Cornucopia?

2012-12-19 08:16

Staffan Heimersson om Frankrike

Hos Frivärld Magasin har Staffan Heimersson skrivit en läsvärd krönika om Frankrike.


Tydligen går flyttlassen från Frankrike, både folk och företag drar, medan Frankrike stoppar huvudet i sanden.
"Hårdhänt skattepolitik driver de rikaste att rösta med fötterna. De flyttar, men oftast inte längre än till Belgien och London. Oro, tills vidare obefogad, finns till och med bland rika svenska pensionärer på franska rivieran. De försöker sälja sina villor och ”flytta hem”.Bland internationella företag görs förberedelser. ”Frankrike”, sa en affärsadvokat, ”är tydligen inte medvetet om hur lättrörliga människor är i den globala tiden. Du behöver inte lägga ner högkvarteret i Paris. Men du kan flytta forskning, hela avdelningar, företagets jurister, design, reklam, allt vad du vill till mera företagsvänliga platser.”"
Det är ingen munter bild Heimersson målar upp kring detta kärnland i EU, ett land som är oförmöget att anpassa sig till nutiden och verkligheten som råder. Läs artikeln.

Har publicerat den förr, för ungefär tre år sedan, men nedanstående film är relevant i sammanhanget.

Den visar fransk högteknologi in action, i form av pansarvärnsroboten Eryx, innehållande en 3.6kg tung laddning med riktad sprängverkan. Se hela filmen för full förståelse. Norge blev så imponerade att de köpte in denna robot. Kanske mer aktuellt är att Turkiet har några tusen Eryxrobotar för att kunna försvara sig mot en syrisk invasion.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

20 kommentarer:

 1. Snygg autocorrectfail i artikeln: "Det kan inte vara skillnader i teknik som avgör, heller inte viljan att sälja både på hemmaplan och eskort."

  SvaraRadera
 2. Skäll inte på Frankrike-de var först med att införa 35 timmars normal arbetstid.
  Men ett land är beroende av lojala medborgare för att kunna driva en politik annorlunda än omvärldens.

  Japan har det! 200% av BNP i statsskuld, noll ränta, medborgare som glatt köper in sig i skulden. Fundera på skillnaden mellan en skattekvot på 46% och 30% av BNP i statsskuld med medborgare högt belånade, tex Sverige jämfört med Japan , låg statsskatt, 28% hög statsskuld 200% samt högt sparande i satens skulder. Vilket är mest sårbart?
  Skillnaden är kanske inte så stor när man kollar fundamenta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, man bör nog fundera mer än en gång innan man hackar på Grekland, Italien, Spanien, Portugal och nu Frankrike...
   Vår situation är ungefär som vår uppfattning om "miljöavtrycken"...
   Vi räknar inte in resorna till Thailand som vi lyckats ordna med hjälp av matimporten från de nedhuggna områdena i Ostasien (oljepalmodling) och Brasilien (soja, kyckling och nötkött)..

   Radera
  2. Ny undersökning visar att om man räknar på vår industris export (låg CO2 belastning) så har vi väldigt låg CO2 avtryck i Sverige per person (4 ton?).

   Radera
 3. Finns det en version av Eryx med lite längre räckvid?
  1 meter känns som väldigt "kort" räckvid...

  Frankrike har en lång tradition av roliga vapensystem, tex finns det en stridsvagn från början av WW2 där vagnskroppen var ihopsatt med svetsade bultar. När vagnen träffades av en snabb projektil (som inte lyckades penetrera pansaret) så skjuvades bultarna och vagnen sprack.

  Sen har vi historien från 1870 med den hemliga kulsprutan som var så hemlig att ingen visste hur den skulle användas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Meh, helsvetsade konstruktioner är en hyfsat ny uppfinning så de flesta stridsvagnar från mellankrigstiden var nog hopnitade. Kolla på gamla ågnfartyg och sånt.

   Å andra sidan var den säkert modernare än tyskarnas mauser m/1896.

   Således inget symptom på fransk dumhet, utan snarare lite för gammal krigsmateriel helt enkelt.

   Angående roboten så tja, jämför med Jas 39 som kraschat spektakulärt på film inte mindre än 2 ggr varav en gång i Stockholms innerstad...

   Dessutom har de rätt hyfsat soldatmaterial om man jämför med NATO-kollegorna. Fast på Balkan var de, näst efter ryssarna, mest frekventa besökare på de lokala bordellerna. Så de ligger definitivt långt efter oss svenskar i värdegrundsarbetet. VI kanske skulle skicka några konsulter?

   Radera
  2. Colt 1910 automatic är fortfarande en av världens bästa pistoler så du ska nog inte hänga upp dig på konstruktions datumet när du dömer ut saker, hur gammalt är hjulet föresten på tal om gammalt och omodernt

   Radera
  3. Svenska armén kör väl fortfarande med tyska MG42 på sina strv 122? Det är en kulspruta designad under andra världskriget.

   Radera
  4. Granatgeväret Carl Gustav är från 1948. KSP-58 från ... 1958.

   Eldrör som eldrör. Ammunition kan ha utvecklats, man kan ha förbättrat material och sikten etc, men vapne är i grunden det samma.

   Radera
  5. "Finns det en version av Eryx med lite längre räckvid?
   1 meter känns som väldigt "kort" räckvid..."
   :-)

   Den korträckviddiga versionen kan vara framtagen för pansarbekämpning i kontinentaleuropeiska trånga stadskärnor.

   Apropå gammat teknik som fortfarande fungerar:
   Under 1800-talet utvecklades cykeln och repetergeväret

   Radera
 4. Det där var kanadensiska soldater Cornu. Quebecois, troligen på övningsfälten utanför Petawawa (2e Groupe-brigade mécanisé du Canada). Ja du vet vad dom säger om Quebecare i Ontario.

  The Man

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det står att det är kanadensiska soldater. Även om du inte kan tro det så är jag läskunnig. Men utrustningen och teknologin är fransk.

   Radera
  2. Ja det gör det! Såg inte det första gången utan bara hörde den helsköna dialekten och började garva. Det här klippet är ju hur kul som helst. Men det är även din syn på Frankrike och fransk krigsmtrlteknik.

   The Man

   Radera
  3. Vad har jag skrivit något om min syn på Frankrike? Du kanske inte ska hitta på saker jag inte har skrivit.

   Det är ett skitkul klipp och kul sätt att driva med Frankrike. I övrigt har jag hänvisat till Staffan Heimersson.

   Var min syn kommer fram vet jag ej. Du kanske läser något jag inte skrivit?

   Prova att inte fantisera.

   Radera
 5. Nåja, även det svenska stålet (glasfibern?) fallerar ibland:

  http://www.youtube.com/watch?v=tkE-cCJ--Cc

  http://www.youtube.com/watch?v=b3Gbw6pcVkU

  :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Ibland". Rätt ofta. Har för mig att siffrorna ska vara 1/100 eller ngt. Med tanke på att AT4 använts extremt mycket i Irak och Afghanistan, så lär det ha skett rätt många ggr i verkligheten också. Fast vi säljer ju inga vapen till krigförande länder har jag hört...

   Radera
 6. När man ger exempel på starka stats-stater (= allt är centraliserat) brukar man nämna just sverige och frankrike. Det hela påminner inte heller så lite om när vi på 70-talet tvingade företagare som Rausing och Kamprad att lämna landet, abu-garcia att sälja företaget och Ingmar Bergman att gå i exil.
  Klippet är rätt taskigt. Finns ju roliga filmer där JAS störtar inför häpnande stockholmare....ändå köpte folk "skiten"....

  SvaraRadera
  Svar
  1. De två kraschade JAS-planen var under utvecklingsfasen. Ovanstående är ett klipp från en levererad färdigutvecklad skarp produkt.

   F ö är JAS två krascher väldigt lågt för att vara under utvecklingsfasen.

   Radera
  2. Håller inte med om att klippet är taskigt. Det säger dock inte ett skvatt om Eryx som enligt utsago är helt ok som vapen. Följande klipp säger kanske inte så mycket heller men ger en annan bild (men är varken taskigt eller roligt). För oss som en gång själva varit ute på trivsamma övningsfält finns där dock ett stänk av vemod då kanadensiska övingsfält ser ut som svenska dito. Tänk att få leda eld på ArtSS istället för att ledas ihjäl på kontor.

   http://www.youtube.com/watch?v=dRbhH4si6X8

   The Man

   Radera
  3. Nej, visst säger det inget om Eryx som vapen. Men det är ett kul klipp.

   Radera