoser om framtida fallande oljeproduktion medräknar nya fynd.

Hemnetbluffen vecka 2012-01: 137 omstarter av osålda objekt

Enligt Hemnet skall det inte längre vara möjligt för mäklare att ta bort osålda objekt och sedan lägga in dem igen för att få dem att verka som nya. Det skall också krävas en karenstid på 23 dagar innan ett objekt kan läggas in igen och Hemnet påstår sig ha system som skall detektera omstartsförsök och förhindra dessa då man säger sig vara "köparvänliga".

Mäklarnas Hemnetbluff är väsentlig därför att potentiella köpare matas med falsk information. Man missar därmed exempelvis att objekt inte lyckats gå att sälja, att objekt har sänkts i pris etc. 

Neurath golvar analytikerna

Schibsted/SVD:s Carolina Neurath är tillbaka efter julledigheten och har slipat till sig lite.

Försvarsmakten: Nej, Persbrandt har inte tränat med SSG/SOG

På fredag har en Disneyfilmen (=distributör) I nationens intresse, som delar titel med en Hamiltonbok av Jan Guillou, premiär. Inför detta börjar förstås PR-maskineriet köra igång så smått, exempelvis med en artikel hos Bonnier/Expressen om den hyllade skådisen Mikael Persbrandt som skall gestalta Jan Guillous hjälte.

Det pekar nedåt

I de asiatiska tidszonerna faller börserna nu på morgonen.

2012-01-08 20:06

Vilka typer av kraftverk vill du se utbyggnad av i Sverige?

Veckans undersökning får med anledning av förra inlägget bli vad du vill se för kraftverksutbyggnad i Sverige. 

Svara som vanligt här ute till höger och ditt svar är förstås anonymt. Det går att kryssa för flera alternativ.

Pedagogiskt om baskraft och reglerkraft

Mannen bakom Jobbskatteavdrag.se, Harald Klomp, har lanserat en ny enkel sajt som föredömligt visar den nordiska elmarknadens länders elproduktion (Norge, Sverige, Danmark, Finland, Estland). Sajten heter elstatistik.se. Graferna uppdateras var tionde minut.

Det framgår pedagogiskt skillnaden mellan baskraft som kärnkraft och reglerkraft som vattenkraft. Ta t ex en titt på nedanstående graf över produktionen ifrån de olika kraftverkslagen i Sverige den senaste veckan.

Chatham House: 30% av BNP hotad av svarta svanar

Den brittiska tankesmedjan Chatham House har i dagarna släppt en rapport om hur sårbara ekonomierna i I-länderna är för svarta svanar, eller vad man kallar high-impact low-probability events (HILP). Det gäller även allvarliga händelser som inte klassas som svarta svanar, t ex den vanliga known but unprepared for, som vi svenskar är extra duktiga på i nyliberalismens Sverige, t ex så kallad "vinter".

2012-01-07 15:56

Saker som blivit bättre i Sverige!

Det är lätt att vara gnällig över alla försämringar vi upplever i vårt långsamt kollapsande samhälle. Allt mer blir sämre och sämre, samtidigt som vi får allt mindre för de pengar som satsas. Lagen om minskande avkastning slår allt hårdare mot de flesta I-länder i västvärlden.

Men det finns ljuspunkter, saker som blivit bättre genom myndigheters försorg. Åtminstone utåt - om förbättringarna kostat flera miljarder att genomföra låter jag vara osagt, men jag upplever dem som positiva.

Nu är det lördag, så det är dags att vara positiva!

Både Schibsted och Bonnier har beställningsartiklar mot guld

Det är knappast en slump att både Bonnier/DN och Schibsted/SvD har var sin artikel som är negativ mot guld som investering på samma datum. Det rör sig inte om någon återpublicering av en TT-artikel, utan två separata artiklar.

2012-01-06 13:38

EUR,CHF och HUF

Med anledning av den accelererande ekonomiska krisen för EU-landet Ungern, ivrigt påspädd av att landet inte vill göra som nyliberala IMF vill och släppa den politiska kontrollen över sin centralbank, så är det intressant att känna till att en majoritet av alla ungerska bostadslån är tagna i schweizerfranc, CHF, och inte i ungerska forint, HUF. I en del länder är tydligen logiken att man inte skall använda fördelen som en egen valuta innebär utan att man skall ta en betydande valutarisk genom lån i utländska valutor.

Utlandssvenskar, vart har ni flyttat och varför?

Det blev en del diskussion om utlandsflytt igår eftersom Sverige tydligen är en så fruktansvärd plats.

2012-01-05 15:36

Platser efter peak oil: Färöarna

När det gäller personliga förberedelser inför peak oil, så finns det de som menar att man bör flytta från Sverige. Där håller jag generellt inte med, men det finns en del intressanta exempel.

Öppna investeringssparkonto hos Avanza

Detta inlägg är reklam, så tillvida att jag får en provision om ni öppnar ett investeringssparkonto hos Avanza efter att ha klickat på reklambannern nedan. Någon annan ersättning har inte utgått från Avanza.
Sedan kan man diskutera varför man skall öppna ett investeringssparkonto (ISK) om man redan har en kapitalförsäkring (KF). Att flytta pengar från KF till ISK kommer ju kosta pengar eftersom insättningar beskattas.

Är 1981621911376222317 jämnt delbart med tre?

Nu skall vi ägna oss lite siffermagi. De flesta av er känner förstås redan till det här, men för ett fåtal är detta förstås nytt.

Att se om något är jämnt delbart med två är förstås mycket enkelt - alla jämna tal är delbara med två. Det är för lite större tal dock lite svårare att rakt av se om ett tal är jämnt delbart med tre. Är t ex 951 jämnt delbart med tre? 

Guldpriset sedan årsskiftet

Det är inte bara börserna som gått positivt sedan årsskiftet. Även guldet har stigit om än lite lugnare.

2012-01-04 20:10

Så lite avkastning behöver du

Man glömmer enkelt bort hur lite avkastning man egentligen behöver för att snabbt nå stora summor.

Debka: Fullt inbördeskrig i Syrien - stridsvagnar vs stridsvagnar

Via Lars Gyllenhaals blogg, tipsas vi om att Debka rapporterar att en hel pansarbrigad deserterat och gått över till rebellerna i Syrien. Citat Debka, min fetstil.

Två intervjuer med pessimisten och mansgrisen Cornucopia

De senaste veckorna har det varit två intervjuer med mig i lokalpressen med anledning av Midvintermörker, intervjuer som kanske hade intresserat en del bloggläsare, eftersom de innehåller en del personliga detaljer.

Några bilder från stormen Emil

Runt gårdscentrum känns det som att stormen Emil nu har bedarrat, men det är ett bedrägligt lugn.

Gårdscentrum ligger väl skyddat med söderläge i en liten dalgång och man kan normalt röra sig runt gården även vid orkan utan att behöva oroa sig över annat än ljudnivån. Men går man upp på berget är det helt annorlunda.

Fest hos SCB och ALLA är inbjudna!

Skulle rota upp löneskillnaderna mellan olika regioner (län) i Sverige för att göra en jämförelse för var det är billigast att bo, relaterat till förra inlägget att det inte är lönsamt att flytta till Stockholmsområdet, trots högre lön. Men alla vet ju att stockholmare är intelligentare än resten av världen så det kan man ju ta.

Tyvärr var/är SCB:s statistikdatabas nere för tillfället.

Bostadsbubblan gör Stockholmsinflyttning olönsam

Som bekant är nettoinflyttningen till Stockholm lika stor som antalet nybyggda bostäder (justerat för storleken på hushållen i antal personer) i kommunen eller länet. De som pratar om att det är så fantastiskt i Stockholm brukar förutom att stockholmare är de mest intelligenta och välutbildade människorna i Sverige, rent av i världen, samt även de snyggaste i världen, framhäva att man får så mycket högre lön om man flyttar till Stockholm.

Blandat i Asien

De asiatiska tidszonernas börser visar på varierande utveckling nu på morgonen.

2012-01-03 16:23

Krigsmaterielbolaget Volvo en etisk placering?

I index OMX/GES Ethical Sweden för svenska etiska placeringar ingår tydligen AB Volvo, lastbilstillverkaren.

Den svenska krigssjukvården i Insatsorganisation 2014

Det är lätt att glömma bort de de bakomliggande understödsfunktionerna i ett försvar. Men dessa kan lika gärna som själva fältförbanden ("manöverbataljonerna" i svenska Insatsorganisation 2014) vara dimensionerande för vilken insats man klarar av. Ett typexempel på detta är flygvapnets basbataljoner som gör att vi inte alls kan använda ens fyra divisioner JAS 39 eftersom det helt enkelt inte finns markpersonal nog för att hantera flygplanen.

En annan mycket viktig flaskhals är krigssjukvården.

Företagarens nyårspyssel och ännu en stormvarning

Så är företagarens nyårspyssel lagt till handlingarna.

Stark öppning på börsåret

Börsåret öppnade som bekant starkt på årets första handelsdag. Men det är idag tisdag som blir det riktiga facit, eftersom många börser var stängda under gårdagen.

2012-01-02 16:11

Bolåneräntorna måste sänkas 2.80 procentenheter för att kompensera förstagångssköpare för bolånetaket

Det finns de som menar att en sänkning av räntan är allt som krävs för att få fart på bostadsmarknaden igen. Men då glömmer man bolånetaket och dess effekter.

Ett återbesök till de svenska krigsflygbaserna

kosBloggaren Hans J har skrivit ett inlägg om det kalla krigets luftförsvar, med två utmärkta filmsnuttar från det kalla kriget. Väl värt att se och läsa för den som är intresserad av ämnet.

Sverige i botten när det gäller förmögenhetsfördelning

Som bekant är den svenska "medelklassens" (ett brett begrepp som av självförklarande anledningar omfattar nästan alla) sätt att mäta rikedom hur mycket pengar man kan och har lånat. Kort sagt hur stora lån banken har gett dig så att du kan köpa en dyr bil och ha ett trendriktigt inrett hus med Teppenyakihäll och allt.

Inga ledtrådar till årets första börsöppning

De flesta större börser i de asiatiska tidszonerna har stängt idag och vi kan alltså inte få några ledtrådar om hur årets första börsdag skall utveckla sig.

Enda större undantaget är den taiwanesiska börsen som fallit 1.5% medan Sydkorea och Indiens börsindex är i stort sett oförändrade. Det samma gäller S&P 500-terminen som också är i princip oförändrad mot årets sista handelsdag.

2012-01-01 16:32

Var anser du att konjunkturen är på investeringsklockan?

Investeringsklockan är en modell för att beskriva var i konjunkturcykeln (eng business cycle) marknaderna befinner sig investeringsmässigt. Enkelt förklarat så är klockan 9 - 3 högkonjunktur och 3 - 9 lågkonjunktur.

GINI - Keep living on dreams

Det beklagas från oppositionshåll på de stigande orättvisorna i Sverige. Ett mått på detta är GINI-koefficienten.

2011 års mest kommenterade inlägg

Eftersom besöksantalet på bloggen ökat rätt rejält under 2011, speciellt under andra halvan av året, så är det ingen större idé att lägga ut vilka inlägg som är årets mest lästa. De hittar ni längst ner på bloggen i listan över bloggens mest lästa inlägg någonsin.

Däremot kan det vara intressant att se vilka inlägg som är mest kommenterade. Se lista nedan.