Cornucopia?

2012-12-14 06:55

Billig backup i molnet

Ni har väl alla ordentliga backuper på era datorer, både i arbetet och i hemmet?

I takt med digitalkamerornas intåg har mängden data som vi lagrar i våra hem exploderat, speciellt som varje generation kameror ger högre och högre upplösning och med det allt större lagringsbehov. Det finns diverse molntjänster att göra backup till, men priserna har inte varit speciellt attraktiva, då det kan handla om 100-tals gigabyte även för ett vanligt hushåll.

Men sedan i augusti har Amazon, som är så mycket mer än en onlinebokhandel, utan även en leverantör av molntjänster, lanserat en billigare variant av sin premiumbackuptjänst S3 (Simple Storage Service), nämligen Glacier.

Backup till Glacier kostar bara 0.011 USD per gigabyte (om man väljer att lagra det hela på Irland).

300 Gb i utrymme kommer alltså kosta 0.011*300*6.7=22.11 SEK i månaden, eller 265:- SEK om året. Det är alltså billigare än att köpa externa hårddiskar. Det sägs rent av vara billigare än bandrobotar för företaget som idag använder sådana. Det tillkommer en del överföringskostnader och kostnader för att hämta ut datat, men Glacier är till skillnad mot S3 avsett för långtidsbackup. Kritiskt och akut data backar man fortfarande upp lokalt och hos S3.

Nedsidan med Glacier är nämligen att det tar ett antal timmar innan man kan hämta tillbaka data igen och det kostar att hämta tillbaka större mängder data. Samtidigt erbjuder Glacier samma säkerhet som S3, dvs 99.9999999999%. I praktiken betyder detta att för att förlora din data måste två av Amazons datacenter slås ut. I princip kan detta bara hända vid kärnvapenkrig, och då är ärligt talat hushållets digitalfoton ditt minsta problem.

En annan nackdel med Glacier såväl som S3 är att Amazon inte tillhandahåller någon programvara. För programvara måste man vända sig till en tredjepartsleverantör. För Mac OSX finns t ex Haystacks Arq, som även krypterar lokalt före uppladdning. Nackdelen med den lösningen är att backuperna bara går att hämta med Haystacks programvara och alltså inte går att dela mellan andra plattformar än Haystacks programvaror för Mac och iOS - det senare gäller bara S3, då Glacier inte är till för att dela filer i molnet.

Glacier är iaf intressant att titta på istället för att köpa ytterligare hårddiskar att rotera bort från hemmet. Man ska fundera igenom sin backupplan och fortfarande ta lokala backuper för omedelbar återställning. Glacier är också ett prisvärt alternativ för företag.

Jag håller på att utvärdera S3 och Glacier via Arq och säger inte att det är en lösning för alla. Men det kan vara prisvärdare än att backa till extern hårddisk eller andra lokala backuplösningar.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

28 kommentarer:

 1. WTSHTF så föredrar jag att backupen står i garderoben även om det blev lite dyrare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nackdelen med en garderobsbackup är att det inte hjälper om boendet brinner ned. Bättre i så fall att gå ihop med en eller flera andra och ha backupen på en annan plats än hemma.

   Radera
 2. Om man nöjer sig med att onlinesäkerhetskopiera en dator så är CrashPlan+ Unlimited bättre. 250:- per år, obegränsad storlek på säkerhetskopian. Man kan ju säkerhetskopiera andra datorer till den datorn vid behov.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har kört Crashplan i 1.5 år. Har inte gjort någon fullständig återställning, men stickprov visar att det fungerar fint. Finns för Win/Mac/Linux och jag kör det på en linuxserver utan GUI. Linuxmjukvaran (och även Mac tror jag) är baserad på Java och kanske inte extremt resurssnål vad det gäller minnesanvändande men min hemmaserver har inte så mycket annat för sig så det spelar ingen roll för mig.

   Radera
 3. Alla amazons tjänster är ju bara webservicar, ladda hem ett sdk och rulla ihop något eget.

  Jag ser det som den digitala motsvarigheten till att hugga egen ved eller odla egen potatis.. :-)

  SvaraRadera
 4. Jag trodde at du kom från IT-branchen? Hävdandet att två datacenter i stort sett bara kan slås ut a ett kärnvapenkrig är ju ganska långt ifrån verkligheten. Det räcker med att man får fel i det första och inte upptäcker det innan man har replikerat över alla felen på det andra. Det har ju redan hänt otaliga gånger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller varför inte det uppenbara att ägaren till datacentret helt enkelt slutar tillhandahålla tjänsten av en eller annan anledning.

   Radera
  2. Man får givetvis se till att inte ha sin viktiga data ENBART hos molnleverantören. Sannolikheten att ens hus brinner ner samtidigt som leverantören konkar eller buggar ur torde vara försumbar.

   Radera
  3. Jo, men i verkligheten blir det lätt så att man, vid t.ex. ett datorbyte, tänker att: -Nä, det är ju ingen vits att ladda ner 30GB familjealbum till min lokaka dator över mitt långsamma 4Mb/s bredband. Det ligger ju tryggt i molnet...

   Till detta så har man givetvis den som tidigare påpekade självklarheten med konkurs. Jag har personligen också redan varit med om ett tillfälle där en molnkund blev av med alla mail då det visade sig att företaget som denne tecknat tjänsten hos i sin tur hade vidaresålt tjänsten från ett mindre bolag som så gick i konkurs. Inga kontrakt i världen hjälper när dina data väl är borta...

   Radera
  4. Jag har all data på tre hårddiskar i hemmet + molnet, så det känns ganska tryggt. Replikeringen är automatiserad, förstås.

   Har man mailen i molnet lär man ju backupa ner den lokalt också, känns ganska självklart tycker jag. Så gör jag privat med, mitt GMail-konto synkroniseras till garderobsservern. Lätt som en plätt :)

   Radera
 5. Hur var det med FRA?. Skickade man data över gränsen fick alla som vill och kan rota i innehållet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.boxcryptor.com/ eller http://www.truecrypt.org/ ställer till det för dem.

   Radera
 6. Bara att hävda 12 nior låter högst suspekt. Måste finnas ett antal bivillkor kopplade till detta. D.v.s. uträkningen gäller under vissa förutsättningar.

  T.ex. kan man normalt inte skydda sig speciellt bra mot mjukvarufel, vilket är den svagaste länken i alla HA-system. Så om en bugg, eller statsfinansierad malware, löper amok och slår ut en datacentral är sannolikheten stor att den även slår ut de andra liknande noderna i molnet. Visserligen inte så troligt att en sån bugg finns, men mer sannolikt än de osannolika siffror de anger.

  Men förmodligen finns datat även sparat offline, så att det efter en partiell (t.ex. Amazon)kollaps går att få tag på igen när mjukvaran är åtgärdad.

  SvaraRadera
 7. Ett annat problem är ju om man nu tar backupper till offline media, så måste man även testa att lägga på dem i full skala, annars vet man inte att det fungerar när det väl gäller. Det har hänt att företag varit duktiga och backuppat allt, men sen när det väl blir skarpt läge och de ska starta från en backup så visar det sig att de alla var trasiga på precis samma sätt.

  SvaraRadera
 8. Vad är det för typ av data som en vanlig privatperson behöver backa upp? Jag har ingen data alls som skulle få mig nämnvärt bekymmrad om den försvann.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Foton och filmer är väl det svaret som dyker upp hos mig direkt.

   Radera
  2. Filmer på ens barn etc ska då tilläggas. Inte risiga Xvid'ar etc :-)

   Radera
  3. Nöjer mig med att ha två diskar i datorn och backa upp från den ena till den andra, eller ibland mellan datorerna, eller USB. Filmerna på barnen finns dessutom på tre uppsättningar DVD med geografisk redundans.

   Radera
  4. Var medveten om att brända DVDer kan ha riktigt dålig hållbarhet. Jag har haft många som har blivit helt oläsliga efter bara 5 år trots korrekt förvaring (svalt, mörkt, torrt). Det var inte de billigaste skivorna heller.

   Radera
 9. Jag kollade på Glacier för ett tag sedan. Vill minnas att det är väldigt dyrt eller väldigt långsamt att hämta ut datan. Räknade med att jag fick plocka ut datan över ett års tid för att få kostnaden rimlig. Behöver ju dock inte vara ett problem att få tillbaka ovärderliga foton över ett års tid.

  SvaraRadera
 10. Är det något jag har missförstått med att läsa tillbaka data?

  Om jag vill läsa tillbaka 300GB så kostar det mig 250kr med en dollarkurs på 7 kr?

  Ofrånkomligen är ju detta bara en backuptjänst man ska använda om man aldrig hoppas på att behöva använda den dvs för att ha allt backupat utifall brand, inbrott och liknande. All annan typ av backup görs såklart på externa diskar där man kan läsa fram och tillbaka som man behagar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du har missförstått :)

   Amazon tar extra betalt för retrieval från Glacier baserat på hur snabbt du hämtar datan. Hur det räknas ut är motsatsen till trivialt men här är ett exempel på hur det kostar $1,74 för 1 GB.

   http://timewasteblog.com/2012/08/30/amazon-glacier-date-retrieval-charge-explained-with-example/

   Radera
  2. Ja men tricket är väl att inte hämta ut allt på en gång? Se exemplen vad det kostar att få ut datan på 4, 8 respektive 24 timmar:
   Example 1: Storing 75 TB and retrieving 140 GB in 4 hours
   First we calculate your peak retrieval rate. Your peak hourly retrieval rate each month is equal to the greatest amount of data you retrieve in any hour over the course of the month. If you initiate several retrieval jobs in the same hour, these are added together to determine your hourly retrieval rate. We always assume that a retrieval job completes in 4 hours for the purpose of calculating your peak retrieval rate. In this case your peak rate is 140 GB/4 hours, which equals 35 GB per hour.
   Then we calculate your peak billable retrieval rate by subtracting the amount of data you get for free from your peak rate. To calculate your free data we look at your daily allowance and divide it by the number of hours in the day that you retrieved data. So in this case your free data is 128 GB /4 hours or 32 GB free per hour. This makes your billable retrieval rate 35 GB/hour – 32 GB per hour which equals 3 GB per hour.

   To calculate how much you pay for the month we multiply your peak retrieval rate (3 GB per hour) by the retrieval fee ($0.01/GB) by the number of hours in a month (720). So in this instance you pay 3 GB/Hour * $0.01 * 720 hours, which equals $21.60 to retrieve 140 GB in 3-5 hours.

   Example 2: Storing 75 TB and retrieving 140 GB in 8 hours
   First we calculate your peak retrieval rate. Again, for the purpose of calculating your retrieval fee, we always assume retrievals complete in 4 hours. If you request 70GB of data at a time with an interval of at least 4 hours, your peak retrieval rate would then be 70GB / 4 hours = 17.50 GB per hour. (This assumes that your retrievals start and end in the same day).
   Then we calculate your peak billable retrieval rate by subtracting the amount of data you get for free from your peak rate. To calculate your free data we look at your daily allowance and divide it by the number of hours in the day that you retrieved data. So in this case your free data is 128 GB /8 hours or 16 GB free per hour. This makes your billable retrieval rate 17.5 GB/hour – 16 GB per hour which equals 1.5 GB/hour. To calculate how much you pay for the month we multiply your peak hourly billable retrieval rate (1.5 GB/hour) by the retrieval fee ($0.01/GB) by the number of hours in a month (720). So in this instance you pay 1.5 GB/hour x $0.01 x 720 hours, which equals $10.80 to retrieve 40 GB.

   Example 3: Storing 75 TB and retrieving 140 GB evenly over 28 hours
   If you spread your retrievals over 28 hours, you would no longer exceed your daily free retrieval allowance and would therefore not be charged a Retrieval Fee.
   As you can see, you are able to significantly reduce, or eliminate, your retrieval fees when longer retrieval periods are suitable, as is often the case for archived data.

   ***************************************

   Vad som höjde mina ögonbryn var nedanstående. Innebär det att mer komme rläggas på priset?

   Q: Do your prices include taxes?
   All fees and charges payable by you are exclusive of applicable taxes and duties, including VAT and applicable sales tax.

   Radera
 11. Crashplan funkar grymt bra. Har alla datorer uppbackade till ett NAS. Sen står en Mac Mini igång dygnet runt med Crashplan installerat som backar upp NAS'en till molnet. 3 dollar i månaden är svårslaget :)

  SvaraRadera
 12. Jag kan också skriva under Crashplans förträfflighet. Det enda negativa är möjligtvis att det genererar ganska stora cache-filer som jag gärna skulle flytta bort från SSD'n men i övrigt funkar det hur bra som helst.

  SvaraRadera
 13. Ubuntu One är också ett bra tips. Funkar utmärkt på valfri smartphone också. Då får du tillgång till dina bilder på datorn direkt efter att du knäppt en bild med telefonen.

  https://one.ubuntu.com/

  /Jejja

  SvaraRadera
 14. Jag tycker skydrive är bra. Prisvärt är det också.

  SvaraRadera