Cornucopia?

2012-12-06 08:11

NATO:s insatsberedskap: Fyra veckor

NATO ska skicka Patriotbatterier till Turkiet för att skydda NATO-medlemmen mot hotet av syriska Scud-missiler, som kan bära de syriska kemiska vapnen. Det tar cirka fyra veckor för NATO att ordna detta, vilket visar vilken beredskap man har när det gäller att undsätta ett medlemsland.


Hemma i Sverige tror vi att vår sk Afghanistandoktrin och ensidiga solidaritetsdeklaration skulle innebära att Sverige skulle få militärt understöd från NATO. Ovanstående visar vilken beredskap NATO egentligen har idag, när man väl tagit beslut, ens för att skydda ett medlemsland med något så banalt som luftvärn.

För har de Scud-C som Syrien importerat usel precision. Roboten landar inom 700 meter från målet, vilket gör att den utan massförstörelsevapen saknar militär tillämpning, om man inte bombar ett större område med ett stort antal missiler. Syrien förfogar över 150 robotar. Som alla minns så lyckades knappt Irak träffa någonting med sina Scud-missiler under Gulfkriget. 42 Scud-robotar mot Israel orsakade två dödsfall, men 28 amerikanska soldater dödades när man på ren "tur" träffade en amerikansk förläggning i Saudi-Arabien.

Hotet är nu som då, att man utrustar dem med kemiska vapen, då systemet kan nå större verkan. Rent historiskt visar Scudrobotarna varför man förr satsade på ganska kraftiga kärnvapen på ballistiska robotar. Någon precision existerade inte. Dagens motsvarighet, ryska Iskander, som når Sverige från t ex Kaliningrad, har en precision på någon meter och har alltså en helt annat användbarhet.

Scud fungerar dock utmärkt för att terrorisera civilbefolkning i en stad, t ex en av de al-Qaida/islamistiskt-befriade städerna i Syrien, där det inte är så noga exakt vem eller vad man träffar för Assadregimen. I stort antal kan man även sätta in dem mot t ex flygbaser, hamnar etc och hålla tummarna att man faktiskt träffar något väsentligt.

Oavsett så visar det hela att inte ens inför hot från kemiska vapen kan NATO understödja sina medlemmar på flera veckor. Sverige kan alltså inte heller räkna med något stöd inom ett tidsintervall som är relevant vid ett angrepp mot svenskt territorium, likt i Midvintermörker. Fast beskedet är redan att man inte undsätter Sverige oavsett.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

13 kommentarer:

 1. Och du tror förstås helt okritiskt på det av NATO uppfunna Syrien-hotet.

  SvaraRadera
 2. Kom ihåg Duck and Cover!. Vapen är farliga säker.

  SvaraRadera
 3. Sunburn, de granater som avfyrats från Syrien mot Turkiet var alltså UFO:n...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, men om du letar så kan hitta rebeller som skjuter med 82 och 120mm grk, samt, även en D30 (tror jag, det var några år sen jag kunde identifera dem direkt). Den sistnämnda som direkt eld, mot en byggnad i en stad (mao ett s.k. Shaiba näste).

   Radera
 4. Men varför skulle den syriska regeringen vilja beskjuta Turkiet, en NATO-medlem, med kemiska vapen överhuvudtaget? Det skulle väl endast kunna vara kontraproduktivt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Scud har så usel precision, så om Assad skulle få för sig att sätta in dem mot t ex flyktingstråk eller städer längs gränsen kan de landa i Turkiet.

   Nu tror jag dock inte att Assad är så korkad, men en annan risk är ju som RB skriver nedan att Scud kommer i händerna på al-Qaida/islamisterna (=rebellerna) och dessa skjuter mot Turkiet etc för att eskalera konflikten och få NATO att lägga sig i på deras sida.

   Radera
  2. Är det inte brukligt att skjuta flera tusentals raketer åt gången för att total ödeläggelse över ett större område, eller har jag utan militär bakgrund helt missuppfattat raketers användningsområde.

   Radera
  3. @Lord Metroid: skulle väl gissa att det beror på precisionen, som Cornu skriver ovanför så är Scud tämligen usel när det gäller precision t ex sköt Sovjet tusentals Scuds när de var i Afghanistan och vet inte fortfarande var ungefär hälften slog ner :)

   Radera
  4. Ja, i teorin finns kanske hotet. Jag har aldrig pillat på en Sucd men jag gissar att det inte är peka-och-klicka som gäller. Sannolikheten att de där herrarna som kastar hemmagjorda bomber med likaledes hemmagjorda slangbellor skulle få iväg en Scud känns dock inte jättehög i dagsläget. Men, så klart, risken finns väl att hela Scudförbandet med man och allt byter sida.

   Radera
  5. De har "befriat" väldigt många städer och dödat 1000-tals regimsoldater med de där "slangbellorna".

   När talibanerna tog över i Afghanistan lyckades talibanerna åtminstone skjuta iväg 5 st Scud 1996 - 2001. Att det inte var fler beror förstås på brist på underhåll och brist på utbildad personal. Men de fick iaf iväg 5 st Scud. http://en.wikipedia.org/wiki/Scud#Civil_war_in_Afghanistan

   Radera
 5. Ett senario är att Al Qaida-islamisterna kommer över kemiska vapen och använder den mot civilister för att sedan skylla på Assad och för att få Israel/USA/NATO/EU/ att gå in militärt.

  SvaraRadera
 6. Överste Lang (f.d. DIA) om Syrien
  http://turcopolier.typepad.com/sic_semper_tyrannis/2012/12/has-obama-decided-on-war-in-syria.html

  SvaraRadera
 7. Att demonisera Assad är att springa ultra-islamisternas ärende.
  Assad har lyckats hålla ihop denna nation med många minoriteter utan större blodspillan.
  När Assad är borta börjar verkligen blodbadet.
  Sedan kan vi aldrig komma tillbaka till ett fredligt och öppet mellanöstern.
  Så pass fredligt som det varit....

  SvaraRadera