Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2012-12-03 12:33

Värnpliktiga 70-talister krigsplaceras i "yrkesförsvaret"

Försvarsmakten har bara lyckats rekrytera 873 av de planerade 4 700 deltidssoldaterna till det svenska försvaret och krigsorganisationen (Bonnier/Expressen). Men vad som inte sägs är att enligt samstämmiga uppgifter har svenska värnpliktsutbildade under året fått krigsplaceringsorder från Rekryteringsmyndigheten (fd Pliktverket).


Det handlar bland annat om i det gamla invasionsförsvaret utbilade 70-talister, som gjorde sin värnpliktutbildning redan tidigt 90-tal, som återigen blivit krigsplacerade efter att ha varit borta ur krigsorganisationen i kanske 10 år. Dessa 70-talister har inte ens utbildats på dagens utrustning, utan kanske var ställföreträdande plutonchef på en stridsvagnspluton med stridsvagn 103 (aka stridsvagn S). I ett utfall av kompetensmatchning, enligt uppgift i regi av Försvarsmaktens katastrofala system PRIO, så har de ändå krigsplacerats i moderaternas nya "här-och-nu-försvar", t ex som vagnchef för stridsvagn 122. Notera att detta är ett fiktivt exempel på hur det kan se ut.

För övrigt räcker det idag att ha gjort 3 månaders grundläggande militär utbildning, GMU, för att bli krigsplacerad i "yrkesförsvaret" (Rekryteringsmyndighetens information). I det gamla invasionsförsvaret behövde man åtminstone 7.5 månaders utbildning och övning i förbandsformationer för att bli krigsplacerad. Detta innebär att även nyrekryterade kadetter vid Försvarshögskolan blivit krigsplacerade, eftersom de gjort GMU.

Men inte ens de som bara gjort GMU, men sedan inte sökt anställning som kontinuerligt tjänstgörande GSS/K eller tidvistjänstgörande GSS/T, räcker alltså för att fylla rekryteringsluckorna i det (m)oderata gripbara försvaret. Istället kan gubbar och gummor runt 40 års ålder nu funnit sig krigsplacerade igen.

Själv åkte jag ur krigsorganisationen någon gång i intervallet 2001 - 2004, men tydligen hindrar inget att man som 40-åring idag ska krigsplaceras, trots att man kanske inte tjänstgjort i försvaret på över ett decennium. De som på 90-talet gjorde FN-tjänst i t ex Bosnien verkar oftare hamna i krigsplacering, även om Bosnien-utrustningen fortfarande var från 60-talet, mot dagens moderniserade försvar.

Här har vi en förklaring till varför en del förband i "här-och-nu-försvaret" tar upp till 3 - 6 månader att sätta in. Den krigsplacerade personalen måste utbildas. Och det handlar även om de sk manöverbataljonerna, dvs de sju bataljoner som ska ta striden på fältet. Här och nu. Inte konstigt att Karin "Tamgåsen" Enström (m) och andra försvarspolitiker i alliansregimen hävdar att rekryteringen går bra...

Insatsorganisation 2014 ska inte vara fullbemannad förrän till 2019 och vilar idag mycket riktigt på kullen av tidigare värnpliktigt utbildade, som kan krigsplaceras mot sin vilja i det frivilliga yrkesförsvaret. Det talas om att man efter 2019 kommer få allvarliga problem när man inte längre kan förlita sig på gamla kullar av värnpliktiga. Jag tror detta är fel. Kan man krigsplaceras 20 år efter fullgjord värnpliktsutbildning så finns det alltså värnpliktigt utbildade att ösa ur åtminstone fram till 2029 och inte bara till 2019. Även 40-åringar är välkomna redan idag.

Nu finns det förstås inga ekonomiska medel, men det hade varit rysligt kul att kalla in en av dessa pappersprodukter på krigsförbandsövning, KFÖ, för att se hur kompetens, utbildning, motivation och fysiskt hälsostatus på 40-åringarna matchar verkligheten.

Har du som 70-talist blivit krigsplacerad nyligen? Hör gärna av dig anonymt, men kom ihåg att uppgifterna antagligen är hemliga. Vilket gör att detta inte kommer fram.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

38 kommentarer:

 1. Samtidigt rekryteras Svenska unga till Syriens fria arme.
  De kan väl komma tillbaka med erfarenheter som kan tillgodogöras?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du skjuta granater med slangbella?

   Radera
  2. "Svenska" unga? Tror Hr. Oppti har en dimmig uppfattning om vad en svensk är.

   Radera
 2. Har inte fått nån krigsplacering.

  Men stoppar man 40-åringar i manöverförband?? På min tid tror jag man fick stationära uppgifter vid typ 28 års ålder eller nåt sånt.

  ...och fy fan vad gamla man tyckte repgubbarna var. Nu är man lika gammal själv...

  SvaraRadera
  Svar
  1. 32 år var gränsen i många förband, brigaderna bl.a innan manskapet fördes över till lokalförsvarsförbanden.

   När jag var med och utbildade/tränade en repbataljon NB85 i slutet på 80-talet som rykte in i sina mobbförråd ca 10 mil in i inlandet fick jag förtroende för värnpliktsförsvaret. Hade ansvar för PV-plut i den kompanistridsskjutningsbana vi byggt upp ute i skogarna och de var mycket duktiga på det de gjorde, förare, skyttar, både gruppchefer och plutonch och inte minst laddarna som gjorde avsittning i 1m lössnö och laddade så det stod härliga till. Konstant träff mitt i och snabba omgrupperingar osv. Det funkade helt enkelt.

   Radera
 3. Var det någon som trodde att det skulle bli rusning till försvaret i det dekadenta Sverige?
  Vänsterpropagandan har ju pacficierat befolkningen så till den milda grad att det anses töntigt,omodernt, testosterontint att söka till försvarsmakten vi har ju blivit matade med detta i 30 år nu. Det är ju kanon billigt för illvilliga makter att bara underhålla oligarkin så monterar Svenskarna ner sig själva det är ju helt lysande, de garvar garanterat läppen av sig österut om de inte tycker det är mer tragiskt förstås.

  Men billigt är det.

  SvaraRadera
 4. Rekrytera mer i Skäggetorp, Linköping, här finns det ungdomar som behöver en anställning där de kan göra nytta med sin energi.

  F.ö. är det riktigt bra att det ses till att de små förband som vi har fylls upp men det skulle givetvis kunna göras ännu bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja de kan nog blir ett bra bålverk för den västerländska demokratin och den västerländska frihetens fortlevnad.

   Radera
 5. Som före detta yrkesofficer (70-talist med Bosnienerfarenhet)som tackade nej till reservofficersavtal så hoppas jag att Försvarsmakten inte hör av sig. Om de gör det så kommer jag hellre vägra att inställa mig än att bli en del av det nuvarande pajasgänget. Jag är inte intresserad av att tillhöra ett marionettförsvar vars primära uppgift verkar vara att försvara Afganistan. De kan ta sin genussmörja och stoppa upp i stolgången. Vi behöver hårda män och inget j-vla vänstertrams.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Nu är jag något äldre än dig så jag klarar mig förmodligen men kan för övrigt inte annat än hålla med.

   Radera
 6. ... lägg därtill att svenska befäl för att få anställning är skyldiga att åka till typ Afganistan. Ingen ska få arbeta inom försvaret om man är intresserad av att arbeta för att försvara Sverige, och inte vill åka och strida i Långtbortistan. Trots en liten och krympande verksamhet så är antagligen Hemvärnets gubbar snart den slagkraftigaste delen av svenska försvaret.
  Bl.a. försvars och skolpolitik får mig nästan att undra om vi alla är med i dolda kameran och i så fall när kommer fotografen fram...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är det som är bättre med sjukvård, rättssystem med polis, socialförsäkringar och pensioner för att inte nämna infrastrukturen?

   Radera
 7. Graden av ”kompetens, utbildning, motivation och fysiskt hälsostatus” har nog ingen större betydelse för de kommer att fly utomlands eller till skogs eller gå under jorden innan de sätter sig i någon militär plåtlåda. Besättningen måste nog vara femdubblad för detta. Det är bara bortkastaste pengar och en illusion om säkerhet.

  SvaraRadera
 8. Vore intressant att veta om detta även gäller de som gjorde civilplikten på 90-talet.

  SvaraRadera
 9. Håller med om det hade varit intressant att se hur det fungerar att kalla in 40-åringar som inte har varit inkallade på 20 år. För min egen del så har jag bättre kondition och är starkare nu än när jag gjorde lumpen och ganska många försöker hålla sig i fysisk form medans många inte rör sig alls. Däremot är det sämre med vighet och kanske snabbhet, att ideligen slänga sig i skydd skulle vara jobbigt. Likstelheten smyger sig sakta på efter 40...
  Om man bortser från teknikutvecklingen/mtrl-förnyelse där det skulle krävas ganska mycket utbildning så tror jag att man skulle kunna få upp förmågan hyfsat på soldat-, grupp- och plutonsnivå på en intensiv månad. Det som fallerar är de större sammanhangen, att få flera förband att fungera tillsammans. Får man ex inte underhållet (heter det fortfarande trängen?) att fungera så fungerar ingenting.

  Man är inte lika fysiskt modig/dumdristig nu som vid 20 vilket skulle kunna vara til nackdel ur fosterlandets perspektiv men förhoppningsvis lite klokare och mera erfaren så totala effekten kanske blir densamma. Jag hade "nöjet" att som PB föra befäl över några vpl och resten repgubbar under en KFÖ i slutet av lumpen och det var stor skillnad, "vuxna män" inser vad som måste göras utan tjafs och tar mer initiativ, inbillar mig att man blir lite tåligare när man väcker upp också. Repgubbarna hade grundutbildning mellan 1-20 år bakom sig och några hade inte varit inne på 14 år minns jag(varför kommer man ihåg sånt?). Det fungerade väldigt bra men då var den mesta av utrustningen av samma åldersdigna stuk som sist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner igen mig i den fysiska bilden. Starkare och bättre kondition etc vid 42 än vid 22. Dock börjar likstelheten smyga sig på, men när man väl värmt upp så är den borta. Dock är ju soldatlivet 99% väntan, så då blir man rätt stel.

   Manskroppen är inte riktigt färdigvuxen i 20-årsåldern. Åtminstone axlarna har en tendens att bredda sig de kommande 10-15 åren, men det kan även inträffa på andra mindre önskade kroppsdelar.

   Radera
  2. Det finns förstås alla sorter men jag har med egna ögon sett 44-åringar repa med bästa resultat efter över 10 år utan KFÖ. Tror att äldres kompetens är än mer användbar i dagens militära miljö än den var för tidigare. Men skall man få svenskar att vilja åka till Afganistan får man nog rekrytera unga, oerfarna, lycksökare, äventyrare. Sunda stabila gossar med god moral och kämpaglöd i Tegnérs anda får man svårare att hitta: "Strid är för frihet, för barn och för maka.
   Vägen går framåt, den går ej tillbaka".

   Radera
  3. Annars har jag hört att kroppen peakar vid 25, vilket är rätt långt från 40. Kommer ihåg att vi hade lite interna tävlingar om att bolla med 80 kg eldrör samt jaktskott med ksp 58.

   Tror jag hade stått mig slätt i det sammanhanget i dagsläget. Jag drar typ 30% mindre i marklyft och sånt där jämfört med vad jag gjorde på den tiden.

   Radera
  4. Belli, fullt möjligt att det är så. Den som hårdtränar kanske kan peaka vid 25. Men annars har man ju tränat i ytterligare 15 år till man är 40. I teorin iaf. Finns alla sorter. Kan bara tala för mig själv. Jag väger 15 kg mer nu än vid 22 och det är inte fett. Jag springer längre, snabbare och tuffare banor idag än då.

   Radera
  5. Mja, jag tränar mindre nu = sämre resultat?

   Dessutom minns jag att befälen beklagade sig över att andelen som klarade romerska bordet föll för varje år. Dagens ungdom är förslappad, etc.

   Radera
  6. Kommer ihåg när min skvadronchef tappade hela sin skvadron av erfarna jägarsoldater när de föll för åldersstrecket, 32 år. Han var inte glad. De skrotade hans förband när de var som bäst menade han.

   Radera
  7. Om man tittar på de specialförband som finns verkar det som att åldern i dessa är ca 30 - 35 år.

   Radera
  8. Jag hoppar in sent här för jag såg detta först nu men ändå... Den som skrev artikeln måste va en jävligt förslappad 40-åring!?! Jaggår mot 45, sa upp mig från min gss/t-tjänst förra året men när jag va inne på kfk och kfö de åren jag va med och då självklart genomförde olika fysisk tester mm så var jag bland de ca 20% i toppskiktet och då var jag äldst i hela min pluton (gjorde även de "riktiga" jägartesterna på k3 och klarade dem. Har testats till officer och klarat dem. Så att sitta på sitt (uppenbarligen) feta arsle och pissa på män i 40-årsåldern är mer skribentens upphovsmannen till artikeln ovan) tragiska öde som soffpotatis inte riktiga män som rör på sig ibland. Underskatta inte oss på 40+ för det är inte Heller bara fysisk styrka som vinner i fält, inte ens där är det den vikrigade egenskapen...

   Radera
 10. Det är inte bara Västtrafik som rutschar utan också SJ, försvaret, polisen, rättsväsendet, sjukvården, skolan..., utan det mest som styrs av staten är på glid. Kejsarens nya kläder är det vi fortfarande bländas av.
  Inte förrän vi själva är helt avklädda kommmer vi se att också den svenske kejsaren är naken.

  Förvånades 1980 av mitt mobförråds brist på modern materiel men gladdes åt uppryckningen som följde. Det var kanske risken för storkrig när Sovjet började skaka som gav injektionen till min lilla del av försvaret. Men det är märkligt hur kort minnet är eller kanske skall man konspiratoriskt fundera om det finns en dold agenda bakom förintelsen av försvaret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det finns ingen dold agenda. Däremot har politiker hittat ett ställe där man kan ta resurser utan att det ger egentliga konsekvenser.
   Detta är en följd av att i de nordiska länderna i allmänhet, men Sverige i synnerhet generellt tänker lite annorlunda med vad det gäller all uniformerad verksamhet. Det är generellt den sociala delen av den offentliga sektorn som går först, när det brukar vara tvärt om annars. – Se på hur militären behandlas i exempelvis USA, Ryssland, Japan, Frankrike och så vidare. I och med att det inte är politiskt möjligt att överleva med en pro- militär linje i Sverige så blir militären sårbar, då de inte har allierade och närverk i de grupper som i praktiken styr Sverige; de konservativa i LO kollektivet, och ”det gamla” kapitalet.
   Sedan får man också lägga till (som många redan pekat ut) att fredsrörelsen är stark i Sverige, och militärer och dess verk brukar ses med misstänksamhet (som inte blev bättre efter JAS affären, Boforsskandalen och så vidare).

   Det krävs såldes ”externt” tryck för att det skall bli några pengar till försvaret, såsom det var under kalla kriget; det gick inte att ignorera krigsfaran.
   Nu förefinns det ökad risk, men den är ännu inte tillräckligt hög för att detta ”tryck” ska uppstå. Således så agerar de två tidigare nämnda grupperna i svensk politik som vanligt. Går det att köpa lite extra röster med en skattesänkning här eller ytterligare utbyggnad av välfärdstaten där så gör man det. Går det att ta mer från försvaret gör man det.

   Det finns ingen agenda, bara svensk politik. Och den går som bekant inte framåt, den går i cirklar.

   Radera
  2. Du har antagligen rätt men det känns svårt att acceptera att de som leder vårt land inte har mer moral alternativt kunskap om de möjliga följderna av sitt eget agerande.

   Radera
  3. Jag tror också på den förklaringen - det handlar om att flytta pengar till där de syns. Försvaret är det ingen som direkt "ser", därför drar man ner där och stoppar in det i jobbpolitik eller nåt. Allt för att framstå som en god, rik och givmild härskare. Den skenmanövern måste ha funnits lika länge som det funnits statsbudgetar och politiker. Kanske grekerna eller romarna hittade på det?

   Radera
  4. Sign RB;
   Det är tråkigt, och kan få mycket långtgående konsekvenser. Jag tror dock inte på att det är fråga om ignorans i sin renaste form, även om det verkar så. Jag tror mer på förklaringsmodell okunskap. Jag skulle söka efter förklaring i den kultur som finns bland våra styrande, som likväl finns bland våra ädla journalister. För det första är det ett ganska litet skrå, med långsam omsättning. Detta innebär i sin helhet dels en skyddad verkstad och dels att det är människor med ganska begränsad erfarenhet av någonting annat än den politiska världen (och kanske någon universitetsmiljö). Det enda sättet att ta sig in, blir genom ungdomsförbunden och konstant arbete i den miljön. Ut ”på andra sidan” av denna process kommer en i grunden välmenande och förvisso teoretiskt och förvaltningspolitiskt upplyst människa, men denne är generellt hopplöst upplyst om världen runtomkring.
   Dem gör helt enkelt så här för det är det enda sättet de känner till att agera på. Medborgerliga åsikter och insyn, kommentarer eller liknande från fackfolk blir då istället för nyttig input störande buller i bakgrunden.

   Jag har fått intrycket att ju mer ”bokbunden” en politiker är, som socialister och nyliberaler, blir mer skadlig än någon som inte är det. Ty dessa politiker kommer att trycka på med sitt program oavsett om himlen faller ner, det börjar regna spik eller Colin Nutley gör en hyfsad film. Står det si och så i den heliga skrift, oavsett om det är Marx, Friedman eller vem som helst man blev frälst med.
   Med risk att låta tjatig, men; de gör så här, för att de inte känner till någonting annat. De kommer att mekaniskt agera så här tills fan själv kommer att hämta dem, eller att de förlorar makten. Medborgarna har fått lära sig sedan dagis att det är så här tingens ordning är.

   När jag skriver detta kommer ett citat från en kines som frågades av en västerländsk journalist om varför det inte finns flera partier: ”-Varför det?, Det finns ju redan ett?” ljöd svaret. Vi är inte bättre en honom egentligen. Vi röstar i princip tillbaka samma typ av människor, igen, och igen och igen. Varför? –För det är det enda vi känner till.

   Radera
  5. Sign belii;
   Detta med om distribution av välfärd för att köpa sig politiskt stöd har nog funnits så länge det har funnits härskare och resurser att allokera. Det tydligaste exempelet torde vara de romerska "bröd kejsarna" som snarare byggde sin makt på att höja lönerna för legionärerna och dela ut bröd till plebejerna än att bedriva krig eller tjafsa till sig makt från senaten (som kejsare annars brukade göra).

   Det som gör Sverige en smula unikt skulle jag säga är att jämlikhetsparadigmet är extremt starkt, vilket gör att den sociala delen av staten ”automatiskt” får ett moraliskt övertag. Detta övertag är även politiskt, då stora delar av tidigare nämnda grupp (konservativa LO kollektivister) ”bor” i den sociala delen av staten.

   Radera
  6. Egentligen är problemet att politikerna inte har tillräckligt mycket vettiga problem att ägna sig åt. Samhället är i stort redan byggt och ska bara förvaltas och fintrimmas. Det naturliga hade då varit att trappa ner statens roll som drivande kraft i samhället. Vaktmästarna är som sköter fastigheten är som bekant färre än byggjobbarna som byggde den.
   Men detta kan inte dagens politiker tolerera. Och när det inte finns riktiga problem att ägna sig åt får man hitta på problem som inte finns. Tex klimathot, genusvetenskap, rasism, mellanstaliga krigshot i Västeuropa (som ju motiverar EU) osv.
   Och för att lösa dessa problem måste naturligtvis en stor del av samhällets resurser läggas på dem, vilket i praktiken blir som att elda pengar. Då stryker de traditionella statliga verksamheterna på foten. Men de fortsätter fungera ett tag, enbart för att de en gång i tiden var relativt välfungerande.
   Men till sist faller det hela ihop. Vi får bara hoppas att det är för sent att vända skutan när den tar in för mycket vatten.

   Radera
  7. Har du månne förläst dig på Oswald Spenglers "Untergang des Abendlandes"? Jag tror du (och Spengler) har fel. Vad är det för naturlag som säger att dagens samhälle är det färdigbyggda, det ultimata? Sen att det för närvarande saknas vettiga visioner för ett framtida samhälle är en annan sak.

   Radera
 11. Agerade själv plutonchef under ett par KFÖ under 80- början på 90-talet om jag inte minns fel. Huvuddelen av de som tjänstgjorde var tidigare fjälljägare, nästan alla var jägare civilt och hade mycket skogsvana. Fysiken var väl lite si och så med hos en del men huvuddelen var mycket vältränade och sega. Ställ det mot ungdomar idag som mest är vana att sitta och spela eller vara ute och förverkliga sig själv med media. Ålder behöver inte vara en nackdel...

  Tvärtom så vill jag hellre ha ett antal av denna typ av mannar i verkligt läge, det gäller även de jag tjänstgör med i HV. Soldater inom HV som jag tjänstgör med hanterar civilt mycket mer avancerade strukturer, ledning, utrustning och metoder än de någonsin stöter på inom FM ens på högre befälsnivå. De har en makalös förmåga att sätta sig in i nya saker p g a sin civila kompetens- och strukturmassa. Nackdelen är att yrkesofficerare är fast i gamla tankemönster och har en oförmåga att dra nytta av dessa komplexa kompetenser och samverkansmetoder som förs in med dessa "soldater".

  Jag är less på att höra från yrkesofficerare att de kulspruteskyttar de utbildar idag är 10 gånger bättre än de utbildade i det tidigare invasionsförsvaret. Dels så har de tydligen inte sett hur kap-skyttarna i mitt kompani presterade under KFÖ (mycket bra) och dels så har de nuvarande kap-skyttarna en stor nackdel - de kan inte vara på 10 platser samtidigt eftersom de är för få...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju styrkan med de gamla FN-insatserna - lite äldre personal, som också hade civil kompetens. Jmf med hur den svenska pionjärplutonen runt Tusla i Bosnien arbetade så mycket att ngt amerikanskt befäl undrade vilken bataljon (ej pluton) som ordnat alla vägarna.

   Radera
  2. Amerikansk löjtnant till svensk plutch i Bosnien. "Med era soldater och vår mtrl skulle vi ha världens bästa armé".

   Jag är övertygad om att det låg någonting i det.

   Radera
 12. http://hn.se/asikter/ledare/1.1858825-hur-star-det-till-med-var-beredskap-
  Skall du skriva något om försvarets satsning 35000 i reklam per tjänst man vill ha tillsatt...

  SvaraRadera
 13. Här är en lysande kommentar från signaturen "dolf" på bloggen Genusnytt:

  Sten Tolgfors uttalande: “Vi avskaffar nu den sista institutionaliserade diskrimineringen av kvinnor” är inte bara något så otroligt intelligensbefriat så att det borde platsa i Guiness Book of Records som det mest korkade uttalandet genom tiderna. Det är också oerhört förolämpande. Jag höll på att få hjärnblödning när just detta citat var det första som mötte mig på försättsbladet is Mansförbjudet. Min spontana reaktion var en brinnande önskan att köpa en tågbiljett till Stockholm (om det nu är där eländet befinner sig), åka upp dit och ge honom en giraffspark i arslet med spikförsedda marschkängor så han aldrig mer kan sitta på en stol under kvarvarande tid av hans nuvarande liv.
  Man kan väl tyvärr bara lägga detta till bevishögen som ytterligare ett belägg för att intelligens inte är ett krav för att bli politiker. Men det är ju knappast någon nyhet.

  SvaraRadera