Cornucopia?

2012-12-19 12:23

Väntans tider i Black Pearl

Ett aktiebolag vars aktie jag bevakar för köp är Black Pearl (TSX:PXX, OMX:PXX SDB), vilket jag skrivit om tidigare.
Veckochart PXX SDB

Jag sitter här och väntar på nedkomst, eller snarare nedgång. Aktien är återigen vid vad som tydligen är en stödnivå i intervallet 19 - 20 SEK. Frågan är därför om man ska vara girig och köpa här och hoppas att det återigen vänder upp, eller om man ska vara dumsnål och fortsätta vänta på att stödet knäcks.

Jag tror t ex att det är fullt rimligt med lägre oljepris nästa år pga försämrad världskonjunktur, vilket bör dra ner oljeprisskänsliga aktier som Black Pearl, med sin dyra kanadensiska fulolja. Det är förstås orealistiskt att tro att aktien ska ner till 5:- SEK igen, men kanske 15:- SEK?

Att ha väntat sedan i våras har än så länge visat sig vara korrekt strategi i aktien. Det känns också osannolikt att man ska få se någon snabb explosion och utbrott uppåt för aktien just nu, men konstigare saker har hänt. Fortsätter antagligen att vänta ut lägre nivåer.

Sitter ni själva och väntar på lägre aktiekurser i några speciella aktier?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

12 kommentarer:

 1. Vad är storheten med Black Pearl iom ditt intresse? Har du gjort en rejäl kassaflödesanalys eller är det enbart önsketänkande från din sida? Personligen har jag svårt att finna respekt för ett bolag som varit noterat i 5.5 år på Stockholmsbörsen och presterat klart sämre än index.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns ju oerhört märkligt att bolaget anger substansvärdet till 95 kr/aktie. Trovärdighet noll.

   Radera
 2. Två höga chefer (bl.a vice VD) har sålt 1,6 miljoner aktier i Black Pearl senaste månaden...tror du ska behålla pengarna på banken, men var och en får ju ta sina egna beslut

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sålt. Vad har de köpt? Optionslösen.

   De har köpt mer aktier via optionslösen än vad de sålt. T ex Ed Sobel köpte 2.4 miljoner aktier via optionerna och sålde 1 miljon aktier, antagligen för att finansiera optionsköpet.

   Radera
  2. Insidernettoköp, aktier, de senaste veckorna

   Don Cook +2411299 aktier, netto
   Chris Hogue +1811299 aktier, netto
   Ed Sobel +1411299 aktier, netto
   VD:n John Festival +2411299 aktier, netto (privat och via bolag)

   Så antingen är du inkomptetent, eller så ljuger du för att luras.

   Radera
  3. Sobel sålde t ex drygt 5 M aktier, men köpte dem istället genom eget bolag. Netto: 0.

   Radera
 3. Vissa bolag är väldigt svåra att göra en vettig värdering av men onödigt att köpa så länge trenden är neråt. Vänta tills den börjar stiga istället. Om det sen blir från 20 kr eller 5 kr spelar mindre roll. Även om man missar lite av uppgången så brukar det kännas bättre än att sitta med en aktie som bara fortsätter ner. Dessutom kan pengarna användas till andra investeringar/spekulationer under tiden. Nordic Mines är likadan. Om de lyckas med produktionen och aktien vänder uppåt finns det stor potential även om man missar lite av uppgången. Bättre det än att sitta med den om det går helt åt skogen. Trots att den gått ner mycket kan den halveras igen. Nu äger jag visserligen ändå lite av den sedan länge vilket inte varit så bra affär men om den vänder uppåt kan det vara läge att köpa mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur vet man när aktien har vänt och bara att på väg uppåt? Den tekniken har aldrig jag kunnat. vad jag vet kan aktier stiga i värde ett tag men sedan falla tillbaks igen.
   Med ditt resonemang. Är det då läge att gå All in på Nokia som gått upp ca 50% på 1 månad?

   Radera
  2. Äger själv lite aktier i Black Pearl som jag köpt på mig då och då över året. Vill köpa fler men tror som dig Cornu att det ev kan bli på ännu attraktivare nivåer. Men det är bara en förhoppning.
   Har även aktier i Northland Resources som jag även den kan vara en rolig långsiktig investering. Tar tacksamt emot andra intressanta "framtidsaktier?"

   Radera
  3. Nej det kan man ju aldrig veta men man kan försöka. Jag köpte själv Kungsleden i slutet av oktober när den vänt uppåt men efter dåliga nyheter rasade den 20% precis efter, vilket inte var så kul. Men onödigt att köpa när trenden är tydligt nedåtriktad. Jag föredrar att vänta tills det ser ut som att en aktie bottnat och är på väg uppåt. Det beror ju också på vilken tidshorisont man har på investeringen.

   Tittar man på Nokia under året så skulle jag hellre gå in nu än under april-juni när trenden var neråt. Den bottnade på 12 kr men kunde fortsatt ner till 10 kr, 6 kr, eller 2 kr. Trender överdrivs ofta på båda hållen. Att köpa Nokia under slutet av juli eller runt 20 november när aktien steg under volymökning hade varit bra lägen. Nokia äger jag inte men har precis köpt SSAB och Oriflame som har vänt upp. Om de fortsätter uppåt återstår att se.

   Jag har också lite Northland Resources och hoppas den ska dubblas eller tredubblas men förhoppningsvis inte utvecklas som Nordic Mines gjort hittills.

   Radera
 4. På A svarar jag naturgas, vete, majs och sojabönor.

  SvaraRadera