Cornucopia?

2012-12-20 12:46

Avdelning konsumism: Onödiga julklappar från arbetsgivaren

"And nothing says thank you like a dollar in the waistband" - Xander, Buffy the Vampire Slayer S04E01 "The Freshman"
Så här i juletider har anställda landet runt förärats med en julklapp från arbetsgivaren. Detta som någon form av bevis på arbetsgivarens uppskattning. En och annan egen företagare får också julklappar från sina leverantörer.

Naturligtvis är det lite gulligt att man ger sina anställda eller storkunder julklappar, men detta handlar om rent onödig konsumism. Jag tänker inte lägga mig i vad som sker företag och organisationer emellan, det är upp till någon korruptionsgranskare att titta på (t ex när kommunens upphandlare/inköpare får julklappar från leverantörer), men när det gäller arbetsgivaren och de anställda så tycker jag det är bättre att ge dem en symbolisk julbonus på några kronor än att ge dem en oftast oönskad, ouppskattad och generellt onödig julklapp.

Ska man abslut ge en julklapp, ge generella presentkort som går att använda till det mesta, t ex Paus rikspresentkort. Dem kan man handla med på de flesta ICA- eller Hemköpaffärer och i praktiken därmed föra över till pengar i fickan, genom att inte använda de egna pengarna till matinköp. Därmed står det arbetstagaren fritt att spara, amortera, konsumera eller bara lappa ekonomin.

En annan variant är att man istället ger bort en etisk gåva. Planterar några träd i Afrika, köper lite utsläppsrätter CO2 och kastar i papperskorgen etc. Sedan kan man underrätta de anställda att man gjorde detta istället för att köpa en pryl alla redan har (ännu en handduk!).

Att ge bort termosar, handdukar, julblommor, en bok ingen tänkt läsa (t ex om Saab skulle ge Midvintermörker på pocket till alla sina anställda), en julskiva, nischat presentkort på ett spa etc är bara onödig konsumism och resursslöseri.

Men visst, gärna en julgåva, men först en rejäl lön!

Så vad har ni själva fått i år? I egenskap av egen företagare har jag förstås inte fått något alls, men det vore kul att höra vad ni fått från er arbetsgivare? Något som faktiskt var användbart och som ni inte redan hade? Eller presentkort? Har arbetsgivarna snålat till det i år pga dåliga tider? Vad är er uppfattning?

Vad är det mest onödiga du fått från din arbetsgivare? Handen på hjärtat, nu har ni chansen att säga vad ni egentligen tyckte om ännu en handduk med arbetsgivarens logga på!
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

65 kommentarer:

 1. Som egen företagare ger jag migsjälv rutavdrag för 450 kr (nytt för i år).

  Hade köpt det själv annars. Och så ger jag någon annan entreprenör ett jobb. (Cornu går nog i taket över detta men vi har olika uppfattning).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skulle jag gå i taket över detta? Är det något skattefusk? Som publik pseudokändis kan jag inte skattefuska. Har tom mobilen både köpt privat och abbonemanget betalat privat för att helt undvika gråzoner.

   Radera
  2. Tänkte mest på dina tidigare artiklar om RUT, ROT osv. Det är helt ok enligt skatteverket - det är dem som godkänt det.

   http://www.entreprenor.se/nyheter/presentkort-pa-rot-och-rut-arets-julklapp_175679.html

   Radera
  3. Men då så. Antar att det inte gäller enskilda firmor, då man ju inte är "anställd", men du har ett AB? Självklart ska du skattemaximera och ge dig som anställd en julklapp i det läget.

   Radera
  4. Skillnaden kan vara att mrlowrisk driver sitt som aktiebolag och är anställd medan cornu väl är enskild näringsidkare och alltså inte är anställd.

   Radera
  5. Jo det är AB det gäller. Tveksam om det går med andra bolagsformer men det vet jag inte.

   Förra året körde vi biobiljetter på biokontokort men det blev så stressigt att göra av med alla pengarna så nu är det köpstopp på biobiljetter. ;)

   Radera
  6. För att man skall kunna ge bort något eller anställa någon (eller ingå annat avtal) så krävs två parter. Enskild näringsidkare och dess "ägare" är en och samma person - det är där skon klämmer. De övriga (vanliga) företagsformerna är egna juridiska personer så företaget kan ingå avtal med ägarna. För enskild firma bör dock gälla samma regler ifall man har anställda.

   Radera
 2. En detalj i sammanhanget är ju skattereglerna. Att ge bort en julskiva till anställda och få dra av pengarna, om man däremot ger de anställda en bonus på 100kr så skall det betalas skatt och arbetsgivaravgift på det - arbetsgivaren får förvisso även dra av den kostnaden, men det blir mindre över för den anställde.

  När det gäller att ge bort etiska gåvor är jag lite skeptisk till det. Om man vill skänka pengar till välgörenhet så är det givetvis gott (en god gärning är en god gärning även om det inte finns någon som tackar), men sen tycker jag det börjar spåra ut. Att man som givare känner ett behov av att skryta om hur mycket man har gett känns som att man är lite snett, men jag förstår ett företag som vill ta PR-poäng. Sen när man ger bort välgörenheten till en tredje person så är man dock helt ute och cyklar, vad skall tredje person med "gåvan" till då?

  Jag får heller ingan gåvor, men är lika glad för det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillägg och liten koppling till vemsomhelst nedan: om man som anställd får välja mellan prylar så kan man ju kanske slänga in att de anställda kan välja att pengarna går till välgörenhet istället - då blir det ju faktiskt lite till nytta för den anställde som faktiskt får vara med och idka välgörenhet.

   Radera
  2. Det är ingen dum idé, att var och en får välja till vilken god sak pengarna ska gå.

   Radera
  3. Etiska gåvor är ofta så präktiga. Att ge bort en gåva till en tredje part å en andre parts vägnar är så... uppfostrande för den andre parten. Lite som staten, med Aftonbladet som samvete.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 3. Vi fick välja mellan olika georg jensen prylar, termos, ljusstakar m.m. Jag brukar vidarebefordra min klapp till någon släkting som förhoppningsvis uppskattar den mer än jag.

  Den mest onödiga jag fått har jag svårt att minnas och jag har inte direkt behövt någon. Jag hade uppskattat en flaska fin singlemalt, men det lär aldrig hända.

  SvaraRadera
 4. De senaste åren har min arbetsgivare gett så kallade etiska gåvor.

  Det mest onödiga jag fått var en atlas i pappersformat.

  SvaraRadera
 5. Fattar inte att det går att hitta så mycket negativt om detta. Gillar man julklappen är det ju jättebra, om inte känner man säkert någon som skulle uppskatta den mer. Var är problemet?
  Artikel i DN idag om omsorgsanställda i Hässleholm som skickade tillbaka julklappen till arbetsgivaren i sopsäckar(ett spel var det visst) för att den inte var tillräckligt fin. Då är man ju, ursäkta uttrycket, dum i huvudet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är det för fel på det då? Om man inte uppskattar presenten som faktiskt kostat arbetsgivaren pengar så blir det ju bara bortkastade pengar - ser inget fel i att informera arbetsgivaren om att presenten inte uppskattas.

   Radera
  2. Därför gillar jag inte riktigt att få presenter - risken föreligger ju att man inte uppskattar den och man vill kanske inte såra den som har gett den, men faktum kvarstår då att det var bortkastade pengar...

   Radera
 6. Senast jag fick en julklapp var det en omtalad DVD-skiva från ÖB, Redo för insats. Klarar mig rätt bra utan...

  /Officer

  SvaraRadera
 7. Ja, dessa företagsklappar är ett enda resursslöseri. I år bidde det en bläd, dock, som är nyttig - sänka termostaten är bra för oss alla. :)

  SvaraRadera
 8. Egenföretagare med AB. Köpte en fin flaska champagne till mig själv för 400 spänn. Som jag ev dricker upp på nyårsafton.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får man verkligen göra avdrag för gåvor bestående av alkoholhaltiga drycker?

   Radera
  2. Japp. Som julklapp och upp till 450 kr

   Radera
 9. En rejäl jullunch med lättöl i goda kollegors sällskap. Mycket trevligt. Äta bör man ändå.

  SvaraRadera
 10. Fick en glassmaskin. Enough said...

  SvaraRadera
 11. I år fick vi en korg med lite julvaror samt en biobiljett. Mest onödiga julklappen någonsin var för två år sen då alla fick en vinluftare, dvs en apparat som får vin att luftas snabbare efter öppning.

  SvaraRadera
 12. En slant till barncancerfonden. Visst, jag hade lika gärna kunnat få en hundring att själv välja att ge bort, men pengarna går ju iaf till nåt vettigt. Bästa/onödigaste julklappen var en virussmittad mp3-spelare för ett par år sen.

  SvaraRadera
 13. En död fisk, mer specifikt rökt lax. Mycket uppskattat, och som sagt, äta bör man ändå.

  SvaraRadera
 14. 1,5 kilo skumtomtar, två senapsburkar och en ljusstake med handstöpta ljus!

  SvaraRadera
 15. Utsläppsrätter CO2 att kasta i papperskorgen? Intressant att du fick in det här.

  SvaraRadera
 16. Min fru som jobbar inom det statliga polisväsendet fick fyra biobiljetter. Själv fick jag en axelremsväska med företagsloggan under locket. Apropå onödiga julklappar. Jag vet också att den kostade företaget exakt 262,50 då jag som jobbig mellanchef ville ha möjligheten att ge de stackarna som jobbar under mig något mer genomtänkt och personligt istället för det som visade sig vara ovan nämnda trötta julklapp. Då fick jag hålla mig till 187,50 ink moms. Kommer jobba för att nästa år få möjlighet att fritt disponera hela beloppet till "mina" anställda.

  SvaraRadera
 17. Tidigare år: värdelös läslampa som skulle fästas direkt på boken(skräpari ngn låda), glöggtunna(gav bort), fleeceväst med jobbets logga på(skräpar i låda), ful kniv med logga(skräpar i låda). Började sedan att konsekvent tacka nej till gåvor som jag inte behöver!

  I år: julkorg med ost, kex, frukt o.s.v. mycket bättre än tidigare då innehållet kommer till nytta (ätas upp).

  SvaraRadera
 18. Jag fick medicin att ta så att jag ska hålla mej lugn och fin och inte skriva elaka saker i kommentarsfälten på diverse bloggar...

  SvaraRadera
 19. Jag la ryggsäcken, kepsen och mössan direkt i klädcontainern till afrika.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra gjort, jag gjorde samma sak med min medicin.

   Istället köpte jag en julklapp till mej själv i form av det populära spelet "Den lille penningsystemhaveristen" som innehåller:

   2800 kronor i riktiga pengar att ha som eget kapital.
   En miljon i leksakspengar att låna ut.
   En pistol.

   Radera
  2. Är du intresserad av expansion pack till spelet? Det var länge sedan jag spelade så du kan få tillägget "den store penningsystemhaveristen" till ett bra pris, eventuellt i utbyte mot säkra tillgångar. Jag tröttnade eftersom det bara är en låda med knapp för att multiplicera låtsaspengarna samt 4par skygglappar. Men för en ny spelare så tror jag nog att det kan vara ganska så roligt.

   Radera
  3. Cornu, skulle du inte kunna marknadsföra spelen via din blogg? Det kryllar inte direkt av ekonomispel och jag tror att spelen skulle kunna hjälpa till att forma en ny generation ekonomibloggare. Tillsammans kanske ni på allvar kan ta upp kampen mot bloggtoppen i form av Blondinbella, Kenza, Tuttlisa och allt vad de heter.

   Radera
  4. Nja, det "Den lille penningsystemhaveristen" är ju fel. Även det egna kapitalet är leksakspengar.

   Radera
  5. Men jag har preppat julklappar som jag lägger ut på bloggen på julafton!

   Radera
  6. inventor: Jag är mycket intresserad. Vad sägs om ett byte mot "Den lille bloggaren"? Spelet är i mint condition och är givetvis komplett med alla tillbehör såsom jobbig reklam, haverister och näthat.

   Radera
 20. Presentkort på nåt som heter Gåvokort där man kan välja själv på allt från tidningsprenumeration till glaskaraff i återvunnen glas. Uselt utbud var det i år, förra året var det svårt att välja. Men ville man ha en pläd fanns det en del att fundera över. Man kunde inte ens välja välgörenhet, vilket det stod efter att jag lagt beställningen. Solglasögen blev det för mig.

  SvaraRadera
 21. Jobbar på universitet, ett som har dragit på sig hopplöst för höga hyreskostnader. En bra sidoeffekt är att vi slipper julgåvor!

  SvaraRadera
 22. "Men visst, gärna en julgåva, men först en rejäl lön!"

  VÄL TALAT !

  SvaraRadera
 23. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 24. Jag fick en OR befattning!

  SvaraRadera
 25. Fick en termosmugg och ett sittunderlag, trevligt att ha när det är dags att skida ut och kontrollera skogen.

  SvaraRadera
 26. En fictionfilm med kraftigt dokumentära inslag vid namn Avatar.

  SvaraRadera
 27. Etiska gåvor är helt meningslöst. Skänker ju redan tiotusentals kronor via SIDA varje år på skatten.

  Däremot uppskattar jag goda ostar, flaskor med gott vin, cognac och karibisk rom, kökssaker av god kvalitet som knivar, skärbrädor, kökshandukar, sånt går ju alltid åt. Fick en bra och snygg svart kabin-resväska ett år, den var mycket uppskattad och har används mycket på resor både i jobbet och privat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nejdå, inte alls meningslöst. Den som ger gåvan å en annans ovetandes vägnar får känna sig präktig. Den som inte fick gåva får en lektion i kristen etik och uppfostran, och den som fick gåvan, kanske ett träd, får tacksamt leva en stund till.

   Radera
 28. Förra året fick jag en (1) biobiljett. Kommun ftw.

  SvaraRadera
 29. den bästa gåvan jag fått var en ekologisk jullåda från Ängavallen. men det insåg jag inte då utan gav bort den vidare till svärfar som blev mycket nöjd.

  den sämsta kan jag inte komma på, men misstänker att det var mysdressen med firmaloggan som efter första tvätten passade grabben utmärkt!

  SvaraRadera
 30. Julklappar till anställda är trams och oftast skräp. Bättre då att satsa på en rejäl julfest med mycket sprit så att ungdomarna får skämmas och ha karaktärsdanande ångest under hela julledigheten.

  SvaraRadera
 31. Det värsta jag fått är en chokladfontän! Använde den en gång och slängde den sen för att den var så jobbig att rengöra.

  SvaraRadera
 32. Apropå: "En miljon i leksakspengar att låna ut."

  Leksakspengar är väl alla pengar som finns i världen - som som jag ser det.

  SvaraRadera
 33. Var med om att efter alla år av chokladboxar så ger arbetsgivaren detta år en julgåva i form av en blandning av deras egna produkter. Inte så uppskattat bland personalen märkte jag =)

  SvaraRadera
 34. Sämsta julgåvan någonsin: På 80-talet och jag minns den ännu... chefen var för snål för att köpa något till sina anställda (typ 25 pers) så han köpte två flaskor sprit... som han lottade ut till två vinnare.

  Tills saken hör att han under utlottningen hade tagit dit sin dotter, sin fru, sin bror och sina föräldrar, som normalt inte jobbade på stället. Oddsen var höga för vinst inom familjen, och så blev det.

  Alla andra (inklusive mig själv) fick vara utan.

  Vinner jag priset för sämsta julgåvan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skall man jävlas med en sådan så kan man ju anmäla honom för brott mot lotterilagen (man måste ha tillstånd för att anordna ett lotteri). Sen kan man ställa sig tveksam till ifall det är "skattebefriat" att göra så, det är trots allt inte alla anställda som får ta del av förmånen.

   Att ge bort alkoholhaltiga drycker är dessutom ganska vanskligt eftersom det inte alltid är alla som man får överlåta dessa till (folk under 20år) och dessutom så ställer det eventuella nykterister i ett dilemma - de får ju i princip inte sälja sin present.

   Radera
 35. Har aldrig fått en julgåva och har inte saknat det heller. Eller kanske aktier i företaget hade varit något?

  SvaraRadera
 36. 160kr att spendera på Möllans Ost. Tack som fan Malmö Stad!

  SvaraRadera
 37. Inom Ericsson eller SAAB har jag aldrig varit med om julklappar. F.o.m förra året har det dock bjudits på julbord, någonting som har lyst med sin frånvaro ända sedan år 2000.

  Skulle jag få något slags låtsasträd i någon påstådd regnskog hade jag bara blivit sur. Hade jag istället fått ett par bärs till julbordet hade jag blivit trevligare (i.a.f vid julbordet)!

  SvaraRadera
 38. Inom Ericsson eller SAAB har jag aldrig varit med om julklappar. F.o.m förra året har det dock bjudits på julbord, någonting som har lyst med sin frånvaro ända sedan år 2000.

  Skulle jag få något slags låtsasträd i någon påstådd regnskog hade jag bara blivit sur. Hade jag istället fått ett par bärs till julbordet hade jag blivit trevligare (i.a.f vid julbordet)!

  SvaraRadera
 39. Jag gillar tak och värme på vintern. Tidigare inomhusidrottare och basketspelare, så jag bangar inte för fysisk aktivitet. När jag blev kommenderad till regementsmästerskap i skidhasning i lumpen blev jag tagen av banan efter ett av två tilltänkta varv, så att funktionärerna skulle kunna avsluta medan det var ljust.

  Så till tråden: värsta julgåvan var ett par grejor som kollegor om jag minns rätt förklarade var fodral för utförsåkningskängor. Lyckligtvis var en sekreterare mer inne på sånt och fick eländet. Hon blev glad, och chefen tyckte jag var generös. Ha!

  Näst värst av vad jag kommer ihåg var en död fisk (tack, Thomas Larsson) med tillhörande filékniv och skärbräda. Brädan funkar fortfarande, men efter halvtannat tjog år är kniven lika obegagnad som när jag fick den. Jag har inte ens gittat ge bort den. Än.

  SvaraRadera
 40. I år inget till oss anställda. Våra kunder fick dock godispåsar som våran avdelningschef fick leverera ut med VD:n under julgåveutdelningen.
  Sambon fick ett gäng skärbrädor i plast med ställ ingen vill ha.
  Allt med en företagslogga på är värdelöst. Ska man behöva vara ägd och agera gratisreklampelare på sin fritid också också?

  SvaraRadera
 41. I år inget till oss anställda. Våra kunder fick dock godispåsar som våran avdelningschef fick leverera ut med VD:n under julgåveutdelningen.
  Sambon fick ett gäng skärbrädor i plast med ställ ingen vill ha.
  Allt med en företagslogga på är värdelöst. Ska man behöva vara ägd och agera gratisreklampelare på sin fritid också också?

  SvaraRadera