Cornucopia?

2012-12-02 17:29

Visst är den arabiska våren UNDERBAR!

Jag har sagt det i princip hela tiden. Vi får inte se västerländsk demokrati, med t ex respekt för minoriteter, som ett resultat av revolutionerna i arabvärlden. Vi får se en fundamentalistisk islamisering, där majoriteten tränger på sina religiösa värderingar, eller vad de uppfattar som religiösa värderingar, på  resten.

Istället för en diktatur ersätter man styret med en teokrati. Ungefär som att Livets Ord skulle få ta över Sverige om man skulle dra någon jämförelse.


Vi ser det i Egypten, där sharialagar nu ska införas. Med majoritetens stöd. Visst är det UNDERBART! Man riktigt känner kärleken där på Tahirtorget. När man väl legitimerar sharialagarna genom en folkomröstning så finns det inget mer att göra. T ex får de 10 - 20% kristna kopter eller kristna ortodoxer i landet finna sig i att omfattas av sharialagar. 

Ifrån Syrien publicerar Schibsted/SvD ett UNDERBART vittnesmål av en rebellkrypskytt som hävdar att han dödat 60 - 70 av regimens krypskyttar. Rebellkrypskytten slåss för islam. "Jag slåss för friheten och islam"

Att sedan jag inte tror en sekund på att han dödat ens 60 av motståndarens krypskyttar är en annan sak. Det handlar om en duellsituation. Om oddsen vore 50-50, så är chansen att vinna 60 dueller på raken (det finns ingen silverplats i krig) 0.5^60 eller ca 8*10^-19. Arton nollor och en 8. Chansen är 0.0000000000000000008. Skulle han vara kanske världens bästa prickskytt och ha en chans att vinna en duell på 90%, 0.9, så vore oddsen att han fortfarande vore i livet 0.9^60=0.0018. 1.8 promille. Verkligheten är nog snarare att han möjligen dödat 60 fiender, eller åtminstone 60 människor, men knappast 60 fientliga krypskyttar. Eller så skryter han. Massmördare är han iaf om han nu inte bara ljuger. Vad skulle du kalla en svensk civilperson som skjuter ihjäl 60 - 70 svenska soldater eller poliser? Frihetskämpe? Hjälte? Eller massmördare?

Han medger också att han reste till Irak och utkämpade jihad mot amerikanerna och dödade tre amerikaner. Som 14-åring.
"2003 var jag 14 år och följde med mina vänner till Irak för jihad. Vi kämpade runt Bagdad. Det kriget var annorlunda. Amerikanerna hade tyngre vapen. Vad jag minns dödade jag bara tre amerikanska soldater under mina sex månader där."
Trovärdigheten i det kan ni själva fundera över, det dödades 139 amerikaner under invasionen av Irak. Denne dåvarande 14-åring säger sig alltså ha orsakat 2.1% av dessa. I slaget om Bagdad dödades 34 amerikaner, så 14-åringen dödade 10% av dessa om han nu inte bara blåljuger. Ur det perspektivet bör man ta uttalandet om 60 - 70 dödade regimtrogna i Syrien. Uttalandet är iaf svart på vitt att det inte handlar om några personer som är intresserade av annat än jihad och islam.

Vad är Schibsteds objektivitet och kritiska granskande?

När eller om Assadregimen faller, så kommer knappast Syrien bli en västerländsk demokrati. Det blir istället sharialagar och fundamentalism som vanligt. Utan respekt för minoriteter. Man kan se en röd tråd i den UNDERBARA arabiska våren. Det är nämligen de länder som inte redan har en fundamentalistisk regim som man får revolutionerna i. Iran och Saudi-Arabien är exempel på fundamentalistiska stater, där det inte blivit någon revolution. Folket är tydligen redan nöjda.

Religion är opium för folket sade Marx. Vad menade han egentligen? Citat Marx:
"Religiöst lidande är samtidigt ett uttryck för ett verkligt lidande och en protest mot ett verkligt lidande. Religionen är suckarna från förtryckta varelser, själen i en hjärtlös värld, och anden i en andelös värld. Den är folkets opium."
När man likt i arabvärldens diktaturer bara känner till förtryck så väljer man frivilligt religionens förtryck. Någon riktig frihet är inte intressant.

Men här i väst och i Sverige lever revolutionsromantiken från Jan Myrdals hyllande av Pol Pot eller andra regimer kvar. All revolution är positiv, någon djupare analys finns ej. Undrar om de skulle säga det samma om hälften av svenskarna tog till vapen mot den svenska regimen? Revolution är ju bra! Revolution är ju kul! Då kan man skjuta ihjäl 60 - 70 regimtrogna och skryta om det i Schibsted/SvD. Vad får vi se härnäst? Schibsted/SvD publicerar Breivik?

Bonnier/DN gör lite upplysningsarbete och visar de som har det värre än i Syrien, nämligen Centralafrikanska Republiken. Men någon mediabevakning finns förstås inte. Borde finnas massmördare att intervjua även där.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

33 kommentarer:

 1. Och allt i FN´s regi...

  SvaraRadera
 2. Spännande utveckling. Frågan är hur länge det dröjer tills den första konfrontationen mellan någon av de befriade arabiska/nordafrikanska staterna och Israel. Där man som bekant innehar A-vapen.
  Skifferoljeaktier kanske inte är så dum investering ändå.

  SvaraRadera
 3. Man kan iofs räkna barn och gamla som krypskyttar om viljan finns. Vi får nog vara beredda på en flyktingström av kristna och välutbildade från dessa länder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så hur gör vi för att locka de duktigaste att bosätta sig här?

   Radera
 4. Verkar som att media nuförtiden är "journalisternas" personliga plattform där de för ut sina egna åsikter, eller i vissa fall tro med fundamentalistiska övertoner. Det blir alltmer ointressant att läsa dylika artiklar, man blir bara upprörd. Men det ligger ju lite i den rödgröna traditionen, att förlita sig på tro och propaganda. De vet ju bäst, och den dumma pöbeln ska helt enkelt "informeras" till rätt åsikt.

  SvaraRadera
 5. Det tål att påpekas att detta visar hur ohållbart demokrati är utan kulturell underbyggnad. Den svenska demokratin "fungerar" inte bättre för att vi är bättre på att rösta. Det finns ingenting i demokrati som förhindrar minoritetsförtryck (it's a feature, not a bug). Skillnaden är att i Sverige och i västvärlden har vi en tradition av att minoriteter skall ha rättigheter - troligen spårbar till tiden efter den period för några hundra år sedan när diverse monarker beslöt att bedriva krig på religiös basis härs och tvärs över kontinenten (se den Westfaliska freden 1648). Följaktligen så borde man istället för att applådera pöbeldemokrati, oavsett var den nu väljer att dyka upp, argumentera för att alla skall ha samma RÄTTIGHETER (d.v.s. de negativa rättigheter som utgjorde grunden för den klassiska liberalismen - naturrätt, för den som så önskar kalla det)

  För att sammanfatta : Sverige är inte bättre för att vi är en demokrati. Egypten är snart också en demokrati. En demokrati som röstar fram sharia-lag, och troligen inget skydd för minoriteters rättigheter. Sverige är bättre för att traditionen om rättigheter finns, något som Egypten i värsta fall får vänta ett par hundra år eller så på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har nog rätt i princip. Men man kan även lösa problemet med rätt utformad konstitution som förhindrar att lagverksamhet och annat går snett, om man följer den. För en konstitution måste respekteras om det ska fungera. Och även Egypten har en konstitution, men tydligen är den fel utformad om de så lätt från en spirande demokrati kan hamna i ett diktaturliknande ändläge. Antar att mullafigurer nu kommer in i bilden för att diktera dessa lagar korrekt enligt Allahs vilja, vem som ska bli halshuggen, få fötter och händer avhuggna, stenas till döds, etc. Ett land som tillämpar förtryckande sharialagar kan nog inte kallas för demokrati i någon modern bemärkelse.

   Radera
  2. Tror du har för höga tankar om människosläktet. Alla lagar och regler kan ändras när den eller de som har makten över lagar och regler önskar det.

   Radera
  3. Hittade av en slump en intressant artikel som diskuterar just konstitution och demokrati. Författaren hävdar att "Poängen är att det inte finns något alls i det demokratiska systemet eller den demokratiska principen som garanterar minoriteters rättigheter". Det är just därför, hävdar jag, att vissa grundläggande principer måste deklareras utanför och som grund för att en demokrati ska kunna fungera på ett vettigt sätt i den meningen som vi tar för givet, tack vare vår överlägsna kultur.

   Radera
 6. Revolutioner utvecklas hela tiden - de är pågående processer. Muslimska broderskapet och fick maken efter det första skedet. Men brödraskapet har inte förändrat den ekonomiska politiken så nu börjar kritiken mot brödraskapet att stiga. Visst försöker då brödraskapet att befästa makten med en skendemokratisk konstitution. Men vad är de som gör dig så tvärsäker på att de kommer att lyckas? Nu har det uppstått en myriad av olika politiska partier, fackföreningar, sociala organisationer - det kommer inte bli lätt att trycka ner en ny diktatur i halsen på dem. Plus att stödet för brödraskapet framförallt minskar i städerna. Ditt inlägg andas en underton av att det hade varit bättre om de arabiska massorna hade insett att Mubarak och Khaddafi var det bästa alternativen. Döm inte ut arabernas frihetslängtan. Det är nog många som vill ha det så här http://myreport.com.ua/fotoreportazh_big/fotoshedevry/vtrachene-korolivstvo-iran-1970-yh.html (Din egen länk:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det minskade stödet för Muslimska brödraskapet på riktigt? För enligt västmedia så längtade ju egyptierna efter frihet och demokrati, sedan kom det öppna, hemliga och korrekt utförda valet och i valbåsets avskildhet föredrog 70% islamism, 30% t o m en hårdförare variant än Mursi då de röstade på al-Nour.

   Tror du, som många andra med västerländskt perspektiv, överdriver det du gillar och ignorerar det som inte passar in.

   Radera
  2. tror en del missade att det mest var ungdomarna som och medelklassen som slogs, dog och i viss mån segrade(att mubarak skuffades undan är en klar seger, det som följde efteråt not so much) på Tahrir-torget. I resten av Egypten pågick liknande demonstrationer, men till syvende och sist var det en del av andra saker som avgjorde valet t ex Muslimska Brödraskapets väloljade organisation och det faktum att gamla Wafd-partiet(National-liberaler typ) arbetade med le ancien regime så när New Wafd Party annonserades var det mest deras samarbete med Mubarak folk kom ihåg samt att den icke MB-anknutna oppositionen hade svårt att gå till val på en gemensam plattform.

   Radera
 7. Har du missat http://en.wikipedia.org/wiki/Simo_H%C3%A4yh%C3%A4 ?

  Simo Häyhä vann 505 dueller och överlevde 2VK. Blev 96 år gammal.
  Han använde inte kikarsikte eftersom de centimetrarna skulle innebära en något större risk att själv träffas.

  Din sannolikhetsbedömning haltar eftersom Simo Häyhä var utomordentligt skicklig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så personen i artikeln är extremt skicklig alltså. Vad är sannolikheten att Schibsted hittar en sådan.

   Radera
  2. Värt att nämna är att Häyhä fick flera av sina döda genom att använda k-pist... så det var ju inte riktigt sant...

   Radera
  3. Häyvä räknas som världen bästa kryppskytt genom tiderna. Helt enkelt inte en relevant jämförelse.

   Radera
  4. Jämför du en rysk bonde som blivit utrustad med ett vanligt gevär som tvingas in i finska marker (annars blir dom skjutna av ryska officerare), med kryppskyttesoldater som är rätt bra utbildade om jag får tro de Discovery prgram jag sett... Det är mer eller mindre som att säga att Breivik dödade 77 elitsoldater.

   Radera
  5. En jag pratade med funderade på ett problem...
   Om svenska talibaner, visserligen nu i Syrien men även i Afganistan, åker just dit och skjuter på svenska soldater där...
   Är inte det ett problem?
   Så långt hade inte jag tänkt....

   Förresten så är uppfattningen om rättvisa i detta land alltmer modell "öga för öga, tand för tand".
   Åklagare och andra pratar gärna om "straffvärde"...
   Sharialagar, eller?...
   Den svenska "rättspositivismen" är en farlig väg för samhället. Ett återfall till trettiotalet kan ske alldeles för lätt...
   Men genom att vi egentligen inte vill ta till oss den mer civiliserade latinska rätten, som dominerar inom EU, så är vägen mot sharialagar inte otrolig i Sverige...

   Radera
 8. Simo dödade 505 ryssar soldater, alltså blandad kompott av motstånd. 505 dueller stämmer inte.

  / righton

  SvaraRadera
 9. Du bör fundera över betingad sannolikhet, Cornu. Jag kan hålla med om att killen är en överdrivande skrytmåns, men å andra sidan är det ju överlevarna man kan intervjua, och inte förlorarna. Sannolikheten att hitta riktigt framgångsrika krypskyttar ökar ju längre kriget går.

  Sen är den arabiska våren skitbra. Det är väl helt självklart att inga fullödiga demokratier kommer uppstå över en natt, men nu deklarerar folket sin makt och man skapar ett självförtroende som kan kullkasta även religiösa styren längre fram. Urbaniseringen fortsätter och religiösa flugor går över. Det var rätt nära att Irans mullor föll i samma sväng, förresten. Det här är bara början och det är ingen idé att utvärdera det under detta årtionde och kanske inte ens under nästa.

  Och Afrika har större chans att utvecklas utan Khadaffi, apropå det. Farlig maktspelare som blandade sig i det mesta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle säga tvärt om. Ju längre kriget går, desto sannolikare är det att de riktigt framgångsrika prickskyttarna försvinner. Det krävs bara en kula...

   Fundera sedan över rimligheten att han, utan träning (al Qaida?), övertrumfat 60-70 st militärt utbildade regimprickskyttar?

   Radera
 10. När nu Pol Pot kommer upp så kan det vara intressant att också tänka lite på moderaternas stöd för denna regim. http://motbilder.se/2010/07/27/moderaternas-pol-pot-stod/

  SvaraRadera
 11. Demokrati så som vi känner till den, bygger på upplysningstidens traditioner

  Den moriske filosofen och läkaren och sharia - domaren Ibn Rushd (Averroës) fick ett indirekt inflytande på den europeiska upplysningseran, men landsförvisades i det moriska Spanien.

  Här beskrivet i Ny Teknik!
  http://www.nyteknik.se/popular_teknik/kaianders/article249017.ece

  Kan den muslimsk världen som helhet reformeras av något typ av upplysnings-era?

  SvaraRadera
 12. Den arabiska våren kommer att övergå i en islamistisk vinter. På samma sätt som rödvinsvänstern har övergått till att bli årgångshöger. Det är nog bara Cecilia Uddén som inte har fattat det

  SvaraRadera
 13. Bra inlägg Cornu!

  Visst är revolutionen en pågående process och förändring kan vara bra, men precis som du pekar på så dels kan man inte transplantera demokrati, och dels kan det man får vara sämre än det man har.

  Det som gör en mest förbannad är dock det som du tar upp, att svenska journalister saknar förmåga att måla världen annat än i svart-vitt. I den intervjun du återger ovan ser man ju (för en bildad journalist) möjligheter att smasha in några intressanta fördjupningsfrågor, men icke.

  SvaraRadera
 14. Hänger inte allt detta ihop med överbefolkning?
  Unga som inte ser en framtid vill förändra världen!

  SvaraRadera
 15. Cornu,

  När det gäller svajigheten i vad "arabiska våren" kan leda till har jag också en oro, även om jag inte är riktigt så negativ som du. Det vore för jäkligt om Syrien och andra länder blev nya Iran, men att jämföra med att Livets Ord skulle ta över Sverige är väl en konstig parallell? Sverige är ju en välfungerande demokrati idag. Det är väl mer korrekt att jämföra med att Nazitysklands eller Sovjets regim ersattes av en teokrati. Pest eller kolera. Man kan ju hoppas på att demokratisering sker. "Ahmed" i intervjun påstår ju i alla fall att han vill se en demokrati och en vald president i Syrien där det "spelar ingen roll om presidenten är muslim, kristen eller något annat så länge som han är en bra person". Om han inte blåljuger finns det väl hopp.

  Angående dina kommentarer om hans bravader i kriget förstår jag ännu mindre. Det är klart att han kan tänkas överdriva de 60-70 skjutna, liksom de 3 amerikanerna i Irak, men vad är det som är så omöjligt med tanken att journalisterna faktiskt har intervjuat en av de duktigaste krypskyttarna bland rebellerna? Dels pga "betingad sannolikhet" som någon skrev ovan, och dels för att de ju faktiskt aktivt kan ha frågat om att få träffa någon som vet vad han gör?

  Om han åkte till Irak och slogs som frivillig redan som 14-åring, och nu också hållit på ett tag i Syrien och fortfarande lever, så måste han väl både anses vara klart stridsvan och erfaren? Ligger det något i hur han beskrivs i artikeln och att han kunnat ligga och vänta i 10 timmar på en skottchans så verkar han vara klart skickligare än majoriteten av de "spray and pay"-typer som verkar dominera rebellerna i regionen.¨

  Slutligen fattar jag inte alls din kommentar om att hans 60-70 (påstådda) knäppta gör honom till en massmördare? Inte ens du påstår ju att han har skjutit civila, utan jämför med att han "skjuter ihjäl 60 - 70 svenska soldater eller poliser?". Eh, ja, om någon gjorde det imorgon vore han massmördare och sannolikt psykopat. Men vi har ju djupaste fred och lugn i landet. Oavsett vad man tycker om hur det började och hur det kanske slutar i Syrien kan väl ingen förneka att det pågår ett (inbördes)krig i Syrien. Och i en krigssituation så är det inte bara tillåtet, utan själva definitionen på strid att en kombatant skjuter andra kombatanter. Jag påstår inte att han skulle vara någon hjälte (det kanske en del på hans sida tycker) men jag tycker att han verkar vara en soldat. Varken mer eller mindre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. MEd tanke på att han blåljuger om att han skulle orsakat 10% av dem amerikanska förlusterna i Bagdad och blåljuger om att ha dödat 60 - 70 fientliga prickskyttar (kanske 5-6 st, resten är nog bara "folk som hamnade i siktet"), så varför skulle han inte blåljuga om sin törst efter demokrati?

   Och kom ihåg att vår definition av demokrati inte nödvändigtvis är hans.

   Kom ihåg DDR - Tyska Demokratiska Republikten. Var de demokratiska?

   Radera
 16. "Demokrati" har aldrig kommit till ett svep och i en bestämd form, betänk hur lång tid det tog innan kvinnor fick rösträtt, innan mörkhyade i USA fick grundläggande rättigheter, innan homosexuella fick rättigheter i demokratiska stater. Detta trots att det rörde sig om världens rikaste städer.

  Vi vet inte vad det är vi beskådar idag, vi har faktiskt ingen aning om var saker och ting är på väg. Demokrati är resurskrävande, det ställer krav på minimum levnadsstandard hos genomsnittet för att människor ska kunna acceptera en situation och inte hänge sig åt desperata handlingar. Det är här mellanöstern blir en svår fråga, Egypten, av vad jag minns, har över 80 miljoner invånare och basfödan är bröd till vilket det importeras stora mängder vete. Det är inte riktigt ideala omständigheter, 1-2 dåliga år kan slå sönder det mesta man byggt upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "vi har faktiskt ingen aning om var saker och ting är på väg".

   När drinkar förbjuds och slöjan ska på så vet åtminstone jag var landet är på väg.

   Radera
 17. Nu skulle jag säga att livets ord ser ut som en prideparad i jämförelse med MB men det är väl en bedömningsfråga. Livet ord har nog ingen slogan som kan mäta sig med MBs klatchiga

  ""Allah is our objective; the Quran is our law, the Prophet is our leader; Jihad is our way; and death for the sake of Allah is the highest of our aspirations."

  eller den korta versionen "Islam is the solution.".

  angående demokrati i mellanöstern:
  Att tänka på här är att Napoleon förde med sig västerländska ideer, institutioner och ingenjörskonst till Egypten för över 200 års vilket gav förutsättningar till en snabb väg till framsteg. Jämför med tex. Sydkorea och Japan vars samhällen tog till sig västerländskt tänkande och utvecklades till framgångsrika i länder på nästan nolltid.

  Visst Egypten kanske hade otur och historiens ibland slumpartade utveckling var till Egyptens nackdel men man kommer inte ifrån att vissa religioner och kulturer verkar fungera som medvind för framgång och utveckling andra som motvind.

  SvaraRadera