Cornucopia?

2012-12-16 18:01

Hur är du investerad just nu?

Så hur är ni investerade just nu?

Jag har som bekant slutat med de bloggbaserade enkäterna, då dessa kraschar mobila plattformar samt leder till väldigt sned besöksstatistik. Buggen består i att mobila plattformar upprepade gånger laddar om en sida i det dolda.

Istället får jag lämna veckans fråga som en öppen diskussion, vilket förstås gör att långt färre svarar. Alla kommenterar inte, och dessutom går det att koppla svaren till en viss pseudonym, medan enkätsvar är helt anonyma för andra läsare.

Själv är jag mestadels likvid fortfarande och inväntar att konjunktursignalerna, vilket kan innebära köpläge tidigast i februari. Dock knappast med någon större brådska. De flesta verkar överens om att den här konjunkturnedgången blir varaktig, speciellt i eurozonen, som ändå är en exportmarknad för Sverige. Kom ihåg Citigroups gissningar om recession i Italien till 2014 och nolltillväxt i Frankrike till 2016. Knappast bråttom att kasta sig in, även om Italien och Frankrike kanske inte är några väsentliga exportmarknader för Sverige. Men även viktiga marknader som Storbritannien kommer ha det tufft framöver.

Men för er som vill diskutera hur ni är investerade just nu lämnar jag tråden öppen. Är ni likvida, all in, allt i guld och silver, obligationer, eller hur ser det ut?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

43 kommentarer:

 1. Ligger tungt i två aktier (depå för spekulation i aktier) shamaran och etrion.
  Ligger i lång i euron i trådning portföljen.
  Ppm/ips 95% räntefonder med fokus på fötagsobligationer 45% resten i korta svenska obligationer. 5% i svansa zero.

  Funderar dock på att byta från avanza till någon annan leverantör efter Claes hembergs uttalande om att tvinga ppm sparare att byta fonder efter 5 år. Så mycket för att sitta still i båten... varför har avanza kvar den tomten?

  SvaraRadera
 2. Jag har inga pengar att investera. Jag sparar på bankkonto för oförutsedda utgifter. När/om jag kommer upp i en årslön kommer jag köpa guld eller silver efter det. Jag vet inte vilket, men det är lång tid dit.

  SvaraRadera
 3. Har tillgångarna på ett sparkonto med någorlunda ränta. I väntan på bättre aktietider har jag fokuserat på att amortera och att köpa roliga saker.

  SvaraRadera
 4. Jag har lite fysiskt silver, lite kontanter. Både Svenska och Norska kronor.
  Jag har också lite sälj-optioner på svenska banker som löper ut i mars och i juli. (Tycker oddsen såg bra ut för att världsekonomin fryser till is innan dess.) Speciellt då man kan 20-dubbla pengarna om det slår in.
  Men ser det mest som en försäkring. :)

  Det mesta av mina pengar har jag dock hos riksgälden, med dålig ränta. Jag gillar tryggheten!

  SvaraRadera
 5. Har sålt av alla axier sedan ett år tillbaka!

  SvaraRadera
 6. 90% aktier varav 30% USA
  10% cash att använda till buying the dip-tillfällen
  AOI imorron kan vara intressant

  SvaraRadera
 7. Svårt läge på Stockholmsbörsen men borde sjunka med lågkonjunkturen. Fast många småsparare har redan flyttat pengarna till sparkonto o obligationer vilket talar för en uppgång enligt "regeln" att den stora massan gör fel.

  Ligger 80% likvid, 10% pappersguld, 10% Bull El H.

  Tror på en uppgång av elcertifikat Bull El H även om det gäller framtida elpriset. Även om vattenmagasinen är välfyllda och lågkonjunktur så borde priset kunna dra iväg om det blir torrt o kallt samt lite mer driftstopp i kärnkraften. Det känns som tidigare år har driftstoppen kommit synnerligen sammanträffande med kallaste perioden av vintern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket pappersguld har du valt?

   Radera
 8. Installerade en solcellsanläggning i förra veckan. Räknas det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det bör ju räknas - isht om du förväntar dig framtida "vinster" genom att göra så.

   Radera
 9. 20 % i aktier, 10 % i preferensaktier, 70 % på konto till 2,75 % ränta.

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Är i stort sett fullinvesterad och tycker det finns många intressanta aktier just nu. Tror på en uppgång de närmsta månaderna men har egentligen bestämt mig för att sluta tro och istället bara följa utvecklingen.

  Portföljen just nu: http://aktielogg.blogspot.se/2012/12/portfoljen.html

  SvaraRadera
 12. Eh va?
  Några sparkronor i lite fonder som SEB har graderat med siffror 1-7 typ. Och färglagt i klara färger så att man ska förstå.

  SvaraRadera
 13. Förutom nästan avbetald fastighet och pensionsparande i Skagen global.
  50% i Hedgfond Brummer multi strategy och AMF korta räntefond. 20% i kontanter. 20% i aktierna Black Pearl och Northland resources. 10% i fysiskt guld och silver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är du med andra ord en av dom som hoppas att vi skattebetalare ska bekosta och bygga 15 mil järnväg för 1 miljard per 5 kilometer till "din" järnmalmsgruva i pajala för att göra dig förmögen.

   Radera
  2. Ja! Och få norrland att blomstra.

   Radera
  3. Varför slantar inte du och övriga aktieägare upp stålarna och bekostar järnvägen själva om ni nu främst låssas vara intresserade av att få norrland att blomstra?

   Radera
  4. Varför? Dom byggde motorväg till SAAB i Trollhättan. Och det var ju bra.
   Annan Infrastuktur med vägar och järnvägar i Sverige till stålverk och skogsindustri. Är du en sån som vill att all industri ska etablera sig utomlands och istället trolla fram pengar med knäna?
   Extremt mycket skatteintäkter som staten kommer att få in ca 30 år framåt.
   Mängder med folk sysselsatta direkt och indirekt.

   Radera
 14. Mest på ett bankkonto i Sverige. Både in- och utlåningsräntor är betydligt högre där än i Finland. Lite aktier i Elisa, som brukar ge god utdelning.

  SvaraRadera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 16. 50% i 2-års bankkonton med bra ränta. 5-10% direkt i aktier (ligger back där). 10 % likvid. Resten ligger i ETFer, som direktavkastar bra.

  SvaraRadera
 17. I princip är jag all-out. Av likviderna har jag ca: 7% i björn, allt annat på konto med ok ränta (nischbanker). Har även en del i realräntefonder vad avser pensionen 40/60.

  SvaraRadera
 18. Det beror på hur man räknar, de likvida tillgångarna ligger mest (95%) i räntefonder (SEK) och en liten del gamblar jag på warranter (aktieindex). Utöver det har jag endel aktier som jag inte förväntar mig kunna sälja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Warranterna är minilongs mot DAX och OMX om någon undrar...

   Radera
 19. En årslön-sparandet på hög ränta konto.
  2månadslöner på "hemmabanken" och ganska snart en årslön i utdelade aktier.
  Betsson, h&m Beijer alma Astra och ett par till.

  SvaraRadera
 20. Var får man den bästa sparräntan om man vill spara på ett vanligt sparkonto? 2,75% säger seglaren lite längre upp.
  Har inte speciallt mycket i insats och vill spara ca 700 kr/månaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag rekommenderar Hoist Spar (www.hoistspar.se), 3,15% ränta på sparkonto flex. Fungerar extremt smidigt och man kan välja engångsinsättning eller månadsspar och får fria uttag. Gäller upp till 1 MSEK.

   Radera
 21. Amorterar på lånet först och främst! Lite i bankaktier och sedan en lagom blandning av aktie- och räntefonder. C:a 15% cach!

  SvaraRadera
 22. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 23. Eftersom jag och min fru tror att husmarknaden kommer falla framöver sålde vi sommarhuset. Med pengarna som blev över amorterade vi av alla lån så nu bor vi i vårt hus skuldfritt, vilken känsla och livskvalitét!!! Bästa investeringen någonsin =)

  Dessutom har vi cirka 1 MSEK över, vilken vi kommer investera enligt:

  1) Bygga ut dagens hus (vi bor 2 vuxna + 3 barn på 75m2 vilket är mysigt men lite för trångt när barnen växer). En investering i livet snarare än ekonomisk investering.

  2) Starta två nya företag. Vi föredrar att kunna påverka utvecklingen själva än att bara sitta passivt bredvid och gissa hur framtiden ska utvecklas.

  SvaraRadera
 24. 2/3 cash
  1/3 aktier jämnt fördelat över defensiva, cykliska, räntebärande och tillväxt.

  SvaraRadera
 25. Ett årsbehov i cash och resten i aktier för tillfället. Olja och Ryssland som övervikt vilket i år givit negativ utveckling, men under en tioårsperiod slagit index och givit marginal mot nollränta-god marginal.

  Tänkte på denna blogg och ett inlägg om bubblor i en nollräntemiljö-är de troliga?
  Samt vem drabbas-risktagare eller vanliga sparare?

  SvaraRadera
 26. Ca 10% guld, 30% silver, 0% aktier, 60% blandade fonder med låg volatilitet, hyfsat låg risk (korta räntor, blandade obligationer, hedge) och låga avgifter (jämfört med snittet i sin kategori). Inväntar att bindningen av bolånen ska gå ut om ett par år så jag kan amortera bort en fet klump.

  SvaraRadera
 27. En mindre andel i i "byrålådeaktier" T.ex. Nokia, då jag tror på deras nuvarande startposition och produkter. Microsoft kommer få eld i baken för att komma ikapp Apple då det gäller smidig integration mellan olika teknikprodukter för hemmet.

  Övrigt sparande ligger på ett Norskt sparkonto, då valutaskillnaden brukar sticka iväg när EU går nedåt. 3,55% ränta och fria uttag.

  SvaraRadera
 28. Likvid. Planen är väl att kika efter ingångar i vår.

  SvaraRadera
 29. Stora ammorteringar på bolånet (ingen 30 års takt här inte).
  Buffertkonto men bättre ränta än storbankernas...
  Målsparande till planerad solcellsanläggning till sommaren.
  Liten utdelningsaktieportfölj.

  Samma upplägg på barnens sparande.

  Några veckors mat- och vattenreserver.

  Det som ligger som framtidsinvestering är lite fysiskt guld/silver

  SvaraRadera
 30. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 31. Jag investerar bara i sådant som sänker min boendekostnad.

  SvaraRadera
 32. Såhär: http://www.investerasmart.nu/portfoljanalys/?analys=2017~320~6842~1821~350~701~&startdatum=2012-03-01&perfgraf=true

  SvaraRadera
 33. Har 50 % i utdelningsaktier som jag köpte i våras till alldeles för högt pris. Har kommit ur en del men Ratos, Bilia, Fortum och Hafslund får hänga med tills vidare. Vill inte sälja med förlust för att tiderna är oroliga utan hoppas på bra utdelning i vår och tillfälle till exit längre fram. Har en liten andel i ett fritidshus, som får stå kvar. Där kan odlas potatis och böner om tiderna blir dåliga. Övrigt tvåårigt på olika bankkonton med hyfsad ränta. Samt som bonus har jag som bor i en stockholmsförort hyrt ut ett rum, vilket gett mig en rejäl hyressänkning och trygghet.
  En fråga till panelen är om det är skillnad på risk mellan bankkonton i storbankerna och banker som är kopplade till Ikea och dylika bolag, som alltså har verksamheter som har inflöde av pengar och inte skapande av pengar genom låntagare? Någon som har kunskap?
  Moventia

  SvaraRadera