Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2012-12-13

Deflation!

Deflationen håller kvar Sverige i ett hårt grepp, nu även på helårsbasis.

Redan tidigare hade vi -0.1% i KPI-inflation mellan september och oktober. Den månatliga förändringen ökar nu till -0.2% mellan oktober och november rapporterar SCB. Vi har två månader på raken haft månadsdeflation.

Men även på helåret har vi nu deflation. KPI gick -0.1% på ett år.

Vad säger ni nu, ni som pratar om att inflationen ska ta hand om era bostadslån? Era skulder blev justerat för er älskade inflation nu i själva verket större, om ni nu inte ser till att amortera på riktigt.

Dock är det ju fel att inflationen amorterar några skulder (räkneexempel). Tvärt om är det så att med deflation så får svensken, om denne kan behålla jobbet och inte får sänkt lön, mer pengar över vid deflation och kan alltså snabbare amortera sina skulder.

23 kommentarer:

 1. Hyreshöjningarna kommer som ett brev på posten i början av nästa år. Då blir det fart på inflationen antar jag. För de kostnaderna är väl inräknade i KPI?

  SvaraRadera
 2. När det gäller boendekostnad har den sjunkit med 1,7% senast året. Men det beror nog främst på låga räntor.
  http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____291619.aspx

  SvaraRadera
 3. Man måste nog vara bra gammal för att ha varit med om att inflationen betar av ens lån. Bostadslån på 70-talet fram till första halvan på 80-talet. Regleringarnas extremtidevarv. Det var det deras barn och barnbarn fick betala dyrt på 90-talet.

  Vad som kommer att hända nu är istället att räntorna rusar i höjden i takt med inflationen. Vem vill låna ut pengar och ta mindre betalt än värdeminskningen? Möjligen de som inget begriper och de brukar inte ha så mycket pengar över.

  Jag håller inte med om det deflationsscenario som en del framhåller. Vi kommer att få en inledande deflation då det är mycket stor överproduktion av det mesta pga all kreditexpansion och manipulerat låga räntor. När folk inte får samma möjlighet att låna mer eller inser att nu är det nog bäst att börja tänka sig för så kommer det under en period att finnas mycket varor som söker köpare som inte finns. Produktion konkar i drivor och pengar som ligger ackumulerat i banksystemen(bl.a i USAs banker ligger på i storleksordningen 10 000 miljarder sek)skickas ut i den reala ekonomin. Ja resten går att räkna ut själv. Minskad produktion och minskat utbud och floder med pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker det låter precis som det deflationsscenario som deflationisterna framhäver, först deflation, sedan hyperinflation.

   Radera
  2. Ok. Menar du att Nicole Foss deflations scenario ser ut på detta sätt. Hur kan hon i så fall avråda från guldköp? Visst behöver man något så är det bra att ha kontanter för att köpa det under deflations perioden.

   Radera
  3. Patrick, du skrev "När folk inte får samma möjlighet att låna mer eller inser att nu är det nog bäst att börja tänka sig för.."

   Frågan är hur lång tid det kan ta innan vi är där. Världens riksbanker kan ju förtsätta hålla låga räntor i 20 år till (eller varför inte "all evighet"), och då spricker väl aldrig bubblan. Den kanske inte växer mer heller. Vi får då helt enkelt en lång seg tid, med låga räntor, försiktigt investerande, stagnation i priser, låga avkastningar. Sen kan ju peak oil, missväxt/miljöförstöring och krig skapa vissa drastiska förändringar framöver.
   Att folk skulle "börja tänka sig för" är jag tyvärr tveksam till att sker innan det kommer någon tidig signal om att göra det.
   Arbetslöshet kan få bostadsbubblan att spricka. Jag tror att det blir arbetslöshet, inte högre räntor, som kommer spräcka bostadsbubblan. Staten kan styra ränta men inte arbetslöshet (och då menar jag riktiga jobb).

   Radera
  4. Man kan trycka pengar och hålla räntan låg på konstgjord väg, men man kan inte skapa de resurser som vårt samhällsmaskineri är beroende av, dvs. fossila bränslen. Den exponentiella kurvans brytpunkt (som vi befinner oss i nu) går inte att trolla bort, hur man än vänder på det. Jag tror också det blir arbetslösheten som blir svårast att fiffla bort - å andra sidan gick det ju rätt bra i Sovjet et al. under 50 år, så vem vet?

   Radera
  5. @Dunder
   Den typen av manipulationer av ekonomin som du tar upp leder till så stora felsatsningar i ekonomin så det faller sönder. Det har skett under lång tid nu och många är i och för sig förvånade över att det håller emot ännu.

   Det är väl överhopat av tidiga signaler nu.

   Jag håller med dig i din analys att det är hög arbetslöshet som kommer spräcka bobubblan och då är det igång på allvar även hos oss. Då kommer även bankproblem i stora sjok och då ryker den "fina" statsekonomin så det smäller om det.

   Radera
  6. @Dunder
   Kan lägga till att jag utgår ifrån att det är arbetslöshet i kombination med inflation som kommer att jämna ut löneskillnaderna mellan öst och väst under den period vi är inne i nu. Det är den epok vi lever i. Så behöver du handla något passa på att göra det under den deflationsperiod som kommer inleda det hela.

   Radera
  7. Kan man anta att jänkarna (det är ju de som förmodligen kommer börja) istället för att producera drösvis med digitala pengar till bankerna kommer ge checkar till de amerikanska hushållen som bara kan användas för att handla i USA (men förmodligen går det via Obama och FED finansierar det hela med att köpa Statsobligationer) samtidigt som man förbjuder högre räntesatser än en viss %? Kan det koordineras av FED, ECB, Engelska Centralbanken, Japanska Centralbanken??

   Radera
 4. Ja så du som tror på inflation skall nog binda dina lån. Länge!

  SvaraRadera
 5. KPI påverkas av räntorna och är inget bra inflationsmått. Bättre att se på KPIF som jag nyss gjorde. Där har vi fortfarande en (låg) inflationstakt på 0,8 procent.

  SvaraRadera
 6. STAGFLATION. Googla det.

  Inte ens en 80-talsinflation med tillhörande reallöneökningar kan amortera ner skulderna det handlar om nu för tiden, det är helt enkelt för stora summor vi talar om och för dyra levnadskostnader få vill välja bort till förmån för att amortera. Näe.... nu är det snart dags att dra till Thailand så man slipper eländet här hemma och kan komma hem med någon multiresistent mag/tarmbakterie, fast det är ju bara invandrare som drar hit sånt, inte vi Svenskar för det vet ju alla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Snabi
   Det var inga reallöneökningar under 80-talet i snitt. Faktum är att mellan 1975 och 1995 var reallöneökningarna ca 0%. Oansvariga fackföreningar som löpte amok och politiker som devalverade för att räddas vad som räddas kunde. Vad de lyckades med var att skyffla över sina bolån på sina barn och barnbarn.

   Radera
  2. Devalvering förutsätter ju att man på något sätt försökt planekonomiskt styra växelkursen. Frågan är vad som var mest oansvarigt att försöka låsa kronkursen till över marknadsnivå eller att justera ner den till något närmre marknadsnivå. Det bästa i frågan var ju när man i början av 90-t gav upp och lät kronan flyta.

   Radera
  3. @Anonym
   Under den 20 års perioden så hade vi nominella löneökningar på knappt 400% men realt ca 0%. Vi tappade väldigt mycket under denna period som egentligen började betydligt tidigare. Bl.a världens näst största varvsindustri.

   Innan detta började låg vi sida vid sida med Schweiz som några av världens rikaste länder. Nu har de ca 50% mer välstånd/inv än vi. Socialism är dyrt, svindyrt är nog rätt beskrivning. Det leder nämligen till fattigdom även om det tar tid att mala ner generationers uppbyggda kapital.

   Radera
  4. Bra skrivet. Det borde stå i alla skolböcker för att få dagens unga att förstå vad som är förstört. De som är yngre än ca trettio vet inte i historielöshetens Sverige.

   I SvD var någon bild på Svampen, i Stockholm, från femtiotalet och läsarna reagerade över mängden neonljus. Mångfalden i näringslivet är borta.

   Socialism är dyrt!

   Radera
 7. Var är hyperinflationen som skulle komma med FED:s sedelpress?
  Om penningmängden orsakar inflation så måste peningmängden nu vara för liten,
  Men så lång klarar få att tänka.

  Det svåraste en människa kan göra är att tänka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på att de gör detta just för att få upp inflationstakten så borde du kanske ta och informera helikopter-ben att det inte kommer fungera.

   Det har inte slagit dig tanken att det kanske finns en fördröjning innan pengarna kommer ut bland vanligt folk, för jag antar nästan att majoriteten av befolkningen inte sett några extra 285$/mån dyka upp på kontot.

   Radera
  2. QE i 4 år, Hur många år ska vi vänta på hyperinflationen 10-30 år eller kommer hyperinflationen om 418år?

   Nu kommer en credit crunch om EU inte gör QE
   Nu får du själv smaka din sjuka ideologi, det kan bli ett nytt krig i Europa då kan du bli ett av krigets offer pengar och guld stoppar inga kulor och bomber.

   Radera
  3. Jag har iofs inte hävdat att det skall bli hyperinflation, men om det passar dig kan du ju fantisera ihop vad som helst. Tro dock inte att det blir en meningsfull diskussion ifall man fantiserar istället för att läsa svaren...

   Radera
  4. Bra att du erkänner att sedelpressen inte orsakar hyperinflation i en depression.

   I högkonjunkturer så kan Sedelpressen leda till inflation och i värsta fall hyperinflation, men det gäller inte i en depression.

   Varför klarar inte folk av att tänka?

   Radera
  5. Ja, du fantiserar friskt.

   Vi andra klarar båda av att tänka och även läsa. Att du tycker det är svårt att tänka och inte klarar av att läsa vad folk skriver, men tycker det är lätt att fantisera om vad folk skriver kan inte jag hjälpa.

   Radera