Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2012-12-04 11:32

Möjlig isstorm i Stockholm i natt (uppdaterad: SMHI varning klass 2)

Tillägg 2: SMHI har nu uppgraderat Stockholmsområdet till klass 2, dvs "the shit". Dock inte nedanstående isstorm, utan 20 - 30 cm snö under natten och kraftig drivbildning pga blåsten. Skulle de missa lite och det blir motsvarande mängd regn istället för snö så blir det dock en isstorm på riktigt. Med klass 2 så är det bäst att planera för att inte åka till jobbet i morgon onsdag. Man får hoppas att Fortum inte drabbas av fler strömavbrott av okända anledningar. För övrigt har Hampus på Effekt Magasin skrivit en liten personlig skildring av gårdagens strömavbrott i Stockholm..

Temperaturen stiger snabbt i Stockholm mot kvällen och i natt kommer det blåsa en frisk till hård vind med hastigheter runt 13 m/s, samtidigt som det kommer börja regna. Kort sagt finns det en risk för en isstorm i Stockholm i natt.


Meterologen Martin Hedberg på Klart.se funderar åtminstone i dessa banor och ett inte osannolikt utfall stöds av att titta på t ex Vackert Väders detaljerade väder för i morgon. Citat från Hedberg:
"Risken är att nederbörden kommer i form av regn eller blötsnö. Det är inte så lyckat när det nu har varit kallt: Det kommer i så fall att frysa till is på tex kalla vägbanor, elledningar, träd osv."
Just nu ska det vara runt -8 grader i Stockholm och efter de senaste dagarnas kyla är allt rejält kallt. Med hård vind och regn på detta, som sedan följs av minusgrader kan det bli mer eller mindre omfattande isbeläggningar på allt i Stockholmsområdet. Blir utfallet "mer" har vi en potentiell isstorm. Då det sedan återigen ska bli kallare kommer inte eventuellt istäcke att smälta, annat än om prognosen om någon timmes sol runt lunchtid hinner göra sitt.

En allvarlig isstorm är kanske den värsta sannolikare naturkatastrofen som kan drabba Sverige. Nu behöver det inte bli illa den här gången, men man bör ta höjd för att det kan bli illa. Mycket illa. Vi pratar om omöjligt att ta sig fram, inklusive för blåljusmyndigheterna och halkbekämparna, strömavbrott, teleavbrott mm. Nödströmsanläggningar kan frysa igen. Då de mesta svenska telekommunikationer och media är baserade i Stockholm kan resten av landet också drabbas av mediablackout (=positivt) men även att mobiltelefoni och Internet slutar att fungera för många.

SMHI har just nu tillfälligt avbrott i sina vädertjänster online, inklusive varningar.

För de flesta hushåll som inte är förberedda är det antagligen för sent att ordna några väsentliga förberedelser. Dock kan det vara på sin plats att påminna om en sorts lägsta nivå för att klara strömavbrott vintertid. Råden är inriktade på lägenheter.

Färskvattenförråd. Biltemas 10-litersdunkar är stapelbara och i lagom behändigt format. Räkna med 5 liter per person och dygn om man inte bara ska dricka vatten utan även laga mat och sköta hygienen hyfsat. Står de mörkt och svalt (lägenhetsförrådet?) kan vatten hålla sig åtminstone ett halvår, med enda nedsidan att det kanske smakar lite unket, vilket försvinner vid luftning. Annars ordnar en droppe klorin hela problemet med lagringen. I övrigt se vad jag skrivit om beredskapslagring av livsmedel.

Belysning. En mindre ficklampa per person i hushållet och batterier för önskat tidsintervall. Dock är en campinglykta mer värdefull, då man med en sådan kan sitta runt köksbordet och ha trevligt med händerna fria. Även batterier till en sådan. Levande ljus fungerar också, men är brandfarligt. Bäst är förstås att t ex kökslampan har ljushållare. Sex ljushållare i en taklampa ger ljus motsvarande lampan.

Värme. IKEA:s värmeljus kan faktiskt hålla värmen och kostar inte mer än vanlig elvärme. 100 W i effekt per ljus. Tio ljus tända ger 1000 W, eller värmen från ett normalt element och kan alltså hålla ett rum varmt. Ge akt på brandsäkerheten dock. Den trendriktige har istället installerat en trendriktigt designad bioetanolkamin i sin lägenhet. För några hundralappar kan IKEA:s värmeljus ge ett helt hushåll värme i veckor. Ge dock akt på CO2-halten i bostaden, man kan behöva dra in kall luft och vädra. Kolla upp symptomen på CO2-förgiftning först...

Matlagning. Man behöver något att laga sin mat på, lämpligen ett campingkök att använda på balkongen. Tillhörande bränsle.

Batteridriven radioapparat. Glöm annars inte bort att det faktiskt finns ström och radio i bilen. Bilbatteriet kan nyttjas till att ladda mobilen och eventuella AA- och AAA-batterier om man har en lämplig laddare.

Får man ett långvarigt strömavbrott är ovanstående skämsnivå förstås ingenting. Jag har dock inte tid just nu för överkurs och detaljer.

Notera att SMHI inte varnar, så det finns inget att oroa sig över. Gudrun var en klass 1-varning. På den positiva sidan så kommer isstormen ske i natt, så folk åtminstone befinner sig i hemmen och inte fastnar i trafiken eller på jobbet i lika stor utsträckning. Dessutom ska det inte bli svinkallt direkt efter stormen, vilket är det värsta scenariet - upp till nollgrader, isstorm, och sedan snabbt kallare igen.

Tillägg: SMHI:s varningstjänst är uppe igen. De ger en klass 1-varning för 10-15 cm snö natten till onsdag, med risk för drivbildning pga blåsten, inte regn. Har SMHI rätt blir det alltså ingen isstorm utan bara snöoväder. Grattis. Tidigare artikel om hur Stockholm skulle klara en isstorm finns hos Bonnier/DN, dvs inte alls.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

43 kommentarer:

 1. Jag har dubbla motorsågar i skuffen på min bil. En vanlig Husqvarna 2-taktare och en batteridriven Bosch ifall "peak-oil" skulle slå till när jag e ute på landsvägarna och några träd blåser ner.

  Man vet aldrig OM en överlevnadssituation uppstår.

  ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag är ute och kör har jag alltid med mig husvagnen, med dubbla gasoltuber och ett stort konservburkslager. Oavsett om jag skall till mataffären eller till kontoret.
   Man vet aldrig när olyckan är framme.

   Radera
 2. Min gissning är att det inte blir tillräckligt varmt för att det ska bli en isstorm. Klart.se gissar på bara 0 eller 1 plusgrad så gissningsvis blir den eventuella nederbörden som snö och kommer inte ställa till med så mycket mer än ett vanligt snöväder.

  SvaraRadera
 3. Hav tröst, sannolikheten är liten, det sa Länsstyrelsen redan 2010. Efter att den först ”lakoniskt konstaterar att berörda myndigheter har mycket bristfälliga möjligheter att klara av följderna av en isstorm.”
  http://www.dn.se/sthlm/stor-stockholm-klarar-inte-en-isstorm

  SvaraRadera
 4. Dags att se över vad man har i bilen och kanske utöka med lite värmande ting och lite krubb.

  SvaraRadera
 5. Nu är det klass 2-varning. 20-30 cm snöfall med drivbildning.

  SvaraRadera
 6. Kan man använda någon form av fotogendriven mässingslampa som folk har t e x i kajutan på båtar för att väma upp lägenheten? Något i mässing som strålar värme? Tips tages tacksamt emot!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns fotgenkaminer etc. Återigen ett problem med CO2-halten i bostaden. Överkurs.

   Radera
  2. Nja, nu är det väl inte Co2 som är den värsta faran med att elda inomhus. Co, alltså kolmonoxid, brukar anses som lite farligare.

   Radera
  3. Tänk på miljööööön! :-)

   Radera
  4. En varm och go kvinna (eller man)(eller hen) och sen är det bara att krypa under täcket.

   Radera
 7. Blir ju lite töntigt om vi skall se varje snöfall som samhällskris och världens undergång. Det har trots allt snöat i hundratals år, ja rentav tusentals år och säkert ännu längre..... Blir det klass 3-varning skall jag fundera på att sätta på snökedjorna på Bobcaten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klass 2-varning tar jag faktiskt åtgärder för. Ett klarar man utan förberedelser.

   Åtgärder varierar ju beroende på vad för varning förstås.

   Radera
  2. Du behöver inte förbereda dig varje gång. Det räcker med en gång. Köp på dig lite hårdvara (ljus, kök etc) med oändlig hållbarhet. Sedan ser du helt enkelt till att handla på dig lite extra mat av det du normalt äter till ditt skafferi. Sedan äter/fyller på maten enligt ett FIFO-system.

   Radera
  3. Nej, men inför t ex en klass 2-varning hade jag plockat fram dunkar med vatten, kontrollerat alla ficklampor, sett till att ha X antal dagars ved inne i huset istället för bara en dags ved, laddat batterier, hämtat in och ställt i ordning nödströmsbatterierna etc, utfodrat djuren innan stormen slår till, eventuellt även tagit in dem. Täckt över bilar med presenning, tagit kontakt med grannar för att stämma av.

   Hämtat in motorsåg etc till huset istället för i maskinhallen osv.

   Höjt beredskapen kort sagt.

   Vet inte hur du har det, men jag har inte allt stående framme till vardags.

   Radera
  4. Helt rätt. Vårdsystem80 måste tillämpas kontinuerligt.
   Hel, Ren och funktionsduglig. Man måste naturligtvis ha provkört all sin hårdvara så man begriper hur den fungerar och kan använda den när den väl behövs.

   Radera
  5. "hämtat in och ställt i ordning nödströmsbatterierna etc, utfodrat djuren innan stormen slår till, eventuellt även tagit in dem. "

   Ja det är också ett gammalt beprövat sätt att hålla värmen...

   Radera
  6. Du är rolig du.

   Vi har utegångsdjur, med lagstadgat vindskydd. Vid tillräckligt allvarlig vädervarning kan jag tänka mig att ta in dem i det lagstadgade vårdutrymmet, där sjuka djur ska kunna vistas. Det är inomhus och isolerat etc och skyddar bättre mot rent katastrofväder. Det normala vindskyddet ligger dock vindskyddat och klarade t ex stormen Per utan några som helst problem. Men vid t ex snökanonvarning om 80+ cm snö eller isstorm skulle jag överväga att ta in djuren, då det är enklare att utfordra dem i stallet under de omständigheterna.

   Radera
  7. Du är ba så jävla off Lars..... liksom.... fåraherde ba. Vi i stockholm liksom partar oss genom livet... fatta!

   Radera
  8. Marcus LV:
   Jo men vi har ju accepterat att vi ska överlåta på andra vad vi tidigare löste själva.
   Därför kan några cm snö bli problem.
   Vid ett strömavbrott så blir ju även apoteksavregleringen till nackdel, då ju 'brattsen' nu efter avregleringen kunde slinka in på 7-11 o köpa Alvedon på hemvägen från krogen, varje morgonkvist, enbart dagens behov 'just in time'.
   Men vid strömavbrott så funkar ju ingenting av det moderna.
   Dom i kassan vet ju inte vad saker kostar, scannern död ju, o framförallt inte hur mycket dom ska ge tillbaka, den displayen är död.
   Tidigare så var 'brattsen' tvingade att köpa på Statligt Apotek o dom förmodades då för att slippa gå dit ofta, 'köpa på sig', lagra.
   Men skämt åsido, sanningen är ju att Facebook kanske dör vid strömavbrott, då . . . . finns vi ju inte.
   Urbaniseringen har knuffat oss hit.

   Radera
  9. Varför sätter du en presenning över bilen? För att lättare gräva fram den? Ska man lagra bilen bra så ska den helst stå på något som tätar mot marken och med ett hus/tält runtomkring.

   Radera
 8. Har vi fortfarande kvar luftledning i storstäderna? Jag trodde dem var nergrävda för länge sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Högspänningsledningarna som leder in till stan är väl fortfarande oftast luft? Liksom större transformatorstationer som ligger utomhus. Nog skulle en isstorm kunna innebära strömavbrott.

   Radera
  2. Ja, de är så klart utsatta men jag föreställer mig ändå att de inte är lika sårbara som andra mera marknära kraftledningar då de i alla fall är fria från kollapsande träd.

   Radera
  3. Ett problem kan dock vara att isbeläggningen kan spräcka utrustning, t ex basstationer, styrsystem etc.

   Radera
  4. DN har talat med Fortum som ber konsumenterna släcka lampor och inte ha TVn på i onödan. Så vi Stockholmare är förberedda och ser problemen med elförsörjningen men hjälp av duktiga informatörer som vet att en lampa(60W?) drar ström även när det är kallt.
   http://www.dn.se/sthlm/fortum-spara-pa-elen

   Tala om duktiga medier som sväljer det mesta!!

   Radera
 9. Tack för detta inlägg. Länken till Effekt gav en bild av hur vi stockholmare hade det igår eftermiddag. Han glömde avstängda hissar som gjorde det svårt och mörkt att ta sig hem. Alla skuttar ju inte uppför trapporna som harar utan har vagnar och rullatorer att släpa på, som inte bör lämnas olåsta i entren. En bra påminnelse om att detta faktiskt kan ske så människor förbereder sig bättre. Detta var andra gången i höst som vi hade flera timmars avbrott, så det är troligt att det kommer fler.
  Moventia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillvänjning alltså...

   Radera
  2. Gör man mer åt det blir det fler avbrott medan man renoverar gamla anläggningar, det finns i alla fall ett pågående jätteprojekt för att förbättra Stockholms elförsörjning, http://www.stockholmsstrom.net/

   Radera
  3. känns la gött att jag fortfarande bor i Innerstan(Södermalm för att va precis), kände inte av det alls; är väl bra om jag övar utifall att dock :s

   Radera
  4. Tillvänjning till vadå?

   Radera
  5. belii: Läsförståelse.

   Radera
  6. PB: Din mamma!

   Radera
 10. Riksdagen vart vist utan ström en kort tid !!
  iaf. för TV-utsändning.

  SvaraRadera
 11. Jag har en gasspis i min lägenhet. Såklart väldigt behändigt vid strömavbrott.
  En fråga: Hur illa är det ur miljösynpunkt att hålla lägenheten varm genom att dra igång gasspisen?

  SvaraRadera
 12. yr.no:s prognoser visar på plusgrader och regn i Stockholm imorgon från 9-10 tiden på förmiddagen, i kombination med avtagande vindar. Om det betyder isstorm eller inte återstår att se...
  http://www.yr.no/sted/Sverige/Stockholm/Stockholm/time_for_time.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klockan 9-11 imorgon ser ju ut som rejält trist väder. Nollgradigt, vind 9-18m/s och regn upptill 4-5mm/h blir väl is om det innan har varit minusgrader. Får hoppas att folk tagit sig till jobbet eller låtit bli innan det slår till.

   Radera
 13. utegångsdjur, ja -

  Ett dräktigt sto i full vinterpäls svettas vid temparaturer över -28 grader Celsius.

  Hästen är ett djur som kan härda ut på öppna fält i full snöstorm vid -35 grader, bara det finns tillräckligt att äta. Det betyder förstås inte nödvändigtvis att hästen trivs där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jupp. Det samma gäller får, som har ännu mer vinterpäls. Så mycket att när de ligger ute i snön och svalkar sig, så smälter inte snön som landar på dem.

   Problemet är att det går åt stora mängder foder och vid extrem väderlek så blir det logistiskt problematiskt och hälsomässigt farligt (för mig) med utfodring utomhus. De behöver mer foder och oftare, vilket är en onödig risk under förhållandena. Därav skulle jag flytta in dem om det råder en klass 2 eller klass 3 för isstorm eller snöstorm.

   Radera
 14. Det vore jätteintressant att läsa vad du har att säga om längre strömavbrott, hur man förbereder sig på ett bra sätt. Jag hoppas på det!

  SvaraRadera
 15. Vårt problem framöver är nedkylning inte uppvärmning och det behöver vi rusta oss för!
  125 välrenommerade vetenskapsmän har skickat ett öppet brev i FP till FN där de ifrågasätter AGW-teorin -
  De hävdar att det inte är bevisat att människan påverkar det globala klimatet och att AGW-alarmisternas inflytande på politiken är skadlig:
  läs här:
  http://opinion.financialpost.com/2012/11/29/open-climate-letter-to-un-secretary-general-current-scientific-knowledge-does-not-substantiate-ban-ki-moon-assertions-on-weather-and-climate-say-125-scientists/

  SvaraRadera