Cornucopia?

2012-12-26 05:30

Midvintermörker kapitel 1: Jakt på svenskhare

Idag är det annandag jul 2012, och ca klockan 05:30 börjar handlingen i Midvintermörker. Jag kommer det närmaste dygnet lägga ut ungefärliga hålltider för den som vill läsa boken i realtid, även om ni sannolikt måste läsa ikapp inledningsvis.

Delar av boken är skriven på korrekt tid på dygnet, även nattetid, vilket speciellt gäller kvällens och nattens kapitel. Dock var det sommar när jag skrev åtminstone de sista kapitlet.

När jag började skriva Midvintermörker våren 2009 så valde jag 2012 som årtal, bland annat för dess symboliska innebörd. Så här i efterhand hade det förstås varit bättre att inte ange något årtal alls. Men gjort är gjort. Samtidigt har försvarspolitiken utvecklats sedan boken skrivits och vi deltar t ex inte i luftövervakningen av Island i julhelgen, så åtta fullt beväpnade JAS-plan står inte i skydd på Island.

Första kapitlet i Midvintermörker, Jakt på svenskhare, utspelar sig mellan klockan 05:30 och 06:30. Kapitlet började skrivas våren 2009. Jag tror det kan ha varit i april - maj någon gång. Antagligen kan jag leta reda på gamla foton från bokbussens vändplats i Råö för en exakt angivelse på när jag började skriva.

Det finns inga direkta tidpunkter angivna i kapitlet, vilket är medvetet. Jag hade en lös skiss på tider när jag skrev boken, men strök detaljangivelser då det inte tillför handlingen något speciellt och dessutom bara öppnar för kalenderbitare att hitta felaktigheter. I fjärde kapitlet finns tidsangivelser. 06:12 kränks svenskt luftrum öster om Stockholm. 06:30 bryts all kontakt med HKV och Insatsstaben. Strömmen bryts i hela landet under perioden, även om det inte sker överallt exakt samtidigt. Klockan 07:55 Moskvatid, dvs 05:55 svensk tid, sänks HMS Visby.

Just nu arbetar det i verkligheten folk på FRA, inte på Råö, då FRA:s verksamhet inte ligger där. Men man kan inte beskriva skyddsobjekt, så jag lokaliserade ut en filial till Råö.

Kanske sitter Sveriges vice statsminister i denna stund framför sin dator? Men hantagligen sover han. I boken är han en hon, Gerd Olsson. När jag började skriva Midvintermörker 2009 hade vi en kvinnlig svensk vice statsminister, Maud Olofsson. Det är naturligtvis bara ett rent sammanträffande.

Det pågår inte heller någon rysk flottövning just nu, men nog står det incidentberedskap redo och visst finns det svenska elitförband som har beredskap i hemmet just nu.

Men ett och annat hushåll i Sverige har nog blivit av med strömmen nu på morgonen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar