Cornucopia?

Aktuellt

Regeringen föreslår skatt på hämtkaffe och snabbmat (som pizza) - fem respektive sju kronor

Regeringen föreslår i ett nytt betänkande att man ska införa skatt på engångsförpackningar av dryck och mat, t ex hämtkaffe på mackar och ca...

2012-12-30 10:22

Bergrum för 99 000:- till salu

I Marklanda utanför Växjö finns ett mindre bergrum till salu för 99 000:- SEK. Fastigheten, eller iaf den blivande avstyckade fastigheten, betjänar vad som helt klart verkar vara en av totalförsvarets, för att vara ospecifik, telemaster. Arrendet för telemasten är 45 000:- SEK och betalar alltså fastigheten på drygt två år.


Perfekt och "gratis" bug-out-location för survivalisten.

Bergrummet är dock i behov av sanering, vilket antagligen inte är gratis, liksom att hålla det torrt. Sedan kan man fråga sig om arrendet för telemasten är på väg att sägas upp och att det hela handlar om en externalisering, där den nya fastighetsägaren alltså blir ekonomiskt ansvarig för både mast och bergrum.

Priset anges för övrigt till 99 000:- eller enligt överenskommelse, vilket kan innebära gratis, förutsatt att säljaren får friskrivningsklausul, vilket talar för att säljaren inte har lust att ta kostnaden för att sanera.

Finns alltså en hel del frågetecken. Finns det inga krav på sanering, så kan man ta över och håva in 45 000:- SEK om året, vilket för övrigt väl ska vara skattefri inkomst för en privat ägd fastighet från årsskiftet om det nu gick igenom...

En liten länk är kanske på sin plats.

Tillägg: Detta är HC Häxan, Huvudcentral Häxan, Växjö kommuns tidigare ledningscentral och är alltså en rätt omfattande anläggning. Den ska dock ha blivit översvämmad pga Gudrun, då reservkraften inte fungerade och pumparna upphörde fungera. Det är alltså en relativt stor anläggning.

Tillägg 2:  Häxan är en standardkonstruktion där ritningarna och konceptet är köpt av Fortverket. Det är en nergrävd betongbunker i två plan om ca 800kvm.
Anläggningen är av typ D 100, vattenkyld och stod klar 1973. Den är fullträffsäker mot konventionella vapen så som artilleriprojektiler och flygbomber (upp till 500kg). Den är även skyddad mot viss verkan av kärnvapen (ej direktträff) & NBC vapen.

Den såldes till en privatperson i början av 2000-talet, under stormen Gudrun när strömmen gick så startade inte KRAGG (reservkraftaggregatet) och grundvattenpumparna stannade då. Det var över en meter vatten på bottenvåningen innan det upptäcktes. Anläggningen är torr nu men skadorna på bottenvåningen är inte åtgärdade.

Häxan ser i princip likadan ut som liknande anläggningar i närområdet t.ex HC Lugnet (Ljungby) och HC Äskya (Älmhult).
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

10 kommentarer:

 1. Ser ut som att masten nyttjas av en mobiltelefonioperatör då det verkar som att det står en grå 10-fots container vid mastfoten samt att det sitter mobiltelefoniantenner i masttoppen( grå rektangulära ca 10x50 cm).

  SvaraRadera
 2. Även detta bergrum är till salu:

  http://www.blocket.se/stockholm/Bergrum_med_8_356_kvm_tomt_44541177.htm?ca=5&w=3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner igen detdär, är inte det samma som såldes av fortifikationsverket för bara något/några år sedan?

   Uppskattar dessa poster enormt, bunkerfetishist som man är så kan man aldrig få nog av bunkerbilder.

   Radera
  2. Det kan vara möjligt att det är så. Sett till den information man får av annonsören så går det säkert att googla fram rätt snabbt, vilket jag kan ta mig tiden till efter dagens etapp av Tour de Ski.

   Vad som även är intressant att veta är strålningshalter (radon, osv.).

   Radera
  3. För vidare läsning:

   http://www.rekonstruktion.com/berg/

   Radera
  4. ah, tack!

   Mängder med nytagna bilder från i år, blir inte bättre än såhär.

   samma säljare som på blocket, verkar inte vara speciellt lättsålda dedär bergrummen.

   Hade man bara kapitalet för att renovera och hålla igång ett sådant ställe så hade jag bjudit in cornu och alla läsare på bunkermiddag bestående av äkta ransoner från 1973 minst en gång per år.

   Radera
 3. Vad häftigt man skulle kunna göra det där till om man hade pengarna...
  Skulle det vara här i mina hemtrakter så skulle jag lätt fundera på att köpa det...

  SvaraRadera
 4. Prövade att kommentera via mitt wordpresskonto (http://mathiasmcblogg.wordpress.com/) men det gick inte, det verkar vara nån bugg på sidan. Eller också jag som gör fel.

  SvaraRadera
 5. Aha, nu funkade det visst, buggen var bakom tangenterna tydligen. Sorry.

  SvaraRadera
 6. Jag skulle mycket väl kunnat köpa det, men jag måste se den med egna ögon först.

  SvaraRadera