Cornucopia?

2012-12-01 09:21

Iran tar betalt i guld för olja och gas

Sedan Iran blivit utkastade ur det elektroniska SWIFT-systemet för internationella banköverföringar, så kan man inte längre få betalt för den olja och gas man exporterar. Eller åtminstone inte föra in pengarna till landet för att betala lokala kostnader.


Istället visar det sig nu att Iran säljer gas och olja till Turkiet och tar betalt i guld. Det handlar inte om några små belopp heller. I augusti handlade det om 1.9 miljarder USD som via kurirer i form av guld passerade till Iran från Turkiet via Förenade Arabemiraten.

Jag har skrivit mer om detta i en artikel hos Liberty Silver. När de elektroniska systemen inte fungerar faller man tillbaka till guld.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

6 kommentarer:

 1. yes, guldstandarder uppkommer inte av lyckade överenskommelser.. utan misslyckade

  SvaraRadera
 2. Det är nu det börjar :P Längtar till dagen då guld är cash igen och återfår sitt rätta värde!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle va kul ifall du kan upplysa oss om vilket gulds rätta värde är, gärna med någon slags motivering...

   Radera
  2. Med ett kritiskt och analytiskt sinne bör uttalanden med närmast religiösa undertoner som Sterners ovan automatiskt fastna i skräpfiltret. Tyvärr gör det kanske inte det hos flertalet men det är min förhoppning att alla har detta skräpfilter om det bara får kalibreras korrekt.

   En skräpregel till kan vara det påståendet att det ska råda brist på pengar och alla slutsatser härledda av det. Meningen med detta är att skapa... vaddå?

   Radera
 3. För att sänka Iran kanske USA sänker guldpriset genom att sälja oändliga mängder av pappersguld? Saddam Hussein och Muhammar Gadaffi ville göra samma sak och det gick ju inte så bra för dem. Iran är lite svårare att hanter med våld.

  SvaraRadera
 4. Den nya framtidsparadigmen: guld-petroleum-krig?

  Khaddafi i Libyen hade uppenbarligen planer på att ersätta petrodollar med gulddinar som betalning för olja.
  http://www.atimes.com/atimes/Global_Economy/ME06Dj01.html

  SvaraRadera