Cornucopia?

Aktuellt

Sämsta inköpschefssiffrorna i eurozonen sedan 2012

En lång rad industriindikatorer föll hårt när de rapporterades in idag. Bland annat visar inköpschefsindex (PMI) för tillverkningsindustri...

2012-12-25 09:45

Uppdatering oljeexport - peak oil exports 2005

Dags för en liten uppdatering kring exportmarknadens volymer för olja, nu inklusive 2011 års data.
Nettoexporten av olja och oljepriset

Peak oil exports inträffade 2005. Sedan dess har volymerna tillgängliga för oljeimporterande länder, likt Sverige, eller regioner, likt EU, minskat med 2 907 tusen fat om dagen, eller om man så vill 2.9 miljoner fat per dag.

Av världens fjorton största nettoexportörer av olja har exporten minskat i tio länder. Det är bara i Ryssland, Förenade Arabemiraten, Qatar och Kanada som oljeexporten ligger på topp.
Fjorton största oljexportörerna 2011
och deras historiska oljeexport

Bland de andra största exportörerna har t ex Saudi-Arabiens export minskat med 1 507 tusen fat per dag sedan toppexporten 1980. Venezuelas export har minskat med 1 572 tusen fat per dag sedan 1997, Norges oljeexport har minskat med 1 451 tusen fat per dag sedan 2001, Iraks oljexport har minskat 777 tusen fat per dag sedan 1989, Irans oljeexport har minskat 476 tusen fat per dag sedan 2005. Länder som Kuwait, Kazakhstan och Nigeria ligger dock nära toppen, med än så länge relativt blygsamma minskningar i oljeexporten.
De fjorton största nettoexportörerna
av oljas andel av oljeexportmarknaden

De fjorton länder som jag redovisar ute till höger står tillsammans för 87% av oljeexporten, där Saudi-Arabien och Ryssland är störst. I listan är det bara Norge och Kanada som är att betrakta som västerländska demokratier och de två länderna exporterade 2011 tillsammans 3 062 tusen fat olja om dagen, eller ca 7% av exportmarknaden.

De största nettooljexportörerna blir allt mer dominanta på exportmarknaden och det finns inget som säger att trenden kommer fortsätta - allt mer av nettooljexporten kommer koncentreras till allt färre länder, som om 87% inte var illa nog. Läger blir alltså allt mer politiskt känsligt, med ökad makt för de stora oljeexportörerna.

En konsekvens av den fallande oljeexporten, samtidigt som konsumtionen av olja inte minskar globalt, är att oljepriserna stiger. Visserligen är det sannolikt att oljepriset kraschar med världsekonomin, men långsiktigt ligger oljepriset på högre nivåer och återhämtar sig mycket snabbt och kraftfullt efter varje återkommande krasch. Många oljexporterande länder kräver dessutom oljepris i intervallet 80 - 100 USD för att driva sina ekonomier och klarar inte varaktiga kraschar i priset.

Som professor Aleklett påtalade i söndags, så måste vi, vare sig vi vill eller ej, minska vår oljeimport framöver.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

20 kommentarer:

 1. God Jul önskas alla läsare!

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Hej Cornucopia och God fortsättning till dig och alla dina läsare.

  Jag har en fråga eller snarare ett artikel uppslag.

  Det pratas mycket just nu kring USA's Shaleolja som skall öka USA's oljeproduktion till oandade höjder, t.o.m gå om Saudi Arabien i produktion sägs det. Samtidig så kommer det signaler från andra håll som ser Sheleoljan som en marginell och övergående händelse med stora miljöproblem samt logististiska svårigheter.

  Hur är det egentligen med denna Shaleolja? hur ser framtiden ut för den? Har försökt forska lite själv men inte hittat något riktigt bra att förmedla vidare.

  Kanske du Cornucopia har bättre koll på detta?

  SvaraRadera
 4. Intressant utveckling. Samtidigt har ju USA minskat sin nettoimport från runt 13 mbpd 2006 till runt 7.5 mbpd i år (http://www.eia.gov/dnav/pet/hist/LeafHandler.ashx?n=pet&s=mttntus2&f=m).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. USA ökar sin egen produktion. Dessutom kommer oljeproducenter, genom internt och externt tryck, tvingas sälja den absoluta merparten av sin olja till marknadspris i framtiden, så det här exportsnacket är fundamentalt feltänkt.

   Radera
  2. Oljeländerna kan köpa upp tillräckligt med inkomstbringande verksamheter för att kunna leva på dem, så kan de behålla sig olja själva sedan. De kan också tvinga en massa företag att flytta dit där det fortfarande finns billig energi. Ett framtida "OPEC" kan bli extremt otrevligt för oss även om det inkluderar stater som Ryssland, Kanada och Norge.

   Så det där exportsnacket är sannolikt inte så fundamentalt feltänkt...

   Radera
  3. Varför skulle saudis och kuwaits härskare vilja ha särskilt mycket produktion/företag inom sitt lands gränser? Det blir bara trångt och jobbigt. Man gör som förut - investerar en del på hemmaplan för att bygga fina skyskrapor, hotell och flygbolag - överdrivet lyxigt skit som går med förlust. De kommer vara fortsatt i underläge både militärt och ekonomiskt och blir oljan tillräckligt dyr syntetiserar vi den.

   Radera
  4. Det känns som att du som vanligt bara drar till med en massa ytterst tvivelaktiga argument för att du som vanligt bara vill försvara dogmerna du har. Jag föredrar att diskutera med folk som är intresserade av hur verkligheten faktiskt ser ut. Jag har ingen lust att diskutera med folk som går med skygglappar in i framtiden. Det ger inget att diskutera med dogmatiker. De har sällan rätt.

   Min julefrid blir inte ett dugg störd av att läsa Cornucopias ofta ganska pessimistiska betraktelser utan av att läsa dina intelligensbefriade responser. Jag vill inte förstöra min julfrid med att diskutera ytterligare med dig, så jag önskar att du kunde hålla inne med din intelligensbefriade optimism åtminstone under julhelgen. Men det är förstås för mycket att begära något sådant av dig. Världen kan ju gå under om någon ser lite pessimistiskt på framtiden och riddare Jeppen måste ju bara påpeka att det inte finns några skäl för oro. Lika lite som det fanns några skäl att oroa sig för digerdöden, smittkoppor och världskrig. Allt fixar sig alltid i Jeppens värld.

   God Jul!

   Radera
  5. Det är rätt märkligt att du yrar om dogmatik och "skygglappar" när jag pekar just precis på hur världen fungerar idag och drar rimliga slutsatser utifrån det. Tror DU att Saudi och Kuwait kommer att börja dominera militärt och ekonomiskt? Att den typen av skitländer kommer tillåtas tjuvhålla på oljan? Ryssen kan säkert hålla på sin olja och använda den geostrategiskt, men det är ungefär det enda exportlandet som har den möjligheten.

   Ett problem är att du är för osmart för att begripa att jag är betydligt smartare än du. Dunning-Kruger-effekten, som sagt. Ditt sista yrande om digerdöden är patetiskt, apropå det. Helt galet förvirrat. Jag oroar mig för det som är motiverat att oroa sig för, och argumenterar emot övrigt nonsens.

   Radera
 5. Även om peak-oil-hysterin är starkt överdriven kan jag hålla med om att man inte ska lägga för många ägg i samma korg och förlita sig på ett fåtal exportörer (som iofs är beroeende av exporten för sina ekonomier, och därför inte helt kan upphöra med den).
  Dags att ställa om från olje till gassamhället med andra ord. Där är fyndigheterna mer diversifierade geografiskt, och vi har även potentiella egna fyndigheter.
  Sen är ju trorts allt oljepriset i guld konstant sedan 90-talet så frågan är hur mycket av oljeprisökningarna som beror på inflation och vad som beror på peak oil.

  SvaraRadera
 6. "peak-oil hysterin". Tja med tanke på hur vi lever, hur vi utnyttjar energin inom jordbruk och transportorter borde vi verkligen vara hysteriska.
  Dock, om tillgången på olja skulle vara starkt begränsa runt 2030 så har vi redan 2013 om några dagar och någon direkt omställning kan jag inte se. Omställningen från oljepannor, direktverkande el och inte minst riksdagsbeslutet om att avveckla kärnkraften förskräcker. Det är ju redan förmodligen så att de flesta nya bilar som säljs idag inte kommer att få uppleva en normal cykel utan skrotas i förtid.
  Men även vi som förstår måste också bli bättre. Släppa lite på "vad var det jag sa" mentalitetn och bli mer konstruktiva. Fokusera mer på vad gör vi nu. Vi får inte bli irriterade på tomtar som minsann har hört talas om en forskare i burkina-faso som höll ett tal på brittish petroleims julfest i ämnet "När träffade du peak-oil senast".

  SvaraRadera
 7. Vi får inte glömma att det är befolkningsökningen som sätter den största pressen på Peak Oil. Med en ökning till ca 9 miljarder människor 2050 skulle innebära en fördubbling i konsumtion med allt vad det innebär. Nu är detta scenario förmodligen en omöjlighet p.g.a resursbrist. Frågan är vad som händer då? Det vi idag ser i spåren av den Arabiska våren kan vara en liten försmak av ett ev scenario.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur räknar du? Tror du vi är 4.5 mdr människor idag? Vi är cirka 7.1 mdr. Resurstillgång kommer inte vara något särskilt problem om klimatet håller ihop.

   Radera
  2. Han räknar så här : Minskande oljetillgångar + fler människor som efterfrågar oljeprodukter (framför allt kineser och i kulissen indier) = katastrof.
   En rolig detalj är att det tack vare en växande kinesisk medelklass nu råder brist på champagne. Man kan helt enkelt inte framställa mer vin inom distriktet champagnes gränser. En fri marknad tillgodoser visserligen vem som skall få flaskorna...men det är brist likafullt.
   Om vi skall fortsätta att referera till den arabiska våren, så berodde den till största delen på att kineser numer betalar bättre för den mat och den bensin den egyptiske taxichauffören tidigare kunde köpa.

   Radera
  3. jeppen
   Jag sa inte en fördubbling av människor, jag sa en fördubbling av konsumtionen. De fattiga idag kommer inte att konsumera mer 2050, det är ökningen av rika och medelklass som ökar markant. Titta på Kina, Indien, Sydamerika, Afrika, Ryssland med fd öststater, ytterligare många länder i Asien ökar välstånd ger ökad konsumtion. Frågan är var går gränsen för Jordens resurser.

   Radera
  4. Borde inte champagnen stiga mycket i pris när efterfrågan men inte utbudet ökar? Jag har lurat en del på att man borde investera i den här sortens lyxvaror som det inte går att producera mer av, men dels är min tilltro till den internationella ekonomin svag, dels torde många västerlänningar få minska ner på lyxvarukonsumtionen och dels kan det väl tänkas att många tycker att det räcker att vinet är mousserande och välsmakande och att det inte måste komma just från Champagne-distriktet. Det är väl ytterst få som klarar av att uppfatta någon smakskillnad.

   Radera
  5. Låter som en bra ide. Än så länge finns det en tydlig gräns, man vill ha champagne och inte vitt mousserat vin. Men det kan ju ändras.

   Radera
  6. Vet inte riktigt hur det är med efterfrågan och tillverkningsbegränsningen, tyskar och ryssar, de barbarerna, föredrar ju ofta söta bubbelvin. Så ibland även jag. Ack, jag är en barbar!

   /En som en gång i tiden drack slut på hotellets vinkällare i Volgograd; eller var det i Astrakan?

   Radera
 8. Passar ju bra med en massa småtomtar som kommenterar här.. tillsammans med tomtefar Cornu så här i juletid....

  SvaraRadera