Cornucopia?

2012-12-10 13:01

Hälsa på hos Bank of Englands guldvalv

Sedan några dagar finns en fantastisk film från den brittiska centralbanken Bank of Englands guldvalv, presenterat av en riktig britt med fantastisk frisyr.

Jag har lagt upp filmen hos Liberty Silvers kunskapscentral, för den som vill titta på den.

Av intresse är förstås att det inte enbart är BoE:s guld som finns i det här valvet, utan även andra centralbankers och rent av privata ägares guld. Huruvida delar av den svenska guldreserven finns där går förstås inte att få svar på.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

3 kommentarer:

 1. Apropå revidering av den svenska guldreserven så gjorde faktiskt Riksrevisionsverket genom föredragande Jonas Hällström i början av 2006 en försiktig anmärkning om att Riksbanken enbart hade standardavtal med respektive förvarande institution (plural). Hällström tyckte att de borde träffa individuellt utformade avtal med varje institution, samt dokumentera sitt ställningstagande.

  I efterkommande granskningar av Riksbanken tycks frågan om guldreserven vara bortglömd, så om det hela föranledde någon vidare åtgärd vet jag inte.

  Men vi vet alltså ändå att a) RB förvarar på standardavtal hos andra, med allt vad det innebär av force majeure etc. b) På flera ställen, c) Åtminstone en gång har dåvarande RRV visat ett försiktigt intresse i frågan.

  Kan tyvärr inte länka till RRV:s granskning eftersom jag blir spamklassad då.

  SvaraRadera
 2. Klippet kommer från en youtubekanal som heter Periodic Videos, som handlar om kemi i största allmänhet och ämnena i periodiska systemet i synnerhet, mycket sevärd kanal! Andra kanaler i samma andra är Sixty Symbols om fysik, numberphile om matematik och DeepSkyVideos om astronomi.

  SvaraRadera
 3. Offentliga upphandlingen av statens förvaring av guldreserven har jag för mig att först gick till Panaxia, men sen tror jag det var ett komunalråd i Stockholm, vars svåger hade ett valv och vann upphandlingen. Han har visst varit svår att kontakta men han lär ha fas-3-anställda som tar hand om skötseln av valvet som också delvis nyttjas för rotfrukter av en ovanpåliggande grönsakshandlare i Rinkeby. Det var ju orimligt att inte offentlig upphandling även skulle tillämpas här och allt verkar fungera bra etftersom vi inte hört något eller haft något problem efter upphandlingen. Man får ju utgå från att folk är seriösa och även om fakturorna vi får för förvaringen kan tyckas dyra så är det väl värt för en kvalificerad service som gör att vi kan fokusera på det vi är bäst på, säger Stefan Ingves, dock utan att ge en ledtråd till vad han är bäst på.

  Ok, allt var inte sant ovan,,,,

  SvaraRadera