Cornucopia?

2012-12-18 13:03

Killing Monsters - att lära sig skillnad mellan fantasi och verklighet

Med anledning av ännu fler tragiska skolskjutningar i USA, så är det på sin plats att påminna om att det inte finns något vetenskapligt stöd för att våldsskildringar, våldsamma lekar etc leder till ökat våld i samhället. Istället är det tvärt om - genom att "leka krig" lär sig barn att skilja på fantasi och verklighet och genom att man begränsar detta via moralpanik så får man istället våldsamma vuxna.


Jag rekommenderar boken Killing Monsters - Why children need fantasy, super-heroes and make-believe violence (Bokia 131:-Adlibris 105:-, Bokus 116:-).

Allt jag skriver här är förstås generellt. En del av kommer inte fatta det, utan komma med enskilda motexempel, men det ändrar inte något som är generellt. Som alltid med mänsklig psykologi är inte gränserna fasta, utan individuella variationer förekommer alltid.

De flesta av oss kan vara överens om att det ofarligaste som finns är en nörd. Speciellt en rollspelande science fiction-nörd. Och det stämmer. Åtminstone om man ska tro slutsatserna från Killing Monsters.

Barn, speciellt pojkar, behöver få leva ut sina våldsfantasier via lek, böcker, film och även dataspel. Därmed lär de sig skilja på fantasi och verklighet och blir trygga och stabila personer.

De flesta av oss, som kan med att erkänna det, fantiserar ibland om sanktionsåtgärder mot andra personer eller grupper, t ex "jävla cyklist, nästa gång en cyklist kör mot rött kör jag på honom utan att bromsa". Men detta är fantasier och en frisk människa kan skilja på fantasi och verklighet och genomför aldrig sina fantasier i verkligheten. Det samma gäller 6-uella fantasier.

Problemet är de som aldrig fick lära sig att skilja fantasi från verklighet som barn

Istället för att bara tänka "han skulle man slå ner", så går de även till handling.

Inte ovanligt hittar man dessa i grupper som förtryckts som barn och inte fått leka fritt. T ex "sportfånar", som istället för att leka fått ägna sig åt allvar, dvs sport. Eller folk som har fått en hård religiös eller politiskt uppfostran. Detta gäller även dagens barn som trycks på en massa genustrams eller vi 70-talister som inte fick leka med krigsleksaker efter att de de facto förbjöds på 70-talet och inte såldes i Sverige. Dock kompenserade vi med videovåld, rollspel, litteratur och fri lek istället. I ett barns hand kan en pinne bli vad som helst, krigsleksaksförbud eller ej.

Man kan se det som att den som leker mycket "krig" eller "cowboys och indianer", "pirater" osv blir en självsäkrare, tryggare och mer ofarlig person som vuxen. Därefter kommer den som t ex spelar rollspel, där man aktivt fantiserar. På tredje plats hittar man rimligtvis bokläsande, där fantasin utspelar sig i huvudet, om än inte kan styras. Sedan kommer film, TV och dataspel, där man inte får fantisera visuellt på samma sätt. Våldsskildring på bok är alltså bättre än på film eller dataspel. Nedsidan med film och dataspel är om det ersätter läs och lek, men är i sig bättre än inget alls.

It's always the quiet ones!

Men den person som inte fick leka krig, inte fick se på videovåld, bara fick läsa tillrättalagda böcker och inte fick leka "pojklekar" pga genuskorrekta föräldrar. Den personen ska man akta sig för som vuxen för vederbörande har inte fått lära sig skilja på fantasi och verklighet och kan ha blivit en otrygg, impulsiv och labil personlighet.

Det kan rent av vara så att man som vuxen inte ska lägga sig i barns våldsamma lekar alls, så länge ingen blir skadad. För så fort man gör det innebär det att fantasin fick konsekvenser i verkligheten och gränsen mellan fantasi och verklighet suddades bort. Ta ifrån barnen svärdet/pistolen/vapnet och säg "så får man inte göra" och gränsen är utsuddad. 

Vi ser det på Internet idag. Det finns gott om folk, antagligen ofta hämmande 70- och 80-talister, som aldrig fick lära sig skilja på fantasi och verklighet. De är idag penningsystemhaverister eller konspirationsteoretiker. En del av dem kan rent av vara labila och farliga. Det är en sak att säga "strömavbrotten i Sverige just nu påminner om utvecklingen i Midvintermörker och ryssen ligger bakom". Det är en annan sak att verkligen tro att det är ett allvarligt uttalande och inte bara en kul fantasi.

För som författare ägnar jag mig just åt fantasi. Jag fantiserar ihop berättelser. Är det någon som tror att t ex författare som skriver deckare med psykopater och mördare själva är psykopater och mördare? Nej, knappast. De kan bara skilja och väldigt konkret separera fantasi och verklighet.

Hade inte egentligen tänkt kommentera den senaste skolskjutningen i USA. Men när man i moralpanik t ex skjuter upp filmpremiärer, så riskerar man snarare att få motsatt effekt. 

Naturligtvis handlar saker om en balansgång. Men den som vill förbjuda barns våldsamma lekar eller våldsskildringar gör barnen, framtiden och samhället en otjänst.

Många av oss kittlas av action, våld och skräck på duken eller i text. Och detta är just för att vi får uppleva lite av de där fantasierna, som vi vet är fantasier. 

I det aktuella fallet ska exempelvis den inblandade familjen varit någon form av amerikanska ultrasurvivalister, som trodde att jordens undergång och en våldsam samhällelig kollaps inte är en fantasi, utan en verklighet. Verkligheten handlar snarare om ett långsamt sönderfall eller långsam förändring, vilket empiriskt är vad som oftast sker när samhällen förändras. Kan man inte skilja på fantasi och verklighet i ett fall, så kan det också hända att fantasin att döda sina föräldrar inte slutar vid en tillfällig fantasi, utan övergår i verklighet, som i USA.

Så mer våldsamma lekar för barn, mer rollspel och mer läsande.

I samhället idag ska våldsamma lekar förbjudas och barn läser allt mindre. Konsekvenserna blir verkligt våld framöver. Vilket som alltid är ett resultat av förtryck. För när man stoppar barns lek så utövar man just förtryck.

Åter till det där med generaliserande. För en del individer hjälper inte lek, litteratur, film eller rollspelande. Men dessa är i en minoritet. Ska övriga inte få lära sig skilja på fantasi och verklighet bara för att minoriteten inte kan det oavsett?

Några andra reflektioner i ämnet. Det är ofta skurkarna som blir populärast, även bland vuxna, t ex Darth Vader. Det handlar också om att fantisera om att få vara elak, få vara den onde. Detta för att lära sig att det slutar just vid fantasier.

Så skäms iaf inte om ni ger "krigsleksaker" till era barn. Skäms inte över dem för att de "leker krig". De riskerar bara att bli bättre personer av det.

Tillägg: Maria Korpskog påminnde om den finska barnpsykologen Jari Sinkkonnens bok "Till små pojkars försvar", vilken i princip säger samma sak. Citat från bokbeskrivningen:

"Låt småpojkarna få leka krig, brottas och visa sin styrka, säger Jari Sinkkonen. Pojkarnas vilda lekar fyller en viktig funktion i deras utveckling. Att inte få leva ut de aggressiva känslorna i barndomen kan få negativa följder senare i levet. När pojkar viftar med sina svärd eller skjuter på varandra föreställer de sig inte krigets fasor utan det är ett spel med bestämda regler. Superhjältar som batman och H-man är för den lille rädde gossen någon att identifiera sig med, nåon som har lyckats bekämpa sin kastrationsångest och dödsskräck. Aggression kan ta sig positiva eller negativa uttryck, men den är ett sätt att kommunicera på och ingår som en naturlig del i pojkens utveckling till vuxen man. Sinkkonen illustrerar denna utvecklingsprocess med exempel från sin praktik, sin egen barndom, litteratur, film och opera. Hans analys av Knatte, Fnatte och Tjatte liksom Pelle Svanslös är både roande och tankeväckande, och han visar att hjälten Siegrfieds öden och äventyr i RIchard Wagners opera Nibelungens ring är en utmärkt beskrivning av en pojkes pubertet och mognad till man."
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

46 kommentarer:

 1. Mycket intressant, jag tycker det stämmer med den lilla erfarenhet jag har av det.

  SvaraRadera
 2. Alltid lika aktuell Cornucopia.
  Tänkte precis göra denna koppling: Vapenintresserad survivalist låter bekant!
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15943452.ab

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta vapenintresse och tillgången på vapen med snabbskjutande förmåga kan aldrig vara bra när det kombineras med en uppfattning om att allt är fel i samhället och att undergången är nära. Var har jag läst detta?
   Men som du säger ovan så är det väldigt ovanligt att tankar går till aktion hos den som får utlopp för sin frustration.
   Själv har vi passat på och utnyttjat polisens välvilliga amnesti när den gavs-alla användbara vapen är nu borta från vårt hem!

   Radera
  2. Vad du säger är att du alltså tidigare hade olagliga vapen i ditt hem?

   Radera
  3. Alltsedan första världskriget gissar jag! Om ryssen skulle dyka upp var väl motivet hos mina förvirrade förfäder-hur tokigt som helst!
   De flydde i stället hit-helt i onödan det oxå!

   Radera
  4. Du är alltså invandrare, oppti, enligt din definition när du rasisthetsat mot invandringen. Dina föräldrar är födda i utlandet. Sten i glashus när du inte vill att andra ska få komma till Sverige?

   Radera
  5. En åttondels-om jag får be!
   Sen ber jag också om respekt för gränser, vilket du så ivrigt vill se med eller utan försvarsmakt. Gränser skiljer människor åt -tro det eller ej!
   Raser är något helt annat, något jag aldrig tagit upp här!
   Gränser utgör juridiska enheter där skatter och lagar av olika slag gäller.
   Skatter som finansierar ett av oss alla beslutade välståndsfördelning tex.
   Därför ser jag gränslös invandring som oönskat, om det så vore från den blonda blåögda rasen!
   Sen har vi fyllt husen och har svårt hysa fler oavsett hur gärna somliga vill! Kommun efter kommun säger stopp så det löser sig tack vare bostäderna!
   (undanber mig fortsatt ras stämpel!)

   Radera
  6. Du är fortfarande inte svensk alltså?

   Radera
  7. Eller räcker det att kalla sig svensk för att vara det?

   Radera
  8. Det räcker att ha Sverige som enda fosterland för att kalla sig Svensk.
   Har bott utomlands då och då utan att kalla mig Amerikan eller Tysk för det!
   Skattar i Sverige och äger ingen fast egendom eller har någon familj boende långvarigt utanför Sverige-så nog är jag Svensk.
   Men det som gör mig till Svensk utesluter inte andra, med mindre eller kortare anknytning för att vara Svensk. Jag är nämligen mer vidsint än herr bloggare tydligen!

   Radera
 3. Ja och leker man "indianer och kåbojsare", som vi gjorde när vi var små, med riktigt knallpulver, lärde man sig snabbt att akta sig för de som inte visste riktigt var gränserna gick. Typ: "Bli inte fångad av honom, han slår hårt"

  Men jag tror ändå inte att TV-våld är bra (och det lär finnas undersökningar på hur mycket våld ökar när TV kommer till bygden).

  Jämför med min begränsade fantasi:
  - Innan till sevenfilmen hade jag aldrig reflekterat över så sjuka idéer.
  - Innan när lammen tystnar hade jag aldrig funderat över att ha människor i grop och sedan flå dem.
  - Innan krymplingen i pulp fiktion hade jag aldrig tänkt att man kan låsa in en människa.

  Nej överdrivna våldsskildringar tror jag är direkt illa. Det göder fantasin för dem som inte skiljer på fantasi och verklighet. (Här saknar jag ett ord då fantasi är för mig positivt och sådana funderingar är mer den "mörka" sidan av fantasin, vad heter den.)

  Dessutom ser jag den datorspelande generationen som en fara, de verkar aldrig ha lekt grupplekar, knappt slagit i en spik på lådbilen. Om de inte får praktisera som barn, hur skall det gå det när de blir vuxna... köpa en bostadsrätt och totalrenovera - som första byggprojekt ... projektledare för miljon-projekt åt en stor bilfabrik...


  "Jag målar, jag spikar, jag bygger en bil..."

  SvaraRadera
  Svar
  1. En nyanserad bild är att dataspel och filmvåld är bättre än inget alls. Men om det ersätter lek och läsande, så är det en försämring.

   Radera
  2. Sedan verkar det ändå som att du kan skilja på fantasi och verklighet och inte tror att filmexemplen ska genomföras i verkligheten.

   För övrigt har det funnits betydligt värre saker i skrift sedan tidigare. "Lammen tystnar" är baserad på en bok...

   Radera
  3. :-) Bäst att poängtera att, mitt medvetna, jag har ingen dragning till sådant gränsöverskridande.

   Vad jag försökte få fram, vilket kanske inte var tydligt, var att det man inte sett det eller hört om, det funderar man oftast inte på.

   Illiaden är för övrigt fylld med realistiskt våld, men även med eftertänksamhet om våldets följder. I stil med hur du kommenterar att man bör göra nedan. Hemska sagor är ofta just sedelärande.

   I detta sammanhang vore det på sin plats med en reflektion om hur "Sig själv till straff och androm till varnagel" fungerar i ett rättsväsende och samhälle.

   straffsammanställning

   Men den missar det hela med skyddet för allmänheten som denna poängterar
   Kanske kunde det vara bovarna till varnagel och hyggligt folk till tröst, att rätten vakade över deras färd.

   Radera
 4. Att göra en generalisering i en värld som programmerar människor att tänka och göra det som sägs och skrivs blir lite tokigt, i min värld.

  Själv fick jag inga pistoler eller andra krigsleksaker då min mor som femåring flydde från 2:a världskrigets helvete i Estland. Som barn fick jag och min bror aldrig några fyrverkerier heller då det påminde vår mor om när bomberna föll och lyste upp Tallin.

  Personligen har jag inte tagit skada av min mors konsekventa hållning mot leksakspistoler, fyrverkerier etc. Vi snorisar i Högdalen byggde kojor och pallade äpplen istället...

  Apropå skurkar och Darth Vader så är Barack Obama omåttligt populär. Nu vet jag inte om Obama fick leka med några leksakspistoler som barn men vad är skillnaden mellan nörden som gick loss i skolan med automatvapen och exempelvis Obama som i sina tisdagsmöten prickar av sin dödslista och låter sända iväg sina drönare om nätterna för att släppa iväg de dödsbringande lasterna som urskillningslöst gör köttfärs av oskyldiga människor?

  I min värld hade vare sig leksakspistoler och riktiga pistoler aldrig tillverkats. Eller drönare.

  SvaraRadera
 5. Pistoler och annat som kan ses som riktiga vapen går helt bort, och så länge de inte spelar militärträningsspelet (militärrekryteringsspelet) Call of Duty så är det ok.
  Fightingspel är däremot mer än ok, men det finns ju gränser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Militärrekryteringsspelet call of duty?

   Vad har du druckit? Ett mer verklighetsfrånvändande spel inom den militära genre finns ej.

   Radera
 6. Bra, men som vanligt tendentiöst om "genustrams". Hur menar du att dagens barn förtrycks i sin lek p.g.a. genustrams i någon relevant utsträckning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, vad sägs om föräldrar som inte köper pojkleksaker till sina pojkar, utan klär dem i klänning pga ideologiskt hjärnsläpp? Det har varit en del reportage om sådant.

   Tror du att det kommer skapa en sund individ?

   Det finns genusförskolor där barnen ska förtryckas och inte få leka som de vill osv osv.

   Radera
  2. Aha, trodde "detta gäller även dagens barn" syftade på hela generationen. Har inte läst nåt om föräldrar som tvingar på kjolar av ideologiska skäl, men det finns väl idioter till allt antar jag. Sen finns det ju varianten pojkar som vill ha kjol men som av ideologiska skäl inte får ha det.

   Radera
  3. Jo, det blir ganska tröttsamt. Både med föräldrar som går till extremer och med bloggare som gör det.

   Jag tycker det behövs en sund kritik mot genusvetenskap och har ett antal gånger då jag diskuterat med genusvetare märkt en tendens till att de i vissa fall utgör en rörelse snarare än en vetenskap. Dock tycker jag inte det är rimligt att man bara ska "lägga ned" genusvetenskapen och "dra in alla pengar". Om stödet ska vara så högt som idag kan förvisso diskuteras. Har för mig att Cornu har gjort vissa jämförelser mellan till exempel Uppsala energisystems anslag och genusvetenskapen, som är intressanta.

   Om genusvetenskap innebär att man tvärvetenskapligt forskar kring skillnader och eller likheter mellan könen, och om eller i vilken usträckning dessa skillnader påverkas av miljö, normer , biologi etc, så har jag inga som helst problem med detta. Tvärtom är jag för det.

   Att däremot reagera som Cornu har gjort i ett antal inlägg påminner snarare om hur personer reagerar när det är rädda att få sin världsbild ifrågasatt. Du vet förmodligen ett och annat om hur folk reagerar när de får det. Vet du inte det, min bäste Cornucopia?....(?)

   Radera
  4. @Vad är pengar: Jo, på många bloggar och forum är det vanligt med en hetsig jargong mot genusvetenskap. Slentrianmässigt kan man hävda allt från att genus fullkomligt dränerar forskningsbudgetar till att flickor inte får leka med dockor på dagis. Liknar jargongen mot banker från penningsystemhaverister där påståenden som "banker skapar pengar ur luft" är en grundsanning.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. @Kakan: "Liknar jargongen mot banker från penningsystemhaverister där påståenden som "banker skapar pengar ur luft" är en grundsanning..."

   Ja, och jargongen mot så kallade "penningsystemhaverister" liknar även i vissa fall jargongen mot genusvetenskap.

   Eller hur?

   Radera
 7. Tja, ligger nog mycket i det du skriver. Det har väl bevisats om och om igen att de flesta inte "tar skada" utav våldsamma filmer och lekar.

  Dock tycker jag det är viktigt att om något våldsamt sker på tex. TV att föräldrarna säger "USCH, så där får man inte göra!", för att markera att det inte är ok att t.ex. misshandla en person.

  För övrigt finns det nog även flickor som behöver leva ut sina våldsfantasier genom lek. Har väldigt svårt att se att det skulle vara några "genuskorrekta" föräldrar som förbjöd sina flickor att "leka krig". I alla fall inte för att vara genuskorrekta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Dock tycker jag det är viktigt att om något våldsamt sker på tex. TV att föräldrarna säger "USCH, så där får man inte göra!", för att markera att det inte är ok att t.ex. misshandla en person."

   Sunt förnuft kallas det.

   Radera
  2. Jupp. Barn bör inte se på våldsskildringar (eller TV/film öht) ensamma.

   Dessutom behövs det knappast övervåld, utan funktionen kan nog uppfyllas av relativt snälla filmer.

   Radera
  3. Jag minns fortfarande när jag första gången såg journalfilmer från koncentrationslägren...
   Vad fruktansvärt. Kriget på Balkan visade samma tendenser...
   Vad finns idag som stoppar när inget förklarar vad som är rätt och fel för unga människor?
   Den gyllene regeln: Vad Ni vill att människor skall göra Er skall Ni också göra Dem!
   Hur många kan den idag? Hur många förstår vad det innebär?

   För övrigt så var grabben i dramat från USa en typisk "breivikare"...
   levde med sin mor... gott huvud... asocial på något sätt...
   Läs gärna boken "Järn-Hans", så förstår ni lättare...
   När industrisamhället infördes och sönerna inte längre kunde följa sina fäder i deras arbete (jakt eller jordbruk) så förlorade de sin naturliga kontakt med vuxenvärlden och därmed sin initieringsprocess som gick fel...
   Idag blir det än värre när de lever enbart med sin mor ända upp till parbildningsålder... man byter en mor mot en annan...
   Kan bara sluta på ett sätt!

   Radera
  4. Det lär finnas väldigt klara samband mellan brottslighet och skilda föräldrar. Men dem hittar man inte så lätt i Sverige. Detta är egentligen konstigt eftersom socialister ofta förklarar saker med miljön, hellre än arv. Här får den dogmen flytta på sig till förmån för en annan. Vilken vet jag inte riktig, kanske viljan att skilja barn och föräldrar, så att de senare inte kan föra över sitt arv av kulturella laster?

   Radera
 8. Värt att nämna i sammanhanget:
  http://www.newstatesman.com/blogs/media/2012/07/how-media-shouldnt-cover-mass-murder
  http://youtu.be/PezlFNTGWv4

  SvaraRadera
 9. Även den finske psykiatern Jari Sinkkonen har skrivit en mycket bra bok om detta. Den heter "Till små pojkars försvar" och finns säkert att få tag i via bokbörsen. http://www.bok.nu/Jari_Sinkkonen/Till_sma_pojkars_forsvar

  SvaraRadera
 10. Japanska barn tittar på mer våld än några andra barn, mycket mer än i USA. Ändå begår de mindre våldshandlingar än barn i väst. Men man väljer att bortse från fakta för att bevisa en/sin ståndpunkt.

  SvaraRadera
 11. Vad har vi att vänta av barnen som idag hjärntvättas med genustrams framöver. Är det tjejerna som går loss med automatvapen på skolorna om 10 år?
  Vad killarna gör som går i klänning och leker med dockor, är väl bara vänta och se?

  SvaraRadera
 12. "Det finns gott om folk, antagligen ofta hämmande 70- och 80-talister, som aldrig fick lära sig skilja på fantasi och verklighet. De är idag penningsystemhaverister eller konspirationsteoretiker. En del av dem kan rent av vara labila och farliga. Det är en sak att säga "strömavbrotten i Sverige just nu påminner om utvecklingen i Midvintermörker och ryssen ligger bakom". Det är en annan sak att verkligen tro att det är ett allvarligt uttalande och inte bara en kul fantasi."

  Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Tänk att så mycket kan tillskrivas den som bara önskar reform av penningsystemet?

  Hysteriskt? Ja, minst sagt.

  SvaraRadera
 13. jag är psykolog och det här inlägget var fan det dummaste mest ovetenskapliga jag läst. Men stor humor förstås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förklara gärna din åsikt.

   Radera
 14. Så här är det:
  Det finns inte ett tillräckligt statistiskt underlag från dessa skolskjutningar för att kunna dra några som helst slutsatser om vad de beror på. Att spekulera i orsakerna är med andra ord lika vetenskapligt som att hålla på med alkemi.
  Däremot när det gäller mera vanligt och frekvent förekommande våldsbrott (där det alltså finns mer statistik), tex misshandel utanför relationer, så brukar ju så kallad bristande impulskontroll vara orsaken i många fall. En överväldigande majoritet av våldsbrottslingarna har diagnoser som DAMP, ADHD eller vad det nu finns för bokstavsförkortningar.
  Orsaken till dessa lätta psykiska störningar är fysiologiska, dvs dessa personer har lätta defekter i hjärnan som orsakar handikappet.
  Därför är det väldigt osannolikt att lekar, spel eller dylikt spelar någon som helst roll (åt något håll) för en persons våldsbenägenhet. Att vara våldsam är helt enkelt en fysiologisk sjukdom i hjärnan och botemedlet är medicinering, inte terapi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur är det med hjärnans utveckling? Kan den gå snett? Ungefär som ett benbrott som läker fel.

   Det är ju klarlagt att kvinnor som faller för fel män fortsätter att göra det för att hjärnan gått in i något som liknar en vinkelvolt och det är elektriskt mätbart. Adrenalinberoende kallas det väl i dagligt tal när det gäller män.

   Radera
 15. Blev krigsleksaker förbjudna på 70-talet? Det gick i så fall såväl mig som samtliga av mig besökta leksaksaffärer förbi, då det begav sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knallpulverpistoler blev det.

   Radera
 16. Boktips:
  "On killing" av Dave Grossman
  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0316040932

  SvaraRadera
 17. Så våra barn har "kastrationsångest"...

  SvaraRadera
 18. Man kan notera att de som ändå är sådana som går över gränsen kan få inspiration av våld på film. T.ex. så fanns mig veterligen ingen som bet av kinder, näsa eller öra på sina motståndare innan "Lammen tystnar", åtminstone rapporterades det inte i media.

  Men jag är benägen att hålla med om att ju tidigare man får ur sig våldslösningar och andra spännande saker i livet blir de helt ointressanta när man blir vuxen. Det gäller nog även, enligt min erfarenhet, överdrivet vapen- och motorintresse.

  Förövrigt handlar datorspel där man dödar inte alls om att döda. Det kunde lika gärna ha varit pingis. Det handlar om att inom ramarna för spelet ensam eller i lag lägga upp en strategi och lösa ett problem, ofta under tidspress med inslag där reaktionsförmågan fäller utslag om vem som vinner eller förlorar. Dock kan vissa spel förmodligen användas i skarpt övningssyfte (Breivik) om det är tillräckligt realistiska, vilket få spel är. Men det fåtal som använder dem för övning skulle nog hitta något annat sätt att öva om de inte hade dataspel, t.ex.paintball, som även det inte har något att göra med att döda under själva spelets gång.

  SvaraRadera
 19. Det är intressant att så extremt många efter såna här tragiska händelser skriker efter staten att implemententera striktare vapenlagar, helt ignorerandes de många fler oskyldiga människor som dödas av staten. Om någon ska disarmeras så är det ju staten!

  http://v01unt4ry.wordpress.com/2012/12/18/gun-control/

  SvaraRadera
 20. Det är löjligt att påstå att genusmedvetenhet skulle leda till att barn inte lär sig skilja på fantasi och verklighet. Det hoppas jag att du inte tror eller säger?

  Och genusmedvetenhet leder inte till att "pojkar inte får vara pojkar", vad nu det betyder? Pojkar och flickor ska givetvis få leka vad de vill och behöver så länge de inte skadar någon annan.

  Och pojkar och flickor ska lära sig att tänka sig in i vad andra känner och ta hänsyn till det. Att pojkar inte får lära sig det i dag är det stora problemet.

  SvaraRadera