Cornucopia?

2012-12-10 08:54

Upplands Väsby träffas av meteorit!

Klockan 08:57:45 träffas ett villaområde, strax öster om Infra City i Upplands Väsby  i 14 km/s i 45 graders vinkel av en 230m stor meteorit.


Det är scenariot i en seriös rapport, Upplands Väsbys undergång: Analys av konsekvenserna av ett meteornedslag i ett befolkat område (PDF).

Ljudet av smällen hörs på andra sidan jordklotet och inom 21 sekunder orsakas total förödelse inom 7 km. Den jordbävning på 6.5 på Richterskalan det hela orsakar är ingenting i förhållande till tryckvågen.

08:59:00 passerar tryckvågen genom Stockholm City.
Zoner.
Zon 1: 98% döda, 2% skadade
Zon 2: 50% döda, 40% skadade
Zon 3: 5% döda, 45% skadade
Zon 4: 25% skadade

I Upplands Väsby, Sollentuna, Täby, Järfälla och Danderyd dödas 98% av befolkningen omedelbart. Övriga 2% skadas. I Vaxholm, Lidingö, Stockholm, Ekerö och Österåker dödas bara 50% eller 655 213 personer och hela 131 043 människor är oskadda.

Till detta kommer skadorna av ejekta, men de flesta inom det område där stenblocken regnar ner är redan döda. Rapporten konstaterar också att flygtrafiken drabbas hårt, även om Skavsta i Nyköping kan fortsätta att flyga överlevande till Thailand på semester. Huddinge sjukhus är det enda storsjukhus som kommer kunna fortsätta fungera i området och har 773 429 skadade att ta hand om. Antagligen behöver dessa fördelas ut över landet, men transporter och kommunikationer fungerar inte så bra.

Detta är bara att skumma på ytan i denna omfattande rapport, som alltså lämpligen läses i sin helhet som PDF. Den går även in på de kort- och långsiktiga konsekvenserna på samhället. T ex kommer Sverige ha ett omfattande överskott av el att exportera sedan stora delar av det tärande Stockholmsområdet jämnats med marken och befolkningen i Sverige reducerats med 1 062 930 personer.

Risken att scenariot inträffar är inte så stor. En sådan här meteorit träffar bara jorden ungefär en gång på 11 000 år och att den ska träffa just Magnussons hus öster om Infra City i Upplands Väsby får anses vara relativt obefintlig. Rapporten tackar dock den träffade husägaren. Mer sannolikt är förstås att meteoriten landar i ett hav någonstans på jorden, vilket bör ge upphov till en rejäl tsunami. Och regn.

En snabb ovetenskaplig kontroll med Nukemap visar på att meteoritnedslaget motsvarar ungefär en 100 megaton stark kärnvapenladdning när det gäller tryckvågen. De geologiska konsekvenserna kräver dock en kraftigare laddning än så.

Den 21:a eller 22:a december sägs Mayakalendern ta slut, vilket inte innebär ett dugg annat än att Mayafolket inte kunde skapa en kalender som räckte hur långt som helst. Dock har Australiens premiärminister Julia Gillard en annan uppfattning. Se nedan.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

33 kommentarer:

 1. Den rymdbumling som kommer närmast av de som hittills upptäckts den 21:a december susar förbi 39,8 månavstånd (LD) från jorden...

  http://neo.jpl.nasa.gov/ca/

  SvaraRadera
 2. Jag fyller år den 21:a...
  Och jag har alltid insett mitt värde då min födelsedag bevisar att då jag föddes räddade jag världen från undergången ty då kommer solen tillbaka...
  Tack vare mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom har man till din ära åsatt Thomas namnsdag just den 21. Fantastiskt...;)

   Radera
 3. Vem har någonsin påstått att Mayakalendern har något med världens undergång att göra, med reservation för Hollywoodfilmmakare och sensationsjournalister som vill peka finger på "de galna foliehattarna som tror på jordens undergång"? Vad det handlar om är helt enkelt övergången till en ny tidsålder/cykel med allt som hör därtill. Lite friktion kan vi räkna med och den ser vi redan idag. Peak everything är väl inte annat än det tydligaste "beviset" vi ser på att förutsättningarna förändras. Men som du i många fall påtalar, Cornu, så handlar det om (i vårt sätt att mäta tid) långsamma processer - inte en förändring som sker över en natt. Sett ur ett längre historiskt perspektiv så kommer det dock att ha gått väldigt snabbt. Å andra sidan, med tanke på alla potentiella svarta svanar som skulle kunna dyka upp så kanske en förändring kommer att gå snabbare än vad vi någonsin kunnat föreställa oss och som sagt - vi kommer nog få räkna med lite "friktion".

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.randi.org/site/index.php/swift-blog/1864-mauricio-jose-schwarz.html

   Dom där nötterna som sålde allt för att dom trodde Jesus skulle komma tillbaka ville väl hitta en ny häst att satsa på men missuppfattade hur det fungerade.

   Radera
 4. Himlen sprakar av minst 60 stjärnskott i timmen när jorden passerar meteorsvärmen Geminiderna den här vecken. På nätterna den 13 och 14 (to-fr) går det att avnjuta den praktfulla årliga föreställningen – om himlen är molnfri.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man skall inte klippa och klistra från DN för då får man med en massa stavfel. En fjälla i vecken?

   Radera
 5. Hur påverkar detta bostadspriserna och - kanske viktigast av allt - kommer det höja BNP och om det gör det, är det bra eller dåligt för Sveriges ekonomi?

  Givetvis är det ofattbart men det skulle ändå vara intressant att läsa en lite mer ingående gissningar från experter om hur Sverige skulle påverkas på 1-5-10-25-50 års sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Käck idé, men det finns väl inte så mycket att jämföra med? Andra världskrigets slut är väl det som ligger närmast. Slutsatsen man kan dra i så fall är väl att det helt beror på om vi får nån Marshallplan till hjälp.

   Radera
 6. För de som är Microsofttroende kan de kolla när Outlook-kalendern tar slut och Jorden går under, tror det är någonstans runt år 2500, troligtvis beroende på version.
  De lite mer moderna Googleiterna kan ju kolla när Googlekalendern tar slut, jag tror att Jorden räcker lite längre för dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tiden började 1972. Om jag nu minns rätt på årtalet, det är ju så länge sedan.

   Radera
  2. Då är Cornu och många av oss andra här födda före tidernas begynnelse. Betyder det att vi är gudar?

   Radera
 7. Återigen visar du ditt förakt för Stockholmsborna Cornu. Varför?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enda är ordet "tärande" gällande elkonsumtionen, vilket är korrekt. Stockholm är inte självförsörjande på el, eller menar du att man är det?

   Radera
  2. Dessutom saknar du helt humor, men det är ditt problem.

   Radera
  3. De är självförsörjande på arrogans mot övriga Sverige. :)

   Radera
  4. Just det! De borde alla åka till Göteborg och lära sig allt om ödmjukhet.

   Radera
  5. Hehe. Ja jag måste ju helt sakna humor när jag finner Cornus pompösa uppblåsthet roande.

   Radera
  6. Fast det är ändå intressant. Å ena sidan mässas det om att kärnkraften minsann inte är ofarlig på den här bloggen, men sedan är konsekvensen av att man då förlagt dem en bit från Sveriges största stad att Stockholm är "tärande" avseende energikonsumtion. Hur ska vi ha't?

   Radera
  7. Dom är verkligen hemska dom där tärande Stockholmarna. Bedrövligt att dom bara betalar hälften av landets statliga inkomstskatt. Borde väl vara 100% enligt Cornus matematik?

   Radera
  8. Den statliga inkomstskatten är en MYCKET liten del av statens intäkter.

   Statlig inkomstskatt 44,7 miljarder
   Arbetsgivaravgifter 426,7 miljarder
   Mervärdesskatt 331,7 miljarder

   Stockholmarna kanske betalar halva inkomstskatten men då den statliga inkomstskatten bara är runt 5% av skatten staten drar in så betyder inte det så mycket.

   Radera
  9. Det är inte så att du tror att det samband mellan statlig inkomstskatt och arbetsgivaravgifter/mervärdesskatt?

   Radera
  10. Nu är det inte i speciellt realistiskt att tro att stockholmarna betalar hälften av de skatterna.

   Radera
  11. Det har jag inte påstått däremot att det finns ett samband.

   Radera
 8. Jag orkade inte läsa själva rapporten men får från din sammanfattning uppfattningen att de har missat att det finns ett rätt så stort sjukhus strax norr om det påverkade området - Uppsala Akademiska Sjukhus. Det borde ju vara mycket lättare att transportera skadade från norra delen av området dit än till Huddinge. Och även småsjukhus som Norrtälje skall väl klara av att ta hand om några skadade.

  Eija

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, Uppsala tar nog smällen också om jag minns rätt. Det stora antalet skadade är dock sydöst om smällen och det går inte att transportera genom den helt ödelagda zonen, så transporter av överlevande stockholmare bör ske söderut.

   Radera
 9. Forskarna bakom scenariot har inte sparat energi och har med stor fantasi inkluderat det mesta av effekter. De har haft den goda smaken att utelämna de stora fördelarna för vårat överbefolkade land med drygt 1 miljon färre. Och fördelen på så många sätt att slå ut just Stockholm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste bara fråga...från många håll så hör man att vårat land (Sverige) är överbefolkat, hur har man fått för sig det? Vad tycker du om exempelvis Holland. Spred man ut alla svenskar med jämna mellanrum över nationen skulle det ju dröja en vecka eller mer innan man ens kunde bilda en hamboförening. Inte ens världen i sin helhet är överbefolkad, bara maten som slängs inom EU skulle kunna mätta alla som svälter. Däremot finns det för många människor som inte var riktigt vakna under geografilektionerna i skolan. Om man nu tycker någon överbefolkning är ett problem så kan man börja med sig själv, gräv där du står Urban.

   .../sjodan

   Radera
  2. Det har ingen betydelse om man är i vaket eller sovande tillstånd i skolan för det finns inte på schemat. Dålig utbildning är grund för myter. Få länder ligger sämre till vid en avbruten tillförsel, som kommer av både fysiska och politiska skäl. Och det är värre här av att kunskaper och förberedelser är dåliga. Desto mer satsas på att rädda världen och det är ganska bortkastat. De unga gör klokt i att dra till någon mindre överbefolkat plats och de flesta länder är bättre. Högmod gör före fall.

   Radera
 10. 21/12? Skivsläpp på domedagspop.se så klart.

  Invänta undergången med lite häx-house...Hoodoo.

  SvaraRadera
 11. Nedslagskarta http://osm2.cartodb.com/tables/2320/public#/map

  SvaraRadera