Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2012-12-18 12:07

Svenska armén nu utan tungt artilleri

Artilleriregementet A9 i Boden har inte längre något förbandssatt tungt artilleri till sina två artilleribataljoner. De närmaste ca 2 åren saknar svenska armén tungt artilleri och får nöja sig med de 80mm granatkastare som kanske finns förbandssatta i manöverbataljonerna.


Gamla 155mm haubits 77B04 har nu gått i graven och i väntan på att de toppmoderna Archer-pjäserna förbandssätts, så finns nu inget tungt artilleri kvar. 

Tillsammans med stridsvagnar är artilleri i egenskap av det kraftfullaste vapensystemen vi har i ett modernt markförsvar helt avgörande för att kunna utföra strid mot en kvalificerad fiende. Vi kan förstås även de närmaste två åren bekämpa bondesoldater i tredje världen utan artilleri, men något försvar av Sverige är i praktiken inte möjligt när en avgörande komponent i våra brigader helt saknas. Å andra sidan har vi ju inte heller övat brigaderna och yrkespersonal saknas medan rullorna fylls ut av 40-åriga värnpliktiga utan utbildning på systemen.

Med samma logik behöver egentligen inte det svenska försvaret något som helst förbandssatt materiel före 2019, när insatsorganisation 2014 ska vara funktionell i (m)oderaternas verklighet.

Att materiel och utrustning är förbandssatt betyder att den står redo i komplett numerär, med tillhörande logistik, ammunition, drivmedel och förbrukningsmaterial, för att av utbildad, tränad och övad personal och förband sättas in skarpt vid behov. Inte att man har några Archer-pjäser för utbildning. Någon tyckte tydligen att det var lämpligt att skrota haubits 77B innan Archer var förbandssatt.

Haubits 77B kan med styrd Excalibur-ammunition skjuta precisionsskjuta upp till sex mil och kan med Bonus-stridsspetsar också nedkämpa stridsvagnar och stridsfordon, även om räckvidden för just Bonus inte är sex mil.

Tillägg: Autocorrectfunktionen i webläsaren gör att mitt språk blir av stilen "vem är ert nyet svenskläraret", där t ex "fiende" rättstavas till "fienden". Ber om ursäkt för detta. Ska nu se om rättstavningen går att stänga av. Fixat. På OSX Mountain Lion sker detta genom System Preferences->Language & Text->Text->Correct spelling automatically. Därmed kan man stänga av autocorrect globalt på Mac, om ni nu lider av det samma.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

29 kommentarer:

 1. Vi får hoppas på "Peace in our time!".

  SvaraRadera
 2. Carl Gustav får ersätta!
  Haubitseld är väl knappast det man sätter in vid försvar i första hand.
  Var i Belgien och såg en av de största kanoner som gjorts.(Typ basketboll)
  Aldrig skadat en fiende men två dödade vid provskjutning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. iofs är Charlie Gumbo ett recoilless rifle som man normalt inte sätter in mot fordon i rörelse(den är något för långsam för det)..

   Radera
 3. Den nya materielförsörjningsstrategin hälsar god jul!

  Utan Norge hade det inte heller blivit en framtida förbandsättning av 24 st Archer till FM. Alliansregeringen satte utländskt samarbete som krav. Med Norge så måste då alla 77 B04 demonteras för bägge länders serietillverking. Sverige tar hela risken. Personalläget för stöd, utbildning och förbandsättning klarar heller inte av dubbla system. Enligt Moderaterna "sparade svenska skattebetalare ungefär 400 miljoner kronor" på samarbetet med Norge. Ännu obevisade uppgifter och tar ej heller hänsyn till eventuellt förlorade exportavtal då Svensk/Norska Archer är inte en exporterbar produkt i den konfiguration som valts.

  Den som vill påtala likheter med Schweiz-affären rörande JAS 39E får gärna göra det.

  PS. Och det "flygande artilleriet" dvs JAS 39 med BK90? Ja det skrotade Alliansregeringen också - utan att det finns ersättare. DS.

  SvaraRadera
 4. Vad tråkigt för en gammal riktare på Haubits 77! Fast jag är mest förvånad att Haubits 77 fortfarande finns kvar. Det är ju 30 år sedan jag muckade.

  SvaraRadera
 5. Det är som med så mycket annat som gruvnäring mm - "Svenskar kan man alltid lura till att ge bort allt de har..." Maken till kortsiktigt tänkande, blåögt accepterande av vilka tokerier i management- och finans-trender som helst och inga som hest förmågor till strategiskt tänkande och planering...

  Det räcker med att ge de små liven lite komplimanger så gör de vad som helst för att vara till lags... Upphandling av LV-system som ger Tyska jobb för ett system som inte används av några andra än? Allt för att vara till lags...

  SvaraRadera
 6. Man börjar känna sig gammal.

  Jag var riktare sista året på gamla Haubitsen var det 78? Den nya var hyper-modern. Grupperade sig själv, inget slit och släp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du Fransyskorna?

   De hade vi på förbandsatta på PB9 så sent som 1991-92. Fick rent av se dem skjuta skarpt på Skillingaryd, så man utbildade vpl på fransyskorna fortfarande då. 1995 tror jag dock vi hade bytt till 77:or.

   Radera
  2. På A1 körde alla 77or 93/94 men året innan fick de släppa och slita med fransyskorna.

   Radera
  3. Vårt artilleri kom från A1 i Linköping, så det stämmer rätt väl tidsmässigt. 91-92 var det fransyskor som gällde.

   Radera
  4. Jag sköt fransyska vpl tidig vår 96, men sen blev det andra bulor.

   Uffamej, jobbigt att slå ner markspikarna i stenhård tjäle.

   Delar åsikten att haubitsartilleri känns förlegat. Orimligt att anta att hela det härket av lastbilar och lastare ska kunna komma inom 30 km från där det händer något intressant. Och det förutsatt att man lyckats mobilisera.

   Radera
  5. Och har för den delen större erfarenhet av haubitsar med ännu äldre modell än Fransyskan.

   Tydligen fanns det visst överflöd av 15cm (sic!) granater i förråden.

   Radera
  6. Fransyskorna? Nej, det uttrycket hörde jag aldrig.

   Jag gjorde lumpen på A1 1978. Och det var sista året med en haubits som var från 2:a världskriget, den var på 10,5 cm.

   Året efter skulle regementet få 77:orna.

   Radera
 7. Nu är det väl 120mm grk som manöverbataljonerna nyttjar som sitt bataljonsartilleri?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Återigen: Förbandssatt? Under den strategiska blackouten gick man ner till 80mm. Tror inte man har förbandssatt återinförande av 120mm än. Rätta mig gärna om jag har fel.

   Radera
  2. Fortfarande en milsvid skillnad mot 155mm haubits, även om 120mm är en milsvidd skillnad mot 80mm, speciellt som STRIX finns till 120mm.

   Radera
  3. Det är faktiskt oklart. Kan ha fel jag med. Kan dock inte minnas att jag sett några "åttor" på i19.

   Radera
  4. 80mm grk som bataljonsartelleri kan väl ändå inte vara sant? Det är ju sådana pjäser som kustjägarna brukar kuta omkring med under armen på kobbar och skär för inte så länge sedan. Själv visste jag en gång allt om gruppering av 12mm grk, med plåtar eller käppar (snabbgruppering) och hur trädslanor skulle se ut för att passa perfekt för maskering. Jag minns också väl ljudet av 77:ornas granater när de kom vinande över huvudena på oss under samövningar. Deras brisader fick oss att att känna oss små med våra 20 kg granater, men samtidigt var det tryggt att ha storebror i ryggen. Jag hade inte velat vara fiende i målområdet för våra kombinerade eldstötar. Nu är all denna förmåga historia. Vi har inte längre råd med det som vi hade råd med när vi hade råd med mycket mindre. Vi får hoppas att alla bara vill oss väl de kommande åren.

   Radera
 8. Ledningsförmågan stärks! Nu har vi en ÖB per artilleripjäs i stället för en general.

  SvaraRadera
 9. Ärligt talat! Hur kan de få fortsätta hålla på på det här viset år ut och år in?
  Så jäkla frustrerande att behöva se skiten pågå.

  SvaraRadera
 10. Det kan även tilläggas att Kustartilleriet testade KARELIN innan det blev nedlagt 2000. Detta var Ka:s variant av haubits 77 på ett dumperchassi. Jag tror dock inte att denna hade någon tung kulspruta med kamera och x-boxkontroll. Det måste vara därför det tagit sån tid.=)

  SvaraRadera
 11. 2007 hade iallafall P4 mekbat en 120mm grk pluton. Men det ersätter inga haubits.

  Skäggen i affe besköt våran FOB med grk med bra precision. Då är ändå deras försvars budget något knaper ;)

  SvaraRadera
 12. Försvarsbudget särstavas i affe.

  SvaraRadera
 13. Det roliga är ju faktiskt att BAE Systems i princip inte använder några delar ur våra gamla pjäser varför det inte finns/fanns någon anledning till att skrota FH-77B redan nu. 120mm grk finns faktiskt på vissa förband fortfarande, bl a P7 tror jag. Men några STRIX lär dom knappast ha då dom granaterna ju nått sin livslängd och ska/håller på att avvecklas.

  Jag vill gärna höra vad det är som gjort Archer oexporterbar. Något tjaffs med Kongsberg angående Protector?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Protector är bara en del i upphandlingen mellan Sverige och Norge och har ingenting med ev export att göra. LEMUR fungerar precis lika bra (och hade nog varit ett bättre alternativ, men motköp...) alt en 7.62 alt ingenting...

   Radera
  2. @Triggerpuller

   Detaljerna kring varför bör nog hållas inne men jo det är specifika delar ur FH-77B som krävs men också det att en ny kund behöver betala för integrering med ett nytt fordon då chassi A30E lämnat Volvos produktion. En ny exportkund skulle förutom att tvingas finansiera färdigutveckling alltså bli första-kund.

   Australien har i sin upphandling ratat Archer. Danmark slutförhandlar med Frankrike om Caesar (som även bla Thailand köpt) och Indien har gått in för en egenutvecklad version med utländsk tekniköverföring. Det ser inte så extremt ljust ut för Acher på exportmarknaden f.n IMO men kanske förändras det i framtiden för ur teknisk synvinkel är det ett fantastiskt system.

   Radera
  3. En konsekvens av detta, Signatory, blir väl att Sverige inte kan rusta upp och utöka det tunga artilleriet då det inte finns några FH-77B att slakta och inga A30E. Kort sagt måste vi själva bli förstakund (igen) om vi ska rusta upp artilleriet, eller köpa in något annat system...

   Radera
 14. Crowd funding modell pansarbåtsinsamlingen kanske rycker närmare.

  Men det är nog ingen väg. Vapensystem är för dyra, och öar av excellence är lätta att kringränna och har litet värde.

  Kd kanske kan utvidga avdragsrätten för gåvor till en tungartilleriinsamling... (obs ironi)

  SvaraRadera
 15. 12cm grk är förbandssatt på de förband som "alltid" haft 12cm.. De har aldrig varit borta ur orgen. Denna ide om att ha åttor som batart blev det aldrig något av, som tur är(förutom att sista vpl-kullen utbildades på både 12 och 8). Bevittnade skjutning med 12cm grk senast för några veckor sedan.. Angående Archer så är planen att det skall ingå ett förstärkt pjäskompani i den bataljonsstridsgrupp(71.mekbat) som skall vara helt klar 140101. Den som lever får se..

  /H

  SvaraRadera