Cornucopia?

2012-12-04 07:15

Usel beredskap i Stockholm

"Omfattande strömavbrott hade blivit rutin det senaste halvået, och tidningarna skrev knappt om det längre. Elbolagen skyllde på gammal fallerande utrustning eller nedfallna träd." - Midvintermörker
Stockholm och 81 000 kunder drabbades av ett lite större strömavbrott igår, vilket rapporterats om till mig från många läsare. Vill bara påtala att det inte är ryssen som kommer och håller på att invänja svenskarna vid att strömavbrott är normalläge, utan det är ett anfall av nyliberalismen. Ni behöver inte ligga sömnlösa natten juldagen - annandagen, även om ni just läst Midvintermörker.Ett strömavbrott är förstås inget märkligt, även om det var -12 till -15 ute i Stockholm under de strömlösa timmarna. Man tänder i kaminen som vanligt, tar fram nödströmsbatterierna och växelriktarna för belysning, kyl- och frys och eventuell elektronik, eller tänder stearinljusen i taklampan. Vattendunkarna med lagrat nödvatten plockas fram efter behov när vattentrycket faller och maten lagar man på kaminen eller vedspisen. Livet går vidare ganska ostört.
SMS från Stockholm 17:12

Enligt läsarrapporter hann trycket i de kommunala vattenledningarna sina rejält under de strömlösa timmarna. Vilket överraskar mig. Man kan tycka att VA-verket borde ha fungerande nödström för sina pumpanläggningar, då vattentornen inte har vatten för många timmar. Vattentorn är till för att man inte ska behöva dimensionera utrustning och ledningar efter högsta förbrukning, t ex på morgonen när alla ska duscha. Jag vet inte hur det ser ut i Stockholm, men i Göteborg har man avvecklat ett antal vattentorn (t ex Johanneberg eller Norra Guldheden). Antagligen på grund av bättre styrsystem och nyare utrustning, samt nedläggningen av det gamla resilienta Sverige från kalla kriget. Bufferten räcker alltså inte lång tid och tydligen klarar inte Stockholm av att ordna nödström för det kommunala vattnet. Men som sagt, det är inget problem, vatten har man ju redo på dunk för sådana här tillfällen.

Redan efter två timmar blev det enligt läsare kallt i lägenheterna. Fjärrvärmens cirkulationssystem hade tydligen inte heller nödström. Däremot visades det på det civila samhällets självorganisering, när grannar i lägenhetshus gick runt till gamla och handikappade och såg till att de hade belysning, filtar och värmeljus.

Mobilnäten gick också ner. Fick tidigt ett SMS om att Sweden 3G (Telia och Tele-2) gick ner nästan omedelbart och att bara GSM fungerade, GPRS fungerade knackigt om alls. Från annat håll kom liknande rapporter. Tydligen räcker inte batterierna för Stockholms basstationer inte någon längre stund.

Fortum kunde inte ge besked om vad det var för fel, vilket väcker lite ryssnoja om man så vill och i radion kunde inga besked ges. Någon förklaring till strömavbrottet gavs ej (Bonnier/Expressen). Antagligen blir det en vårdcentraldiagnos. Det kan bli så.

81 000 till 243 000 personer, eller ca 2% - 6% av Sveriges befolkning var utan ström, beroende på hur många personer som bor i de drabbade hushållen.

Nu varade det bara i några timmar. Men det är bara att konstatera - varken fjärrvärme eller vatten har nödströmsförsörjning och mobilnäten i Stockholm klarar på sin höjd några timmar utan ström. Men mest intressant är att alla nyheter om ett av årets största strömavbrott är borta från både Schibsted/SvD och Bonnier/DN:s framsidor på nätet, trots att det ändå drabbade världens snyggaste, mest välutbildade och mest intelligenta människor. Artikel finns kvar hos Bonnier/DN under Stockholm, men inte ens där hittar man någon artikel hos Schibsted, utan den får lokaliseras via Google-Fu. Detta trots 100 000-tals drabbade. Kanske blev det för pinsamt att påminnas om sårbarhet och usel beredskap. Tidningarna skriver knappt om det. Känns igen. Passande nog intervjuade Schibsted/SvD mig i går förmiddag angående sådant här. Däremot finns artikel kvar på framsidan hos Stampen/GP, då gôteborgarna mer än gärna påminner om hur det fungerar i Stockholm. Som om Muteborgs Göteborg Energi skulle klarat det hela bättre?

Vi kan vara säkra på att det kommer nya strömavbrott, även om inte ryssen kommer. Så var inte rädd, var förberedd. Och passa på att köpa Midvintermörker. Bra läsning inför jul, eller bara som julklapp. E-boken kostar just nu 67:- SEK hos Muntligt.se och nedladdningsbar ljudbok bara 55:-. Annars hittar ni länkar uppe till höger, eller så finns boken som pocket hos t ex Pocketshop på Centralen.

Tillägg: Fortum vet fortfarande inte vad som orsakade strömavbrottet nu på morgonen. Eller så vill eller får de helt enkelt inte berätta.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

52 kommentarer:

 1. Förra ggn det var massivt strömavbrott berodde det på en slarvigt skarvad kabel som fattade eld och började brinna, inne i en jävligt lång tunnel. Månne är det en slarvskarvad kabel även denna gång?

  I övrigt tycker jag inte det vore så farligt att vara utan vatten några timmar. Man får väl satsa på sjömansbiff till middag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle jag kunna välja så föredrar jag rinnande vatten framför ström. Dock går de hand i hand, speciellt här på landet, men tydligen även i Stockholm. Vilket är katastrofalt uselt.

   Återkom när du kombinerat vinterkräksjuka, småbarn och ingen ström och inget vatten...

   Radera
  2. Oj, är det en tävling? Det visste jag inte. De gånger vi haft vinterkräksjuka hos barnen har vi nog ändå väntat med tvätt och sånt till morgonen. Handdukar i sängen i förebyggande syfte, de suger upp bra vet du.

   Men om vi ska tävla - har du nån gång fastnat på flygplatsen i Barnaul, Sibirien pga snöstorm? DET var jobbigt.

   Radera
  3. Har Ni någonsin stått i ett slumområde i Etiopien, vilse, och solen är påväg att gå ner (sakans ström, vatten och någon typ av ordningsmakt)

   DET var JOBBIGT.

   (är jag häftigast nu?)

   Radera
  4. Egentligen ville jag bara filka in med något.. :-)


   Hur som, det som jag reagerade mest på var att de som ringde in på radio (om det var p1 eller radio 1 (101.9) minns jag ej) var att många saknade ficklampor, stearinljus, värmeljus och kunde inte på något sätt laga mat..

   Radera
  5. Vi bodde i en kartong på motorvägen och fick en halv näve kallt grus till frukost, steg upp en halvtimme INNAN läggdags för att gå ner i gruvorna och arbeta, och när vi kom hem mördade pappa oss och dansade på våra gravar. Varje kväll.

   Radera
  6. Tack för den, nu har jag kaffe över skärmen... :-)

   Radera
  7. Ah and you try'n to tell the young people of today that; they won't belive you

   Radera
  8. Jag bor också i det drabbade området och kom hem då det var kolmörkt ute. Min hustru hade klokt nog lämnat bilen hemma och gått till dagis istället eftersom trafikljusen var ur funktion. Som tur är så har vi gasspis i vår bostad så vi kunde laga mat och våra värmeljus från IKEA kom väl till pass. Men man får sig samtidigt en tankeställare; om strömmen är borta ett par dagar och mataffärerna håller stängt då blir det problem för många.

   Radera
 2. Det här är naturligtvis bara frågan om illasinnad komunistpropaganda, För alla vet ju att något sådant helt enkelt inte kan hända i universums ekonomiska mittpunkt befolkad av universums smartaste vackraste och bäst utbildade livsform, fjollträskborna det är naturligtvis därför som universums bästa media inte skrivit en rad om det inträffade.

  och skulle det mot förmodan inträffa något liknande (på grund av sabotage)så kan fjollträskarna utan vidare värma sin mat fixa vatten och värme enbart med hjälp av sin väldokumenterade enorma intelektuella förmåga, kalla det för telepati eller vad du vill men det är obestridbara fakta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ack, ack, jag fick so roligt att jag tror jag nästan sprack.

   (Obskyr barnboksreferens)

   Radera
  2. ...finns det inte en app för strömavbrott? :P

   Radera
 3. Som sagts tidigare. Köp IKEA värmeljus, 14 förpackningar och ni har en full papperskasse med 448kWh prima värme till det facila priset av 406SEK (påsen tillkommer). Ett Katadyn vattenfilter av valfri modell och ni har dricksvatten för lång tid ordnad, förutsatt att ni har tillgång till ett vattendrag eller sjö med sötvatten av i princip godtycklig kvalité.

  SvaraRadera
 4. vi Stockholmare är världens sämst förberedda folk. Alla kastade sig i bilarna för att köpa hämtpizza från stadsdelarna intill. Därav flera trafikolyckor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. *garv* Ok, olyckorna var inte roliga.

   Radera
  2. Jag borde sadla om och börja köra vedugnseldad pizzeria här. Eller egen Thaikiosk med gasolkök. (Fortum vet fortfarande inte varför det blev avbrott?

   Radera
  3. @Maria
   Tanken är nog inte helt fel. Fast med enklare lösningar utan så stora fasta kostnader. Bara att kunna tillhandahålla varmkorv och vatten när det krisar. Har cornu rätt i sina hypoteser kommer det ju att hända allt oftare och det går nog att ha rätt stora marginaler:-)

   Radera
 5. Att fjärrvärmen skulle fallera så snabbt och ihållande låter osannolikt. Är du säker på att det inte var lägenheternas undercentraler som hade problem, om de nu var fjärrvärmeuppvärmda? Inte för att det blir mindre kallt för det...

  SvaraRadera
 6. bor mest nysvenskar i söder förort ändå, samhällsekonomiskt ingen fara ifall de fryser ihjäl, besparar statskassan många sköna slantar i form av minskade social bidrag och polisen/domstolsväsendet får mindre att göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker antalet personligheter som uppvisar allvarligare empatiska störningar i kommentarsfälten ökat på sista tiden. Hypotes?

   Radera
  2. Folkhemsfundamentalism.

   Radera
  3. @Cornu
   Fast politik brukar väl inte framkalla empatiska störningar även om jag är övertygad om att stor makt är demoraliserande. Den delen av befolkningen med empatiska störningar ligger ju där latent i bakgrunden med självinsikten att det är bäst att de är tysta. Det måste helt enkelt vara så att de kliver fram i vissa tider, självinsikten försvinner eller att det blir lite mer normaliserat för att de kliver fram fler samtidigt.

   Har svårt att tro att de har egna barn i vilket fall. Då brukar det vara lite lättare att sätta sig in i hur det skulle vara om ens barn fryser ihjäl. Inget man brukar önska andra.

   Radera
  4. Jag har inga problem med att grovt kriminella, såsom våldtäktsmän och gängmedlemmar fryser ihjäl, Sverige blir ett så mycket bättre land utan dem. Ej heller har jag några problem med att parasiter som kommer hit som ekonomiska flyktingar och lever på andra människors pengar fryser ihjäl, ånyo Sverige blir ett så mycket bättre land utan dem.

   Du får själv gärna bo bland våldtäktsmän, knarkare och annat pack som utgör samhällets bottensats, men vänstermänniskors engagemang brukar oftast inte sträcka sig längre än att 'multikulti' inte skall drabba dem själva, så jag antar att du inte gör det.

   Radera
  5. @blomberg
   Jag är till att börja med ingen vänstermänniska. Snarare tvärt om och det rejält skulle nog dessa tycka. Ganska säker på att du är mer vänster än mig.

   Jag vill nog påstå att det är mycket stor skillnad på att vara kritisk till en usel och havererad invandringspolitik och att önska att människor fryser ihjäl. Det senare är ingenting annat än hat riktat mot människor i princip från hela övriga världen. Tydligt tecken på bristande empati och medmänsklighet.

   Det du ger uttryck för är något som i princip alla människor tar avstånd ifrån inkl kritiker av invandringspolitiken.

   Gillar du inte invandringspolitiken bör du nog fundera över din argumentationsteknik. Som du uttrycker dig nu så gör du de som vill förändra den en otjänst.

   Radera
  6. Inget konstigt med att önska att grovt kriminella fryser ihjäl, då kan den vvldtäktsmannen/åldringsrånaren/mördaren ej längre skada oskyldiga. Inget konstigt heller att önska att människor som enbart kommit hit for att egoistiskt utnyttja det gemensamma välfärdssystemen fryser ihjäl. Vad har vi för nytta av detta slödder?, många i Sverige delar dessa åsikter och detta är sunt, tyder på att man har instinkterna i behåll. Endast i Sverige defineras medmänsklighet med att stryka omänskliga medhårs, det skall det daltas med pedofilerna, parasiterna, talibanerna, etc, etc

   Radera
  7. @blomberg
   Till att börja med nämner du ingenting om grova brottslingar i din första kommentar utan endast "nysvenskar". Menar du att "nysvenskar" generellt är grovt kriminella eller vad?

   Fundera över begreppet omänsklighet som du använder. Försök sedan koppla det till vad du ger uttryck för.

   Det är inget sunt i dessa åsikter du ger uttryck för utan endast ett uttryck för ytterligare en sönderkollektiviserad själ i detta land.

   Börjar tro att cornu har rätt när han talar om folkhemsfundamentalism.

   Hela argumentationen du för utgår ifrån en sönderskattad befolkning med stor gemensam kassa där alla skall bedömas efter hur mycket de belastar denna. Detta sönderkollektiviserade tänkande är det som sossarna lyckades hamra in i folk under sina 50 år vid makten som förvandlat folk till villiga statsträlar. Där har du problemet du skall fokusera på. Det är kärnan.

   Radera
  8. om du är höger sa är det för arbetarpartiet Moderaterna, din utbildning i mångfald/genusvetenskap/HBTQ(r) lyser igenom tydligt och denna kulturella neuros har i alla fall temporärt blockerat dina instinkter. 'alla ar lika mycket värda, pedofilen som zigenaren' bla bla

   Bor det inga kriminella eller bidragsparasiter från MENA/Afrika i söderförort? Jag skulle vilja påstå att 90% av detta pack kvalificerar i någon av dessa grupperingar, Sverige är ett så mycket bättre land utan dem.

   Radera
  9. @blomberg
   Har aldrig i hela mitt liv röstat på moderaterna och kommer med största sannolikhet aldrig att göra det.

   Jag tillhör dem som aldrig skulle legitimera det dessa politiker håller på med genom att gå och rösta på dem.

   För övrigt är jag en stor motståndare till all form av social ingenjörskonst. Dina tolkningar är upp åt väggarna.

   Det är märkligt med de flesta av er rasister att ni tolkar in en massa som inte sägs.

   För att avsluta denna diskussion så skall jag redovisa mina synpunkter i frågan. Jag är en stor motståndare av allt förtryck inkl det att under hot om fängelse konfiskera människors inkomster och mot deras vilja ge det till någon vem det än vara månde. Det kallas rån i alla andra sammanhang utom när staten är inblandad.

   Med detta sagt vill jag också säga att jag skulle mycket väl kunna hjälpa flyktingar frivilligt med egna medel där jag tycker det är viktigt.

   Avslutningsvis så är min åsikt den att fientlig rasism inte är annat än kriminellt tänkande och förtryck av stora proportioner. Du anklagar stora grupper, kollektivt för kriminalitet men ser inte ditt eget kriminella tänkande. Det inger inte värst mycket respekt och visar på ett rättstänkande under all kritik som om det skulle få utrymme skulle leda till ett godtyckligt mardrömssamhälle.

   Att vi sen har en i det närmaste inkompetent polismyndighet och ett rättssystem i förfall är bara att beklaga.

   Radera
 7. Fjärrvärmen är väl upp till varje hus/fastighet att fixa? Har svårt att tro att fjärrvärmen i matarledningarna la av utan det var fjärrvärmecentralerna som ägs av fastigheten som la av. (Om avbrottet inte även drabbade fjärrvärmeverket)

  Vad jag förstår så kan man även utan reservkraftverk få självcirkulation om man ställer in fjärrvärmecentralen rätt.

  http://www.malmo.se/download/18.277e98d6124482a8bfe80009683/Installningar%2Bav%2Bvarmesystemet%2Bvid%2Blangre%2Belavbrott.pdf

  SvaraRadera
 8. Lars. Nu när det börjar dra sig mot årets kalla del. Kan du inte skriva ett inlägg på temat survivalist-light. Vad bör man ha hemma som ett absolut minimum med lite tillhörande tips på lämpliga budgetprylar?

  SvaraRadera
 9. Vet inte om jag missar något, men jag får vid en koll nu upp nyheten om strömavbrottet som 11:e nyhet på DNs förstasida. Så ett par skärmar ner, men inte undangömt. För all del möjligt att den lagts upp på nytt.

  SvaraRadera
 10. Några reflektioner från två andra strömavbrott, courtesy of Fortum i Hälsingland:
  - Vi hade också strömavbrott i helgen i fritidshuset, förment pga snökaoset som rådde där uppe i helgen. I SMS:en från Fortum kom beskedet "Orsaken till strömsvbrottet är okänt men felsträckan är bortkopplad". Alltså två strömavbrott hos Fortum som de inte kan eller vill förklara, på kort tid. Skumt?

  - Förra året i Stormen dagmar var stora delar av Gävleborg och södra västernorrland strömlöst länge. Själva beredskapen hos befolkningen var nog rätt god. En sak som förvånade mig var att alla fastboende i byn inte har vedspisar eller kaminer längre. De har vedpannor och acktankar, men ingen har reservkraft för att kunna driva cirkulationspumparna. Undrar om det ser ut så på många ställen?

  Under dagmar var mobilnätet utslaget i 5 dagar och det fasta telenätet i 7-10 dagar (vi hade åkt hem innan det fixades). Det man sade på radion (telia fick sina fiskar varma) var att backupen på GSM-masterna räcker ca 5 timmar. Och den kravspecen ställdes - antar jag -under det gamla kalla-kriget-sverige?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför ska Fortum lämna ut företagshemligheter ?

   Radera
  2. Tidigare har de kommunicerat det. Exempelvis "kabelbrott", "blixtnedslag i ställverk" etc.

   Radera
 11. I Göteborg försöker i alla fall kommunen upplysa medborgarna av vikten av eget ansvar och förberedelser inför t.ex. strömavbrott. Här är bilder från en reklamkampanj på spårvagnen för någon vecka sen:

  http://postimage.org/image/ybo8ohwjr/
  http://postimage.org/image/qgsv11dlt/

  SvaraRadera
 12. Jag var strömlös från 1710 till 1840. Vill bara tillägga att min värme (fjärrvärme) och vattentryck aldrig försvann. En intressant sak vara också att alla mataffärer och restauranger stängde redan 17.30 tills strömmen kom tillbaka så ingen kunde fixa sin just-in-time mat. Finns inte så många trangia-kök och konservburkar i bostadsrättsstockholm så det blev middag kl 20 istället för de flesta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hel sverige var väl strömlöst ända fram till runt 1870;) Som sagt ström bör man klara sig tämligen länge utan - det är förnödenheterna som är beroende av strömförsörjning som det är lite värre med (som vatten och värme).

   Radera
 13. Jag var utan ström ca 16.00 till ca 19.30 i en hyreslägenhet. Vattentrycket OK men inte varmvatten och elementen kallnade (skall vara fjärrvärme). Det hann inte bli kallt i lägenheten - husen extraisolerades under sommaren som tur är. Mobilen fungerade utan problem fortfarande 18.30 i 3s nät. Internet på fiber nere. Kall middag på skinkmackor och vin med levande ljus är väl inte så dumt :)

  SvaraRadera
 14. Telenors nät fungerade hela tiden hos mig. Ända fram till 19:09 nät strömmenkom tillbaka.

  "Men mest intressant är att alla nyheter om ett av årets största strömavbrott är borta från både Schibsted/SvD och Bonnier/DN:s framsidor på nätet, trots att det ändå drabbade världens snyggaste, mest välutbildade och mest intelligenta människor."

  Det hade nog varit annorlunda om Södermalm blivit strömlöst. Folk i Hökarängen och Bagarmossen är inte riktigt lika snygga. Framför allt bor nästan inga journalister här.

  SvaraRadera
 15. Lyckligtvis finns viss redundans i de kommunala kommunikationerna. Eftersom tunnelbanan vid Högdalen stod still fick jag göra en liten omväg hem från jobbet: buss till Liljeholmen, tvärbanan till Alvik, och tunnelbana till stan. En kollega promenerade i stället till Gubbängen där tunnelbanan gick. Men vi kom hem utan alltför stort besvär.

  SvaraRadera
 16. Enligt åtminstone vissa meteorologer är det stor risk för en s.k. isstorm i stockholmsområdet, med början i natt. Kanske dags att tipsa stockholmarna om hur man förbereder sig för ett strömavbrott som är längre än några timmar? Kombinerat med stopp för såväl bil- som kollektivtrafik?
  http://blogg.klart.se/nollgradigt-i-stockholm-pa-onsdag-och-torsdag/comment-page-1/#comment-47979

  SvaraRadera
 17. – Det är inget problem, inget att se kör vidare, "men kan man stänga av en lampa eller avstå från att köra en teve som man inte tittar på är det bra, säger Fredrik Karlsson, kommunikationschef för Fortum Sverige."


  http://www.dn.se/sthlm/fortum-spara-pa-elen

  SvaraRadera
 18. Cornu, det är pga dylika inlägg som du betraktas som prepper och survivalist.

  Vet att du varit frågande till varför du ska ingå i den gruppen.

  Sen att tidningarna inte ser detta som en stor nyhet får väl ses som ett led i dagens nyhetsvärdering av MP och V-journalister. I deras värld orsakar ju bara fyllesnack från SD-medlemmar krigsrubriker och mediedrev.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märkligt detta att man skall kallas prepper för att man inte är naiv och förbereder sig för att inte allt fungerar smärtfritt hela tiden.

   För att inte tillhöra prepperskrået skall man alltså vara naiv, oansvarig (speciellt som familjefar) och ha en enorm tilltro till myndigheterna. Alla andra är preppers. Blir lite inflation i ordet då.

   En prepper är väl en som lägger upp årsvis av konserver, bygger bunkrar för att klara en kärnvapenvinter för att ta i lite. Domedagsförberedelser.

   Radera
  2. Jag håller med.

   Dock tycker jag man ideologiskt kan kallas prepper om man lite till mans sitter och väntar på att "skiten ska braka ihop" och kanske till och med hoppas på det. I den gruppen ingår nog faktiskt Cornu.

   Radera
  3. @Per
   Väntar på att "skiten skall braka ihop". Har man manipulerat ekonomin till den grad som skett de senaste 40 åren så kommer det en justering som kan jämföras med det du skriver. Det är en självklarhet.

   Fundera på vad detta diagram betyder och vad det får för konsekvenser.
   Lån som går till konsumtion skall betalas tillbaka i framtiden. Lån som går till investeringar/produktivitetsutveckling genererar återbetalningen själv. Slut på ledtrådar.
   Diagrammet avser USA men det skiljer sig inte avsevärt från Europa.
   https://lh5.googleusercontent.com/_WMLYA_nfzhVLihY3FwUt83fcVv7mAdFc0EoHVySJkYjZai7ooa9JDuT8-iqwbQFLKg74PuFj69b_Zg26VO4oYayOrlOlDjl433OgCu9Mf1JTdrXOA

   Radera
  4. Jag är fullt medveten om vad politiker och centralbanker ställt till med.

   Men det finns en skillnad mot att man, på ett lite självutplånande vis, går igång på tanken att samhället ska braka ihop.

   Det är denna ideologi som förenar preppers, till vilka jag räknar Cornu. Men här återfinns också en hel del miljöpartister, ekologister och vissa socialister.

   Radera
 19. Fortum meddelar på sin hemsida:

  Det är fortfarande hård belastning på elnätet i Stockholm och vi uppmanar därför kunder att vara återhållsamma med elen och inte använda inte mer än nödvändigt.

  SvaraRadera
 20. Vid strömavbrott så stängs UMTS (3G) nätet ned medans GSM går över på reservkraft. Anledningen till att man stänger ned UMTS är för att spara på reservkraften då detta nät drar mer el. När batterikraften tar slut så finns vanligtvis ett mindre antal basstationer med bränsledriven reservkraft som kan ta över. Men nätets kapacitet lär sjunka, och får då många dessutom för sig att ringa och skicka SMS samtidigt så kan det nog bli problem.

  Att det blir kallt så pass snabbt beror nog i första hand på att värmecentralerna i husen inte har reservkraft. Så bland annat värmecirkulationspumparna som överför värmen från fjärrvärmen till elementen stannar direkt.

  SvaraRadera
 21. 81 000 är 2% av Sveriges befolkning? Är vi inte fler än 4 000 000 miljoner invånare?

  SvaraRadera
 22. Lägg ihop det strömlösa samhället med cashless så har du 1984 och "nödvändig" diktatur.

  SvaraRadera