Cornucopia?

2012-12-04 10:58

Ny BNP-gissning från Nordea

Nordea släppte idag en ny BNP-gissning för 2012 - 2014. Gissningen är negativ för den som kramar hög ekonomisk tillväxt i en ändlig värld.
Aktuella gissningar 2012 - 2013.
Bara Nordea för 2014 i grafen.

Man halverar gissningen för 2013, från tidigare 1.6% till 0.8% i tillväxt och minskar gissningen för 2012 från 1.2% till 0.8%. Samtidigt ska arbetslösheten stiga till 8.4% år 2013, en arbetslöshet som även ska bita sig fast under 2014, trots att tillväxten ska återvända då.

Bland alla "experter" som alltså gissar helt vilt, så är Nordea nu klart negativast för 2013. Man medger därmed också att man gissat fel tidigare.

Nordeas gissning är också den senaste gissningen och bör alltså vara mer relevant än övriga "experters" gissningar, även om man ligger runt medel för 2012. Medianen för 2012 är just 0.8% och medlet 0.96%. För 2013 är medianen 1.6% och medlet 1.58%. Vad som ska hålla upp svensk BNP är hushållens vilja att skuldsätta sig och konsumera saker de inte behöver för pengar de inte har för att imponera på människor de inte bryr sig om.

Se även Nordeas pressmeddelande för lite mer resonemang. Vi får räkna med högre arbetslöshet de närmaste åren, även valåret 2014. Vilket antagligen är negativt för alliansregimen. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

7 kommentarer:

 1. Med tanke på kommande val så tål det att fundera hur pass mycket konstgjord andning borg kan göra på ekonomin. Det skall ju bjudas på valfläsk och problemen skall sparkas vidare till efter valet...

  SvaraRadera
 2. Lär bli ganska kraftiga räntesänkningar från Ingves som svar på det här.

  Det i kombination med allt valfläsk lär agera studsmatta för fallande bostadspriser.

  SvaraRadera
 3. "Vad som ska hålla upp svensk BNP är hushållens vilja att skuldsätta sig och konsumera saker de inte behöver för pengar de inte har för att imponera på människor de inte bryr sig om."

  Blir inte mycket bättre än så här. Tack.

  SvaraRadera
 4. Vad trodde dina läsare i våras?

  SvaraRadera
 5. Inga gissningar från Handelsbanken?

  SvaraRadera
 6. Blir ont om jobb om inte tillväxten hänger med befolkningsutvecklingen!
  Men det finns ju alltid MacDonaldsjobb! ;-))

  SvaraRadera
 7. När Alliansen tillträdde så införde man ett vallöfte, det första jobbskatteavdraget.
  Alla sade att det var totalt fel....
  Men några veckor efter att jobbskatteavdraget var på plats så slog krisen till...
  Men svenska folket hade fått en skattesänkning som man handlade upp.

  Borde man inte kunna hitta på en liknande grej nu??
  Det är mycket enklare att dubbla Grundavdraget nu vid nyår, då Grundavdraget finns rent tekniskt i skattesystemet och en höjning från 18700 kr per år till 37400 kr borde väl vara en enkel insats...
  Eller varför inte en tredubbling på ett bräde....

  (Man skall ju alltid komma med ett konstruktivt förslag när man tycker att någon som bestämmer är en idiot...)

  SvaraRadera