Cornucopia?

2012-12-17 10:22

Silver- och guldmynt som julklapp

I dagens samhälle vill vi ha allt genast och att ge pengar i julklapp till sina barn eller barnbarn kan innebära att de omedelbart konsumeras upp, istället för att barnen ska lära sig att spara långsiktigt för framtiden. Ett sätt att förenkla sparandet är att ge bort silver- eller guldmynt istället, då dessa inte än så länge omedelbart kan omsättas för konsumtion.

I fallet barnbarn gör det också att det åtminstone kräver en medveten tanke från föräldrarnas sida innan barnens pengar omsätts i vanlig konsumtion.

Samtidigt som de är vackra att se på blir det också en konkret lektion i vad pengar är idag och vad pengar och värde kan vara.

Gränsen mellan sparande och samlande kan också suddas ut och därmed stimulera till fortsatt och långsiktigt sparande hos barn och ungdomar. Ett investeringsmynt har ett betydligt större visuellt värde än en skrynklig papperslapp och definitivt större upplevt värde än de siffror på en datorskärm som dagens bankkonton innebär.

För lägre belopp är silvermynt utmärkta. Liberty Silver har rent av en speciellt förpackad version av amerikanska Silver Eagle som julklapp. Även om guldpriset gör att det behövs större belopp för att kunna ge bort guldmynt, så kan man ge bort mynt med en halv troy ounce i vikt (länk), vilket kostar drygt 6000:- SEK.

I ett samhälle där pengar och konsumtion blir allt mer abstrakt, när man alltid betalar med kort och sällan ser några kontanter, är ett sparande i ädelmetaller ett sätt att stämma i bäcken. Till skillnad mot ett sparande i kontanter bör också sparande i silver och guld skydda mot inflationen och är på så sätt ett utmärkt tillfälle att bredda intresset för ekonomi.

Vi behöver lära våra barn att samla i ladorna inför missväxt och framtida kriser, istället för att vilja ha allt omedelbart.

Detta inlägg är sponsrat av Liberty Silver.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

19 kommentarer:

 1. Kan man inte köpa lite mer användbara ting utan att behöva betala oförskämt mycket mer än materialpriset? Det som närmast kommer i tanke är t.ex. bordssilver, men jag antar att man får betala långt mycket mer än silverpriset - å andra sidan blir det något som man faktiskt kan använda (kanske inte till vardags men dock).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Begangat silver kan man oftast köpa för spotpris eller lägre.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Jo, jag har sett det på tradera - det tråkiga med de som säljer guld och silver nytt (ej investerings-*) sällan anger vare sig vikt eller finvikt på produkterna. Givetvis förväntar man sig att det skall kosta mer än materialpriset, men det är något man kanske kan betala eftersom man får något användbart utöver materialet.

   Radera
 2. Provade att ge syrrans ungar silvermynt i julklapp, de små liven blev inte ett dugg glada, utan slängde mynten "åthelvete", behöver nog vara en viss sorts barn/ungdomar för att det ska fungera, kinesisk plast är tyvärr ett säkrare kort men visst om det är någon som har fått det att fungera, skriv gärna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag sparar i silvermynt till min gudson (som dopgåva). Det uppskattas av både barnet och föräldrarna. Så det är nog individuellt...

   Radera
  2. Otacksamhet är världens lön.

   Radera
  3. Jag är generellt sett ganska skeptisk till att ge bort investering som julklapp. Gåvan ett sparande innebär kommer ju aldrig att uppskattas förrän målet är nått - och då gör man nog snyggast i att inte göra något "stort" nummer av det och man kanske inte skall förvänta sig att det uppskattas förrän kanske i efterhand. Såvida man inte går på vuxendop så lär doppresenten mest uppskattas av föräldrarna (när gåvan ges).

   Även när man ger bort pengar i present så kommer man snart nära situationen där man bara byter pengar.

   Radera
  4. "men visst om det är någon som har fått det att fungera, skriv gärna."

   Jag återkommer efter jul. :-)

   Radera
 3. Jag tänkte ge syrrans ungar varsitt silvermynt i julklapp, och dessutom sätta upp nån slags Google-spreadsheet där de varje halvår ska mata in aktuellt värde i SEK och ev. även vad det har för "köpkraft". Osäker på det sistnämnda. Ska man räkna i antalet Big Mac, eller finns det nåt bättre värde att använda där?

  SvaraRadera
 4. Gamla cirkulationsmynt i guld går att få i mindre enheter och ger även en kul historielektion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även Krugerrand går att köpa i mindre valörer/vikt som 1/4 och 1/10 onz. Fast de blir ju rätt små. En silver eagle är ju ett maffigare mynt att se på och hålla i.

   Radera
 5. Jag skulle kunna tänka mig följande kombopresent:

  Ett silvermynt från Romerska Rebubliken några år före Jesus födelse (dessa kan man få för en femhundring på eBay), tillsammans med en lämplig sedel från Weimarrepublikens hyperinflation.

  Ger en mycket talande insikt av värdet på ädelmetaller och papperspengar kontra tid och är historiskt intressant.

  SvaraRadera
 6. Jag tror nog att det beror lite på hur gamla barnen är. Är de över 50 år så blir det säkert glada, ja kanske redan i 45-årsåldern men är de yngre så är det nog inte så populärt.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Mycket dåligt att inte redan i början av inlägget ange att detta inlägg (och andra liknande) är sponsrat, borde tom anges i rubriken. Snart ryker denna blogg från RSS-flödet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Martin!

   Det står i slutet av inlägget. Klicka inte på länkar om du inte håller med om det som skrivs.

   Radera
  2. Allvarligt? Problemet är att jag luras läsa reklam. Tycker du på riktigt att det är okey?

   Radera
  3. Hej Martin!

   Du tycker det är OK att läsa bloggen gratis via reklamfri feed och använder antagligen även AdBlock, eftersom du är en lättkränkt man som känner dig kränkt av att jag behöver inkomster för att kunna lägga tid att producera inlägg du läser gratis.

   Föreslår att du slutar läsa bloggen och köper betaltjänster hos FT, NyT och svensk gammelmedia. I deras betaltjänster ska man väl iaf slippa reklam.

   Så länge du läser gratis får du leva med reklam, även om du känner dig kränkt. Jag bjuder både på innehållet och kränktheten.

   Jag lägger bara ut redaktionell reklam jag kan stå för och det framgår tydligt att det är reklam. Det mesta tackar jag nej till.

   Har du fortfarande problem med detta föreslår jag att du kontaktar annonsören och ber dem sluta göra reklam hos mig.

   Mvh

   Radera