Cornucopia?

2012-12-06 10:26

Könsordsmorgon nu även i TV

Efter årsskiftet ska det sk Morgonpasset i P3, aka Beavis & Butthead Does Public Service även sändas visuellt i Sveriges Television (Bonnier/DN).


Jag är positiv. 

Antingen betyder det att de börjar tala som de 31 - 39 år gamla de är istället för att uppföra sig om 5- eller 14-åringar som fnissar varje gång man säger "bajs", eller beskriver vilka sexuella tjänster de utfört för att få (och behålla) jobbet. Eller så blir det visuellt uppenbart hur bakfulla eller påtända programledarna är i studion.

Man kan också hoppas att de i TV-versionen visar upp illustrativa bilder, foton eller filmer i samband med diverse uttalanden, så man som förälder slipper förklara vad Morgonpassets programledare talar om. Det är ju så mycket enklare med bilder.

Det hela drabbar dock inte oss som inte har TV, men för en del andra så kommer de nu få möjlighet att berika sin frukost även visuellt.

Till allas(?) glädje(?) finns Morgonpasset med i Midsommargryning. Redaktören strök inte detta, även om mitt redigerade manus mystiskt tappat ca 70 sidor. Naturligtvis är alla likheter mellan verkliga personer, levande eller döda, och fiktiva personer i Midsommargryning en ren slump. Men man blir ju bara så inspirerad varje gång man lyssnar på Morgonpasset så nej, jag kunde inte hålla mig.

Hanna Hellqvist citeras hos Bonnier/DN:
'Det känns jätteroligt att få ett sådant erkännande, men det viktigaste är att vi fortsätter vara samma gamla "Morgonpasset i P3"'
Jätteroligt med ett sådant erkännande. Verkligen. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

42 kommentarer:

 1. Va! Finns det folk som använder TV fortfarande. Det måste väl ändå vara för att de vill åt en större bildskärm till rimligt pris?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sluta spela svår och intellektuell nu Patrick och Cornu. Klart ni har tv hemma vad ni än säger :-)

   Radera
  2. Nä, jag har ingen möjlighet att ta emot TV-sändningar. När vi renoverade satte vi inte ens in några antennuttag, även om antennen av ren lathet sitter kvar på skorstenen. Ej heller har vi bredbands-TV eller liknande.

   Radera
  3. Har inte tittat på sänd TV sedan 2006, över sex år nu. Ibland precisionstittar jag på SVT Play och betalar numera för Netflix, vilket är billigare än att hyra 3-4 filmer i månaden. Men TV-skärmtittandet kanske är 2-3 timmar i veckan, mot snittet som är 3 timmar om dagen och då det som sänds för stunden och inte det man väljer att se.

   Radera
  4. @gefle
   Nej jag har ingen TV. Använder tjänster som Netflix för film och serier under vintern istället.

   Radera
  5. TV-tittande har blivit helt ointressant. Slår inte ens på TV:n på hotellrum längre. Provade det någon gång, men allt som fanns var totalt ointressant. När man väl detoxat TV så finns det ingen anledning att börja igen.

   Radera
  6. @Cornu
   Kan inte annat än hålla med. För min del är det en befrielse.

   Finns en aspekt till och det är att jag vill inte bidra till statstelevisionen och anser att jag då får ta konsekvensen av det.

   Radera
  7. Tolkar jag dig rätt sitter du alltså utan tv-mottagare samt utan bredband med möjlighet att se tv på en dator-skärm. Ganska ovanligt faktiskt till och med för en ekonomi- och finansblogg :-)

   Radera
  8. Bredband har jag. Men nej, jag ser inte på TV för det.

   Radera
  9. En del undrar hur jag hinner med allt. Inget TV-tittande är en av metoderna.

   Detta är inget nytt, gefle, det har jag skrivit om många gånger. Se t ex

   http://cornucopia.cornubot.se/2009/02/slang-tvn-eller-atminstone-mottagaren.html

   från 2009.

   "Men den stora vinsten ligger i att sluta ta emot TV-sändningar alls. Det förändrar ditt liv. Helt plötsligt bestämmer du själv över ditt liv, inga tider att passa. Istället kan man ägna sig åt social samvaro på kvällen, barnen är med istället för att sitta klistrade vid Bolibompa. Dessutom ges tid över till kreativt arbete, vilket kan spara mycket pengar. Man kan sy, laga kläder, driva ett deltidsföretag, hugga ved, odla i trädgården, bygga ut huset, läsa böcker, studera på distans och mycket annat. Vill man se på något, så tittar man på DVD, som man med fördel lånar bland bekantskapskretsen, inklusive hela TV-serier. Gratis, när du vill och hur du vill.

   Jag kan personligen intyga att från den dagen man inte längre kan ta emot TV-kanaler så blir livet bara bättre. Två år för egen del nu. Och man kan sitta och fnissa åt arbetskamrater som tjatar om TV-program och reklam på fikapauser, "såg du det och det, och när hon gjorde så bla bla bla". Fullständigt ointressant prat från ointressanta människor utan intressant eget liv som istället lever via dumburken.

   Det lustiga är att när man väl provar att titta på TV igen, så upptäcker man att det är samma skit, samma skitreklam och samma ointressanta skitprogram. Trots att det gått två år så har inget hänt, och det är totalt ointressant. Istället knäpper man av hotellsrums-TV:n och plockar fram den medhavda och betydligt intressantare boken istället."

   Radera
  10. Men är du rolig? Självklart tittar du på tv, du har ju precis beskrivit det själv.

   Radera
  11. Tycker nog TV fyller sin funktion fortfarande, bara man har nog många kanaler att välja på. Visserligen är det sällan något program fångar min fulla uppmärksamhet, men man kan ju sitta och surfa och kommentera på den här bloggen samtidigt. Sen går det på vissa kanaler naturprogram som är rena sömnpillret, mycker bättre än riktiga sömnpiller, bara att ratta in ett sånt en stund innan man ska gå lägga sig på kvällen.

   Radera
  12. Opium för folket alltså? Trots att det sällan är något som fångar din fulla uppmärksamhet så ska du tvunget sitta där som en, ursäkta, fåne varje kväll. Dumburken är en korrekt benämning.

   Radera
  13. Jag har oxå Netflix som jag väljer att spela upp på en tv. Svårare än så är det inte i terminologin.

   Radera
  14. @gefle
   Du ser inte skillnaden i att själv välja vilken film och vilken tid du vill se den som ett aktivt val jämfört med hur det faktiskt ser ut i de flesta hushåll där familjen sitter och matas med det ena efter det andra enligt sändningslistorna.

   Pröva får du se. Det kanske är vad som krävs för att se vad TV gör med ditt liv och din familj.

   Radera
  15. Går utmärkt att bara dra ur antennsladden och lägga bort den. Eller klippa av den.

   Extra kul är det ju när en del hushåll betalar extra för att få fler kanaler för att det inte finns något att se på, och sedan inte ens då har något att se på.

   Radera
  16. Gefle, om jag spelar upp Netflix på min iPad, ser jag på TV då?

   Radera
  17. Som sagt, bättre än sömnpiller i vissa fall. Annars är Comedy Central bra underhållning, satir, Daily Show och Colbert Report t.ex. Fast de lägger ju ut sina sändningar på nätet så för den skull behöver man inte tv. Men jag håller med i stort, mest skval-TV. Fast vad är det för fel att multitaska förresten? Inte ens din underhållningsbok lyckades ju fånga min fulla uppmärksamhet.

   Jag tror det är ett symptom på att våra hjärnor anpassar sig till nätet. Allt blir snuttifierat, och långa tankar allt ovanligare. Finns väl beskrivet i "The Shallows" av Nicholas Carr, som jag förstås läste framför TVn.

   Radera
  18. @Patrick och Cornu. Jag är helt på er sida var gäller tv-tittande på fastställda tider. Det jag invänder mot är ert sätt att beskriva en tv på :-)

   Radera
  19. Men snälla någon, du har läst The Shallows, men slentriantittar ändå på TV...

   Radera
  20. gefle, kan vi vara överens om att det är skillnad på att se på 2-3 timmar "TV" och normalläget 21 timmar i veckan?

   Radera
  21. Vi kan vara överens om att det är en väsentlig skillnad! :-)

   Radera
  22. @Cornu

   Jag ser bara det som är värt att titta på. På samma sätt som jag kan avgöra om en bok är värd att läsa genom att bläddra i den i en minut kan jag utan ansträngning avgöra när det är dags att titta upp på TVn från paddan eller boken. Jag tycker inte att det är slentriantittande. Mer att dela fokus på där det finns något intressant att fylla på med.

   Det går faktiskt att göra flera saker samtidigt. Man Kan till och med läsa och lyssna på något helt annat samtidigt. Läste en gång en studie där studenter, förstås, fick öva sig att läsa en bok samtidigt som de lyssnade på föreläsning. Efter 80 timmar eller något sånt var de nästan i paritet med de som gjorde en sak i taget när de utvärderades om vad de lärt sig. Dock finns det förstås vissa tunga ämnen som som kräver full koncentration, men något sånt har aldrig förekommit på TV.

   Radera
  23. Så varför stänger du inte bara av och säljer TV:n och sparar pengarna och energin? Är TV:n en snuttefilt för dig?

   Radera
  24. Eller ser du det som ett självändamål att ha TV:n på i bakgrunden?

   Radera
  25. Om det är något program som man förväntar sig ska innehålla något av värde kan man göra annat tills detta något dyker upp. Världen är inte svart eller vit utan fylld av grå nyanser.

   Radera
 2. Helt ärligt, om du stör dig, ratta över till P1 eller nåt. Pröva AM-bandet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ännu enklare. Ha inte på P3. Alls.

   Radera
  2. @belii
   Helt rätt belii men det kan vara nyttigt som ren samhällsorientering att även lyssna på P3 ibland. Se vart det är på väg. :-)

   Radera
 3. OMG!

  Nej, P3s glansdagar är över sedan många år. Det bevisas ganska lätt genom att de uppenbarligen tycker att morgonpasset är deras krona på verket och är så bra att det nu ska sändas i TV.

  Asså jag fattar inte. Hur många lyssnare har de? Finns det några siffror? Är det slentrian då, att folk bara har på radion när de åker till jobbet och när de är på jobbet?

  Nu är det ett tag sedan jag lyssnade på P3 öht men vad kör de annars för program? Samma gamla skåpmat? P3 Krister med sanning eller bullshit, fredagsdejten med mera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, visst gör de det. Och trots 2% HBTQ i Sverige så är 33% av fredagsdejtarna HBTQ. Eller något sådant.

   Följande skrev jag privat i samband med att jag råkat slå på P3 runt 16-tiden härom veckan.

   "Slog på P3 i bilen. Målgruppen nio till nitton. År alltså. Tankesmedjan, bästa sändningstid 16-17. Fick höra följande ord på femton minuter. H*ra. J*vla f*tta. Vagina. Kom även en diskussion om PH-värdet i tonårstjejers vaginor. Där någonstans stängde jag av. När jag slog på igen snackade de om anal våldtäkt. Nio till nitton är målgruppen."

   Radera
  2. Cornu får man citera det där :P ?

   Radera
 4. Och om önskedrömmen slår in så skall vi framöver betala för detta via skattsedeln i stället för licenspengar? Har jag förstått det hela rätt?

  SvaraRadera
 5. Lars Wilderäng, Sveriges torraste Människa?

  Bajs! fniss fniss..

  SvaraRadera
 6. Tycker P3 är bättre än på länge. Ni gubbar får väl försöka komma ihåg hur frekvensratten på radion fungerar.

  /32 bast =)

  SvaraRadera
 7. Verkar vara ett glapp i programutbudet på radion för vissa medelåldersgrupper. Kanske lika bra att ratta över till Senil 107 direkt. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Reklamradion brukar vara könsordsfri. Men det finns alltid Shuffle på iPhonen. Radion har man på utan ljud för eventuella trafikvarningar, vilket i fallet Göteborgsområdet är ett kapitel för sig. Man kan tycka att 20+ års erfarenhet av att vara trafikvarnare i radion borde lett till kunskap och kompetens, men de som har hand om trafikmeddelanden i Gbg är någon form av AMS-anställda underbegåvningar.

   Radera
  2. Retas bara lite :-) Lyssnar bara på radio i bilen (multitaskar alltså), mest på P1. Sen har de ju vissa lysande underhållningsprogram som spanarna och på minuten, värda att tanka ner om man inte kan lyssna live.

   Vad gäller trafikvarningar är det inte bättre i Stockholm, oftast redundant information. Men det är ju alltid bra att få veta att man sitter i en kö som inte rör sig, ifall man mot förmodan inte redan förstått det.

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. P3 gör sig bäst efter 21.00, alltså EFTER barnens läggning. Då försvinner könsorden och ersätts av seriösa program och djuplodande dokumentärer. Fråga mig inte hur kanal-ledningen tänkte där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmodligen det gamla vanliga: Skapa generationsklyftor för att odla goda medborgare som inte lastas av gamla otäcka traditioner överförda av föräldrar eller andra äldre.

   Har du noterat att sångerna på dagis har andra texter, tex luciasången, än de du lärde dig? På så vis kan inte föräldrar och barn sjunga tillsammans. Svåra ord brukar det motiveras med, som om dagens barn vore dummare än gårdagens!

   Minns när jag frågade svenskläraren vad konjunktiv var och svaret var att det inte fanns.

   Radera
 10. Könsordsmorgon? Borde det inte kallas genusordsmorgon numera?

  Morgonpasset är väl för övrigt ett motionsträningsprogram i P1? Har inte hört det på länge dock.

  SvaraRadera