Cornucopia?

2012-12-24 10:11

God jul!

God jul på er då.
Skippar julgransfotot. Ovanstående är en kallkälla på ägorn, i anslutning till fornåkern från stenåldern. Här har det hittats flera flintaverktyg och själva fornåkern består av terasser från stenåldern högst upp och på bergets sluttningar. Utredande arkeologer konstaterar att närvaron av en källa gör det till en utmärkt boplats och den har alltså varit bebodd i tusentals år vid det här laget.

Källan på fotot är flankerad av två större hamlade sälgar. Skulle normalt inte ta ner så stora sälgar, då de är mycket positiva för den biologiska mångfalden och speciellt bin och humlor om våren, när sälgen blommar tidigt. De stora sälgar, 20+ meter höga, vi har kvar fullkomligt mullrar av liv på vårkanten.

I det här fallet välte och knäcktes sälgarna av stormen Per, och jag har kortat ner dem och hamlar dem nu istället efter att ha rest dem upp igen.

Återkommer med julklappar lite senare.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

12 kommentarer:

 1. 6ingår det att anlägga en fiskdamm nedanför källan i långtidsplanerna?
  Eller går det att leda vattnet till gårdsplanen?
  God jul på er alla

  SvaraRadera
  Svar
  1. God jul alla! På mitt julbord som jag nyss kom ifrån så fanns både grillad fisk och fisksoppa med fisk fångad i fiskdammen på vår tomt ett par timmar tidiare. Det mesta på julbordet var faktiskt lokalt producerat gångavstånd från huset.

   Radera
 2. God Jul allihop och tack för många givande inlägg och kommentarer :-)

  SvaraRadera
 3. Ja, God Jul Cornu och alla andrisar!

  Hedenhösarna kommer på besök nästa jul, såg jag i tidningen. Sten och Flisa, Ben och Knota.

  www.dn.se/kultur-noje/nasta-ars-julkalender-i-svt-rena-stenaldern

  SvaraRadera
 4. Fin bild, jag har oxå några stora sälgar på mina marker, ibland kan man kapa ner lite till rådjuren, de behöver hjälp nu för nu börjar det bli väl mycket snö i markerna. man får väl köpa havrekross och sätta ut samt fälla några aspar. Nu får väl Cornu snart besök av den gråe, han börjar etablera sig i sydsverige nu, då gäller det att ha koll på husdjur och tamdjur så de inte stryker med.
  God Jul på er alla

  SvaraRadera
 5. Ingen snö?? Har nu ca 40-50 cm i Sthlm. Fast vi är ju mkt smartare, snyggare och allt det där...

  SvaraRadera
 6. Å, en egen kallkälla. Lyllo dig . God jul

  SvaraRadera
 7. God Jul!

  Är det vanligt urberg man ser? Ser nästan ut som sandsten eller liknande.

  SvaraRadera