Cornucopia?

2012-12-03 14:49

Mäklardöden nu bekräftad

Bonnier/Sydsvenskan rapporterar att under årets första tio månader har 618 fastighetsmäklare avregistrerat sig, mot 573 under hela 2011. Det pekar alltså mot en årstakt på 618/10*12=742 för hela 2012.


2011 ökade dock nettomässigt fastighetsmäklarna marginellt från 6 667 till 6 772 (PDF från Fastighetsmäklarinspektionen (FMI), sidan 13). Året innan ökade registreringarna med 235 så 2011:s ökning med 105 innebär att takten minskar. Nyregistreringar kommer antagligen fortsätta rinna in även under 2012. Frågan blir om ändå om inte nettot faktiskt minskar 2012?

På grund av fortsatt utbildning av fastighetsmäklare så registreras dock ca 600 nya varje år. Men avregistreringarna av erfarna mäklare ökar alltså. De som idag tar examen började ju för ett antal år sedan, om de slutfört utbildningen i tid, och detta släpar efter. Nettoresultatet blir en föryngring av mäklarkåren där unga och oerfarna mäklare tar över för de som ger upp. Det kan vara postivt för kunderna, då det bör innebära lönepress även för de eventuella fasta lönerna, och med det billigare mäklararvoden.

FMI bedömer enligt Bonnier att det är den allt segare marknaden som är anledningen till mäklaravhoppen.

En egen gissning är att det speciellt är de äldre mäklarna som ger upp och går i pension nu när de känner igen läget från toppen runt 1990. Kvar blir de som aldrig upplevt en bostadskrasch och likt förvånade rådjur blinkar mot det starka skenet från den anstormande lastbilens strålkastare. Så vackert ljus! Undrar vad det är för något?

Hos Bonnier-konkurrenten Schibsted/SvD rapporterar Neurath om oro över de nya bankreglerna, som sägs hota stabiliteten.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

6 kommentarer:

 1. För att kunna en korrekt jämförelse med tanke på pensionsavgångar, bör man inte veta hur många mäklar som finns i årskullen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att kunna en korrekt jämförelse med tanke på att Sverige är unikt, bör man inte veta att det annorlunda den här gången?

   Radera
 2. Skulle kanske vara sunt för både marknaden och mäklarna ifall de började testa andra modeller för att bestämma arvodets storlek. Det kan ju inte vara så lönsamt att ta procent av försäljningssumman ifall säljaren vägrar sälja till marknadspris.

  SvaraRadera
 3. http://www.sight.se/VaraKontor.aspx
  Huvudkontoret i vasastan i Sthlm har lagt ned.

  SvaraRadera
 4. Har en kompis som var mäklare men gav upp den karriären helt "för att han inte gillade att lura folk" :-)

  SvaraRadera
 5. Omsättningen i mäklarbranchen borde vara medelhuspris * antal försäljningar * procentarvode.
  För närvarande så är det antalet försäljningar som har minskat kraftig. Så det är lite förvånande att ändå så många verkar jobba kvar i branchen, men å andra sidan kan det inte vara ett heltidsjobb att förmedla bostäder så man kanske har någon bisyssla.

  SvaraRadera